Van-e valaki esetleg köztetek aki tudja, hogy hogy kell céget alapítani? Érdekelne még, hogy hol vannak Lisszabonban főbb csomópontok, ahol sok ember megfordul. Minden érdekel pl. piacok, vásártelep, turista látnivaló.
Megfogalmaztam egy levelet a Nagykövetség e-mail címére és elküldtem. Bízom a legjobbakban. Bemásolom ide is, hogy szerintetek jól fogalmaztam-e? Kedves Hölgyem/ Uram! Levelemmel, azért fordulok önökhöz, mert pár fontos kérdésem lenne önök felé! Szeretnék Portugáliában munkát vállalni, vállalkozást nyitni, de nem tudom, hogy mik a feltételek. Hogyan kell vállalkozói engedélyt kérni, milyen papírok kellenek hozzá, és azokat hol lehet beszerezni? Szeretnénk üzlethelyiséget bérelni egy adott városban, talán Lisszabonban és vendéglátói tevékenységet folytatni. Esetleg büfé kocsit leállítani egy adott pontra. Lehet-e egyáltalán ilyet? Hol érdeklődjem? Kik és hol adják ki ehhez az engedélyeket? Mik a feltételek, mik a követelmények Portugáliában az e fajta tevékenység végzéséhez? Február 2.-án érkezem Portugáliába és 10.-ig maradok, hogy ez ügyben begyűjtsem a szükséges információkat. Nagyon örülnék neki, ha személyesen is felvehetném önökkel a kapcsolatot. Válaszukat előre is köszönöm! Maradok tisztelettel! Gulyás Zsófia
Igen, de pont ez mutatja, hogy itt tudnak az emberek ilyesmire költeni. Én az újdonság erejét használnám ki, hogy ez nem ugyanaz! Idővel úgyis kitapasztalnám mire lenne nagyobb igény. Én, ha a helyükben lennék biztosan egyszer kipróbálnám, már csak azért is mert más.
Ilyenben mi is gondolkodtunk, de nincs annyi pénzünk, mert ahhoz azért be kell fektetni. Ezért gondolkodtam egyenlőre kisebb dologban. Itthon míg az emberek megengedhették maguknak sikere volt az ilyen kajázdáknak pl. van a rétesgyár, vagy az amerikai fánk, egy jó kürtös kalácsos, de egy csomó minden más is. Nem kizárt, hogy később, ha a kicsiből több lesz akkor egy nagyobbat is megcsinálnánk, de egyenlőre el kell kezdeni valahol. Egyenlőre 2-en vagyunk rá. Így is nagyon sokat kell, majd dolgoznunk amikor beindul. Bízom benne, ha finomat készítünk, olyan árért ami elérhető akkor, miért ne menne? Egyenlőre az a kérdés, hogy kaphatunk-e engedélyt?
A mult évben voltunk Portugaliában és amit hiányoltam, hogy a vásárcsarnokokban nincs "talponálló" étkezési lehetőség mint itt Budapesten. Sült halat szívesen ettünk volna ott és
nem voltunk egyedüli túristák kívánságunkkal. Csak mint ötletet dobtam be.
Nem tudom ot utolerni, hozzam kepest a vilagvegen van a Ribeira es nincs is turista idoszak, hogy tuti ott legyen. De kizartnak tartom, hogy ugyanaz kellene egy asztalrol grafikakat arulonak mint egy mozgobufenek. (de iwiwen rakereshetsz talan, Vaczi Andrasnak hivjak, ha jol remlik, a lakhely adott)
Szerintem Lisszabonban, az algarbei övezetben (vagy esetleg északon is, ahol nem nagyon ismerem a helyzetet) lenne egy igazi magyar étteremben fantázia. A portugálok nagyon szeretnek vacsorázni menni és szerintem sokszor látom, hogy hajlandóak új dolgokat is kipróbálni. De csak olyan valami menne szerintem - és én gasztronómiában egyáltalán nem vagyok járatos -, ami egy magas szinvonalú étterem lenne, jó konyhával, különlegességekkel, esetleg cigány zenével.
Köszönöm quilla! Én nem ragaszkodom a büfékocsihoz, mert azt nehéz kivinni csak egy ötletként merült fel bennem, mert a tengerparton könnyebb arrébb vinni. Igen én is a Ribeirora gondoltam ott van rengeteg turista, de ott csak kis helység bérlését tudnám elképzelni. Ezt nem tudtam a követségről! Azt hittem ők okosabbak ebben a témában. Szerinted, ha itt mennék el magyar országon eredményesebb lenn? Az e-mail nem rossz ötlet már bennem is felmerült, csak azt gondoltam személyesen jobb lenne. Viszont az engedélyeket általában az adott város önkormányzatánál kellene kikérnem nem?
Marmint a tengerparton, hogy sok a turista? Mondjuk en inkabb a gaiaira szoktam jarni, de bevallom neked, szerintem en meg nem hallottam idegen szot ott sem :)
A belvarosban is foleg spanyolt... viszont a belvarosban ahol a sok turista megfordul (a borospincek kornyeke es szemben a Ribeira) meg sosem lattam lakokocsis arusitast. De van itt egy magyar grafikus aki pl ott arul es neki ahoz az engedelyt a portoi onkormanyzattol kellett megkernie. A gaiai oldalon meg ertelmszeruen a gaiaitol. De ezek olyan kis szuk helyek (erre ertettem, hogy kisvaros) hogy nehez elkepzelni, hogy lenne hova tenni. De ne vegyel keszpenznek, mert mondom, nem vagyok otthon a temaban, ez csak amolyan megfigyeles a reszemrol :)
Jah, meg valami. Ha a lisboai magyar nagykovetsegtol akarsz erdeklodni, szerintem hetvenszer egyszerubb ha mailezel nekik, azt lehet akar otthonrol is ugye. Ritka es csak felnapos az ugyfelfogadasuk, es nem is biztos, hogy ott helyben spontan tudnanak ilyenre valaszolni. (illetve hat nem is tudom, hogy kivel lehetne ott talalkozni ugyfelfogadasi idoben, mint a vizumugyintezovel, o meg ezt tuti nem tudja... lehet magyarul sem tud aki eppen ott van. Bar a konzul persze igen es nagyon kedves es segitokesz, de vele meg idot kell egyeztetni, hogy ott legyen, raerjen) Mailnel viszont van eselyuk utananezni ha tudnak.
Azért Portón is nagy a forgalom és én csak egy kis családi megoldásban gondolkodom. Szerintem, ha különlegeset, csinálok és azt finoman készítem el és ügyesen reklámoznám akkor, akár egy kis városban is lehetne üzemeltetni. Az újdonság ereje hathat én úgy gondolom. A kérdés, hogy engednék-e!
Hat egen, ezt valoban nem en fogom tudni neked megmondani, itt Portoban a tengerparton nem jellemzo a kulfoldi turistak jelenlete :) Benn a varosban meg csakcsak, de ez meg ahoz kisvaros.
Hatha jon valaki aki a fovarosban jobban kepben van.
Köszönöm a véleményedet quilla, de nem csak a Portugálokat gondoltam célba venni, hanem a turistákat is. Ezért gondoltam a tengerpartra. A németeket tudom, hogy szeretik a lángost és az effajta nyalánkságokat. Arra gondoltam, hogy Cascais vagy Estoril környéke jó lenne egy ilyen dologra csak az a kérdés, hogy megengedik-e a büfékocsit vagy helység kibérlését ilyen jellegű célra. Kedves Lisszaboni fórumozók, szerintetek melyik parton lenne érdemes sütödézni?
En sajna nem fogok tudni segiteni. Egyreszt nem dolgozom es semmi ralatasom ilyen dolgokra, parom meg egesz eleteben egy melohelyen volt es az nagyon mas tema, ismerosunk sincs aki valallakozna, szoval reszemrol passz. Na es nem utolsosorban en eszakon lakom, te meg delre keszulsz.
(a makot vegulis ismerik ok, csak nem fogyasztjak mert az szerintuk drog :o))
Köszi! Most egy kicsit feldobódtam :) Akkor lenne rá kereslet! Túrót azt lehet készíteni házilag az nem gond. Mákot pedig lehet kihozni, de az valóban lutri, de hisz minden az amit nem ismernek, nem? Ha csinálnék kóstolót akkor megízlelhetnék, mielőtt megvásárolnák, nem? Most mennem kell dolgozni, de kérlek írj, ha valami eszedbe jutna! Esetleg engedélyek vagy ilyesmi. Ha megkérdeznéd párodat, hátha tudja, hogy mit hogyan kellene intézni. Köszi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hat vegulis fank meg langos szeru kajak leteznek itt alapbol is, ugyhogy nem hiszem hogy ezzel bajuk lenne, szerintem siman szeretnek. (a tejfol az lutri :) meg ezek itt altalaban edesek, sot toltottet is lattam mar, fank szerut amit bo olajban sutnek ki... vasarokon kocsibol lehet kapni, pont ahogy te is tervezed) Palacsinta is van, azt szeretik, ugy tunik nekem. (mondjuk turos pl nincs, mivel ugye turo sincs)
Retesbol meg a makosat kell nagyon elfelejteni :) (bar ki tudja, hatha vegul tevedebol megis valaki rakattanna, csak nehez beszerezni es draaaga is)
Értem! Ha a lángos nem is nyeri el a tetszést, azért gondolta, hogy többfélét készítenék. Pl. rétes féléket, amerikai fánkot, palacsintát, stb. Azt az egyet tudom, hogy már próbáltak szerencsét ilyesmivel a spanyol tengerparton és ott a fánk sikert aratott. Persze az nem Portugália. Tavaly szerencsét próbáltam a masszázzsal, de rájöttem, hogy kint a kozmetika is szükséges mellé. Nem tudtam kint maradni, mert a tudásom nem volt elegendő. Most már többet tanultam, de annyira vonz a sütögetés és itthon is ezt csinálom másodállásban, hogy ezért jött ez az ötlet, na meg persze a régi álmodozásból.
Az en sajat kulon bejaratu portugal csaladom akiket mar keszen kaptam egyaltalan nem vagynak magyaros izekre :) Sot hianyerzetuk sincsen emiatt (max nekem neha, de teljesen meg vannak elegedve az o cukraszatuknak nevezett dolgaval).
Tejfol a boltban nincs, az elegge magyar tortenet, talan ott a kornyezo orszagokban meg elofordulhat, mashol csak helyettesiteni lehet es altalaban dragabban. (ukranboltban lehet, hogy van azert) Meg a tejfolrol, a parom szerint szornyu, semmi ize nincsen es nem erti mire lenne valo, szoval nem szereti. (ezek persze egyedi darab emberek akikkel tapasztalatom van, ebbol nem vonok le messzemeno kovetkezteteseket az egesz tarsadalomra nezve)
Sziasztok! Zsófia vagyok, szeretnék segítséget kérni tőletek! Február 2.-án érkezem egy barátommal Lisszabonba 10 napra, sikerült jó szállást találnom a neten. Azt szeretném megkérdezni, hogy tud-e valaki megbízható és olcsóbb kategóriájú autókölcsönzőt. Csak valami egyszerű kis kocsit szeretnék kibérelni 1-vagy 2 napra de nem tudom az árakat. Mennyibe kerül kb. a letét és mennyi a napi költsége a bérlésnek? Ezenkívül tud-e valaki címet adni, arról, hogy hol készítik a parafát? Szeretnénk elmenni megnézni. Érdekelne még a véleményetek arról, hogy milyen érdeklődéssel fogadnák a Portugálok a magyar konyhát. Nem rosszul fejeztem ki magam! Szeretnénk büfét nyitni egy tengerparton, de nem hamburgerre gondoltam, hanem lángosra, fánkra, rétesre, esetleg kelt tésztákra, ha sikere lenne cukrász süteményekre. Tudom, hogy ilyen dolgok nincsenek kint, max. kelt tészták, fánk. Én amikor jó régen több, mint 10 éve kint éltem, akkor mindig erről álmodoztam, hogy majd egyszer szeretnék nyitni egy kis büfét vagy cukrászdát, mert annyira hiányoztak ezek az ízek. Persze akkor még nem volt, hozzá se anyagi tőkém, se iskolám, csak az álmaim :) Ma sem rendelkezem túl sok tőkével, de egy büfé kibérlésére vagy büfékocsi kivitelére igen, és gondoltam, hogy belevágnék. Itthon sajnos nem jó a helyzet munkaügyileg, ezért is gondoltam, hogy visszajönnék. /Nem a meggazdagodás reménye hajt, tudom, hogy Portugáliától ezt nem várhatom, hanem./ Valamennyire emlékszem még a nyelvre, majd belejövök újra. Légyszíves írjátok meg nekem, hogy mi erről a véleményetek! Esetleg tudna-e valaki ebben segíteni? Szívesen találkoznék vele, ha már kint vagyok. Kezdetnek arra gondoltam, hogy elmennék megkérdezni a követségen, hogy milyen engedélyekre lenne szükség, és lehet-e működési engedélyt kérni ilyen jellegű tevékenységhez, meg persze, milyen megkötések vannak. Mindenkinek az ötletét, tanácsát szívesen fogadom, és előre is megköszönöm mindenkinek a segítségét! Hálám nem fog elmaradni! Ha már ott fogok tartani akkor mindenkit szeretettel meghívok majd egy kis hazai ízvilágra. Ui: Tejföl kérdés? Amikor kint jártam tejfölt csak a patikában lehetett kapni leégésre, tudja esetleg valaki, hogy belehet- e szerezni már a boltokban is? A lángos ugyanis úgy az igazi :) ! Mégegyszer köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Itt nem lesz gondotok a pincek szamaval, egymas hegyen hatan vannak jo sokan :) Bar nem Portoban vannak hanem mar Gaiaban, de ezt kivulallo kevesbbe erzekeli :)
Borospincét Portugália déli részén egyáltalán nem ismerek. Sem Alentejóban, sem Borba környékén nem láttam ilyet. Viszont van Colares településen (Sintra közelében) egy olyan bor´szat, amit érdemes megnézni. A colares-i bor a portugálok úgynevezett "ösbora". Volt sok évvel ezelött egy olyan szölövész az országban, ami az összes tökét tönkretette, a colaresi tökék kivételével. Az agyagos talaj körös-körül megvédte állítólag ezt a borvidéket, míg az összes többi tönkrement.
Az Adega Cooperativa a település közepén van és meg látogatható. Hatalmas hordókban érik abor és a csarnok egyik sarkában érdemes (rács mögött) megnézi azokat a borokat, melyek nem eladóak. A palackoást (legalábbis akkor, mikor én voltam ott) kézzel csinálták.
Palmela Lisszabontól délre fekszik. A Sivipa borászat egy palackozó üzem, ami szerintem nem nagy nevezetesség. Palmela központi terén van viszont egy bormúzeum, ahol kóstolás és eladás is van. Az angol nyelven is beszélö kedves hölgyek szívesen tájékoztatnak a palmelai borvidék jellegzetességeiröl.