Keresés

Részletes keresés

Kenny23 Creative Commons License 2001.01.23 0 0 270
vegre beigazolodott a gyerekek altal is egyre tobbet enekelt dal miszerint minden Mad-Rich pedofil :)
na jo en azon kivetelek koze tartozom akik nem hodolnak ennek a szenvedelynek:)
a bekakal kapcsolatban nekem is eszembejut egy igen kedves tortenet de mivel mar tobben emlegettek itt ezert eltekintek a leirasatol.
en a lustak taboraba tartozom!!!
az legalabb nem buntetendo:)

udv Kenny

Előzmény: Mad-Rich (269)
Mad-Rich Creative Commons License 2001.01.22 0 0 269
Imádom a tábori békákat!
Elsőéves korcsoportvezetőként Frici meghívott az oktatói hétvégére. Mi jól elvoltunk, de cseppet uncsi volt a progi, közben viszont felszedtem magamnak unaloműző társul egy fantasztikusan édes 5 éves forma kislányt (valamelyik tanárnő lánya volt, ő még többet unatkozott egyedül), és az lett kedvenc elfoglaltságunk, hogy békákat fogtunk, és különböző kiscsoportokban dolgozó tanár és madrich-körök közepén engedtük őket szabadon. Iszonyú vicces volt! (na jó, bevallom, hintáztunk is sokat)

Mad-Rich

Előzmény: Rachela (268)
Rachela Creative Commons License 2001.01.21 0 0 268
Gyerekek, mi ez a lazsálás? Irgum-burgum, ezért még számolunk! Hoppá, előtört belőlem a madricha...látszik, már elvonási tüneteim vannak :)).Azért hogy a madrichok mikre rá nem veszik a gyerekeket! Első szarvasi táborozásomkor rengeteget esett az eső, és az egész tábor teli volt békákkal (még mindig jobb, mint mostanában a csótánynak látszó bogarak...brr). Az egyik fiúmacit gyengéd érzelmeket táplált hármunk (banjus, Jidele és jómagam) madrichája iránt, és úgy gondolta, ennek kimutatására mi sem alkalmasabb, mint egy zsák béka ajándékba. Ahhoz persze gyáva volt, hogy ő adja át a csomagot, és ugyebár a negeves kislányok meg nagyon szófogadóak, egy jó kis csinyben meg szivesen benne vannak... Sajnos a brekik nem váltottak ki nagy lelkesedést Zs-ből, visitva utasitott ki minket a szobájából...nem is tudom, miért.
TZAL Creative Commons License 2001.01.17 0 0 267
Banjus, eszembe sem jutott, hogy elegedetlen lennel a kicsikkel. Csak arra probaltam felhivni a figyelmedet, amit a sajat peldadon is lathatsz, Szarvas egy folyamat, ugy is erdemes gondolni ra es foleg ugy erdemes osszeallitani a programokat.
En is vegigjartam Szarvas minden lepcsofokat (-chanich), voltam madrich parban, madrich egyedul, korcsopvez. es taborszintu vezeto is. Sajnos most mar nem tudok lejarni Szarvasra, mert azt a keves szabadsagomat, ami van, szeretnem a felesegemmel tolteni. Viszont, amit irtam a felnottek kotelessegerol, komolyan gondoltam :) Mi is fogunk negeves chanichokat gyartani, ugyhogy Szarvas visszajon majd az eletembe, csak eppen szulonapi elmenykent :) De ez meg odebb van :)
Előzmény: banjus (266)
banjus Creative Commons License 2001.01.17 0 0 266
köszi Tzal a biztatást!
Szóval kedjük a legeljén. 1991 nyarán lemnt Szarvasra 3 kislány, név szerint Rachela, Jidele, meg én, úgy, hogy szinte semmit sem tudtak arról, legalábbis részemről, hogy mit jelent zsidónak lenni, milyen szokások vanna, milyen imák... Viszont nagyon tetszett a hangulat, az ottani légkör, az emberek. Hogy hogy nem odaszoktam, minden nyáron alig vártam, hogy már a Szarvas felé tartó buszon üljek. Szóval ezek alatt a turnusok alatt szép lassan megtanultam a mode ánit, a smát meg a birkát hámázont, nagyjából mostmár azt is tudom, hogy holt tarthatunk egy péntek esti imán...
Ilyen folyamatra gondoltál Tzal? Szóval én nem bántani akartam a kicsiket, meg nem vagyok elgégedetlen, mert tényleg tetszett nekik a dolog, hogy mutogathatták a szöveget, és a 2. hét végére már azt is tudták, hogy merre járunk. Ez is eredmény, igaz? Ha esetleg valaki azt hinné, hogy nekem negativ a hozzáállásom ehhez az egészhez, akkor lehet hogy az a probléma, hogy rosszul fejeztem ki magam a múltkor. Én imádtam mind a 11 kislányt a csopimban, tudom tudom minden madrich:))) meg az egész neveget Dávcsistul, Palikástul, mindenestül:)))
Remélem a kicsik is visszjönnek, és annyira várják már a nyarat, ahogy én vártam, és várom mind a mai napig.

Banjus

Előzmény: TZAL (260)
Kilroy Creative Commons License 2001.01.17 0 0 265
"Ezt most nem azért irtam le, hogy veled vitatkozzak, hanem azért, hogy akik kivülállóként (lásd Kilroy) olvassák a topicot, ne azt a következtetést szűrjék le, hogy a táborban elmondott áldások és imák a "kötelező rossz" kategóriába tartoznak. "

Ha már én vagyok a példa (:-D), megjegyezném: részemről egyáltalán nem gondoltam ilyesmire banjus hozzászólását olvasván, magam is arra gondoltam, amit te is válaszoltál neki, miszerint ezeknek az emberkéknek inkább olvasási problémát jelenthettek ezek a (gondolom) héber szövegek.

Kil

Előzmény: Rachela (258)
Jidele Creative Commons License 2001.01.16 0 0 264
el fogok pirulni...cserébe itt egy másik sztori, csak, hogy milyen is volt a csoportom. A diszkó eséje volt, 10előtt vm-vel elindultam összeterelni a jónépet. A 2 lányszobát gyorsan le is tudtam, ellenben a fiúkat sehol se tláltam. Végigjártam minden lehető és lehetetlen helyet, 5x voltam a discóüban is, de mintha a föld nyelte volna el őket. Hívom a párpmat, segítsen már 1/4 11, és a 4 fiunak nyoma veszett. El is indul a keresésükre, én 10x rohanok ki a fűzfához, hátha kiszöktek. Ott talált meg a párom, és mesélte nagy vihogva, hogy a fiuk 1 órán át a zuhanyoztak, fröcskölték egymást. Máskor meg úgy kellett őket beimádkozni a zuhany alá.
Na pá
Előzmény: Rachela (263)
Rachela Creative Commons License 2001.01.16 0 0 263
Ha már anekdotázunk, és a Negev csatakiáltásról is esett szó mostanában, elmesélek egy tavalyi sztorit. Igaz, nem velem esett meg, hanem a húgommal, de remélem, azért nem fogja leharapni a fejemet.
Jidelének ez volt élete első csoportja. Elmondása szerint elég nehéz eset volt némelyik gyerek (melyik nem az :)), de alapjában véve aranyosak voltak, és a Negev csatakiáltást lelkesen üvöltötték, ha madrichájuk megadta hozzá a kezdő taktusokat. Egyik ebédnél odament az asztalukhoz Verő Tomi, elkurjantotta magát, hogy: echád, stájim, shalosh, árbá!!!!, majd várta a gyerekek reakcióját, de semmi -mintha meg se hallották volna. Tomi újra próbálkozott, de az egyik kisfiú leállitotta; ragyogó szemekkel közölte vele: "Mi csak a Jidelének üvöltünk!" Hát nem aranyos?

Előzmény: Carrie (262)
Carrie Creative Commons License 2001.01.16 0 0 262
Banyus! aranyos kis történet :-) tudsz még ilyeneket?

Ami a tavalyi turnusban story volt a golánban talán az, amikor a Mihály leitta magát a sárga földig! /a folytatást már tudod. Ha nem, akkor majd elmesélem :-)/

Szerintem valami ilyesmi lenne ennek a "chatnek" aq lényege, hogy régi szarvasi történeteket elevenítsünk fel! Mindenki jót nevet rajta, és ráadásul valakinek még új is

TZAL Creative Commons License 2001.01.16 0 0 261
Golan - tudas utilizacioja, elmelyitese, ujraformalasa, de mar belulrol.

Szep magyar szoval ezt takarja az interiorizacio, marmint az utilizacio utani formedvenyt. Akinek jobban tetszik, kapja elo a korrektort es huzza ki a szoveget a monitoron es irja at:
tudas interiorizacioja es utilizacioja :))))))))))))

TZAL Creative Commons License 2001.01.15 0 0 260
"mert az, hogy a kicsik kezébe nyomunk egy papirt, hogy tessék itt van. avval ő nem megy sokra, ha még magyarul sem tud rendesen olvasni. De azért legalább a birkát dallama a fejükbe mászott remélem, és az is valami."

Banjus, nem egy turnusban kell gondolkodni :) Lesz meg beloled korcsop is, ha erre magadtol rajossz :)

Egy chanich szarvasi palyafutasat altalaban evekben lehet merni. Negeveskent meg nehezere esik kovetni az ima szoveget, de a bencsolas dallama a fulebe maszik. Aztan galiloskent konnyeden koveti a bencsolast, felig vagy teljesen mar fejbol is tudja, aztan golanos korszaka vegere fejbol tudja az egesz mifkadot, imastul, jickopoenostul, mindenestul. Es ez a lenyeg, nem az, hogy a negeves chanich elete elso turnusanak harmadik napjan tudja-e kovetni vagy sem. Folyamatokban kell gondolkodni, akkor lehet igazan eredmenyt elerni a taborban. Mondjuk vmi ilyesmi lenne a lenyeg szvsz:
Negev - alapozas
Galil - tudas megszerzese
Golan - tudas utilizacioja, elmelyitese, ujraformalasa, de mar belulrol.
Hermon - a tudas atadasanak megalapozasa
Madrich - tudas atadasa

A madrich utan meg mi mas johetne, mint a felnottkor - negeves chanichok megalapozasa :))))))))))))

Es szepen bezarult a kor, johet az uj generacio :)))))))))

Előzmény: banjus (259)
banjus Creative Commons License 2001.01.15 0 0 259
Rachela!!!
Én sem úgy gondoltam a dolgot, hogy rossz volt, az, hogy kiosztottuk a papirokat, hanem úgy hogy szerintem, ahogy azt a pótkorcsunk meg is próbálta, el kéne magyarázni hogy mi mit jelent, mert az, hogy a kicsik kezébe nyomunk egy papirt, hogy tessék itt van. avval ő nem megy sokra, ha még magyarul sem tud rendesen olvasni. De azért legalább a birkát dallama a fejükbe mászott remélem, és az is valami.

Visszatérve a tötrénetekhez, egy nagyon éde sztori jutott az eszembe, ami a tavalyi, merthogy 2000 nyara az már tavaly, 1. turnusban történt. A szobánkkal átlósan szembe negevesek laktak, akiknek mint tudjuk 10-kor takarodójuk van. Egyik este úgy negyed 12-kor arr lettem figyelmes, hogy az ablakon egy gyermek ordibálása szűrődik be, hogy lányok gyertek ide. Kimentem megnézni, hogy vajon ki ilyen bátor, hogy éjjnek idején a madrich szobák környékén ilyeneket ordibál. Hát mit látnak szemeim, az egyik égetni valóan rossz kb. 8 éves kis negeves állt a szemközti ház teraszán, és torkaszakadtából kajabált. Erre átmentem rendet tenni, hogy mégis ezt hogy gondolja. Kiderült, hogy mind a 4 fiú fent volt, mert nem tudtak egymástól aludni, igy hát rám várt a feladat, hogy lenyugizzam őket.
Hiába vetettem be minden "tekintélyemet" nem használt. Abban a percben, hogy kitettem a lábam az egész kezdődött előről. Lényeg ami lényeg csak úgy voltak hajlandóak csöndben maradni és alukálni, 3x-i visszamenetel után, hogy alvó versenyt hirdettem közöttük, melynek diját nem határoztam meg. Szóval lényeg a lényeg 10 perc múlva néma csöndben alukált az egész szoba.Hát mit meg nem tesz egy neveges egy kis nyeremény reményében, nem???

Előzmény: Rachela (258)
Rachela Creative Commons License 2001.01.15 0 0 258
Banjus, ebben nem értek veled egyet. A gyerekeket (legalábbis ami a Negeves csoportunkat illeti) érdekelte az asztali áldás, különben nem próbálták volna megtanulni az oszlopról. A gond ott volt, hogy ők nagyjából mind az első vagy a második osztályt végezték, és még nem tudtak olyan gyorsan olvasni, hogy követni tudták volna a (ráadásul számukra teljesen érthetetlen) szöveget. Ezt most nem azért irtam le, hogy veled vitatkozzak, hanem azért, hogy akik kivülállóként (lásd Kilroy) olvassák a topicot, ne azt a következtetést szűrjék le, hogy a táborban elmondott áldások és imák a "kötelező rossz" kategóriába tartoznak.
Előzmény: banjus (257)
banjus Creative Commons License 2001.01.14 0 0 257
Hát a,i az idei német csopit illeti, tényleg nekik találták ki a ciril betüs változatot.
Mi megpróbáltuk a gyerekeknek megtanitani az imákat, de valahogy nem nagyon ment. Hiába másoltuk le a Birkát hámázont kb 30 példányban, még az első 2 kiosztásnál meg is próbálták követni, hogy hol is járunk valójában. Aztán már egy gyereket sem foglalkoztatott, hogy a kezében van-e a papir, vagy sem, mert nem volt számára fontos a dolog. Ha meg valaki mégis kiváncsi volt a szövegére, akkor az olvashatta a falon kiragasztott plakátról, amit mindig mutogatott valaki sorról sorra.
Előzmény: Mad-Rich (256)
Mad-Rich Creative Commons License 2001.01.14 0 0 256
Néhány éve majdnem minden reggel kezembe nyomta Smuel bácsi a papírokat (igen, azomat, amiket van aki életében nem látott), és nekem kellett kiosztani, s beszedni, rajta volt (és van is, mert ott van ma is a BetDavidban egy szekrényben) a két ima héberül, fonetikusan, és fordításban. Sőt van ciril-fonetikus + oroszfordításos verzió is (kifejezetten a németeknek:).
Mad-Rich
Előzmény: TZAL (255)
TZAL Creative Commons License 2001.01.14 0 0 255
Jidele, nem nagyon áll össze nekem ez a hozzászólásod szép kerek egésszé. Nem értem, miért baj, hogy az van a mifkadon, ami van. Aki többre vágyik, az nyugodtan elvonulhat a BeszDuvedbe egy sachreszra. A mifkadon egyebkent is eleg nehez wassolni, meg kulonben is, miert szempont az, hogy mennyi idot vesz igenybe? Aki vallasos, az wassol felkeleskor, es akkor is wassolna ha az 5 percet venne igenybe. Egy nem vallasos ember szamara viszont a 3 mp is sok a wassolasra, leven, hogy szamara az teljesen felesleges procedura. Pont jo az az imamennyiseg, ami a mifkadnal van. Nem megterhelo, nem valik unalmassa a nem imadkozo emberek szamara es 12 nap alatt megtanulhato az egesz. Igy a chanichok ugy mennek haza, hogy tudnak fejbol 2 imat + az asztali aldast. Szerintem nem rossz teljesitmeny ezt beleverni chiloniak fejebe ugy, hogy eszre sem veszik a verest :))))))
Előzmény: Jidele (250)
Carrie Creative Commons License 2001.01.13 0 0 254
Drága Jidele! Van még vicced???? írd le nyugodtan!
egyébként kinek hiányzik az a rengeteg sma-s papír? /egyébként én amióta járok szarvasra azóta mlég egy db-t sem láttam belőle/
visszatérve a mifkádhoz és az ickóhoz no meg a hangszóróhoz, va n némi igaszság abban, hogy ickó nem lenne ickó hangszóró nélül! pedig ki kéne próbálnia!
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 253
Naaa, nem tudjátok? Akkor elárulom: Peula és Peulina
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, hihihihihihihihi:))))))))))))
na, ennyira azért nem jó....
Előzmény: Jidele (252)
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 252
Tehát elment. Remélem élvezettel olvasgatjátok a vicceimet, mert most küldök még egyet:
Hogy hívják a szarvasi szappanoperát?
Előzmény: Jidele (251)
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 251
Nem vagyok benne biztos, hogy elment az előző hozzászólásom. Nézzük csak...
Előzmény: TZAL (249)
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 250
Igazából nem is a szállingózó chanichokkal van baj, hanem a mifkadot is átalvó madrichokkal. Szerintem be kéne vezetni, hogy aki nincs mifkádon, nem kap reggelit. Persze azok, akik részt vesznek a rendes imán, a Beit Davidban, azok kivételt képeznek:). Amugy Tzal igazán optimista az a hozzáállás, hogy a Smát és kicsik reggeli imáit mondják a mifkádon. Egy gyerek kb 3 éves korában már felkeléskor mondja a Mode anit, wassol,ezután jön a Tóra civa,és nem a Smá című dalt énekli, a Jói-ten nevének kihagyásával. Kb a wassolás 3 mp, a Tóra civa pedig max 10.Amugy hova tüntek azok a papirok, amiken legalább a Smá szövege rajta volt??????????
Előzmény: TZAL (249)
TZAL Creative Commons License 2001.01.13 0 0 249
Egyébiránt szerintem ennek a reggeli mifkadnak pusztán logisztikai okai vannak. Így biztosítható az, hogy mindenki egyszerre érkezzen a kajáldába és ne kelljen 2 órán keresztül reggeliztetni a szállingozó chanichokat.

TZAL

TZAL Creative Commons License 2001.01.13 0 0 248
A közös reggeli imát sacharitnak hívják :) A mifkad egy katonai eredetű szó, a pakad parancsol gyökből származik és kb. reggeli parancsismertetést jelent. Magyarul ugyanezt zászlófelvonásnak hívják minden normális táborban, de ugye mi most Szarvasról beszélünk :)))))))))))))))))))

TZAL

jung Creative Commons License 2001.01.12 0 0 247
Janóval utoljára a repülogépen találkoztam, bizonyítandó, hogy a világ bermilyen nagynak is látszik, azért kicsi.
Előzmény: banjus (246)
banjus Creative Commons License 2001.01.12 0 0 246
Mi van Jidele? Agyadra mwent a sok tanulás? Vagy ezek már elvonási tünetek?
Ha már a kérdezésnél tartunk, kinek mondd valamit az hogy PEpe vagy Janó? Persze Rachelán kivül???
Előzmény: Jidele (239)
Rachela Creative Commons License 2001.01.12 0 0 245
Szia Kil!

A mifkád az a közös reggeli ima, amikor összegyűlik az egész tábor és elmondjuk a Smá Iszráélt és a kisgyermekek reggeli imáját. Utána szokott lenni egy rejtvény, ami a nap témájához kapcsolódik, és ezek után lehet lerohanni a kajáldát.

Egyébiránt figyelem a topikot

Hehe, Big Brother is watching you :-)))

Kiváncsi vagyok, hányan olvassák rendszeresen a topicot olyanok, akik nem szólnak hozzá...

Előzmény: Kilroy (242)
banjus Creative Commons License 2001.01.12 0 0 244
Hát a mifkád csak anyyit tesz, hogy minden reggel van egy közös ima, amit héberül mifkád. Javitsatok ki ha tévedek. Szóval a dolog lényege, hogy a tábor közepén összegyűlik az összes táborozó+madrichok, és Jickó elégedetten ordibál a hangosbeszélőjébe. Tulajdon képpen, mivel sokan szeretik ellógni eme dolgot, nem is kéne neki hangositás. De anélkül már nem is lenne Jickó Jickó:))
Banjus
Előzmény: Kilroy (242)
banjus Creative Commons License 2001.01.12 0 0 243
nem voltam a csopidban, csak egy asztalnál ült a mi csopink a tietekkel, és pont mi ültünk ea közepén, igy kerültem melléd

Banjus

Előzmény: Kenny23 (235)
Kilroy Creative Commons License 2001.01.12 0 0 242
:-))))
(Bár a poént igazából nem értem, de azért biztos jó poén :-D)

Egyébiránt figyelem a topikot, csak outsider lévén nem írok belé, ezért tűnhet talán olybá, hogy eltűntem belőle... :-)

Előzmény: Rachela (241)
Rachela Creative Commons License 2001.01.11 0 0 241
Nem tudjátok? Hát mifKÁDban, természetesen! :)))
Előzmény: Jidele (240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!