Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 500

Igen, ebben igazad van és én is csak példaként említettem.

 

A társadalonm elöregedésének problémája valós, és az aktív korosztályra háruló terhek valóban növekednek/növekedtek. Persze a kép teljességéhez tartozik az is, hogy ezeket a terheket nemcsak a nyugdíjak, de számos más szociális jkiadások is okozzák. S a ma kb. 3 milliós nyugdíjas szavazótábor joggal teszi fel a kérdést, hogy miért pont ők? Akik már fizettek? Sőt, megkérdezésük és beleegyezésük nélkül vonták el tőlük azzal az igérettel jövedelmük egy részét, hogy ha megöregszenek, akkor számíthatnak a társadalomra. Hogy visszakapnak valamit abból, amit pl. az utódokért (is)  teljesítettek...

 

Az a kérdés, hogy ennek megoldására egy és csakis egyetlen megoldás van (és ez a radikális nyugdíjcsökkentés - és mit is értünk tk. ez alatt? Pl. szerzett jogoktól való megfosztást, amely náci módszer és Európában nincs helye), vagy létezik-e több komponens egyidejű vagy fokozatos módosítása?

 

És mi ezeknek az alternatíváknak a kockázata?

 

Te szeretnéd elterelni egy alapvető - megítélésem szerint az első számú - kérdésről a figyelmet, amelyre elsőként kellene válaszolnod! És ez az: hol van ennek a radikális nyugdíjcsökkentéasi törekvésnek a poltikai támogatottsága? Az MSZP-ben? Az SZDSZ-ben? A Fideszeben? A  KDNP-ben vagy az MDF-ben?

 

Mert ez az alapkérdés!

 

S az is, hogy az állami költségvetési hiány mérséklését/megszüntetését - amelynek a nyugdíjkiadások mérséklésének egyik (de nem kizárólagos!!!) eleme - akármelyik/akármilyen kományzópárt radikális nyugdíjcsökkentéssel, netán szerzett jogok megnyirbálásával el tudja-e érni, vagy más módszerek kombinációjával kényszerül áthidalni?

 

Az általatok elképzelt radikális nyugdíjcsökkentés nézeteim szerint egyenlő a politikai öngyilkossággal.

Frimi 

Előzmény: lajafix (493)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 499
"...Attól, hogy felemeleik a nyugdíjkorhatárt nem lesz több a GDP(vagy ha lesz is, nem lesz jóval több a befizetett adó, nyugjárulék). Több lesz a munkahely? Nem. Többet termelünk? nem.----"

De viszont tovább fizeti a dolgozó az adót, és későbben lép be a nyugdíjat kapók táborába, akik ezáltal évről -évre kevesebben lesznek, ugye a természetes elhalálozás miatt.
Végülis ez a lényege a nyugdíjkorhatáremelésnek.

Előzmény: lajafix (492)
merkan Creative Commons License 2006.05.10 0 0 498
Miért beszélsz ezzel a hülyével?
Előzmény: frimi (497)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 497

A nyugger hitelbol meg jarulekbol hepajozik

 

Ha komolyan akarsz társalogni, akkor ezzel a stílussal hagyjál fel.

Frimi

blll Creative Commons License 2006.05.10 0 0 496

A Ratko nemzedek veri szet teljesen a nyugdijrendszert !

Hala Istennek 4-5 even belul !

Előzmény: blll (495)
blll Creative Commons License 2006.05.10 0 0 495

"minden aktív keresőtől az államadósság rá eső részét be kell hajtani!"

 

A nyugger hitelbol meg jarulekbol hepajozik, s en meg utanuk az adossagot is en es gyermekeim fizessek ?

 

Az az otlet jo, hogy a hitelek kamatait ne csak az SZJA-bol, hanem a nyugdijakbol is fizetni kelljen, hiszen azert lett eladosodottsag, mert a nyugdijakra 30%-al tobbet koltunk, mint  ami befolyik !

 

A magyarsag fennmaradasa es a globalis verseny miatt magyar kormany radikalis nyugdijcsokkentest kell, hogy vegrehajtson !

Aki adoemelessel akar minden gondot megoldani az a magyarsagot irtja ki es uzi el a hazajabol ! A GDP-novekedeses duma meg meg nevetsegesebb !

A mai nyugdijba lepo hatalmas tomegek hatalmas nyugdijakkal mennek nyugdijba, mig  a belepo fiatalok annak a toredeket keresik !

Ezert a rendszer 4-5 even belul total K.O. lesz !

Ezert a Demjanekkal ertek egyutt (adonovekedes kizart) az osszes kormanynak nyalo allami csocson elo kozgazdaszt elzavarnam a francba !

Ma Magyarorszagon nincs normalis kozgazdasz, vagy meg nem talalkoztam veluk !

 

Lenne egy kerdesem:

 

Miert jo a hitelbol nyugdij ?

Miert erkolcsos kicsi gyermekek jovojet mas hepajozasa miatt eleve tonkretenni ?

Előzmény: frimi (480)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 494
Ez a Polidili, ilyen a stílus, ez van.
Előzmény: zolitata (490)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 493
Csak arra próbáltam rávilágítani, hoghy a GDP növekedésre alapozni erősen hosszútávon lehetséges, ha lehetséges egyáltalán.
Előzmény: frimi (489)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 492

Frimi,

 

Attól, hogy felemeleik a nyugdíjkorhatárt nem lesz több a GDP(vagy ha lesz is, nem lesz jóval több a befizetett adó, nyugjárulék). Több lesz a munkahely? Nem. Többet termelünk? nem.

 

"Másfelől éppen az államigazgatás és az egészségügy reformja is napirenden van,"

Igen erről beszélnek. A nyugdíjakról pedig mélyen kussolnak. Ma a hiány nagy részét ez a 3 terület hozza össze. azt se felejtsük el, hogy a követklező évekre járó EU fejlesztési támogatásokhoz (ahhoz a várva várt 23 millárd eurohoz) hozzá kell tennie az államnak a saját részét is, tehát a tortából ez is el fog venni.

 

"ugyanis nem csak az a pénz, amit megkeres az ember, hanem az is, amit nem ad ki." Mondjuk nyugdíjakra? Vagy hogy értsem máshogy?

 

"A magyar fiatalok meg - saját egyéni jólétük érdekében meg ott vállalnak majd munkát, ahol nekik a legjobb." Pontosan. Csak ha külföldön, akkor ebből a magyar államnak kevés bevétele fog származni.

 

"S amig lesz életszínvonalbeli különbség Magyarország és a környező országok között, addig nem lesz hiány munkaerőben sem." Ezek sokszor feketemunkások, vagy kevesebb pénzt kapnak(ezáltal kevesebb adót fizetnek) mint a magyarok. Vagyis túl sokra ezekből ne számíts.

 

lfx

Előzmény: frimi (491)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 491

Téves a megfogalmazás.

 

A GDP (és így a hitelek megfizetésének) a "forrása" az aktív keresők (amelyeknek csupán egy része "fiatal" - hány éveseket értjük is ez alatt ? -) s ha fel akarják emelni a nyugdíjkorhatárt, akkor ebből az idős korosztály is ki fogja venni a részét, mint ahogy ma is kiveszi.

 

Másfelől éppen az államigazgatás és az egészségügy reformja is napirenden van, amivel csupán arra szerettem volna utalni, hogy a takarékosság úgy általában is közrejátszhat. Egy régi mondás szerint ugyanis nem csak az a pénz, amit megkeres az ember, hanem az is, amit nem ad ki.

 

A magyar fiatalok meg - saját egyéni jólétük érdekében meg ott vállalnak majd munkát, ahol nekik a legjobb. S amig lesz életszínvonalbeli különbség Magyarország és a környező országok között, addig nem lesz hiány munkaerőben sem. Jódarabig...

Ugyanis nem szabad elfelejtkezni arról, hogy itt nem játszanak szerepet a nyelvi nehézségek. Mint mondjuk Magyarország és Dánia között. És nem minden "fiatal" tud dánul...

Frimi

 

Előzmény: lajafix (488)
zolitata Creative Commons License 2006.05.10 0 0 490
ilyen "egy tehetséges fiatal" stílusa ? A múltban megkeresett jövedelemből pedig ezt a tehetséget nevelték fel. de minek ?
Előzmény: lajafix (488)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 489

Nem kedvelem az ÖÖÖÖÖ-kel kezdődő mondatokat. És a fölényeskedést sem.

Ha komolyan akarsz diskurálni erről vagy másról, akkor a hangnemet ne a topic címéhez igazítsad.

OK?

Frimi

Előzmény: lajafix (487)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 488
szvsz a maga stílusában arra próbál célozni, hogy a hiteleket a jövőben megkeresett jövedelemből kell majd törleszteni. amit ugye a fiatalok fognak megkeresni. reméljük Magyarországon.
Előzmény: zolitata (486)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 487

ÖÖÖÖÖ igen. És milyen távon? Mert jelenleg becslésem szerint 1000 milliárd nyugdíj hitelből megy. (400 milliárd már jelenleg is hiányként van kimutatva + az állami alkalmazottak után befizetett nyugdíjat nyugodtan ide lehet számítani )Addig mi lesz?

 

Szomorú hírem van: A GDP növekedése az euro zóna átlaga + 2-3%. Ennél jóval gyorsabban kellene nőnie a GDP-nek. Szvsz az ötleted nem oldja meg a problémát, max az én nyugdíjas koromra.

 

egyéb ötlet?

Előzmény: frimi (485)
zolitata Creative Commons License 2006.05.10 0 0 486
ostoba seggfej
Előzmény: Calvano (482)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 485

Pl. a GDP növelése.

Frimi

Előzmény: lajafix (484)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 484

frimi!

 

"- Mert vannak más eszközök is "tartalékban","

 

Például?

Előzmény: frimi (483)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 483

Persze, hogy marhaság, amit írtam.

 

Azt kellene meglátni, hogy az itt megfogalmazódó vágyak ugyanolyan marhaságok!

 

- Mert nincs politikai támogatottság,

- Mert maga, aki ezt hajtogatja, az nem mer kiállni a nyilvánosság elé nézeteit képviselni és ennek érdekében cselekedni,

- Mert vannak más eszközök is "tartalékban",

- Mert a társadalom elöregedésének problémája komoly gond, de erről komolyan kellene beszélni, de erre itt többen képtelenek.

 

Mindezek miatt a "Radikális nyugdíjcsökkentést!" szlogen szlogen marad és ugyanabba a marhaságok kategóriájába tartozik, mint hogy az államadósság egy főre eső hányadát az aktívok fizessék be a BKV pénztárakba.

Frimi

 

Előzmény: NGid (481)
Calvano Creative Commons License 2006.05.10 0 0 482
"Nehezen látják be, hogy a munkájuk eredménye: csőd. Jogosnak vélik a számukra megfelelő juttatást, ezért igen-igeneznek. Legalább az értelmes élet után bekövetkező szép halál illózióját nem kellene elvenni tőlük."

De el kellene, mégpedig azért, mert amíg tapsolnak a hitelből fizetett nevetséges nyögdíjukért, a mostani tehetséges fiatalok jövőjét alapozták meg szavazatukkal.
Menjenek a fenébe
Előzmény: Lokneszi Szépség (470)
NGid Creative Commons License 2006.05.10 0 0 481
Támogatom.
Úgyis elég abszurd ez az egész, aztán meglátnám mire menne utána az eltartott réteg.
Előzmény: frimi (480)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 480

Nekem is lenne egy hozzád hasonló "kaliberes" javaslatom:

 

Miután az aktív korosztály nem tud eleget termelni ahhoz, hogy a társadalom szociális terheit finanszírozni lehessen, ezért minden aktív keresőtől az államadósság rá eső részét be kell hajtani! Persze lehet részletekben is. Mondjuk négy egyenlő részben, minden negyedév 5.-ig. A BKV bérlet megváltási határidejéig és egyidejűleg a BKV-t kell megbízni az egyszerűség kedvéért a pénz beszedésével. Aki meg nem vásárol bérletet, az meg befizetheti az Akácfa utcában is... A postát ne terheljük, mert amúgy is sokan állnak mindig sorba s a MÁV meg amúgy is adóságokkal küzd, tehát a megnövekedett vasúti jegy vásárlás ezt a csődöt is némiképpen kezelni tudná...

 

Aki viszont annyira élhetetlen és a társadalom egésze szempontjából hasznavehetetlen, hogy még annyi jövedelmet sem tud teremteni magának, hogy az adósság ráeső részét megfizesse, úgy az lakására és egyéb ingatlanára, ingóságaira bankhitelt vegyen fel.

 

Mindjárt lehetne euro hazánkban! Nem kellene itt vacakolni. Aki nem hajlandó a társadalom egésze szempontjából hasznos lenni, az megérdemli, hogy bűnhődjön...

 

Vagyis azonnali radikális államadósságtörlesztést az aktív korosztálynál! Javasolom, hogy az akciót bll-nél kezdjék!

Ha, ha, ha...!!!

Frimi 

Előzmény: blll (476)
Lokneszi Szépség Creative Commons License 2006.05.09 0 0 479

Ilyet csak egy újragyőztes miniszterelnök jelenthet ki.

Gondold el, ki(be)jelenti: ezentúl annyi nyugdíjat osztunk, ami befolyik. (dübörgő taps, éljen,éljen, itt-ott elszórt fütty). Szóval, 30 %-al csökken ezután a juttatás mértéke. (dübörgő taps, éljen,éljen).

Előzmény: blll (476)
lajafix Creative Commons License 2006.05.09 0 0 478
szerintem legyél okos és enged bőgni a szamarat.
Előzmény: merkan (477)
merkan Creative Commons License 2006.05.09 0 0 477
Ott csak te fogsz, én nem.
Előzmény: blll (466)
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 476
Ki kéne jelenteni azt is, hogy annyi nyugdíjat osztunk, ami befolyik !
Előzmény: Törölt nick (474)
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 475

Egyébként tényleg nincs más megoldás, mint a topiccím !

 

Bár érdekes, még senki sem mer róla beszélni !

Előzmény: Lokneszi Szépség (473)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.09 0 0 474

,,Hát erre mi a legegyszerűbb megoldás?"

Ki kéne jelenteni, hogy egy év 12 hónapból áll.

Előzmény: blll (468)
Lokneszi Szépség Creative Commons License 2006.05.09 0 0 473
Te tényleg olyan vagy, mint boldogemlékű Szabolcska Mihály: nem tudok én olvasni, csak írni.
Előzmény: blll (471)
frimi Creative Commons License 2006.05.09 0 0 472

Szóval, ha jól emlékezem éppen bll, kedves barátunknak írtam már kedvenc időtöltéséhez néhány sort. (Ha nem neki esetleg, akkor is olvashatta volna. Ha nem csak írni tud...)

 

Az egyik az volt, hogy ne itt törje magát, hiszen nincs olyan politikai erő a mai Parlamentben (de szerintem rajta kívül is csak igen-igen kevesen lehetnek), amelyik ezt az elképzelését magáévá tenné. Javasoltam tehát, hogy alapítson egy ilyen pártot, vagy legalább álljon elő követeléseivel táblákkal a Parlament elé. Nem csak neki, több hasonló kollegájának is javasoltam.

 

Most is csak ezt a papagályszöveget olvasgatom: "Radikális nyugdíjcsökkentést!" Jó, de hogyan??? Az Index Fórum névtelen fedezékéből nem lehet kűzdeni semmilyen alapvető társadalompolitikai célkitűzésekért s az öteleteire meg sehol sincs fogadókészség. Ezt látnia kellene neki és elvtársainak is.

 

Így az egész üres locsogás, amire kár egy szót is pazarolni...

 

Másfelől azt is mondtam, hogy a társadalom öregedésének folyamata komoly probléma, amelyről lehet, sőt kell is vitázni. Volt is itt, aki be is linkelt hivatkozásokat. És ezzel meg is elégedett. Szerénytelenül azt írtam vagy 10 pontban - akár vitaindítónak is szánva -, hogy hol és miért nem értek egyet a belinkelt elemzéssel.

 

Sem bll barátunk nem szállt vitába, és azok is hallgattak, mint a sír, akik a szakértőnek megállapítása alapján buzgón, síri hangsúllyal hevesen bólogattak.

 

Szóval, kedves bll barátom. Nem lehet sem téged, sem kollegáidat komolyan venni.

 

Ezt ajánlom másoknak is, akik lelkesen igyekeznek meggyőzni, mert nem veszik észre, hogy a célod tk. nem más, mint mások heccelése. Sajnálom, hogy van olyan, aki felül bohóckodásodnak.

Frimi

blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 471

Gyermekek és munka nélkül nehéz ügy a nyugdíj !

Tetszettek volna gyermekeket nevelni és dolgozni !

Előzmény: Lokneszi Szépség (470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!