Keresés

Részletes keresés

rali Creative Commons License 2005.10.30 0 0 2260
Előzmény: mezenguz (2257)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2259

Én a hatásos visszaverő felületet és a küszöbérzékenységet figyelembe véve írtam azt, hogy technikailag...

Mást nem vettem vigyelembe, mert az már nem a technika.

Előzmény: Hpasp (2256)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2258

Igazad van biztos tanultam, mármint tuti, de qrva sokat felejtettem. Egyrészt miután kikerültem 2 év rávtizás után kannibál pk lettem, ott meg senkit nem érdekelt a visszaverő felület, esetleg az osztályosvizsgára idéztem fel. Utána meg már inkább vegetáltunk. Én 88-ban végeztem, aztán nemsokkal utána rencervátozgatódás, és még bekapcsolni se volt pénzünk.

Azonban írtad, hogy az optikával a gépek jelzőfényeit tudtátok követni. Erre én nem így emlékszem. Az optikának az éjszakai jel-zaj viszonya miatt (azt hiszem) nem igen láttunk vele semmit. Legalábbis én soha nem követtem tv-vel semmit éjszaka, pedig a kedvencem volt az optika. Nappal az más akkor ~150-ig láttam ferihegyről felszálló gépet. De megkérdem a PV-s haveromat, mire emlékszik éjszakai harcból.

Előzmény: Volt tüzér (2253)
mezenguz Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2257
..s milyen kaotikus az állapota most...:(((
Előzmény: Hpasp (2255)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2256

A Nyevának technikailag kötelessége volt lelőni a lopakodót.

Ez a lopakodó lelövése téma mindíg újra, és újra felbukkan, tehát vesézzük ki egy kicsit.

Technikailag a komplexum képes rakétát rávezetni lopakodó célra, ezt a nyolcvanas évek végétől sikeresen gyakorolták a VSZ alakulatai Ashalukban (RM-217 Zvezda célanyagra).

Tehát ha tudjuk, hogy mikor-honnan várható, akkor nem jelenthet gondot.

A kunszt nem ez, hanem megtalálni a rávezetés előtt.

A rávezető lokátor kb kinyújtott kartávolságban lévő tenyérnyi területen lát az égen.

Ezt a területet kell rávinni (tekerni) a gyorsan (900km/h) közeledő célra.

Ha pont az osztály felett repül át (optimális eset P=0), akkor sincs 100 másodpercnél tovább az osztály megsemmisítési zónájában, összesen ennyi idő áll rendelkezésre.

Ha optimálisan messze van a kísérő (100km) Wild Weasel F-16-os, akkor 2 percen belül várható a HARM becsapódása. Ha Brittek is vannak a közelben akkor már néhány másodpercen belül érkezik az ALARM.

Persze a NATO közben vadul zavarja az összes felderítő lokátort, hogy minél nehezebb legyen pontosan tudni hogy merre kószál a cél.

Integrált légvédelmi rendszernél, ha tudjuk hol keressük az égen, és a Weaselek messze vannak, akkor le lehet lőni. Ez inkább hadművészeti, sem mint technikai kérdés.

Előzmény: Volt tüzér (2254)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2255

Ezek a vezetési pontok - a tartalék is - az új fedezék-építési elveknek megvelelően védett létesítmény volt. Föld alatt, beton, stb.

Előzmény: Volt tüzér (2234)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2254

Nem javítalak ki, mert az eseményekkel nem vagyok pontosan tisztában, úgyhogy inkább nem írok marhaságot.

Viszont: A Nyevának technikailag kötelessége volt lelőni a lopakodót.

Az F117-tel éjszaka támadtak, hogy az a fránya fekete színe jól érvényesüljön. Nappal a lopakodót egy Igla rakétával le lehetett volna vadászni, éppen a színe miatt.

A jelzőfényeket a támadás alatt nem használták, tehát a TV nem nagyon jöhetett szóba. Egyébként a TV nem lenne rossz, mert egy repülő jelzőfényeit követni lehetett vele 60 - 80 kilométerig.

Előzmény: Kuruc71 (2250)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2253

Ezt a "hatásos visszaverő felület - küszöbérzékenység" dolgot biztosan Te is tanultad a főiskolán, csak már nem úgy emlékszem rá, mint én. Engem még másodikban nagyon megszívattak vele, és mivel nem nagyon ment, a tanár még egy évfolyam dolgozatot is csinált belőle. Alaposan megszenvedtem vele, mire készen lett. Bár már az egészre nem pontosan emlékszem, azért a java még mindig bennem van.

Maga a két érték, mint fogalom, típusfüggetlen. Van minden lokátornak és minden repülőnek. Csak a típusra jellemző adat más és más.

Előzmény: Blue_Sky_007 (2252)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2252
Biztos így van, de nem nyevás voltam. Nekem csak tetszett, hogy nekik több rakétájuk van mint nekem. (Tudod a freudi fallikus szimbólumra gondoltam :-)  )
Előzmény: Volt tüzér (2249)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2251

Ebben nem vagyok biztos, mert az akkori hírek éjszakai támadásról beszéltek.

Az amik meg nem szerettek nappal támadni (lásd Bagdad fényeit), ráadásul csak a harmadik nap körül voltak a támadások megkezdése óta, a légifölény elvileg volt csak meg.

Előzmény: Kuruc71 (2250)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 2250

Szia Volt tüzér

Kérlek javíts ki, de én úgy tudtam hogy az ominózus F117A lelövésében a NYEVA televíziós rendszere játszotta a főszerepet.

üdv

Előzmény: Volt tüzér (2249)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2249
Némi kis TIT szintet beleötvözve már kiveséztem itt, hoogy a Nyeva komplexumnak miért kutya kötelessége lelőni a lopakodót. Van egy küszöbérzékenység - hatásos visszaverő felület számpár. Az egyik a lokátorra, a másik a repülőre jellemző. Ha e két szám a megfelelő viszonyban áll egymással - márpedig a Nyeva esetében úgy van - akkor nem szeretnék a pilóta helyében lenni.
Előzmény: Blue_Sky_007 (2248)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2248
A Nyeva az lérak komlexum, az ami lelövi. A tamara meg a többi pedig felderíti.
Előzmény: honvéd elvtárs (2247)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2247
Na, hát teljesen megkeverik az embert ezekkel a hírekkel!
Akkor most Vera, Tamara, vagy Nyeva?
Előzmény: LizardX-MAG (2244)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2246

Jó a cikk, de a részletekről semmi nincs. :-)

Már mé lenne?

Kicsit usa média szagú, torta ami......formájú..........

Előzmény: Galahed_ (2245)
Galahed_ Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2245
Előzmény: Blue_Sky_007 (2243)
LizardX-MAG Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2244
Kedves Béla, az első hír úgy marhaság, ahogy van, ne nagyon hidd el. A Vera és a Tamara nem a hagyományos értelemben vett radarkészülék, hanem egy szélessávú vevő+egy brutál számítógép, ami az ellenség által kibocsátott (majdnem) bármilyen rádiójelre vadászik. Az F-117-es ilyet éles bevetésen nem bocsát ki. Olvastam már elméleteket arról, hogyan lehet mindenféle szórt visszaverődés alapján érzékelni lopakodó gépeket, de arról nem találtam hivatalos infót, hogy ezek a cseh masinák tudnának ilyet.
Előzmény: Szabadbatthyany Béla (2241)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2243

Tudom, hogy kicsit összeesküvéselméletnek tűnik a dátumokat nézve, de a fene tudja.

1999. márc. 27.-én lőtték le az F-117/A-t

1999. május 7.-én lőtték ki a kínai követséget.

Közötte működtek a hírszerzők gondolom.

Előzmény: Blue_Sky_007 (2242)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2242

Valamikor halottam, hogy annakidején az amik miért találták el "véletlenül" a kínai követség épületét Belgrádban.

Idézet a Milosevics perből:

Elidőzött a légi hadjárat azon epizódjánál, amikor találat érte Kína belgrádi nagykövetségét. Szerinte ez már csak azért sem lehetett véletlen, mert az épület nyílt területen van, és számos diplomata járt oda, akik mindenről részletesen beszámolnak kormányuknak. "Hihető-e, hogy ezek a diplomaták nem tudták pontosan megmondani, hol van a követség?" - tette fel a kérdést Milosevic, kétségbe vonva a NATO hivatalos magyarázatát, miszerint az épületet tévedésből bombázták, mert pontatlan adatokat kaptak a hírszerzéstől.

A lényeg, hogy állítólag volt valami a követség épületében, ami nem oda való volt, és ugye nem sokkal előtte lőtték le a lopakodót. :-))

Előzmény: Szabadbatthyany Béla (2241)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2241
Két idevágó hír az Origo- ról, talán érdekel benneteket:

1.) "A cseh kormány csütörtökön úgy döntött, hogy nem adja el lopakodó repülőgépek bemérésére is képes radarrendszerét Kínának. A NATO-bombázások idején a szerb erők is ilyen rendszerű radar segítségével lőttek le egy amerikai lopakodót. Kína hat radarkészüléket vett volna meg Csehországtól.

A kormány úgy értékelte, hogy a haditechnika Kína felé történő értékesítése nem érdeke Csehországnak - idézte Vladimír Spidla kormányfő szavait a CTK cseh hírügynökség. A szerdai kormányülés arra utasította az ügyben eljáró minisztereket, hogy vonják be a technika kiadásáról szóló engedélyeket.

A rádiólokátor tervezett eladása előzőleg éles bírálatot váltott ki a politikai élet több résztvevőjéből, így a kormánykoalíció egyik tagjából, a Szabadság Unió-Demokratikus Unióból is, de a prágai sajtó szerint az Egyesült Államok sem örült az ötletnek.

A pardubicei Era vállalat által gyártott Vera nevű haditechnológia a Tamara rendszer utódja - Tamarát használtak vélhetően a szerb erők 1999 márciusában, mikor a NATO-bombázások idején sikerült lelőniük egy amerikai lopakodó vadászgépet.

Az idén januárban megadott engedély alapján Kína hat radarkészüléket vett volna meg Csehországtól 1,5 milliárd cseh koronáért." /2004. május 20./

2.) "Kémkedés gyanújával letartóztatták a B-2 lopakodó bombázó egyik tervezőmérnökét, a férfi a vád szerint a lopakodó titkait kívánta áruba bocsátani.

Hawaii szigetén az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatott egy 61 éves férfit, aki szigorúan titkos értesüléseket akart eladni egy meg nem nevezett külföldi országnak a radarok számára láthatatlan B-2 lopakodó bombázóról.

Az FBI csütörtöki bejelentése szerint Noshir Gowadia volt tervezőmérnök 2002. őszén külföldre faxolta annak a műszaki leírását, hogy a B-2 bombázó miként kerüli el az infravörös hőérzékelővel ellátott rakétákat. Gowadia a Northrop Grummon hadiipari cég tervezőmérnöke volt 18 éven át, egészen 1986-ig és részt vett a B-2 kifejlesztésének a munkálataiban.

A B-2 bombázókat 1999-ben vetették be először, a Szerbia elleni légi háborúban.
/2005. október 28./
(MTI)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2240
Na látod, Már érdemes volt felkelni.
Előzmény: Sgt. Elias (2237)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2239
Számítógép, bár analóg.
Előzmény: rali (2238)
rali Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2238
Ezt az átszámítást számítógépek végezték vagy speciális képzettségű emberek?
Előzmény: Volt tüzér (2236)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2237
Azt hiszem, kezdem érteni az integrált légvédelmi rendszer lényegét... Nagyon jó ez a topic, mint egy izgalmas könyv!
Előzmény: Volt tüzér (2236)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2236

Akkor jól figyelj, mert jön egy kis rendszertechnika.

Egy rádiólokátor ugyebár poláris koordinátákkal deríti fel a légi célokat, ami ugyebár oldalszög, radiális távolság, és helyszög, vagy magasság. Az ám, de ha a lokátor Bivalybasznádon megméri a cél adatait, a tőle néhány 100 kilométerre lévő Bivalyröcsögén nem sokat érek az ott mért poláris koordinátákkal. Ezért az egész AVR rendszer arra épült, hogy az ott mért koordinátákat átkonvertálták földrajzi koordinátára (északi szélesség, keleti hosszúság) és az az adat akárhonnan nézted, mindenhol ugyanannyi volt. Ezután ezeket az adatokat kellett továbbítgatni viszonylag pontosan (fok, szögperc, szögmásodperc, tizedmásodperc pontossággal) és majdnem minden meg volt oldva. A közbeeső vezetési pontok a célok adatait ezekkel az értékekkel továbbítgatták. Lehetett volna az eredeti poláris koordinátákat is továbbítani, de a felhasználónál macerás lett volna a 100 kilométerrel arrébb mért adatokat értelmezni, és ez fokozta volna a pontatlanságot. Így csak az a feladat maradt hátra, hogy a rakéta osztály illesztő kabinja a megkapott földrajzi koordinátákat visszaszámolta poáris koordinátákra (természetesen a saját települési helyének megfelelően) És ez az adat a rakéta osztálynál már értelmezhető volt. Az AVR által ilyenformán továbbított céladat olyan pontos volt, hogy a célt szinte azonnal meg lehetett találni.

Tudsz mindent?

Előzmény: st_patrick (2235)
st_patrick Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2235

Köszönöm!

Akkor egy újabb amatőr kérdés. Az AVR illesztőkabinjai mit illesztenek tulajdonképpen?

Előzmény: Volt tüzér (2234)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.24 0 0 2234
Ezek a vezetési pontok - a tartalék is - az új fedezék-építési elveknek megvelelően védett létesítmény volt. Föld alatt, beton, stb. Nem elsősorban attól kellett tartani, hogy kilövik, hanem elveszíti vezetőképességét, például a híradás megszakadása miatt. Ezek egyébként semmivel nem voltak titkosabbak, mint a többi objektum, hiszen általában egyébként is használt légvédelmi objektum területén voltak. A 11. dandár éles harcálláspontja Érden, a megerődített tartalék pedig Vértesacsán volt. A 104. ezred harcálláspontja Sárbogárd mellett, Szarvaspusztán vol, a tartalék pedig a Mezőfalvi Vega osztálycsoport harcálláspontján belül.
Előzmény: st_patrick (2233)
st_patrick Creative Commons License 2005.10.24 0 0 2233

Értelek. Annak idején mennyi esélye volt hogy valamelyik háp-ot kilövik és költözni vagy vezetést átadni kell?

Gondolom a helyük szt. volt. Milyen rezsimintézkedések voltak hogy ez így is maradjon? Már úgyértem a fényképezni tilos táblán kívül? .-))

Előzmény: Volt tüzér (2232)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.21 0 0 2232
Az alap az AVR-rel szerelt fő harcálláspont volt. A tartalékot csak másodlagos megoldásént tervezték, és a felvetésben igazad van, a tartalékot az ára miatt nem szerelték fel vezetési berendezéssel.
Előzmény: st_patrick (2231)
st_patrick Creative Commons License 2005.10.21 0 0 2231

Tényleg jó lett volna. Viszont ha jól értelek, akkor a Kihalt laktanyákban tán még képet is találhatok róla:-)

Más: ezek szerint a vezetési rendszer úgy volt kettőzve, hogy másféle metódus szerint ment volna a munka ha kiesik a fő háp. Ezt szándékosan alakították ki így, vagy egyszerűen csak nem volt pénz duplán beszerezni az AVR-t?

Előzmény: Volt tüzér (2230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!