Keresés

Részletes keresés

kika11 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 1521

Sziasztok!

Nekem úgy említették, hogy a rézoxi-t keverhetem az AgrolPlus-sal.

Itt viszont mintha ennek ellenkezőjét olvastam volna korábban.

Tudna valaki szakérteni a témában?

Köszi előre is.

Roke Junior Creative Commons License 2005.03.21 0 0 1520
Szerintetek ezen a héten végezhetek még lemosó permetezést?
kozak26 Creative Commons License 2005.03.20 0 0 1519
Sziasztok!!!

Nem tudja vki, hogy mik lehetnek ezek a foltok a ribizlin?
A kis diofamon is ugyan ilyenek vannak...

http://kep.tar.hu/kozak27/50032143/11334493#2
Tozatu Creative Commons License 2005.03.17 0 0 1518

Valahol azt ajánlják, hogy 40-60centi felett legyenek a levelek,akkor nehezebben verődik fel a gomba.

Előzmény: kozak26 (1516)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.15 0 0 1517

Lehetni éppen lehet, akár Fundazollal, akár Orthociddal...alkalmasak talajfertőtlenítésre is.

Hogy mennyire müxik a dolog, az kérdéses, nem tudok senkiről se a környezetemben, aki próbálta volna szőlő-peronoszporára. Talajlakó gombák ellen, meg palánta-védelemre szoktak öntözni velük...

ÜdV

Előzmény: kozak26 (1516)
kozak26 Creative Commons License 2005.03.15 0 0 1516
Sziasztok!

Valahol azt olvastam, hogy a peronoszpora gombai esoben a foldrol kerulnek fel a levelekre.
Nem lehet a foldet permetezni vmi gombaolovel?
eR-dei Creative Commons License 2005.03.15 0 0 1515
OK köszi, az én fáim most lesznek két évesek és tavaly is leperzseltem a leveleiket :(( de hajrejöttek. Igaz most még nem tudtam rámenni a telken a földre :(
Pedig a héten csak permetezni kéne...
Előzmény: Antisystem (1514)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.13 0 0 1514

Pontosítsunk:

- beöntözöm valami a gyökereken át valamennyire felszívódó szintetikus réz-pótszerrel -

ÜdV

Előzmény: Antisystem (1513)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.13 0 0 1513

Szia!

A rezet ilyenkor fákra szerintem nyugodtan használhatod az előírás szerinti mennyiségben. A rézérzékenység inkább a vegetációs időszakban a zöld növényi részek perzselődésében mutatkozik meg, rögyfakadás előtt nemigen okoz kárt fásszárú növényen. Legalábbis nekem még a 2 éves dió csemetét se kárositotta semennyire a bordói lé...

Ilyenkor inkább arra kell vigyázni, hogy az ember ne olyan szereket válasszon ki a permetezéshez, amelyek a zöld növényi részeken át felszívódva fejtik ki a hatásukat, mert akkor a várt hatás elmarad. Szóval szerintem én megint a bordói lé + kén nevű (bio) készitményt fogom használni az egész kertben, fára is, szőlőre is, rózsára is.

Illetve a mályvát - amit tavaly rondán szertelyuggatott a rozsda - beöntözöm valami felszívódó szintetikus réz-pótszerrel, kaptánnal (Orthocid) vagy mankocebbel (Manzate, Dithane M45) 2-3 alkalommal. a tavasz folyamán.

ÜdV

Előzmény: eR-dei (1512)
eR-dei Creative Commons License 2005.03.13 0 0 1512
Sziasztok úgy néz ki, hogy végre mehetünk permetezni. A rézérzékenység miatt akkor csak almafánál, vagy egyéb fiatal gyümölcsnél is vigyázni kell ??
Mármint az előbb írt szerekkel?
Előzmény: Antisystem (1511)
Antisystem Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1511

Ez így korrekt, de a két "monilia elleni kedvencemet" nem említetted, pedig ma a kiskertekben talán azok a leggyakoribbak:

1, Rubigan 12 EC (fenarimol)

2, Topas 100 EC  (penkonazol)

Mindkettő van ampullában is, úgyhogy az egész kicsi kertekben is ajánlható:)

Ha meg totál tutira akarsz menni, akkor Ridomil Plus Gold (metalaxil-M + rézoxiklorid) + Topas 100 EC (penkonazol) együtt, frissen keverve. A szürkepenész kivételével gyakorlatilag mindenféle szőlő-gyümölcsfa-rózsa (rézérzékenységre figyelni!!!) gombafertőzést kiirt

ÜdV

Előzmény: kertészboy (1510)
kertészboy Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1510

Hali!

Így már igaz! De a 1499-es hozzászólás nem állja meg a helyét, mert ha csak kénnel akar védekezni a monilia ellen, akor cs*szheti. Az alábbiakban kifejezetten monilia elleni szerek vannak. Most januárban vizsgáztam Növénykórtanból a kertin. Ha kell valakinek a teljes lista, akkor elküldöm, továbbá elküldöm az EU-csatlakozás miatt visszavonásra került szerek jegyzékét is.

Monilíniás betegségek elleni szerek

E szereket a csonthéjasokat károsító Monilinia laxa virágfertőző kórokozók ellen használjuk.

Ezek ellen kontakt, mélyhatású, szisztémikus, továbbá szisztémikus, bioszintézis-gátló hatású szerek jöhetnek számításba.

Kontakt szerek monilíniás betegségek ellen

Hatóanyag

Márkanév pl.

kaptán

Orthocid 50 WP

folpet

Folpan 50 WP

Mélyhatású szerek monilíniás betegségek ellen

Hatóanyag

Márkanév pl.

iprodion

Rovral 50 WP

procimidon

Sumilex 50 WP

vinklozolin

Ronilan DF

Szisztémikus szerek monilíniás betegségek ellen

Hatóanyag

Márkanév pl.

benomil

Benlate 50 WP, Fundazol 50 WP

tiofanát-metil

Topsin M 70 WP

Előzmény: Antisystem (1508)
etusom Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1509

Hali

Szőlőmetszésről,ki tud jo tanácsot adni,most őrőkőltem őt sor kékfrankosat,

és mikkortol lehet és hogyan?

kőszi  kopi

Antisystem Creative Commons License 2005.02.05 0 0 1508

Nézd, itt van mellettem a "Növényvédő szerek...2004", és a Thiosolnál szépen fel van sorolva a monilia. A növény nyugalmi és vegetációs időszakában is. (meg használtam is már ilyenre szüret előtti héten szilván, ugyanis szemben a réztartalmú szerekkel, 0 az évi-je) Persze ettől még valóban a réz is öli a moniliát...

ÜdV

Előzmény: kertészboy (1507)
kertészboy Creative Commons License 2005.02.05 0 0 1507

Hali!

A moníliára nem jó a kénes lemosó permetezés. A kéntartalmú szerek csak a lisztharmatgombák ellen hatásosak (még van egy kis atkagyérítő hatásuk). Monilia ellen a réztartalmúak jók!!!!

Előzmény: Antisystem (1499)
Antisystem Creative Commons License 2005.02.05 0 0 1506

Lakásban vannak, ezért mindenképpen olyan módszert ajánljatok, ami nem káros az emberre nézve. Nézd, általában a permetszerek (a gázosodók kivételével) akkor károsak a szobában, ha megiszod, vagy magadra öntöd őket...(illetve, ha a macskád megrágja a permetezett növényt). Ha nincs ilyen szándékod:) akkor erre a dologra szerintem a Zolone a legjobb, mert felszívódik a növény leveleibe, és egy hónapig tartós hatást biztosít. Ami allatt van ideje kidögleni az összes tripsznek. Viszont azt tanácsos nem belélegezni permetezés közben, a kész permetlének kb hasonló a mérgező hatása és erőssége a közismert Pirimor sprayhez. Konszolidáltabb a Chess 50 WG 0,05%-os oldatban.

ÜdV

Előzmény: freyya (1505)
freyya Creative Commons License 2005.02.05 0 0 1505

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Van két szép fatsia japonicám, és belakta őket valami csíkos rovar, amiről már a net segítségével megállapítottam, hogy sávos tripsznek hívják. Bő vízzel lezuhanyoztam őket, egyenként ledörzsöltem az összes levelet, azután befújtam valami Biola nevezetű csodaszerrel. Néhány napig semmi, aztán újra ott a bogár. Megint zuhany + Biola, ez így megy lassan két hónapja. Ráadásul elszáradnak a levelek azoktól a mocskoktól. Hogyan lehet végleg megszabadulni tőlük? Lakásban vannak, ezért mindenképpen olyan módszert ajánljatok, ami nem káros az emberre nézve.

csurtus Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1504
Sokadszor is köszönöm!
Előzmény: Antisystem (1503)
Antisystem Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1503

Jóval kisebb a valószinüsége, tekintve, hogy a levél semmi más, csak egy jó nagy felület:) Szóval könnyebben veszi át a téli hideget, és könnyen eléri a permetszer ősszel-tavasszal. Szemben a mumifikálódott termés belsejével, ami maga a "védett hely".

ÜdV

Előzmény: csurtus (1500)
csurtus Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1502
Akkor inkább az árnyék a teraszon. A mandulás süti ellen sincs kifogásom, de mandulát tudok venni a piacon. Árnyékot nem :-(
Előzmény: Tozatu (1501)
Tozatu Creative Commons License 2004.12.19 0 0 1501
Nem szereted a mandulás sütit?
Előzmény: csurtus (1500)
csurtus Creative Commons License 2004.12.19 0 0 1500

Tehát a levelek maradhatnak? Azokban/azokon nem maradhat gonoszság?

Mongyuk elég macerás lenne a 4-5 méteres fákon végigbillegni és darabonként leszedni a leveleket. A termés még hagyján, abból csak vagy száz maradt...

Előzmény: Antisystem (1499)
Antisystem Creative Commons License 2004.12.19 0 0 1499

Igen, ajánlatos leszedni és elégetni a mumifikálódott terméseket, mert azokban a kórokozók kiválóan át tudnak telelni. Ettől még persze a tavaszi lemosás - kéntartalmú szerrel - szintén fontos.

ÜdV

Előzmény: csurtus (1498)
csurtus Creative Commons License 2004.12.19 0 0 1498

Az a helyzet, hogy ismét csak a mandulafáimmal zaklatnám a nagyérdeműt.

Szóval van nekem két mandulafám, amelyek - szakértők szerint - a nyáron egy kicsit moníliások lettek. Jól lepermeteztem őket, túlélték, de most ősszel/télen észrevettem, hogy egy csomó elszáradt levél, illetve mumufikálódott termés maradt a gallyakon.

Kérdésem: le kell-e szednem manuálisan a terméseket, illetve a leveleket (mert szerintem azért azokban maradt kórokozó rendesen), vagy elég lesz, ha koratavasszal jól megpermetezem őket tavaszi lemosóval, majd virágzáskor valami jó kis moníliaellenes koktélt keverek és adok belőle bőven? Azaz: maradhat-e tavaszig annyi fertőzés a száraz levelekben, illetve a termésben, hogy tönkrevágják a jövő évi lombozatot is? ( Mert a termés mondjuk annyira nem érdekel, csak a fák árnyéka ).

Köszi előre is!

Tozatu Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1497
Köszi.
Előzmény: Antisystem (1494)
Tozatu Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1496
Ne add fel,legközelebb szólj idejében,itt megjelennek időnként a szakemberek,akik segítenek.
Előzmény: hájjack (1495)
hájjack Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1495
Zavarba hoztok ennyi segitseggel. :) Latszik hogy itt jo emberek vannak. Nos. Koszonom a segitseget. A ket betegsegtipust a meggyfan meg tudom kulonboztetni, csak pechemre mindketto megtamadta a faimat: kettot kis is kellett donteni iden; az egyik egy hatmeteres oriasgerschmen termo „amator” fa volt, soha tobbet nem... na mindegy. moka25: azt is hallottam Pesterzsin hogy az a gyumolcsfa, ami nagyobbra akar noni, egy bizonyos ido utan atfurja a gyokereivel a tenyleg vekony „jo” foldet, onnan meg homok es akkor szoktak szetrohadni. Szomszed is igy jart. antisystem: Koszi, a permetezoszereket lehet hogy cserelni fogom. Azt irja egy cikk, hogy erdemes a beteg tovet messzel kezelgetni. Azert kerdeztem a lisztesket, bar tudtam hogy allat, mivel semmivel sem tudtam kiirtani a lisztharmatot. :) Szoval frusztraltsag rulez. Viszont megtudtam hogy gombarol van szo. Kulonos, mert a sovenynovenyen nyujtozkodo lisztharmatot - ha az - tobbszor megvizsgaltam nagyitoval, es labakat veltem felfedezni. Ha szetkenem ofelseget, narancsszinu budos csikot hagy maga utan. Tozatu, koszi a permetezos segitseget, most mar betartom, csak a fak fogytak el a kertbol. :( Na, ezt hivjak 100% helpnek. Hogy halaljam meg? Halozati, winyoz, compgraf kerdesben talan tudok segiteni. udv: tamas
Antisystem Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1494

Jó cikk a taplógombákról:

http://www.ujszo.sk/clanok.asp?vyd=20031205&cl=76516

ÜdV

Előzmény: Tozatu (1493)
Tozatu Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1493
Monília ellen többször is kell védekezni,alap a télvégi lemosózás,aztán virágzáskor.Ha ebben a topicban elolvasod a tavaszi tavalyi intelmeket,máris sejted,mi a megoldás.A taplógombák sajna halódó fákon jelennek meg.
Előzmény: hájjack (1488)
Tozatu Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1492
A télvégi lemosózás a legfontosabb,az még ráér.Így tiszta lappal indítod a tavaszt.
Előzmény: csurtus (1490)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!