Keresés

Részletes keresés

Don Alfonso Creative Commons License 2006.05.15 0 0 647
Nem volt nyugdijalap. Ennélfogva nem lehetett kivenni és eltapsolni semmit.
Előzmény: antall (645)
takacsi Creative Commons License 2006.05.15 0 0 646
Ja.
A komcsi rablók tegyék vissza pénzeket.
A rombadöntőkre szavazó nyugdíjasok (a többiek nem) fizessék a terheket (nem bírják..., de legalább megéreznék, hogy felelősség az x behúzása, soha többé nem szavaznának neokommunistákra.)
Előzmény: antall (645)
antall Creative Commons License 2006.05.14 0 0 645

"A nyugdíjasok befizették a nyugdíjalapba a járulékot.
Amit kommunista kormányaink vezetői onnan kivettek és eltapsoltak"

 

A nyugdíjasok pedig ragaszkodnak a komcsi uralomhoz. Hadd döntsenek a választott vezetőik a sorsukról! Így igazságos.

Előzmény: takacsi (644)
takacsi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 644
Nagy barom vagy te blll!

A nyugdíjasok befizették a nyugdíjalapba a járulékot.
Amit kommunista kormányaink vezetői onnan kivettek és eltapsoltak.

Ezen rablásnak a levét igyák meg azok, akik fizettek?

Nem azokat kellett volna, kellene elővenni, akik ellopták a pénzt a nyugdíjalapból?
A kommunista diktatura idején?

Éljél te a hazai 60 ezer forintos átlagnyugdíjból!

Soha ne legyen magasabb a havi jövedelmed, hogy megtanuld, mi az ok, mi az okozat...
frimi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 643

Nézd ezt a szánalmas 1949-es alkotmányt úgy ahogy vagy ki kell dobni !

Ez az egyik bajunk, hogy egy őskomcsi tódozott fódozott alkotmányunk van

 

Már megint pontatlan vagy. Légy egy kicsit elfogulatlanabb és akkor hitelesebb lehetsz!

 

Az Alkotmányt jópár helyen módosították már az újkori magyar demokráciában. Ezért nem állja meg a helyét az "őskomcsi" meghatározás, ugyanis az "őskomcsi" helyeket abból már kivették. Olvasgassad egy kicsit.... MInt a nyugdíjtörvényt...

 

És mesélj, hogyan lenne kivehető a társadalmi gondoskodásra vonatkozó passzus? Tudod, az öregek, árvák, özvegyek, munkanélküliek stb.,? Szavazással? Vagy géppisztollyal? Vagy így az árnyékból, névtelenül jámbor óhajként??? Ugyanmár.. De mesélj!...  Kíváncsi vagyok a módszeredre...

Frimi

Előzmény: blll (639)
frimi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 642

1./ Az általad preferált megoldás hogyanja érdekelne,. mert szövegedet már ismerem.

 

Na, mesélj, hogyan is képzeled ennek kivitelezését... Mármint a radikális nyugdíjcsökkentést. Társadalmi mozgalommal? Ahhoz ki kéne lépni azz árnyékból... Szavazással? Esetleg géppisztollyal? Nos, hogyan gondolod? Mesélj...

 

2./ A szocializmust - ami a fö ellenérved - Apád és Anyád is építette... No, ha nem Apád és Anyád, akkor Nagyanyád és Nagyapád. Tőlük is kérd számon, hogy milyen romhalmazt hagytak maguk után, amibe beleszülettél. Mint mondjuk volt nekik az ország 1945-ben Horthy apád áldásos országlása után...

 

S mit gondolsz, miért váltották az Antallékat Hornék 1994-ben? Miért bukott meg az MDF anno? Mert sokaknak nem tetszett az újkori demokrácia és visszasírták a szocializmust... Igen, a 3 Ft-os kenyeret, - ha neked jobban tetszik - a 3 Ft-os korsó sört, a 3 Ft-os liter tejet, azt, hogy akinek nem volt munkahelye, azt bűnözőnek tekintették és közveszélyes munkakerülő elnevezéssel rendőrségi nyilvántartásban kerültt... Hallottál ilyesmi szörnyűségekről???

 

3./ S persze egy pillanatig se hidd, hogy ami pénzt rádfordítottak Szüleid, az kizárólag és csakis kizárólag az ő keresményük volt. Emlékeztetlek, hogy még a WC papíron is állami támogatás volt... Mint említettem, abban benne volt az akkori aktívok jövedelmének összes közvetlen és közvetett elvonásai. Amit a költségvetés -csakúgy, mint ma - újraosztott. Tehát adós vagy a pelenkán lévő ártámogatással, a himlő elleni oltásodra és a középfül gyulladásra kapott orvosságokban lévő támogatással, az iskolai neveltetésedhez nyújtott támogatással, a kenyérben, tejben, sőt még a sörben lévő támogatással is... Ha akkor még nem forralt tejet ittál... Vagy itattak veled s ezért hiányos az emlékezeted...

 

Ezekkel Apádnak, Anyádnak és azok felmenőinek, akik akkor aktívok voltak, azoknak is adósa vagy. Mert tőlük is vontak el... És adósa vagy a szomszád Mari néninek is, akitől elvonták a jövedelme egy részét, hogy legyen ceruzád, meg cipőd... Mert azt is támogatták...

 

És adósa vagy az összes mai nyugdíjasnak, mert meghatározhatatlan, hogy konkrétan mennyi pénzt kaptál mindaddig, amig a aktív keresővé váltál és amig a Apád, Anyád és felmenőid, az egész társadalom nyakán éltél - s szavaid után így fogalmazok: élősködtél...

 

Ha meg netán árvagyerek lennél és ezért nincs Szülői kötődésed (nagyion sajnálnám), akkor is valahogy csak-csak felnevelkedtél. És az sem volt ingyen! Sőt, ez esetben még többe kerültél. Mert Apád, Anyád helyett is a társadalomnak kellet fizetnie miattad. Az akrtívoknak... Tudod, a mai nyugdíjasoknak...

 

Adós vagy. Sokkal! És ha neked derogál a támogatás, ami alkotmányos alapjog, akkor fizessed vissza mindazt, amivel tartozol!  S akkor kvitt leszel az összes nyugdíjassal. S a nyugdíjasok is veled. S csak számold ki, hogy ez a kölcsön - mert adományt, ingyen ekkora összeget egy pénzalapú társadalomban a nyugdíjasok nem fognak neked adni - , amit kaptál, az kamatos-kamattal mennyibe is kerülne neked...  (Ha nem tuidod kiszámolni, kérd azok segítségét akik itt nagyon jól tudnak számolni.. Persze saját zsebükre. Mint te.) Úgyhogy örülhetsz, hogy a nyugdíjasok megelégszenek azzal, amit kapnak és nem követelik az elszámolást és az összes tartozás kiegyenlítését.

Frimi

 

Előzmény: Quador Mortis (640)
Quador Mortis Creative Commons License 2006.05.14 0 0 641
De a társadalombiztosítási járulékokat már egyáltalán nem kell fizetnie, ami egyébként jóval nagyobb érvágás, mint az SZJA - a csodálatos "minimálbér adómentes" ostobaság miatt.

De mondjuk szerintem az azért alapvetően nem rossz ötlet, hogy a nyugdíjasok kedvezőbb feltételekkel dolgozhassanak - lenne egy olyan országban, ahol nem lenne az minden jószándékú kedvezménynél, hogy minden jogos kedvezményezettre jut három olyan, aki az egészet csak ügyeskedésre használja - mint BT beltag nagymama.
Előzmény: apple48 (627)
Quador Mortis Creative Commons License 2006.05.14 0 0 640
Két komoly probléma van az érveléseddel:

1.
Próbálod úgy beállítani, mintha a helyzet ugyanaz lenne, mint az ezelőtti generációknál.
Ez nem így van.
Az én generációm már semmiképpen nem fog elfogadható állami öregségi nyugdíjat kapni a demográfiai viszonyok miatt. Az én korosztályomhoz tartozó átlagos férfi a várható nyugdíjkorhatár-emelések miatt meg sem éri a nyugdíjas kort. Amikor mi odajutunk, nekünk ennél sokkal keményebben fogják odamondani, hogy "tetszett volna spórolni". Nekem már lehetőségem sem lesz követelőzni. Nem hiszem, hogy kötelességem tudomásul vennem, hogy én már nem kapok, de azért aki most öreg, annak még adjak jó sokat.
A állami nyugdjrendszer becsődölt. A demográfiai arányok megfordultak és van egy generációnyi "luk". Vegyétek észre, hogy a mai generáció nem hajlandó egyedül elvinni a balhét.

Persze elhiszem, hogy aki most nyugdíjas, az szeretne úgy meghalni, hogy ő az utolsó, akinek még jár a jó kis államilag biztosított nyugdíj, és aztán persze utána az özönvíz. Én viszont nem akarok az a birka lenni, akiről duplán lehet lenyírni a mai és jövőbeli öregek leendő gyapját is is.

2.
Úgy beszélsz, mintha a szocializmus áldásos világát nem a mai nyugdíjasok csinálták volna, majd borították volna össze. Nekem semmi közöm ahhoz, hogy 30 évvel ezelőtt ki mit gondolt a szocialista állam jövőjéről, és hogy te kölcsönnek szeretnéd utólag definiáltatni, hogy csak egy trabantod volt és nem kettő.

A lényeg az, hogy milyen állapotban hagytá(to)k az országot az én generációmra. Na az annak megfelelő életszínvonalat nem is próbálom elvitatni.


Egyéb érdekességek:
"Ugyan a nyugdyíjasok között sok olyan van, aki családtagját még ma is támogatja - ahelyett, hogy az megállna a saját lábán és nem sül le a pofáján a bőr! "

A mai adózási viszonyok szerint a három lábamból egyet hagytok meg, majd még számon is kéred, miért nem tudok megállni azon az egyen. Szép.
Előzmény: frimi (634)
blll Creative Commons License 2006.05.14 0 0 639

"Vajon hogyan léptek túl az Alkotmányon, a demokratikus államberendezés alapokmányán?"

 

Nézd ezt a szánalmas 1949-es alkotmányt úgy ahogy vagy ki kell dobni !

Ez az egyik bajunk, hogy egy őskomcsi tódozott fódozott alkotmányunk van !

 

Előzmény: frimi (635)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.14 0 0 638
Akkor te személy szerint nemigen panaszkodhatsz, mert aki ekkora tételeket már visszafizetett az adójával, az nyilván jól is keresett.

Vannak azért még tételek: gyes, gyed, családi pótlék, ingyenes étkezés, tankönyvtámogatás, diákhitel -kamattámogatás, ösztöndíj...

De nincs ezzel semmi gond. Mint az előbb írtam ezek jó írányok, vállalható nehézségek, olyan vállalások amikért érdemes élni.
Csak jobb lenne azt látni, hogy a fiatalság nem olyan keserű, rosszkedvű.
Előzmény: Quador Mortis (637)
Quador Mortis Creative Commons License 2006.05.14 0 0 637
"Kényelmesebb is arra nem reagálni, amire nincs megfelelő válaszod."

De van, csak nem hiszem, hogy számít, hogy személy szerint én már többszörösen visszafizettem minden, amit a magyar állam az én taníttatásomba fektetett. Ha egyetemi szintű normatívát fizetett utánam a óvoda óta, akkor is.

"Nem tudom a számot, de lehet, hogy ezek a számok nem is nagyon térnek el.
A tanári fizetések, iskolák fenntartási költsége, stb..."

Ezzel nem is vitázom, az arányokról inkább.

A nyugdíjra kifizetett összeg a 2006-os kötségvetésben kb 2000 milliárd Ft. (ebből kb. 300 milliárd a már említett rokkantsági nyugdíj és 150 milliárd csak a zsenális "13.havi" nyugdíj). Plusz kisebb nyalánkságok, mint a 20 milliárdos közgyógyellátás.

Az óvodák, iskolák összes önkormányzati normatív támogatása valahol 520 milliárd körül van, a főiskoláké-egyetemeké valahol 360-400 milliárd (attól függően, mit számolunk bele).
Összesen nincs feleannyi, mint a nyugdíjak.

"Azok akik most nyugdíjasok jószerével 14-18 évesen váltak dolgozóvá, manapság pedi 25 év az általános."

Ha valaki van olyan szerencsés, hogy nem kell dolgoznia az egyetem mellett. Szerintem ez egyre ritkább.

"A hiány oka itt is kereshető."

Valóban ez is számít (bár most elkezhetnénk vitázni, hogy hosszú távon melyik jobb: alacsony hozzáadott értéket előállítatni valakivel 45 évig vagy magasat 35 évig).

A nyugdíjasok túlreprezentáltsága a választók körében sokkal súlyosabb oka az aránytalanságnak.
Előzmény: Törölt nick (628)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.14 0 0 636
A megoldás igen egyszerű.
Tudomásul vesszük, hogy az a tény hogy a tanulókor megnyúlt, a nyugdíjasok pedig hál istennek tovább élnek, azt eredményezi, hogy már nem a dolgozó réteg a legnagyobb az országban.
Lehetnénk bűszkék is rá hogy ilyen kevés ember, némi hiteltámogatással mekkora tömeget bír aránylag elfogadható színvonalon eltartani, de ezt még nem várom el.

Ehhez kell még némi fejlődés...
Előzmény: lajafix (631)
frimi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 635

Idézet az 1949. évi XX. tv.-ből, amit a köznyelv egyszerűen Alkotmánynak nevez:

 

"70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

 

(2) A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg."

 

No, és megálltok-e vajon az öregeknél? Vagy jönnek a betegek, az özvegyek, az árvák, sőt a munkanélküliek is? És a szociális biztonság is sorra kerül? Hogy hulljon a férgese...?

 

Mert ezeket a ti személetetek szerint teljesen feleslegesen finanszírozzátok... Mert ezért nincs nektek villátok a Rózsadombon ill. ezért kell egyáltalán dolgoznotok... Többet...

 

Vajon hogyan léptek túl az Alkotmányon, a demokratikus államberendezés alapokmányán?

Frimi

frimi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 634

No idehallgass, kedves barátom... Csináljunk akkor egy tabula rasa-t!

 

Mi is a valós helyzet a nyugdíjasok - úgymond - követelődzésével?

 

Mondjuk 40 éven keresztül vonták el a jövedelmének egy adott részét egy aktívtól belegyezése és megkérdezése nélkül és került be ez a pénz az állami költségvetésbe az összes egyéb adókkal és adó jellegű befizetésekkel. Nem volt választás, hogy fizet vagy nem, akar-e vagy nem... Pontosan úgy, mint most! Ezért adójellegű.

 

Ez bekerült - és mai is bekerül - tehát az állami költségvetésbe, ahol újraosztották, újraosztják. Vagyis XY - és te sem és a Jó Isten sem - nem tudja megmondani, hogy egy adóforint végülis hol kötött, köt ki. Gátat építettek belőle, a gáz árárt támogatták meg belőle, vagy a te tejbepapidat...? És abból szociális kiadásokat is fedezték, no meg persze a nyugdíjakat is... Anno...

 

Azzal vonták ezt el kötelező hatályú jogszabályokkal felvértezve, hogy majd ha az aktív megöregszik, akkor a társadalom gondoskodik róla.

 

Most, te (és mások) ezt a kötelezettséget nem akarjátok felvállani és fel vagytok háborodva, mert aktív korotok tehetelenségéből következően nem tudtok magatoknak szerintetek elég nagy darab kolbászt megszerezni.

 

Ugyanakkor jövedelmetek egy része - ugyanúgy, mint évtizedekkel korábban - befolyik az állami költségvetésbe adójellegű befizetésként és azt más adókkal és adójellegű jövedelemmel együtt ott újra elosztják.  Mire is fordítják ezt a pénzt? Vagy gátat építenek belőle, vagy a gázárat támogatják, vagy a gyermeked tejbepapiját. És abból szociális kiadásokat is fedeznek, no meg persze a nyugdíjakat is...

 

Felfigyeltél arra, hogy az akkori és a mai viszonyokat ugyanolyan mondatokkal lehet jellemezni?

 

S te - ebből következően - meg ugyanúgy el fogod várni - mert nekem ne gyere  olyan farizeus dumával, hogy te majd önként és dalolva le fogsz mondani arról a jussodról, hogy mai befizetéseid ellenértékeként egy fillérért sem fogod tartani a markodat, hanem ezt egy-az-egyben ujabb ifju Quador Mortisoknaka adományozod. Intézményesen. Dalolva...

 

Tehát van mit és miélrt követelni a mai nyugdíjas társadalomnak.

 

De van egy másik megoldás is, ha a jelenlegi nem tetszik és ezt is említettem már.

 

Tekintsük akkor kölcsönnek azt a pénzt, amit az egykori aktívaktól elvontak és azt a célt szolgálták, hogy gátat építsenek belőle, a gáz árát támogassák meg, vagy a te tejbepapidat stb.,

 

Ha te most nem akarod felvállani azt, amit te majd ugyanúgy meg fogsz követelni, akkor kell egy végleges elszámolást csinálni!!!

 

Fizesse vissza, a társadalom, fizesd vissza azokat a pénzeket, amiket elvettek az akkori aktívaktól, a mai nyugdíjasoktól és ettől az időpillanattól az aktívak és a nyugdíjasok kvittek lesznek! A nyugdíjasok követelése megszűnik és titeket sem terhel semmiféle kötelezettség...

 

Természetesen kamatos-kamattal, hiszen a kölcsönöket nem szokták ingyen adni. És a kölcsönöket meg illik- nem, rosszul mondom:kötelező! - visszafizetni!

 

Vagy netán te és társaid úgy gondolják, hogy addig élveztétek a társadalom - az akkori aktívok - támogatását a pelenka árának dotálásától kezdve az egyetemi oktatásig bezárólag - és addig egy büdös fillért bele nem tettetek a társadalom pénztárcájába, de most pedig felejtsük el ezt az egészet, mert a nyugdíjasok visszakérik azt a pénzt, amit egykor neked ingyen és bérmentve odaadtak...

 

Tényleg, az Alzheimer kór, amely az idősek memóriáját rombolja szét - nyilván örömödre - az idős korosztályban, de azért nem mindenki lesz tőle olyan szenilis, hogy ezt a cumit bekapja...

 

Ugyan a nyugdyíjasok között sok olyan van, aki családtagját még ma is támogatja - ahelyett, hogy az megállna a saját lábán és nem sül le a pofáján a bőr! - no de ezt egy 3 milliós társadalmi rétegtől követelni...? Ráadásul intézményesen? Mond nem hasonlít ez valahol egy megbukott társadalmi formációra? Egy olyanra, amely után Magyarország és a fél világ romokban hevert...? 

 

Nem kedves barátom! Lehet valóban más megoldást találni és akkor megszűnik az elvonás. Fizessétek vissza mindazt a támogatást, amit kaptatok a pelenkától az egyetemmel bezárólag...

 

Ja, hogy azt nem tudjátok forintosítani, mert hiszen ti azt az állami költségvetésből kaptátok pántlika nélkül? Igen, ez igaz...

 

Viszont minden egyes nyugdíjasnál fillérre kiszámítható, hogy mennyit fiztett be. Kiszámítható annak kamatos-kamata is. Egyszerű banktechnikai módszerrel... Olyannal, amit általános iskolában is tanítanak...

 

És ezt egyösszegben fizessétek vissza!!! Mert szerződést - társadalmi szerződést -szegtek és ilyen esetben a hitelező követelheti a tartozás egyöszegben történő visszafizetését. Hasonlóan, mint a bankoknál.

 

Nem tudom, hogy ki járna rosszul, ugyanis így sokkal többet kapnának a mai nyugdíjasok, mint amit te nyögdécselve fizetsz és amitől szabadulni akarsz.

 

Válassz!  A nyugdíjasok szerintem örülnének ennek a megoldásnak... (Tényleg! Nem is tudom, hogy mi lenne, ha egy ilyen, vagy hasolnó követeléssel egy nyugdíjas szervezet a Strassbourgi Emberjogi Bírósághoz fordulna...)

 

S nehogy azt hidd, hogy magamnak kaparok... Mondom ezt Anyád, Apád, felmenőid érdekeinek védelmében is. És a te jövőbeli érdekeid miatt is, amit farizeus módón most letagadsz. Vagy nem veszel észre és csak vágod a faágat, amin te is rajta ülsz...

Frimi 

Előzmény: Quador Mortis (626)
frimi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 633

a pesszimista verziómat akkor megvalósítjuk.

Géppisztollyal?

Frimi

Előzmény: lajafix (630)
lajafix Creative Commons License 2006.05.14 0 0 632
Az 1150 úgy jön ki, hogy az állami alkalmazottak utáni befizetések egy részét is hitelnek írtam.
Na jó legyen 600 milliárd, számoljunk így:

Tavaly volt nyugkiadás: 1950 milliárd
Ebből fedezetlen: 600 milliárd
Fedezett: 1350 milliárd
Nyugdíjas#: 2.500.000. fő
Fejenkénti éves fedezett nyugdíj: 540.000.-
Fejenkénti éves fedezett nyugdíj havonta: 45.000.- Ft

Tehát a jelenlegi átlag 64.000es nyugdíjból átlag mindenkitől 19.000.- -de ismerős szám:) - forintot kellene leszedni. DE íGY MÁR NAGYON OPTIMISTA VAGYOK.


KÉREK MINDENKIT HOGY NE BOMOLJON, SZÁMOKAT LÁT, EGY FAJTA TERVEZÉST.

Előzmény: pert1 (573)
lajafix Creative Commons License 2006.05.14 0 0 631
Pontosan. A hiány oka itt is keresendő, a megoldás pedig mi? mert ugye okolni mindent tudunk, hosszútávon megoldani valamit kevésbé.
Előzmény: Törölt nick (628)
lajafix Creative Commons License 2006.05.14 0 0 630
Frimi!

A kormányprogramról még csak duma van.

" Magam elsősorban a mezőgazdaságtól várok jelentős fellendülést, ahol jelenleg a magyar gazdák igen nagy versenyhátrányban vannak, a lényegesen alacsonyabb EU támogatás miatt."
Lehet várni, de már megint közbeszól a valóság, hogy nagy mértű, gépesített az alkalmazottak 2-3%át foglalkoztató mezgaz-t tudnak az unióban működtetni. Na így fog a magyar mezgaz is majd, de ettől ne várj túl sokat. Az külön téma lehetne, hogy már most is az unió költségvetésének 60%-a megy el agrártámogatásokra. Majd szerinted a 10 új nettó pénzfelvevő ország gazdáinak meglesz ua támogatás, mint a régieknek? Emlékeztetlek tavaly nem fogadták el a tagállamok az új uniós költségvetést.

"Ez a dolgok norműális megközelítése, azaz offenzív politika, amely többféle megoldásban, mondhatni variábilisen gondolkodik, és nem csak egy pesszimista verzióban, egyetlen eszközzel, egy 3 millós réteg jelentős részben létminimumának megvonásával akar mások számára a kolbászt biztosítani." Szó sincs arról, hogy attól HA esetlegesen kevesebbet költ az állam nyugdíjra, akkor a felszabaduló összeg menne máshova: csak az eldósodás üteme csökkene ezzel.

"Többet termelnének! Radikálisan többet!!! Úgy, mint pl. Írország. Vagy akár Portugália... Ahol látszik, hogy ez már bevált módszer..." Tudtommal Rákosi már 35 éve a szocializmus pedig 16 éve halott. ezen 2 ország fejlődése is saját magának köszönhető, annak hogy meg tudtak egyezni azon, hogy mit FEJLESZENEK, aminek hosszútávon jön meg az eredménye. Le merem fogadni, hogy a nyugdíjterhelésük sem volt akkora mint a mienk. Ez a mi É Balkáni Banánültetvényünkön még sokáig nem így lesz.

"Gyurcsány úrnak volt egy nagyon találó mondta, amelyet a sajtóból ide is idézek:
"Magyarországon minden második sarkon találni olyan közgazdászt, aki megmondja, hogy kell fájdalmat okozni" .
Lehet, hogy Gyurcsány úr olvassa ezt a topicot?
Persze ezek a reformok is fájdalommal járnak, de nem a magyaroszági népesség jószerével 30%-ának!!!"
Ugye a mai termelő nemzedéknek már nem kell elhinni amit a politikusok mondanak? Ha olvassa GyF ezt a topikot akkor meg fogok lepődni: tud olvasni? :-)

"Egyébként meg az a véleményem, hogy talán nincs is másról szó, mint politikai paradigmaváltásról: először jött az 56 milliárd elvonása, azután a 14 havi nyugdíj ígérete s mivel a nyugdíjas társadalom lehet, hogy már öreg, de nem hülye és nem vette be a cumit, most meg jön a riogatás... Ha így lenne, akkor nagyon hülyének nézik egyesek a nyugdíjasokat. Mert nem hülyék... Most miben van a remény?"
Lehet politikusoktól várni a mannát, de a pesszimista verziómat akkor megvalósítjuk.

"azért úgy gondolom, hogy a megélhetés alapja a gazdaság. S most úgy látom mindenféle szoclib kötődés nélkül, hogy a dolgok jó irányba mennek."
Örülök hogy végre eljutottunk oda, hogy a megélhetés alapja a gazdaság. A második mondatod pedig wishful thinking, mert 8 év szoclib kormányzás tapasztalata után, egy saját kútfőből 45 éves korára még semmit sem produkáló -de nősülni jól tudó :) - vezetővel felálló alakulattól látod azt, hogy a dolgok jó irányba mennek. Szerinted akkor miért kellett nyitni ezt a topikot? Korodat tisztelve, engedd meg, hogy jót mosolyogjak.

"S magam figyelni fogom változatlanul a kormányprogramot - és el is fogom olvasni! - és ezt tanácsolom másoknak is. Mert vannak dolgok, amelyk más szemszögből mást mutatnak..." :-)



Előzmény: frimi (624)
csipkefa Creative Commons License 2006.05.14 0 0 629
tudom, a keresménye után, amit nem adnak össze a nyugdíjjal, ezáltal nem esik magasabb adósávba.
Előzmény: apple48 (627)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.14 0 0 628
Kényelmesebb is arra nem reagálni, amire nincs megfelelő válaszod.

Nemcsak a nyugdíjat kell kiegészíteni, hanem a fiatalokat is támogatja a költségvetés, addig amíg adófizetők nem lesznek.
Nem tudom a számot, de lehet, hogy ezek a számok nem is nagyon térnek el.
A tanári fizetések, iskolák fenntartási költsége, stb...

És a fiatalkor is egyre nő.
Azok akik most nyugdíjasok jószerével 14-18 évesen váltak dolgozóvá, manapság pedi 25 év az általános.

A hiány oka itt is kereshető.
Előzmény: Quador Mortis (626)
apple48 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 627
Ha a nyugdíjas munkát vállal, azért adóznia kell. Csak hogy tudd.
Előzmény: csipkefa (619)
Quador Mortis Creative Commons License 2006.05.14 0 0 626
"Ez az az időszak volt, amikor ti gyermekként, ifjúként úgy vettetek ki a társadalom pénztárcájából, hogy egy fillért még bele nem raktatok!"

Ez egyrészt világos, másrészt argumentum ad hominem, amire nem akarok reagálni, mert a személyes példálózas rossz irányba viszi a vitát.

"Az "ifju bll" nem dolgozik meg jobban, mint a mai nyugdíjasok anno... És miért is? Mert képtelen megtermelni azokat a forrásokat, amely a társadalom számára szükséges lenne... Ahelyett, hogy dolgozna, dolgoznátok többet, radikálisan, ehelyett siránkoztok és elvenni - mondhatnám - rabolni akartok..."

Hát mondjuk ennél rosszabb irányba nehezen...
Amit itt írsz, azt hiszem kimeríti az agresszív követelőzés fogalmát, ami azért is szemtelenség, mert egyelőre az én generációm befizetéseiből és a mi eladósodásunkból élnek a nyugdíjasok, és nem fordítva.

"Az ifju bll és te adót fizettek. Tudod, hogy mi az adó? Meg van az pántlikázva, hogy az ifju bll és általad által befizetett x Ft-ot Kovács néni kapja kenyérre, vagy az árvizvédelemre fordítják, esetleg az Opera előadásokat támogatják belőle?"

Na jó, hát ez már siralmas. Van egy egész törvény, ami erről a "pántlikázásról" szól (1997. évi LXXX. tv.). Egyébként nem is adó hanem járulék, de ez mindegy.

"(ha fizet/fizetsz egyáltalán egy grandot is, de tételezzük fel, hogy igen)"

Ebbe ismét ne mennék bele. De elhiheted, hogy ha nem fizetnék pofátlanul sokat, akkor egyszerűen csak röhögnék a sok nyomorulton a be nem fizetett közterheken vett igen sok vagyontárgyam között.

"Ahelyett, hogy dolgoznál, dolgoznátok megfelelően...te ugyanúgy részesülsz, amikor szociális támogatást kapsz valamilyen jogcímen."

Úgy látom imádod ezt a típusú "érvelést", de sajnos nagyon rossz célpont vagyok ebből a szempontból. De egyébként ha "megfelelőbben" dolgoznék, akkor kevesebb pénzt szeretnél elszedni tőlem? Mindegy, költői kérdés, nyilvánvalóan csak sértegetni akartál.

Előzmény: frimi (594)
Quador Mortis Creative Commons License 2006.05.14 0 0 625
Hát igen, a rokkantnyugdíj.

Egyébként valóban az az alapvető baj, hogy a járulékokat senki nem akarja fizetni. Erre egyébként nagyon szép ideológiákat lehet hallani, olyant is hallottam, hogy ő nem akar az államtól nyugdíjat, majd befektet/félretesz, és fizeti a minimálbér után a járulékot (BTW, járulék, elméletileg erre külön járulék van, az adó más tészta).

De amikor eljön a nyugdíj ideje (mert eljön, lassan húsz éve létezik az "új rendszer"), akkor azért csak jó lenne nyugdíjat kapni, ugye, ekkor jön a sírás. Ekkor polgárunk hirtelen elfelejti a minimálbéres elméleteit, bejelent(et)i magát magasabb bérrel, és úgy számol, hogy neki joga van annyi nyugdíjat kapni, amennyiből jól meg is lehet élni.

Ezzel kisebb részben az a baj, hogy az utóbbi 15 évben a befizetések deficitje növelte az államadósságot és fékezte a gazdaságot (illetve hát torzította inkább), a nagyobb probléma az, hogy ez mint követendő minta öröklődött tovább, és beállt a gazdaság olyan suboptimális rendszerbe, ahol a nyugdíjjárulékot szinte senki sem fizeti. És mindenki sajnálkozva tárja szét a kezést, hogy de hát ő nem tehet semmit, mert XXX, a verseny kemény, és meg is kell élni valamiből. "Nem engedheti meg magának az a luxust, hogy kifizeti a járulékokat" - ezt a megfogalmazást is volt szerencsém hallani.

Egyébként még akkor is baj lenne, ha mindenki fizette volna és fizetné rendesen a járulékokat, mert ugye egyre nő a nyugdíjasok száma. De legalább nem lenne ennyire nagy a baj.
Előzmény: csipkefa (588)
frimi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 624

Fiúk!

 

Van számotokra egy rossz hírem.

 

A kormányprogramról már vannak eléggé kézzelfogható információk s úgy tűnik, hogy egyelőre nincs szó Kovács nénitől a csirkelábat megvonni, hanem sokkal inkább reformokkal igyekszik az új kormány az államháztartás egyensúlyát megteremteni.

Azaz: a közszféra (az államigazgatás és az önkormányzati rendszer), az egészségügy, az adórendszer reformjával. Amikre nagyon is ráfér... Pl. a magyar egészségügyet jószerivel az 1952.-es viszonyok jellemzik... Van elég összehasonlítási alapom betegként a rohadt kapitalistáknál működő rendszerről...

 

Azután gondolom, hogy majd jön a gazdaság élénkítése is, ahol megint többféle eszközhöz lehet nyúlni... Magam elsősorban a mezőgazdaságtól várok jelentős fellendülést, ahol jelenleg a magyar gazdák igen nagy versenyhátrányban vannak, a lényegesen alacsonyabb EU támogatás miatt. Amely növekedni fog...

 

Ez a dolgok norműális megközelítése, azaz offenzív politika, amely többféle megoldásban, mondhatni variábilisen gondolkodik, és nem csak egy pesszimista verzióban, egyetlen eszközzel, egy 3 millós réteg jelentős részben létminimumának megvonásával akar mások számára a kolbászt biztosítani.

 

Ahelyett, hogy azok - úgy általánosságban szólva: Többet termelnének! Radikálisan többet!!! Úgy, mint pl. Írország. Vagy akár Portugália... Ahol látszik, hogy ez már bevált módszer...

 

Gyurcsány úrnak volt egy nagyon találó mondta, amelyet a sajtóból ide is idézek:

 

"Magyarországon minden második sarkon találni olyan közgazdászt, aki megmondja, hogy kell fájdalmat okozni" .

 

Lehet, hogy Gyurcsány úr olvassa ezt a topicot?

 

Persze ezek a reformok is fájdalommal járnak, de nem a magyaroszági népesség jószerével 30%-ának!!!

 

Egyébként meg az a véleményem, hogy talán nincs is másról szó, mint politikai paradigmaváltásról: először jött az 56 milliárd elvonása, azután a 14 havi nyugdíj ígérete s mivel a nyugdíjas társadalom lehet, hogy már öreg, de nem hülye és nem vette be a cumit, most meg jön a riogatás... Ha így lenne, akkor nagyon hülyének nézik egyesek a nyugdíjasokat. Mert nem hülyék... Most miben van a remény?

 

Na, további jó eszmecserét, de azért figyeljetek a kormányprogramra! Noha nekem személy szerint tetszik a Fidesz hazafisága, de azért úgy gondolom, hogy a megélhetés alapja a gazdaság. S most úgy látom mindenféle szoclib kötődés nélkül, hogy a dolgok jó irányba mennek.

 

A "Termelj többet!" Radikálisan!!! irányba... Még ha ez többeknek akár nem is tetszik...

 

S magam figyelni fogom változatlanul a kormányprogramot - és el is fogom olvasni! - és ezt tanácsolom másoknak is. Mert vannak dolgok, amelyk más szemszögből mást mutatnak...

Frimi

 

 

csipkefa Creative Commons License 2006.05.13 0 0 619

Azzal mindenképp egyetértek, hogy nyugdíj melletti dolgozásnál ugyanúgy kelljen közterheket fizetni, mint a többieknek.

csipkefa Creative Commons License 2006.05.13 0 0 618

Teljesen igazad van, azért nem vonják, mert már nem kap utána többlet nyugdíjat.

Egyébként pedig a nyugdíjak nem nőhetnek az égig, mivel minden évben a ktg.vetési törvényben határozzák meg az az összeget, amely után nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ha ezt eléri valaki, nem vonak tovább abban az évben járulékot, viszont a nyugdíj kiszámításánál is csak a járulékfizetéssel terhelt összeggel számolnak.

Előzmény: G.B.Bejja (617)
G.B.Bejja Creative Commons License 2006.05.13 0 0 617

Ezek szerint igen, csak nem tudom miért.

Elvileg talán azért, mert ha vonnák a járulékot, utána már nem emelkedne úgyse azzal az összeggel a nyugdija.

Persze lehet, hogy ez hülyeség, nem értek annyira a témához, de szerintem se jó ez a törvény.

Előzmény: Törölt nick (615)
blll Creative Commons License 2006.05.13 0 0 614

Tisztelt topiclakók !

 

Egyetlen alapkéréds van:

Hogyan lehet a mai feltételek mellett a nyugdíjkiadásokat úgy optimizálni, ami ösztönzi az adóbefizetést és a gyermekvállalást és egyensúlyban tartja az államháztartást !

G.B.Bejja Creative Commons License 2006.05.13 0 0 613

Eddig azt mondták itt egyesek, ha kevés a nyugdij, lehet menni dolgozni.

 

Egyébként én is azzal értek egyet, hogy a nyugdijas ne dolgozzon, pláne nem úgy, hogy kapja a nyugdíját is meg a teljes fizetését is azon a munkahelyen, ahonnan "elment" nyugdíjba.

Előzmény: Törölt nick (612)
lajafix Creative Commons License 2006.05.13 0 0 610
Miért? Lényegtelen attól nem kap több nyugdíjat és nem is lesz több amit befizet.
Előzmény: Törölt nick (597)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!