Keresés

Részletes keresés

mikkkro Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2030
igen! :-)

mi az, hogy engedi-e? hiszen "beteg" leszek ;-)

Előzmény: Lord Iffy (2029)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2029
egy ujszülöttnek minden "vicc" új?! :O))

ha az optikmedhez mész, ők adnak egy igazolást amit a házidokinak kell beszolgáltatni. én két hétig voltam betegácsiban, bár már egy hét után virgonckodtam a nagyvilágban. használd ki ha engedi a céged.

Előzmény: mikkkro (2028)
mikkkro Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2028
Sziasztok!

Amit ma megtudtam, az egy fontos dolog lehet, bár lehet, hogy már többen tudjátok. Szóval voltam a családorvosomnál, és mellékesen megkérdeztem, hogy tervezek egy lézeres szemműtétet jövőre, ami után kb. két hétig nem javasolják a túl sok monitornézést (én is informatikus vagyok), és lehet-e erre az időszakra táppénzre menni? A válasza "természetesen igen" volt, azt mondta, csak arra figyeljek, hogy még a műtét napján vagy másnap telefonáljak oda, hogy vegyenek táppénzre. Nekem ez számít, mert nem akarom a szabadságom felét kivenni erre az időszakra.

üdv
mikkro

Lord Iffy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2027
nekem nem voltak gondok, mondjuk én késő du-án voltam. hatkor jöttünk ki. :O))
de mint láthatjuk, ez is csak azt bizonyitja hogy az emberek türéshatára és fájdalomérzéke különbözö! ne épitsen senki más tapasztalataira.
Előzmény: Törölt nick (2026)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2026
Szia Iffy, en azert a vizsgalatra keszuloknek javasolnek egy kiserot, mert nekem ugy kitagitottak a pupillamat, hogy utana iszonyuan zavart a feny (napszemuvegben is!), ezert az uccan vakvezeto ferjet alkalmaztam, es a napszemuveg meg otthon, a lakasban sem kerult le rolam egesz estig. (pedig, ha jol emlekszem, haromkor volt a vizsgalat, de meg este is modjaval birtama lampas fenyeket).
Szoval, en a kiserore szavaznek!
Drobek
Előzmény: Lord Iffy (2024)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2025
Szia Bohumil,
ne keverd a lasikot a lsekkel, mert tobben erosen horogni fognak... :-)
Nezd meg az optika.hu-n a mar emlitett lasek-es cikket. Pontosan leirja, hogy mik azok az elonyok, amit a ket eljarasbol(lasik es prk) atvesz a lasek, es mi az, amit sajnos ez sem vedhet ki.
Egyebkent, ahogy a forumbol is kiderul, az opticmed tuti nem csinalja dragabban a lasekot, leven, hogy nem is tud, sok paciens arrol, hogy egyaltalan lasekja, es nem prk-ja volt (gondolom, akarmennyire rossz a szeme, a fizetesnel csak feltunne...) De felhivtam az Optimumot is, naluk se lesz dragabb, mint a prk, de ok meg nem csinaljak.
Bar nekem meg nem mutottek a szemem, a forumbol annyi kiderul, hogy itt szinte mindenki szamitogeppel dolgozik, es akiknek mar mutottek ezzel egyutt tuleltek a mutet utani idoszakot, es nem betegacsiban toltottek a mutet utani fel evet.
Szerintem, ha nem erolteted hulyere a szemed a mutet utani elso napokban (amit nem is ajanlanak, akkor valoszinuleg pihen annyit, hogy utana el tudd latni a munkad. Nekem egyebkent mutet nelkul is vannak olyan napok, amikor nehezebben megy a szamitgepes melom a szemem miatt (faradt a szemem, epp nem birom jolaznap a lencset, stb)
Szoval, ez szerintem nem szempont.....
A decemberrol annyit, hogy all. eza csucs idoszak, tehat, ha ebben gondolkodzs, akkor lesj, mert lehet, hogy mar nem lesz idopont....
Drobek
Előzmény: bohumil (2023)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2024
banyeg bonyolult egy gyerek vagy. hogy lehet ennyit kérdezősködni?! ;O))

jó e műtétre a február, vagy az már túl későn van(mert ugye onnan már csak 2 hónap és szép napsütés lesz várhatóan)?
és miért zavar a napsütés? nem szereted a napszemüveget? engem csak annyiban hátráltatott volna, hogy nem érek rá nyáron kontrollra rohangálni. de szerintem tökmindegy mikor csinálod. ha süt a nap, napszemüveg kell. ha keveset süt kevésszer, ha sokat süt sokszor.:O))

És pontosan mit garantálnak optic-med-nél
hát ezt itt neked nem fogjuk megmondani. teljesen egyénfüggő a dolog és nagyrészt a saját gyógyulásodtól függ. ők is csak azt fogják mondani, amit a tapasztalatok mutatnak.

tehát garantálják e azt -4 dioptriánál, hogy biztosan nem lesz rosszabb, mint szemüveggel azelőtt?
nekem 5,5 és 5,75 volt, és 0,5 diót igértek legrosszabb esetre. volt akinek kissebb dióra is magasabb visszamaradást jósoltak.

És volt e már olyan, hogy valakinek elrontották volna a szemét?
ááááá az optikmed? hogy gondolod. sajnos csak azzal vagyunk megbizva mi beépitett emberek, hogy a jókat hireszteljük. erről nem nyilatkozhatom.;O))
sztem tutti van akinek nem ugy sikerült ahogy várják de ha józanésszel nézed azért a 4 dió után a fél már egy megmentés.:O)) én nem aggódom ha ilyen marad a hathónap végén a szemem, már ezzel is boldog vagyok.

Meg az is érdekelne, hogy utánna 4 nappal már lehet e normálisan számítógéppel dolgozni hosszabb ideig, vagy erre inkább ne is számítsak?
ők egy hetet mondanak. volt aki már három nap múlva jelentkezett itt. én kb egy hét múlva ültem oda, és meg kell mondani elég furcsa volt. távolra szuper, de közölre meg kell szokni a látást. pár nap munka után nekem kialakult, kiélesedtek a betük.

tehát állandóan változik.
igen. pozivit és negativ irányban is.

Ezt zavaró e a mindennapi dolgokban?
nemhiszem. nekem legalábbis nem. fel sem tünik.

kell e minden nap más dioptriás szemüveget szináltatni:)
igen. én szemüvegkészitő vagyok. jösszö hozzám? :O))

És ezt garantálják e, hogy biztos el fog múlni és beáll egy fix értékre?
tapasztalataik szerint igen. márpedig van egy pár tapasztalatuk.:O))

Tudom, hogy ezt inkább tőlük kellene megkérdezni, de az információs csaj,
kérdezzd meg vizsgálat után a doktortól. én végig kérdezősködtem, de még igy is volt amit elfelejtettem és ott nem jutott eszembe.:O)

vizsgálatra érdemes e segítőt vinni, vagy akor még nem babrálnak anynit, hogy ne tudj hazatalálni?
hazatalálsz ne félj. vezetést nem ajánlják, de szerintem békával simán mehetsz.

Ja tényleg, és első három nap kontrollra lehetséges e, hogy be tudok menni magamtól
én három napig napszemü, csukott szem, kapucni közlekedtem párommal. a csaj akit utánnam mütöttek már második nap napszemü nélkül ült a váróban és vigyorgott. engem meg be kellett kisérni mert nem birtam kinyitni a szemem.:O))
egyéni érzékenységtől függ. inkább szerezz valakit feltételesen, hogy ha kell elvisz, ha nem akkor meg köszönd meg szépen neki.:O)

Halihó! :O))
Ma du-án megyek kontrollra. kiváncsi leszek az eredményekre. majd megirom hétfőn ha érdekel valakit...

Előzmény: xyron (2022)
bohumil Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2023
Üdvözletem!
Kicsit összezavarodtam ezzel a LASEK-kal kapcsolatban. Akkor mégis van már Magyarországon? Tehát úgy indítják, hogy egyben lekapják a hámréteget, ha meg elszakad, marad PRK-nak? Ha sikerül a LASEK, akkor drágább? A LASEK tehát egyesíti a PRK és a LASIK előnyeit? Ha olyan jó dolog, miért nem hirdetik?
Decemberre akartam időzíteni a műtétemet, de már elbizonytalanodtam. Több hónap össze-vissza látás nem igazán vonzó számomra a számítógépes munkám miatt. Pár hónapja olvastam egy hozzászólásban, miszerint a LASIK a legmodernebb és legjobb eredményt produkáló eljárás, de nálunk még nincs ilyen. Most pedig: "másfél éve van". Hogy is van ez?
Kössszi a felvilágosítást.
Bohumil
xyron Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2022
Sziasztok!
Én most gondolkozom rajta, hogy meg kéne csináltatnom a szemem, és felmerült bennem pár kérdés: jó e műtétre a február, vagy az már túl későn van(mert ugye onnan már csak 2 hónap és szép napsütés lesz várhatóan)? És pontosan mit garantálnak optic-med-nél(az információs csaj, akivel beszéltem, nem tudott épp akkor egy szerződést mutatni),tehát garantálják e azt -4 dioptriánál, hogy biztosan nem lesz rosszabb, mint szemüveggel azelőtt? És volt e már olyan, hogy valakinek elrontották volna a szemét? Meg az is érdekelne, hogy utánna 4 nappal már lehet e normálisan számítógéppel dolgozni hosszabb ideig, vagy erre inkább ne is számítsak?
És még annyit, hogy itt sokan írjátok, hogy egy hetes kontrolon (pl) 0,5 dioptriás, kéthetesen 80% a vízus és ilyenek, tehát állandóan változik. Ezt zavaró e a mindennapi dolgokban? (kell e minden nap más dioptriás szemüveget szináltatni:) És ezt garantálják e, hogy biztos el fog múlni és beáll egy fix értékre? Tudom, hogy ezt inkább tőlük kellene megkérdezni, de az információs csaj, akivel beszéltem(bementem szétnézni és kérdezősködni) nem tudott konkrét szerződést mutatni :(
Ja, és aki már volt: vizsgálatra érdemes e segítőt vinni, vagy akor még nem babrálnak anynit, hogy ne tudj hazatalálni? (nekem ez kicsit veszélyes, mert másfél óra buszozásra vagyok tőlük a város átellenes sarkában:) Ja tényleg, és első három nap kontrollra lehetséges e, hogy be tudok menni magamtól(busszal), vagy akkora mindenképp szervezzek valakit, aki fuvaroz kocsival.
Bocs, ha kicsit lámák a kérdések, de nekem ezek adolgok nagyon nem tiszták, ezt úgyis csak azt tudja, aki már tapasztalta.
A segítséget előre is köszi!

Xyron

Ps.: a legtöbbet segítők között sorsolást tartok, és a nyertest írom az ajánlócédulámra :)) (Asszem akkor ő kap azért sok pénzt)

Ps2.: de a pénz egy részét sörben visszakérem(egy rekesz sör szvsz reális:)) Az úgyis jót tesz vérvétel után, hátha itt is segít, de ha nincs összefüggés, engem az sem zavar :)

Lord Iffy Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2021
miért, 42-es volt az első szám? ;O))
Előzmény: Pitzu (2019)
Pitzu Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2020
MAJa,

Az összefüggés matematikailag nem leírható. PL. az egyik kollégámnak valami 4,5 dioptriás szemüvege van 2,5-ös cylinderrel, és még szemüveggel is csak 90%-os a látása.
Egy másik kollégámnak még ennél is blődebb szemüvege van, és még azzal is csak 50%-os a látása.

Előzmény: MAJa (2011)
Pitzu Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2019
Nektek hogy mérték ezeket a vízusokat?
Merthogy én mintha úgy emlékeznék, hogy a műtét előtt a bal szememmel (-3,75 d, -1.00 cyl) még a 42-est sem láttam, és így 0 vízust írtak be...
Előzmény: Woodpaul (2015)
SZem Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2018
100% látásélesség az, amikor két pontot meg tud különböztetni a szem, amelyik 1' (szögperc) látószög alatt látszik. Ha kisebb a látószög, akkor 100% fölötti.
Előzmény: beubeu (2016)
szemdoktor Creative Commons License 2002.11.27 0 0 2017
Így van, ahogy Beubeu mondja. 5 m-ről a legalsó sor 100 %, vagyis 1.0-s vagy Amerikában 20/20-as látás. Ez lehet korrekció nélkül, ekkor nyers látásélességnek hívjuk /UCVA/, vagy korrekcióval ekkor legjobb korrigált látásélességnek hívjuk, /BCVA/. Tisztességes leleten mindkettő rajta van.
Mielőtt megkérdeznétek mit jelent a 100 %-nál nagyobb érték: Ha ugyanazt a betüt nem 5, hanem mondjuk 10 m-ről látja jól a beteg, akkor 200 %-os a látása. /Ilyen azért kevés van/
beubeu Creative Commons License 2002.11.27 0 0 2016
MAJa: Van egy tábla, amit általában a szemésznél néz az ember ez az a régi betűket, vagy számokat tartalmazó fajta. Ha a táblát végig tudod olvasni akkor 100% a látásod, ha csak a piros vonal feletti részt tudod elolvasni, akkor 50%. Aki a legfelső számot sem látja, annak kevesebb mint 10%
Woodpaul Creative Commons License 2002.11.27 0 0 2015
Akkor eddig én vagyok a rekorder, mert nekem 0.02 vizusos (2%-os!!!) volt a látásom (-6 ill. -5.75 + mindkettőn -1.0 cyl). Most 80% ill 95%. De még ennél is jobbnak kell lennie...!
Előzmény: Lord Iffy (2014)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.11.27 0 0 2014
nekem a -5,5 és a -5,75 dióm volt 0,03 (!) %-os vizus.
Előzmény: mikkkro (2013)
mikkkro Creative Commons License 2002.11.27 0 0 2013
akkor ha kiszámolom, a magam -2,25-ös dioptriáival nem is látok semmit??
Na jó, gondolom, nem ilyen egyszerű a dolog... :)
Előzmény: NeoXon (2012)
NeoXon Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2012
Szerintem nem vonhato konkret parhuzam. Nekem pl. a bal szememre most 0,80 -as vizust, azaz 80%-os latast mertek. -0,5D korrekcioval mar 110%-osan lattam. Tehat kevesebb mint -0,5D korrekcio szukseges a 80%-os szemnek, hogy 100%-os latast elerjenek.
Ha valaki tud reszletesebb infot, javitson ki. En csak a sajat tapasztalatom alapjan irtam ezt.
Előzmény: MAJa (2011)
MAJa Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2011
Sziasztok!

Mostanában fogom rászánnimagam a PRK szemműtétre és nagyon érdekelne, hogy mi a különbség a dioptria és a % között. Vagyis mit jelent,hogy vkinek 90%-os a szeme (vagy a látása)?

Előzmény: beubeu (2003)
szemdoktor Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2010
Gyuszka:A PRK kezelést a szem felszínén végzik. Itt nem történik vágás, csak a LASIK-nál. Ezért sem vághatják el az idegeket.
gyuszka Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2009
És a PRK során nem vágják át ezeket az idegeket, csak a LASIK-nél?
Előzmény: szemdoktor (2008)
szemdoktor Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2008
Gyuszka: A LASIK műtét során a szaruhártya felszínére tartó idegeket átvágják. Mivel a lebeny nem nő vissza, így idegregenercáióra sincs lehetőség. Ha csökkent a felszíni érékelés, csökken a könnytermelés élettani ingere. Tehát egyértelmű, hogy a LASIK műtét minden könnytermelési probléma esetén abszolut kontraindikált.
beubeu Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2007
A páromnak is száraz volt a szeme, de neki is csak akkor okozott gondot, amikor lencsét hordott. Ennek ellenére a Focusmednél és az Optikmednél is alkalmasnak találtatott a PRK-ra és a Lasikre is. Nekem nem volt ilyen gondom, mondjuk én félkemény lencsét hordtam. Ennek ellenére a műtét után viszont én érzem szárazabbnak a szemem, Ő nem annyira. Érdekes... Mindenesetre műkönnyet használunk mindketten.
gyuszka Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2006
Sziasztok!

Kb egy éve írtam utoljára a Fórumba, szemszárazság -> kontektlencse intolerancia ->szemműtét? összefüggésekben. Még mindig aktuális a lencse-intolernaciám, és egyre inkább kezdem magam rávenni a műtétre, de a szárazságtól (ill. annak műtét utáni rosszabbodásától) még mindig parázok
Egy hete voltam egy orvosnál, kivizsgáltatni a szárazság mértékét és miértjét. A Schirmer-tesztet jól „vettem”, a termelt könnymennyiség normális. A következő viszgálat a könnyfilm stabilitását nézte, és itt kiderült, hogy ez bizony egy kicsit csökkent. De nagyon határeset, tehát száraz-nem száraz határán mozog. (Lencse nélkül nincsenek kellemetlenségeim, lencsével általában igen).
Rákérdeztem a dokinál, hogy egy esetleges lézeres korrekció tekintetében ez az állapot mennyire vehető kontraindikációnak. Azt mondta, hogy ez egyáltalán nem olyan súlyos eset, hogy ellenjavallná a műtétet. Aztán hozzátette, hogy a LASIK az én esetemben jobb lenne, mert a PRK-tól (és itt bocs az egyszerű fogalmazásért) a szaruhártya középső része laposabb lesz, a szélei magasabbak maradnak és emiatt a könnyfilm könnyebben felszakadhat, azaz szárazabb lesz a szem.
Mindenhol máshol meg azt olvasom, hogy a LASIK után gyakrabb a szárazság, mert átvágnak olyan rostokat/idegeket, amik a „könnyparancsot” szállítják.
Most akkor melyik a jobb??
És a műtét után szárazság átmeneti vagy végleg megmarad? Met erről is teljesen ellentmondásos dolgokat lehet olvasni...

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2005
Macika, vigyazz, mert meg megint leosztanak, hogy a PRK-Opticmedtengelyt szolgalod, es nekik lobbyzol a forumon, es semmi mas celod nincs, mint a gyanutlan vaksikat az Opticmed halojaba terelni, ill. elfedni eloluk a problema, szovodmenymmentes es gyorsan gyogyulo Lasik lehetoseget.... :-)))))
Drobek
Előzmény: Macika (2004)
Macika Creative Commons License 2002.11.23 0 0 2004
Teljesen mindegy, a szemcsepp 80%-át úgyis rövid időn belül kipislogod. :c)))

Örülök, hogy ismét két elégedett OptikMedes van a körünkben!

Előzmény: beubeu (2003)
beubeu Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2003
Sziasztok,
Na a sok gondolkodás és mérlegelés után rászántuk magunkat és megműtettük a szemünket a párommal egyszerre. Úgyhogy abban a bizonyos három napban együtt lehettünk a bajban. Azon a három napon megjelenő fájdalom nekem tök olyan volt, mint amikor régebben félkemény lencsét hordtam és elaludtam benne, a felkelés után tök nehéz volt kivenni, és nagyon fájt. Nyitvatartani csak arra az időre tudtuk a szemünket amíg csepegtettünk bele, vagy amíg az utat magyaráztuk a sofőrnek, aki vitt a kontrollokra.
Mi az OptikMed-nél voltunk, mert Ők tűntek a legprofibbnak. És tényleg profik is voltak.
Néhány adat:
Nekem:
preop status: jobb: -3,00 -3,00 cylinder 175 fok bal: -2,75 -2,5 cylinder 10 fok
1. napi kontroll: mindkét szem 100 %
10. napi kontroll jobb: 90 % bal: 95%
Érdekes, pedig úgy emlékszem, hogy az első nai kontrollon rosszabbul láttam, mert alig tudtam kinyitni a szememet.
Páromnak:
Preop status: jobb: -4,00 -0,50 cylinder 125 fok bal: -4,50
1. napi kontroll: jobb: 100% bal: 70%
10.napi kontroll: jobb: 90% bal 100%

November -én volt a műtét, mostmár tök jól vagyunk, én már a 4-ik napon kénytelen voltam vezetni és tudtam. A látásnk ingadozó, néha úgy érzem, hogy nagyon távolra tökéletesen látok, közelebbre rosszabbul. Amikor először szóba került a műtét úgy gondoltam, hogy csak 100%-os eredménnyel leszek elégedett, de most ez a 90% körüli is megváltás a szemüveggel elért korrekcióhoz képest.

Egy buta kérdés: Szerintetek hogy kell jól cseppenteni, hogy felfelé néz az ember és csak cseppent, vagy úgy, hogy felfelé néz, alul lehúzza a szemhéját és a résbe cseppent. Teljesen elbizonytalanodtam.

szemdoktor Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2002
Drobek: Igen a LASEK javasolható az általad megadott dioptriára, tekintettel arra, hogy a PRK és a LASEK indikációs területe semmiben sem tér el egymástól.
A szaruhártya vastagság kérdése számodra irreleváns, az csak a LASIK szempontjából érdekes. Ha PRK-t lehet csinálni, LASEK-et is lehet.
Igen függ az operáló orvos gyakorlatától, bár közel sem olyan mértékben, mint a LASIK-nál.
Ha igaz, amit az Optikmedesek állítanak, hogy másfél éve kb. 50 %-ban LASEK-et csinálnak, az már nagyjából elég gyakorlat, mivel éves viszonylatban ezrével operálnak.

Ahogy az előzőekben leírtam, ők nem "árulják" a LASEK-et, de szerintem kapacitásuktól függően jobbára LASEK-nek inditják a kezeléseiket. Ezért nem tudom, hogy rendelni, kérni lehet-e a LASEK-et, de szerintem mivel az is csak egy magánklinika, aki kitartó, biztos el tudja érni náluk.

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2001
Na tessek, en vegigbrowsolom a vilagot, es optika.hu megint a legjobb, legtomorebb, legszemleletesebb cikket hozza a lasekrol (raadasul magyarul es nem kell az orvosi angol szotarral a honom alatt olvasgatnom...) Asszem, meg egy korabbi, joval egyszerubb es szukszavubb valtozatat lattam ennek a cikknek vagy egyszeruen hulye vagyok, es nem jol emlekszem?
Na, mindegy, nem ez a lenyeg. Amit kerdezni szeretnek:
ajanlhato-e a lasek egy eros astigmiara? -1,85 es -1, mindketto 180 fokban es mindez -6D-vel???
Ja, es kb. mi az a cornea vastagsag, ami mar "vekony"nak szamit?
Es egy utolso kekec kerdes: mennyiben fugg tolem es mennyiben az operalo orvostol, hogy sikeres-e a lasek hamfelemelo akcioja?
Koszi,
Drobek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!