Keresés

Részletes keresés

bd Creative Commons License 2001.05.03 0 0 172
Gyönyörű Champion őszibarackom még meghozta új hajtásait, sokat, de most tavasszal már nem indult be.

Mét éve ugyanígy jártam a meggyfával, azelőtt a bőven termő mandulámmal.

Milyen átok sújt?

bd

onobody Creative Commons License 2001.05.02 0 0 171
Szia Chess!
Ez a , Score arany árban van ,ennyi barackom
nem terem , hogy megérje... .
Clortosep - et vettem inkább , az olcsóbb.
Mi a véleményed róla?

Nálam is támad a lisztharmat , különösen az
almafákat .
Odalőttem neki!!

Üdv onobody

Csilla Creative Commons License 2001.04.20 0 0 170
Köszi a tanácsot. Tegnap átültettem, és láttam hogy a gyögete is olyan penészes, jól leráztam róla a régi földet, és uj földbe tettem, és csak egy nagyon picit öntöztem meg, szerintem a virágboltban túlöntözték de az is lehet hogy ott megisfázott. Most reménykedem hátha helyre jön.
Előzmény: Chess (168)
Chess Creative Commons License 2001.04.20 0 0 169
Kedves pireisz ! Valami ilyesmiért kapom a fizetésem. :-)
A rajzásra megfigyelésre feromoncsapdákat lehet beszerezni, a honlapom feromon oldalán megtalálható a Csalomon család listája. 1000 - 1500 Ft/db körül vannak többnyire.
A bagolylepkék jól repülnek fényre is, este feloltani valami kinti lámpát és begyűjteni az érkezőket. Rajzás kezdet után 8-10 nappal később lehetnek lárvák. Vagy vizsgálgatni a kis paprikákat és észrevenni az első kikelő lárvákat. A megyei lapokban időnként közölnek rajzásinformációkat a Növényvédelmi állomások jóvoltából. Röviden ennyit tudnék most mondani.
Előzmény: pireisz (166)
Chess Creative Commons License 2001.04.20 0 0 168
Szia Csilla ! Próbálkozom, de bevallom habár növényvédelemmel foglalkozom a dísznövények bajait kevésbé ismerem. Mivel nagy részük nem őshonos nálunk ezért mindenféle élettani bajaok is előveszik őket. A korallvirág pl. nem szereti a huzatot, egyszer megfázik és ledobálja a leveleit. A sok vizet nem bírja, a túlöntözés tönkreteszi a gyökereit és nehezen heveri ki. Nem tud vagy nincs miből új friss gyökereket fejleszteni, elvegetál majd elpusztul. Vízátersztő talaj kell neki.A napot viszont bírni kellenne neki, legfeljebb nyáron a déli nap ne érje.
Ha ez a probléma akkor talajcsere, homokkal kevert talajba és bízni benne elindul az új gyökerek fejlődése. Sokkal okosabbat nem tudok most mondani.
Pókhálószerű valami ha sűrű, szövedékes jellegű lehet éppen takácsatka termékeis de az nem tudja ilyen gyorsan tönkretenni a növényeket. Sok szerencsét hozzá.

Előzmény: Csilla (167)
Csilla Creative Commons License 2001.04.19 0 0 167
Sziasztok!
Már a tanácsos topicban leírtam hogy nagy gondom van a korallvirágommal. Most bemásolom ide hátha itt valaki tud segiteni nekem:
"Mikor megvettem a kicsikét át is ültettem de ugy hogy a földlabdás növényt be tettem egy nagyobb cserépbe és körülötte föltöltöttem virágfölddel, eredetileg tőzegben volt. Elég vizes volt a földje igy azóta és nem öntöztem de nem is száraz a földje. A levelei nagyon kókadtak és puhát és lent a száránál olyan lisztszerű valami van, olyan mint ami a cserepeken ki szokott ütni. Eddig az ablakban volt de valaki azt mondta lehet nem birja a napot ezért tegnap beszedtem. Mi lehet a baja és hogy hozhatom rendbe? A virágja szép, nem kókad minden reggel szépen kibontja szírmait. Sürgős segitség kellene, nem akarom hogy kipusztuljon."
"Még mindig meg van a gondom :-((((. Tegnap az alsó levelek mind lejöttek a száruknál barnásak voltak, olyan összeaszalódottak. A növény szára még mindig olyan mintha penészes lenne. Nagyon aggódom érte. Mit tegyek ültessem át uj földbe, szedjem le a gyökeréről is a régit? Már nincs az ablakban, de ugy 50 centire van az ablaktól,de nincs tűző napon. Még nyirkos a földje nem mertem locsolni, de a levelei kókadtak. Gyors segitséget kérek, mert félek hogy elpusztul és sajnálnám hisz még egy hete sincs hogy mevettem."
"Én is nagyon szomorú vagyok, csak én a korallvirágom miatt :-((( Már egy nagy levele sincs és a szárán valami pókháló szerű valami van. Ma átültetem hátha sikerül megmenteni. Nincs valakinek valamilyen mentő ötlete? Még csak egy hete van meg és nekem eddig semmi nem ment meg. Nem is öntöztem azóta hogy nehogy túlöntözzem, még nyirkos is a földje. A többi növényem két naponta öntözöm mert elég meleg van nálunk és száraz a levegő is. Kérem szépen aki tud segitsen megmenteni a kis drágát. Köszi"
Na ezek voltak a fázisok 3 részben. Remélem itt tudtok valami tanácsot adni. Előre is köszi.
pireisz Creative Commons License 2001.04.18 0 0 166
Szia Chess! Fantasztikus, ahogy értesz ezekhez a szerekhez. De még egy tanács kellene, hogyan ismerem fel, hogy mikor kell befujkálni?
Előzmény: Chess (162)
szigmo Creative Commons License 2001.04.18 0 0 165
Én is köszönöm.
Előzmény: Chess (163)
barnetto Creative Commons License 2001.04.17 0 0 164
Köszönöm.
Előzmény: Chess (163)
Chess Creative Commons License 2001.04.17 0 0 163
Először barnettonak: az LD50 érték a Letális Dózis rövidítése, az a hatóanyag vagy szermennyiség mg/testsúly kg-ban megadva amely 50 % halálozás eredményez, többnyire patkány kg-ra vonatkozik. A kis szám jelenti a veszélyesebb szert a nagy kevésbé veszélyes.

szigmonak: körtén a vörös dudoros levél valószínűleg körtelevél gubacsatka szívogatásának eredménye. Rügyben telel és az első leveleket szívogatja. Fiatal fákon vagy faiskolába lehet nagyobb gond, ha leszedted valószínűleg nem lesz több belőlük. Körtén viszont sziromhullás után azonnal érdemes védekezni a körtedarázs ellen, ekkorra más kikeltek a kis lárvák de még nem hatoltak mélyre és pl. egy kissé gázososdó és mélyhatású Basudin 600-al ellehet még érni őket. A hajtáshervasztók egy része is beleesik a kezelésbe.

Előzmény: szigmo (161)
Chess Creative Commons License 2001.04.17 0 0 162
Kedves Pireisz ! A szerek is megkopnak idővel, illetve alkalmazkodnak a kártevők és kórokozók. De új problémák is megjelennek, globalizáció :-) mint pl. a gyapotmagtok bagolypille amelynek lárvája sokféle növényünkön megél. A paradicsomban, paprikában stb. de akár dinnyében is jól érzi magát. Eredeti hazájában már megedződött sokféle szerre, másrészt berágása után már nehéz elérni.
Kitinszintésisgátlókkal (pl. Match) berágás előtt kell tojásaikat és lárváikat elpusztítani, hosszú rajzásúak ezért néhány napos hatású szerekkel kevés, rövid hatást érünk el.
Előzmény: pireisz (158)
szigmo Creative Commons License 2001.04.17 0 0 161
Sziasztok,

A körtefámon a friss hars zöld levélen sötétvörös összemosott dudorokat láttam, olyasmi mint a skarlátkiütés....de tapintható, púpos.
Egynlőre 10-15 ilyen levél volt, leszedtem kidobtam. Mi ez? Mivel tudok ellene kíméletesen de hatásosan védekezni?

Frint Creative Commons License 2001.04.17 0 0 160
Nem akartam hinni a szememnek, de már láttam lisztharmatos leveleket, virágokat a fáimon, azonnal odalőttem, más károsító még nem mutatkozott. Gyönyörűen virágoznak az almafák, a fagy nem bántotta őket.
barnetto Creative Commons License 2001.04.16 0 0 159
Kedves Chess, köszi a választ!
2 hete kis területen kipróbáltam, tényleg rosszul van a pittypang tőle, és más gyom is, aminek nem tudom a nevét. Úgy fogom használni, hogy a veszélyeztetett növényeket kartonnal elkerítem.
Kimerítő válaszodból nem tudom miféle "értékek" lehetnek, amiket összehasonlítasz, de nagyon érdekelne.
Előzmény: Chess (157)
pireisz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 158
Olvastam az Íriszeknél, hogy valami bogár támadta meg a növényeket. Mostanában többször is előfordul, hogy furcsa helyen jelennek meg bogarak. Például régebben sosem láttam a paradicsomban kukacokat. Vagy a paprikában. Nem tudom, hogy ez a vegyszerek miatti leromlás miatt van így vagy eleve fertőzött a mag, illetve a növény. Hogyan lehetne ellene védekezni?
Chess Creative Commons License 2001.04.12 0 0 157
A DMA LD50-es értéke 1 000, a Bi 58-é 600 körüli. A Pirimor 360 talán.
Ilyen oldalról nem annyira veszélyes, inkább ha mellémegy
hasznos növényeidre vagy nincs elégg kimosva utána a permetezőgéped
akkor okozhat gondot. Kellő gondossággal jó gyomirtószer fűfélék
közül a kétszikű gyomokra.
Előzmény: barnetto (156)
barnetto Creative Commons License 2001.04.10 0 0 156
Lehet, hogy DMA. Igen, nagyüzemi, ezt mondták. Tavaly a Kertészeti kiállításon vettem. Agresszív: ez mit jelent? A gyomokra vagy féljek inkább én is és hagyjam?
Előzmény: Chess (155)
Chess Creative Commons License 2001.04.09 0 0 155
Talán DMA-6 ? Hormonhatású, meglehetősen agresszív szer, tipikus nagyüzemi.
Elvileg effélét nem vásárolhattál volna, csak szakmérnöki engedélyszámmal, igazolvánnyal. :-)
Hormonszerek levélen hatnak elsődlegesen és a növénynek mozgásban kell lenni hozzá, mert fejlődési zavart okoz. Ősszel, különösen késő ősszel a növények már nem növekedéssel foglalkoznak, tehát a szernek nincs hol beavatkoznia, tavasszal start időben eredményesebbnek kell lennie. Kétszikű gyomok ellen hat, most még jó lehet. De ha már virágoznak a gyomok, generatív fázisba kerülenek, azaz nem nőnek hanem virágoznak akkor kisebb az érzékenységük.
Előzmény: barnetto (154)
barnetto Creative Commons License 2001.04.06 0 0 154
Szia Chess!
Úgy látom otthon vagy a növényvédelemben. Tavaly vettem egy gyomírtót, vmi DPA ???szám. Azt mondták, hogy ezt a gabonákhoz használják és jó lesz nekem fűre. Kipróbáltam tavaly, igaz csak ősszel, semmit nem ért a fejlett, erős gyomoknak. Most tavasszal egy darabon újra próbálkozom vele, hátha. Ismered ezt a szert, tapasztalat? Főleg pittypang és lóhere? ellen kéne használnia.
Előzmény: Chess (153)
Chess Creative Commons License 2001.04.06 0 0 153
A tafrina nagyon fajtafüggő, pl. néhány kopaszbarack félénél nagy igyekezettel sem lehet teljes sikert elérni, míg más fajtáknál valóban elegendő lehet egy egyszerűbb szer.
Előzmény: onobody (149)
Chess Creative Commons License 2001.04.06 0 0 152
A tafrina ellen amíg kevés levél van nagyon jó hatású a Bravo, majd ahogy növekszik a levélfelület Score -val érdemes permetezni. Felszívódó szer, kicsit utánanyúl a fertőzésnek, habár a tűzoltás sose olyan eredményes mint a megelőzés. Tafrina 14 C-os napi középig tud fertőzni, ha van csapadék vagy nagy harmatok.
Monilia ellen Topas 100 EC OK , kb. 5 % virágnyílásnál majd 8 nappal később sziromhulláskor kell a 2.. Ez többnyire elegendő. A monilia bibén fertőz ezért jobbak a felszívódó szerek.
A Topas később OK a lisztharmatok ellem szőlő, alma, dísznövények egy részénél. A Score pedig alma és körtevarasodás ellen használható még.
A honlapomon több info is van róluk. http://www.extra.hu/nvedelem
Előzmény: bd (148)
borzimorzi Creative Commons License 2001.04.06 0 0 151
Kedves Barnetto, Onobody, Frint és Minden Topiclakó!
Hogy itt milyen rendes népek vannak! Egész megkönnyebbültem, hogy azért vannak rokonlelkek is a világban, mert az egész családom rajtam röhög, amiért úgy üldözöm ezeket a kis fekete muslincajellegű képződményeket, mintha legalábbis az életem függne tőle, hogy mindet ki tudom-e irtani. (Hát, ha az életem nem is, de a jókedvem biztosan.)
Köszönöm a tanácsokat. A nikotinlé főzőcskézése azért nem játszik, mert allergiás vagyok a nikotinra, pl. ha huzamosabb ideig szagolok dohányfüstöt, könnyen gégegyulladást kapok.
Viszont a sütögetést kipróbálom! Most hétvégén úgyis almáspite lesz műsoron, úgyhogy a maradékhőn olyan autodafét rendezek a dögöknek, hogy még!
Hm. Lehet, hogy szadista hajlamaim is vannak?! :))
Csók Mindenkinek és köszönet!
b
bd Creative Commons License 2001.04.06 0 0 150
148-ban már kérdeztem:
Kérem szépen írjátok meg, a felszívódó szerrel a növény milyen állapotában érdemes permetezni?
Gondolom, levél kell hozzá.
bd
onobody Creative Commons License 2001.04.04 0 0 149
Szia bd!
Tafrinás levélfodrosodára , a Fundasol-t ajánlom
nálam bevált, az első tüneteknél szoktam permetezni
vele , többször általában nem is kell.

Üdv Onobody

Előzmény: bd (148)
bd Creative Commons License 2001.04.04 0 0 148
Idetaláltam, sziasztok, rögtön kérdek.
Őszibarack tafrina, meggy szilva őszi monilia ellen
márciusban Champion volt (asszem kontakt),
kéne felszívódó is, mert szerintem a fákban benne van a fertőzés, mit és mikor javasoltok?
bd
Chess Creative Commons License 2001.04.01 0 0 147
Bocs a kései válaszért, de volt némi géphalál meg operációs rendzser váltás stb..
A Basudin 600 EW is szerves foszforsavészter és jó a retekbolhára is. III . kategóriás.
Több országban beöntözve használják káposztalégy ellen.
Bolhára egyébbként jó az Actara is, ügyes kis anyag az. Levéltetűre, tripszekre, liszteskékre és általában bogárkártevőkre hatásos. Burgonyabogár ellen is OK. Az LD50-es ugyanakkor 5000.
Előzmény: Frint (138)
Riza Creative Commons License 2001.03.31 0 0 146
Köszönet! Sütök, főzök!
Előzmény: Frint (145)
Frint Creative Commons License 2001.03.26 0 0 145
Kedves borzimorzi, én sem akarok kimaradni a tanácsadásból... A szabványos nikotinlé készítést valahol a rovatban már leírtuk(leírtuk?), de ha az sem használ, akkor főzzed meg a földet !!!
Ez az első pillanatra abszurdnak tűnő tanács sok problémát megold, a kaktusztermesztők a megmondhatói, hogy a sterilizált föld milyen előnyöket nyújt. Szóval:
ver1.: növényt talajból ki, talajt tepsibe be, és 100 fok körüli hőmérsékleten 20 perc. A hatás frenetikus.(paradicsom palánta ideális talaja)
ver2.: lobogó forró vízzel nyakig beöntözni a talajt. ( növényt ajánlatos itt is parkolóba tenni :) (mozgókáknak annyi !)
ver3.: talajt lyukacsos tálba tenni, és forró gőz fölött "megpárolni", mint a brokkolit.(kaktuszosok módszere)

Ha nem a talajból jönnek, akkor kontakt+felszívódó rovarölőszer kombináció lehet a nyerő. (A túl magas páratartalom / mikroklíma/ is vonzza a mozgókákat.) Frint
Előzmény: borzimorzi (141)
onobody Creative Commons License 2001.03.22 0 0 144
Szia Borzimorzi!
Szerintem probáld ki ellene az ACTARA-t ,
levéltetvek ellen kiválo.

Éva Szerint:
"Az Actara úgy is hatásos, ha beöntözzük vele a növény földjét. Amikor ez egyszerűbb, így is lehet használni."

Persze ha már a legendásan büdös fecske sem használt , lehet , hogy ez sem fog. :)

Üdv onobody

Előzmény: borzimorzi (141)
barnetto Creative Commons License 2001.03.22 0 0 143
Szia Borzimorzi!
Nem feketék és kis légyszerűek? Mert akkor a föld volt fertőzött. Nekem volt ilyen, rovarirtóval sikerült megritkítani, bár némelyik növény nem örült a szernek. Az Éva azt javasolta, hogy hagyjam kiszáradni a földet, akkor elpusztulnak, így is volt, de öntözés után újra előjöttek/kikeltek.
Előzmény: borzimorzi (141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!