Keresés

Részletes keresés

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2316
Leginkább az olvasni tudásommal volt baj. :-))
Előzmény: doncike (2312)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2315

Gőzöm sincs mi lehet. Ha jól tudom valami SCUD félénk nekünk is volt annakidején. Lehet, hogy abból szerzett.

Ja most végre erőt vettem magamon, és elkezdtem bedigitalizálni a magyarok utólsó közepes lérak-lövészetének mementóját.

Vágatlanul két és fél óra.

Csak cenzúrázott képeket és filmrészleteket fogok ide feltenni. :-))

Előzmény: Volt tüzér (2313)
belic Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2314
Szia!

Szerinted mennyire lehetett azt a zavarót "kilógatni"?

Egy csomot keresgeltem a neten, de sehol sem talaltam erre adatot (illetve az egyik oldalon annyit irtak, hogy eleg 100 m-t elterinteni a raketat).

Viszont talaltam 2 dolgot ekozben, ami nekem erdekes:

-a gripenekhez is van kilogathato zavaro (vajon meg is vettuk?): itt es itt irnak rola

-an/ale-50:"Aviation Week and Space Technology (31 May 1999), citing Air Force officials, reported that 30 surface-to-air missiles had been fired at B-1 bombers over Yugoslavia. Of these, 10 actually locked on to the B-1s, and then were diverted."
Jugoszlavia folott 30 legvedelmi raketat indiottak B-1-esek ellen, ezek kozul 10 befogta a gepet, de utana elteritettek.

Bel
Előzmény: Volt tüzér (2311)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2313

Jut eszembe!

Ma felhívott egy haverom, és azt mondta, hogy az információja szerint Pintér valami új rakétát állított ki a közelmúltban, egy közös ismerősünk szerint valami "interkontinentális - ballisztikusat"

Sajnos semmit nem tudok a dologról, ezért az információ forrását nem tudtam élből lehülyézni.

Ti tudtok valamit?

doncike Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2312
Nem tudom, hogy a kedved, vagy a tudásod hiányzott -- elnézést, csak a saját szavaidat használom ;-) --, de szerintem nemigen cáfoltál olyan dolgokat, amiket én felvetettem.
Előzmény: Blue_Sky_007 (2294)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2311
"(esetleg hozzateve, hogy az elso raketa a kilogatott zavarot teszi csak tonkre, es a masodik megy maga a gep ellen)."
Szerinted mennyire lehetett azt a zavarót "kilógatni"? Mert a rakéta harci rész hatósugara 40 - 120 méter. Tehát az a rakéta, amelyik elsőre leszedi a zavarót, az nem hagyja ott a gépet sem.
Előzmény: belic (2307)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2310

"Megvan a videója, csak még lusta voltam bedigitalizálni."

Ne tessék tökölni kérem, és az eredményre többen kíváncsiak vagyunk.

"Nem emlékszem a nyeva bontás-telepítés normaidejéra, de szerintem az is vagy 1,5 óra. Azt el tudom képzelni, hogy gyorsítják a folyamatot, hogy max 1-2 állványt tesznek csak le, így talán 40 percre lecsökkenthető (a volt nyevások megmondják)."

Ha nem vittél mindent, akkor le lehetett szűkíteni akár 20 - 25 percre is. Az UNV-t daruzás nélkül egy UAZ-zal is össze lehetett rakni, és kellő gyakorlattal igen hamar össze lehetett rakni. A harchelyzet meg egyébként igen komoly motiváló tényező.

Előzmény: Blue_Sky_007 (2306)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2309

"A roncsból egyébként meg lehet(ne) állapítani, hogy rakéta vagy csöves légvédelem szedte le?"
Na szóval egy ma használatos repülőgép lelövését ne úgy képzeljétek el, mint a kifejezetten autentikus háborús amerikai filmek II. VH. béli repülőgépeit. Azok - persze ez akár igaz is lehet - a franc tudja hány száz találat után is leszálltak Angliában. A mai repülőgépek sárkánya a nagy sebesség miatt egy egészen kis sérülés következménye képpen is igen nagy károsodást tud szenvedni. (egy kis repesz, és a huzat elkezdi felbontani a lemezt, ami felnyílik, mint a konzervdoboz.) egy ilyen találatnak általában robbanás a vége, amit elő tud idézni rakéta repesze, vagy csöves légvédelmi ágyú lövedéke vagy repesze is. Ne feledjétek, hogy a csöves eszközök is robbanó lövedékkel dolgoznak. Már a ZU-23-2 gépágyú OFZT lőszere is robbanó volt időzítő gyújtóval.

Egy ilyen (akármilyen) találat következménye pedig ugyanaz.

Ma már nem úgy működik a dolog, hogy a pár éve a Balatonból kifogott IL-2 motorblokkjában ott volt a 37-es légvédelmi gépágyú lövedék, tehát meg lehetett állapítani, hogy ki lőtte le és mivel.

Előzmény: honvéd elvtárs (2295)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2308
Az SZ-125 komplexumot egy kicsit ismerem. Annak a technikának a paraméterei alapján alapból "tudnia" (1984-ben lőtéren, a jól kihegyezett technikával stabil automata követésre tudtunk venni egy jókora madarat. Hogy mi az, az csak TV üzemmódban derült ki.) kell a lopakodót. Azt persze jó lenne tudni, hogy ez a drága jó ember mi a fenét mókolt a technikán, anélkül pedig csak azt tudom mondani, hogy szerintem lehetséges a dolog.
Előzmény: b737 (2288)
belic Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2307
Sziasztok!

Ha egy lopakodo zavarast, vagy barmi mas aktiv radiotevekenyseget vegez, akkor onnantol kezdve azt kepzelem, hogy kenyelmesen le lehet loni passziv radarral. Nem? (esetleg hozzateve, hogy az elso raketa a kilogatott zavarot teszi csak tonkre, es a masodik megy maga a gep ellen).

Bel
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2306

Az utolsó Ashaluki lövészeten a magyarok eredményesen lőttek lopakodót szimuláló célra!!! Nem upgrade technikával hanem síma VSZ felszereléssel. (Volhov M3 ha jól emlékszek)

Nem gondolom, hogy vitatkoznék, mert nem voltam kinn szerencsétlenségemre lövészeten, bár vagy háromszor felkészültem rá.

Azonban az utolsó lövészet a lengyeleknél volt az M3-al.

Megvan a videója, csak még lusta voltam bedigitalizálni.

Azért azt elképzelhetetlennek tartom, hogy a jenkik zavarás nélkül repkedjenek csak úgy a légifölénykivívásától függetlenül.

Ahogy írtad : Alacsony észlelhetőségű a hivatalos megnevezése, vagyis kisebb zavarási teljesítménnyel elnyomható a róla a radar felé visszavert jel.

Szerinted nem volt zavarás? Az jenkik nem tudtak róla, hogy van egy pár komplexum, ami látja a gépüket (sőt ezekszerint mind)? Csak ez az egy komplexum tudta leszedni? Senki még csak nem is látta?

Számomra ez az érdekes.

Egyébként nemcsak a P18, hanem az SZNR-ek bakapcsolására is azonnal reagáltak az AWACS-ok, az RPK-ról nem is beszélve.

Nem emlékszem a nyeva bontás-telepítés normaidejéra, de szerintem az is vagy 1,5 óra. Azt el tudom képzelni, hogy gyorsítják a folyamatot, hogy max 1-2 állványt tesznek csak le, így talán 40 percre lecsökkenthető (a volt nyevások megmondják).

Előzmény: Hpasp (2305)
Hpasp Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2305

Valószínűleg ilyen egyszerű a magyarázat. Volt egy upgrade technika, csak nem ült ott az "instruktor". (a benfentesek tudják miről van szó).

Azt is eltudom képzelni, hogy ivánék összes NYEVA osztálya azóta át van alakítva. Ahogy megjelent a VOLHOV-nál (DVINA) az alávilágítás a nagymagas-nagysebes célra, szerintem az új NYEVA rávti pultján ott van a "LOPAKODÓ" gomb. :-))

Az utolsó Ashaluki lövészeten a magyarok eredményesen lőttek lopakodót szimuláló célra!!! Nem upgrade technikával hanem síma VSZ felszereléssel. (Volhov M3 ha jól emlékszek)

A lopakodó látható a radaron, soha nem is állították (a sajtót kivéve) hogy nem lenne az.

Alacsony észlelhetőségű a hivatalos megnevezése, vagyis kisebb zavarási teljesítménnyel elnyomható a róla a radar felé visszavert jel.

Pl a B-52 -esnek akkora a felületéről visszavert jele, hogy az általa leadott maximális zavarás esetén is 13 mérföldről észlelhető, mivel nagyobb a visszavert jel teljesítménye, mint a fedélzeten lévő zavaró berendezéseké.

Előzmény: Blue_Sky_007 (2299)
Hpasp Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2304

Nem csak a F 117A, és egy B2 lelövését, ha nem Scott O'Grady F-16 osának lelövését is Dani úrnak ítélta az RTL.

Mintha Scott O'Grady F-16 osát egy KUB szedte volna le, legalábbis úgy emlékszek.

Előzmény: Kuruc71 (2296)
Hpasp Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2303

1. Naná, de ha pont egy volt jugó Nyeva parancsnok teszi, akkor már valószínűbb a dolog.

2. Általában leszerelés utáni évek számához van kötve a dolog. Nállunk pl 12 év.

3. Volt egy olyan verzió, hogy egy a NATO-központban dolgozó tiszt adta oda jugóknak a repülési tervet, illetve ennek volt egy olyan alverziója is, hogy elvileg nem használhatták volna kétszer ugyanazt az útvonalat.

Ezt csak a sajtó találta ki. Mértéktartó körök mindíg a zavarás alacsony szintjére hivatkoztak.

5. Az RTL-en még jóváírták neki egy B2-es lelövését is, ha jól értettem.

Ez az RTL-t minősíti.

Előzmény: doncike (2293)
Hpasp Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2302

8 kilométer magasan lopakodó? annak nem tök alacsonyan kéne repülni?

Nem, a kézi légvédelmi eszközök repülési magassága felett szeret a NATO támadni.

Előzmény: Yosser2 (2291)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2301
b737 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2300

A roncsból csak a pilótafülke teteje és a pilóta néhány személyes tárgya látható a belgrádi reptér melletti múzeumban. A többi részét valószínűleg az Uralon túl tanulmányozzák azóta is elmélyülten :-)

A B2-es sztori hülyeség. Úgy emlékszem az USAF egyáltalán nem veszített el harci körülmények között B2-est.

Szóval, ha jól értem, amennyiben az F117-es útvonala ismert volt és egy adott pont feletti átrepülésének a hozzávetőleges idejét is ismerték, akkor akár upgrade, akár nem upgrade technikával felderíthető volt?

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2299

Valószínűleg ilyen egyszerű a magyarázat. Volt egy upgrade technika, csak nem ült ott az "instruktor". (a benfentesek tudják miről van szó).

Azt is eltudom képzelni, hogy ivánék összes NYEVA osztálya azóta át van alakítva. Ahogy megjelent a VOLHOV-nál (DVINA) az alávilágítás a nagymagas-nagysebes célra, szerintem az új NYEVA rávti pultján ott van a "LOPAKODÓ" gomb. :-))

Előzmény: Boltív (2297)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2298
Nagy valószínűséggel igazad van ! Azt még se mondhatták, hogy a Román határon a sószállítmány alatt ( ahogy pl az RD 33 as hajtóműveket is "szállították" ) csempésztük be az új "upgrade" technikát.
Előzmény: Boltív (2297)
Boltív Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2297

Szerintem sokkal egyszerűbb a magyarázat. Hozzáteszem ez csak feltételezés!!!

Tehát, egyszerűen megsértették az embargót és kész. Így juthattak hozzá olyan kiegészítő eszközhöz amely segítségükre volt. Hogy miért csak egy osztályhoz jutott el? Nos a gyártó (szándékosan nem nevezek meg senkit) nagyon is tisztában volt az embargó megsértésének következményeivel - veszélyével, DE!!! Ki lehetett próbálni a kütyüt harci helyzetben. Nem akarom elvitatni Dani úr tehetségét és hozzáértését, de nem hinném, hogy akár egy OPK. csak úgy belepiszkál a technikába. Ez egy elég komplex rendszer és egy ilyen barkácsolás...különösen háborús helyzetben....nehezen hihető.

Kuruc71 Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2296

Nem csak a F 117A, és egy B2 lelövését, ha nem Scott O'Grady F-16 osának lelövését is Dani úrnak ítélta az RTL.

Amúgy  Dani úr ( OPK ) azt mondta, hogy a települési körleteiket nem a HARM, vagy ALARM rakéták veszélyeztették leginkább, ha nem az AWACS -ek által bemért helyre "küldött" robotrepülőgépek !

honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2295

"A roncsból egyébként meg lehet(ne) állapítani, hogy rakéta vagy csöves légvédelem szedte le?"

-Szerintem igen, de vannak itt szakértők is, szóljanak ők is hozzá.
Én tényleg csak egy hv. voltam a seregben.
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2294

Nincs kedvem minden részletre kiterjedően válaszolni, meg szerintem nem is tudnék.

De: 

1. A REL (rádiólokátor elleni lövedék) legyen az bármilyen típusú, az csak a sugárzásra jön, nem a települési helyre. Tehát ha az osztályra kilőnek akkor igenis megtudja számolni, persze csak ha nem pontos a REL :-) akkor ugyanis aki számolta, már nem fog tuni beszámolni róla.
  2. Hiába van útvonal, a légifolyosóra nem lehet rakátát, lövedéket, semmit rávezetni. Vagy látom a célt, és tudok rá tüzelni, vagy nem látom, és nem tudok lőni.
  3. Segíthet persze, ha nem kell a teljes irányt figyelnem, csak valamelyik szektort.
  4. Ha leszedik a szupergépemet, én is azonnal valami külső okot fogok keresni, pl besúgó, áruló, stb.
  5. Szerintem ez nem titok, hanem mázli, aminek csak mi tulajdonítunk akkora jelentőséget.
  6. A műholdátrepüléseket figyelembe lehet venni, mi is tudtuk annakidején, mikor kukucskál be ide a nato, nem is volt szabad akkor sétálni a területen, meg gyakorolni. Viszont háború idején, nem csak a műholdakara kell figyelni , hanem az AWACS-ra is, amiről szerintem fogalmuk sem volt a jugóknak, hogy mikor és hol van. Ha meg tudni karták, azzal el is árulták magukat.
  7. Nem olyan könnyű mozgolódni egy lérak osztállyal.
doncike Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2293

Számomra a következők adnak okot a kételkedésre:

1. Az egészet csak az ütegparncsnok (?) elbeszélésből tudjuk, semmiféle külső megerősítés nincs. Ilyen sztorit, kellő szakmai zsargonnal fűszerezve szinte bármelyik légvédelmi rakétás tiszt elő tudna adni.

2. Nagyon életszerűtlen, hogy miután leszerelt, már beszélhet róla. Ha ez olyan baromi nagy titok, akkor nem csak az a titok, hogy konkrétan hogyan csinálta, hanem az is, hogy ki tudja, hogy hogyan kell csinálni. Az ilyen titkokat általánban nem a leszerelésig kell megőrizni, hanem addig, amíg maga az információ titok. Ezek után szerintem órák kérdése lenne, hogy az amerikaiak meglátogassák és rávegyék, hogy ugyan árulná már el nekik, mit is tunungolt azon a radaron.

3. Volt egy olyan verzió, hogy egy a NATO-központban dolgozó tiszt adta oda jugóknak a repülési tervet, illetve ennek volt egy olyan alverziója is, hogy elvileg nem használhatták volna kétszer ugyanazt az útvonalat.

Szóval a jugók tudták, hogy hol és mikor fog jönni a gép. Lehet, hogy ezzel együtt a megbütykölt radar már látott valamit, amit egyébként nem néztek volna repülőnek, de mivel tudták, hogy akkor és ott egy F117-nek kell lenni, rávezettek két rakétát.

(Ha ez baromság, majd megmondjátok.)

Persze a saját bukta beismerése helyett ellenséges kémekre fogni a kudarcot -- ez is rendszeresített technika gondolom minden fegyveres erőnél.

4. Volt a faszival egy riport az RTL-en (ezt láttam véletlenül, ezért csöppentem ide). Ott is sokat beszélt arról, hogy állandóan mozogtak (ami azért szerintem szinten nem volt életbiztosítás, mert egy ilyen konvojra biztos ugrottak). Meg azt sem értem, hogy honnan tudja, hogy hányszor küldtek a hült helyükre HARM-ot, ha már egyszer nem voltak ott, amikor becsapódott? Azt is mondta, hogy az F117-es lelövése után nem sokkal szintén jött a rakéta, aminek nyomait mutatta is -- egy betonbunker oldalán. Lehet, hogy túl laikus módon közelítem meg a dolgot, de egy állandóan mozgásban lévő légvédelmi rakétakomlexum nem feltétlenül kiépített állásokban tanyázik, hiszen azok helyét az ellenség pontosan ismeri. És akármennyire is lopakodik a gépük, talán nem egy ilyen pont fölé tervezik az útvonalát.

5. Az RTL-en még jóváírták neki egy B2-es lelövését is, ha jól értettem. Ez már a végén volt, amikor gyengébb képességű nézük kedvéért tizedszer is elmondják, hogy mit kell megjegyzeni, ezért nem nagyon figyeltem, de erre felkaptam a fejem. Szóval ez nem 100%, hogy elhangzott.

A roncsból egyébként meg lehet(ne) állapítani, hogy rakéta vagy csöves légvédelem szedte le?

Előzmény: honvéd elvtárs (2292)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2292

Hogy úgy igaz-e ahogy az le van írva a cikkben, mi nyilván nem tudjuk.
De a lopakodót csak leszedte VALAKI !
:-)
Előzmény: doncike (2289)
Yosser2 Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2291

8 kilométer magasan lopakodó? annak nem tök alacsonyan kéne repülni?

mondjuk valamelyik topikban éppen nemrég fejtette ki "volt tüzér", hogy a Nyeva, ha megtalálja lelövi a lopakodót...

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2290

Elvileg igen. Ami számomra érdekes, az a faszi azon állítása, hogy ő belenyúlt az eszközbe (NYEVA) és valami újat tett, csinált, állított vele, benne.

Tudtam annak idején is, hogy a jugók elloptak, lemásoltak, továbbfejlesztettek fegyvereket. De hogy az osztályoknál OPK-k tegyék ezt, ez számomra furcsa. Nálunk max a nyírtelkiek "barkácsolhattak" bele, de az Ivánékkal mindíg egyeztettek.

A közepesnél voltam annakidején lenn nyírtelken egy digitális távolságmérő bekötését magyarázták el, ami két sík indikátora között helyzkedett el, majd egy fél napon át ecsetelték, hogy hogyan sikerült elérni, hogy a rávezető állomás paramétereit nem változtatta meg.

Ennek ellenére azt mondhatom, hogy elképzelhető, a barkácsolás (mármint a jugóknál).

Nálunk az OPK egyszer nyúlt bele azt hiszem a KF erősítőbe talán az epszilon síkba (a fene sem emlékszik már, de nagy szívás volt utána), és három napíg szabályoztuk utána, hogy a paramétereket visszaállítsuk.

Előzmény: b737 (2288)
doncike Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2289

Valóban érdekes és ide illő.

Kérdés, hogy igaz-e?

Előzmény: honvéd elvtárs (2287)
b737 Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2288

Jó napot emberek!

Mivel az eset a Pilóta topicban is felmerült érdeklődnék, hogy ez így valóban megeshetett?

Előzmény: pétizennyolc (2284)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.11.11 0 0 2287

Nagyon érdekes cikk és nagyon ide illő.
Előzmény: pétizennyolc (2284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!