Engem is érdekelne, mi történt a rendszámoddal. Sajnos ameddig a hatóság nem következetes ebben (vagyis abban, mert most a kontinens túlsó végén vagyok :D) az országban, addig az ilyen nemhivatalos információkból lehet rendesen tájékozódni.
Ha nincs érvényes papírja a kocsinak, létezik ideiglenes rendszám - ez magába foglalja a biztosítást is - , így arra az öt napra legálisan közlekedhetsz az autóval. Létezik sima ideiglenes rendszám, meg export rendszám is - neked érdemes volna eme utóbbit kérned.
Kétnyelvű adás-vételi elég, ezen felül a kis és a nagy brief-et is meg kell kapnod hozzá. Nekem például "elfelejtették" a kicsit odaadni, nehéz volt utánajárni, visszaszerezni.
Egy 316i BMW-t szeretnék elhozni saját lábán Németországból. Még egyeztetünk az eladóval, de műszaki akadálya elvileg nincs. A jármű adatlapjánál ezt látom:
HU: 08/2012 AU: 08/2012
Ez a kinti műszaki illetve körny. védelmi vizsgának felel meg?
Alapesetben ha jól tudom, akkor sima két nyelvű adásvételivel és az autó saját okmányaival, saját rendszámával be tudom hozni az országba és honosítani. (Euvonal szerint már nem kell ideiglenesen kivonatni a forgalomból). Ha viszont az autónak nincsenek érvényes engedélyei kintre, akkor mi a helyzet?
Mivel 100%-osan nem tudom kiszűrni milyen az autó, ha lerobban valahol a pályán akkor kb olyan ~1000km-ről mennyibe kerülne haza hozni traileren? :D
Cseheknél a P-rendszám mennyie necces? Basztatnak érte, vagy nem foglalkoznak kiemelten vele? Szlovákokat vágom, azt a 60 kilométert nem is náluk szoktam megtenni.
ha nemet a szemelyid (azaz nemet allampolgar vagy, mert ugye maskepp nem lehetseges ez) akkor nem lehet magyar lakcimed, hisz nemetorszag nem fogadja el a kettos allampolgarsagot semmilyen formaban..! es allando lakcimed ezesetben ugye 1db van.. nemet!
Hallott valaki esetleg olyanról, hogy az osztrákoknál van egy régifajta és egy új fajta Typenschein vs. Zulassungschein rendszer? Számít ez valamit a honosításnál vajon?
Van egy osztrák ismerősöm - akit megkérdeztem, hogy hogyan is van ez a rendszer - le kell-e adnia az osztrák eladónak a forgalmit stb.. Elküldtem neki beszkennelve a Typenscheinom és azt mondta, hogy nekem még a régi rendszer szerinti van - amibe jegyezve vannak a tulajdonosok és rendszámok. Szemmel láthatóan minden rendben van vele, az autó rendszámát a legutolsó tulaj leadta és a régi Typenschein esetében a forgalmit ( Zulassungschein) is le kell adnia.
Az új rendszerben ezek a dolgok a már a forgalmiban vannak jegyezve, így új forgalminál nem szokták leadni - hanem megy az autóval az új hazdához. Számára érthetetlen, hogy minek a magyar hatóságoknak még emellé a kinti forgalmi, ha egyszer világosan oda van írva, hogy mikor adták le az autó rendszámát legutoljára.
A mai nap kicsit elakadtam a magyar bürokrácia útvesztőiben. Az osztrák import autómhoz ugye csak Typenscheint adott a nepper anno - akivel azóta össze is vesztem más miatt.
El akartam menni az ocsmányirodába elindítani a származás ellenőrzést. Előtte azért felhívtam őket és nem tűntek túl magabiztosnak a kérdésben, mert úgy dugták össze a fejüket a kérdéseimre adott válasz előtt - hallani lehetett. Aztán egyszer csak megszólalt valamelyik, hogy hozzam az adásvételit, a typenscheint, a személyim és egy nyilatkozatot az eladótól, hogy miért nem adta oda a forgalmit az autóhoz - amennyiben nincs forgalmim.
Tényleg kell ilyen nyilatkozat az eladótól??
Lehet, hogy én vagyok ilyen hülye, de valahogy nem látom benne a logikát, hogy miért szükséges nyilatkozat az eladótól. És ha azt írja, hogy elvesztette, akkor boldogabbak lesznek tőle a kisasszonyok? Miben befolyásolja ez vajon az eljárást? A másik meg ha lenne forgalmim is, akkor nyilván nem is kérnék származás ellenőrzést - kicsit ellent is mondanak magunkak :)..
Látszólag nem tűnik bonyolultnak ez a honosítás, az NKH-s részfeladatokat pedig amúgy is egy ismerős műszakiztatással is foglalkozó szerelőnek adtam ki. Viszont ha ez így folytatódik, akkor lehet, hogy jobban járok, ha megbízok egy "hátszelesebb" honosítás-ügyintézőt..
Na az aztán szép :(.. Én belföldi adás-vételnél jártam úgy egyszer tudatlanságomból fakadóan, hogy a fedezetlenségi biztosítás megközelítette a 20 éves kisautó féléves biztosításábak összegét - csupán mert másfél héttel később kötöttem biztosítást a szerződéshez képest.
Azóta jobban odafigyelek erre a biztosításos témára, mert ez a világ egyik lagnagyobb átverése:). Kíváncsi lennék, hogy az ebből befolyt pénzösszeghez képest mennyi az országban az olyan káresemény, amit a már megvásárolt de még nem biztosított autók tulajdonosai okoznak...
Pont ma voltam egy biztosítónál, ott még többet - 20e/hónapot mondtak :))..
Szerintem ez az E-s verzió elbukott az esetemben, mert az éves kötelezőm lenne 21e az autóra. Még azon gondolkodtam, hogy vajon az eladónál ott lehet-e az a forgalmi vagy le kellett-e adnia a renszámmal. A Typenschein-ban szépen bele vannak pecsételve a rendszámok és azok leadása a legutolsó esettel együtt.
Az autót ugyan egy magyar neppertől vettem közel az osztrák határhoz, később a félig kitöltött adásvételi adatai alapján megtaláltam Facebookon az eladót és felvettem vele fél éve a kapcsolatot. Így derült ki, hogy mennyit rakott rá a nepper az autó árára és elmondott még pár hibát is. Segítőkész volt, mert nagyon szerette ezt az amcsi verdát - csak odakint nem érte meg helyrehozni. Annak viszont örült, hogy én nem szétbontani akarom :).
Engem múlt héten talált ki magának a biztosító, hogy a tavaly októberi adás-vétel és az idén februári forgalomba helyezés között eltelt időszakra kéne nekik a pénz. Miután vázoltam a helyzetet, akkor azt mondták, hogy vigyek az okmányirodából igazolást, mert az ő rendszerük szerint nem volt az autón biztosítás.