Keresés

Részletes keresés

kotoc Creative Commons License 2007.12.16 0 0 2702
Hadd álljak be én is a sorba. Köszönjük a szíves vendéglátást! Nagyon jó volt a hangulat, bár néhány fontos dolgot nem beszéltünk meg. De előbb-utóbb mindenre sort kerítünk.
Előzmény: usergt (2699)
Goosnargh Creative Commons License 2007.12.16 0 0 2701
Én is szeretném megköszönni a remek összejövetelt mindenkinek de leginkább neked Timi ! Órákon keresztül csak csináltad a szendvicseket és odaadtad még az utolsó sörödet is. ( milyen jólesett a végén az a jéghideg Löwen búza ! )
Csodálatos, hogy tizenöt különböző ember milyen jól el tud beszélgetni órákon keresztül - és nemcsak a kajakozásról: szinte mindenről !
... szent parmezán ! mennyit nevettem !

ITibi kedves invitálására nála még hazafelé megpukkant néhány bor, én csak az első rozénál voltam ott aztán igyekeztem "haza" aludni.
Kedveseméknél még majdem befeküdtem az anyósom mellé ( eddig mindig abban a szobában ágyazott nekünk, most nem ... ) aztán kettőkor nyugovóra tértem.

Három szóval : Fantasztikus este volt !
Előzmény: usergt (2699)
Emdzsí Creative Commons License 2007.12.15 0 0 2700

Oldstruggler velünk volt és velünk is lesz. Örülöl hogyegy illyen csapat tagja lehetek.

Jövőre senki se fogja megúszni a nagy közös tengeri túrát.-))) Van egypár ötlet a fejemben.-))) Köszönet Timinek az önzetlen vendéglátásért.

Köv program dec. 30. Össznépi határátlépés az Ipolyon.

Előzmény: usergt (2699)
usergt Creative Commons License 2007.12.15 0 0 2699

 Tegnap, dec. 14-én megtartottuk baráti összejövetelünket. Mindenki eljött, sajnos Oldstruggler fizikai valójában nem lehetett jelen. Ittunk rá is, és ránk is.

Ismét bebizonyosodott, hogy milyen sok jó ember fér el egy parányi helyen.

Örülök, hogy itt voltatok, hogy a barátaim vagytok, és, hogy Ti vagytok a barátaim.

Uldin Creative Commons License 2007.12.13 0 0 2698

>A kajakozáshoz nem csak hajó kell.

 

http://www.globonet.hu/toth.jozsef/kajak/

 

Lehet ezt a linket már feltette valaki, korábban nem erről a könyvről volt szó?

CD-verzióban megrendelhető a fenti weboldalon található címen.

 

"A CD az 1999-ben kiadott könyv átdolgozott és bővített kiadása ( + 26 oldal, 22 perc video anyag )."

Előzmény: fovidra (2688)
Uldin Creative Commons License 2007.12.13 0 0 2697

>Nyár elején, a Margit-sziget kerülés végén volt élményünk marekzvel,
>hogy megláttunk egy Pouchost és derogált, hogy nem érjük utol.

 

Biztos az indulás előtt nem ittatok elég szódavizet, vagy nem ettetek elég spenótot.

 

Milyen puch volt, a régi túra verzió, vagy valami újabb modell? 1-es vagy 2-es?

 

Az én öreg 2-es túra pouchom laza folyókra való, lassú jószág, de azért tartani tudom a tempót a túrakenukkal. Viszont a kajakos lányok a K1-esben úgy húznak el mellettem, mint a villám.

 

1 utas esetén nehéz cuccot, vizeskannát stb. az orrába kell pakolni és akkor jól fekszik a vízen és nem túrja a vizet. Ha a háttámláit elfordítom, be lehet feküdni a hajó aljába (más típust nem ismerek, amelyik ezt az extra kényelmi szolgáltatást tudná) a hátsó ülésre kell egy kispárna szerű tárgy, és lehet szunyókálni.

 

>De azért abba a csobbanás-visszamászást nem javasolnám.

 

Én gond nélkül felállok menet közben a Pouch-ban. Ha nem távoli tárgyak kémlelése a cél, általában jön utána egy csobbananás, majd a vizidisznó visszamászik, ez elég röhejes művelet, mert arra azért ügyelni kell, hogy vászonra nem taposunk. A kajakot úgy csinálták meg, hogy ha erőhatás éri a vázat, az erőhatás szétoszlik a vázszerkezeten. Jól bírja a gyűrődést.

Előzmény: kotoc (2679)
Arza Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2696

Kösz a válaszokat ... Igen, hidegeb időben kenuzni szoktunk, és szárazon megússzuk, viszont a nyaralásokra meg jó lenne egy 2+1, vagy 2+2-es Sit-On-Top, és ezért szerettem volna két legyet ütni egy csapásra :) de ha nem járható ez az út, akkor maradnak a beülős kajakok, meg majd egy saját kenu a késő-őszi evezésekre (de ez utóbbi már eltávolodott a fórum címétől)

 

"Olyan hajót, ami mindenhova és minden körülmény között jó, nem fogsz találni"

 

Ezt már tapasztalom. Rájöttem, hogy majdnem egy teljes flottát kell fenntartani. Sajnos egy igazi tengeri kajak még hiányzik a "flottából", de dolgozom az ügyön...

Előzmény: fovidra (2688)
Emdzsí Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2695
Ritmusérzék kell hozzá, meg egy kis bátorság. Nem olyan veszélyes. Puha derék, és kitartás. Ajánlom a hulahoppp karikázást esténként.-)) Rugalmas lesz a derekad, segít stabilizálni a hajót, és az eszkimófordulóban visszapörögni. -)))) Merev derékkal nem lehet a hullámokat meglovagolni, ez olyan mint egy tánc:-)
Előzmény: Goosnargh (2689)
kojonó Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2694
  Köszönöm a segítséget, valóban érdemes megvárni a nyiltnapot,  és utána dönteni.
Előzmény: kotoc (2675)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2693
Köszönöm a hozzáállást. Remélem építő jelleggel leszek jelen. Az  útvonal: Szobtól Budapestig a "nagy" Duna-ágban.
Előzmény: kotoc (2690)
libazzoli Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2692
Szia,

Szerintem minden további nélkül. Merrefele lapátolsz?
Előzmény: Törölt nick (2687)
libazzoli Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2691
Nagyon jogosnak érzem az utolsó bekezdésedet, én is szívesen olvasnék többet erről.
Előzmény: fovidra (2688)
kotoc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2690
Isten hozott a fedélneten! ;-)

Három lehetőséget látok magam előtt.
Az egyik, hogy "csak" eltrécselünk vízről és bennünket /is/ érintő dolgokról. Ebben az esetben magam nevében nyilatkozva, de garantáltan a többiek egyetértésével mondhatom, hogy szívesen látunk.
A második, hogy nem tengeri kajakkal, de részévé válsz a társaságnak. Ebben az esetben talán még szívesebben látunk. ;-)
Harmadik /bár szerintem egyáltalán nem valószínű/, hogy rombolod a közösséget. Ebben az esetben majd kiűzettetsz a paradicsomból. ;-)

Szóval csak bátran! Mindenkit szívesen látunk, a vízenjárók pedig külön elbánásban részesülnek. ;-)
Előzmény: Törölt nick (2687)
Goosnargh Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2689
Én még nem eveztem tengeren és az eddigi adriai strandolós tapasztalataim alapján - ahol bementem ott tényleg tükörsima volt a víz.
( nyuszi vagy McFly ... )

Amikor viszont látok képet hullámosabb tengeren kajakozókról, a hullámoktól a néhány méterre lévő kajakos társból csak a feje látszik és ott vannak az éles sziklák akkor elgondolkodom erről én is, hogy ehhez tényleg komoly technikai felkészültség kell. ( meg, hogy kell -e nekem ez ... )

Aroe-nak van egy tengerikajakos könyve, tiszatavi hétvégén belelapoztam és ott tényleg nem az elevezgetünk a tükörsima vízen technikákat kezdik magyarázni már az elején hanem, hogy hogyan dőlünk rá a hullámokra , hogy támasztunk az evezővel.

Szívesen vennék minden tanácsot, okítást ebben a témában mert jövőre én is viszem le a kajakot a nagy vízre !
Előzmény: fovidra (2688)
fovidra Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2688
"Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: valóban lehet kenuként is használni ezeket a hajókat?"
Minden kajakot lehet kenuevezővel hajtani, csak szerintem nem biztos, hogy érdemes. Az Optimo is jobb kajakevezővel, de ott a kenuevező is elfogadható. A Duo-nál szerintem a kenuevezővel való hajtást ne tervezd be, mert úgysem fogod úgy használni.
A kajakban kajakozni kell, a kenuban kenuzni.

"...hidegebb időben pedig - hogy ne csorogjon ránk a víz a kajaklapátról - kenuzunk velük..."
Ha hidegebb időben is szeretnél evezni, akkor ne vegyél Sit On Top kajakot. Vegyél egy kenut vagy egy beülős kajakot. Olyan hajót, ami mindenhova és minden körülmény között jó, nem fogsz találni. Gondolod csak végig, hogy mennyivel körülményesebbé fogja tenni a túrádat az átöltözés, a vizes neoprén cipelése, tisztítása, szárítása. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a normális neoprén gúnya beszerzése súlyos tízezrekbe kerül. A szárazruha meg még drágább.
Kajakban melegen öltözve, jó kajakosfelsővel, szárazfelsővel mínuszban is simán lehet evezni. Kenuban pedig semmi különleges ruhára nincs szükség síkvízen.

"Arra jutottam, hogy a Rotomod Duo, meg az Ocen Malibu Two túl rövidek ahhoz, hogy a hátul ülő ember normálisan tudjon evezni."
Ocean Kayak kajakokban nem eveztem, azokról nem tudok véleményt mondani. Élőben láttam párat, jónak néznek ki azok is. Bizonyára kitűnő kajakok. A Duo valójában 2 felnőtt + 1 gyerekre van méretezve. Na ez így hosszú távon tényleg kissé kényelmetlen. Ha 2 felnőtt ül benne, akkor egymást egyáltalán nem zavarják. Az összes 2 f + 1 gy kajaknál (van belőle bőven) figyelni kell, hogy a túl lelkes hátsó evezős a kiscsávót ne üsse ki evezővel a hajóból.
De természetesen ezekről akkor tudsz igazán meggyőződni, ha kipróbálod. Bár szerintem nálad még első lépésben azt kellene eldönteni, hogy milyen típusú kajakra van szükséged (mire is akarod akkor használni), aztán lehet válogatni a jobbnál-jobb kajakok közül.

Egy észrevételem még lenne:
Észre kell venni, hogy bár _az is_ nagyon sokat számít, hogy milyen a hajó, de ennél sokkal többet számít az evezős tudása. Én speciel semmit nem tudok kezdeni egy Forma 1-es versenyautóval, mert nincs meg a megfelelő vezetéstechnikai tudásom hozzá. Jó kajakos gagyi hajóban sokkal jobban evez, mint egy kevéssé jó kajakos a világ legjobb kajakjaiban. Egy jó hajó tulajdonságainak kihasználásához nem elegendő az alapszintű síkvízi evezős tudás. Itt egyfolytában arról beszélünk, hogy melyik hajó jobb a másiknál, de a legalapvetőbb technikai elemekről meg említést sem teszünk. El lehet csónakázni a part mellett ZWA - ZWB-s vizeken, de a jó kajak ennél több felkészültséget kíván. Úgy látom megtéveszthetjük azokat a még nem evezősöket, akik esetleg a topic alapján kapnak kedvet a tengeri kajakozáshoz. A kajakozáshoz nem csak hajó kell.
Előzmény: Arza (2681)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2687

Kedves Fórumozók!

Portya kajakos írhat ebbe a topicba? Mert eddig csak olvasgattam.

Arza Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2686
Kösz a megnyugtató választ, meg a tippeket ... várom az áprilist, és kipróbálom mit tud ez a Tribord Shorty :)
Előzmény: Emdzsí (2685)
Emdzsí Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2685
Szerintem nem gond. Én egy kb 2mm-es neopren hosszúszárú  kantárosat vettem, és egy jersey szerű anyagból kajakos felsőt. Ennek is neopréntulajdonságai vannak vagyis vizesen is melegen tart és ez a fontos. Amúgy egy neoprén short, és egy ilyen rövidujjú felső elég késő tavasztól, kora őszig. Én kombinálom a neoprént, a kajakos felsőkkel, és széldzsekivel. Nekem nagyon hasznos volt még a neoprén magasszárú cipő. Nagy szélben is beváltak, sőt minél vizesebb lett a neopren annál jobban hőszigetelt.
Előzmény: Arza (2684)
Arza Creative Commons License 2007.12.12 0 0 2684

Igen, a neoprén, na erről viszont elég keveset tudok ... :)

 

Nyáron az Adrián kaptam a nyakamba pár hullámot, vizes lett a pólóm,  meleg volt, de fújt a szél, és fáztam. Eldöntöttem, hogy ez ellen bizony védekezni kell, és vettem is egy gyorsan száradó felsőt, meg olcsón ráfutottam a Decathlonban egy ilyenre:

Tribord Shorty 100 2/2 (http://decathlon.co.hu/HU/product_6350881-12866054/)

 

Még nem próbáltam ki, mert vagy szép volt az idő, vagy hideg volt, és kenuztunk :).

 

Ha szárazon felpróbálom, pillanatok alatt beleizzadok és  ettől félek, hogy nem biztos, hogy jó hidegebb időben. A ruha anyaga olyan, hogy egyik fele szivacsféle, a másik meg gumiszerű anyag - egyik helyen ez van belül, másik helyen meg a másik...

 

Mire kell ügyelni a neprénnél? Vagy az normális, hogy izzadok benne?

Előzmény: Emdzsí (2683)
Emdzsí Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2683
Ja igen, és a neoprén ruha sokat segít, bár kissé megemeli a költségeket, vizesen is melegen tart.
Előzmény: Arza (2681)
Emdzsí Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2682
Ki kell próbálni az a legegyszerűbb, tavasszal lesznek tesztek, ingyenesek, a topikon fel lesznek tűntetve az időpontok. Minden megerősítésnél többet ér ha kipróbálod, ez sokunk véleménye.
Előzmény: Arza (2681)
Arza Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2681

Szia! Láttam a honlapodom, hogy kenuevezővel is lehet tekerni a Rotomod Duo-t. Az Optimonál ki is hangsúlyozzák, hogy kenuként is evezhető. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: valóban lehet kenuként is használni ezeket a hajókat? Mert ha igen, akkor elvileg nyáron bárhol lehet velük menni, hidegebb időben pedig - hogy ne csorogjon ránk a víz a kajaklapátról - kenuzunk velük, az elképzeléseim szerint kicsit rövidebb lapáttal, mint a "normális" kenukkal.

Másik kérdés: tavaly elég kimerítő köröket futottam a sit-on-top-ok környékén, de egyenlőre más megoldás mellet maradtam. Arra jutottam, hogy a Rotomod Duo, meg az Ocen Malibu Two túl rövidek ahhoz, hogy a hátul ülő ember normálisan tudjon evezni. Ami - szerintem - már elég hosszúnak tűnik az a Rotomod Ocen Quatro, Ocean Malibu Two XL, és a BIC Tobago ... meg biztos van még néhány

Cáfold meg, vagy erősítsd, meg ... :)

Előzmény: fovidra (2678)
libazzoli Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2680
Ezen a blogon a srác pont olyan tapasztalatokkal rendelkezik, amire Te akarod használni a hajót:
http://mivanvelem.hu
Rendszeresen jár az Adriára családostul. Keress rá a blogján a kajak szóra, meglehetősen részletesen beszámol a sit-on-top -os élményekről.
Előzmény: kojonó (2672)
kotoc Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2679
Azért ebbe már a visszamászás nem annyira triviális. Márpedig ha bázishajó szerepre is kell, akkor az komoly szempont. Szerintem.
Azt viszont szerintem még nem említetted, hogy ennyire baráti áron volt. Ha nem hagy cserben /márpedig miért hagyna/, nagyon jó vétel.

Szóval ha a szállítás és tárolás megoldható probléma, búvárkodáshoz /a rendszeres csobbanás-visszamászás miatt/ mindenképp merev testű ráülőst vagy alacsony oldalmagasságú felfújhatóst ajánlanék. A beülő /ami egyébként mániám/ ebben az esetben pont hátrány.

A kollégának viszont a merev/felfújható/szétszedhető sebesség viszonylataira is vonatkozott a kérdése. Ha tesztelsz, az ilyen benyomásaid is rögzítsd. ;-)

Apropó! Szétszedhető! Nyár elején, a Margit-sziget kerülés végén volt élményünk marekzvel, hogy megláttunk egy Pouchost és derogált, hogy nem érjük utol. Egy szem fiatal srác ült benne és akárhogy feszültünk, nem sikerült beérni. Csak amikor eltört az evezője. Pedig az Ysak és a Kodiak garantáltan gyorsabb, ha ugyanaz az ember egyedül evezi, mint a Pouch. Szóval akár még az is lehetne jó, ha csak a szigetre eljutás a cél. De azért abba a csobbanás-visszamászást nem javasolnám.
Előzmény: ktm68 (2677)
fovidra Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2678
Sziasztok!

55 db sit on top itt van
Válogass!

A sit on top kajakok csak a tengeri kajakokhoz képest lassúak. Azért a kenu vagy egy rekreációs kajak sebességét lehet vele tartani. Felhasználási területük pedig sokkal nagyobb, mint sokan gondolják. Partszéli tengeri portyázásokra, összes magyar folyóra, könnyed vadvízre egyaránt használható. Viszont nagy hátránya, hogy ez kifejezetten jóidős hajó. Biztonsága, stabilitása miatt kisgyerekek mellé, családi kajaknak kiválóak. Kojonó szerintem te jobban jársz egy sit on top-pal, mint egy felfújhatóval ha kisebb merülésekhez is akarod használni.

A képen RTM Ocean Duo-t evezek:
Duo
ktm68 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 2677

Szia!

Kajakvásárlás terén nekem sincs sok tapasztalatom, de mivel én is tárolási és szállítási szempontokat vettem figyelembe, a DragonFly2 felfújható kajakot választottam. Ez egy amerikai gyártmány, itt megnézheted: advancedelements.com.

Stabil, kétszemélyes hajó, az orrában és a far-résznél merevítés van és az alján szkeg az iránytartás miatt.

Nekem innen rendelték:arendbloem.nl, ez egy holland kajakos bolt, nagyon korrektek voltak, kiválasztás- utalás- küldés(DPD) 1 hét alatt lezajlott, 300 euro volt cakk-pakk.

Tesztelés a Fertőn a napokban, ha kisüt a nap. Utána megpróbálok képeket feltenni és a fórumostársaknak is bemutatni.

df2
Előzmény: kojonó (2672)
Emdzsí Creative Commons License 2007.12.10 0 0 2676
Valóban jó az Ocean Duo, vagy Quattro. Egyikkel se lehet felborulni. Én a Duot javallom, egyesek szerint jobban siklik mint a Quattro. Persze függ attól hány személy részére kell. Ezek tipikusan búvárkodós hajók, vissza lehet szállni vízből is a hajóba. Persze nagy távokra nem kényelmes, de egy 2-3 km.re lévő szigetre simán át lehet vele evezni, még gyerekekkel is. Olyan 10-15 km-t azért le lehet bennük kényelmesen evezni naponta.
Előzmény: kotoc (2673)
kotoc Creative Commons License 2007.12.10 0 0 2675
http://www.rtmkayaks.com/
http://www.bicsport.com/
www.oceankayak.com
http://www.gumotex.hu/csonak.htm
Előzmény: kotoc (2673)
kotoc Creative Commons License 2007.12.10 0 0 2674
Igazán nincs mit. O:-)
Előzmény: Arza (2671)
kotoc Creative Commons License 2007.12.10 0 0 2673
Isten hozott körünkben! :-)


Ráülősből se csak egyes van. Ha nem szempont a sebesség, az RTM Ocean Duo vagy Quattro pl. bevált modellek. Ha viszont messzebb akarsz merészkedni a parttól és komolyabb távolságot akarsz lenyomni a majdnem nyílt tengeren /kisebb sziget szökellés/, akkor a Tempo és a Baia Sport, de azok egyesek. Ezeket Endrúnál a kajakshop.hu-n meg tudod nézni/venni. Jónak tűnt még a Bic Sport is. A szokásos hangolási különbségek vannak. Az ő kettesük pl. látványosan gyorsabb, mint az RTM kettesei, de nem gyártanak olyan gyorsnak tűnő egyest, mint a Tempo. Ezeket a Decathlonban sicher láttam nemrégiben, de talán még forgalmazzák Nyunyóék is. Nekik egyébként van/volt egy nagyon jó felfújhatós is.

Az az első nagy kérdés, hogy "bázishajónak" is akarod használni a kajakot, vagy "csak" el akarsz jutni pár olyan helyre, ahol a többi turista nem jár. Part mentén akarod használni, vagy 10-15km-es ugrásokkal akarsz szigetről szigetre járni.
Következő, hogy egy kettes vagy két egyes. Ebben már talán mind letettük a voksunk a két egyes mellett. Ezt természetesen a csemete mérete keresztülhúzhatja. De ha van rá lehetőség, inkább vegyél egy nagyobb és egy kisebb ráülőst.

Választásban azt javasolnám, hogy ha nem karácsonyi ajándék lesz, várd meg a tavaszt. Lesz ingyenes teszt nap a Velencei-tavon és biztos lesz nyílt nap Nyunyóéknál is, ami szintén ingyenes. Mindenképp célszerű olyan típust venni, amit már kipróbáltál.

Sebességbeli különbséget nem tudnék mondani. A gumi felülete biztos más, mint a műanyag, de a ráülősök mind PE-ek. Annak pedig nem a legideálisabb a közegellenállása, tehát nem biztos, hogy olyan nagy a különbség egy tömpe orrú ráülős és egy gumi kajak között. A Tempo mondjuk koránt se tömpe orrú. Az már egész pofás, karcsú darab.
Az viszont biztos, hogy egy merev testű ráülősnél nem változik a test formája azért, mert rosszul pakolod. Egy gumi/vászon kajaknál megtörténhet, hogy a csomagtól asszimetrikusan pupos lesz az alja és lőttek az iránytartásnak. Felfújhatót csak akkor vennék, ha fontos lenne a hátizsákban szállítás /no és akkor szétszedhető evezők meg ilyenek, de ha visztek mentőmellényt is, egy ember már csak a kajakot és tartozékait cipeli/

Ezzel együtt bármilyen kajakot veszel, fel kell mérned, mire alkalmas a te kezedben és ha megtanulod a korlátait, sok örömöd leled majd benne. Pláne a Tisza mellett. ;-)


U.i: Profi ugyan nem vagyok, de lelkes amatőr igen. O:-)
Előzmény: kojonó (2672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!