Keresés

Részletes keresés

mikkkro Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2090
Köszi szépen!
Előzmény: Lord Iffy (2089)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2089
mivel a lencse benyomást okoz a szemen, és igy esetleg hibás értékeket mérnek fel a vizsgálatkor.
Előzmény: mikkkro (2087)
szemdoktor Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2088
Clyde: "Jól értem, hogy a sasszem az csupán a bevizsgálást jelenti, és ez után akár PRK-d, akár LASIK műtéted lehet?"
Majdnem. A fénytörési hibák nagyon finom mérését követően történik a műtét. A műtét során először az általad is ismert dioptria értékeket korrigálják, majd a "magasabb rendű fénytörési hibákat". Ettől jobban fogsz látni, mintha ezeket nem szüntetnék meg.
A műtét maga lehet PRK, LASIK, vagy LASEK egyaránt, a Sasszem kezelés lényege nem ebben van, hanem a finomabb fénytörési hibák megszüntetésében.
mikkkro Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2087
jah, akkor oké. :-) Azt eddig is tudtam, hogy műtét előtt egy-két héttel már nem szabad hordani. Akkor ezek szerint csak annyi az új infó, hogy vizsgálat előtt ugyanez érvényes?
Előzmény: Lord Iffy (2086)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2086
ja hogy ha ilyen messze lesz a mütét, addig hordhatod a lencsét. csak a mütét elött egy héttel vedd ki. szóval elmehetsz vizsgálatra januárban..:O)
Előzmény: mikkkro (2085)
mikkkro Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2085
Jajjjjj... :-( Ez nagyon rossz hír, nem tudtam. Mármint hogy a vizsgálat és a műtét között nem szabad. Akkor mégsem megyek el vizsgálatra fél évvel előtte, hanem csak közvetlenül a tervezett műtétidőpont előtt. Nagyon utálok szemüvegben lenni. Már több éve hordok kontaktlencsét, bár közben volt egy-másfél év kihagyás, amikor nem lehetett.
Előzmény: Lord Iffy (2084)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2084
már a vizsgálat elött sem szabad lencsét hordani!!
én két hétig nem hordtam, hogy minden tuttkó legyen. hány éve hordod?
ja és mütét és vizsgálat között sem szabad már visszatenni.
ugyhogy marad a szemüveg.:O)))
Előzmény: mikkkro (2083)
mikkkro Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2083
Lord Iffy, csak hogy ne unatkozz, nekem is lenne egy kérdésem. :)
Az jutott eszembe, hogy ha kontaktlencsét hordok (mert úgy van), akkor a vizsgálatra (tehát nem a műtétre) abban menjek, vagy eleve szemüvegben induljak útnak, mert ott úgyis kivetetnék a vizsgálathoz a lencsét?
köszi
mikkro
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2082
Clyde

És ez a LASEK, ez micsoda pontosan? Ha valaki össze tudná foglalni, nagyon megköszönném!
26x irtuk már le. optika.hu-n van róla cikk, olvasd el.:O)

Mik a tapasztalatok, jelentkezéshez képest mennyi idő múlva kapsz időpontot vizsgálatra és műtétre?
átlag 1-1,5 hét, gondolom a többi cégnél is.

Bár néhol kicsit követhetetlen, meg pl.
gondolom siettem..:O)) azóta én még nem olvastam át egyszer sem, csak irtam, csak irtam...

Ami viszont nagyon kimaradt, az az, hogy milyen eljárással műtöttek?
optik med. sasszem.

Csepegtetni mennyi ideig kell?
nemtudom. nekem még kell. van aki a "annyi idős mint én" és már csökkentették a számát.
egyéntől függ, hogy gyógyul.

"Szabad szemmel igaz még csak
0,6-ot lát, de egy kis cylinderrel 0,9-et." Ezt nem egészen értem, nekem van cylinderem, de az csak rosszabbít a látásomon. Nálad javít?

ha megnézed a vizsgálati lapjaimat láthatod. nekem a cilinder javit. ha neked rosszabbit, akkor nem cilinderes a szemed.

És hogyan, fogsz egy cilindert, és a szemed elé rakod? :-) Úgy értem, nekem a cylinder adottság, nem vagy azzal, vagy anélkül.
el fog múlni a sejtek növekedésével, mint ahogy már most is mulóban volt.
lásd vizsgálati lapokon a balszemem...
10.nap +0,75 dioptria -1,5 cyl 0,75 %
45.nap 0 dioptria +0,5 cyl 0,9 %
szabad szemmel mütét után 0,4-et, legutóbb (egy hónapja) 0,6-ot olvastam.

Akkor most kábé hány dioptriának felel meg a látásod?
a 0,9 látás annyira kevés lenne, hogy nem mérik dioptriában. elötte szemüveggel is csak 0,9 volt, ugyhogy nekem jelenleg már ugyanolyan mint mütét elött volt. (mármint a jobb.:)

Jól értem, hogy a sasszem az csupán a bevizsgálást jelenti, és ez után akár PRK-d, akár LASIK műtéted lehet?
a sasszem a lézer "tipusa", elnevezése. mint ahogy már jónéhányszor elmagyaráztuk már...:O)) a lasik ugyanolyan mint egy prk, csak a szaruhártya felület alatt végzik az égetést. gondolom ugyanazzal a lézerrel csinálják, vagy nem? ez nemtudom.

akár PRK akár LASIK lehet. Valamelyiket elvégzik, és hozzájön a flying-spot kiegészítése? Vagy most akkor mi van? Neked melyik volt?
öööö.....mi a kérdés? :O))) nekem sasszem volt. ami ugye prk. nincs semmiféle kiegészités, egyből a sasszem azaz flying spot lézerrel égetnek és kész.

Össze-vissza másfél éve csinálnak ilyen kezeléseket? Vajon mennyit végeztek azóta?
valamit elolvastál. több éve csinálnak már. van olyan tasztaltársunk akinek már vagy öt éve mütötték. magát a flying spot lézert használják nemrég óta. sima eccerü lézeres prk és lasik elötte is volt.

neked milyen dioptrád volt? Milyen most? Melyik eljárással műtöttek? Ha jól értem, bár műtét után tökéletesen látsz távolra, de ez később visszaromolhat? Mennyi idő után javul meg biztosan teljesen? Neked mit ígértek, és ehhez képest hogy állsz most? És általában, az mennyire igaz, amit leírnak?
te aztán nem fukarkodsz kérdésekben.:O))) ezekre én mind válaszoltam már. tar.hu/lord_iffy

Mennyivel a műtét után lehet nyugodtan olvasni, monitort használni? (mit ígérnek/nálad hogy volt?)
nyugodtan akármikor, csak nem biztos hogy tudsz. az első három nap azt sem birtam elolvasni hogy ki hiv a telefonomon. egy sms-t sikerült irnom vagy fél óra alatt. az üzenet annyi volt, hogy: ok.
:O)))
egy hét múlva mutattak egy ősrégi kardot, hgoy milyen szép minták vannak belekarcolva. na hát nem igazán emlékszem hogy mi volt az, nem láttam a felét sem.:o))
a fényképeknél megkérdeztem hogy ezek most tényleg homályosak vagy csak én látom annak. tényleg homályosak voltak. én meg már besz.rtam hogy úristen nem látok. :O)

Meddig tartanak/tartottak nálad a kínok?
leirtam. három nap.

A nepszemüveg és UV-védelem, ha jól tudom, utána egy fél évig kell. Jól tudom? :-)
jól tudod. bár mütetlen szemmel sem árt nyáron napszemüveg.

kérdezz még nyugodtan, ma ráérek.;O)

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2081
Szerintem jelenleg már a vas a legfontosabb, aztán jön az emberi tényező, hogy a mérési értékekből helyesen következtessen, milyen korrekciós értéket állítson be a gépen. Meg persze az utókezelés is lényeges, főleg ha komplikációk vannak
Előzmény: Macika (2080)
Macika Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2080
Erre a kérdésre nagyon nehezen fogsz mértékadó választ kapni. Mert az még csak-csak, hogy (mint én is) elment több helyre vizsgálatra, próbált benyomásokat szerezni a műtét előtt, de a beavatkozást mindenki csak egyetlen helyen élte át, tehát csak onnan van infója.

És ha meg van elégedve a végeredménnyel, akkor úgyis arra a cégre fog esküdni.

Nem feltétlenül biztos, hogy az Optik-Mednél érik el a legjobb eredményeket, DE nekik van a legnagyobb rutinjuk, a legmodernebb gépük, és ők végezték el eddig a legtöbb beavatkozást.

Előzmény: Elar (2079)
Elar Creative Commons License 2002.12.22 0 0 2079
Nagyon jó az oldal!

De még mindig nem tudom eldönteni h hol csináltassam...

Lényegében az Optik Mednél érik el a legjobb eredményt a mütéttel?
Vagy másképp teszem fel a kérdést: Számottevő a különbség a különböző helyeken végzett eredmények között? Huhh, ez nyakatekert volt :)

Előzmény: fizikuslany (2077)
Clyde Creative Commons License 2002.12.22 0 0 2078
Nagyon köszi, fizikuslány! Tényleg hasznos az oldalad, már én is járogattam utána, de Te alaposan összeszedted.

Ami viszont kimaradt a beszámolóidból, végül megműtöttek az ősszel? Mi a tapasztalatod? ha jól láttam a fórumon, az Optimumhoz (jaj, vagy az istenhegyi útihoz?) akartál elmenni..

Előzmény: fizikuslany (2077)
fizikuslany Creative Commons License 2002.12.22 0 0 2077
Szia Clyde, hogy hol milyen lézerek vannak, annak alaposan utánajártam. http://fizikuslany.freeweb.hu/index.html Itt megtalálod.
Clyde Creative Commons License 2002.12.21 0 0 2076
És ez a LASEK, ez micsoda pontosan? Ha valaki össze tudná foglalni, nagyon megköszönném!

Egyébként nekem nem túl erős a dioptriám, de nagyon zavar a szemüveg, már hosszú évek óta, és végleges megoldást szeretnék. (végtére is: előttem az élet és a karrierem :-)
Vagyis nem lenne jó, ha 0.5, 1.0 körüli lenne az eredmény dioptriában, cylinderrel meg főleg nem. Tudom, a rám vonatkozó várható eredményt majd a vizsgálaton mondják meg, de addig is szeretnék informálódni. És nagyon valószínű, hogy a vizsgálatot és a műtétet is rögtön kell megejteni, azonban azt, hogy pontosan mikor, csak akkor fogom megtudni, ha eljön az ideje... Mik a tapasztalatok, jelentkezéshez képest mennyi idő múlva kapsz időpontot vizsgálatra és műtétre?

Clyde Creative Commons License 2002.12.21 0 0 2075
Lord Iffy:

elolvastam a honlapodon lévő naplót, elég hasznos volt! Bár néhol kicsit követhetetlen, meg pl. valamelyik hozzászólásodban kevesebbet írtál az egy hétnél, hogy mennyi munka után szokott vissza a szemed, de gondolom a napló a mérvadó.

Ami viszont nagyon kimaradt, az az, hogy milyen eljárással műtöttek? Meg egyáltalán, melyik klinikán?

Egyébként, ha elolvasod az előző hozzászólásomat (na jó, kérdezősgetéseimet :-), akkor érezd magad felkérve, ha olyan kérdésre bukkansz, amire nincs válasz a naplódban..

Csepegtetni mennyi ideig kell?

"Szabad szemmel igaz még csak
0,6-ot lát, de egy kis cylinderrel 0,9-et." Ezt nem egészen értem, nekem van cylinderem, de az csak rosszabbít a látásomon. Nálad javít? És hogyan, fogsz egy cilindert, és a szemed elé rakod? :-) Úgy értem, nekem a cylinder adottság, nem vagy azzal, vagy anélkül.

Akkor most kábé hány dioptriának felel meg a látásod?

Köszi!

Clyde Creative Commons License 2002.12.21 0 0 2074
A fenébe, gondoltam, legalább az új hozzászólásokkal lépést tartok, de már megint annyi új van, hogy nincs időm végig olvasni, ráadásul a szemem is elfáradt olvasás közben. Tényleg, ha megműtetem a szememet, ajánlatos a monitort is lecserélni? Nem venném jó néven, ha egy régi Targa moncsi miatt visszaromlana...

Feltennék néhány kérdést, nagyon kérem, ha valakinek van egy pár perc ideje, válaszoljon. Vészesen közeleg a januárt, amikor is szeretnék műtétre elmenni (csak ekkor tudok időt szakítani rá), de még jó pár dolgot meg kéne tudnom addig, és a műtétig nem lesz időm több száz hozzászólást végigolvasni (fogok pihenni eleget a műtét miatt, az is elég nagy kiesés lesz) Kérem, hát, ha van tapasztalt fórumlátogató, vagy csak egy kedves benézegető, tegye meg, hogy összefoglal/leír egy pár dolgot nekem!

Kérdéseim az Optik-medes SAS-SZEM-mel kapcsolatosok.

Jól értem, hogy a sasszem az csupán a bevizsgálást jelenti, és ez után akár PRK-d, akár LASIK műtéted lehet?

Egy másik cég katalógusában árnak jóval magasabbat írtak a flying spotos kezeléshez(külön kategória), és szó nem volt róla, hogy akár PRK akár LASIK lehet. Valamelyiket elvégzik, és hozzájön a flying-spot kiegészítése? Vagy most akkor mi van? Neked melyik volt?

Össze-vissza másfél éve csinálnak ilyen kezeléseket? Vajon mennyit végeztek azóta?

Még mindig a flying spot, az OPTIK-MED honlapjáról:
"2001 tavaszától a két készülék Magyarországon egyedül az OPTIK-MED Szemészeti Lézercentrumban működik."

Furcsa, ugyanis az Optimumnál is olvastam a flying spot-ról!!

És néhány egyéb kérdés (ha valaki az Optik-Mednél volt SASSZEM műtéten): neked milyen dioptrád volt? Milyen most? Melyik eljárással műtöttek? Ha jól értem, bár műtét után tökéletesen látsz távolra, de ez később visszaromolhat? Mennyi idő után javul meg biztosan teljesen? Neked mit ígértek, és ehhez képest hogy állsz most? És általában, az mennyire igaz, amit leírnak?

Mennyivel a műtét után lehet nyugodtan olvasni, monitort használni? (mit ígérnek/nálad hogy volt?)

Meddig tartanak/tartottak nálad a kínok?

A nepszemüveg és UV-védelem, ha jól tudom, utána egy fél évig kell. Jól tudom? :-)

Hálás köszönettel: Clyde

szemdoktor Creative Commons License 2002.12.20 0 0 2073
Gyuszka: Amit a szüleidtől hallottál a szemnyomás emelkedés vonatkozásában, az teljesen helytálló azokra a betegekre vonatkozóan, akik GLAUKOMÁSOK, vagyis zöldhályogjuk van.

A lézerműtötteknek viszont NINCS glaukomájuk, az az alkalmassági vizsgálaton kiderült volna, nem is operálták volna meg őket.
A kezelés után a szemnyomás emelkedés tudott, várt, ismert mellékhatása a szteroidos szemcseppeknek az esetek 10-15 %-ban. Ilyenkor semmi baj nincs, vagy abba kell hagyni a szteroidos cseppet, vagy gyakrabban mellé kell adni egy pár csepp szemnyomás csökkentőt.
Tehát itt nincs betegség, nincs baj, csak észlelni kell a nyomásemelkedést és reagálni rá az orvosnak. Ezért kell rendesen eljárni a kontrollokra. :)

gyuszka Creative Commons License 2002.12.20 0 0 2072
Képzeljétek, most beszéltem ezzel az ismerősömmel, akinek ilyen magas lett a szemnyomása műtét után két héttel. Most volt kontrollon, már visszatornázták cseppekkel 19-re a szemnyomást, de most tudta meg, hogy a hét eleji értéke 29 volt!!!!
A iszonyat magas nem??
Megkérdeztem a szüleimet (orvosok), hogy mennyire vészes dolog a magas szemnyomás, azt mondták, hogy nagyon rosszul is elsülhet, akár a retina is leválhat, és ha cseppekkel nem bírják lenyomni, akkor műteni kell, hogy a csarnokvizet elfolyassák valahogy.
Brrrrr... az ilyen sztorik hihetetlenül elbizonytalanítanak. És a műtétet végző orvos teljesen értetlenül áll a jelenség előtt. Még 3 hétig csak ezt a szemnyomáscsökkentő cseppet kell használnia, a szteroidost nem, aminek pedig ugye az a célja, hogy megakadályozza a visszaromlást...
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2071
gyuszka, ez pedig már nem a "változás kora".:O) valószinüleg az előzö dokid volt kicsit trehányabb a vizsgálatnál, de az optikmed meg másféleképp nézi meg (másodlagos hibák..stb).
nekem is az optikmedes nagyobb volt mint amiről én tudtam. nekem viszont évek óta ennyit mértek, ugyhogy tutti hogy nem változott mostanában.

drobek, néha jobb egyből belecsapni a közepébe. én magamról tudom.:O)) utána szidni fogod magad, hogy miért nem szántad rá magad már elöbb.:O)

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2070
Hali, ahol en voltam, ott harom honap az ervenyessseg. En is csak jovo oszre tervezem a mutetet, de elmentem sokkal korabban,mert szerettem volna tudni, hogy muthetonek itelnek-e egyaltalan. Igaz, ez kb. 5.000,-Ft plusz koltseg, de legalabb nem szervezed le hiaba a fel eletedet (nekem legalabbis ezzel jar a mutet: cegnel betegallomany, a kollegakkal valo egyeztetetes, hogy veluk se utkozzek, gyerek felvigyazas megoldaasa stb).
Bar, lehet, hogy egybol meg azert jo beleugrani, mert hipp-hopp, tulvagy rajta, anelkul, hogy elkezdenel sokat fiozni (mint en, aki a vizsgalat utan belelkesult, aztan elbizonytalanodott, aztan mostanra mar tudja, hogy mit akar)
Drobek
Előzmény: mikkkro (2066)
gyuszka Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2069
Lord Iffy: 26 éves vagyok.
Előzmény: Lord Iffy (2064)
Ultrawox Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2068
jo: ultravox@tvnet.hu
szivesen olvasok rossz eredmenyekrol is csak hogy tudjuk mi fordulhat meg elo esetleg.
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2067
ha jólemlékszem fél évet mondtak a lelet érvényességére. tehát ha fél év után mész, ujra kell vizsgálni.
ez persze nem azt jelenti hogy a mütét elött nem néznek rá hogy helyesek e az adatok...
Előzmény: mikkkro (2066)
mikkkro Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2066
Korábban olvastam, hogy valaki kérdezte, de nem emlékszem, hogy lett volna rá válasz, hogy mikor érdemes elmenni vizsgálatra (hogy egyáltalán lehet-e) a műtét előtt.
Pl. én jövő ősszel akarok műtétre menni (főleg pénzgyűjtés miatt), akkor elmenjek-e már év elején vizsgálatra, hátha nekem is azt mondják, várjak még egy fél évet? Vagy ha most elmegyek, és nem mondják, hogy várjak, de én csak ősszel szeretnék menni, akkor is meg kell, érdemes megvizsgáltatnom magam újra műtét előtt pár héttel is?
mikkkro Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2065
Köszi!
Előzmény: csotrog (2062)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2064
Volt egy furcsa dolog: a topográfiás mérést a jobb szememnél kétszer megismételték
nekem vizsgálatnál ez egyik csak harmadszorra sikerült. harmadszorra nyomtak rá egy kis mükönnyet, mert nagyon kiszáradt. ugy rögtön jó lett.
kontrollon is a ballal másodszorra sikerült normálisat csinálni.

a magas szemnyomást a szteroidos szemcseppek okozzák, legalábbis én igy hallottam. ezért is mérik meg a szemnyomást a kontrollokon.
nekem a mütét után magasabb volt mint elötte, de mára visszaállt arra az értékre. (14 asszem...)

hány éves vagy?

Előzmény: gyuszka (2063)
gyuszka Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2063
Sziasztok!
Múlt szombaton rászántam magam, és elmentem alkalmassági vozsgálatra az OM-hez. Alapvetően alkalmasnak találtak, de javasolták, hogy várjak még egy fél évet, mert rosszabb dioptriát mértek be, mint a szemorvosom egy másfél hónapja (!). Igaz, az OM 125%-ot vett alapul, az előző vizsgálatom meg 100%-ot. Az én logikám szerint normális, hogy nagyobb dioptriájú üveget kell a szemem elé tenni 125%-hoz, mint 100%-hoz... de a doktornő azt mondta, nem feltétlenül...??
Volt egy furcsa dolog: a topográfiás mérést a jobb szememnél kétszer megismételték, mert az első kettő "csúnya" lett. Kérdeztem az asszisztenst, aki csinálta, hogy ez valami problémát vagy rizikót jelent-e, azt mondta nem. De annyira nem győzött meg. Nektek volt ilyen tapasztalatotok?
És még egy dolog: az egyik ismerősöm 1 hónapja csináltatta meg (nem az OM-nél), két hétig minden rendben is volt, de azóta szinte teljesen visszaromlott az egyik szeme, a másik sem valami jó. Megállapították az 1 hónapos kontrollon, hogy magas a szemnyomása, emiatt nyomás nehezedik a látóidegekre, és ezért lát sokkal rosszabbul (a műtét utánhoz képest). Kapott valami új szemcseppet, meg vízhajtót. Ez nem hangzik túl jól. Veszélyes állapot ez a magas szemnyomás? Gyakori a műtét után? Mire számíthat vajon?
Véleményeket előre is köszi! Üdv.
csotrog Creative Commons License 2002.12.15 0 0 2062
Mikkkro
Bocs a késedelmes válaszért.

Tömő utcát megválaszolták már.
Nem tudom milyen módszerrel, meg az egyéb itt emlegetett számokról sem tudok semmit.
A kettős látásról: azt meséli, hogy furcsa dolog, de két kontúrját látja a tárgyaknak. Nem állandóan, és akkor is, ha a másik szemét letakarja.
Mostanában ritkábban fordul elő, inkább a jobb szemével tapasztalta.
Mióta a szemcseppet - 4 napja - abbahagyta, azt mondja jobb.
Kedden megy kontrollra.
Ha újabb érdekességről mesél, továbbítom.

Előzmény: mikkkro (2043)
JO Creative Commons License 2002.12.15 0 0 2061
ÜDV!

Érdekes, nem jött vissza levél:)Akkor adj egy használható címet légyszi,thx!

A használt technológia csak egy dolog, a tapasztalat és a kapcsolódó szolgáltatások színvonala sem lényegelen.

Jó olvasgatást!

m.t.:
JO

Előzmény: Ultrawox (2060)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!