Kéthetes korig napi háromszor....lehetőleg ugyanabban az időben...(kecsketej...tehéntej...borjútápszer)....napi egy-két nyerstojást is belekeverhetsz a tejpótlóba, ha tuttira akarsz menni...
Kéthetes kortól....ha már elég erősek, akkor napi kétszer....
Víz mindig legyen....abrak...széna legyen kirakva a 3. héttől...
Eléggé kezdő vagyok úgyhogy ezer kérdés merül fel bennem.Például azt sem tudom ellés után kell e valami "extrát" adni a tejtermelés miatt.Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok.Vettem 2 anyakecskét.Az egyik ellés után elpusztult és a kisgidája megmaradt,de a másik anya nem fogadja el ezért cumisüvegből lesz szoptatva,de nem tudom naponta hányszor és mennyit kellene adni neki.Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném.
Megfigyeltem most gondosan, szép kemény bogyók, nem látok benne semmi nem odavalót. De nem fejlődik, pedig extra adag kaját adok neki. Fokhagymát kap naponta, féreghajtót nem merek neki adni, mert vemhes.
Az a baj,hogy olyant nem biztos,hogy találok:(De olyant keresek kb egy hónapra és az alatt tuti végez,de lehet várok tavaszig és ha kész az új lakhely a baknak veszek egyett a lányoknak se árt ha nőnek.Nem tudom:):)
Az jó Dunaszeg nincs messze...és ez ,hogy működne?aznap kellene oda vinnem amikor nyeheg:)Mert azt sajnos nem tudom megoldani nekem nincs jogsim a férjem meg estig dolgozik és ált csak hétvégén van itthon utánfutó van a szállítás végül is nem gond...ha elmagyarázzátok hogy és miképp kösssem ki. Az nem gond ha fizetni kell a pároztatásért ha sikeres,de nem lennének már nagyon későn meg a kicsik vagy az mindegy?
Én Dunaszegen lakom. Tudom, hol van Vének, mert az egyik haverom ott nem messze gátőr Szőgyén.
Hozzám is elhozhatod őket ha gondolod! Nekem nem kell fizetned semmit, meg már gondolom elég költséged az is , hogy elhozod őket. A bakom az egy R1-es núbi a Krisztától való és nagyon szépen teljesített.
úgy úgy ..utána pedig felcsaphatok én is kerítőnek :D:D:D:D majd szedem a beugrót :D bár jövőre elvileg nekem is lesz mármint fedezős bakom,vagy hogy mondják a fiu kecskét.:D nem értek hozzá idén lesz előszőr kecském, gyerekecske fiucska és lányocska :D
A szexualitás is a dominancia része. Nagyon is. Gyakorlatilag mindenkit be akar sorolni a háremébe. Ezt kell megakadályozni. Pofán vágni ilyenkor! Rögtön odébb áll.
Mint ahogy többen előttem is írták itt csak az erőszak a megoldás. Bár én nem vagyok az erőszak híve és nem is azt mondom hogy ütni-verni kell az állatokat, de a véleményem az hogy ha megvan a megfelelő a sorrend a gazda és az állatai közt akkor soha nincs gond. Nálad ott látom a híbát hogy bizony ez a szép állat úgy gondolja hogy ő a főnök és úgy is viselkedik. Neked át kell venned a hatalmat ha meg akarod tartani. Ellenkező esetben sok gondot fog okozni. Én úgy gondolom hogy itt már a fülrángás nem segít, meg egyébként is egy támadó kecskénél elkapni a fület, hát igen jó reflexet igényel. Viszont a megfelelő időben alaposan orrba kell vágni. Ezt megteheted kézzel is, de ha félted a kezed erre jó egy vékonyabb bot is. Hidd el hatásos, bár szerintem egy hosszabb csata lesz köztetek mire megtanulja hogy ki is a főnök. Az biztos hogy el kell döntened hogy akarod-e őt vagy sem. Abban az esetben ha őt akarod neked kell lenned a vezérnek aki nem tűri azt el hogy egy "alatta" lévő állat megsértse a jogait. Lehet hogy egy kicsit nevetséges amit írok, de ha megnézed az állatok viselkedését mindenhol van egy vezér és Ő a főnök. Senki nem sértheti meg, nem szegülhet ellen, mert annak mindig megtorlás a vége. Én mindig így állok hozzá az állataimhoz és nem is szokott soha gond lenni, legyen az kecske, ló vagy akár kutya.
Nem ,nem írtál ilyesztő dolgokat végülis ezzel is boldogultam,ha sikeres akciói lettek volna nem is adom oda senkinek,de így leváatni nem volt szivem inkább elajándékoztam,az is lehet,hogy a lányok fiatalok még..nem tudom mindegy előbb elkészítjük tavasszal az ólat és utánna keresek egy csinos fiatalembert melléjük:))De nagyon köszönöm a segítségeteket...
Hát köszönöm:)Nem tudom most még jobban kétségbe estem:)Hogy lesz nekem így tejem?:)))ha rettegek a baktól...megpróbálom mégegyszer csak most megpróbálok kölcsön bakot szerezni hátha sikerül ha nem akkor veszek egyet ...
Dönci kezelgeti a lányokat...persze ő eszik először .....akkor is ha négy etetőbe rakok kaját....(akkor egyszerre négyből) ....de feleslegesen és folyamatában nem piszkálta a csajokat...Teljesen jól el van velük...
Néha valamelyiknek felágaskodik...néha egyet-egyet meghajt egy kicsit....csak amennyire egy macho meg akarja mutatni, hogy ki az úr a háznál...de ez is csak amolyan erőfitogtatás...
Néha....(havonta egyszer) velünk is megpróbálja...jön a fülcibálás....aztán rendben vagyunk...
Nem tudom milyen a normális...de a mi bakunk ilyen...
Ő végül is nem hiszem,hogy támadni akart inkább mintha mihozzánk vonzódott volna nem a kecskékhez,főleg a férjemet üldözte a szerelmével és a kamasz lányomat...nekik még fogatmutogatva vigyorgott is:)De támadás nem volt csak sexuális:))))
Értem visszakeresek:)Köszönöm,de milyen az amikor bekattan?Mert én tényleg nem tudom mi az általános viselkedése a baknak...A lányok nagyon édesek kóstolgatnak rámugrálnak,de Guszti se támadott csak mindenhol elénk került és nagyon durván udvarolt,röfögött,nem lehetett tőle menni,de ezt folyamatosan csinálta.De lehet ez a normális viselkedés?Mindenhonnan ellöködte a lányokat kajától,maga mellől...volt,hogy az ólból is kikergette őket.Tehát hogy viselkedik amelyik általánosan normális?
Az első: Ha félsz tőle add el, mert súlyos sérülést tud okozni. Mivel leszegett fejjel támad, majdnem biztos a térd törés.
A második: Addig üsd, amíg mozog. Keményen és sokáig. Lehetőleg a háreme előtt. Ha feláll, újra kezded. De ne őld meg lehetőleg.
A harmadik: Pár napig csak sós dolgokat adsz neki, de megvonod a vizet. Három nap múlva térden állva fog könyörögni a vízért. Ezt a lovakkal is így csinálják, mert azokat viszont nem szabad bántani. Érdekesség képpen jegyzem meg, hogy a veresi medveparkban is ezzel bírják jobb belátásra a keménykedő macikat.
Természetesen most jelentősen sarkítottam a dolgokat. Ésszel használva a két utolsó módszer remekül működik, bármelyiket is választod.
Kézzel ne üsd, felesleges. Nem érzi. Bot, vagy KPE cső megteszi. Aztán később mindig legyen a kezedben, mikor bemész hozzá. Én mindig a seggét ütöm, egyéb helyeken félek, hogy sérülést okozok neki.
Kecskét nevelni, idomítani nem nagyon lehet.
Javaslom a fojtó nyakörvet és kösd meg még karámon belül is. Talán akkor biztonságban leszel.
Ha kicsit veszel és Te neveled kézhez, jobban hozzád szokik...de ettől függetlenül még lehet bolond is...ha nagyobbat, akkor olyan gazdától, akiben megbízol...
Mi kb. 7 hónaposan vettük Döncit...és szerencsénk volt...a gazdája állította, hogy "rendes, kezelhető gyerök" ....és tényleg az volt...
Ráadásul szarvatlan volt...tehát dupla szerencsénk lett, mert termékeny volt...
Szerintem innen vegyél a fórumról...itt biztosan nem vernek át...akármilyen korban is veszed...
Egyébként ha nem totál fenevad, csak néha bekattan....az még kezelhető....volt itt erről beszélgetés nem is olyan régen a fórumon...ha kicsit visszaolvasol megtalálod...
(a fülcibálástól a dupla-nelsonig mindent bevetettek itt már a tapasztaltabbak)
:-))))
Nálunk egy-két fülcibálás is elég szokott lenni...
Akkor a tehendő vegyek egy másikat helyette. De hogy viselkedik egy átlagos bakkecske?Én tényleg nagyon kezdő vagyok próbálok utánna olvasni tályékozódni de erről nem nagyon találtam érdemleges dolgot. Mi a megszokott viselkedés tőle. Külön kell tartani?Ellés után össze engedhetem a kicsikkel és az anyákkal?mert jelenleg olyan kő ólam van amit ketté tudok választani azt mondták,hogy ha ellenek akkor külön kell tennem amelyik ellik,ez megy is de ha van bakom azt pluszba már nem tudom külön zárni.Lehet várnom kéne őszig,mert ezek tavaszi kecskék. Guszti egyébként szarvatlan volt és nem tudom voltak e kecskéi,azt mondták voltak de én végülis nem tudom:)Szóval teljes tanácstalanság.... Viszont most ,hogy elvitték a lányok olyan boldogok,hogy csak na....Végre újra vakargatva vannak,nem furakodik oda senki:))
Üdvözlöm az összes kecskebarátot! Segítségeteket szeretném kérni! Van egy törzskönyvezett alpesi tenyészbakom.
Gyönyörű külleme miatt nem akarok tőle megválni, sem kiherélni. Viszont mostanban komoly veszélyt jelent, mert a karámban rám támad. A súlya kb. 80-90 kg, marja 91 cm-es. Tehát nem kis kecske! Már többször előfordult, hogy lendületből alrébb tett!
Tanácsoljatok valamilyen módszert, hogyan lehet lenyugtatni?
A kép akkor készült, amikor hozzánk került, most + 20-30 kg-mal nehezebb.
No igen ezért volt nálunk Guszti de olyan módon viselkedet,meg nem úgy jöttek össze a dolgok,új ól stb...hogy jobbnak láttam megválni tőle..plusz szerintem mint bak semmit nem ért,csak nagyon édes feje volt. De minden bak ilyen kerge? Mert a lányokhoz simán be lehet menni odajönnek hízelegnek kiváncsiskodnak,Ő meg lépni se lehetett tőle ,dukszolt és udvarolt de olyan hevesen,hogy alig mertem elfordulni...Én is azért vettem mert ez tünt kényelmesebbnek,remélem csak kifogtam egy különcöt és nem ez a jellemző viselkedés,mert ha mind ilyen nyelvcsattogtatós röfögős valami akkor nem tudom,hogy lesz kiskecském:)Tehát mi az általános viselkedés egy bakkecskénél?mennyi időset érdemes venni honnan tudom,hogy nem vad e stb...:))
Tetszés szerint. Általában az van, hogy figyeled a lányokat és amikor látod, hogy ivarzanak, akkor elfuvarozod a bakhoz....eltöltenek egy édes órát...aztán vagy sikerül...vagy nem...te meg lesed őket...
:-)))
Én ezt untam meg...
Az öt lányból egy sem volt hajlandó úgy ivarzani novemberig, hogy azt én észrevegyem...kétszer potyára fuvaroztam őket bakhoz...aztán meguntam...Gyors fejszámolás....öt anya...párzásonként 2000 plusz benzin....plusz utánfutó...plusz rengeteg idő...
Aztán jött Tökös Dönci....potom 10.000-ért...és semmi gondom...
Megdolgozik a pénzéért...pisiből pontosabban analizál mint egy laboratórium...és még tök jó fej is...
Ill. tök gyagya...
:-)))
Jobban jársz ha a bak megy hozzád...legalább egy hétre...de nem biztos, hogy párzási szezonban odaadják neked...de ez már kapcsolat és megegyezés kérdése...
Értem,és köszönöm...valószínűleg ő olyan kedvenc típus,legalábbis szerintem.Hogyan szoktak-Szoktatok fedeztetésre bakot keresni?Én nem szeretnék tartani,mert jelenleg nem tudom megoldani a tartását,elkülönítését stb....Győr-Moson -Sopron Megyében Győr mellett nincs valakinek egy jóképű bakja fedezésre,és ,hogy megy ez én viszem a lányt vagy a bak jön?Melyik a jobb?
Ha megint visszaivarzanak, akkor valszeg nem jött össze a dolog. Viszont ha nem lesz ivarzás, akkor sem lehetsz biztos a dolgodban...hiszen már eléggé kifutottak az időből. Ha a lányok ivarzottak...és a bak két hónap alatt nem jutott semmire, akkor az a bak csak kedvencnek, vagy kolbásznak jó...
Ha tudsz szerezni gyorsan egy bakot...ártani nem árthat....hozzám (ill. Tökös Döncihez) :-)))
két napja hoztak egy ivarzó kislányt....szóval bármi megeshet...
Sziasztok!Én teljesen amatőr vagyok 3 "lányom" 2 hónapig volt nálunk egy bak ,most viszik el,de azt nem tudom honnan lehet tudni sikeres volt e a pároztatás,mert látni nem láttam akciót...a bak továbbra is büdi és a lányok 2 szer vissza pároztak,most viszont elviszik:)Amit annyira nem bánok...de van ennek valami külső jele ,egyáltalán bak nélkül vissza pároznak majd,hogy legalább abból tudjam?Előre is köszi a segítséget.Na és ha igen ,ha nem volt sikeres akkor szerezzek másik bakot?Vagy ahoz már késő van várjak a lányok 1 év körüliek...
Tegnap voltunk Krisztáéknál, hát mit mondjak ... odáig meg vissza volt mindenki. A nyálamat nem tudtam volna vödörbe csorgatni, mert olyan marha szél volt, hogy a hó is vízszintesen esett. :)) Azé a kandalló előtti keskecskepátyolgatás mindent vitt, főleg a gyerekek voltak elolvadva.
Gyönyörűek az állatok, Kriszta és a kedves családja is tünemény, aki volt már ott tudja miről beszélek.
Köszi! Nem ragaszkodok a színhez, inkább az anyához, ebből kifolyólag meg a tejhez:) De megbízok benned: ha esetleg van egy jobb ajánlásod, akkor az legyen.
Azt én is próbáltam, de nem nagyon akarta engedni (mármint a tej megindítását és a cicire tételt), én meg nem tudtam, meddig mehetek. De hamar helyreállt a rend.
Nálam naponta kétszer esznek és egyszer kapnak abrakot este.
És mikor már nagyon pocsékolnak (kb heti egy nap) akkor az egyik etetést kihagyom, télen általában a reggelit hogy ne üres hassal menjenek neki a hideg éjszakának. Nappal meg ráérnek összeszedegetni a szétszórt cuccból a használhatót, úgyhogy aznap csak este kapnak abrakot, szénát.
Ilyekor estére üres a szénarács környéke.
Ennyit még egy hasas kecske sem érez meg fizikailag, baja nem lesz tőle, de utána sokkal jobb étvággyal esznek.
Én tavaly voltam Krisztánál. Délelőtt 10-től délután 14-ig. Legyen jó időtök, mert a karámnak támaszkodva repül az idő! És egy vödröt is vigyél, hogy a nyálad oda csorogjon:) Élmény lesz, az tuti!!!
Az amatőr hozzánemértésem mellett a "kutya-sem-kérdezett" kategóriában indulnék. :)
Tegnap végül is megjátszottam az első ilyen éhségnapot és egy pofonon kívül semmit sem kaptak. (A bak lökdösődött, erre orron legyintettem, mire felágaskodva közölte, hogy a nénikémet...) Úgy érzem, Sanyival még lesznek vitáink. :) Amúgy még csak nem is méltetlankodtak a kaja miatt, egy mekk-et sem hallottam. Nem tudom, a szénahalmott ették-e, de hogy jobban szét volt túrva, mint előtte való nap az biztos. :) Ma sem néztek ki úgy, mintha éhen akarnának halni, még csak meg sem szagolták a friss szénát.
Kukorica szárat kaptak a kecskéim aminek nagy elánnal nekiestek, de csak a leveleit rágták le. Van valakinek tapasztalata hogy leszecskázva megennék a szárat is?
Igen, igen túlspiláztam. :) Az a lényeg, hogy szerintem amennyire a füvet lelegelik annyira a szétszórt szénahalom tetejét is lekajálhatnák.
Nálunk igen dús aljnövényzet volt, mikor a kecskék tavasszal megérkeztek. Aztán nyár végére gyakorlatilag a homokos földig tarolták a kertet. Aztán azt a néhány megmaradt zöld levelecskét is felkajálták, pedig az is ért földet. A szükség nagy úr. :)
A kecskék mellett a dús, zöldellő, szélborzolta rét amúgy is csak álom, nem? :)
Én erre csak azt tudom mondani, hogy rendes kecskéitek vannak. Nekem a laktáció végére úgy néznek ki mintha holdkórosak lennének, és kell nekik az abrak, hogy összeszedjék magukat. Pedig fejés alatt is tömöm őket, ahogy említettem. A két hónap szárazonállás végére, ellésre néznek ki szépen, aztán megint fogyókúra. Tudom, hogy most el fogtok szörnyűlködni, de most, 1-2 héttel az ellések előtt majdnem 1 kg abrakot kapnak, fejési időszakban több mint 2 kg-t. És csak finom lucernaszénát esznek. (Meg a zabszalmát, amivel almozok...)
Nálunk a kecske is kezdő volt. És ha belegondolok, hogy mennyi mindent nem csináltam! Csak szemlélődtem, a természetre meg a kecske ösztöneire bíztam mindent. Hál' Istennek bejött. (Viaskodott bennem, amit hallottam, és amit a magam eszével csináltam volna: na ez utóbbi sem lett volna hülyeség, ahogy olvasgattam)
Most fényképeztem le egy anyát, aki egy órával ezelőtt nyomott ki magából egy négyest. Kint mászkál, nem látom csontsoványnak. Aztán egy másikat is, éppen a borzalmas méretei miatt. Mindenki ugyanezen a kaján volt. Aki pedig megellik, kapja az abrakot. De Te tudod, etess a saját belátásod szerint. Szerintem az ellés előtti amennyi belefér abrak csak nehezíti az ellést.
Ne adj semmi mást, jó ez így. A kitőgyelést a jó minőségű széna segíti elő, nem pedig az abrak. Nálunk apasztás után egyáltalán nincs abrak. Azért hallgass meg még másokat is.
Én pedig azt kézdezném azoktól akik géppel fejnek, hogy milyen fejőkehely lyukméretet javasolnak, és a pulzátort milyen frekvenciára kellene állítanom?
Most rakok össze egy fejőgépet, és jól szeretném beállítani.
A kehelyben eddig 22-es lyukú gumi volt, de nem tudom használták-e...
A pulzátort pedig sikerült 96-os pulzusszámra állítanom, mert a kék bibliában 90-95-öt írtak, de most nézem a külföldi oldalakon, mintha 70-90 közöttit tartanának optimálisnak.
Ki kellene tőgyeltetni. Abrakkal. Ami van és ami belefér. Ez volt egy laikus válasz...Mert én így szoktam...Keményítőértéket, fehérjeszázalékot majd kérdezz egy okosabbtól....
Ha jó állapotú, és nem igényli a változatos kosztot, akkor esetleg egy kis zabot-tritikálét adj neki. Kukoricát nem sokat, de ha kedveli a zöldségféléket, akkor a káposzta jó. Semmi extra, só és víz legyen, de nem kell tömni szerintem. Ha megváltoztatod a kosztját, akkor arra még át kell állnia, és nem biztos hogy most ez jó lenne. Majd ellés után adj neki abrakot is, de óvatosan, fokozatosan, szerintem.....
Helló amúgy az a cigis ember a faterom nem szokot cigivel odamenni csak most az egyszer fordult elő mert kiváncsi volt mit csinál és nem tette le a cigit de amugy mindig le teszi.
Szerinted ha a nagyobbik anya amelyiknél volt novemberbe bak ha az új bakot folyton bőkődi az jó jel lehet?
Mert annó összel nem látam hogy rámászot volna a bak az anyákra.
Én is úgy gondolom, hogy csak az a kecske nem eszik a földről amelyiknek túl jól megy sora....amelyik éhes az megeszi onnan is. Mióta itt vannak az új kecsik, minden reggelre fel van takarítva a szénatároló alja is, máskor meg dobáltam be alájuk alomnak. Komolyan mondom ők tényleg összetakarítanak, pedig jut nekik is bőven kaja, mégis a földről esznek. De nem bánom:)))
De jó lenne nekünk egy ilyen "takarító" kecske. :) Tudom, nem elfogadható, ha rossz körülmények között vannak az állatok, de nálunk (és gondolom sok más lelkiismeretes állattartónál is) a másik véglet van: Ha a széna hozzáér a földhöz, már csak prüszkölnek rá és szórhatjuk az etetőjükbe a friss szénát mikor mellette halmokban áll amit kiszórtak. Valahol a kettő között lehet az áldásos középút. Bár abszolút kezdő vagyok, de az a véleményem, hogy egyszer-egyszer csökkenteni lehetne a szénaadagjukat, hogy a földön lévő halmokból kitúrják a jó szénát. Bár a korábbi ellenjavallatok alapján még nem mertem megtenni, de kacérkodom a gondolattal. :) Végülis ha füvet legelnek az is a földön van, vagyis a földből nő ki és ha erősen fúj a szél, akkor lehajlik és hozzáér a földhöz... szóval a kecskék kényességét valamilyen szinten műbalhénak érzem. :)
akik regisztráltatták a kecskéiket ,mennyi kiadással jár igy évente? mert olvastam ha 1-2 regisztrált kecske van akkor is fizetni kell az évi 6000ft tagsági dijat, még várok a regisztrálással mert elég sok ellenvéleményt olvastam,most akkor miért lenne jo ha regisztrált, vagy miért jo ha nincs regisztrálva? belekavarodtam :-) valaki kibogozná?
Helló mindenkinek megvan a bak kecském 1éves fehér színű 5000ft-ért vettem nagyon szőrnyű kőrűlmények kőzűl mentettem meg ide nem tudok képet feltenni nem tudom miér de a honlapomon van fent kép be linkelem.
Elég sovány a kecske 8000ft-ra tartották de sikerűlt kialkugnom az 5000ft-ot ahogy hazahoztam adtam neki szénát kórót és kukorica csuhát és egy kevés abrakot amit tegnap és ma kipocsékoltak a lánykák ez még azt is felette majdnem sirvafakadtam mennyire elhanyagolták és éheztették annyira szomoru átvány volt ahogy ott ette azt a szénát kórot amit a lányok már ősszetapostak bogyoztak és pisiltek ez még azt is megedte.
Jó estét ha az egészet egyben elvinnék akkor is max csak egy ezrest engedek az árból a kecskék somogy megyében háromfán találhatóak nem regisztrált állomány minden tavasszal féregtelenítve és kullancs ellen vannak oltva sok kecském volt ezeket hagytam mert ezektől nem akartam megszabadulni mindegyik szelíd kézhez szokott a leg idősebb anyám is csak 3éves most ellik másodszor első ellésre 2 jerke gidát ellett első fejésre adott 2,5 3liter között.
eladó 3vemhes anyakecske és egy parlagi bak az anyák alpesiek kivéve 1 amely cifra 3literes alpesi anya fiatal most másodellésű csak a bakkal együtt vihető el 28eFt a kettő a másik alpesi anya 15eFt a cifra 8eFt Érd:06303536275-ös telefonszámon 15óra után Somogy megye Háromfa.
Az anyát kell fejni már föcstej idején is ha sok teje van (nagy a tőgye), és csak egy gidája van? Ha tényleg kell akkor szerintetek milyen időpontban legyen a fejés illetve hányszor egy nap?
Tegnap akcióba akart lépni a bak az egyik gödölyével. De érdekes volt hogy csak kb 1 órán át mutatott a gödölye érdeklődést a bak iránt (bak persze azóta is), utána meg inkább csak ment előle, kergetőztek. Vicces volt ahogy a bak makogott neki :-), meg minden. Sikeres párzás nem hiszem hogy volt, annyit lehetett látni hogy mintha nem bírta volna el vagy nem akarta elbírni a bakot. Kérdésem hogy ha sikerült a párzás akkor a gödölye részéről már tárgytalan továbbra az egész, tehát mondjuk jelen esetben lehet hogy ez történt? Azt nem hiszem hogy nem volt ivarzás és véletlen találták volna meg egymást.
Ezek holland törpék, ahogy írtam. Nagyon korán nem lehet, gumizni mert nagy a gyűrű nekik. Tapasztalatom szerint 4-6 hetesen a legjobb és csakis gyűrűvel. A kis bakot , ha nem heréled el kell különíteni 6 hetesen, mert 2 hónaposan a fiúk is és a lányok is ivarérhetnek, de pároztatni csak 6 hónaposan szabad. Tegnap nálam is született egy.
Az eredmény 1-3 . Szerencsére a lányok javára. Így lehet hogy nem is ivartalanítom az 1 srácot..Bár szerintem majd ha el akarom adni akkor senkinek nem kell, ezért lehet jobban járok az ivartalanítással! Igazából mikor is a legjobb ivartalanítani...?
Én is azt hittem. De ha trehány az anya akkor ráköt mint a gumi és a gazda ollóval vagdossa le a gidákról. Nem érdemes megvárni, nálunk a bőr is jött vele majdnem.
Rémlett valami, de a bemutatkozásodban csak azt láttam, hogy "Volvo"... ;o)))
Aztán megnéztem a hozzászólásaidat. Konkrettan mi a falu neve? Hátha tudnánk "bandázni"... ;o) Vagy vérfrissítésre, állománynövelésre kiskecsit cserélni, eladni...stb.
Az 1 napos gidával kapcsolatban lenne kérdésem: Most este etetésnél vettem észre hogy hasmenése van, sárgás színű vizes állagúnak néz ki. Szinte az egész hátulja olyan lett (lábai is). Lehet hogy csak sokat evett? Vagy mi lehet a gondja? Illetve mit lehet vele tenni? Persze letisztogattam. Nem is voltak kinnt tehát szerintem meg nem fázhatott. Nagy szél volt így még a többieket sem engedtem ki.
Reggelre eltűnt a szóban forgó anya összes tünete. A fene se érti ezeket a kecskéket. Nem volt nagy a hasa, a hátsója se nagyon duzzadt....hát nemtom. Lehet álvemhes? Tej is jön a tőgyéből de nem sok van benne, valahogy az is megszűnt nőni. :(
Az ember má röhög rajtam, mert még mindíg állítom, hogy van benne gida. Mi a lópikula motoszkál benne ha nem gida? Ő azt ,mondja üres mind. (az újak közül).Realitása mondjuk van, mert az a három amit levágtunk is üres volt. Mondtam várjunk még. Egy tuti üres, de gondoltam, ha két hét múlva ismét ivarzana, hoznék hozzá másik bakot. Hátha.
Szinte napra tudtuk, hogy mikor kell elleniük...de valahogy mégsem tudatosodott bennünk.. Aztán az egyik reggel két gödölye fogadott minket....szépen letisztogatva...jóllakatva...ahogy illik. Hál istennek az a kecskénk nem volt kezdő...
Na...onnantól óránként rohangáltunk le...és pont a két "kezdő" (csak, hogy simika is örülhessen) kecskénél tudtunk ott lenni...és segíteni...csak letörölgettük a kicsiket...megindítottuk a tejet....és"cicire" tettük őket...
Ronnja Te nagyon ügyes vagy! Én tuti valamit nem jól csinálok, mert én sem gyes mellett, sem most nem vagyok időmilliomos. Mondjuk ritka rendetlen bandával vagyok körbevéve:)))
Mindent majd anya.... aki van is olyan hüle, hogy meg is csinálja....(mondjuk nem is szeretem, ha segít vki, mert úgyi is utánadógozok, csak az a jó amit én csinálok, elég magas a mérce:)) )
Lehet gondolni amit akartok, én ilyen vagyok.
Aszonta a fodrászom is, hogy szolgalélek vagyok:)--igaza van.
Köszönjem magamnak, ha már mindenkit így elkényeztettem...legyen az apa.....gyerkőc.....állat
De egy cseppet sem bánom, csak néha eddig-eddig-eddig vagyok.
"sima" állatorvos, vagy hatósági? Én is szeretném majd "legalizálni" az állományt, ha már végleges lesz. Azt lehet úgy, hogy az idén x számú anya, de lehet menet közben bármikor "hozzájuk csapni " arra alkalmas egyedeket?
Szívesen és sajnálom. :-( Bár Krisztánál szokott olyan lenni hogy nem neveli a mama a bakot. Beszélj vele hátha szerencséd lesz és lesz egy másik gyönyörűség. Csudaszép kecskéi van nálam is van egy jó pár szépség akik mind tőle vannak. :-D Nem kis munka felnevelni egy gidát, de egy ilyen kicsiért megéri. Igaz én imádom őket cumival nevelni és soha nem gondoltam rá mint munkára, de ezt azt hiszem pl. a Párom nem így gondolja. :-D
Tudja valaki Kriszta721 telefonszámát?????Minél előbb el kell érjem,a fiam beleszeretett a képen lévő kis kecskébe és nem hagy békén!Kérlek,segítsetek!!!!!!
Tehát van 5-féle regisztrációs számom, öt hivatalban, várjatok számolok.....53 180,- forintnál tartok, még jön a vérvizsgálat díja, meg önszorgalomból bevizsgáltattam az ÁNTSZ-nél a kútvizet, mert az 52/2010 előírja az ivóvíz minőséget az állatoknak, mindezt 3 200,-ért.
Ja, még az MVH-ból hoztam egy szép, színes prosit, címe: Gazdálkodói kézikönyv 2011 (Hogyan feleljünk meg a jogszabályi követelményeknek?) 67 oldal, majd ma este erre alszok el.
Győri vásárcsarnok egy fél tálca havidíja 8 000,- ....
Fasza mi?
Majd elfelejtettem: május 20-án indult a buli, egy hét az én saram igaz, de még nincs vége, mert ugye a véreredmények nincsenek meg.
Sziasztok! én gidaszitterkedést/pótmamáskodást vállalok, ha gondoljátok, a gyes mellett időmilliomos vagyok, de csak 2-3 hónapos korig. :) utána szigorúan visszaadom. viszont akár még a buszközlekedésre is megtanítom. :)A helyi sofőrök már megszokták. hihihiii
Mi itt Zala nyugati részinn' simán a konyhánkban megoldjuk. Az 1-2 kiló sajthoz 10-20 L tej kell, így nálunk csak 3 naponta készült egy-egy 50-70 dekás sajtocska... ;o)
De finom! Legalábbis akik kóstolták ezt mondták. Mi nagyon szeretjük és ez a lényeg. ;o)
Tavaly két anyánk volt, fejenként kb. napi 1,5 L-res hozammal.Hamindenjólalakul,akkormájustól4-etfejek...majdelválik!:o)Haígylesz,akkornálunkisnapiprogramleszasajtkészítés...:o))
Nem szeretne valaki egy pasit felnevelni? Az anya búr/núbiai, az apa núbiai. Az anyuka nincs a helyzet magaslatán, hozom be őket. Ingyen nem adom, elszállítani sem tudom, bográcsba sajnálom. Barna-fehér, lógó fülekkel. Budapest mellett. Ha valakit érdekel, szóljon!
Ez a téma minket is érdekel, bár nálunk egyenlőre nem aktuális. A tejkonyha kissé riasztóan hangzik. Nyilván nagy mennyiségben nem akárhol lehet sajtot készíteni, de napi 1-2 kiló sajtot szerintem egy normál othoni konyhában minden további nélkül el lehet készíteni. Persze hogy a jogszabályok mit mondanak, nem tudom. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Lódri1 sok sikert kívánunk!
A széklet normálisnak tűnik, kérődzik is. Nem tűnik még gyengének, csak soványka. Fokhagymát adtam nekik és bodza kérget rághatnak ha kedvük támad. Ezt imádják.
Nekem van egy két éves búr keverékem,ha érdekel. NYáregházán lakom , ez Pest megye déli része.Monortól két falura. Várom a telefonodat.(06-20-221-2318)
Mi most csináljuk az őstermelői kijárását. Hát elég macerás. Az igazolványt megkapod, de nyilvántartásba kell vetetni az állatokat(ENAR szám),(kérvény beadás 1670.-) aztán kijön a területi instruktor aki behelyezi fülszámot,(3000.-/kecske) majd jön az állatorvos megvizsgálja a kecsókat, vért vesz, megnézi a konyhádat és ha jóindulatú engedélyt ad a sajtkészítésre. Ha nem kötelez külön tejkonyha kialakításra. Az pedig már nem nagyon éri meg. Mi most az instruktorra várunk....
Sziasztok! Valaki talán tud választ adni a kecsós problémámra. Egyik anyám erősen fogyogat. Eszik normálisan, mégis szerintem egyre soványabb. Egy másik anyám karácsony előtt már elpusztult, így visszatekintve, hasonló módon. Egyre soványabb lett, a végén nem tudott felállni és 5 nap múlva elment.. Az állatorvos több kukoricát javasolt. A fogyókúrás anyámon ez sem segít. Valami ötlet vagy tapasztalat?
csak aztán ne úgy járj, mint Simikánk. tavaly vett egy kecskét, ami állítólag napokon belül ellik. Lélekszakadva felhajtott pár kocka szalmát. majd várt....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....és várt.....
és 1-2hónap (? már pontosan nem emlékszem) de meglett a gidaquatro.
abban tudnátok-e segíteni,h megírjátok, h kinek milyen ötlete van a tej ill a sajt eladására? Összesen tizennégy anyám van, úgyhogy nincs sok amit el kell adnom, de nem tudom, h milyen fórumok jöhetnek számításba?
Hallottam, h ki lehet váltani az őstermelői igazolványt, de azt sem tudom, h ilyen formán megéri-e.
Tudom hogy ha most fogok nem biztos hogy sikerűl a párzás és ha igen akkor is megvan beszélve rokonnal hogy én a lányokat amik szűletnek elcserélem vele márciusi szűletésűekre mert neki akkor fog elleni a kecskéje ö idén csak a jelenlegi 8 anyát szeretné fedeztetni a kicsiket amugy sem majd jővő összel ezért is cserélűnk mivel a márciusi kecskék decemberre már szép nagyok lehet őket is pároztatni. Neki szép tincses baktól és szánentáli anyáktól vannak a kecskéi összesen 8 anya és 1 bak
El ne válaszd őket! A kicsinek az anyja mellett a helye, hogy akkor és annyit ehessen a föccstejből amennyit csak akar...
Már csak azért is....és erre figyelj oda, hogy a kicsik belében még ilyenkor szurokszéklet van....ezt a sok elfogyasztott föccstej mossa ki ....és vigyázz rá ne tapadjon a fenekére....
Nekem úgy kellet levágnom egy kis szőrrel.....tényleg szurokszéklet....
:-))))
Nem tudom, hogy milyen a helyed....de kár elmozgatni őket...már csak azért is, mert a kicsi ragaszkodik ahhoz a helyhez, ahol született....az ismerős neki...
Nálam öt anya szült egy karámban...egy héten belül....a többiek mindig tiszteletben tartották az éppen ellőt...félre is vonultak...
Értem. Köszönöm szépen. A méhlepény is rendben volt. De nem akartam őket már zavarni most, majd reggel kidobom. Jelenleg dobtam rá a szénából (az volt kéznél), hogy letakarjam.
Abrak keveréket akkor összeállítom úgy.
Még valami: Az anyát illetve a kicsit most külön vettem a többiektől, kérdésem hogy tartsam őket bennt nappal is kettesben, vagy kiengedjem csak az anyját vagy kijöhet a pici is vele? Akár már holnap is pl?
Ha arra gondolsz, hogy most fogsz csak fedeztetni, az nem biztos hogy sikerülni fog. Kicsit előbb kellett volna. Aztán pedig ha sikerül is, a júniusi lányok őszre még sehol sem fognak tartani. Valahol ki fog maradni egy éved. A kecskefej dolog elég morbid, de Te tudod... Én nem szívesen nézegetném őket.
Nem árt figyelni,mert van amelyik megeszi a lepényt.Elvileg nem jó,de már nálam is volt olyan aki megette,és nem lett semmi baja. De inkább várd meg és dobd ki.A lepényt nehogy kihúzd belőle!Majd a saját súlya kihúzza,nehogy elszakadjon,és darab maradjon benne.A korpát szeretik langyosan ivósra kavarva.Esetleg egy kis vitamint lehet neki adni.Azért ez a folyamat /ellés,szoptatás/sokat kivesz a szervezetből.
Közben rátalált a pici magától is szerencsére. Ez az egy született.
Kérdezném még hogy a továbbiakban bármivel pl: magzatburok, anya tisztulása stb van valami teendő vagy figyelni való?
Az anya etetésén kell valamit változtatnom holnaptól? Eddig szénát + kb 0,5 kg abrakot kapott ami jelenleg 1/3ad rész búzakorpa és 2/3 rész szemes kukorica. Illetve ki szoktam őket engedni az udvarra és akkor még legelnek valamennyit, fákat lekérgezik, fenyőfát rágcsálnak stb. Ez a takarmányozás így jó lesz továbbra is neki?
Holnap megyek kőrbejárom a helyi kecsketartokat és megnézem kinek milyen bak van eladó és hogy milyen az állományuk. Ha minden jól alakul holnap már lessz saját bakom. Én annak tudnék örűlni ha egy tavaj tavaszi szűletésű bak hoz tudnák hozzájutni mert az még fiatal és kőnnyebben hozzám tud szokni mint egy őregebb aki már teljesen összeszokot a régi gazdival. a lány gidákat el fogom cserélni hogy ne az apja pározza be az összi párzás allatt a lányokat és így már lessz egy szép kis csapatom persze a fiúkat kiheréltetem 50ft/állat árba és ha szépen megnő levágjuk. Tudtok olyan modszert ahol rendesen ki lehet készíteni a kecske fejet szeretném a szép nagy műhely falát belűlről a levágott kecskéim kikészített fejével és alá vésem a fatáblára a nevűket és neműket.
1/ Már 3 hónapos kortól ivarérettek lehetnek...ezért is kell őket szétválasztani
2/ Baknál szerintem nincs jelentősége a súlynak...inkább annak, hogy elég nagy és erős e ahhoz, kezelje az anyákat...főleg, hogy felérje őket...
3/ Mit jelent a keverék? Egy Alpesi-szánen? Az nem lehet olcsó.... De a legolcsóbb parlagi bak 5-10000 ....de ha vársz egy kicsit tőlem ingyen is kapsz, ha megszülettek...
4/ Asszem 6 éves korban szokták kivonni őket a profik, meg a nagyok.....de szerintem 8-10 évig minimum elbír néhány leánnyal...
a fajtáját azért nem irtam mert kb én is igy tudnék százalékozni mint Ti:).annyiban tudok segíteni hogy búr tuti nincs benne. az apja itt látható:az anyja a képen látható mellette.üdv mindenkinek.
Ha valakit árdekel gond nélkül megelletek a nemrég még ismeretlen fajtájú kiskecskéim!
Vagyis a 4 ből eggynél be kellett avatkozni ( Persze pont külföldön voltam! Szerencsére volt a közelben "szakértő" segítség...) Egy (számomra)érdekesség hogy "mindenki" cumiztat "mindenkit"!!! Sőt, elmondás szerint amikor megvolt az első két kicsi a másik anyuka (akinek még hasában voltak a kicsik..) leült melléjük és az első lábával tessékelte saját cicijére őket !!!!! Aztán egy órán belül megellett ő is..
Lenne pár kérdésem: Az anyuka szépen nyalogatja tisztára még most is a kecskét, próbált a pici felállni de nem sikerült eddíg. Kérdezném hogy kb mennyi időn belül kellene neki szoptatnia? Akkor már a kiskecske állni fog a saját lábán? Az anyának még most sincs úgymond kis hasa elképzelhető hogy fog születni még egy? Vagy ennyi idő alatt az is megszületett volna már? Hirtelen ennyi.
rég jártam erre és szerintem tavaszig nem is nagyon leszek :-) nem akarok irigykedni a képekre amiket a kicsikröl küldtök :-) na szoval olvastam bak bántsa anyát ...erröl annyit nekem megboldogult jocim ,csinálta ezt 2 anyámat is kivégzett igy anno.....mostani bakom megvan kötve ,lezajlott az üzetés és ilyenkor már a bak külön van ne tegyen kárt anyákba.....olvastam a kecskefejest :-) nem szép szegény kecskét megszégyeniteni azzal,hogy ott lóg, egy kósza hir terjedt anno ,hogy nem akarják támogatni a kecsketartokat, szerintem egy gazda aki megkapta a mostani határozatot tehette ezt,2 vagy meg szegény kecsi pártatlan lehetett ,és csak választások alkalmával adhatta a tejet ,......amelyik jobban tejel.....arra voksolt :-) na nem akarok hülyeséget irni megyek is , most vagyunk 76 naposak ,már alig várom, március -áprilisra várhatom lesz-e gida zápor vagy megint átvernek :-) na további szépet addig is
kecskefügg: gyönyörüek :-) sajna nincs freemailem, multkor feltörték,most csinálok másikat, de majd azért hivlak is
Mit jelent az, hogy nem indult ki????? Ha 2 hónapja nem ivarzott, akkor valszeg be van fedezve..szerintem. Azt hogy verik, az nem függ össze az ivarzással, talán ő került oda utoljára, és még nincs meg a helye mátrixban. Mi a gond???
Tudod, nálam azért kezdte ki a szőrt, mert én nem csak dísznek használom a nyak örvet, hanem praktikus fogantyúnak és olykor kikötő alkalmasságnak. nálam ugyanis a nassasszonyt ki kell kötnöm, és a néha nálam vendégeskedőket is, mert élnek-halnak a falu széli zöldért és így kompromisszum van köztünk.
Tudom, hogy sokan elítéltek emiatt, de amíg itthon vagyok gyesen addig így könnyű velük. utána meg...
Tegnap körmöltem Tökös Döncit...be akartuk fogni a nyakát a fejőkalodába, (mert a lányokat is ott körmöljük) ....de ennek a mélabús baromarcú bakkecskének vastagabb a nyaka, mint a lányok feje ....
Én nagy város mellett egy kis településen lakom, és csak a szomszédaim fáját, tüzetes átvizsgálás után adom, és ezért bátorkodtam írni, hogy a normandot nálam nem ették. egy növényszaki barátnőm mondta, hogy persze, hisz magasabb a méreganyag(? vagy mi) tartalma, mint a többinek. ez van akinek bejön, van amelyik kerüli. Bocsáss meg kedves, nem akartam okoskodni.
Szia! inkább hajóköteléket szerezz, az jobban bírja, és nem kezdi ki a nyakszőrét. a kutya idomítós nyakvacak nem strapabíró, inkább cseles. Ezt tapasztalatból mondom, mert nálam szakítottak már folytós nyakörvet, és nem nagy erőfeszítéssel.
Na eddig volt a Misi kötve. Elszakadt a nadrágszíjj amit a nyakára tettem. De most előkerült a kutya folytós nyakörve, azt tettem rá. Nem folytósra, hanem a két végén a karikába forgókarabíner oszt úgy. Na ezt szaggassa szét! Azannyajóistenit!
Jelentem: megküzdöttünk és én nyertem! Megkötöttem a fiatalurat. Nem volt egyszerű, nem azért mert ellenállt, hanem mert menekült. :)) Lehet volt már kötve és tudta, hogy az nem jó. Aszittem majd oda viszi a 60 kilómat ahova akarja, de nem. Mostmár nyugi lesz talán. Figyuzok erősen:))
Hm...az összes tünetet produkálja, amit egy vemhes kecske csak tehet ellés előtt...a duzzadt péra, a sok pisi, a lecsúszott has....úgyhogy figyelj rá oda...
Szia.Búr biztos nincs benne.A második képen van egy anya is az egy R1-es núbiai, gondolom az az anyja.A múltkor Teotthátul tett fel egy képet núbi-búr keresztezésről,tiszta búr jegyeket hozott a gida. Ha ebbe lenne búr akkor fehér lenne ez is.A búr kitenyésztésében szerepet játszott a núbiai/hogy hány %-ban azt sajnos még mindig nem tudom!/,innen a búr lógó füle.A téli szőrzet is vastagít, ráadásul ő bak is, és a núbiainak is 50%-os a húskitermelése mint a búrnak.Legalábbis a szakkönyv ezt írja.Személy szerint még nem vágtam núbiait,és nem is akarok.Talán Tatomi elárulja nekünk az "összetételét":-))))))
Jaj köszönöm, nagyon rendes vagy, megvárom míg a szomszéd hazajön és segít megkötni. (emberem persze mindíg akkor van dógozóba, mikor esemény van....dehát vkinek dógozni is kell...) Addig is megpróbálom becsukni az ólba. Én vemhesnek gondolom, bár ugye ez sose biztos. Valamennyi tejcsi is van a tőgyében, bár az pár napja nem nőtt látványosan. Ha ffi lennék azt mondanám:tökön szúrom magam, ha nem az.... Érzem is hogy valami van odabent, van elég nagy pocija is, péra is duzzadt, sokat pisil. A kecskében is beforfordul-megfordul a kicsi ellés előtt? Tegnapelőtt még a jobb oldalon éreztem öklömnyi keménységet, most ez átkerült a másik oldalra. Jobb oldalon most mintha a háta lenne. Lehet ilyen, vagy csak beképzelem. Kezdek hipohonderkedni...
Egy vödörbe egy kis kukorica,és amikor beleteszi a fejét mehet rá a nyakörv.Azért legyen nálad egy kisseb bot vagy v.mi,ha nem tetszene neki,hogy vezetni akarod.Nagy levegő,és dőlj bele. Te vagy a főnök.
A postán 16,5 kg os csomagért 1.115,- kell fizetni. Úgy tudom minden belföldi csomag ennyibe kerül 25 kg-ig. Én Vác mellől küldtem,- ami nincs közel hozzájuk - sima postai csomagként minden extra nélkül, a postása azt mondta, hogy holnapra már ott is lesz.
Pedig muszáj lesz megkötnöd....a bak ugyanis az ellés előtti szagokat ivarzásként érzékeli/értékelheti....ettől van megkergülve...
Próbáld meg egy hosszabb kötéllel meglasszózni, aminek a végét már kikötötted egy cölöphöz....amikor rajta van a hurok utána rövidítgesd módszeresen a kötelet a kellő hosszúságra...
Kéne egy kis szakmai segítség. Megbolondult a bakom. Ugy értem, hogy engem nem bánt, de az anyákat üti-veri. A legtöbb nem hagyja magát, szembeszáll vele, de van egy kis üldözöttem, akit amúgy is mindenki elzavar, úgy rászállt, hogy borzasztó. Bepróbálkozott már mindegyiknél, most ő van soron...Szegénykém már a hátam mögé bújik mindíg, de ez a bolond Misi nem adja föl. Nem gondolom, hogy űzekszik, szerintem inkább közelellős. A pérája ugyan meg van duzzadva, az ellés előtt is meg szokott duzzadni? (kecskét nemtom, a disznónál így van) Lehet, hogy ellés előtt is más szaga van az anyának és ezt a bak észreveszi? Teljesen kétségbe vagyok esve, egyedül nemtom megkötni.
Kedves topiktársak! Én e mellett azért nem tudok szó nélkül elmenni. Holnap feladok egy csomagot és szerintem aki úgy gondolja, hogy van otthon olyan tartós élelmiszer amit nélkülözni tud, szintén tegyen így, mert bármelyikünk kerülhet ilyen helyzetbe. Köszönöm!
Köszi! Azt hiszem egy kicsit elhamarkodottan írtam a gyűrűzéssel kapcsolatban, mert itt Pécsen is lehet kapni egy Anivetes kirendeltségen, Önitató Kft. a bolt neve. Sőt kisebb kiszerelésben is van gyűrű, és a fogó sem drága. Tanulság nekem: előbb nézz körül, mielőtt beszélsz!:):)
Most már jobban van,most inkább a lelke sérült. Szegény a kisgidödölyét kersei és siratja,Ha az állatok beszélni tudnának... de ő nem tud mégis tudatja hogy hiányzik a gyereke és tőlem várja hogy visszaadjam neki.:((
Mi évek óta hozunk pár száz megmaradt fenyőt az árustól egész márciusig eszik.Nálunk a normann a kedvenc. Utcáról "használt"fát azért nem merném elhozni, mert ismerek olyanokat akik félnek attól, hogy valami rovart visznek a lakásba és mielőtt bevinnék lefújják a fát rovarölővel. Nem tudom mennyire elterjedt szokás ez, de létezik.
Jó napot kívánok mindenkinek ha valakit érdekel akkor: Eladó egy 1 éves magyar parlagi bak jó tejhozamú anyától 20 000eFt Érd:06303536275-ös telefonszámon 15óra után Somogy megye Háromfa (Kérésre tudok több képet küldeni)
igazad van andreja de en ugy latom,hogy sokunknak nem adatik meg hogy utazgassunk ilyen dolgok beszerzese miatt. Igy en a legegyszerubb megoldast adtam a feltett kerdesre
Az a drága pénz 3000 ft, a fogó örök életű, amikor azt használod, a csővel ellentétben látod, hova megy majd a gyűrű, a másik kezeddel meghúzhatod a zacskót, hogy minél följebb kerüljön.
Biztos sok dolog van a kecsketartásban, ahol ésszel sokat lehet és érdemes is spórolni, de ez szerintem pont nem az a dolog.
Tényleg, igazad van! Az idei ellésekig nekem is be kell szerezni legalább a gyűrűket. Ha ez a 40-es csöves megoldás nekem is bejön, akkor nem veszek drága pénzért fogót. Köszönöm az ötletet!
Egyébként mennyi idős gidákról beszélünk?Nincs v.ki aki bevállalna egy déli etetést legalább? Nem kell,hogy 3 óránként egyenek,de 4 hetes koráig legalább 5 óránként legyen egy etetés.Legalább is szerintem.
Nem túl könnyű, de megoldható. Főleg, ha az ember használja az eszét. :)
Én egy 40 mm átmérőjű műanyag csődarabba ragasztottam egy fadarabot, amit aztán szép kúposra faragtam/csiszoltam. Ezen szépen fel lehet húzni a gumit, majd a másik oldalon a cső belsejébe illesztett golyók fölött leugrasztom.
Legkésőbb egy hónapos korban használtam eddig, s egy kecske volt aki két napig bánkódott, a többiek negyedóra múlva már ugyanúgy játszottak mint előtte.
A heréléshez szólnék, nekem eddig a gumigyűrű bevált, de a dokim a lelkemre kötötte, hogy max 2 hónapos korig szórakozzak vele, mert utána az erek már túl vastagok és könnyen roncsolódnak, nem pedig szorulnak. Ami pedig góc pont lehet egy fertőzésnek és ezáltal gyulladás-elhullás lehet belőle. Ezért én, amint koppannak a golyók. már megy is az eljegyzési ceremónia.
Más: egyre többen dobják ki a karácsonyfákat. A luc és az eüst enyhe méreganyagot tartalmaz, de szeretik enni. A normanddal már más a helyzet, ehetetlennek nyílvánították a mekik nálam. Utánanéztem és méreganyag tartalma igen magas. csak azért írtam le, hogy tippet adjak egy kis változatosságra. Nálam így fogyott a fa.
Már a 3 hetes gidát sem mertem gyűrűzni, jobb ezt 1-2 hetesen rendezni!
Róbertem pedig búr-szánen keverék. Szintén b-sz keverék leánnyal ,gyönyörű búr (szerű) utódaik lettek. De a család ellenállása miatt a hús projekt befuccsolt, így eladtuk a leányzót.
Most búr-parlagi utódokat gyártunk,azt hiszem.......:)
A hat (6) hónapos kor elötti mütéti ivartalanitás káros hatásai:
1.) Orthopédiai problémák: megnö a keresztezöszalag szakadásának és a csipöizületi diszpláziának az esélye 2.) Daganatos problémák: ötszörösére megnö a sziv hemangiosarcomás esetek száma, valamint kétszeresése megnö a csontdaganatok kialakulásának az esélye 3.) Viselkedési problémák: megnö a szexuális viselkedési problémák, és a zajfóbiás egyedek száma 4.) Hormonális problémák: a pajzsmirigyelégtelenség (hypothyreodismus) és a vizelet visszatartási esetek száma megnö. 5.) Vakcina reakció problémák : megnö a vakcina reakciók száma és erössége
több lehetőség is adott, de elmész a boltba veszek jufarokgyüröt, majd veszel egy kp csövet felhúzodrá az egyiket, majd a kp csőbe bele a golyókat, aztán lejártod a golyók fölé a gyürüt aztán csak vársz hogy le essen pl. igy is lehet , de még másképp is .....
Vicces vagy andreja! A kis bak kecske gyűrűzéséről érdeklődtem! Lakott itt egy Erdélyből elszármazott ember Tőle sokat tanultam de sajnos már nem él s nem emlékszem hogy csinálta! Nem Nő vagyok a név csak kölcsönvett! Üdv mindenkinek
Én írtam nek, Választ is kaptam . De tolem messze esi .ezért közéteszm , hogyszüküljőn a kör .
Kedves István! Hálásan köszönjük a lehetőséget, a felajánlást. Nagyon nagyon örülnénk neki, de sajnos mi Csárdaszálláson élünk, Békés megyében. Anyagilag nem állunk sajnos úgy, hogy olyan messzire eltudnánk menni. Még a faluból sem nagyon tudunk kimozdulni, a jelenlegi anyagi körülményeink között. Pedig nagyon örülnénk mindennek! Üdvözlettel:Edina /a feleség/
Én is szívesen segítenék, ha a környékünkön laksz.
Segíts Te is nekünk azzal, hogy legalább a megyét megadod, a többit már lehet magánban intézni, aki úgy gondolja, hogy tudna valamivel segíteni! Hány évesek a gyerekek?
Tudom, nem jó helyen járok, de megpróbálkozom itt is.
Nem pénzt kérek, csak egy kis segítséget.
Beleestünk mi is abba a csapdába, mint sokan mások, hogy munka nélkül maradtunk.
Két gyermeket nevelünk, még iskolások.
Mint írtam is, nem pénzt kérnénk
Jövő hónapban már lesz munkánk, de addig nem tudjuk kihúzni,mert az élelem a rezsi melett nagyon drága.
Ezért arra kérném azokat, akinek van módjában segíteni egy kis tartós élelmiszerrel, /tészta, lisz, vagy tavalyról maradt szalonna vagy bármi esetleg tepertő/,kérem segítsen rajtunk.
Jelenleg nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert lakbért is fizetnünk kell.
A gyerekek előtt ahogy tudjuk titkoljuk a nehézségeket, de nem vakok, hogy ne lássák,hogyan élünk.
Kérem a jó szívű embereket,hogy segítsenek egy bajban lévő családon.
Mint írtam, nem pénz, hanem élelmiszer kellene.
Sajnos pénzben nem tudom meghálálni.
Csak köszönettel.
Bízom benne, hogy vannak még itt az országban megértő emberek.
Segítségüket előre is hálás szívvel köszönjük!!!!!
8 honapos kecskékröl tennétek fel nekem képeket? tavaj tavaszi gidákrol ugy hogy améret látszodjon? :-) kicsi virág nem akar nöni :-) lehet törpe kecském lesz nekem is
Amikor az anyakönyvvezető megkérdezi, hogy akarjátok-e, akkor igennel kell válaszolni, utána fölhúzzátok egymásra a gyűrűt. Arra már nem emlékszem, hogy a protokoll szerint kiére először.
Szia! A félreértések elkerülése végett: csak a bakokat adom ingyen. A gödölyéket 2000-2500 Ft. Attól is függ, hogy hány darab kell egyben, illetve, hogy mekkora lesz rá az érdeklődés.
Szia mindenkinek! Itt zajlik az élet látom, olyan régen nem jártam erre! Mondja meg valaki hogy kell a kis bakot meggyűrűzni? Hamarosan lesznek kicsik és tudni szeretném! B U É K!!
Érdekelnek majd az ingyen gidák,ha komolyan gondolod?!Remélem nem a világ végén laksz??Már hetek óta hirdetek az expresszen,hogy keresek olyan barikat és kis kecskéket amelyeket az anyukája nem fogad el és senki nem jelentkezik!Van egy cumis barim és már elég nagyocska,jöhetne helyette megint valami kis állatka,amit lehet cumiztatni!Már megszoktam és így tényleg kezesebbek!
Tehát ha komoly a dolog??Ha írsz nekem egy sms-t visszahívlak!0630/532-36-92
Naaa! Olyan izé vagy!Már eddig is evett a fene,hogy mikor telik már el az a 6 hét ami az enyémeknek hátra van,most meg főleg!Nagyon édesek.Ezek törpék?
Nekem is van tehéntejes gidám.Nem pusztult el,nem maradt csökött,nem fosos,és még csak nem is bőg,hanem mekeg.A gyereknek is csak anyatej való,én mégis tápszeren nőttem fel,az öcsém meg tehéntejen.
Vihar kecskénk most diplomázik gyereksétáltatásból. manapság kincset ér egy jó bébiszitter...főleg, ha az utcai fű legelésével beéri.
Amúgy nekem is van egy előhasim úgyhogy Simikém izgulhatunk karöltve. bár én így kaptam ajándékba....azóta is szidom a srácot, hogy miért engedte össze a bakkal. de nem én vagyok a tősgyökeres állattartó, hanem őkelme.
Félreértések elkerülése végett: nem lehetetlen pár napos gidát felnevelni, csak nagyon macerás. Ezt itt többen meg is erősítették. Mi magunk is neveltünk így kényszerből, sőt őzikét is felneveltünk már. Ezzel pusztán az a baj, hogy egész embert és rengeteg időt kívánó feladat.
A kezességről pedig annyit, hogy mi itt az oldalon -eltekintve néhány kivételtől- többnyire hobbi tartok vagyunk, viszonylag kis létszámmal, napi kapcsolattal. Szerintem legtöbbünk 3-10 kecskével beéri. Mi is ide tartozunk és mondhatom, minden kecskénk kézhez és emberhez szokott, pedig az anyjuk nevelte fel. De mindegyik tudja hol a helye. Velünk szemben is, meg egymással szemben is.
Korábbi években is volt rá példa, hogy egy-egy gidát dobott a mutter, és cumiból kellett nevelni, de első ízben komolyabban tavaly próbáltam 5-10 napos vásárolt gidákat-gödölyéket cumiból felnevelni. Ez próba volt a jövőre nézve, hogy van-e értelme vele kísérletezni, és persze nem a saját szaporulaton szerettem volna kipróbálni. 18 gidából 2 hullott ki, ők az istennek sem voltak hajlandóak megtanulni cumiból inni. Már többször írtam, de nem tápszeren, hanem teljes tehéntejen neveltem őket. (ezzel kivételes szerencsém van, mert ingyé hozzájutok ahhoz a tejhez, amit a tehéntelep nem ad el, persze annak hátrányával, hogy ez zömében az 1 héten belül ellett tehenek, illetve a kezelt tehenek teje), de így ugye effektíven ingyé van a felnevelés anyagköltsége. Napi 3x voltak etetve, de akkor amennyi beléjük fér, éjjel nem kaptak. Nem fostak be, nem maradtak csököttek. Mivel a próba sikerült, idén az összes gidát így tervezem felnevelni, hogy az anyjukat rögtön fejhessem. De erre akár nagyon rá is pacsálhatok... mert ez kb 150 gidát jelent majd.
További előnye lenne, hogy jóval kezesebbek lennének, mint az anyjuk alatt felnőtt gidák. (Persze tudom erre sokan kapásból mondjátok, hogy "nálunk az anyjuk mellett nevelkedett gidák is szelídek", hát nálam nem...nyílvánvaló oka, hogy nem családi ház udvarában, állandó emberi, sőt gyermeki jelenlétben nevelkednek, hanem eddig a választásukig nem sok kapcsolatuk volt emberrel, leszámítva a krotáliázást 1-2 naposan, amíg meg lehetett őket fogni...:)
A nagy létszám és így a nagy tejigény miatt a bakokkal még nem tudom foglalkozzam-e, lehet, hogy csak a legjobb anyák fiai plussz néhány kolbászjelölt lesz felnevelve. A többi ingyen elvihető kategória. A gödölyékből is -ha valakit érdekel- adok el napos korban, azon anyák lányai közül akiktől nem tervezek szaporulatot megtartani. És ennek nem termelési okai vannak, hanem egyszerűbb... :) rövidszőrűek. Max fél alpesi, fél szánen és negyed núbiai gödölyék illetve egyéb mixek lehetnek.
Kriszta nőtt a családom. :-DDD Kilencen vannak. Remélem mind megmarad. Azt csak halkan mondom hogy Cucuka bejött a lakásba a gyerekekkel, mert Tündi félt a röfiktől. :-DDDD
Még valami: geda1 nyilván nem akar, vagy nem tud a lent megnevezett fajtákból választási méretűt venni. Ezért bevállalja a munkát és az esetleges veszteséget, ami ezzel jár(hat). Tápszerrel felneveli őket, jobban jár, de csak akkor, ha egyébként baromira unatkozik otthon. 15-öt cumiztatni nem egyemberes feladat, ha vödörrel csinálja, az sem egy leányálom. A másik oldal pedig az eladó, akinek a tej kell, nem pedig a szaporulat.
Megmaradnak, és ugyanolyanok lesznek mint a többiek. Legfeljebb nem tudod majd őket Magadról levakarni. Ezen a fórumon is nagyon sok példa van erre, talán mások is elmondják a tapasztalataikat erről.
Erre azt hiszem, éppen Simika adta meg a jó választ néhány hónappal ezelőtt. Az ember sem csináltatja meg a 13 éves lányát, mert már "ivarérett". Reméljük, neki most szerencséje lesz.
Szerintem mindenki aggódik egy kicsit, ha nem tök hülye. Ez a normál. De a tapasztalatunk az, hogy ha jól van tartva a kecske, akkor nagy gond nem lehet a kicsikkel és az elléssel.
Az meg, hogy túl korán lettek hasasok, csak akkor érdekes, ha komoly tenyésztésben vagy nyakig. Különben talán nem számít annyira. Azt gondolom, hogy a kecske szervezete nagyon jól tudja, hogy mikor ivar érett. ÉS akkor fel is veszi a bakot. A tenyész érettség viszont valóban más tészta.
Szia! Ha meg nem sértelek érdeklődésemmel, mihez kezdesz az 1 hetes gidákkal? Többnyire két hónapos korukig az anyáknál illik hagyni őket. S mivel fajta szerint érdeklődsz, gondolom nem vágni akarod őket. Ez esetben kicsit (nagyon) korainak tartom az elválasztást.
Ez csak az véleményem, várd meg a többiek hozzászólását is, hátha mást mondanak.
A legtöbb(*) kecskénél átlagos(*) évben a január eleji az utolsó ivarzás a főszezonban.
* kéretik szintén statisztikailag értelmezni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy optimistaként szervezzél bakot hó végére, de ne szerződj le az augusztusi tejszállításra.
Az ivarzás hossza (csakúgy mint például a vemhesség hossza) egy állatfajnál (is) egy statisztikai eloszlás-függvény szerint alakul. Vannak benne szélső értékek, de annyira kicsi valószínűséggel, hogy arra bazírozni nem érdemes.
Az megint egy másik eset, amikor konkrét megfigyelések alapján már tudod egy adott egyedről, hogy MINDIG(általában) így-vagy-úgy csinálja azt a dolgot, amit statisztikailag a fajtársai átlagosan esetleg másképpen.
Ahogy mondod, fejőállásnál kifejezetten előnyös a szűken fogott nyak, mindenféle elmozdulást minimálisra radikálandó. És fölülről zárható kell, hogy egyáltalán ne tudja kivenni magát, csak ha már a gazda úgy ítéli, hogy készen vannak.
Egy kis szénabálányi doboz(OSB), elől akkora nyílással ahol egy kecske feje bőségesen befér. A teteje nyitható, kanadai zsindejjel fedve. Mivel a kerítés oldalára van felszerelve, kívülről fel lehet tölteni. Ugyan így is kipocsékolnak valamennyit, de idáig még ez a legjobb.
Köszönöm a válaszokat. Igen olvasgatom is visszafelé a fórumot, sok jó dolog és ötlet van leírva. Amit írtam hogy ivarzik az egyik kecském az nem akkor volt időben hanem már előtte még karácsony előtt valamikor. Édesanyám volt itthon akkoriban egy ideig és nem nagyon emlékszik hogy mikor kezdődhetett, ezért csak nagyjából tudom behatárolni. Elméletileg mostanában egy héten belül telik le az idő. Érdekes volt mert mikor hazajöttem Édesanyám mondta hogy mekkora barátok lettek a kutyával, hogy mindenfelé kísérgetik egymást az udvaron. Ez gondolom egyértelműen ivarzásnak mondható. Meg előtte például meg sem nagyon engedte magát simogatni azóta meg kezes bárány lett. Az ivarzás az folyamatosan törvényszerűen bekövetkezik vagy lehetséges hogy mondjuk csak akkor egyszer fordult elő (teszem föl tavasz jellegű idő miatt)? Eddíg úgy tudtam hogy tavasszal és ősszel ivarzanak a kecskék. Ezért is lepődtem meg kicsit. Mindegy bízom benne hogy ismét fog ivarzani ha már egyszer gyorsan ideért a bak. :)
Reggel kipróbáltam a búzakorpa + langyos vizet, egész jól megeszegették.
Köhögős kecskémet ismét köhécselni hallottam, elég hosszan mélyen köhögött remélem nincs komolyabb baja, más tünetet nem észlelek rajta.
Jesszusom, mennyi hülyeséget irkáltam ide már megint, de közben olvasok is mindenféle okosságokat. És kérdezek is róluk!
Muharszénát ehet a kecske? Aszongyák, hogy pacinak meg bocinak jó, akkor elvileg a kecskének is jó - vagy helytelen a logikám?
Meg aszongyák, hogy a muharszénával az is lehet a gond, hogy szárazon nem lehet benne felismerni a csattanó maszlagot, ami olykor belekerül, és a pacinak nagy baja lesz tőle. Igaz ez a kecskére is?
Ne haragudj, hogy beleszólok abszolút kezdő létemre, csak megosztanám a tapasztalatomat: az én kecském most ősszel öt napon keresztül ivarzott. Nem tudom, miért lehetett így, de jól jött, mert a bak késett egy kicsit.
Már megbocsáss, de az "abszolút alkalmatlan tákolmány" kategóriában a miénk az első hely, ugyanis mi egy fűrészbakból csináltunk szénarácsot. Annyira gáz, hogy le sem fényképezem. A legnagyobb gond - a sok pocsékba ment széna mellett -, hogy kevés fér bele, tehát naponta legalább háromszor kell belepakolni, ha beleszámítom a pazarlást és a két kecském haspókságát. Jó tanács a hozzánk hasonló kecskéseknek: fűrészbakból nem lesz jó szénarács (pedig olyan klassz ötletnek tűnt).
Hát ő nagyon édes!!! Most még, pár hónap múlva meg majd retteg tőle az emberiség. Tudsz még róla képet feltenni? Beleszerettem! (Csak az uram meg ne tudja.)
Köszönöm a választ. És most verem a fejem a falba... Nevetséges áron adtam el őket, még úgy is, ha "mezei" kecskeként nézzük őket. Azt hiszem, nem kellett volna rákérdezni...
Szerintem ez a képen bemutatott kaloda etetésre nem, de fejőállásnak, akár gépi fejéshez is tökéletesen alkalmas lehet. Ha egy bizonyos számú fejőállásba csak annyi fejős áll be amennyi hely van, és a többiek nem tudják őket fejés közben döfködni (mivel a fejőház el van szeparálva a többiektől), akkor van létjogosultsága.
Ezek a tipusú etetők (függőleges nyílásúak) csapdaként tudnak működni, és főleg vemhes anyákra veszélyesek, mert ha elkezdik hátulról és főleg oldalról gyepálni a többiek, akkor sokszor belefeszül a nyaka, és nem tud szabadulni, hiába tudja, hogy fölfelé kéne mozdítania a fejét.
Azok az etetési rendszerek, amelyekben ez a veszély sokkal kisebb, ott vízszintes irányban el tud mozdulni a nyak (és vele együtt az egész kecske). Értelemszerűen ezekből viszont a takarmány sokkal nagyobb nyíláson tud kiesni, nagyobb a veszteség. Valamit valamiért.
A kecske úgy lett kitalálva, hogy a füvet nem lerágja, hanem letépi. Ezt az istennéni úgy beleverte a kromoszómáiba, hogy szénaevéskor se fog leszokni róla, és azt is kitépi az etetőből.
Hallott már valaki a nagyrédei kecskefermról? Basszus 20 km-re se vagyok tőle és még nem voltam ott. Ezt sürgősen be kell pótolnom. Egyépként alpesiekkel foglalkoznak.
Ez tényleg dobogós etető, de legalább bele tudnak feküdni. :)) Most a napokban kevesebb szalmát teszek be nekik, hátha megkóstolják a lehullottat is. Bár a mai kiló répa után szerintem eszük ágában sincs enni. :) Egyébként Október elején a bak megugrotta az egyik lányt. Kiváncsi vagyok lesz-e gida. Izgalmas. :) Még nincs szemmértékem hozzá, hogy meglássam a gömbölyödést, bár a sok kaja is szerepet játszhat a pocakokban. :)
Teljesen igazad van. Én is a fotelban ülve olvaslak Titeket minden nap, mégha nem is szólok hozzá itt vok! olvasok szorgalmasan a topik elejétől. qva hosszú.....:)) még csak 2007-ben járok:))) de! mindenképpen tanulságos és érdekes, csak ajánlani tudom minden kezdő kecskésnek, hogy ne sajnálja az időt és olvassa végig a fórumot. Komlyan mondom ki kéne adatni nyomtatott formában!:)))
Szia.A kutyával azért van el még mindig ilyen jól,mert őt már ismeri,és megszokta,ellentétben a bakkal.Elsején írtad,hogy szeretnél bakot,és hogy az egyik anya egyértelműen most ivarzik.Akkor kb:dec.30-31-e lehetett,viszonyíts v.mi-hez/szilveszter?/,és akkor megvan a dátum.Ha 30-31-e akkor,most jan.18-a körül figyelgesd.
Legjobb ez a fórum, és kérdezz, kérdezz, kérdezz....Mindíg van egy tömbtárs, akinek van életszerű tapasztalati megoldása. Aztán a gyakorlat teszi a Mestert!!! A könyvet pedig oldalraszámra fizetik...:))))
15x15-ös betonháló. Előnye, hogy kívülről nyitható ajtókon át tölthető, belülről zárt. Hátránya, hogy a fiatalok időnként beledugják a fejüket, aztán persze ki nem mindegyik tudja húzni. Valószínűleg kisebb rácsmérettel mégjobb lenne.
Ezt a tervet én is megtaláltam és valami hasonló, V nyílású etetőre gondoltam, de mivel a kecskéink szarvaltak és szeretnek rombolni, jó masszívra kell csinálni. Még az is eszembe jutott, hogy etető helyett egyfajta fedett kerítést készítek a karám egy részén, amin a fejüket épp át tudják dugni és a másik oldalon tárolnám a szénát, amiből egy vályú szerűségbe tudnék eléjük szórni úgy, hogy 20-30 cmre ki kelljen nyújtaniuk a fejüket a kerítésen túl. Így talán nem húzzák át a lábuk alá a szénát, hanem azon mód elcsámcsogják. Bár láttam már olyat is, hogy teli szájjal elsétálnak a kert másik végébe, közben hullik a szájukból a finom széna. :)
Az abrakot szerintem ne keverd a vizes korpával, az legyen külön cucc, reggelire, mert akkor jobb étvágyuk lesz a szénához. Az abrakkeveréket én estefelé adom, mert hosszú az idő reggelig, és azzal szépen elvannak éjjel. Kukorica-árpa-zab-tritikálé van egyenlő arányban a keverékben. A szoptatósoknak, és a baknak az ivarzásos időszak alatt több a zab. Kukoricával pedig óvatosan, mert ha túlhízlalod, akkor rosszabb a termékenyülő-, és termékenyítő képessége.
Az okosok kb 40 dkg/napot írnak, de ha legelőn vannak, és sokat mozognak, akkor a 60 se sok...szerintem..
Ezek a kecskeetetők elméletben és rajzon mindig remekül "működnek", de a valóságban nem biztos, hogy beválik. Nálunk például, ha az egyik betenné a fejét egy ilyen kalodába, a többiek máris ütni kezdenék hátulról. Ijedtében nem biztos, hogy ki tudná rántani rögtön a fejét. Sajnos nem elég biztonságos, legalábbis csoportos étkeztetésnél nálunk nem működne. De azért bátran próbáljátok ki, lehet, hogy beválik.
A magam részéről már megszoktam, hogy némi veszteséggel számoljam a szénát. A lehulló rész megy alomnak, esetleg frissiben összeszedve a baknak. Azoknak minden jó. Csak sok legyen! :))
Én eddíg úgy csináltam hogy kaptak fejenkéntre mérve kb 0,6 kg abrakot ami első időben csak zab volt, utána kukorica + nagyon kicsi rész zab, most zab nincs csak 0,6 kg kukoricát kapnak meg minimális korpát (egy kecskére 1 marékkal). Ezt kétfelé szedem tehát reggel 0,3 kg meg este is 0,3 kg abrak van nekik. A korpa 1 marék/kecske/nap az elméletileg jó csak mondjuk vízzel keverve adjam? Az abrak keverék mikből lenne akkor jó összeállítás? Mert akkor így a kukoricával tisztán, végülis hízlalom őket ha jól értem. Illetve a 0,6kg abrak/kecske/nap elegendő?
Azért nem foglalkoznak egymással,mert már lemúlt róla az ivarzás./az ivarzás id.tart:1-3 nap/Három hét múlva figyeld meg őket.Amikor szedem nekik szét a bálát,én is köhögök néha,ha kicsit poros a széna.:-)
A laktációnak semmi köze az ivarzáshoz.Ivarzási szezon van,miért ne jöhetne rá az ivarzás? Az én kecském aug.11-én ellett,és okt.02-án befedezett.Azóta sem ivarzott vissza,már szépen látszik a hasa,és a gidamozgás.
Én a búzakorpát langyos vízzel összekeverem olyan sűrű tejbegríz állagúra, úgy imádják, de szárazon az orrukba megy, és prüszkölnek tőle. Úgy vettem észre, ha kapnak korpát, akkor szívesebben eszik a szénát, de a szemes akkor nem fogy. Jó a beleiknek is, fosás ellen, ha nincs diólevél -télen nincs- akkor igen hatásos szer. A kukorica hízlal, azzal vigyázz, ha nagyon hideg jön, akkor adj nekik többet. A zab tejcsináló. Én abrakkeveréket készítek 3-4 féléből, és úgy adom, a korpát meg vizesen.
Ha ilyen ritkán köhög, szerintem nincs baj, de azért figyeld, lehet hogy csak félrenyelte a kérődzéskor a cuccot...
Egy éjszaka alatt úgy néz ki szépen összeszoktak az új bakkal. Viszont érdekes dolog hogy az amelyik eddíg úgy nézett ki atomra ivarzott (tünetileg is meg viselkedésre is), azzal teljesen közömbösek a bakkal egymásnak. Nem igazán értem, de pl eddíg míg nem volt bak addíg úgymond a kutyába volt beleszerelmesedve kísérték egymást mindenhova meg minden. Ezt még most is csinálja a kutyával de a bakra rá se hederít, sőt ő félt tőle a legjobban először. Vagy ezek szerint mégsem ivarzik?
Más: Vettem kukoricát, és búzakorpát (zabot meg majd jövő héten). Milyen arányban keverjem őket össze? A korpa ha jól tudom az ellés előtt is fontos takarmány nekik valamiért. A zab meg elősegíti az ivarzást. Ha tévedek úgyis kijavítotok.
Még más: Egyik kecskén hallottam hogy köhög, de nem egyfolytában hanem csak 2 óra alatt egyszer vettem észre. Lehet hogy megfázott vagy esetleg félrenyelt valamit pont akkor (nem evés közben volt mondjuk)? Mivel lehetne gyógyítani illetve milyen esetben kell ezzel foglalkozni? Többiek elkaphatják?
Köszönöm hogy próbálsz segíteni de én arra gondolok hogy nem ez lehet az oka,mert akkor csak 2-3 nap volna ilyen furcsa viselkedése. A laktációja még elméletileg nem járt le mert tavaly csak március 12-én volt a baknál randin.
Akinek van kedve, küldjön képet az etetőjéről. Szeretnénk ötleteket gyűjteni az új etetőhöz. :) Előre is köszönöm! Már pár képet lementettem, de kíváncsi vagyok, ti, a tapasztalt kecskések, mit tartotok jónak. Kezdem én az enyémmel, mellyel az "abszolút alkalmatlan tákolmány" kategória első helyezettjének kiáltom ki magam. :)
Bizony. Nem akarok megvonni tőlük semmit (Szerintem kövérek is, mint a disznó. :) ) de a pofátlanságnak is van határa. Bevallom, egyszer-gyszer már volt, hogy 1 nap nem kaptak szénát, és akkor nálunk is kiürült az etető, de a földön 40-50 cm vastagon heverő, szemre-szagra kifogástalan szénát is sajnálom. Persze zöldség és szemestakarmány minden nap van. Lehet, emellett nem is igénylik annyira a szénát. Mindenesetre jövőre (azaz már idén) új etetőt építünk, amiből nem tudják könnyen kiszórni.
Fából volt....talán egy régi bádogteknőhöz hasonlíthatnám az alakját...
A hosszanti oldala úgy volt kifúrészelve kb három-négy helyen, hogy legfelül befért a kecske egész feje....de ahogy lehajolt a szénáért ott már csak a nyakrészének volt hely....amit a nyakával zárt le...
Teljesen zárt volt így a rendszer....szerintem nem sok széna hullhatott ki belőle...
De egy alsó tálca mindenképpen javallott minden etetőhöz....hiszen főleg lucernánál rengeteg finom levelecske potyog le ....
Milyen a jó etető amiből nem tépik ki a drága szénát és nem gazolják el ???? Már mindent kibróbáltam :kicsi rés hogy csak a szája férjen be, nagy rész hogy az egész feje férjen be/ /megemelve /alacsonyan/ választókkal/ V alakban ,ezek mind hatástalanok a széna mindig a paták között végzi.Valaki egy jó megoldást?Vagy esetleg egy képet ? Hasznos lenne .:)
Ma meghoztam azt a bakot amit tegnap linkeltem, hogy milyen fajtájú lehet kérdéssel. Elméletileg búr + szánentáli is van benne. Nagyon szelíd, aranyos, és egészségesnek néz ki.
Kérdezném hogy mivel még a külön helye nincs meg, baj hogyha az ember összezárja az anyakecskékkel akik között van esetleg vemhes is? Szelíd a bak bántani nem bántja őket csak ismerkedne, az anyák viszont most úgy néz ki mintha azért félnének tőle de szerintem még csak idegen azért. Vélemény?
Véleményem szerint a szénát nem szabad megvonni tőlük...talán inkább az etető kiépítése olyan, ami miatt túl sok kerül a földre....lehet, hogy azon kellene módosítani....
Földről nálam sem esznek meg semmit....kivéve az elpotyogott abrakszemeket...úgyhogy azon ne csodálkozz...
A "kelleténél" szót arra értettem, hogy ha annyira megerőszakoljuk a természetet a "haszon" érdekében, hogy az már káros az állatra....vagy az eredményre ....pl. a tejre nézve.
A haszon ellen semmi kifogásom....sőt....
De akkor kicsit elnagyolom a dolgot:
Azt gondolom, hogy ma a genetika képes lenne egy "tehéntőgyű" kecskét előállítani.....tömni kellene mint a libát szokás....és 20 liter tejet adna...igaz, mozdulni nem tudna, mert kicsit nagy lenne a tőkesúly...(tőgysúly).
Szép lenne egy ilyen kecske?
Kellene?
(na...jól van....bevallom neked így négyszemközt...csak az írigység beszélt belőlem!!!)
Nemrég azon kaptam rajta a mi Sanyinkat, hogy a földről szemezgette a tálkából kiszóródott szemestakarmányt.
Az óljukban majdnem térdig ér a finom széna, aminek semmi baja, egyszerűen csak hozzáért a földhöz. Mivel szabadon mozognak a karámban alig használják az ólt, így a szénát sem piszkolják össze. (egy két bogyó van csk itt-ott) Bosszant, hogy mindig frisset kell adnom nekik, miközben benne gázolnak. Mi lenne akkor, ha 1-2 napig nem kapnának szénát? Inkább éheznének vagy azért kiszedegetnék a széna közül ami kell nekik? Elég jó húsban vannak szerintem, nem hiszem hogy ártana nekik még ha nem is ennének.
Ezek a kecskék ennyit tudnak. Miért baj az, hogy a "kelleténél" többet termelnek, azaz hasznot? Egy csomó ilyen túltermelő állat létezik, ezért hívják haszonállatoknak. Sőt! Bogár is van ilyen pl. a méhecske. Vissza se lehet fogni őket:)
köszi ,remélem jobb lesz ez az év mint az elmult :-) hisz régebbi hsz-oknál szegény feketét fényképeztem nött a hasa, ugy éreztem mint ha gidái lennének :-D a végén meg kiderült csak jol tele zabálta magát,hát a gödölyék jol jönnének nagy tejesek vagyunk
a metszés nálunk megoldodott :-) ja és az összes anyám vemhes lett ,ilyen még nem volt a 16 év alatt :-) remélem jo évvel kezdem, eddig mindig volt a vett anyák között volt selejt meddö, de a mostaniak mind jonak bizonyul,igaz nem akarok elszolni elöre semmit, hisz a feketénél is vártam a gidákat :-)
Szerinted hol a határ? Mennyi tejet szabad adnia egy kecskének?
Halkan megjegyzem, hogy ez a kecske semmiféle különleges nemesítési eljárában nem vett részt. A takarmányozás se különleges, mint írtam. Egyszerűen jól érzi magát, és szívesen adja nekem a tejet. Persze lesoványodik a hajtástól, de a laktáció végére, mikor már kevesebbet ad, szépen összeszedi magát.
Nővérem nem nemesített, és nem "takarmányozódik" különlegesen. Mégis a gyerek mellett még kifej napi 1,5-2 l tejet. Ez nem természetes? Aránytalan? Ez van...
A tej minőségére nem hiszem, hogy panaszkodni lehetne. Nem olyan sűrű és büdös, mint néhol, viszont finom. A kecskék pedig vígan ugrándoznak az udvaron, hatalmas hassal és tőggyel, 4 hónapos vemhesen...
Mondok mást: van egy kecském, tavaly hármat ellett, és a kicsinyei csak az egyik tőgyfelet szívták, a másikból napi 3 l-t fejtem 1,5 hónapig....
A kecskék élettartama persze rövidebb lesz a hajtástól, de mi emberek ugyan nem ugyanígy vagyunk?
Bocsánat, ma jutottam először ide! A felső az holland . Ez a gazella szín elég értékes, mert ritkán öröklődik. Nekem is van egy ilyen anyám, még egyszer sem lett ilyen kicsi tőle. Az alsó színre holland, csak a lábai nem elég rövidek.
A Remi kecském nem szalad a gabonáért. Ö augusztus 8.-án ellett 2 utódot (első ellés)és 2-3 héttel ezelöttig versenyt futottak ha meghallották hogy öntöm az edényükbe a gabonát. Az ellés után szépen volt teje. Még mindig együtt vannak de az első két hónapban éjszakára és a harmadik hónaptól teljesen megakadályoztam a szopást. Az első két hónapban az éjszakai tejtermelés 1.5-1.7 l volt. A harmadik hónapban sem változott a mennyiség pedig már nem tudták szopni (csak reggel fejek). December 25.-én fejtem utoljára 1 liter felett jelenleg már csak 0.8 litert.
Jelenleg este alig bírom az ólba beterelni csak áll az udvaron és mekeg. Ha feléje megyek rohangál mindenfelé csak be nem.
Mi okozhatja a gabonával kapcsolatos rajongás elmaradását?
Ha most feloldanám a szopási tilalmat újra kezdenének szopni a kicsik?
Mi okozhatja az ólba való terelés ellenszegülést?
Előre is köszönöm az ötleteket,tanácsokat.
Ui.: Már egyszer irtam hasonló regényt ma délelött de nem jelent meg az oldalon .
Én sem tudom az új anyák mikor fognak elleni, de úgy vagyok vele, hogy repűlő levegőben, gyermek a pocakban nem marad, valahogy lejön és kijön:)))) így van ez a kecsóknál is, úgyhogy ne aggódj, ha vemhes akkor meg is fog elleni....valamikor. Én is megtanultam már: a vemhesség legbiztosabb jele az ellés!:)
Hát igen, túl vannak babusgatva meg pátyolgatva a kecskéink. De ha eccer már mi vagyunk a gazdijuk, megpróbáljuk minden igényüket maximálisan kielégíteni, oszt vagy meghálálják vagy nem....
Egyszer írta itt valaki és bocsássa meg, hogy nem emlékszem a nevére, : ha még egyszer születek, kecske akarok lenni...nálunk. Ezzel én is így vagyok.
Az még hagyján...de ez a kis hülye nem eszik ám meg akármit...földről soha...ha a kezembe odaviszek neki valami finom falatot, akkor addig szagolgatja, amíg oda nem érnek a többiek...
És sárba sem hajlandó lépni....
A lányom csak Hercegnőnek, meg Primadonnának hívja....
Nálunk is van egy újonc, akit mindenki elkerget, csak a földről eszi lopva a többiek által elpazarolt kaját. nem is léttam még, hogy a szénatartóból evett volna. El is neveztük Kukásnak:)))
Na ez jó kérdés! Ahonnan hoztuk, a tesója hófehér rövidszőrű tiszta szánen kinézetű volt. Aszonták van benne szánen és alpesi. Én igazán egyiket sem látom benne, de ő az akit nehezen tudok elapasztani. Ja és igazi terrorista volt mikor idekerűlt(szerintem azért adták el), de már nagyon sokat szelídült. Azé Ő a főnök a kecsók közt.....szanaszét szaladnak ha csak a fejét is felemeli, még a bakot is elveri. van is benne legalább 60 kiló. Tavasszal 4 gidája volt, mindet fel is nevelte. Igazi madam, a szobába is bevihetném olyan tiszta, babarozsaszín a bőre, és a sárba nem teszi a lábát.))))
itt van még pár róla:Ilyen volt nyáron mikor hozzám került.....
( a világ leggyávább és legmakacsabb kecskéje....mindenki elzavarja az etetőtől...nem mer bemenni az ólba, hanem alatta fekszik(merthogy lábakon áll)....de amikor nagy hidegben be akarom vinni az istállóba, ahol egyedül ehetne....meg jó helye lenne, akkor kerekeket kell a lábaira szerelnem, mert az istennek sem hagyná ott a többieket...)
Ő az egyetlen, akivel 10 percig harcolok, hogy megigya a "K" vitamint....utána meg negyedóráig nyugtatgatom, úgy remeg az egész kecske....
én a Terkával vagyok gondban. úgy hoztuk el a nyáron, hogy lehet, vemhes. szépen nőtt is a hasa. de most már kezdünk kifutni az 5 hónapból, és sehol egy jele, hogy elleni készülne. de a hasa hatalmas.
Még nekem is van egy anyókám, aki nehezen apaszt. Őt még kétnaponta meghúzogatom:) Apaszt ő is csak sokkal lassabban mint a tőbbi. De még nincs elkésve, április 1-re "írtam" ki. Örülök, hogy jól végződik a dolog a jánykáiddal. Megfizetted a tanulópénzt.
Azé ha bármelyikünknek felajánlanának egy ilyen "tehéntőgyű" kecskét, nem mondanánk, hogy nem kell....:)
Más.: 3 hete vettem pár kecsót. Már akkor feltűnt, hogy az egyik anya ivarzik, sőt fel is vette a bakot, holott az addig is mindíg velük volt, tehát valami miatt eddig nem vemhesült. Azt gondoltam azért mert elég soványka. Most, hogy letelt a 3 hét, újra ivarzott és a bak is tette a dolgát. A régi tulaj azt mondta, hogy tavasszal nem volt gidája, de előtte éven igen. Most arra gondolok(nemtom helyes-e a feltevésem), hogy nehéz ellése lehetett és valami gebasz van belül. Tejcsi viszont valamennyicske van a tőgyében. A többi anya tuti vemhes. Namostakkor várok még három hetet oszt ha megint ivarzik akkor kés? Mert vemhesen biztos nem csinálná ezt. Valami tipp esetleg?
Hm...lehet, hogy most egyedül maradok a véleményemmel...de azért elmondom:
:-)
Nem hiszek a "tehéntőgyű" kecskében!
Nekem tetszik az a fotó, ahol szegény kecske szétterpesztett lábakkal álldogál, mert akkora a tőgye, mint egy rosszabb tehénnek.
(bocsánat...ez nem a gazda, vagy szegény kecske ellen szól....csak a természetesség és az aránytalanság ellen)
Ha abból indulok ki, hogy egy egy-két literes kecske szépen fel tudja nevelni 2-3 kicsinyét a maga tejmennyiségével, akkor gondolom kb. ez lehet az alap. Ha ezt a tejteljesítményt az ember mindenféle keresztezéssel, nemesítéssel, speciálisan kiszámolt takarmányozással meg tudja duplázni akkor valszeg még nem erőszakolta meg (nagyon) a természetet.
De azt hiszem, hogy egy bizonyos szint felett már ez történik. És ez előbb-utóbb valaminek a rovására megy. Jobb esetben csak a tej minőségének....rosszabb esetben a kecske egészségének, vagy élettartamának.
Azt hiszem, hogy a természetben minden így működik....
Ha egy hektárnyi föld "X" mennyiségű kukoricát ad magától....és ezt mondjuk vetésforgóval, trágyázással meg lehet növelni "y" mennyiségre ....de aztán megjelenünk a műtrágyával tonnaszám....esetleg némi genetikával...akkor ott is valami megsínyli előbb-utóbb vagy a föld...vagy a termény...
És azt gondolom, hogy a szépség az valahogy mindig kötődik az arányossághoz...pl. az arányos testalkathoz....akár ember, akár állat esetében.
Te vagy az én emberem! Én ennek az "egyél, amennyi beléd fér" takarmányozás bevezetésétől nem kicsit tartok. Először is azért, mert szerintem nem tudnák, hogy hol a határ. Főleg a szemesből zabálnák magukat fostosra. Másodszor meg azért, mert ezek kiennének a vagyonomból. Ennek ellenére megkérdezem, hogy mi ennek a menete? Egyik napról a másikra egyszercsak eléjük tetted hadd zabáljanak kedvükre? Mennyi idő alatt normalizálódik, illetve áll be az elfogyasztott takarmány mennyisége?
Első ránézésre tuti,hogy van benne búr. 9 hónaposan,már simán,és biztosan kell fedeznie.Hogy minőségre milyen,azt nem nagyon tudod leszűrni,mert még nincs utánna olyan utód amit megnézhetnél.Így kénytelen vagy elhinni amit az eladó mond.De az is lehet,hogy ő sem tudja.Max a heréit tudod megnézni.Egyébként egészséges erős kis jószág,és az ára is, hát"nem pénz érte".
Én zala megyében vettem őket. Nálad az ivarzásnak milyen jelei voltak? Pl ha csak a farkát csóválja illetve ugrándozni szeret pl téglarakásról le meg ilyenek de egyéb jele nem nagyon van akkor az lehet simán jól érzi magát és kész vagy ivarzás jelei? Mennyi ideig volt a baknál a tiéd most?
A kitőgyeléssel kapcsolatban én csak azért írtam végleteket, mert már volt szó ilyen esetről itt a fórumon (3-4-5 évvel korábban...):)
Ewald mami gödölye korában, 2 éve németországból utazott idáig vagy 20 társával együtt. Alpesi kecske, de most, hogy átolvastam a nemesítéshez, keresztezéshez tartozó fogalmakat a Molnár-féle könyvben, lehet, hogy Német nemesített őzbarna. Hogy milyen tejelő, az idén fog kiderülni, mert októberben vettem, és nálam most fog elleni először (ez lesz a második ellése).
Bak nincs még nálam, de mostanában szeretnék hozni egy felnőttet hozzájuk hogy befedezhesse amelyik ivarzik. Csak még meg kell csinálni a helyet neki kb 1 hét. Ahonnan hoztam őket ott együtt voltak ivarérett bakkal október végéig majdnem. Szóval ez alapján akkor elméletileg vemhesek lehetnek.
Hasukon akkor ezek szerint nem akkora jel hogy nem látszik mindegyiknek? Ez a kitőgyellés érdekes, ahogy mondod hogy lehet olyan hogy fennt maradnak a csecsek a hasán (szóval igazából nincs is tőgye) mikor ellik és csak a gida mikor szopik akkor indul el neki a kitőgyellés, jól értem?
Apropó ellés: Van neki valamilyen előjele mondjuk pár nappal már vagy valamennyi idővel hogy elleni fog? Akkor pl az a kecském amelyik már úgymond kitőgyellt az akkor mondható akár hogy 1 hónapon vagy 1-2 héten belül ellik? Ewald mami nevű kecske milyen fajtájú? Van nálam is kettő ami nagyon hasonlít színre is rá. Jó tejelő?
Pár oldallal ezelőtt erről beszéltem:) Ez a kecskemama lehet előlről, oldalról akármilyen randa, ha hátulról ilyen szép! Persze miért lenne randa akár egy kecske is??? :)
Ahonnan hoztad őket, onnan bakot nem hoztál? Csak lányok vannak? Mert ha van köztük ivarérett felnőtt bak, akkor nagy valószínűséggel mindegyik anya (gödölye) vemhes. A kitőgyelés nem mérvadó. Szinte ahány kecske, annyi féle. Van amelyik már ellés előtt 1 hónapra elkezd tejet termelni, de van hogy csak az ellés napján, a szopós gida szopására indul meg.
Új vagyok itt a fórumon és a kecske tartásban is kezdő. 2 hónapja hoztam az elsőt. Ahonnan hoztam őket azt mondták hogy elméletileg vemhesek. Van köztük olyan is amelyiknek ez az első vemhessége (már ha vemhes). Igazából mivel nem tudni biztosan a fogantatás idejét ezért sem tudom nagyon hogy melyiknek kellene látszani már a hasán kifejezetten illetve melyiknek nem. Másrészt az én logikámmal gondolva van egy másik megfigyelési szempont is a melyik vemhes vajon kérdésre: ez pedíg a tőgy növekedése. Lehet nem jól gondolom,de mivel vannak amelyikek még sosem ellettek (első évesek), a tőgyük nincs leereszkedve csak a csecsek látszanak a hasukon , viszont van közöttük amelyiknek már a tőgye úgymond leereszkedett és látszik mintha kezdene növekedni. Én logikám ebben hogy amelyiknek leereszkedett az tuti vemhes (megjegyzem neki a hasán is látszik azért), a többi amelyiknek meg nem ereszkedett le az meg nem vemhes. Gondolom ezt azért is mert hát ha mondjuk februárban ellenének akkor már azért nem a hasukon kellene csak a csecseknek látszani hanem mondjuk mint annak az egynek is már leereszkedett a tőgye. Aztán van köztük olyan is amelyik meg egyértelműen most ivarzik, na akkor ugye ő sem vemhes ezek szerint. :-) Szóval kérném a segítségeteket, nektek már ebben úgyis van sok tapasztalatotok gondolom.
Április 20-ra várható az ellés. Addig még van idő bőven. A legkorábban ellő anya e hó 16-ra van kiírva. Ő egy suta tiszta alpesi. Küldök róla majd képet. Valószínű benne csak egy kiskecske van, mert csak kicsit gömbölyödik. Viszont a tőgye már "sportosan" liffeg jobbra-balra járás közben:)
Az "abban az évben..." a múlt évet jelenti, azaz a tegnapi nappal befejeződött évet:) Sajnos még nem tudom, hogy mi lesz a mostani kitőgyeléssel, de baromira figyelek. Az tuti!
Akkor két olló született, de az egyik nem volt életképes. Az egészséges tőgyfél simán felnevelte azt az egy megmaradt gödölyét úgy, hogy esténként üresre fejtem az anyát.
Köszönöm, hogy írtál! A kecském jelenleg is nagyon beteg ,nem evett nem ivott, kapott gyulladáscsökkentő injekciót is. inkább jobb lenne ha én is kiselejtezném, de nagyon sajnálom, elég nagy a hasa félek nehogy elvetéljen. Remélem elmúlik a gyulladás és nem lesz beteg.Egy tőgy is elég egy gida felnevelésére ha még egy lesz azt majd egy másik anya kapja.
...és még annyit, hogy innen a fórumról tudom, hogy az ellés előtti kitőgyeléskor kifejt tej, az nem föcstej. Az csak az ellés beindulását követően alakul át az ellést megindító hormonok egyikének hatására.
A tőgy fejése, masszírozása meg tuti nem indítja be az ellést, vagy nem okoz vetélést, mert nem termelődik hatására annyi oxitocin.
Kb 1 héttel élte túl a kecske. De neki teljesen elhalt a fél tőgye. Nem volt duzzadt, sem fájdalmas, érzéketlen élettelen volt és dögszagú. Eltávolítva sem vérzett a vágás helyén. Általános állapota is szar volt. Feküdt, nem evett. Igazából nem szokás ilyet túlélni. Eddig egy tehenet láttam, ami túlélte, és az elhalt tőgynegyed eltávolítása után a maradék 3-mal tovább élt. Legalább 1 hétig az is feküd, infúziókon élt, csodával határos, hogy túlélte. Az már szegénynek pechje volt, hogy pár hónapra rá, a gyógyszerek várakozási idejének lejárta után selejtezve lett, mert teljesen elapadt a teje, vemhes nem volt, így nagyüzemi körülmények között az ilyen állat megy a vágóhídra...
Szerintm nagyon jól tetted, hogy kifejted. Én ezt elrontottam az egyik kecskémnél. Csodálkoztam, hogy féloldalasan kezdett kitőgyelni. Ez ellés előtt 3 héttel volt. Nem foglalkoztam vele, mondván még van idő bőven, és majd a megszületendő kicsik majd leápolják... elléskor már csak a gyulladt tőgyfél ápolásával, kezelésével küzdöttem, és reménykedtem, hogy meggyógyul. Abban az évben abból a feléből csak 3-4 tejsugarat fejtem.
Viszont a másik, egészséges tőgyfélből 1,7-1,8 litert fejtem fejésenként reggel is, este is!
Tisztelettel kérem segítségeteket az alábbi esetem megoldásában.
Van egy "öregecskedő" anyakecském. Csúcson 3-4 liter tejet ad. Kb 5 hét múlva várható az ellése, de kb 2 hete kezdett már kitőgyelni, most már kezd nagyon feszülni a tőgye. Fejhetem-e vagy beindítja az ellést az oxitocin?-(az EST(emlőstimuláció) az asszonynál működött, szépen megszült)- És ha megellik, vagyis vetél, utána lesz-e rendesen teje?
Mindezt azért kérdem, mert tavaly ezt eljátszotta már. Kitőgyelt, begyulladt a tőgye, nem kezeltem ellés előtt, megellett, elpusztultak a kicsinyei a véres tejtől, aztán majdnem belepusztult, de sikeresen elapadt.
Most nem akarnám a tavalyit még egyszer eljátszani...
Kriszta, a férjem megkért, hogy kérjek tőled képet arról a két núbiai-búr félvér kiskecsóról, amiket nyáron nálad látott. Kíváncsi, hogy milyen szépek lettek :) Ha lesz egy pici időd, tegyél már fel pár képet! Köszi :)
Szia! Most csak 1db 1 hónapos tisztavérű búr apától- R1núbiai anyától származó keverék bakom van, aki garantáltan lógófülű, erősen a búr küllem dominál benne, de az arcéle, és a pettyes füle az anyjáé. Január végén elvihető, és valszeg 2012ben ivarérett is lesz az őszi szezonra. Jó kiállású, erős bak, ha érdelel teszek föl képet. Most jön majd a többi, de az még "bőrben" van..:)))