"Ezért az újabb berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik."
A kocsiknál, ha nyáron nem csak a klímát nyomnának, hanem néha át is fűtenék a szellőzőket, akkor az is az általad írt "önszárító" funkcióval lenne egyenértékű?
Mivel meglehetősen nagy a klímatisztító spray kínálat, kérdezem a szakiktól és a tapasztalt felhasználóktól: melyiket érdemes használni, és melyiket kell messziről elkerülni?
/Nem akarok újabb vitát generálni: tudom, hogy csak a spray nem pótolja a szakszerű karbantartást; nem is helyette használnám, hanem addig is... :-) /
Légcsatornás rendszerrel lehet. Az ururu-sarara csak kis csövön szívja be a levegőt kintről, és nem hiszem hogy messzire elszállítja. Talán ezért sincs belőle dual.
Üdv. Van egy Samsung JUNGFRAU AQV09KBBN klíma, ami hirtelen nem működik. Hibakód nincs, szerelő volt (ő is rakta fel 3 éve), lehúzta a kommunikációs panelt, úgy dobott hibakódot, hogy nincs kommunikáció. Az összes parancsot veszi, de a kültéri nem indul el. Nézegette a kültérit is, ott sem látott semmit, ami segíthetett volna. Azt mondta, hoz hozzá elektronikát, van nála egy ilyen javításon, de más problémával (engedi a gázt), azzal ki lehet szűrni kapásból, hogy ezekkel a panelekkel van-e gond. Csak ugye most épp telepít orrba-szájba, sajnálta nagyon, de tele a naptára. Este 8 után ugrott be megnézni. Itt meg hőségriadó van, ver az ideg, ver a víz. :).
Találkozott esetleg valaki már ilyen jelenséggel, megoldással? (A szaraszamsung, vegyél újat nem játszik, lévén az nem oldja meg ezt így hirtelen :) )
Gondolom tisztában vagy vele hogy mindenütt egyforma hőfok lesz? Vagy nem.
Ha egy gerinc vezetéket építesz ki ami mondjuk a befúvás, akkor az elszívás is meg kell oldani. Vagy az ajtók nyitva hagyásával és a folyosóról vissza szívással. Gyerekszobában tuti csukott lesz az ajtó így nem lesz légcsere és hűtés se.
A hőfokot a levegő mennyiségével tudod csak szabályozni az egyes helységekben. De mivel a klíma a visszaszívott levegőre szabályoz így mindig a folyosó hőfokát lesz a referencia ...
nem gondolom hogy ilyenkor mikor 40+°C van a padláson valaki is vállalkozni fog a kőzet gyapotban mászkálásra szerelésre. Mondjuk Én -10°C-ben sem. ;-)
Nekem UE12qke van, jó ár/érték arány miatt vettem. Állítólag az etherea kültéri és egy fapadosabb beltéri kombinációja. Ezzel fűtöttem télen egész sokat, tette a dolgát.
Sokak szerint a beltéri műanyagja gagyi, nekem nem zörög/pattog.
Egész jól vissza tud modulálni részterhelésen.
Semmi extra parasztvakítást sem tud, nem is volt rá igényem.
Sziasztok, Légcsatornás klímát tervezek kialakítani egy kb 140 m3- légterű, 3 helyiséges tetőtérben. A terület keskeny és hosszú. Meg lehet oldani, hogy a beltéritől egy légcsatorna menjen és a szobákba abból legyenek a leágazások? Nem férne el, ha minden szobába külön csatornát kellene vezetni. Ha igen, akkor tudtok ajánlani egy-két típust? Ha jól gondolom 5 kw-s kell nekem. Köszönüm, droetker
Zárószinti, szigeteletlen lakásban egy nyugati tájolású 23 nm-es szobát (ablakfelület ~5,4 nm) kellene direktben hűtenie és egy 8 nm-eset közvetve (beltérivel szemben 4 m-re lenne az ajtó). Téli fűtés nem cél.
A személyeskedők kaptak egy hetet, hogy kipihenjék az élet nehézségeit. Aki beszállt az adok-kapokba, ezzel továbbgerjesztve a balhét, az is kapott egy hét pihenőt.
Tehát nem kell megkérdezni a moditopikba lencsiszemmel, hogy meddig? és miért?
Ha felhajtod a klíma előlapját, a szűrőket kivéve hozzáférsz a hőcserélőhöz. Ezt nyugodtan gőzölheted, jól el van különítve a vezérléstől, ráadásul üzem közben is mindig nedves. A mókuskerekes ventillátor, és a háza szintén veszély nélkül gőzölhető.
Van gőztisztítóm mindenféle fejekkel, de nem mernék nekimenni a klímának vele, nehogy hazavágjam az elektronikát. Adnál egy rövid technológiai utasítást? Előre is köszi.
Van egy General Line -QAC-27 típusú klímám. Ennek van egy olyan jó tulajdonsága, hogy be lehet állítani azt, hogy a távirányító által mért hőmérsékletre szabályozzon (persze lehet hagyományos módon is). Az viszont vele a probléma, hogy amikor rendszeresen pár percenként kommunikál a távirányítóval, akkor kiad egy pittyegő hangot, ami az ott alvó gyermeket néha felébreszti. A szerelő nem meri a hangot kiadó alkatrészt eltörni, mert attól fél, hogy akkor az a működést is tönkreteheti. Egyébként jó lenne a ki és bekapcsoláskor kiadott zenélő hangot is megszüntetni, amit gondolom ugyanaz az alkatrész ad ki.
Csinált már valaki olyat, hogy a ki-be kapcsolási hangot megszüntette ? Arra sincs egyébként szükség, mert a kijelzőn is látszik, hogy be van-e kapcsolva.
Ácsi, Dr. Klímától csak vettem az egyik készüléket a 2-ből, nem ő tartja karban. Egyébiránt bő 1,5 hónapja volt fertőtlenítve mindkettő, szezon előtt, ahogy kell.
Valószínű, hogy egyszerűen berohadt a klímád, ami nem ritka eset. A legjobb lenne, ha egy szakember rendesen kitakarítaná és fertőtlenítené, akkor az esetek jelentős részében (kivéve Hitachi :) megoldódik a probléma. Ha volt az idén karbantartás a gépen, akkor vissza kell hívni, azt, aki csinálta, és kérni kell, hogy RENDESEN csinálja meg. Ha nem volt, akkor az a te hibád, és kérlelni kell a szerelődet, hogy lehető leghamarabb jöjjön és oldja meg a problémát. Addig, amit tehetsz: veszel jó minőségű klímatisztító-fertőtlenítő spray-t és azzal szorgalmasan befújogatod a beltérit. Gőztisztító is sokat segít, valamint kapható a csepptálca fertőtlenítésére tabletta. Ez így együtt jó eséllyel segít majd.
Ódejó, ez kb. annyira hiányzott a hétvégi kánikulára, mintha idesz@rnék a szoba közepére :D Felszerelése óta egyébként még nem volt bele gáz töltve (3 éve). Ez csak nekem gyanús? Azt mondja a szaki hogy jól tömített rendszernél nem is kell utántölteni.
Hajaj, help. A beltérim hűtés üzemmódban valami nagyon fura szagot kezdett fújni, nem olyat mint amikor ki kell szárítani. Ez ilyen orrfacsaró fura bűz. Lehet szivárog a gáz belőle? A beltéri nem cincog, nincs hibaüzi vagy ilyesmi. Gondolom nézessem meg szerelővel...ASYG07LECA.
Jajj kimaradt hogy ebben még a kazettás ventilátora is volt ami ugye 0Pa nyomás tud. Tehát ez az állapot már 2.0. :-) Az új tulaj csináltatta, a ventilátorokat. Persze a ház kifestve takarítva mikor kiderül a klíma egy hulladék. :-)
Gondolom a teteje, Én 190cm magas vagyok de Én se rakom lejjebb még ha fizetnek se érte. Így életveszélyes szét szedni, teli van a net funny oldala olyan képekkel amit csinálunk nap mint nap 40+°C -ban ... és még rakjuk lejjebb. Ez a szakma a szakmunkás lét legalja. Komolyan Épületgépész cégnél dolgoztam, de olyan koszos mocskos senki nem volt mint mi klímások. Pedig jártak a szennyvíz telepre is.
Én kis balga azt gondoltam már mindent láttam a klímatechnikában, ismét tévedtem.
Szép bádog doboz fűtetlen padlástérben.
Rajta két szép félaxiális ventilátor igényesen leszigetelve.
Kettő stílusos csőbekötés ... itt már azért volt gyanúm hogy csodát fogok látni ha leszedem azt a bádogot.
És mi van a dobozban? Egy kazettás klíma hőcserélő.
Na de miért a két pár cső? Mert dual a kültéri? Hát akkor felezzük el a mono hőcserélőt. Hát ez olyan evidens klímaszerelők körében mint az egyszer egy? Csak Én maradtam le valamiről?
Sajnos a kültériről nincs képem, abban kicserélték a 2,5kW-os kompresszorokat 3,5-re és egy 2900 fordulatú EBM ventilátor került rá. Kb. olyan hangja van mint egy autó klímának +40°C ban a dugóban ülve 30 perce. Mindez Szegeden az belül is Újszegeden egy frissen vásárolt házban ami közel 50.000.000 volt.
És egy plusz ráadás a vezérlő szekrényről is egy kép.
Volt még egy abba is így bele állítva a DIL0052 és egy időtag, ami kiesik ha leveszed a fedelét.
Ha ilyet szeretnél akkor ne keress mert Én ilyent nem tudok csinálni. Ha ilyened van akkor viszont bátran, megoldjuk hogy ne legyen meleged még így se.
"... viszonylag magasra, a párkánnyal egyszíntbe"akasztották" ki a kültérit, ami kilátásba rettentően bezavar."
Mit jelent a "párkánnyal egy szintbe"? A kültéri teteje, vagy az alja van egy szintben a párkánnyal? Az első esetbe nyilván a könnyebb szerelés és karbantartás miatt tették úgy fel. Az utóbbi eset viszont elég nehezen képzelhető el. Egy fotót feltehetnél.
Tudom, kiömlött tejbe való belesírás, de egy klíma szerelésénél vagy előre tisztázni kell, hogy mi hova kerül, vagy ott kell lenni a telepítéskor....
Hát legjobban jársz szerintem, ha nekik szólsz, hogy tegyék arrébb, különben a garanciális ügyekben megy majd az egymásra mutogatás. Persze csak ha tőlük vetted a klímát, egyébként nem feltétlenül.
Azért készülj fel, hogy a rézcsövek nem szeretik a hajlítgatást, nem egyértelmű, hogy csak odébb kell tenni, nem kell újracsövezni.
Persze egy laikus vagyok, aki szereltetett már pár klímát.
Klíma vásárlás előtt állok, valamikor a héten szeretném megvenni. A media markt weboldalán már találtam párat jó áron, tudnátok abban segíteni, ha van tapasztalatotok, hogy melyik márka a legjobb? Most ezeket néztem ki: Electrolux EXI12HD1W , Whirlpool SPIW 409L, Daewoo DSB-F1277LH-NV 3
Érdeklődni szeretnék, hogy szerintetek van-e olyan klímszerő cég, aki egy kültéri egységet normálisan, megfelelően arrébb tud helyezni?
Tegnap, szereltettem fel egy klímát egy 10. emelti panellakásban. Sajnos, nem én voltam otthon a szerelés alatt, de mire hazaértem, addigra a kültéri egységet már felrakták, de olyan helyre ami nagyon nem tetszik. Nem tudom, hogy a kültéri egység elhelyezésére van-e valamilyen szabály vagy gyakorlat, de sajnos most pontosan az ablak közepére és viszonylag magasra, a párkánnyal egyszíntbe"akasztották" ki a kültérit, ami kilátásba rettentően bezavar. Arra gondoltam, hogy arrébb rakatnám azt a kültéri egységet, de már nem tudom, hogy kihez fordulhatnék. Minden javaslatot szívesen fogadok!
"nézzék már meg a klímát, mert nem túl jól hűt és néha kicsit büdös...amúgy mindig kitisztította a klímásom, csak most nem érem el...ja és tavaly nem túl sokat ment a gép"
Aki úgy érzi, hogy profi klímaberendezés karbantartóra van szüksége, az kérem jelentkezzen bátran az alábbi elérhetőségeken: info@frigotrade.hu
Igen, az egylamellás gépnél nehéz eltalálni a jó légáramlási irányt. Ráadásul az sem mindegy, hogy hűteni, vagy fűteni akarsz.
Lehet "rondának" kikiáltani a Daikin Ururu-Sarara-2 gépet...de egy biztos, a legprofibb kényelmileg legkomfortosabb klíma az összes gyártó terméke között...
Amikor ezt reklamáltam az Lg -egyébként azóta megjavult, a kültériben lett gariban panelcsere- készülékemnél sokan nem is értettek. Szóval azon felfelé nyílik az egyszem zsalu, ezért klasszul pont ránk fújja a hideg levegőt. Nagyon rossz! A másik klímánkon (inverteres 2,6-os Midea) fentről nyílik, azon meg lehet állítani úgy,h ne legyen zavaró. Most az Lg-n levettem a zsalut, és (ideiglenesen :-) ) tixoval rögzítettem a gépre, így persze állandóan nyitva, de a Párom szerint ez ennyit bőven megér!
Legolcsóbb? Sok PAKS-ot kell építeni ha ez lesz a menő. Én még dolgoztam jéggyárban 2évet, de a gazdaságosan gyártható ás üzemeltettető hűtőgépek tönkretették mire letudtam a 18 hónap katonai szolgálatot. Vitték a jeget minden nagyobb ünnepre IFA és ROBUR számra ... ja meg az ügyes maszekok BARKAS-al ... bádogkádban úsztak a sörök meg a MÁRKA. :-) Nem volt rajtuk címke, sör egy fajta volt a márkának meg a kupakján volt a típusa ... azokba boldog szép napok.
No a jeges léghűtőket is elviszi a Kínai (Vietnámi?) split klíma meg az uzsorás klímások. :-)
Nem a kinézet számít, hanem a megbízhatóság, hosszú élettartam és az olcsó üzemeltetés... az ember is ezért vesz Toyotát, minthogy Alfa Romeot/Citroent vegyen.
Amúgy a CTXS beltérik miben mások? Az vmivel fapadosabb, mint az FTXS. De kiben?
Cso metere 7e-ert? Amikor max 3e-ert kapok csovet?
CRM rendszer hasznalata? Hol eri meg nekem?
A kiszallast el tudom fogadni, ha szigoruan koltseg alapu, km-re szamolva.
De amikor kozli egy szolgaltato, hogy ksizallas 5e, es max 10km-rol jon, akkor keresek mast. Ez egy ilyen kenyer, a munka nem jon hazhoz, ha dolgozni akar, tegyen erte. Alaparon.
Viszont (szerintem), ha megveszem, kerek egy kiszallitast es felszerelest, akkor ezert mar pofatlansag kiszallasi dijat kerni a szallitason felul.
Es egy utolso rugas: megneztem, hogy megis hogy nez ki a honlap.
Ha ilyen weblapot latok, akkor zarom befele, es keresek mast. Igenytelen, es nagyon komolytalan, gazdatlan hatast kelt. Bizalmat semmikepp nem ebreszt.
Azt gondoltam, hogy lezáródott, de ezek szerint nem....
Semmiféle gyűlöletről nincsen szó.
Nagyon ügyesen csűröd-csavarod a szót, és bizonyos információkat beállítasz, mint pozitívumot, aztán meg szépen visszakozol, amikor szembesítenek vele. Csak egy példa:
" Nézz utána, hogy frigotrade néven alatt mióta is "tukmálják" a klímákat a "megtévesztett" emberekre.... annyit segítek, hogy a múlt évezredben keresd az induló időpontot :)"
Itt úgy csinálsz, mintha a cég olyan régi lenne, nagy szavakat használsz "múlt évezred", aztán meg amikor kiderül, hogy távolról sem múlt évezred óta létezik a céged. Nagy múltúnak állítod be, pedig nem az. Persze finoman csinálod, csak sugallod a dolgokat...
Nem rágalmaztalak, tehát ne állíts ilyet, hiszen én sem állítok semmit sem rólad, egyszerűen csak szembesítelek a posztjaiddal Az ügyfélszámnak igenis köze van a cég létszámához, ugyanis mindenki tisztában van vele, hogy egy két-három személyes cégnek milyen kapacitása van, nagyságrendileg mennyi ügyfélt tud kiszolgálni, és bizony itt a többezres ügyfélkör emlegetése csak arra jó, hogy a nagyítsa a cég képzeletbeli volumenét. Magyarul nagyzolás.
A tulajdonos, amennyiben a a cégben munkát végez, azt csak mint bejelentett munkavállaló teheti, tehát nincs olyan, hogy a tulajdonos dolgozik, de nincs bejelentve. A szóban forgó cégben kettő darab bejelentett alkalmazott van, tehát csak ez számít alkalmazotti létszámnak, és mindegy, hogy ez a kettő még akár tulajdonos is.
Az alvállalkozók nem számítanak a cégben, semmi közük hozzá, még szerződésnek sem kell lenni a két vállalkozás között.
"...a honlapon csak azt látod, hogy kinek van meg cégünknél a HR-I (legmagasabb szakmai képesítés), mely nem biztos, hogy azonos az általad alkalmazottnak vélt emberekkel"
Mivel csak két alkalmazott van a cégnél, így a három, honlapon feltüntetett "dolgozó" közül legalább egy nem az adott cég alkalmazottja. Esetleg tulajdonos.
Hidd el, nem vagyok én olyan "egyszerű", mint amilyennek te gondolsz, és tudok is olvasni..... És lehet, hogy te vagy túl "egyszerű" ahhoz, hogy megvezessél. Nagyon könnyű egyszerűen troll-t kiáltani, de nem kéne kamuzni ilyen átlátszóan, és akkor nem tűnne fel egy ilyen - szerinted - "beteg" embernek.
A legújabb Ururu-Sarara-2 készülék az igazi prémium klíma....sok-sok extra funkciója mellett az egyik előnye az, hogy tudja a vízszintestől felfele irányba is fújni a levegőt...
Nem tudom, hogy direkt csinálod, vagy tényleg ennyire egyszerű vagy ezen a téren.... utoljára írok ezügyben, hátha ez eloszlatja az a gyülöletet-kötöszködést (?!) melyet irányomba indítottál...
..."Nem tudom, hogy hány éve van és hány darab frigotrade névű vállalkozás Magyarországon, a ti cégetek az 2007.05.21-es bejegyzésű, tehát immáron nyolc éves...."
Az utolsó 8 évben van közöm a cégvezetéshez, az alapítás dátuma stimmel....előtte pár évig (7 év) alkalmazott voltam...előtte is létezett a frigotrade cég, de ekkor én nem tudtam róla.... és ekkor volt olyan év, mikor 20 vagy mégtöbb szerelő és kitudja mennyi alvállalkozó rohangált a cégnév alatti munkákhoz...az akkori cégvezetést nem érdekelte hogy hány adószámot kell igényelni, így volt jópár frigotrade...
..."Nem tudom, hogy hány ügyfeletek van, azt elég neked tudni, és ezt te is pontosan tudod, hogy nem lehet utánanézni. A sokezres számmal meg szerintem kár dobálózni egy kétszemélyes vállalkozásnak..."
Ha nem tudod az ügyfélszámot, akkor ne kapkodj a beírással, gondolkozz mielőtt "rágalmazol"... az ügyfélszámnak nincs közvetlen köze a létszámhoz...
..."Nem tudom, hogy a tulajdonosok mit dolgoznak nálatok, én csak azt tudom, hogy a cégadatok szerint kettő darab alkalmazott van bejelentve,, bár azt látom, hogy a honlapon meg három szerepel...."
Sok mindent nem tudsz, ez már bebizonyosodott előttem pár napja az írásaid alapján.
- tulajdonos az tulajdonos .... dolgozhat is és lógathatja is a lábát
- az alkalmazott az alkalmazott.... neki kötelessége dolgozni, őt statisztikailag nyilván tartják (lásd bejelentett alkalmazott)
- az alvállalkozó az alvállalkozó (őt csak akkor ismered meg, ha elárulja hogy kinek dolgozik be, vagy a megbízási szerződés publikus (pl pályázati munka, egyéb publikálható munkaszerződések, stb)
...a honlapon csak azt látod, hogy kinek van meg cégünknél a HR-I (legmagasabb szakmai képesítés), mely nem biztos, hogy azonos az általad alkalmazottnak vélt emberekkel
..."Nem tudom, hogy egy cég milyen sokféle módon alkalmazhat még dolgozót...."
...alvállalkozó?, továbbított munka jutalékért?...
..."Nem tudom, és nem is akarok utánanézni, hogy hány szervízautó szükséges az egy szerelőpárosnak, és,, hogy ezekre a szervízautókra milyen nagyságrendű nyilvántartás szükséges, hogy lehessen tudni, merre járnak...."
Megfelelő autó a megfelelő munkavégzésre.... egy komplett szervizautó 900 kg szerszámmal is rohangálhat, míg egy kisebb munkára, beüzemelésre ennek elég a töredéke is. Azt ugye gondolod, hogy egy "karbantartásra" bőven elég egy kisebb fogyasztású, kisebb rakterű szervizautó is....egy felmérésre meg nem is biztos, hogy egyáltalán kell szervizautónak lennie szerszámokkal felszerelve....
Amúgy meg most olvasva részletesebben a kérdéseid-állításaid, bizonyossá vált előttem, hogy amit sokszor olvasol, azt nem érted...nagyon nem érted, így egy "torz" kép van előtted, melyre nem véletlen, hogy így reagálsz....vagy szimplán troll, vagy beteg vagy...
Wágner Úr már többször állást foglalt ezügyben. Maradjunk annyiban, hogy itt nickek beszélgetnek, állítanak dolgokat, semmi több. Az hogy vannak kapcsolatok az IRL világgal csak a véletlen műve.
Ha pedig IRL dolgokat próbálsz iderángatni, adott esetben valóban meg kell védened facetoface, mert addig csak vagdalkozás.
A konkrét esetben pedig semmi értelme ezt firtatni, mert a klímás biznicc pont annyira tiszta, mint az összes építőipari vállalkozás és ez nem mindig a vállalkozón múlik.
Szerintem addig IRL, amíg valaki átlagos, anonym fórumozóként van jelen. Viszont ha már reklámlink, és reklámozza magát valós beazonosítható cégként, ügyfeleket szerez innen a fórumról, akkor igenis érdekes lehet, hogy mennyire van párhuzamban az, amit állít és a valóság a cégével kapcsolatban. Különösen irritáló, amikor valaki lépten-nyomon próbál beállítani minden más szerelőt kóklernek, idézem: "a semmiből lett, gyorstalpalón kiképzett műszakikkal", és arra persze nem hajlandó válaszolni, hogy ő mégis milyen iskolát végzett, hogy klímaszerelő lett.
Nem tudom, hogy hány éve van és hány darab frigotrade névű vállalkozás Magyarországon, a ti cégetek az 2007.05.21-es bejegyzésű, tehát immáron nyolc éves.
Nem tudom, hogy hány ügyfeletek van, azt elég neked tudni, és ezt te is pontosan tudod, hogy nem lehet utánanézni. A sokezres számmal meg szerintem kár dobálózni egy kétszemélyes vállalkozásnak.
Nem tudom, hogy a tulajdonosok mit dolgoznak nálatok, én csak azt tudom, hogy a cégadatok szerint kettő darab alkalmazott van bejelentve,, bár azt látom, hogy a honlapon meg három szerepel.
Nem tudom, hogy egy cég milyen sokféle módon alkalmazhat még dolgozót.
Nem tudom, és nem is akarok utánanézni, hogy hány szervízautó szükséges az egy szerelőpárosnak, és,, hogy ezekre a szervízautókra milyen nagyságrendű nyilvántartás szükséges, hogy lehessen tudni, merre járnak.
Nem is tudom, hogy egyáltalán miért válaszolok, de ha már itt vagyok, akkor 2 sort röviden beböffentek számodra...
1, Nézz utána, hogy frigotrade néven alatt mióta is "tukmálják" a klímákat a "megtévesztett" emberekre.... annyit segítek, hogy a múlt évezredben keresd az induló időpontot :)
2, Saccold meg, hogy mennyi aktív és mennyi passzív ügyfelünk lehet azóta... ha ez megvan, akkor láthatod, hogy ezen ügyfeleket kezelni, "tiszteletben tartani az igényeiket" csak úgy lehet, ha nagyon kevesükről "feledkezel" meg.... segítek a tippben, hogy 2004-ben egy exceles táblázatban már több ezren voltak (akkor csináltam azt a excel-makró progit, munkalap szerkesztő-nyilvántartót, amivel képben voltam merre hány ügyfelünk van az országban)
3, Nézz utána, hogy a egy cégnél a tulajdonosok milyen feladatkörben dolgozhatnak (szükséges-e alkalmazotti viszonyban lenni a statisztika szerint)
4, Nézz utána, hogy egy cég csak a saját általa bejelentett és nyilvántartott dolgozóival dolgozhat-e, vagy esetleg van-e más jellegű megoldás is a munkavégzésre...
5, Nézz utána, hogy hány szervizautó van a frigotrade üzemeltetésében.... és akkor még nem biztos, hogy frigotrade feliratú autó jelenik meg egy frigotrade által vállalt-végzett munkánál...
6, ...
Egy cég akkor tud jól és gazdaságosan működni, ha a fejlődése folyamatos és eközben az irányelveit maximálisan be tudja tartani úgy, hogy az ügyfélkörét maximálisan ki tudja szolgálni..... (mint egy túlméretezett inverteres gép :) )
Mindezek ellenére nem akarunk nagyok lenni, tudunk munkákat lemondani, nagyon megvagyunk elégedve azzal ahogy állunk...
Nem, nem, félreértettél. Nem a cég megbízhatóságára céloztam, vagy a minőségi munkavégzésre, hanem arra, hogy olyan érzése van az embernek, amikor ilyet olvas, hogy CMR rendszer, meg melyik szervízautó merre jár, meg, hogy melyik szerelő mit csinál, stb, mintha egy komoly logisztikai hátteret igénylő jelentősebb létszámú vállalkozásról lenne szó, aztán meg meglepődve tapasztaltam, hogy gyakorlatilag egy szerelőpárosról van szó.
. Ezzel szemben az interneten fellelhető adatok szerint mindösszesen két bejelentett dolgozója van.
Attól még lehet jónevű, nagy ügyfélkörrel rendelkező cég, sőt.....
Az én Fujitsu klímámat egy viszonylag nagy dolgozó létszámú cég telepítette és szervizelte - eddig. Úgy nyitottak, hogy reggel nyolc óra helyett többszöri telefonálásomra 11 körül már be is libegtek a géppel. A gépkönyvben javasolt három méteres csőről lebeszéltek. Aztán az előírt karbantartás (8.000 Ft) abból állt, hogy a beltéribe belefújtak valami sprét, a kültérit meg kívülről megcsodálták, hogy ó, ez milyen szép, hozzá se kell nyúlni. Beindították, járt, lekapcsolták. Ennyi. A hab a tortán: ehhez HÁRMAN jöttek. Mondjam, hogy mi volt a munkamegosztás?.....
Biztosan ugrott a 10 év gari - amiben amúgy sem nagyon hiszek -, de tavaly ősszel és idén tavasszal nem hívtam ki őket, mert a semmiért nem fizetek, pláne, hogy még a jattot is elvárják érte. Májusban lejárt a két év gyári garancia. Az őszi, vagy legkésőbb a tavaszi karbantartásra majd keresek egy megbízható, komoly céget, amelyikre hosszú távra rábízhatom a masinát. Az se baj, ha csak ketten vannak... :-)
Hú, de jó, hogy nekem belefért az alapárba a három darab :-)
Egyébként, te, mint a minőség megszállottja, miért szerelsz egyáltalán porfestett konzollal?
Tök jó reklám értéke van, mindenki látott már félig szétrohadt festett konzolt, egyszerű halandó is megérti, nem kell magyarázni, hogy miért kérsz több pénzt pl a CRM XXXX rendszerért, ami ha jól értem a lényegét a ti bevállalásotok teljesíthetőségét segíti..
Miért van olyan érzésem itt thread olvasása közben, mintha ez a Frigotrade cég valami jelentős, óriási ügyfélkörrel rendelkező nagy cég lenne, sok szerelővel, meg sok szervízautóval. Ezzel szemben az interneten fellelhető adatok szerint mindösszesen két bejelentett dolgozója van. Hahh..
Ügyfélnek egy helyen, letölthető helyen van az összes dokumentuma...számlák, munkalapok, bejelentések, események, figyelmeztetések, egyéb infók..szóval minden olyan dolog ami szükséges ahhoz, hogy rendezett körülmények között, biztonságban tudja a készülékéhez tartozó dokumentumokat.
Nem kell fejben tartani a karbantartási időpontokat, ciklusokat, mert azt helyette megteszi a rendszer...ha a tervezettňl eltérő időpontot kér, akkor azt tudja jelezni. Ha valaki a mai napon jelzi, hogy szept.31-35 között :) szabin lesz, akkor azt a rendszer tárolja és hozzá alkalmazkodva szervezhetň a jővő...szóval az ügyfél kérése az elsň szempont...
Mi aljalmazkodunk az ügyfélhez +-30 perces pontossággal és nem neki kell otthon dekkolnia a szerelőre várva...
és ez csak az a rész amit publikálhatok, ettňl jóval többet nyújtunk, de ez maradjon a mi előnyünk egyenlőre.
Most még talán emlékszel, hogy neked hány bejelentésed volt a gépeddel kapcsolatban (zizegés, susogás, stb)...talán még arra is emlékszel, hogy mikor ki ment ki javítani....de az idő múlásával, ha nincs megfelelň dokumentáció, akkor ezen adatok feledésbe merülnek.
Sok gép 10 éves garival rendelkezik és ez hosszú idő...nagyon hosszú idő
A dolog pofonegyszerű: nem kell kifizetni, mással kell szereltetni a klímát.
Ez valóban pofonegyszerű, de nem erről volt szó, hanem egy elvi kérdésről: miért kell fizetni olyasmiért, ami nem az ügyfél érdekeit szolgálja, hanem a vállalkozóét? Erre nem érkezett elfogadható válasz, és ahogy elnézem, nem is fog, úgy hogy én sem feszegetem tovább. Már csak azért sem, mert jövő héten ránk tör a kánikula, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, özönleni fognak a szakmai témák - legyen tehát azoké a terep! :-)
Nem egészen. Sokan vannak, akik nem azt az elvet gyakorolják amit én, és tényleg szó nélkül segíteni igyekeznek. Igaz sokszor túlbuzgóan és néha félrevezetően...ez van, nem egyformán gondolkodunk
Érdekes, hogy még senki nem kérdezte meg, hogy mekkora lóvét nyúlok le azokról, akik igénybe merik venni ASSM szolgáltatásunkat....elárulom, hogy 0-200-500 bruttó Ft/év. Az összeg az igénybevevő anyagi helyzetétől és a klímaberendezések mennyiségétől is függ. Nem táblázat alapján, hanem személyes döntés-megegyezés alapján kerül felszámításra....
Örülök neki, hogy a sok sallang között feltünt neked ez a kis momentum:)
Mi az oka, hogy privátban segítek? .....mert így annak segítek, akinek én akarok! Ha nekem szimpatikus a kérdező, vagy egyszerűen valós segítségre szorul és szabadidőm engedi, akkor szívesen segítek (önzetlenül, haszon nélkül).
Nem akarom azon kocaklímások "tudását" segíteni, akik az itt ellopott mondatokból, gondolatokból szedik össze csekélyke tudásukat. Aki a szakmával foglalkozik, az menjen és tanuljon olyan helyen, ahol ezt oktatják. Kismillió mlehetőség van az információk begyűjtésére. Mellesleg, fizessen, adózzon...
A dolog pofonegyszerű: nem kell kifizetni, mással kell szereltetni a klímát. A piac úgyis eldönti életképes-e az elképzelés. Semmi sem kötelező, konkurencia is van bőven. Kapitalizmus van vagy mifene.
Neked ügyfélként annyit jelent, hogy nem hívogat előtte 3x a szerelő, hol van a cím, mert ott a google map qr kód a munkautasításon
Már elnézést, de ezt egy mezei gps is tudja. Ha ez minden, akkor én, a mezei ügyfél sem értem, hogy miért kell külön fizetnem azért, mert a vállalkozónak korszerű ügyfél- és munka nyilvántartási rendszere van. Dr. Klima árai amúgy is átlag felettiek, ami rendben is van, ha ezért átlag feletti, sőt, profi minőségű munkát és szolgáltatásokat végez, ráadásul korrekt számlával, de hogy miért kell külön fizetnem még azért is, ami a pszichológiai hatáson kívül nekem valójában semmi gyakorlati pluszt nem jelent, az nekem sem igazán jön össze.
Teljesen igazad van, már az ember azon gondolkodik, hogy nem is tesz fel itt felhasználói szakmai kérdéseket, hanem keres egy másik blogot, ők meg el lesznek a maguk szapulásával, ha nem bírják megérteni, hogy ez a klíma felhasználónak lett kérdésekre , probléma megoldásra kitalálva.
Másik keményebb lehetőség, hogy a moderátor segítségét kérni.
Nekem ez ügyfélként semmit nem jelent, nekem tök mindegy, hogy reggel 9:00-kor miért jelenik meg a szerelő pontosan az ajtóban. Ez nem ügyfél oldal, nem nekem jelent költség megtakarítást.
Neked ügyfélként annyit jelent, hogy nem hívogat előtte 3x a szerelő, hol van a cím, mert ott a google map qr kód a munkautasításon
de amiket korábban írtam, megismétlem: a leadott munka megrendelést rögzítés után a saját naptáradban látod, mentheted mobilodra az email értesítőből, és kapsz emlékeztetőt ha közeleg a nagy nap, mikor a gumipapucsosok ellepik a lakásodat, és mondjuk majd 2023-ban is meg fogod tudni nézni, mit kellett szerelni a klímán az elmúlt 12 évben, minden munkalap akár hiteles másolatával (bélyegző, aláírás) és nem kell elhidd a szakinak, de bizony ez a hiba még sose volt
A naptáras dolgot megadom, tényleg jó feature, mondjuk én simán beírom kézzel a dolgaimat, nem fizetnék érte. A többi meg még mindig nem meggyőző, mivel több mint egy előtét felület vagy hozzá fejlesztett felület, de az email értesítő kicsit fájt, mint komoly, megemlítendő fejlesztés... De ti megoldottátok a rendszerbe integrálva, hurrá.
tudod a crm-re úgy pusztán a maga jelentésével visszatérve: keresett feri tucatszám, volt kb 10 kulcspont felírva. Átlagosan 3-4 volt ebből amit egy gyári rendszer tudott.
és még mindig várom a példát, melyik az a crm, ami tudja azt, hogy mikor én felvettem Meleg Elek tulajt Seholfalváról, akkor utána adok neki belépési jogot hogy megnézze a történetét, persze cégenként végtelen telephely, telephelyenként végtelen ember, emberenként végtelen klíma, és mellé hogy a klímánál kit kell keresni, mert Gizike irodájában van, De béla rendeli meg a munkát, és Marika fog aláirni
Ez engem, mint megrendelő hol érdekel és pontosan miért kellene fizetnem érte? Ez megint nem nekem megspórolt idő.
Szóval, gyúrhatjuk ezt tovább, de ezért 2015-ben pénzt kérni és kapni az ügyféltől ilyenért, igazán jó meggyőző erőre vall. És még céges környezetben esetleg el is tudom képzelni a dolgot. Bár ott meg a munkalaposdit és az emlékeztetős mókát nem értem, de ez azért lehet, mert én dolgoztam rossz cégeknél.
Részemről is zárható, amit akartam én is megtudtam.
Pontosan egy ilyen hsz.-re vártam csak kicsit előbb, ezek szerint dolgod volt.
Különböző jogosultsági szintek vannak benne. Szerviz oldalról akár olyat is le tudsz programozni, hogy melyik szervizautó, milyen felszereltséggel menjen egy tervezett útvonalon...térképpel és olyan infók megadásával (digitálisan pdf formátomban, vagy lapra nyomtatva), mely a szerelők profizmusát, hatékonyságát erősíti...
Nekem ez ügyfélként semmit nem jelent, nekem tök mindegy, hogy reggel 9:00-kor miért jelenik meg a szerelő pontosan az ajtóban. Ez nem ügyfél oldal, nem nekem jelent költség megtakarítást.
kompatibilis az iphone-ipad-macbook készülékekkel, melyek a szerelők rendelkezésére állnak.
Még jó, hogy kompatibilis, mennyivel mókásabb lenne ha nem lenne... Egyébként már ha profizmus, akkor erre is vannak célhardverek és nem divatszarokat használnak, mert vannak olyan profik, akik nem engedhetnek meg maguknak olyan hardvereket, amiket egy szoftver frissítés után nem lehet bekapcsolni, 1-2 óra kiesés sem megengedhető profiknál, akik valóban profik. Ezt csak mellékszálként.
A szoftvert a GeriSoft kft készítette. http://www.gerisoft.huAz igényeket én állítottam fel, ők csak leprogramozták. Nem védettem le, megegyezésünkre másnak is megcsinálhatnak hasonlót a saját igényeiket figyelembe véve, igaz meg kell fizetni rendesen a tudásukat...
Tudom és itt még páran tudják. És? Ha megint csak a pénz dologgal akartál villogni, mint az Apple termékeknél, akkor ezt ne...
Részemről lezárva a további infók publikálása ebben a témában. Számomra evidens, ha egy plusz szolgáltatást nyújtok-ajánlok fel az ügyfelek részére, akkor azért nekik valamilyen formában fizetni kell. Nincs ingyen semmi, én is megfizetem az árát a megfelelő helyeken. Aki ezt nem érti meg, vagy csak hisztizik azzal nem fogom vitázni, gondoljon mindenki azt amit akar.
Hisztiztem volna? Várj visszaolvasom a hsz-ed, mint mindig te csúszol át a másik oldalra. Az a szomorú, hogy digitális analfabétizmus van kis hazánkban, de ettől még egy jó marketinges vagy, aki ezt el tudja adni plusz pénzért.
Maradjunk annyiban, nagy vonalakban, hogy rengeteget. Mint Feri írta, nem kell tudj mindent :)
emlékeim szerint (mert épp nyaralunk, ezért érek rá fórumozgatni) 10 menüpontban van a teljes élettörténet összeszedve, és a használható funkciók
de amiket korábban írtam, megismétlem: a leadott munka megrendelést rögzítés után a saját naptáradban látod, mentheted mobilodra az email értesítőből, és kapsz emlékeztetőt ha közeleg a nagy nap, mikor a gumipapucsosok ellepik a lakásodat, és mondjuk majd 2023-ban is meg fogod tudni nézni, mit kellett szerelni a klímán az elmúlt 12 évben, minden munkalap akár hiteles másolatával (bélyegző, aláírás) és nem kell elhidd a szakinak, de bizony ez a hiba még sose volt
és még sok okosság, épp hogy aknakereső nincs benne :)
tudod a crm-re úgy pusztán a maga jelentésével visszatérve: keresett feri tucatszám, volt kb 10 kulcspont felírva. Átlagosan 3-4 volt ebből amit egy gyári rendszer tudott.
és még mindig várom a példát, melyik az a crm, ami tudja azt, hogy mikor én felvettem Meleg Elek tulajt Seholfalváról, akkor utána adok neki belépési jogot hogy megnézze a történetét, persze cégenként végtelen telephely, telephelyenként végtelen ember, emberenként végtelen klíma, és mellé hogy a klímánál kit kell keresni, mert Gizike irodájában van, De béla rendeli meg a munkát, és Marika fog aláirni
részemről lezártam, mert egyrészt úgysem fogsz ilyet mutatni, másrészt nem fárasztom a kedves tagokat ezzel. Holnaptól jön a meleg, lehet újra fogadni az egyszeri érdeklődőket
Úgy gondolom, hogy ezt az infót csak akkor fogod megtudni, ha ügyfelünk leszel és megkapod a használati útmutatót, oktatást. Ez egy olyan rendszer, mely 3 éve folyamatos fejlesztés alatt van, hogy a legapróbb részletek is tökéletesek legyenek, s az összes felmerülő igényt kiszolgálja. Maradjunk annyiban, hogy aki használja, annak nyugalmat, biztonságot és gyors, pontos ügyintézést jelent. Különböző jogosultsági szintek vannak benne. Szerviz oldalról akár olyat is le tudsz programozni, hogy melyik szervizautó, milyen felszereltséggel menjen egy tervezett útvonalon...térképpel és olyan infók megadásával (digitálisan pdf formátomban, vagy lapra nyomtatva), mely a szerelők profizmusát, hatékonyságát erősíti...kompatibilis az iphone-ipad-macbook készülékekkel, melyek a szerelők rendelkezésére állnak.
A szoftvert a GeriSoft kft készítette. http://www.gerisoft.huAz igényeket én állítottam fel, ők csak leprogramozták. Nem védettem le, megegyezésünkre másnak is megcsinálhatnak hasonlót a saját igényeiket figyelembe véve, igaz meg kell fizetni rendesen a tudásukat...
Részemről lezárva a további infók publikálása ebben a témában. Számomra evidens, ha egy plusz szolgáltatást nyújtok-ajánlok fel az ügyfelek részére, akkor azért nekik valamilyen formában fizetni kell. Nincs ingyen semmi, én is megfizetem az árát a megfelelő helyeken. Aki ezt nem érti meg, vagy csak hisztizik azzal nem fogom vitázni, gondoljon mindenki azt amit akar.
Aki úgy gondolha, hogy részese akar lenni cégünk ügyfélkörének, az jelentkezzen bátran az elérhetőségeimen, mail, telefon....vagy itt, az alsó mezőben: http://www.frigotrade.hu/crm
Jelentkezhet az is, aki szimpla karbantartást szeretne, vagy csak eseti javítást...
"Mi az a többlet amiért fizetnie kell az ügyfélnek és más CRM nem tud."
Más crm nem tudja: nincs a Frigotradenél :) egyik másik sem
ügyfél: mindenki bekerül, aki ügyfél
felhasználó: aki bent van a rendszerben mint ügyfél vagy érdeklődő ÉS kap belépési jogot mint felhasználó, innentől beléphet és önkiszolgáló üzemmódba lép
mint a telefon szolgáltató önkiszolgáló üfsz, amiért szintén fizetsz, egy rész a havi számládból
CRM rendszerért külön pénzt kérni pontosan olyan, mintha azt mondanád, hogy fizessek kicsit többet és akkor a szebbik és jobb csavarhúzódat fogod használni.
Pontosan. Nem ismered a régi ügyvéd mondást?
"De uram! Tudja maga, hogy én milyen rosszul dolgozok kevés pénzért?"
Még mindig ott tartunk, hogy van egy CRM amit más cégek is használhatnak optimalizálásra mind marketing mind munkaszervezés fronton és mindez egy ügyfél nyilvántartásra alapul. Hurrá, ezt eddig is értettem.
Hagyjuk már ezt az irigykedsz részt. Olyan lealacsonyító, ezzel a trollok is próbálkoztak.
Nem vagyok klímás, nem fejlesztek és nem árulok CRM rendszereket.
Szóval, ugorjatok át ezen.
Mi az a többlet amiért fizetnie kell az ügyfélnek és más CRM nem tud. Mint kiderült, nem a hibabejelentés, nem a szimpla nyilvántartás, akkor mit ad nekem a rendszer miután felszereltetek egy Daikint a falra és kérem a prémium szolgáltatást.
Ugye itt már keverjük az ügyfél és felhasználó fogalmát CRM oldalon, szóval valami nagyon tuti dolgot tudok csinálni a rendszerben ha már hozzáférést kapok és nem csak egy webes előtétet és űrlapokat, a felületre belépés után.
Azt is sejtem, hogy amikor fejlesztetted és cégre szabtad Feriéknek, pontosan felvázoltad, hogy ez miért jó nekik és nem az ügyfelek hálája volt az elsődleges.
Azt azért te is belátod, hogy aki egy jó CRM bekerülését és fenntartását nem tudja kigazdálkodni annak nincs szüksége erre.
Nem vázoltam én semmit, Feri mondta el, milyen legyen, miután rájött, az exceles bohóckodás miért nem jó
és a gmailben mappákba gyűjtögetés is bohóckodás csak
Azt is sejtem, hogy amikor fejlesztetted és cégre szabtad Feriéknek, pontosan felvázoltad, hogy ez miért jó nekik és nem az ügyfelek hálája volt az elsődleges.
Azt azért te is belátod, hogy aki egy jó CRM bekerülését és fenntartását nem tudja kigazdálkodni annak nincs szüksége erre.
Nekem nincs CRM. Csak gmail és google calendar. Iszom is a levét rendesen, mert mindenki telefonál. 30+°C-ban a napi 30-40-50 hívás sem ritka. Igaz azzal se lennék kisegítve ha este 10-kor mér CRM-z ni kellene a gmail mellett.
Pontosítás végett írom, hogy CRM-ASSM rendszer...nem ugyanaz, mint a CRM....
Nekem pénzbe került, sőt folyamatos költségek vannak vele. Miért gondolod azt, hogy ezt a költséget nem terhelhetem rá az ügyfelekre.
Jóskapista, aki még egy darab fecnit sem hagy ott az ügyfélnél, hogy ő ott járt, neki nincs ilyen költsége, tud is olcsóbb lenni rendesen.
Rengeteg olyan 2-3-4 éves géphez megyünk javítani, ahol azt sem tudják ki szerelte, semmilyen dokumentációjuk nincs a gép előzményeiről...biztos azok fasza szerelők a részedről, mert nem "nyomtak" rá plusz költségeket.....ja bocs, ez csak opció részben nálunk, semmi sem kötelező
Nincs semmi gondom veled csak szolgáltatásban dolgozom, CRM rendszereket használunk, tesztelünk, bizonyos részek fejlesztenek is.
CRM rendszerért külön pénzt kérni pontosan olyan, mintha azt mondanád, hogy fizessek kicsit többet és akkor a szebbik és jobb csavarhúzódat fogod használni.
A nagy hálát meg nem tudom hova tenni, a bennszülöttek is imádták az üveggyöngyöt. Félre ne érts, nem személyes bajom van veled, hanem az eljárás nem tetszik. Nekem a CRM rendszer használata tök természetes, saját érdekünkben, de eszembe nem jutna azt mondani az ügyfélnek, hogy figyu ez aztán már prémium szolgáltatás. Mondjuk, ki is röhögne, mert bizonyos körökben ez már tök természetes.
Újra leírom, elismerem a munkátokat, mindenki tudja, hogy nem vagytok olcsók, örülök, hogy megéltek a piacon, nem is rosszul. Szerencsére kapitalizmus van, mindenkinek van helye a piacon bármilyen torz piac ez is.
Ezek szimplán a személyes véleményeim, nem osztanak és nem szoroznak csak néha ha éppen grafomán korszakom van, akkor kiírom magamból.
Amit te lehúzásnak gondolsz, azért sokan nagyon hálásak.
Nem tudom, hogy mi váltja ki belőled ezt a torz meglátást, de valamiért szálka vagyok a szemedben.
Szeretném, ha reálisan gondolkodnál és az szerint írnád rólam alkotott véleményed. Ha meg problémád van személyemmel, akkor írd, vagy hívj fel és beszéljük meg. Ha hibáztam ellened, vagy megsértettelek valaha, készséges vagyok bocsánatot kérni, ha úgy ítélem meg.
A CRM nem varázslat, nincs benne semmi nagy extra, de még eladható, mint üveggyöngy. Aki már használta és nem csak messziről csodálta nagyon jól tudja, hogy a vállalkozó munkáját ugyanúgy megkönnyíti, sőt sokkal hatékonyabb tud lenni egy jól testreszabott rendszerrel, egy bizonyos ügyfélszám felett.
Ezt eladni a vevőnek kényelmi funkcióként, hát több mint lehúzás.
Miert durva a kiszallas szamlazasa? Neked jobb az 50e ingyen kiszallassal, mint a 45e + 5e kiszállás?
crm: igen, extra kenyelmi funkcio. Valaszthato, akinek jo az, hogy csorgeti egesz nap a mobilt, hatha felveszi a szerelo, es hatha nem felejt el vslaszolni, hajra
nekik meg csak belep a user, leadja a rendelest, naplozva van, mikor kuldte, mikor jott valasz, hany vevot ajanlott es azutan mennyi kedvezmeny illeti, es az osszes munkalapjat letoltheti, nem kell orizgetni. Igen, ez egy olyan extra, ami megeri
Sok esetben én is felmérek, de azért a kollégám teszi ezt nagyrészt. Én nem tudnám ellátni a cég egyéb dolgait, ha minden felmérést én csinálnék. Egyébként azért megkockáztatom, hogy még mindig én dolgozom a legtöbbet, de ez már ritkán csavarhúzós munka.
A konzol 7500 forintért és a prémium csövezés pontosan ugyanaz, mint a minőségi, munkavédelmi gumipapucs, aki szeretné a hasba akasztós dumát kifizetni az bennetek választ.
A kiszállási díj felszámítása minden esetben és a CRM regisztráció felszámítása meg külön gusztustalan, de ezt is átrágtuk már itt párszor, ne menjünk bele újra.
Értem, hogy ezzel kivéditek a gagyit vásárlókat, de ezt nem mindenki teheti meg és talán nem is akarja.
Az állításom fenntartom, a mezőnyben windyék sem az alját képviselik árakban.
Ahogy a ti áraitok sem sokkal magasabbak ha a sallangot leszedjük róla, de ti mindig is kitüntetek ezzel.
Mi belőttük egy közép árszintre a szolgáltatásunkat. Körülöttünk ennél jóval alacsonyabb áron is vállalnak telepítést, és - mint lejjebb látható - vannak, akik a mienknél magasabb áron dolgoznak. A piac úgyis megszabja, megmutatja, hogy minek mennyi az ellenértéke, ezzel sokáig szembe menni úgysem lehet. Szerencsére nem a lakossági telepítéseinkből élünk, a nagyobb projektmunkák lényegesen jobban fizetnek, az tartja el a céget. Egy-egy közbeszerzés, VRV munka, folyadékhűtő, légtechnika úgyis nagyobb szakértelmet, kapacitást, referenciát, tőkét igényel, oda a két-három fős kis cégek nem nagyon férnek közel. De ez már nem is a fórum témája. Én örülnék, ha a Frigotrade példáját tudnánk követni, és hozzájuk közeli áron tudnánk a szolgáltatásunkat értékesíteni, de ez egyelőre csak álom.
munkadíj 45.000 Ft +áfa (általános telepítési munkadíj)
anyagköltség 5x5.500 Ft +áfa (5m csőtávolság prémium klímaszerelési anyagokkal)
konzol 7.500 Ft +áfa
kiszállás xxx Ft + áfa (nem mindegy, hogy Zalaegerszeg, Budapest, Békéscsaba, Ausztria, stb...)
opciós felárak: CRM-ASSM rendszer regisztráció, rendszerhasználat, extra kényelmi és biztonsági szolgáltatások, egyedi garanciák, stb...
ha az 5m es alapszerelést tekintjük, kiszállási díj nélkül, extrák nélkül, akkor is nálunk 80.000 Ft + áfa -tól indulhat a buli.... és ez nem tekinthető drágának, mert 2007- től ezeken az árakon dolgozunk (anyagköltség volt egy ezressel kevesebb) .....de ezt a konkurenciánk is tudja és nem véletlen, hogy általában a mi áraink alá lövik be egy picivel az áraikat..... persze a szolgáltatás részt nehéz lemásolni, de azt úgyis csak az érintett és főleg régi, nagyon régi ügyfeleink ismerik...
Hát, a frigotrade oldalára kattintva, ott sem jön ki sokkal drágábban az emlegetett átlagos telepítés, de ha az 5 méteres távot veszem és a 60 nettót, akkor sem lövök sokkal a ti áraitok alá, szerintem...
Ja, és mielőtt nagyon belendülne megint a gagyi védelmi elit osztag, kiszálltam a threadből, amit komolyan le akartam írni, már megtörtént, ma nincs kedvem tovább trollkodni.
100 %-ban igaz amiket írtál. A dolog ott kezdődött, hogy én megírtam, hogy 13 db noname klímám működik hibátlanul 14 éve (lehet, hogy nem pont annyi, de hosszú ideje) és erre mindenféle hazudozónak elmondtak, meg olyanokat állítottak rólam, amiket soha sem írtam le, hogy pl szerintem a márkás darabok szarabbak, mint az olcsó kínaiak, meg hasonlókat. Ez itt az értelmi színvonal (tisztelet kivételnek).
Én ilyesmiket nem írtam, mint amiket most is hazudoztál. Elárulom én sem végzek fizikai munkát, hanem mások dolgoznak nekem. Viszont nem panaszkodom, hogy mennyire nem éri meg nekem.
Nem egészen így van, mert a kávékiöntő (amilyet én vettem) árakról én küldtem egy linket, te meg csak állítottad, hogy nem igaz. Természetesen nem kell bizonyítanod, hazudozhatsz össze-vissza nyugodtan.
Na, időnként bele bele olvasok itt a dolgokba. (érdekel is , meg még mindig nem döntöttem...de ez az én dolgom)
Ellenben...
El kellene fogadni, hogy minden szolgáltatás, áru annyit ér, amennyit kifizetnek érte.
Ha valaki nem sajnálja a prémium kategóriát, szolgáltatást, lelki törődést, szakmai tanácsadást elfogadni, az valószínűleg meg is fizeti.
(És ha úgy érzi megkapta a pénzéért amit várt elégedett lesz.)
Amennyiben van olyan aki erre nem tart igényt, mert olcsóbbat, jobban, megoldja az is megérhető mert másra így több jut neki.
De szerintem az élni, és élni hagyni szabályt jó lenne itt is alkalmazni.
Miért kell szapulni a másikat ?
Miért vagy elégedetlen ?
Mi szükség van erre itt ?
Aki józan ésszel és átgondoltsággal gondolkozik, tud mérlegelni, a pro és a kontra között, bár manapság minden arra megy, hogy
összeugrasszák az embereket, és mindenki legyen buta. Az emberek nem buták, tudnak dönteni, felelősséggel, még ha ezt egy másik embernek nehéz elfogadni, mert szerinte csak az az 1 igazság létezik.
Engem arra sem venne rá senki, hogy 40 fokban egy erkélyen a tűző napon csináljak valamit órákig. Meg is írtam, hogy nem könnyű munka ez, de ahogy láttam itt vannak akiknek csak az alkalmazottai dolgoznak és úgy már elviselhető.
Te tudsz féláron olyan kávékiöntőt, mint amilyet én belinkeltem (ugyanis ahhoz a típushoz ami nekem van csak az jó)? Ha igen akkor légyszi mutsad, vagy ismerd be, hogy hazudtál.
Nem kell semmit elölről kezdeni kávé kiöntőt is dupla áron vett a kolléga.
Ha netto árakról beszélünk és windy áraival számolok(aki egyébként nem olcsó a piacon), 54600 pénz a kezdeti végösszeg, ez sem 60e, de mondjuk körülötte kis hunyorintással.
De aki nettózik és lemond a garanciáról is és nem alkuszik, mondjuk 50e-ig ilyen esetben, az meg is érdemli.
Ha ez meg 10 éves viszonylatban nézzük és úgy az átlagos 60e-t, akkor még inkább érződik, hogy valaki át lett verve, bár a kínai gagyin ezt behozta.
Szóval, lehet itt az észt osztani és felhorkanni, hogy legyen ez szakmai fórum, ezeket a dolgokat is rakjuk azért helyre, mielőtt egy érdeklődő úgy érezné, hogy a 20e-s gépét 60e-ért felszerelve az évszázad üzletét kötötte volna...
Ha egy "normál" szerelés, amiben benne van a 3 méter cső, nettó 45 ezer (ahogy windy12 írta), akkor 5 méterért a nettó 60 ezer elfogadható, figyelembe véve, hogy plusz méterenként nettó 5-6 ezer az átlagár. Bár messze nem értek egyet wasman-nal, ebben a dologban ok nélkül gúnyolódtam vele.
Egy biztos, engem senki nem venne ra, hogy esetenkent a tizediken fejjel lefele egyensulyozzak egy 20kilos kulterit.
es azt se art figyelembe venni, a kocsit nem szamitva egy normalis klimas felszerelese kb 1,5-2m ft, meg ha azt nem mindenki latja is, akinel alap szereles van. Azok elettartama se 10 ev, ezt az amortizaciot is be kell nyelni
ezt a verpistike "felrakom okosba" nem tudja, nem szamol vele
Nekem két ember átlagosan 4 óra alatt szerelt fel egy klímát, ami mondjuk belekerült 5 m csővel (3 benne van az árban) kb 60 ezer nettóba adómentesen.
Átlagosan? :-))
Érdekes. A szerelés ára - ahogyan azt a szakik is írták lentebb - bruttó 50-55 ezer pénz. Ha neked nettó 60 ezer volt, akkor te vagy az, aki 15 ezerért vettél pólót "BALEK" felirattal....
Akkor most én is leírom neked, hogy kb. ez az ár mit takar nálunk : 45.000 forint+Áfa, az br. 57.150 forint.
A költségek:
Biztosan bele tudsz kötni egy-két tételbe, de hidd el pár doigot meg sem említettem, mert nehéz forintosítani, pl. autó kopás, szerszám kopás, telefonköltség, a kiszolgáló irodisták, raktárosok költsége, stb.
3 ember fél napot (kb 4 óra) töltött el nálunk, egyszer elmentek anyagért.
Volt előtte egy felmérés, az egészről számlát kaptam, garancia, blablabla...
Visszagitteltek mindent, a glettelést-festést csináltam én.
Ha jól kiszámolom nagy pofátlan haszon nem volt rajta, sok ilyenből meg lehet élni, ennyi.
Nyilván a gépen is van kiskereskedelmi árrése, a kettőből együtt lehet kijönni. (az én gépem ráadásul akcióban is volt, nem mondvacsináltban, hanem tényleg olcsóbb volt abban a pár hónapban mint előtte-utána).
Ha valaki sokallja, lehet alkudni, nyilván akkor fognak engedni ha a gépet+telepítést is tőlük veszed.
Mondjuk 10-20eFt-ért egy ekkora beruházásnál nem szerezném be magam a gépet, mert akkor bonyolultabb elverni a port a klímáson ha valami gond van.
Így minden felelősség az övé ha garanciális gond van.
Mondjuk a mocskosfajtája rábeszélt a mideáról a márkásabb panasonicra, úgy hogy alig volt árkülönbség (ha jól emlékszem 15eFt körül volt), mert könnyebb szerelni nekik és kevesebb gond lesz vele a jövőben. Főként miután vázoltam hogy fűtésre, sok üzemórára akarom használni, nem időnként hűtögetni.
Biztos ebből gazdagodott meg a mocsok :-)
Amúgy nem vágom hogy lehet számla nélkül klímát telepíteni, én pont az ellenkezőjét tapasztalom mindenben.
A telepítés munkadíját meg tudja oldani, de a gépet hogyan?
Számlára veszi a nagykerből, hogy könyveli el hogy feketén adta el? Ugyanígy nem működik pl műanyag ablaknál, ott sem merik ismerősnek sem kockáztatni a feketézést, hogy 100 ablaknyi alapanyagból (zsanér, stb) 50 ablakot gyárt. Előbb-utóbb lebukás lesz belőle.
Nálunk a klímatelepítés díja 10 év alatt emelkedett 40.000 forint+Áfa árról 45.000 forint+Áfa árra. Ehhez képest az üzemanyag másfélszeresére, a rézcső ára több, mint duplájára, az embereim bére és a járulékai majdnem duplájára, a klímaberendezések árrése pedig harmadára változott. Mivel nekünk minden jogosultságunk megvan a hűtőkörök szerelésével kapcsolatban, és a jelenleg piacon lévő cégek kb. 70 százalékának nincs meg, így valószínű, hogy emelni fogjuk a szolgáltatásunk díját, mert különben be kell zárnunk.
Nekem két ember átlagosan 4 óra alatt szerelt fel egy klímát, ami mondjuk belekerült 5 m csővel (3 benne van az árban) kb 60 ezer nettóba adómentesen. Ha az anyagköltséget levonom, akkor marad mondjuk 50 ezer (de inkább több). Ez azt jelenti, hogy a főnök gondolom keresett 40 ezret, a segéd 10 ezret (persze jóindulatúan, mert inkább kevesebbet). Nem tudom egy nap hányat szerel fel, gondolom 120.000 körül kereshet naponta. Persze baromi nehéz munka gyakran létráról magasan végezve, tűző napon hőségben, de akkor sem értem miért nincs akkora verseny, hogy az árak lejjebb menjenek erről a magas szintről. A klímások egy része télen is dolgozik.
én már csak egyet nem értek, de azt nagyon: ha ekkora oltári nagy üzlet a klímatelepítés, akkor miért nem kezdtek üzletszerűen ezzel foglalkozni, hogy ti is 1-2 év alatt iszonyatosan meggazdagodjatok??
Szervizes rémtörténetekkel mindenki tud szolgálni. A sok lehúzós "szagembör" mellett vannak megbízható,korrekt szervizesek is.
A baj az, hogy a minimálbéréért kénytelen magas áron és ÁFA nélkül dolgozni, mert őt is lehúzzák alaposan, méghozzá maga az állam.
(Egy BT vagy egyéni vállalkozás fenntartása, 1 db minimálbér és egy rozzant autó kigazdálkodása minimum havi 400 ezer Ft haszonból vagy munkadíjból oldható meg. Könnyű ezt összehozni?)
Ilyenkor nyáron egy klímásnak nem lehetetlen. De télen?
Sziasztok! Keresek kék kártyás szerelőt, aki viszonylag rövid időn belül ki tudná takarítani a klímámat. Helyszín: Bp., XI. ker. Ajánlat jöhet mailben. Köszönöm!
Francia fos... mint ahogy autóban Peugeot, Renault, de főleg a Citroen fos és Toyotát kell venni, úgy klímában Daikin, Toshiba, Hitachi, Panasonic, Mitsubishi a nyerő :)
Van olyan, ahol az egyik beltéri nem vezérli a kültérit (trial üzemmódban quadro gép), van ahol a szelepvezérlés nem megy és van ahol nem reagál a távirányító jelére, miközben két perccel korábban én magam állítottam le.
A feleségem autójánál a márkaszervizben (toyota)mindenáron ki akarták cserélni a hűtővíz túlfolyó tartályát.
Azzal a címszóval hogy ereszt. Ez nem is lenne gond ,ha nem 35000Ft Ft-ot mondtak volna az alkatrészre(a hűtő burkolatába van beleintegrálva, azért ilyen drága) plusz munkadíj.
Mondtam hogy inkább várjunk vele, majd mindig figyeljük a víz szintjét és ha tényleg ereszt akkor csere.
Mondanom se kell hogy azóta sincs semmi baja.
A másik, kuplung csere után nem sokkal vitte a feleségem vizsgázni az autót és mondták hogy szivárog a váltóból az olaj és így nem fog átmenni a vizsgán.
Sírt rítt a feleségem nekik hogy így úgy nincs pénz rá a végén átengedték a vizsgán.
Utána megnéztem és nem is szivárog a váltóból az olaj.
Azért szervizek között is elég nagy különbségek vannak.
Egy fél éve tönkrement a szárítógépem, nem tekerte a dobot.
Hívtam az üzletet ahol vettem, mondták hogy nem tudnak szerelőt küldeni mert csak központi szervizük van.
Az elszállításért 5-6000Ft-ot kérnek a bevizsgálásra azt hiszem hogy 7-8000Ft-ot akkor is ha nem javítható, majd a visszaszállítás is 5-6000Ft lenne.
Azaz ha nem lehet vagy nem éri meg, akkor is legalább 18-20000Ft-ot ki kéne fizetnem.
Kérdeztem hogy nem tudnának-e egy szerelőhöz kapcsolni de nem voltak rá hajlandóak. Mivel nem lehetett tudni hogy nem-e égett le a motorja ,ami legalább 30000Ft lenne, nem kértem a javítást.
Na itt döntöttem úgy hogy akkor inkább megpróbálkozok saját magam megjavítani.
Szétszedtem, és kiderült hogy csak az indító kondenzátor ment tönkre benne.
2000Ft ért vettem bele egyet, és azóta is tökéletesen működik.
Ha elviszem a szervizbe ki tudja hogy mennyit kellett volna fizetnem érte, 30-40-50000Ft-ot???
A másik az a házi vízművem ami tönkrement mert maradt benne egy kevés víz ,és a télen szétfagyott.
Elvittem a márkaszervizbe, ahol két hét után nagy nehezen nekiálltak és szétszedték(még garanciális volt ).
Majd mondták hogy 24000Ft ért tudják megjavítani.
Ezt egy 40000Ft-os készüléknél nevetséges összegnek ítéltem, és inkább elhoztuk a szervizből úgy ahogy volt (darabokban),5000Ft-ot kellett fizetni a hiba feltárásért...
Egy kis műanyag alkatrész volt ami szétfagyott benne, a neten kerestem egy robbantott ábrát róla, megnéztem a cikkszámát, majd egy másik szervizben megkérdeztük hogy be tudnak-e szerezni egy ilyen alkatrészt.
Azt mondták hogy persze tudnak rendelni egyet.
Egy hét múlva meg is jött az alkatrész 3500Ft-ba került.
Kb 1 óra alatt összeraktam, azóta is hibátlanul üzemel.
Azért a pofátlanságnak is van határa.
Ha azt mondták volna hogy 10-12000Ft ért megjavítják akkor minden további nélkül belementem volna.
Csak ennyit a lehúzós szervizekről.
A szándék megvolt mind a két esetben hogy szervizben javíttassak, de rövid mérlegelés után inkább úgy döntöttem hogy amit meg tudok javítani azt inkább saját magam szerelem meg.
Sejtheted, hogy nem a kondin, relén, vagy egy üvegbiztin áll meg a tudományunk. :-)
A képeket pontosan azért raktam be, hogy látszódjon, hogy még a sematikus rajz is jól mutatja, hogy mi minden dolgozik egy gépben és mennyire nincs támpont a mélyebb szintű javításhoz. A beégetett programokkal sem nagyon tudsz mit kezdeni. Bár a kollégák átsiklottak felette, de nem véletlenül keresek Airwell tudós szakit.
Ellenpélda: nekem egy itt is jelenlévő klímás az alapos helyszini felmérés és részletes tanácsadás pár ezer forintos összegéről is magától értetődően adott korrekt számlát.
(Csak azért nem ő telepített végül, mert a hirtelen betörő dögmelegben éppen nem volt neki készleten olyan klímája, amit kiválasztottam, én meg nem akartam pár hetet várni.)
Mivel a család egyik tagja új ingatlanba költözik felhívtam 4 klímaszerelőt. Mind a 4 közölte az árakat és a számlára vonatkozó kérdésemre azt válaszolta, hogy akkor plusz áfa.
"Nincs itt valami moderátor, aki megfékezné már a marakodást?"
Van Moderátor, lehet is Neki jelezni a dolgokat, de a feljelentgetés az rég volt divat, amikor még a Pelikán elvtársak voltak hatalmon. Szerintem előbb szép szóval kell megkérni az érintetteket, hogy hagyják abba. Viszont látom már van egy hozzászóló, aki nem érti ezt meg, és máris vagdalkozik, saját igazát követeli.
Még egyszer kérlek benneteket legyen ez egy technikai oldal, az egymás közötti vitáknak meg akkor nyissatok egy Légtechnikusok vitatkoznak nevü oldalt.
A NYÁK fotója a lényeg, a többi csak a bekötést, kábelezést mutatja.
Én azt látom, hogy a 40 lábas vezérlő PIC-en kívül minden más beszerezhető a kereskedelemben. Kondik, jó sok relé, trafó.
Ha valami elszáll, akkor az nagy valószínűséggel az ELKO kondi lesz, ami képes kiszáradni- Ilyenkor talán fel is púposodik a teteje. A relék beéghetnek idővel, azaz kattan, de nem engedi át az áramot. Ellenállás nem romlik el, max. leég, megfeketedik.
Így első ránézésre, ha elromlana egy ilyen panelem, megpróbálnám kijavítani. Persze jó lenne egy kapcsolási rajz hozzá.
Írtátok, hogy rengeteg féle vezérlő panel van, tehát rállni egy szervizben ezek javítására nem lehet, mivel mindegyikhez kellene egy komplett klíma, amin próbálni lehet. Helyszíni javítás szintén esetleges.
Szóval itt is az a helyzet. mint szinte mindennel: használd és dobd el!
Azt gondoltuk többen is, hogy ez az oldal a klímával kapcsolatos problémák megoldásáról, feltett kérdések megválaszolásáról szól. Tanácsadás a leendő vásárlóknak, hogy milyen technikát érdemes beszereltetni, akinek meg már van és akad vele problémája, annak segítség adás, hogy hova fordulhat, mit tegyen. Ennek ellenére már több oldalon keresztül csak egymás szekálása, gusztustalan pocskondiázása, überelése a téma. Kérünk benneteket álljon már vissza a régi rend, és ha valakinek problémája van a másikkal azt privát levelezésben írják meg egymásnak, itt meg csak a szaktanácsadás, a tapasztalatok megosztása legyen a téma.
Ja, az is elhangzott itt lejjebb, hogy a klímások 99,999 százaléka nem ad számlát. Teljesen nem vagytok képben. Lehet, hogy van pár EV, vagy kisebb cég, amelyik megkockáztatja ezt, de az utóbbi három cég, ahol dolgoztam, még a legkisebb javításról és karbantartásról is mindig készített számlát, teljesen elzárkóztak a főnökeim a feketén végzett munkától, és nagyjából ezt látom azoknál a cégeknél is, amelyekre rálátásom van. Ami ráadásul fékezi a számla nélküli munkát, az, hogy bár pár évvel ezelőtt még szinte minden márka gépeit meglehetett venni számla nélkül, most már ezt szinte lehetetlen. Biztosan vannak még most is kiskapuk, de egyre nehezebb a dolog, úgyhogy tisztul a kép.
Tehát Mi lehúzósok vagyunk? Én pont holnap váltok munkahelyet és nem azért mert elgazdultam, még kétkezi munkás szinten se keresek átlagkeresetet amit bemond a TV, rádió. És a főnököm se jár Audi-val BMW-vel, egy 400.000-et futott Octáviája van. És télen még fólia kertészkedem is a lagymatag építőipar okán.
Ha ez neked lehúzás legyen, de Én akkor sem fogok egy jó darabig hozzányúlni azokhoz a gépekhez miket úgy rendelnek Kínából hogy olcsó legyen. Mert nem az a baj hogy Kínai hanem azt a minőséget rendelik amit Én nem tudok vállalni. Nekem még sok évig ezen a piacon kell ténykedjek.
Aki minőségi, megbízható klímaberendezést keres, annak remek választás a képen láható prémium minőségű klímaberendezés. Aki olyan céget akar megbízni a kivitelezéssel, aki megbízható, minőségi munkát végez, az vegye fel bátran a következő személyekkel a kapcsolatot:
nekem csak az volt a célom, h kibújjon a szög zsákból, h tik arany klímások, mennyire is faxa, meg , nem lehúzós, és önzetlen, segítőkész, klímavásárlók szempontjait elsődlegesen figyelembe vevő emberek vagytok, ahogy ezt hintitek, mint a púdert! tisztelet a kevés kivételnek! és nem utolsó sorban, a gagyit vegyek vagy nem témakörben látható legyen, h nem akarjátok, mert nektek azon nincsen pénz! de tudom, mindenki troll és hazug, aki kicsit is mást, mond, mint ami nektek kedvező...
Ha már fénykép, ne haragudjatok de ez már az Én ingerküszöbömet is túl lépte. :-) Az első képhez letettem a ládát és visszamentem lefényképezni. Én is jártam Ladával meg nem túl rég az Astrával de azé, így.
Tudod mennyi ügyfelem van abból hogy azt mondom, hogy nálam minimum 1 óra egy klímakarbantartás? Az utóbbi egy hétben ma találtam egy olyan amivel végeztem 25 perc alatt.
Pedig volt amire kívülről majdnem azt mondtam hogy csak poros. Aztán csupa penész. Tudom majd jönnek az emberek hogy az enyém még sose volt azt tiszta. :-)
Félreértés ne essék, nem ítélem el a szakköri munkát végzőket sem(mindaddig amíg nem termelnek extra szemetet és nem okoznak kárt másnak), de pl. azt is tudom magamról, hogy a csempézésnél pl. dupla annyi időm elmenne, mint ha mester csinálná. Jelen pillanatban a 100%-os csempézés meló áll szemben azzal, hogy kevés a szabadidőm :-)
Szóval, nekem eszembe nem jutna az itteni szerelőket csesztetni.
Nem vagyunk egyformák, de én inkább magam csempézek, minthogy az idegeimet (és a családomét) amortizáljam amiatt, hogy a mesterember nem úgy csinálta ahogy tetszik és x-szer újra kell csináltatni. Na meg aztán ha a mesterember bevágja a durcát és otthagy akkor mi van?
Szóval azt azért el kell fogadni, hogy van amit saját magunk is meg lehet csinálni, és persze van amit nem. Én pl. faterral csempéztem a wc-t, olyan is lett amilyet szerettem volna elsőre :) , de a klímát szakival tetettem fel -igaz nem is 20 ezres volt, bár azt sem magam tettem volna fel,mert ahhoz nem értek, az nem olyan egyszerű mint a csempézés :)
De így sosem szorulnak ki a piacról. A felsőbb hatóságok intézkedését lehet várni, de az kevés...
Amíg 5e forint különbség miatt a kókányt választják, nincs miről beszélni.
Egyébként keresgéltem az időben visszafelé és ha már úgyis windy szekértolójának tartanak, megnéztem a pannonklima archivját is a webes archivumban. 2005-ben ki tudja mennyi volt a szerelési díjuk? És most mennyi?
Egyébként a többieknél is keresgélve hasonló a tendencia.
Namost képzeld el, hogy én ezt hányszor megkapom IT fronton, hiszen ahhoz mindenki ért. Egyébként így is van, emberek szerelik a klímákat és üzemeltetnek számítógépeket csak a minőség nem mindig mindegy.
A csempézős sztorihoz:
- ha csempézni olyan minőségben szeretnék, amit elvárok magamtól mindenben, akkor csak a felszerelés többe kerülne, mint egy mester munkadíja
- nem győzöm kihangsúlyozni, drága az időm, minden téren, mióta az ikreim is megszülettek ez hatványozottan igaz. Inkább kifizetem a csempézést és háromszor visszabontatom, mint hogy elraboljam ezt az időt a családomtól vagy a munkámtól.
Én is szerelgettem a 127-es Fiatot a 4-es út mellett is, restauráltunk is egyet, de fiatalság bolondság, most Toyotám van :-)
A 20e forintos klímához lehet hogy én sem igényelném a szerelői garanciát, de 100e forinttól már egyenesen elvárom, ettől kezdve meg nincs miről beszélni, de tök felesleges észérvekkel indokolni bármit, nem értik...
Remélem egyszer lesodor az útról egy ember aki otthon javítja az autója fékeit. Próbapad és egyebek nélkül!
Nem kívánok neked ilyen és a családodnak se. De azért el kellene néha gondolkodni, ezen a mindenhez _is_értek hozzáálláson. Hanyadik is Magyarország azon bizonyos GDP listán? Persze ha kivonjuk a Német autógyárak adatait. Szerintem a hatékonysági mutatója az országunknak ezen hozzáállás miatt a nullához konvergál.
Sajnos nincs róluk kapcsolási rajz. Block Biagramok vannak, Én az idei télen házaltam sok szervizesnél. Elkértek 1-2-3.000HUF-t. De nem sikerül előre lépni.
Az egész számításod téves, mivel a klímások 99,999999 %-a (törvénytelenül) nettó árat mond és az esetek túlnyomó részében nem ad számlát, mivel nem kérnek és így a teljes összeg megmarad. Próbáld ki, hívj fel találomra egy párat.
A marásról szó sincs, pár jóember önigazol, ennyi.
Kicsit szét lett trollkodva a topik, de azt hiszem a betérő érdeklődő már megérti miért nem érdemes olcsó klímát felszereltetni és miért nem érdemes MekkElekkekre hallgatni ezen a téren sem.
Amire válaszoltál az egy MM reklámnick, rövidesen kigyomlálják.
először is az én "feketemunkám" amit te annak élsz meg, családi illetve baráti segítség részemről! egy fillért sem kértem és fogadtam el, senkitől és nem folyamatában csináltam, hanem kb 4 év alatt 5-6 darabot! és ebben volt ahol csak a tanácsot adtam, hogyan kell alapon. amikor egy szegény ember vesz egy multiban occó klímát gagyit azért, h a nyugdías felesége nagy melegben ne fuldokoljon, segítettem felrakni a klímáját, mert a klímásokat, nem érdekelte, h a klíma árát kérik el az öregtől és azt nem tudja már kifizetni.
de gondolj amit akarsz! szokás szerint! te az a fajta vagy, aki azt hiszi magáról, h okos és amiket csinál az mind csak okosság lehet, ha valaki valamit másként csinál, mint azt te hiszed, h helyesen lehet, az egy barom, hülye, idióta! ezt pont te mondogatod és nem én" olvasd csak vissza, h te kezdted ezt a degradáló jelzőtömeget rámzúdítani, mert valamit nem úgy csinálok, hogy te azt álltalánosan elfogadottnak és helyesnek vélsz eddigi életed tapasztalatai alapján, amely tapasztalatokhoz valószínűleg nagy anyagi ráfordítások révén juthattál el a csúcsra... a napelemed is 2x-er annyiba kerűlt és mégsem tud anyit, mint az enyim, hamár ezt a témát is szóba hoztad... de a lényeg ott is a márka volt , pl, h sharp, mert az nem lehet rosz , mert 60 éve, bla, bla, bla... persze, ha a te helyzetedbe képzelem magam és rájönnék, h 2-3xor anyi pénzért van ugyanolyan cuccom, mint egy "hülyének" aki én lennék, az naggyon bántó lehet ám... :)) és mindez csak azért, mert tudatlanságból a márkás csak jobb lehet, azt vegyük? ezt kamaszkorod felé betanulhattad és azóta ebben élsz? pedig te mondtad! "2015 van"
a helyzet az, ahogy kiszámoltad, azért egy 20 perces teendőért még így hivatalosan kiszámítva sem tartom rosz pénznek amit számoltál, de, ha hozzáveszem, h nem biztos, h számlát fog adni, de ezt csak feltételes módban mondom, akkor már pláne nagyon jó péz! mégha hozzácsapok az időhöz 15 perc ki és 15 perc vissza menetelt is.. nekem a realitással van a bajom, nem az elvégzett munka nagyságával és milyenségével arányos a bér klímáséknál! és mi van a majd 20 000 ft-os csővekkel, amit, amúgy peremezetlenül, megkapok 4-5000 ft-ért? a klímás úgy gondolta, ha veszik a telepítési díj, akkor próbál a csövön valamit behajtani rajtam... és valszeg ezért lehetett szidva a mamám is, mert ez sem jött össze neki! 4 peremezés kerűlt volna kb 15 000 ft-ba??? de tudom! nehéz szakma ez, meg az adók, meg a tököm tudja, milyen kifogások...
Gratulálok ívfény, megint jól megmutattad hogy fényes neved mögött mekkora sötétség lakozik.
Azt is nagydobra verted hogy feketén, szakképesítés nélkül milyen szakmai hibákat elkövetve kókányolsz fel másoknak is klímákat.
Majd összehasonlítod a feketemunkádat az adózott szakmunkák áraival.
Neked minden fórumon mindenki lenyúlós geci aki adózik a munkája után és nem feketézik. Így volt ez a tervezővel is, a napelemes kivitelezőkkel, kereskedőkkel is. Minden szabályt meghágva, illegálisan tevékenykedsz mindenben, gratula. Az orvos persze lásson el, mert megdolgoztál érte nemde?
Szerintem nagyobb hülyét már ne csinálj magadból.
Én mindenesetre mostmár eloltom az ívet egy "x" gombbal a sarkon mert ennek semmi értelme, mindenki hülye csak te nem.
"Mi van? a klímás azt mondta, hogy normális a folyamatos gázvesztés??
És emiatt először nő a teljesítmény (hidegebbet fúj)? Varázslat."
egyrészt nem azt írtam, h normális, ha folyamatos a gázvesztés, hanem, ha már úgy alakult, a dolog, h gázvezstés van, valami okán és nem azonnali, hanem lassú, akkor van egy folyamat, ami követi egymást! ezt klímás mondta, de lehet tik nem egy suliban tanuljátok a szakmát, vagy ő mondott hülyeséget, vagy most te?( én anno, mikor észleltem a túlhűtést, pont erre kerestem a választ, és ettől kezdtem megijedni, kicsit ) hátha több klímás mondandójából ki lehet szűrni, az igazságot.
anélkül, hogy védeni akarnék bárkit is, szerintem szükségük sincs rá, számoljunk egy kicsit:
ha a klímás 15ezerért kimegy és erről nyilván számlát ad, akkor mi marad neki:
15 ezer áfa nélkül 11800 Ft
tegyük fel, hogy ezt ő bérre fordítja mert szeretné magára költeni, így befizet minden adót és járulékot, ami minimum 60%, az bő 7000 Ft.
Marad neki 4720 Ft, ennyiért tölti az idejét nálad.
Egyébként ez szerintem minden szakmunkára igaz, nem csak a klímaszerelésre.
ha bemész egy üzletbe, számlát kapsz a munkáról, akkor drága.
ha fusiba megoldja valaki, akkor már csak fele annyi.
ha meg magadnak megcsinálod, akkor negyedébe (sem kerül).
nézzük a 3 lehetőséget:
1. Kétségtelen, hogy nagyon magasak nálunk az adók és járulékok, ez sajnos odavág a hivatalos árakhoz
2. Ha MINDENKI így dolgozna, akkor nem lenne kórház, rendőrség, utak stb. Mivel sokan így dolgoznak, akik adóznak, nekik sokat kell, ezért (is) drága az 1. pont.
3. Nyilván ez a legolcsóbb lehetőség, de itt számolni kell a saját munkaidőddel, nagy valószínűséggel neked tovább tart a munkát elvégezni, mint egy szakinak, aki napi 8 órában ezt csinálja. A munka minősége is kétséges, de tegyük fel, hogy sikerül hibátlanul megcsinálni, max. 2-3-szor újra kell próbálkozni, ha elsőre nem megy.
Na a 3. opcióban a legérdekesebb, hogy kinek mennyit ér a szabadideje... Ha nekem hobbim a betonozás, akkor nyilván nekem kikapcsolódást jelent lebetonozni az udvart. Ha amúgy munkanélküli vagyok, akkor szinte ingyen van az időm.
Ha viszont napi 12 órát dolgozom a munkahelyemen, akkor nem arra fogok kivenni 1-2 nap szabadságot, hogy magamnak rakjam le a padlóburkolót vagy szereljem fel a klímát, inkább kifizetem a kiválasztott szakember munkáját.
érdekes mód én is tudtam, hova basszak a klímának, h menjen... de mégecce leírom, h fizettem volna, ha az odabaszósdiba nem lett volna tisztán kiérezhető a lehúzás!
"ez szemellenzős idiotizmus, seggfejség az unokáinkkal szemben"
sértegethetsz nyugodtan, majd legalább lesz jogalapom, h visszaadjam!
én meg azt az embert tartom idiótának, aki tudatlanságából kifolyólag megveszi a drágább márkásat, mert az csak jobb lehet, mert márkás és a klímaszerelő is azt ajánlja. és az idiótaságon túl a tudatlansága okán, még a maga pénze ellensége is! gartulálok! írtam már azt is, de te olvasás nélkűl, csak téped a szád! tolod a betanult ideologiádra épülő zagyvaságokat és álltalánosításokat! tehát írtam, visszább, h aki klímát használ, annak áll a zászló, h a használat során, valamilyen meghibásodás okán kimegy a gáz és nem csak egy kicsi, hanem akár az egész töltet! most akkor az ilyet főbe kell lőni!? csak, h az unokáinknak ne ártson! ha ez annyira veszélyes, akkor nem kell árulni a boltokban! amikor én felrakom és egy pisszenésnyi gáz kimegy, mert több nem mehet, mert akkor nem működik a klíma, még mindíg jobb, mintha egy hanyag klímaszerelő, aki szarul peremez, kiereszti a szar munkája révén az összes gázt a szabadba, mert van ilyen nem kevés. főleg, ha tanuló a lelkem, mennyi gázt kienged, mire megtanula, hogyan köll? akkor azokat is lelőni! a kamu árban meg nem látom értelmét vitába bonyolódni, veled de, ha nagyon akarod keress rá 5- kw-os márkás inverteres klímára a googleba, én anno megtettem, mutatni fogja, h igazat írtam! viszont az is igaz, h amit én 100 000-ér vettem az nem akcióban, 135 körűl van máshol távszabbal.
most én tanítsak meg egy klímást, hogyan kell?? .)) tudod mit? ha tik nem segítettetek nekem, én sem fogok! :))) mellesleg a legelső klímámat kb 4 éve raktam fel és semmi vákumolás, meg egyebek és köszöni jól van! mai napig rendíthetetlenűl működik,és ment ó sokat, ha nagy meleg volt, mert ő volt egyedűl a 100 négyzetméter feletti térre, pedig akkoriban klímás fogta a fejét, hogyan lehetett így, ahogy csináltam, és 1-2 hónapot adott neki, h működni fog! de szerintem az nem tetszett neki, marhamód, h nem volt szükség a ténykedésére a telepítésnél. nekem, meg az nem tetszett, h majdnem anyit kért volna a telepítésért, mint amennyibe a klíma kerűlt.(enyit a lehúzósdiról) aztán jött, az a rész is, h kell ugye a két cső, mondtam klímásnak, h kell, mindegyikből 3 méter leperemezve hollandival. mondott arra is olyan árat, h egyből felmerűlt bennem, h ez aranyból lehet. (madnem 20 000 mondott) így mondtam, h akkor én mennék... mikor kijöttem láttam az üvegajtó mögött, h valszeg szidja az anyámat, és egyebek, de nem érdekelt, vettem egy jobb fajta peremezőt, aszem 5000 volt 4 éve és azóta pár klímát felraktam rokonságban és magamnak. mind kiválóan működik, azóta is, igaz a legelsőt raktam fel vákum nélkűl, a magamét az többi összeset magam gyártotta hűtőgép kompresszorból csinált vákumolóval intéztem aztán. egyedül, akor ön majd klímás hozzám, ha gáz fog kelleni a cuccba, de akkor is csak reális áron és nem egy klíma áráért! de, mondok mégegyet, csak, h lehessen érezni, miért tartom a klímásokat lahúzósnak, én állandóan ebbe szaladok bele! tisztelet a kivételnek! a mostani második klímámhoz nem járt távszab, mert valahol elkallódott, hívtam fel egy falubeli klímást, h mi a gond és meg kellene tudni, milyen távszabot vegyek hozzá, kijönne és mennyiért. azt mondta, h igen 15 000, mert kell hoznia egy tanítható távot és végig kell pöcdölni, vagy 1000 lehetőségből, h melyik az én kódom amihez kell a távszabot beszerezni, mondom neki, h ok, de nem lehetne e, ha mondjuk a 100-adik próbálkozásnál kiderűl, h mi a kód, h ne legyen akkor 15 000, csak ,mondjuk 11-12 000? hátt azt sajna nem lehet, mert ennek fix ára van, akkor köszönöm! vettem 1500 ft-ért tanítható távszabot és, kb 20 perc alatt megvolt a kód, igaz az 450-ik próbára, szoval nem keresnek ól a klímások? és megegyzem, ha emberi árat mond a tag, vagy belemegy az alkumba, akkor nem megyek el a bizonytalan távszab vásárlásának irányába, de ezt nyílvánvaló lehúzásnak éreztem és mát csak azért sem fizetek egy csomó pézt a semmiért, mert amit a realitáson felűl fizettem volna egy ilyen ténykedésért, az kidobott pénz! szóval sajnos tik, klímások csináljátok ezt, h az ember lehúzósnak érzi a szolgáltatásaitok olykor, tisztelet a kivételnek! és még pofátlanul verik itten egyesek a mellük, h "menyit segítenek"
Ez nem fogyasztói tásadalom, ez szemellenzős idiotizmus, seggfejség az unokáinkkal szemben. Az árak amiket írsz kamuk, 30% felárról beszélhetünk kb. A második klímád megvásárlásakor már sokkal többet költöttél mint ha vettél volna egy normálisat. Mindamellett szemetelsz mert kidobod azt a gagyi szart a szeméttelepre vagy az erdő szélére. A gázt meg szélnek ereszted belőle, nem látja senki. Arról nem is beszélve hogy a másodiknak is van felszerelési költsége, stb... Persze, az is ingyen van mivel magad csináltad vágom én...
Ezt a szart eszik meg vastagon a buta emberek nap mint nap a teszkós műszaki cikkekkel, ehetetlen élelmiszerekkel, stb.
Az árnál az ár/érték arány sokkal fontosabb lenne, de ahhoz kellene az általános iskolában tanított matek is, az meg bonyolult.
én is örülök, h segítettél, de nem ér semmit, mivel, az alaphelyzet a kérdésemben arra utalt, h on-off-os a klíma, tehát te kikényszerítve ugyan, de elmagyaráztad az inverteres sémáját! nesze semmi, fogd meg jól, legalábbis számomra, annak idején, mikor kezdtem ezt a klímázgatást, egy normálisabb klímás, azt mondta, ha az on-offos, nagyon hűt, akkor az azt elenti, h csak időlegesen lesz ez, mert csökkent a gáz mennyisége a rendszerben és azután fog jönni, az egyre gyengébb hűtőhatás, a folyamatos gázvesztés miatt, de ezek a klímák sem nagyon mennek, le 5-6-7 fok alá elhelyezésüktől függően, és én viszont mértem, 2-3-4 fokos kilépő hőmérsékletet is, ami azóta kiderűlt, h azért volt, mert nagyon fel volt irányítva a kilépő levegő és vissza tudott szívni belőle a beltéri, és így tudta a klíma az amúgysem meleg levegőt mégszarabbá hűteni, olyannyira, h lefagyott a beltéri hőcserélője is és ki is kapcsolt párszor a védelem a nagyobbik klímánál. de mindez kiderült paraszti ésszel átgondolva.
Beállítod az inverterest, hogy adja ki a maximum teljesítményt. Kinézed a papírjai közül, a körülmények (külső T) között mennyit illik leadnia, mérsz be és kilépő hőmérsékletet, megnézed apaírjai között, hogy mennyi a légszállítása, és a következő hipertitkos fizikai állandó segítségével, már tudod, h nagyjából merre hány méter.
100m3/h levegő 10fokos delta T mellett 330W teljesítményt szállít.
Persze az egész több sebből vérzik, jó eséllyel egy frissen beállított beltéri már másnap nem tudja a katalógusbeli légszállítást, de hepi vagy mert, nagyobb P-t kapsz. Meg persze ott van a kondenzálódó víz energiája is.
A lenti bejegyzésekben sokan említik, hogy ez egy fontos alkatrész, amit cserélni kell, és a noname berendezéskhez nem lesz. De miért? Nem javítható?
Mi a funkciója?
Gondolom, van egy erősáramú része - feltehetőleg a kültériben - ami szabályozza a kompresszort, a külső ventit, stb. És van egy beltéri része, ami programozható (vagy nem), van rajta infra vevő, egy proci, minimális memória, pár érzékelő, kijelző.
Mi szokott meghibásodni? Nem lehet egy felpúposodott kondit kicserélni? Ha elmegy egy IC, nem cserélhető?
Én a mosógépet is magam javítom, mióta gariban vezérlő panelt cseréltek benne, pedig csak egy kontaktus nem volt frankó.
Aki ért hozzá, meséljen errről a vezérlésről, még jobb lenne egy-két fénykép!
és így elvinni olyan irányba a témát ami klímásoknak kedvezőbb, leegyszerűsítve azt tudom mondani, h én vettem olyan gagyit, ráadásul on-offosat ami 100 000- be van, viszont maximálisan kielégíti az elvárásaimat, mert hűt-fűt, de ugyanezt megtehettem volna, kb 300 -tól 450-500 000 ft-os modern, márkásból is, igaz az már inverteres lett volna, de nekem ez, nem érte volna meg azt felárat, és még valószínűleg sokaknak sem, ami nem kevés, cserébe a kevesebb fogyasztásáért, ami a legfőbb erény lett volna. az összes többi, , h halkabb meg egyébb nüansznyi különbség, meg az, h a márkásat vettem tudat nem ér anyit+ költségként, amibe kerűlne, mert a gagyi is eltud romolni, ha akar, ahogy itt elő van adva, klímások részéről, ami annyira nem jellemző, viszont a márkás is! és, ha a gagyi megficcen, mondjuk 3-4-5-6 év múlva, köpök egy vajasat és, rakok fel másik hasonlót, zsír újat, viszont, ha a márkással történik ugyanez, amellett, h köpök egy vajasat, nem dobom ki, mert nagyon sok pénzt dobnék ki vele, amit nem használtam le a vételárból, lehet aszivem is megáll, amikor benyújta a klímaszerelő, a maga és a "segítő" szerelő számláját, amiből kijönne egy vadi új gagyi klíma, megintcsak. és 100-adszorra is az a tanulság ebből, h a klímaszerelőknek a márkásak a jók, az leginkább az érdekük, h azt vegyék, mert azon tudnak keresni a későbbiekben, a gagyit is tudnák javítani, de nem akarják. és persze problémásabb is a gyérebb alkatrészellátás miatt is , és persze a gagyi nem is azért van, h agyon javítgassák, ha kell, hanem csere! "fogyasztói társadalom"
ja, igen, de tudományos, misztikus magyarázat helyett létezik olyan, h tól-ig, ráadásul nekem on-off-os van, ami régóta tudható, tehát mégjobban szűkül a kör... elég lett volna, egy 10 fok körűli megfelelő, vagy álltalában, 8-14 fokig jó, vagy hasonló, válasznak... de klímaszerelőtöl nem jött semmi... de, ha valami bisnis alapú téma van, már ugrás is van rá. csak, szóba hoztam, h lehet jó pár év múlva lecserélem a csak hűtőset is , fűteni is tudóra és már jött is az ajánlat kánaán, zaklatási szinten emailba... aztán több megtett ajánlat után le lettem qúrva, h döntsem már el mit akarok! erre mondtam én, h nem akarok még klímát venni!
Látod, mennyire nem értesz hozzá, mégis osztod az észt itt már oldalakon keresztül. Hogy az istenbe mondanánk meg, hogy hány fokosnak kell lenni a kilépő levegőnek? Magyarázd már meg! Mert, ha a deltaT lenne a kérdés, akkor esetleg van esély válaszra, de így ez olyan kérdés, hogy mennyivel tud menni egy autó. A fix fordulatos gépeknél picit egyszerűbb a helyzet, mert ott az elpár hőmérséklete nagyjából állandó, de ott is függ a kifújt levegő hőmérséklete a beszívottól, valamint a légsebességtől (gyk., hogy mennyi időt tölt e levegő a hideg lamellák között, mennyire van ideje lehűlni) Az inverteres készülékeknél viszont, mivel a leadott teljesítmény változó, így a kifújt levegő hőmérséklete is változó. Nem lehet megmondani, hogy mennyinek kell lenni.
a tik az az én olvasatomban, a klímaszerelők lennének. azok az okosoknak és segítőkésznek magukat mondó arcok, kik verik a mellük, h mennyit segítenek itt. aztán jön egy alap kérdés, h hány fokosnak illik lenni a kilépő hőmérsékletnek, beltérin, azt nagy a csend a tik részről,...
azért, azt is valjuk be, h nem én vagyok a klímaszerelő , mint tik, akik veritek a melletek, h menyit és mekkorákat segítetek.
ne told át rám a ti feladatotokat. ez egy úabb csúsztatás akarna lenni. csak úgy néz ki, amiben nincs pénz nem nagyon mozgat titeket, ezért mondtam, h klímakereskedő topik lett ez. ha most itt monduk segítség gyanánt leírnám, hogyan kell telepíteni egy klímát telesen ingyen, klímás urak segítsége nélkűl, lenne itt berzenkedés... és ez működik márkás és gagyi esetében is, gyakorlatból tudom.
Nem húzom le a Gree-t, az én tapasztalataim szerint megbízható, normális gépeik vannak. Az, hogy a vezérlőpanel még azonos tipuson belül sem kompatibilis, azt úgy értettem, hogy pl. két Gree Comfort gép sem teljesen azonos, a tipusszámban is van egy betű eltérés. A Gree klónokról meg nem lehet tudni, hogy éppen melyik eredeti modellnek felelnek meg, ha alkatrész kell hozzájuk, nem biztos, hogy annyira egyszerű lesz kinyomozni, hogy melyik is kell.
Olvasom, amit a Gree-ről írtatok. Én pár hete írogattam, hogy egy eredeti Gree klímát rakattam most fel. Felszerelte sok sok éve működő, cég, aki hivatalos Gree képviselet.
Akkor ezt most "lehúzzátok" hogy nem jó döntés volt ?? (GFH09KF)
Én meg éveket vártam a ladára a merkurban mire 87-ben átvehettem. Azok az idők is elmúltak.
A jelenben vagyunk, 2015-ről beszélünk, csak te szajkózod a 13 éve vett 14 klíma esetét. Azóta nem abból és nem abban a gyárban készülnek azok sem. Bezzeg régen...
Én a noname gépeket 10-13 éve szereltettem fel. Akkor hatalmas volt az árkülönbség. Ma már kevesebb. A gyermekem lakásába pl 20.000/db akciós áron vettünk 2 darabot a Baumaxban, azóta is jól működnek. Akkor egy márkás kb hatszor annyiba került.
Nem írod, hogy ez a kompatibilitás mennyire terjed ki a szervizesek szerint a panelokra is, de én, mint fejlesztésben dolgozó is csak komoly utánajárás után tudom kijelenteni, hogy a mi mivel kompatibilis, főleg paneloknál. (amúgy nálunk semennyire) És én még csak gyáron belüli alkatrészekről beszélek.
Sajnos nem vagy szerencsés az általad leírtak és a valóság egybeesésének tekintetében. A westel és Regal klímák leffentyűi is például azonosak voltak a samsungéval. Amikor egyébként ezeket felszerelték nekem kb 13 éve (azóta is jól működnek) felhívták a figyelmem arra, hogy samsung alkatrészek jók bele. Nem egy klímás mondta, hanem több. Persze lehet, hogy mindegyik tévedett, csak nem valószínű.
Ez mondjuk alapvető tévedés. Egyedül a vezérlőpanel volt Samsung gyártmány, semmi másnak nem volt köze a Samsunghoz. Meg mondjuk nem is ez volt a kérdés, hanem, hogy az új gépek is sokszor hibás panellel jöttek le a szalagról és kerültek forgalomba. A Samsung vezérlőpanelek egyébként meg többe kerültek, mint a Westel, Alien , stb gépek nagy része. Ja, és mint kideült az azóta eltelt évek óta, a Samsung vezérlőpanelek hibásodtak meg leggyakrabban (na jó, az Ozone vitte a prímet).
Én ebben az egész acsarkodós folyamban azt nem értem, hogy miért kell pálcát törni valami mellett? Mindenki felnőtt, mindenkinek a saját döntése, hogy mit vállal be. Ha meg valaki azt hiszi, hogy a csing-csung klímához kap alkatrészt, akkor meg nyelje le keserű pirulát.
Vásárlás előtt körül kell járni a témát, ennyi. Én is csak úgy mertem kínait venni, hogy tudom, hogy melyik Gree van mögötte. (remélem)
A kiöntő 3.5Ft volt, a teafőző drágább volt, de mindegy is, nem akarok ezen vitatkozni, tudnék bonyolultabb példát is mondani briggs motor vs. Kínai motor, stb...
De ha ennyire ismered a kínai klímákat miért nem segítesz a kérdezőnek? Nem tudsz?
A westel, regal és hasonló klímákhoz samsung alkatrészek a jók. A hauser-bosch párhuzammal meg az a gond, hogy a bosch-hoz annyiba kerül a kiöntő (tapasztalat), hogy azért egy új Hausert lehet kapni.
Sajnos pont ez szokott a fő különbség lenni a márkás-gagyi cuccok között. Dokumentáció hiányában, cél mikrokontrollerekkel semmit sem tudsz kezdeni, sajnos elmúlt már a tranzisztorcserék, egyszerűen kimérhető cuccok korszaka. Sok háztartási cuccot javítok, találkozom a problémával.
Az alkatrészellátás is sarkos kérdés, egy példa:
Vettem a mediában egy hauser filteres kávéfőzőt. Összetört a kiöntője, bementem venni hozzá, körberöhögtek. A magyarországi "képviselet" se tud hozzá mert már kifutott típus.
Vettem egy boscht utána, összetört az is, másnapra kaptam hozzá. Mint ahogy anyám 20 éves robotgépéhez is van az utolsó pici fogaskerékig minden.
Sajnos ez van, persze ettől idönként nem éri meg javítani mert drága az alkatrész, de nem ez a jellemző.
azért valljuk be, h furcsán hangzik, h egy szerelő egy másikért kiállt... még, ha manapság elég sok szakterületen így is van ... mondjuk feltételesen, h kjjiön hozzám egy klímaszerelő, ami alapból 15 000 és kiderűl, h kell másik szerelő is, isten tudja, mennyiért, ha, így a természetes, akkor felmerűl bennem a kérdés, h minek a klímaszerelő. panelt cserélni, találgatni én is tudok. a kocsiknál legalább nélkülözhetetlen a szerelő, mert neki van a softver és a specko típus orientált stecker.
Sajnos ma már a legtöbb szerelő, legyen az mosógép, tévé, autó, stb nem javít, hanem cserél, amihez tudás nem nagyon kell. Vannak még akik panelokat bemérnek, mert értenek hozzá, csak kevesen.
Az istenverte, nem klímagyártó által forgalmazott berendezések javításával nem tudunk foglalkozni a nem megfelelő szerviz instrumciók és alkatrész hiányában.
Hát igen rágoogleztam ... egy nagyon szimpatikus embert találtam a youtubeon, de nem tudtam megfejteni mit karattyol. Valamit mintha a betáppal kapcsolatban karattyolt volna.
Neked élvezetet okoz, hogy ilyeneket kitalálsz ? Én 13-mat rakattam fel nem egy időben, különböző helyszíneken és láss csodát mind elindult és azóta is mennek. Több ismerősömnél is van noname és egyiktől sem hallottam, hogy nem indult el. 5 szerelő rakta fel a kül. klímáimat a különböző helyszíneket különböző dátumokkal és egy sem kérte előre a díjat. Ez utóbbiban persze lehet, hogy nem füllentesz, de mindenesetre érdekes hozzáállás. Szerintem az 1/5 arány inkább 1/30-100 lehet.
Miért ne lehetne? Amikor még régebben telepítettük ezeket (nem a Cascade, hanem az Alien, Westel, Demrad, stb.), akkor simán előfordult, hogy ötből egy el sem indult telepítés és beüzemelés után. Akkoriban szoktunk rá, hogy ha ilyen gépet kellett felrakni, akkor előre elkértük a telepítés árát, mert volt, aki nem akart fizetni, miután nem tudtuk elindítani a Metro-ban vett szarját. Aztán meg levélben panaszkodott a Flag-nél, hogy mi milyenek vagyunk. Hiába mondtuk, hogy minden ötödik gép panelhibás, nem tudunk vele mit kezdeni, a telepítést szakszerűen elvégeztük....
Szenvedek egy Cascade klímával még mindig!!! E6 hibakód,kommunikációs hiba, kommunikációs 2es kábel ellenőrizve,nem szakadt,kültériben-beltériben új panel van már!
Jelenség ugyanaz,hibakód ugyanaz!!!! Le öntsem benzinnel és meggyújtsam,vagy tud valaki valami okosat,de tényleg,tanácstalan vagyok! Lehet,vagy kell törölni a hibakódot vagy panelcsere után működnie kellene?
attól még ne állítsd hogy értelmetlen a létük és csak a klímások meggazdagodására találták ki őket.
már ne haragudj, de ez így ebben a formában nem igaz.
nem mondtam, sosem, h értelmetlen a létük, ezt te gondolod a szavaimból talán. én azt mondom, h nagyon sokaknak, rajtam kívűl is bőven elegendő lenne, akár egy on-off-os is, mégha többet is fogyaszt, csak megveszik, megvetetik velük, a drága inverteres márkásat, mert klímás ember azt ajánlotta. és azt is mondtam, h valahol érthető okok miatt, klímás persze, h azt fogja ajánlani, amin neki nagyobb a kereset, csak ez így nem korrekt a vevővel. a napáramot is roszul gondolod. nem ingyenesnek veszem, de amíg nem tudom elhasználni értelmesebbre, mint mondjuk egy klíma hajtására, addig nem érdekel annyira, h a klíma többet eszik,, inkább, mint elmü kapja a + termelést. majd, ha felmerűl, téma, lehetőség ahol jobb az áram elhasználása, akkor akár ki is kapcsolom a klímát és nem használom, ha így a jobb nekem. és most mondhatnád, h akkor miért méreteztem ekkorára a rendszert, mert azért, mert szeretnék idővel elektronyos autót és akkor, kb pont jó ez a termelt mennyiség, de addig...
tehát az ilyen esetekre szoktam azt mondani, h ne vonjál le végső következtetéseket, az elképzeléseid, alapán, mert lehet messzi fogsz járni a valóságtól az elképzeléseddel. és az inverteres téma is összekeveredett nálad úgy látom, a gagyi témával. alapjában véve, inverteres gépet, de gagyiban, az én mottóm. amit én ajánlanék másoknak, viszont az én esetemben, az említett okok miatt, az on-off-os is több, mint sok. lassan már úgysem kapni on-off-osakat, csak inverterest , így aszem ez rövidre is van zárva ezen okán.
Attól hogy a te esetedben értelmetlen márkás inverteres készüléket venned mivel alig használod, attól még ne állítsd hogy értelmetlen a létük és csak a klímások meggazdagodására találták ki őket.
Téged nem érdekel az energiatakarékosság mert (tévesen) ingyennek veszed a napáramot és mert keveset használod a gépet.
Van ahol ez viszont szempont (mintahogyan az inverteres visszaszabályozhatósága).
Pont tegnap láttam egy vasúti klímát, ami arra volt méretezve hogy a forró vasúti kocsit vissza bírja bírja hűteni egy óra alatt.
Normál üzemben meg 10% teljeseítményen megy folyamatosan szintentartani, mert inverteres. Onoffossal ilyet nem tudsz csinálni.
kedves Kigyo barátom. a szar írásom ellenére úgytűnik, h mindenki érti mit akarok mondani, mivel ez itten nem helyesírás és nyelvi vetélkedő szakkör, így erre nem fektetek akkora hangsúlyt, sőt, időnként jókat derülök magamban, mikor jön egy Grétsi László, vagy éppen Lőrince alkatú olvtárs, aki már kifogyván érvekből, vagy egyébb kényszeredett oka miatt vezérelve szóba hozza a dolgot. de ennek ellenére elhiszem, h olykor tényleg fárasztó lehet írásom olvasni és sokaknak púp vagyok a hátán a hülyeségeimmel, amik szerintük hülyeségek, de szerintem meg nem. ettől szép ez a világ, h nem értünk mindenkivel egyet és esetleg egyedi más elképzeléseink vannak dolgokról. viszont, ha végigolvastad volna a témakörben felmerült dialektusokat jobban képben lennél, mivel részemről nem az a kérdés, h jobb e az inverteres klíma,, hanem inkább, h van e rá szükségem és még nagyon sokaknak, az összes nyűgével együtt, magas ár, magas javítási költség, mikor, töredék pézért megkapom, azt ami kis különbséggel, mint egy márkás inverteres kielégíti a szükségleteim és a haverom is ezt próbálja megvilágítani, napok óta, hamár a haverom lett, de ez nem fér egyesek fejébe, és mindenféle mellé beszélés, és hazugságok mennek, de nem a lényeg. így elriasztva másokat is abban gondolkodva, h viszonylag olcsón, juthasson nyári hűtőberendezéshez, vagy téli fűtőhöz. de mostanra pont leszarom, mert unalmas, h ez nem fórum, hanem klímaszerelők bisnis oldala és arról szól, h ami a klímásoknak jó, abba az irányba lehessen csak haladni.
a felajánlásod megköszönöm, de nem élek vele, mert ha, hiszed ha nem, tudom milyen egy inverteres, vagy akár márkás inverteres klíma és az on-offos közti vajmi kevéske különbség, főleg, ha az árkülönbözetüket is belekalkulálva hasonlítom össze őket. máskülönben is, mivel ez már régen kiderűlt, nem egy hajóban evezünk , sok témában, mivel nem látjuk egymást, csak az írásaink, így nem tudunk rendesen szót érteni, max, ha személyesen beszélgetnénk, érthetnél meg, így maradok a kötekedős és problémás hülye a szemedben. és te is hajlamos vagy elmenni olyan irányba, ami a te elképzelésed, de nekem közöm nincs ahhoz amit gondolsz, x dologban. pl, ezt a fogyasztás dogot tekintve, részemről nem gáz, mert van a napelem, de, ha vasz más drága inverteres és márkást, nagyon sokat kell, h használja, nagyon hosszú éveket, h a kevesebb fogyasztással ,ott tartson, ahol én az olcsó, de sokat zabáló klímámmal. nekem, mivel nem nagyon fogok vele fűteni, kb 3-400 kw-ot eszik a klíma évente, mert csak a nagyon meleg napokon használom és mivel kiderűlt, h nem tudom használni fűtésre, jól ráb@szatm volna, most a 3-400 000-es klímámmal, ha azt veszek, mert ennyi pézt kidobni, h legyen a falon 2, az luxus. még az a 100 000 is kár volt esetemben, de ez nem a témához tartozik.
Ha jól tudom általában a kondenzátor szokott kimenni, ami könnyen pótolható. Ha a kompresszor, vagy a vezérlés, akkor azzal pedig nem érdemes foglalkozni, mert az egész klíma nem került annyiba. Egy ismerősömnél egy LG ment tönkre és most bosszankodik, mert nem 30 ezer Ft a kára (amibe annak idején egy noname került), hanem 150.000.-200.000. Ha annak idején 30 ezerért vette volna, akkor annyi a kár.
Nekem volt on-off klímám és most inverteres van. Ég és föld a különbség. De nem is ez a lényeg, mert valóban sok függ a használat módjától is. A noname klímákkal nem az a gond, hogy hamarabb kinyúlnak - ami valóban egyáltalán nem biztos -, hanem az, hogy amint lejár a garancia, a hazai márkaképviselet hiánya miatt nagy eséllyel nem kapsz hozzá alkatrészt.
Van még egy fontos szempont a választásnál. A klíma különleges használati tárgy, mert szemben a többivel - autó, hifi, mosógép, stb. - nem cserélgetjük pár évenként; a klíma hosszú távú, akár évtized(ek)re szóló beruházás. Már csak ezért is érdemes az éppen akkor legkorszerűbb és biztos szerviz háttérrel rendelkező típust választani, még akkor is, ha az a vásárláskor nagyobb anyagi teherrel jár - persze ésszerű határokon belül.
Tudod a szarrágás azt jelent ha valaki nem költ magára. Én mindössze azt akartam kifejezni,hogy nem vagyok spórolós típus és szívesen költök arra, aminek van értelme, illetve ami a életminőségemet befolyásolja. Nem vennék pl UHD tévét sem, mert nem látom a különbséget. Megjegyzem én a klímákat nagyon régen vettem és akkor jóval nagyobb volt az árkülönbség a noname és a márkás között, de akkor is azzal ijesztgettek kül. szerelők, hogy csak egy évig működnek a noname darabok, ami nettó hazugság volt, olyasmi, mint amiket itt olvashatok.
Soha sem értettem mi értelme van érdek nélkül hazudozni.
Látod, te se érted, akkor mi miért értenénk hogy miért teszed!?
Annyira vártam már hogy feltűnjön egy Merci vagy BMW is az érvelésekben és elkezdődjön a pénztárca mutogatás és lőn eljött ez is. Ezért írtam, hogy a szegénységet és a szarrágást ne keverjük, mert cseppet sem fair.
Soha sem értettem mi értelme van érdek nélkül hazudozni. Én mikor írtam olyat, hogy a Ladán kívül nincs élet ? Olyat sem írtam soha, hogy a drágább márkás klímák rosszabbak, amit valamelyik másik fikanick írogatott korábban. Mindössze megosztottam a tapasztalatom. Elárulom azt is, hogy 4 éves Mercedessel járok, meg pl a hűtőm egy nagy francia ajtós típus, ami most talán 300 ezer felett lenne. ezeknél ugyanis tapasztalható a komfortbéli különbség,így érdemes rájuk költeni. Erre is írhatsz hazugságokat nyugodtan, engem nem zavar, mindössze nem értem.
az a baj az ellentáborral, h görcsösen ráakarja tukmálni a vélt igazát több irányból is a gagyista táborra. vegyük csak eztet a hideg levegős süvítést, h az milyen szar is,, ha a modern, márkás, inverteres gép, nagy melegben leakarja hűteni a helyiséget, akkor annak is le kell, h menjen a kilépő levegő hőmérséklete hidegre, tehát grafton kell járatni, mert különben, csak olyan lesz, mintha egy sima ventillátorkén működne és csak kevergeti a levegőt. most akkor innentől kezdve, ugyanolyan, mint az on-off, talán ebben az esetben még ugyananyit is fog inni a hálózatról, mint az on-of. ventillátort pedig 10 000 ft környékén már igen ó félét lehet venni, nem kell, h klímának hívják.
De tényleg ugorjunk, mert te nem hiszed el, hogy a Ladán kívül van élet(és soha nem is ismernéd be, mert akkor összedőlne a mítosz a 13 klíma körül), én meg feladtam, hogy ezt jobban részletezzem.
Elárulom nem csak a Ladát próbáltam, sokszor voltam már olyan helyen ahol márkás klíma üzemelt. Az, hogy merre és mennyire süvít a hideg, azt be lehet állítani.Otthon pl egyáltalán nem süvít, viszont pl nemrég egy fogorvosi székben ülve az 1.2 éves Daikin zavaróan süvített, mert úgy volt beállítva.
komfortban es fogyasztasban egyarant hatalmas a kulonbseg az en tapasztalataim szerint egy regi on-off es egy uj, markas inverteres klima kozott. amig csak a ladat probaltad, nehez velemenyt alkotni a mercedesrol. persze, ha neked tokeletes a lada kenyelme, es nem gond, hogy 10e helyett 30e ftot hagysz a benzinkuton (eves 1-2 het huteses hasznalattal nekem sem szamitana a tobbletfogyasztas. a komfort igen, amig on-off klima volt a munkahelyemen, inkabb kikapcsoltam, es turtem a meleget, mint a jeghideg szelvihart a fejem felett. sokszor csak akkor ment, mikor ebefidoben kiurult az iroda... szoval ilyenert otthonra egy follert sem adnek, mert nekem dragabb a 100e ftos, ha sosem hasznalom, mint a 300e ftos, ami megy evente 4-5 honapot nonstop.)
Csak hát azért nem jó a példa, mert hatalmas a különbség ha egy Ladával, vagy Mercedessel megyek el 200 km-re, míg ha a szuper drága, vagy olcsó klímával felszerelt szobában ülök, akkor nem igazán érzékelhető különbség.
Ha utána olvasol akkor meglátod hogy már nyáron majdnem annyi áram fogy mint télen. És a mavir és az energia hivatal szerint ez a légkondicionálás miatt van.
A Németek nem PAKS 2 -t építenek meg erősítik a villamos hálózatukat ha nem az olcsóbb megoldást választották. Energia hatékonyság. Itt meg azzal próbálják fogni a gyeplőt hogy kurv@ drágán tudsz áram vételezési helyet kiépíteni, és után a gaty@ áron adják az áramot. Így a nagy többség olcsó klímát vesz ... meg mosógépet meg mosogatógépet etc. és így a kormány vehet egy szép nagy PAKS 2-őt.
Jól van ez így.
Nekem végül is jó, most is kár volt 100x-ra belemennem. :-(
Ha inverter panel cseréből vagy javításból kellene megélnem akkor napi 48 órát kellene dolgoznom és akkor se tudnám kifizetni az internet elérés díját így nem tudnád meg ...
nekem meg évente behozza a gázszámla megtakarításon az inverteres klímám egy olcsó klíma árát. persze ezért nem 2 hetet megy évente...
hogy ezt hány évig fogja bírni, most még nem tudom, de remélem nem csak a saját árát takarítja meg az évek során, hanem komoly megtakarítást is termel majd...
Az Én LADA-ban sem szált el az injector sose, de nem ülnék vissza bele napi 8-10 órára. (nem volt benne, és evett is rendesen meg nem is indul szépen nagy melegben meg nagy hidegben, de elindul mindig és A - Btávolsáon se hagyott ott sose.)(Mindenki használjon On-Off klímát és akkor legalább lesz értelme a PAKS 2-nek illetve az összes LED fényforrás cseréljük vissza Edison szénszálas izzóira akkor lehet még PAKS 3-ra is szükség lesz. Pláne ha sok bevándorló (itt Röszkén látni ezt a bevándorlást, félelmetes.) is szeretne világítani és klímázni nyáron.)
De csak azért nem romlott el mert a haverral raktátok fel és nem értek hozzá a lenyúlós klímaszerelők :-) Azok rontják el mindet hogy legyen munkájuk. A chemtrailről nem is beszélve...
Beltéri panelt se sikerült életre kelteni? Igaz windy nem írta meg hogyan kell resetelni, mert az engem is érdekelt volna. (Még tegnap is keresett ismerős szerelő hogy hogyan kell kódolni beltéri panelt, mikor rákérdeztem miért akkor kiderült hogy Ő sem tudja amit minden Samsung szerelőnek tudnia kellene ... kültéri panel hibája van neki is.)
Ez biztos hogy mind kettő? Volt egy idő mikor párban cseréltünk, de szerintem UGA nem az széria. 22.610 + ÁFA volt legutóbb a kültéri panel. Beltéri elég fáradt meg.
Samsung AQV12UGAN típusú légkondicionálóm vezérlő panel hibás lett. Kültéri és beltéri is. Nem javíttatom, cserélem. Ha valaki tudná még hasznát venni, akár alkatrésznek, akár távirányítónak, vagy bárminek, akkor írjon rám! Üdv!
Továbbra sem tudom eldönteni, hogy a Vortex VAP-A12 A1D típusú mobilklíma bejelentés köteles, avagy nem?
Tanulmányozom/tam a 14/2015. (II.10.) Korm. rendeletet, valamint az "AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009. szeptember 16-i 1005/2009/EK RENDELETÉ"-t, de olyan szinten bennfentes kémiai-fizika nyelvezetű, hogy nekem azáltal, hogy nem találkozik az R410a típusú gáz, pl. az EU-s CFCl3 CFC-11 Triklór-fluor-metánnal, ill. a többi megadott gáz halmazállapotú közeggel, teljességgel érthetetlen. (Legalább is gyorsolvasással nem sikerül kapcsolatot felfedezni a jelölések és kémia képletek között.)
Tisztelt Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, vagy bárki, "hétköznapi emberi nyelven" legyen szíves olyan egyszerű matematikai képletet, vagy akár táblázatot közzétenni, ahol én is eltudom dönteni, hogy a kereskedelemben használatos jelölések alapján, a megadott paraméterekkel kell-e jelenteni, avagy nem? (Azt már nem is mondanám, hogy ezt az adott terméken talán jelölni is lehetne, hogy milyen "fokozatok" (pl. jelentéstételi kötelezettség, kell-e, avagy milyen időszakonként kell szivárgásmentes vizsgálat stb.?) vonatoznak az adott berendezésre.
Mindenkitől elnézést az esetlegesen okoskodásnak tűnő hosszú szövegért, nem az volt a célom.
Nem tudom mire gondolsz? Az emailem telefonszámom publikus. Real chat az nem fog menni nem vagyoj gépközelben napközben. Este 9 után meg már pihennem kell hogy 7 től tudjam tolni. Még 2 perc. ;-)
Ettől nem lesznek jobbak klímák, sőt ugyanannyi pénzért mégrosszabb szerelések lesznek mert a nemzeti spápot is ki kell fizetni amit a piacon nem tudsz érvényesíteni. Így egyre képzetlenebb/olcsóbb emberekkel oldják megtelepítést sokan.
Vagy még takonyabb gépek kerülnek importálásra.
Gondolom em hatóság egy gépet sem kitiltina. Hogy is tenné egy BPi irodából?
Mostanában kezdtem foglalkozni egy klíma vételével, de egyre jobban belebonyolódok. Mintha azt olvastam volna, hogy a forgalmazóknak, szerelőknek, de a tulajdonosoknak is bejelentési kötelezettsége van? Olvasgatom az interneten a hatósági regisztrációval kapcsolatos infókat, de egyre inkább zavarban vagyok. Valójában, ha vásárolnék egy ilyen mobil klímát (alkalmazott hűtőközeg megnevezése: R410a, alkalmazott hűtőközeg GWP értéke: 2087) ez is bejelentési, esetlegesen szivárgásvizsgálati kötelezettséggel jár? Az interneten talált infók számomra nem egyértelműek, és a jogszabály értelmezése (F-ÜHG-t tartalmazó, stb.) pedig egyelőre meghaladja a képességemet.
Pont telibeverte a nap a kültérit, benne a lapátot, miközben egész nyáron úgy áll egyhelyben, gondoltam meg-uv-védem, mert elporlad kb. :D Meghát magam is meg-uv védtem, egyébként eszembe se jutott vna ez a nagyszerű ötlet. Szedjem e le ? Nem porlad el sok év után se? (Panasonic)
"Fasza a legolcsóbb noname kínai klíma is, akár évtizedeket is röhögve kibír, pedig magatok dobtátok fel őket a falra, és kizárólag ezek a megbízható készülékek."
Ki írt ilyet és mire jó hazudozni ? Élvezetet jelent ? Mivel többes számban írtad, így gondolom rám is céloztál, így megkérdezem hol írtam én olyat, hogy én dobtam fel falra ? Nálad a hazudozás az egy sport ?
A Trabant-Mercedes hasonlat szerintem nem jó, ugyanis ha az ember ezekbe beleül óriási különbséget érez. Én soha sem éreztem különbséget klímák között. Talán azt az egyet megengedem, hogy hálószobában van jelentősége ha extra halk egy klíma, bár az én Dimarsonom is meglehetősen halk a hálószobában. A nappaliban, meg irodában tök mindegy a hangnyomás.
Óriási balhé volt ma az egyik legnagyobb klímaforgalmazó üzletében, Klímaáruház. Mai nappal elkezdték a vonatkozó, lejjebb bemásolt rendelet alapján a végfelhasználóktól megtagadni a klímaberendezések kiszolgálását, majd ezután közvetlenül a viszonteladóknak sem adtak ki több berendezést, akiknek nem volt meg a regisztrációjuk. Volt ott vagy nyolc szerelő, aki vitte volna a gépeket telepíteni, de nem kapott senki. Ment a fenyegetőzés, hogy majd mennek máshova, amikor jött a telefon, hogy a Columbus sem szolgálja ki azokat, akinek nincs meg a jogosultsága a vásárláshoz. Elkezdődött a dolog, ugyanis az első kétmilliós bírságot kiszabta a hatóság, így a nagykereskedők behúzták a kéziféket.
Kezdesz unalmas lenni... Csak elolvasni is fárasztó a szövegelésed, semmi nagybetűk, helyesírás 0,még ha poénnak is szántad akkor is szánalmas, (tik, irtsátok, stb..)
Jó lenne ha befejeznéd, senki nem kíváncsi már rád. Akkor sem ha századszorra írod be ugyanazt.
és, akko mi van, ha meglátod a 13 öreg klímát működni, úgyis lesz rá valami magyarázat, h akkoriban még jok voltak, meg mostanra a piac miatt higult ez, mag az és egyebek. ki lenne kíváncsi erre szerinted. most itt is ez negy. és részünkről sem arról van szó, amit tik klímások páran túlszuszogtok, h jobb lenne a gagyi, mint egy márkás, mert már úgy van előadva, pedig ezt senki nem mondta. csúsztatni azt tudtok ezerrel. itt csak arról van szó, h annyira nem szarok, mint ahogy azt tik előadjátok, mert nektek ezé, azé nem olyan faxa a gagyi, ha megveszi bárki. az a részetekről nagyjából le van kakálva, h esetleg az ilyen gagyi is hozhat hosszú évekig is akár felüdülést nyári napokon kispézű embereknek. mondok egy példát. kis nyögdíasnak trabanja van és azzal hordja a mamát orvoshoz. persze jobb lenne mercivel, ez így is nagy segítség neki, h van a kis trabanc. ha nem vett vóna trabancot anno, mert a kereskedő aztat mondta neki, h az szar papa, akko, hordhatná az ölébe a mamát. így ugyan nem mercivel, de mégis hozzá jutott egy lehetőséghez, ami, ha nem túl nagyvilági az öreg, maximálisan megfelelő az elvárásoknak. csak ugye itt a képletben a kereskedő, aki csak azt nézi, h neki legyen jó elsődlegesen és nem és nem a papának, mert a mercin nagyobb az eladási haszna és a szervizelés is, ha kell, jóval zsírosabb bankókkal gyarapítja a családi kasszát. és szerintem tik is ezért írtsátok tűzzel vassal a nonam gépeket, hiába itt ezerrel az ellenpélda, nektek nem az a gromek. itt szerintetek, mindenki hazudik, csak tik nem... és bizony szépen meg lehet élni a klímázásból és ezt látjátok veszélyben forogni, ha jön a magam és haverom fajta szerintetek, troll, aki mond olyasmiket, amiket tik nem szerettek hallani...
Ha van kedved es idod, olvasd el a hsz-eimet ettol a hsz-tol :21974! Benne van a topikon akkor hasznalt ar, amit mindenki olvashatott, igy nem negyszemkozti nyomott ar volt. Meg az egyik hsz-ben Windy 12 emliti, hogy vannak vele problemak, de az importor korrekt, mert igyekszik bebiztositani a paneleket. Tehat olvass es rajosz, hogy most is csak azt irom amit akkor irtam.
Köszönöm a válaszodat. Némileg utána néztem. Habár az is igaz, hogy nem ez az igazi megoldás a hatékonyság, stb. miatt. Sajnos nem régen szigeteltettem a házat és a falat nem igazán szeretném fúrni, faragni. Ez az amiért ezen a megoldáson gondolkodtam, illetve főként egy helyiséget hűtenék csak. A másik gondolatom szerint nyaranta elmegyünk lakókocsival és esetleg abban is használhatnám a tetőablakon történő kivezetéssel. Még azért gondolkodom, mert azért kicsit "kényszer" megoldásként érzem a mobil klímát. De visszatérve a kérdésre ismered, il. valaki ismeri a Vortex mobilklímát?
Ha fővárosi lennék, kimennék hozzád is, meg a 13 klímáshoz is, szaván fogni, és megnézni bele lehet-e kötni a munkába, klímába. A VALÓSÁGBAN.
De nem vagyok. Meg a nyári szünet miatt nyakamon lévő kölköket sem tudom hova tenni.
A lényeg a te és haverod mondandójából:
Fasza a legolcsóbb noname kínai klíma is, akár évtizedeket is röhögve kibír, pedig magatok dobtátok fel őket a falra, és kizárólag ezek a megbízható készülékek. A klímás cégek azok mind nagy gazemberek, hiszen leginkább csak drága japán klímákat árulnak, amiket később állandóan és sok pénzért javítgatni kell, így ebből faszántosan meglehet élni.
mellesleg kezd szánalmas lenni klímás részről bizonyos régiókban a kuncsaft meghódítási projekt....
találtam ezt a videot egy profi klímaszerelésről. a kamerás nincs igazán mit mutasson, mert csak a két cső rendezett felrakása látszik a felvételen, melléjük fűzött, elektromos kábelek társaságában, kábelcsatornában, tényleg szép munka, de és akko mi van. megvehetők a szerelvények és általános iskolai , vagy alatti végzetséggel szépérzékkel megtudja csinálni éppen bárki. de fel van ufonaliuálva a felvétel, vagy hússzor végig van pásztázva a fali csatornázás, mintha lassanként lehetne meglátni a csodát, amire csak egy klímaszerelő képes... nem nézem le a szakmát, annak ellenére, h nem agysebészeti szint kell hozzá, de ez durva megnyilvánulása a kuncsaftok felé irányuló misztifikumba fordulásnak, h lássátok, híveim, erre csak én vagyok képes... biztos van aki ezt is benyalja, meg azt, h csak milliós gépekkel lehet szépen, biztonságosan klímát szerelni és akkor indokolt egy akár 80 000-es telepítési díj is... és persze minnél drágább egy klíma és márkásabb, annál inkább kell egy alien, aki a klímához megfelelő 5-6 dimenzios térben eltanult technikával felhelyezi azt a falra és kimondja a varázsszót, ami csak az ő ajkaiból hatásosak, h
múkoggy.
https://www.youtube.com/watch?v=mE9wwJWQX_g
most megyek még youtubra röhögni, biztos lesznek még ilyen muvik...
és nektek, mint klímásoknak, meg a szokásos sleppnek ugyan miért fáj, ha valaki beesik ide, és azt mondja, elégedett a noname klímájával, meg hogy istenuccséra tette fel óccsóért valaki, vagy esetleg ő gányolta fel, mert igazából nem űrtudomány? és a mai napig megy? nagy kaland.
esetleg azért, mert értelemszerűen, inkább kuporgasson össze még, akkor már a kb. általatok meghatározott piaci szerelési ár sem fog annyira fájni?
nekem nincs ezzel bajom, mindenki szeretne élni. legfeljebb elfelejt élni hagyni. inkább csak az eléggé elkurvult index fórummal van baj, ami légkondi tippekből régóta már kb. csak néhány szerelő játszótere meg beszerzési forrása, öntömjénezése, öncélú trollkodása.
20 átlagos kérdésből, ahogy visszaolvastam most, talán csak azok vannak megválaszolva, amikben ki lehet fejteni a milyent ne vegyél, én milyet nem telepítek.
(amúgy meg elhagytam az első samu garipapírját, és azt keresgéltem csak, hogy itt mikor, mire kérdeztem rá, mert kíváncsi voltam, hogy 6 vagy 8 éves-e)
Az mit is jelent, hogy körüljárod a lehetőségeket? Az előbb még azt írtad, hogy nem nézegeted az árlistát, most meg körüljárod mégis? Ebből egyre nehezebben fogsz kijönni, bár nem is kell, hiszen senki nem ismer, azt lódítasz, amit akarsz.
Nem. Te azt mondtad piaci árért vetted. Nem azt mondtad, hogy a topikon közzétett árért vetted. Ne próbáld meg utólag másítani, mert le van írva, te írtad, mindenki olvashatja. Persze, az is hihető, hogy megveszel egy közel százezer forintos terméket, és nem nézel utána, hogy valóban, mennyibe is kerül. Életszerű és hihető, amit írsz, mint eddig a témában minden. Visszaolvastam, nem kínálgatta senki a topikban ennyi pénzért, ez esetleg privátban történt, tehát már megint nem mondasz igazat.....Most akkor hogy higgyük el azt a sok jót, amit a noname klímád fűtéséről írkálsz immár hét éve (minden érdek nélkül ..haha), ha szinte minden posztodban van valami, ami nem fedi a valóságot (nálunk itt úgy mondják, hogy hazugság)
Miert neznek barkit is hulyenek? Mielott valamit veszek, koruljarom a lehetosegeket es megveszem azt, ami nekem arban es minosegben megfelel, de szamlaval. Feketen nem szokasom vasarolni, nem vagyok rautalva es nalam ez nem sport mint egyeseknel.
benne van a pakliban, hogy mondjuk aki megvesz egy egyébként faék egyszerűségű Nilecool NCVST-09H klímát bruttó 58-ért (ennyiért láttam most), felrakatja valakivel egy szimpla családi ház homlokzatára egy átlagos szakival pl. számla nélkül 25-ért, annak azon a kb. 40 nyári napon, amíg hűtenie kell elketyeg 5-6 évig mindenféle különösebb szerelői tisztítás nélkül?
szerintem benne.
elég sok noname klímát látok évek óta működve homlokzatokon, ahogy jövök megyek a szokott útvonalaimon, szokott helyekre.
benne van a pakliban, hogy a középkategóriás 200k-s gép a gariidő után gazdasági totálkárral hal meg? bőven benne van ez is.
Akkor itt a topikban mindenki tudta, hogy ezert az arert veszem, tehat nem negyszemkozti ar volt. Ami az importor listajat illeti , en nem nezegettem annak idejen. A topikban ennyiert kinaltak en meg megvettem es kesz.
Maganvallalkzo vagyok. Valoban a megbizo korlatai kozott kell mozognom, azert megneznelek, hogy egy autogyar, gyogyszergyar,vasmu ,stb komplett megepiteset vallalnad-e ?
Ha en lennek egy ceg tulajdonosa es latnam, hogy rossz uzletet csinaltam, igyekeznek mindenkeppen minimalizalni a kart. Tehat igen, kialakitanak egy csoportot, aki csak a problema megoldasaval foglalkozna. Igy a tobbiek nyugodt munkavegzeset biztositanam es a ceg karcsokkenteset.
a legócsóbb klíma és ehhez nem kell klímaszerelő, igaz a leggagyibb is, még gagyibb, mint enyémek, de feltehetőleg működik egy wc-nyi területen biztos...
Ja hogy hazudok. Á nem is működik sem az irodában, sem otthon, sem a nyaralóban régóta a sok noname klíma. Csak kitaláltam. De vajon miért tennék ilyet ? Én nem klíma eladásból élek, hanem egész másból.
Rendben igazatok van. Minden ujonann megjeleno ceg csak ideig -oraig gyart es nagyon gyenge minosegben. ( Egy jo szaki belenez, kiprobalja es tudja mit varhat tole) En mint vevo meg azt mondom, hogy 85000 forintert + felszereles koltsege, ennyiert kaptam egy klimat, ami -5C fokig kifuti a hazamat 350W-os fogyasztassal orankent. A haz hoigenye ilyen homersekletnel 1100Watt korul van. Amennyiben 3 szezont vegigfut es utanna megint egy akkor megjeleno ilyen ceget megveszem (amennyiben valoban az Ozone mar nem lesz), meg mindig olcsobb, mint most megvenni ugyanilyen teljesitmenyu peldaul Daikint minimum 3x ekkora arert. Mert 6 ev mulva mar megujabb technologiak lesznek, az emlitett markas gep meg mar ven csotrogany lesz technologiailag es moralisan is eloregedve , de mukodokepesen.
Ehhez képest most azt állítod : "Az, hogy kitol vettem az mellekes, mert piaci aron vettem."
Itt pedig az Ozone árlista (importőré) egy részlete :
A legolcsóbb gép is 135000 forint felett van, akkor hogy beszélhetsz a 85 ezer forintról, mint "piaci árról" Akkor most hogy is van az az igazmondás, vagy hazudozás? Magyarázd már el, kérlek
foggal körömmel védik a melójuk, ez érthető is, de ez így nem korrekt sok esetben a vevővel szemben, mert lebeszélik egy esetleg olcsóbb használható cuccról a delikvenst, ami bőven megfelelne neki az elvárásainak, mert az ő érdekük ezt kívánja. ez szomorú. ezért nem érzem azt soxor, h a szakember van értem, legtöbbször az van, h én vagyok a szakemberért, h , eltarthassam őt... de mivel én adom a pénzt a projekthez, adott esetben, legyen bármiről is szó, elvárom, h az én érdekeim legyenek a legfontosabbak a témakörben, aztán jöhet az övék, de ez klímaügyileg egyenlőre úgy tűnik, h egyre kevésbé van így... azt érzem az egész bisnisben, mint a Ferihegyi taxisok balhéjában... aki érti mire gondolok.
Ugye sosem voltál önálló vállalkozó csak samesz aki a megbízó/fővállalkozó korlátai között mozgott!?
Már csak azért kérdezem, mert a szar klímádat összeraktad egy csere panellel és egy másik alkatrészbázisnak tartottból és szerinted ez több száz klímánál működhet, vállalkozásokat eltartva...
Most már értem miért érintett meg ennyire a beszólásom...
Kicsit ferditesz a valosagon. Olvasd vissza az akkori topikos levelezest. Mar nagyban dult a hadjarat az Ozone ellen. Windy 12 mar akkor irta, hogy mekkora kart okozott a cegenek. Tehat a lazadas kozepette vettem a klimat proba keppen, mint irtam. Az egy masik dolog, hogy akitol vettem, volt olyan korrekt, hogy felkinalt egy komplett klimat mint alkatreszbazist. Azert nem varhattam el tole, hogy minden otletem alkalmaval Pestrol hozzon valami apro alkatreszt. Igy mindketten jol jartunk.
Amint irtam annak idejen is, nem a panelen talalhato alkatreszek voltak rossz minoseguek, hanem a panel es a hutese volt elegtelen, ugy ahogyan a gyarto csinalta. Ami a termisztorokat illeti, ott valoban volt elteres az ertekekben jocskan, azert kellett oket parositanom.
Igen, meg ma is jol mukodik es remelem meg par evet kibir.
Azert engedjel meg egy kerdest a vegere. Annyi klimasbol aki befurdott az Ozoneval, nem akadt valaki aki az elejen felfigyelt volna a hibat okozo problemara? Akkor most szakik vagytok ,vagy csak klima szerelok. Bocsanatot kerek azoktol, akik a szakmajukat valoban szivbol vegzik es ertenek is hozza. De gondolom ok nem is veszik sertesnek a kerdesemet. Csak csendesen bologatnak.:)
Mint lejjebb a hegesztő barátod idézte, én csupán annyit írtam, hogy én nem találtam százezer alatt inverteres klímát. Ez nem egyenértékű azzal, mintha azt írtam, állítottam volna, hogy nincs ilyen. De azt se felejtsd el, hogy 138 ezerért már Samsungot lehet venni, sőt már ez alatt is. Tehát megint nem él az a töredékár. Nem mondasz igazat...sajnos.
Az, hogy kitol vettem az mellekes, mert piaci aron vettem. Az mas dolog, hogy felkinalta a szeleskoru segitseget, hogy felderitsem a hibak forrasait. Nekem jo tapasztalatgyujtesi lehetoseg volt, a klimasoknak meg a kesz megoldas a szeriahibak teren. Az a baj, hogy elterjedt az emberek kozott, hogy ami kinai, vagy olasz, az mind semmit sem er. Pedig ma Kina tud gyartani mindenbol akar csucstermeket is. Vasarlaskor termeszetesen kikell tudni valasztani a szeles skalabol azt a termeket, ami mar szinvonalas es valamit azert ki is bir. Nekem idaig ugy nez ki, hogy szerencsem volt a nem hires markak vasarlasanal. Lentebb mar irtam roluk.
Az igazsagtalan elbiralas ami nekem nem tetszik. En mindig azzal az anyaggal dolgozom, amit a megbizom eloir. Soha sem biralom, hogy miert pont ezt,vagy azt vett. Neki ami tetszik azt hasznalom es ugy, ahogyan keri. A munkamert a penzt kifizeti es igy egalban vagyunk. Gondolni meg gondolok amit akarok es szerintem ez igy korrekt. Most ne vedd dicsekedesnek, de idaig meg mindig visszahivtak tovabbi munkavegzesre, pedig volt koztuk holland,nemet,angol,dan,amerikai ceg, a munkammal mindig elegedettek voltak idaig. Azert is ajanlottam, hogy hetvegeig szivesen latlak benneteket klimanezobe.:) Utanna megyek vissza dolgozgatni.
A panelhiba nalam is volt. Miutan egy panel lett cserelve es azzal eleve nem indult a gep, igy szantam ra egy kis idot es a telepito beleegyezesevel szemugyre vettem az egesz gepet. A panel valojaban vastagon hovezetopasztaval volt bekenve. A kinaiak azt gondoltak, hogy minel vastagabb reteg, annal jobb hovezeto. Szerintem legalabbis ez jott le a latottakbol es az importor is vastagon ellatta a szereloket ezzel a pasztaval es tanaccsal, hogy kenjek meg meg a panelt. Miutan a pasztat mindket feluletrol eltavolitottam es a PC prociknal megszokott modon vittem fel a pasztat es illesztettem a feluleteket, a gep ezen resze mar jol mukodott. A masik gond a nem korrekt leallas volt, mert ilyenkor a gep hibat jelzett. Ez abbol allt, hogy a beallitott homerseklet elereseig szepen mukodott, de amikor mar elerte a homersekletet, nem tudta visszaszabalyozni a fordulatot es leallaskor nem az uzemi beallitott hofokra kapcsolt ki, hanem tularamra hivatkozva. Ezt minden alkalomkor a harmadik ilyen leallas utan. A program szerintem igy van megirva, hogy haromszor probalkozzon, utanna letiltas jon es hibakod. Odajukadtam ki, hogy kaptam egy komplett klimat, amibol kivettem a belteri ket termisztorjat es az enyembol is kiszedtem. megmeregettem oket es a megadott ertekhez a megadott hofokon a legkozelebbi ertekueket raktam a sajatomba. Igy inditaskor is korrektan tudja inditani a belteri ventijet a hocsereloben levo gaz homerseklete szerint es a valoban elert levegohomerseklethez tudja megvalasztani az inverter a megfelelo fordulatot.Itt is volt egy kis gond, mert a csotermisztor a csobeillesztve csak lotyogott, alig volt erintkezesi felulet es a belteri hocserelojere is a tok csak egy mm-es forrasztassal volt hozzaillesztve. Itt a legtechnikaban hasznalatos alufolias ragasztoszalagot hasznaltam tobb retegben hovezetonek, majd a csotermisztor testet is bekentem hovezetopasztaval es ugy illesztettem a helyere. Ezutan a klima mar megbizhatoan futott egesz futesszezonban.
Udv , Peter."
Csak a torka volt véres. Rossz volt a vezérlőpanel, cserélgetni kellett a termisztorokat, nem volt rendesen összerakva "kotyogott", stb. stb. És ez csak egy készülék volt, egy csomónak más bajai voltak, zörgött-csörgött a kültéri, visszaszabályozáskor úgy rezonált a kompresszor, hogy az egész csőhálózat bebúgott, stb. Jó gép, érdemes ajánlgatni
Ki írta azt, hogy bárhol lehet kapni ? Pl itt a sarki zöldségesnél sincs. Megjegyzem a 85 ezer is töredék ár a 160-200 ezerhez képest, de én csak azért raktam fel a linkeket, mert az egyik klímás beíró azt állította, hogy nem lehet 100 ezer alatt kapni, ami nem igaz.
Ezek szerint mindjárt meghalt az ügy legelején a százezres nagyságrendű terméknek a vezérlőegysége, amely nélkül meg sem mozdul tovább a berendezés. Igazad van ez tényleg nem nagy hiba, apróság, hunyjunk szemet felette. Pláne annak tudatában, hogy még pár száz ügyfélnél ugyanez történt az Ozone-nal, meg még párszáznál a TeknoPoint néven (ugyanaz a kínai termék több néven is szerepelt a hazai kínálatban) Ja, hogy neked még az elején ment tönkre, amikor volt alkatrész. Akkor semmi gond. De annak a sok száznak, akinek nem jutott alkatrész pár hónapig? Az nem érdekes, hiszen nem a te gondod volt, attól te még szajkózhatod hét éven keresztül, hogy mennyire jó a kínai noname klíma.
Csak az a gáz, hogy sok olyan ember is bedől, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a több százezres szerkezeteket, vagy esetleg egyet vesznek, pedig kettőre lenne szükségük, mert bekajálják, hogy a noname klímák csak rövid ideig működnek. Én egyébként módosítom, amit írtam, mert a 13 db olcsó klímából egy sem döglött be, kiderült, hogy kábelhiba volt egy csatlakozó pontnál.
megköszönném, ha elkűldenéd emailban az elérhetőséget, emailom publikus, mert ugyan nincs semmi bajuk a gépeknek, de, ha lenne valami, akkor jól jönne, egy ilyen klímás, nem tökölődnék én a javítással. mert, ha felhív az ember egy klímást, akkor nagy többség úgy kezdi, h jó napot, 15000. persze semmi bajom, ha annyiba kerűl a javítás, vagy akár több, csak érezzem, h reálisan fizettem ki azt az összeget és nem csak azért, mert ellehet kérni azt a pénzt...
Mivel en szokom tobbszor is irni, hogy az Ozone-val futom a hazam, igy amikor ezt irtad: meg ".....évek óta kínai noname klímával fűtöm az egész lakásom......" termeszetes, hogy magamra veszem.
Egyszer kellett a panelt mindjart az elejen cserelni, ugy ahogyan azt megmondtatok itt paran. Azota a filteren kivul semmihez sem kell nyulni. Remelem meg par evig igy is marad.:) Ha viszont figyeled a topikot, igyekszem az utobbi idoben nem megszolalni , de vannak pillanatok, amikor a hsz-eitek kioldjak a biztositekot.:) Azert azt nektek is megkellene erteni, hogy amikor 70-80 ezer Huf a netto kereset, akkor hiaba akar valaki neves klimat venni. orul, ha valami olcsobbhoz hozzajut. Tehat a noname es a markas termekeknek is megvan a letjogosultsaguk a piacon. Igy mindket tabornak nem tamadnia kellene egymast, hanem bekeben elni egymas mellett!
azért nem idéztem, mert már kicsit unom, és fáraszt h küzdötök, mint disznó a jégen, de, ha annyira akarod
"Tehát csak inverteres gépeket lehet forgalomba hozni. Ezekből én nem találtam még brutto százezer alatt, bár lehet, hogy én vagyok a suta."
ezt írtad 64416-os hozzászólás.
szerintem inkább élvezd és használd ki a szezont a sok részedről igaztalan vita helyett, vagy már most is kevés a meló, h enyit van időd oltani a "trollokat."
Bajai a szerelő, de épp említette mikor nálam járt, hogy jövő héten Bp-re is megy szerelni, szóval nem tudom te merre vagy, de lehet esély rá, hogy összejöjjetek. Ha így is érdekel, este meg tudom adni a számát, most nincs nálam.
Igen, te már itt sem mondtál igazat, most nézem. Pont a legelső kérdésedre, amivel bejelentkeztél erre a topikra, mindjárt én adtam szívélyes és szakmai választ.
Az a szerencse, hogy az ilyen hozzáállás miatt IT fronton is mindig lesz melóm és ritkán értek egyet Dr. Klíma üzletpolitikájával és kijelentéseivel is, de aki jól és megbízhatóan dolgozik még jó darabig fenn tud maradni, ebben a nyakig érő szarban is. Amíg szomszéd Pistike egy sütiért szerelgeti a könyvelőnéni laptopját és a szomszéd mindig jobban ért a számítástechnikához, addig én sem kapcsolom ki a telefonom és búgó hangon tudok olyan összegeket mondani amiért itt meg is lincselnének.
Felhívom a figyelmedet erre a törvényerejű rendeletre, mely az Uniós szabályzással megegyezik :
Kormány 14/2015 (II.10.) rendelet részl.
16. F-ÜHG forgalmazói és telepítői felelősség
22. § (1) Minden olyan forgalomba hozatalra jogosult vállalkozás, amely természetes vagy jogi személy végfelhasználó számára kereskedelmi célból értékesít nem hermetikusan zárt, hűtőköri szerelést igénylő, F-ÜHG-val előtöltött vagy azzal üzemelő HR szektorba tartozó terméket vagy berendezést, valamint az MR szektorba tartozó hűtőegységet, köteles a végfelhasználótól olyan eredeti, cégjegyzésszerűen kiállított tanúsítvány bemutatását kérni, amely hitelesen igazolja, hogy a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezések telepítésére. A tanúsítványt a végfelhasználó is köteles aláírásával ellátni.
(2)2 A tanúsítványt F-GÁZ ügyfélazonosítójának feltüntetésével a telepítést végző vállalkozás készíti el, amely annak kiállításával egyidejűleg az adatbázisban legalább a következő adatokat köteles regisztrálni az alkalmazásra nézve:
a) HR szektor esetén a telepítés helyszíne (helységnév és irányítószám, a főváros esetében a kerület megjelölésével),
b) MR szektor esetén az alvázszám,
c) HR és MR szektor esetén a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás megnevezése és székhelye.
(3)3 A végfelhasználó köteles a tanúsítványt az értékesítéskor a forgalomba hozatalra jogosult vállalkozás számára egy eredeti példányban átadni.
(4)4 A forgalmazó az értékesítéskor köteles az F-GÁZ ügyfélazonosító alatt található adatlapon tanúsítani, hogy az értékesítés megtörtént, és az adatbázisba feltölteni az értékesített termék vagy berendezés megnevezését, típusszámát, azonosítóját, a berendezésben megtalálható F-ÜHG típusát, tömegét kg-ban és széndioxid egyenértékben kifejezve, valamint fajtáját, ipari megnevezését, annak hiányában kémiai nevét.
(5)5 A telepítést követően a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás köteles az F-GÁZ ügyfélazonosító alatt található adatlapon tanúsítani, hogy a telepítés az adatlapon rögzített termékre nézve a telepítés helyén megtörtént.
(6) Az e §-ban előírt kötelezettségek megszegése esetén a 23-25. §-ban meghatározottak alkalmazandóak.
Tehát az a kereskedő, amelyik ettől eltér, igenis törvénytelenül jár el, trükközik, ahogy te fogalmaztad meg. Az összes multi (talán jelenleg a Metro a kivétel, ott már csak telepítéssel együtt értékesítik a klímákat, legalábbis legutóbbi információm szerint), ahol lehet kapni klímát jelenleg törvénytelenül értékesít. Te hol élsz? Magyarországon ennél sokkal nagyobb "trükköket" is elkövetnek a multik, miből gondolod, hogy betartanak minden szabályt? Erre hivatkozol?
Te mondod, hogy mi csúsztatunk és hazudunk? Mikor és ki írta, hogy csak a márkás és a drága a jó? Folyamatosan olyat állítotok, amit mi nem mondtunk. Akkor ki is a hazug. Persze név nélkül trollként megtehetsz itt a fórumon bármit, minden következmény nélkül.
na erről lenne szó. ha ilyen klímást találtam volna anno, szartam volna le a telepítést és klíma egészségügyét kitanulást. ha korrekt és nem lehúzós árat mondtak volna, nem folyok bele hegesztő létemre a klímatelepítésbe. ha megadnád a klímás elérhetőségét, megköszönném, ha gond lenne, nem hívnám fel a lehúzósokat, akik 15000-el kezdik és erősen nyitva marad a kérdés, h a vége mennyi lesz, egy ilyen kijövetelnek. a családban is van sok klíma, ha úgy adódik, őt hívná a rokonság.
Én nem csűrök csavarok semmit. Te viszont nem mondasz igazat. Persze fogalmazhatnék kerekebben is :) Miért nem idézel, hogy én mikor állítottam, hogy nem lehet százezer alatt venni klímát? De ha idézel, pontos légy :)
A hozzászólásod második fele pedig nem nekem szól, így ne is tulajdoníts nekem olyan dolgokat, amit nem én írtam le....
nem érdemes velük vitázni, féltik a megélhetésük, ezzel nincs is baj, csak ne hazugságok és ferdítések árán tegyék, nekem ezzel van a bajom. nekem ne mondja a klímás, h csak a márkás drága jó, mert ez így ebben a formában nem igaz. aki benyalja azt csak sajnálni tudom. mellesleg hiába az itteni vita, a piac úgy is eldönti mit vesznek az emberek, példaként, mert a haver is látta, h nálam a gagyi majdnem olyan jól és csendesen működik, mint neki a márkás, mostanra kidobandó 1 éves cucca, akkor magától eldöntötte, h mekkora farok volt, mikor a klímásra halgatott, aki rásózta anno a majdnem 300 000-es toshibát. a csempészáruról meg csak anyit, h rengeteg milti is árul ilyet, akkor azok is, törvénytelenűl adják, vagy trükköznek, pfujj. ez az ország ilyen... csak a szegény becsületes és igazmondó, klímások akik még tartják maguk a becsület világában...
forgalmazóként igen. de ha nem tőled vásárolta, akkor semmi nem kötelez rá.
Dr. Klíma megjegyzésével meg nem tudok mit kezdeni. Bár ő sosem volt konzekvens. Ha noname hibásodik meg, senki nem javíttatja horror áron. Felrakat az ember a helyére megint egy olcsót, és persze mivel kiépített, ezért a telepítés sem nagy cucc, nekem pl. kb. 15-ből megállt pár éve. Bár működő került le és rakattam be máshova. Vagy, ha nincs zsé, akkor döglődik a melegben.
Ha meg a márkásabbakra gondol, akkor ezek szerint azok is meghibásodnak nagy számban, javíttatásuk meg igazából nem is éri meg.
Nem igazán lehet elmenni sokszor azon, amit írogattok. Igaz, sosem lehetett.
Nem is egyszerű ez a barkácsolás... már ha nem magának barkácsol... szomszéd gázkazánjában eldurrant a vezérlőpanel. 70 ezer Ft lett volna egy új, szereléssel. A faluban találtak valakit, aki 5000Ft-ért meg 1 liter pálinkáért kicserélt valamit a panelen, és megy tovább a kazán.
Örülnek mint majom a farkának. De ugye ha baj lesz, nem mutogathatnak a pálinkás szerelőre.
Az eldurranás oka: a házba az elektromos bekötésekhez szintén falubeli, aki valamit elbacott, és a kazánjuk ezért tudott egy viharnál meghalni. Utána már kihívtak egy szakit, aki (nem tudom mennyiért), rendesen megcsinálta a bekötéseket.
már megint csűröd, csavarod. arról volt szó, h nincsen 100 000 alatt.
az meg megint egy jó trükk, h hivatkozunk, a te felelőséged dumával, h megölhetem magam, vagy a családom. mivel, nemcsak a telepítés miatti hibáknál lehet számítani gázkiömlésre, hanem használat, normál használat során is elpösszenhet egy hűtőfelület, akár és kijön a gáz, ez benne van sajna a klíma használatába, azt ne mondja nekem senki, ha klímaszerelő rakja fe la cuccot, akkor onnantól garancia van arra, h nem jöhet ki a gáz a beltérin sehol. ha mégis kijön, akkor klímaszerelő széttárt karokkal azt foga mondani, h amikor csinálta minden jó volt, arról ő nem tehet, h a hűtő egy gyengébb helyen megadja magát és ez így is van, de a szereléstől független. ha ugyanúgy csinálom, mint a klímaszerelő, akkor csak azért tilos, mert én csináltam és nem fizettem érte.
A Citygasról én más sok rosszat olvastam az évek alatt, szóval amúgy is fura lett volna, hogy valami bank agyonhitelezte őket, hogy írtózatos mennyiségben hozzanak be gagyi klímákat.
Á, nehogy elhidd. Már két éve sem volt nekik belőle egy darab sem. Egyszerűen kijátsszák a törvényeket, így jutnak némi versenyelőnyhöz. Mellesleg az a gép meg egy akkora fos, amilyennel nem találkoztam, amióta klímával foglalkozok:)
Mivel egy szóval sem említettelek, nincs mit kikérned magadnak. Ha magadra vetted, azzal én nem tudok mit kezdeni, és nem is akarok. Kb. hét éve nem érted meg azt, pedig számtalanszor leírtuk, nem csak én, hanem mások is, hogy NEM MINDENKI BARKÁCSOL. A klímát használók 99 százalékának eszébe nincsen megjavítani az inverteres klímájának meghibásodott vezérlőpanelját, hanem telefont fog, és felhív és azonnali megoldást akar, sürget, mert harminc fok van a hálószobájában és kiadott kétszázezer forintot, és nem hűt a klíma.
Nagyon tévedsz, mi is megtaláltuk az Ozone klíma hibájának az okát, nem volt olyan bonyolult a dolog, nem kellett hozzá agysebésznek lenni. Csakhogy te valahogy nem akarod megérteni, hogy ami működik egyedi esetben (nálad), az nem működik több száz ügyfélnél nyáron, amikor kinn negyven fok van. Akkor, amikor már két hónapja nem jön az alkatrész az importőrtől, akkor az ügyfél már mindennel fenyegetőzik. És ha akkor nekiáll a cég javítgatni a több száz alkatrészt, amit még cserélgetni is veszteséges, akkor az a cég le fog térdepelni, mert szezonban, amikor pénzt kéne keresni, ingyen dolgozik.
Azzal pedig, hogy hét éve folyamatosan bizonygatod, hogy mennyire elégedett vagy a noname klímáddal, ami ugyan meghibásodott, de te meg tudtad barkácsolni, igenis kárt okozol, mert sokan elhiszik, hogy ez általánosan is igaz, nem csak az egyedi esetben, és próbálják az olcsóbb megoldásokat keresni. A te hatásodra is. De hát ezt is elmondtuk már neked sokszor, sokan, eddig sem értetted, ezután sem fogod.
Ha a Citygas írtózatos mennyiséget berendelte a kínai dzsunkástól, akkor az jó olcsó lehetett, és jó sok pénze volt a Citygasnak. De nagyon elszámolták magukat, hogy még a nyakukon van.
Sajnos, az itthoni viszonyok. Az természetesen teljesen jogos elvárás az ügyfél felől, hogy neki semmilyen költsége ne legyen, ha garancia időn belül meghibásodik a klímája. Tehát, ha ki kell menni, le kell szedni, be kell vinni a műhelybe, megjavítani, visszavinni, újra üzembe helyezni (ez így összességében alkatrész nélkül kb. ötvenezres költség), ezt nem lehet a vevőre hárítani. Elméletileg a forgalmazónak kellene szervízhálózatot fenntartani, de ilyen nincs, vagy ha van, akkor "töredéke" a kapacitása a szükségesnek. Tíz éve, amikor egy klímaberendezésen még kb. 25 százalék árrést lehetett realizálni, azt mondták az importőrök, hogy ez az árrés tartalmazza az esetenkénti garis javítás költségét is, tehát a viszonteladó köteles megoldani a dolgot saját költségén, az alkatrészt biztosítják hozzá. Ez ekkor kezdett megdőlni, amikor az árrések az internetes webáruházak (az ilyen Emag.hu-k és társaik)hatására 4-5 százalék magasságába estek, valamint, amikor a Samsung, Ozone, Dimarson és társai gépek olyan mennyiségben hibásodtak meg garidő alatt, hogy nem lehetett gazdaságosan működtetni egy klímás szolgáltató céget. Mivel nincs szabályozás erre, vagy az ügyfelek szívnak, mert senki nem javítja meg, vagy csak horror áron. Lásd: Dr.Klíma : "A javítás az igazi biznisz, hisz sokan nem engedhetik meg, hogy új gépet vegyenek...a hőségben meg gyorsan azt mondják, hogy legyen megcsinálva.... bármi áron, mert sajnos nincs más lehetőség." A másik lehetőség, hogy a klímás vállalkozás csak olyan terméket forgalmaz, amelyikről a tapasztalat azt mutatja, hogy minimális a garis probléma.
Klímavásárlás előtt vagyunk. Kértem néhány ajánlatot klímás cégektől, de úgy néz ki a dolog, hogy júniusra már nem vállalnak telepítést. Még visszajalzést várok egy helyről, hátha ők meg tudják csinálni.
Ha nem jön össze a dolog, akkor van itt a topikban olyan (hivatalos) szerelő, akinek még belefér, hogy ebben a hónapban telepítsen 4 berendezést? Családi ház Bp.-től 20km-re, a klímákihoz átlag 6m csőre van szükség).