Rengeteg folytonnövő heirloom paradicsomfajta van. Hogy csak a legismertebbeket említse, ilyenek az ökörszivek, a Schott lugas, a paprika alakú. Csak éppen ezek magjához többnyire nem lehet a magyar boltokban hozzáférni. Keresni kell online paradicsommagárusokat, van sok Mo-on is. Ha már egyszer egy ilyen fajta bevált, lehet megszedni a magját.
fóliába egy sor van nekem 50 centis lyuk kiosztású csepegtető mellett és keresztbe 2 szálon viszem fel a töveket. Ennél sűrűbben semmi esetre sem szabad.
Valamikor a késő télben már feltettem itt a csoportban ezt a kérdést, akkor elterelődő téma okán nem derült fény rá. Köszönöm mindkettőtöknek a választ, már lelki szemeim előtt látom, hogy fog mutatni egy jó, látvány fókuszált, de egyben a számára célszerű helyen. :-)
Ilyen futó paradicsomoknál is ajánlatos betartani egysoros ültetés mellett is a legalább 50 cm tőtávolságot? Vagy lehet ennél kisebb is, mondjuk 40 cm?
Kinek mi a fontos. Én pl nem vágyom elektromos kerékpárra, és nagyon élvezem a fóliát és az üvegházat. Egy csomó minden van, amire nem költök, a veteményes a szórakozásom is (és jelentős táplálékforrás), akkor is megéri, ha drágább lesz a zöldség, mint a boltból.
Nekünk 3 éves uv-állóságú fólia lett feltéve 2009-ben. Már kissé homályos, de még nem rideg.
Legyen hátul is ajtaja a fóliának, hogy jól átszellőzzön, a paradicsom nem köt, ha túl meleg van!
Érdeklődöm, hogy valakinek van-e "Platus" nevű parija. Nekem idén nem sikerült sem magot, sem palántát beszerezni. Az is érdekel, ha van, honnan szerezte be.
Idén összeállítottam egy 3*2 méteres fólia sátrat, (ez is 8000 Ft-ba került), amelyben a saját régi fajtáimat tettem. Az első eresztésen (április 5-6) diónyi parik vannak. Még soha nem volt fóliám, gyanítom, hogy nem is lesz több. A fólia métere 1900 Ft (8*1 méter).
Egy komolyabb fóliasátor árából lehetne venni egy jó elektromos kerékpárt.
Folytonnövő, méghozzá nagyon nagyra. Ezt muszáj szigorúan metszegetni, nem szabad hagyni elterebélyesedni. Idén megpróbálok erőt venni magamon, és nem szabadjára engedni. A Botkertit lehet, annak nem nagy a lombja, nem árnyékolja úgy be önmagát és a szomszédait.
Igen, beetee ajándékozott meg vele, és még néhány érdekességgel, mikor az áhított metrós koktélból hozott kóstolót. A gyönyörű metrós koktél nem az ízlésem szerinti volt, akkor a többi fajtából is csak eltettem a magot, nem ültettem, csak a Batyusból. Most nem tudtam beszerezni a szokásos Ferline fajtát, a helyére az akkor elrakott magokból neveltem pár újat. Idén kiderül, ezek hogy válnak be.
Itt látszik ,hogy a szamóca is csak "szenved" ... (majd valamit tennem kell , ez nem vitás) ... A nemkívánt "gazok" majd mutatni fogják ... meg a szamóca levelei is , hogy mi lesz a teendő minimálisan .
Köszönöm Mariska néni. Nórától kaptam magokat, amelyek szépen kikeltek. Most így az ültetés előtt jön a kérdés, milyen módon ültessem majd ki a szabadba? Indeterminált parik részére a helyem elég szűkös, így fontos lenne tudni hogy milyen fajta?
Bocsánat Kedves vassorsi. Megkeveredtem. Szóval az üzenet neked szól és a kép amit föltettem, az egy svájci paradicsom fajta. Állítólag ehhez hasonlít a paradicsom.
Kedves 55Judit. Állítólag ehhez hasonló a paradicsom külleme. Tehát nem ilyen lesz, mint a Zapotek. De majd kiderül. Nem túl erősek a kikelt palántái, normálisnak tűnnek. Az adományozó szerint lugas pari, majd kiderül.
---
Ha már írtam, lenne még egy kérdésem a csoporttagokhoz. Mivel sokak rendelkeznek "Batyussal" ( ha jól követtem anno a bejegyzéseket, Mariskanénitől származhat) milyen típusú paradicsom? A batyus determinált? Indeterminált? Köszönném a választ.
A mediterran vidékeken oltják a paradicsomot és a padlizsánt Solanum torvum alanyra és egyéb nem mérgező solanum félékre. Ez a video elég mély nyomokat tud hagyni a nézőben:
Mivel a paradicsom és a burgonya gyakorlatilag rokon növény oltható burgonya alanyba paradicsom és kész is a spéci növény ami fent paradicsomot terem a föld alatt meg burgonyát.
Ha nem fagy, van esélye. Ha fagy de betakarod, akkor is van esélye. Ha van vödröd, borítsd rá legalább a szebb palántára. A papír jól szigetel. Papírdobozt is ráboríthatsz. Ha pici a palánta, papírtölcsér. Ha két pálcikát leszúrsz a palánta mellett és ráterítesz egy törölközőt, az is jó. Biztos leállítja a fejlődését a 2-3 fokos hideg éjszaka is, de életben marad.
Az a baj, hogy a 2 fokot az talaj szint felett 2m-re jósolják, ami talajszinten 0 foknak felel meg. Én balatonvilágosi vagyok, és mindig hidegebb van nálam 1-2 fokkal mint ahogy jósolják.
Nincs tapasztalatom azzal hogy a műanyag palack mennyire véd a talaj menti fagy ellen, de a reklámújságból készített papírcsákó biztosan jó. Kombinálhatod is a kettőt. Enyémek nagy tejfölös pohárban nyomorognak jövő hét közepéig. Már éjszaka is kint szoktak lenni, de ha jön a lehűlés, behozom.
Jól érzem ki a szavaidból, hogy táv-kertészkedsz? Akkor nem sokat tehetsz ellene. Takarás segítene rajta.
Minden évben ilyenbe palántázok. Ha jön a hideg, akkor ráteszem a kupakot. (Egyébként meg van olyan nagy nyílása, hogy kiszellőzzön és ne főjön meg benne a palánta.) Tavaly az áprilisi havazást kibírta benne.
Néhány éve a magbörzén keresett egy nő ilyen kukoricát. De senki sem hallott ilyen fajtáról addig. (És én sem mostanáig.)
Van ilyen magom bőven. Néhány éve kaptam itteni fórumtárstól akinek a génbankból származó magjai voltak. Azóta csak ezt ültetem és a környéken sincs máshol kukorica, úgyhogy nem tud átporzódni.
Ez nagyon szimpatikus fajta. A zsengén fogyasztandó zöldségekkel mindig gondban vagyok, rendszerint elfelejtem időben leszedni. Míg volt kukoricám, sose tudtam eltalálni, mikor szedjem le. Mondjuk az egyébként se volt sikernövény, legtöbbször üszögös lett, és akkor még nem olvastam, hogy az üszög is finom csemege.
Igen , most kell vetni és nitrogén mentes táptalajt biztosítva szinte "gyógyszer" ,... Kicsit nagyobb üvegecskékben pl. (mint a tormás üveg) is el lehet tenni . Mi nagyobbat használunk és rizi-bizibe is ez kerül zöld borsó helyett vagy a változatoság kedvéért .
Te is titkos vagy , ... de ha sikerül posta cimet megosztani akkor küldök pár szemet szívesen . ,-)) Megnő 3 m magasra is . Ezek nem 180 napos u.n. csemege kukoricák , hanem régi két csöves ezerszemű lófogú fajta .
Az Ebay és egyébb hirdetésekből beszerzett tapasztalataim siralmasok , így ez vált be nálam .(sötét barna szinű régi magyar fajta lehet ) .
u.i.
Pontosan majd megkérdezem a "Ház Asszonyát" ... a főnit :-)) :-)) úgy emlékszem 2025 percet főzi lassan és utána puhúl az üvegekben úgy is ... na meg az étel készítésnél is (utófő) ...
Meg kell várni ,hogy beérjen (én már elültettem) fagyoknál le lehet védeni fordított csréppel és ősszel megfőzni a szemeket sós vizben ,de tényleg tiszta rendes sóval ,és kis üvegekben eltenni tartosító mentesen . Beltartalomra kiválló , és nem is lesz már ízvilága köretként .
"szerintem" ... ,mert nálam is minden nyavaja megtalálja , mert klasz lehet nekik is ... ,-))
Nálam a pulykaorrú disznóparéj (vagy mi, Amaranthus caudatus) a gyűjtő növény. Csak nálam egyelőre nem kellett szedegetni, nem nagyon mentek a paradicsomra. A fóliában a paprikát viszont szurkálták, amennyire tudtam, hajigáltam őket kifele.
Nálunk a málnán főleg közönséges karimáspoloska és zöld bogyómászó poloska szokott lenni. Ezek nem bántják a paradicsomot.
Amúgy a kézi és taposásos kinyírás van legkevésbé ellenemre, gyors és szelektív. Kicsit érdemes tanulmányozni a poloskákat, hogy jól felismerd a fajokat, és akkor még jobb.
Ha nem túl sok a paradicsom, ajándékos tasakot is fel lehet helyezni fürtökre, vagy nagyobb szemekre. De a tasak sehol nem érhez a paradicsomhoz, mert a poloska az érintkezésnél szívogat. Tavaly a fügét védtem így a rigóktól.
Nálam egyik napról a másikra tavaly totálisan lepusztították a paradicsomot.
Előzmény: A kert végében felhúzgáltam a kerti labodát. Felaprítás közben a komposztálón feltűnt, hogy hemzseg a poloska. Életemben ennyit összesen nem láttam. Kiderült, a labodán gyülekeznek, szeretik szívogatni egész addig míg ki nem szárad. Mivel egyszerre kipusztítottam mindet, a poloskák szétszéledtek. A paradicsom első számú célpontjuk volt, de semmit nem kíméltek.
Idén:
Nóra, ne olvasd! :)
Amint meglátok egyet, azonnal kinyírom. Ha több lesz, céltudatosan legalább egyszer csakis miattuk megyek végig a kerten. (Nem nagy.) De bármiért kimegyek, eztán nem az lesz hogy pl. a málnáról lepöckölöm ha be akarok kapni pár szemet, hanem azonnal legyilkolom mindet.
Ültettem labodát a komposztáló környékén távol a paradicsom helyétől. Amint megjelenik rajta a gyülekezet, leszedegetem őket. Mindent megteszek hogy ne kelljen mérget használni, mert más rovarnak és magamnak sem szeretnék ártani.
Akinek nagy a kertje, az én módszerem nem biztos hogy kivitelezhető.
Szerintem házilag nem lehet ellene hatásosan védekezni. Mindig jönnek újabbak. :( Talán, ha folyamatosan permeteznénk felszívódó rovarölővel. De az meg nem szerencsés...
Nem konkrétan a látható spektrum éget a Nap fényéből, hanem főleg a UV-tartomány.
Az pedig átjön az ilyen borongós-felhős időben is a talajig.
Akik LED-eznek és saját maguk építik a világító eszközt, azok szoktak magvetéstől UV-s LED-del is világítani. Ott nincs kiszoktatás. Rögtön mehet a helyére a palánta.
Tavaly volt a vásárolt vetőmagok között sajnos "gombásodásra érzékeny"tövecskéim . :-(( ...Sajnos pótolnom kellet aztán vásárolt palántákkal helyetesítve ...sokat . :-(( :-((
Mielött "álmatlan éccakákat" okoznék (bár kinek is) ?? ... csupán kezdtem utána járni az okokknak , ... kevés hazai infót sikerült beszereznem . Egy nagyobb öko paradicsomos termelő ismerősöm , megerősítette , hogy volt esete amikor az egész fólia sátrát cserélte le ... Na erre az én hat X feletti vérnyomásom mellett a pulzus számaim is megugrottak szorzó tényező szerüen ....
Óvjuk ,és putyúlgassuk a csöpségeinket és aztán jön a "radai kórság" ??..."a rossebb" (régies nevén a pestis ,ugye ? )
Most is azt teszem , hogy jó pár fehérleveles kis 'palentátuszkámat' átviszek a gyerekekhez védett helyre , és figyelem a folyamatokat . Ha összeszedi magát és az új levelek szép sötét zöldek maradnak ,akkor nem gyanakszom gombás dolgokra , genetikai gyengeségekre ... stb.
u.i.
Tavalyi paradicsom barátaim ( német nyelvterületröl) jelezték már a fehéres levélfoltosodásnál a "Cladosporium fulvum"... nevű "kórságot" szerintük , egy asszexuális gomba , amelyre jelenleg nem ismert szexuális stádiumnak számít .Nem szaporodási , fertőzési folyamatai miatt ... (?)
Tehát egy genetikai ... izé ... hagyne mondjam ki ... :-(( :-((
Még egyszer , senkinek semmiféle ok...oknélküli félelmet ,pánikot nem kívánok okozni , csupán odafigyelek a levélen talált foltoknál , hogy kunkorodik ill. változik formára aztán a levél széle . Nálam ez volt tavaly , ahogy említettem feljeb .Lehetséges , hogy a jövőben én is vagy magam gyüjtöm a magocskákat vagy keresek ismerőst ,barátot ez ügyben is . üdv.
Vigasztalom magam én is , hogy csak egy "kis napszúrás" ... de a paprikák is hasonlóan néznek mára ki . Felülről kapott gyenge esőt majd a direkt napsütés jött rá .
Csinálok képet majd ... tejfeles (vagy méretű) dobozban az alsó ágacskákat csipkedem le . (így húzom felfelé) ... hurkapálca van mellete , hogy a kiszoktatásnál , mert ki rakom napközben , ne törje el a még gyenge szárát a szél .
Ez a frizurázd és húzom fel mit jelent? Gondolhatnám hogy kötözöd fel, de a tejfeles doboz méretnél ez nehezen kivitelezhető. Tehát hogyan neveled az ökörszívet?
Szerintem "frizurázd" és még jobban is , mert ... ahogy mondod , kegyetlen szép lombkoronája lesz . Már most húzom fel , pedig csak tejfeles doboz méretüek ... (ez csak egy vélemény volt). üdv.
Én kimosom, aztán papírtörlőre öntöm, szétkenem, hogy gyorsabban megszáradjon. Részben ráragad, az jó, mert nem szóródik szét olyan könnyen.
Ami nagyon fontos: még mielőtt ráteszem a magokat rá kell írni a papírra, mit rakok rá! Lehetőleg több helyre, hogy összehajtogatva is látszódjon. Előfordul időnként, hogy elmarad, és fogalmam sincs, milyen fajta, akkor pocsékba ment.
Én az összehajtogatott papírt még összefogom egy befőttes gumival.
A kimosott magokat szilikonos sütőpapírra szoktam teríteni, szélére ráírom a fajtát, évet. Száradás után kézzel lesodorható, nem ragad rá a papírra. Vannak apró üvegeim, azokba teszem, felcimkézem.
Én a magokat papírra kaparom ki. Így marad rajtuk gyümölcshús.A nevét a papírra írom. Száradás után összehajtogatom.
Nagymamám azt mondta, jól jön az a tápanyag a növénynek ami a magon marad. A mosott maggal több a macera, viszont szebben mutat. Működik mindkét módszer.
Sziasztok! Mag kinyerésével és eltevéssel kapcsolatban van kérdésem. Tudom, ez a téma most nem aktuális, de most jutottam hozzá sárga paradicsomhoz, amit szeretnék eltenni jövőre.
Szóval, amikor kiveszitek a magokat a kocsonyás részt is eltávolítjátok?
Mit csináltok, hogy száradáskor ne ragadjanak oda a magok a ... oda ahova teszitek? Mert amikor felszedem őket, félek, hogy sérülnek, hiszen szinte úgy kell felkaparni őket? Ti hogy csináljátok?
Három napja kiültettem a saját nevelésű paradicsomok egy részét, kb. 30 db-ot. A palánták kis műanyag poharakban voltak nevelve, előtte egy hétig szoktattam nappal kint őket, de direkt napfényen nem voltak, nem is nagyon sütött. Mára kb. 10 db. úgy néz ki, hogy megadta magát. Szerintem megégtek, mivel a kiültetést követően jött ez a szép napos idő. Van néhány, ami úgy néz ki, mintha megfagyott volna, de az kizárt, mivel 5-6 fok alá nem ment éjjel sem a hőmérséklet.
A kérdésem az lenne, ha valakinek van tapasztalata, várjak kicsit, a megégett palánták lentről újrahajtanak, vagy egyből ültessek másikat helyette?
Tavaly először próbálkoztam ökörszív paradicsommal. Karó mellett neveltem és kacsoztam mint a LugasF1-et. Feleségem mondja, hogy a kolléganője nem kacsozza és terebélyesedni hagyja.
A kérdés az hogy több paradicsom lesz így ? Ismerve a fajtát félek, hogy túl sok lomb lesz termés nélkül, vagy berohad a melegben.
Köszi. Tudom, hogy kemény jószág :) Csak rossz látni hogy most gyengébbek... Nem vagyok nagy műtrágyás de lehet hogy akkor veszek szupefoszfátot ugyis kell másra is. Főleg hogy néha a "kukába dobom" : a múlt héten nagy eső volt beharangozva, délután rohanok ki szórom a kombinált műtrágyát a magnóliára, meg az összes díszfa és cserje alá. Persze eső nuku azóta is ott fehérlik a töveknél és illan el a hatóanyagtartalma :(
1., A palántáim elég gyanguszok: az ültetőközegre gyanakszom, hogy gyenge minőségűt sikerült vennem :( Voldüngerrel próbálom őket segíteni, más ötlet van esetleg? Különösen a gyökereik satnyák (1-2-t próbáltam átültetni alig volt gyökerük.) Van itthon gyökereztető hormon azt használni bugyuta ötlet?
2., Nödik-es magokat is vetettem, szépen keltek. Tiszavasvári és Bátori tájfajta. Várható tőlük szép termés vagy ne igazán számoljak velük?