A költő kérdése: ha a kerékpárosklubnál olyan faszok "érdekképviselnek" akiknek ilyen csodás javaslatai vannak, akkor hogyan lehetne elvárni egy nem kerékpározótól, hogy megértsen bizonyos bringával kapcsolatos dolgokat? Pl. nem tolom, mert ha ilyen szándékom lenne, akkor talicskával érkeznék, vagy jönnék gyalog, vagy bérelnék rollert.
De most legalábbtudom, miért szarok az utak: hogy a kerékpárosok ne menjenek olyan gyorsan.
Tehát hiába írja elő kotmányhatározat, inkább kifogásokat keresnek. 🥴
Mindazonáltal a kerékpárosklub javaslata nevetséges.
Ahhoz, hogy valóban lassú legyen a kerékpárosok tempója, "ki kell kényszeríteni" épített beavatkozásokkal, például olyan burkolat építésével, amin nehezebb menni.
Ráadásul úgy tilos, hogy az a kerékpárút az új hídhoz.
Én már korábban is azt csináltam, h tisztelettudóan leszálltam a cerberusnál, majs 10_20 méter után visszapattantam a nyeregbe. Természetesen nem 50 kmh-val. De nyugisan körbetekertem a stadiont.
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
259. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2025. július 10. (csütörtök)
Időpont: 21:10
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Azért a követési távolság be nem tartása és az a másik főszabály, hogy párhuzamos közlekedésű úton nem megyünk a másik mellett pont a lentebb említett kikerülhetetlenség miatt fontos lenne, de leszarják, mert mindig mindent leszarnak.
Az nem szerepelt a videóban, hogy a kerékpárúton most már végig lehet menni a hídig, vagy a Rákóczi-híd alatt ott ül-e a cerbereus, hogy le kell szállni, és tolni kell....
"Jó, aki a Lágymányosi hídon teker.., az vagy nem normális, vagy eltévedt."
Egyetértek. De a baleset nem azért következett be, mert a kerékpáros nem tartott jobbra, vagy az implicit behajtási tilalmon túl szabálytalan volt, hanem azért, mert a forgalomban részt vevő, őt elgázoló autós nem is számított, számíthatott arra, hogy ő majd ott lesz. Ilyen kényszerhelyzetbe pedig nem csak a Lágymányosi hídon lehet kerülni, hanem bármely úton, ahol egy nagyobb jármű kitakarja a kerékpárost a mögötte közlekedő elől, és amúgy tilos ott bringázni, tehát nem számítanak rád. Ez igaz lehet olyan utakon is, ahol kint van a tiltó tábla, a kerékpáros mégis arra megy, mert arra rövidebb, vagy épp a fagyökerek szétnyomták a kerékpárutat. A kerékpároson pedig nem segít az, ha mondjuk utólag az autóst is megrángatják, mert megfelelő reakcióidővel elkerülhette volna a bajt.
Valószínű nem olvastad el figyelmesen, miért választottam szét a két, különböző célú kerékpározást.
Ha valaki sport céllal teker, akkor több lehetősége van elkerülni a kötelezően használandó kerékpárutakat, hiszen az indulási helyéről több irányba el tud indulni sportolni.
Ha valaki közlekedési céllal teker, akkor a kiindulási helyéről el szeretne jutni egy célhelyszínre, ha ezen az úton van kerékpárút, akkor sajnos használnia kell a jelenlegi szabályok alapján.
Tehát, ha sportolsz, és haladnál normál tempóval a 20 km/h-val gyalogoskerülgetés helyett, akkor egy olyan utat kell választani, amellyel nincs párhuzamosan ilyen kerékpárút, és akkor városon belül 40, azon kívül 50 vége.
Továbbá az is, mikor azt akarja valaki szálazni, hogy a bringás az adott pillanatban sportol vagy közlekedik. Hát nem mindegy?
Lehet sportolva is közlekedni, továbbá közlekedve sportolni! :-D
Ha a 78 éves Juliska néni a tanyabájkján kiteker a temetőbe meglocsolni a virágokat a férje sírján, az közlekedés. De ha ugyanazon a bicajon, ugyanazzal a sebességgel délután megy három kört a faluban, hogy formában tartsa magát, az már sport? :-D
Milyen különbség ez a többi közlekedő szempontjából? SEMMI!
Jó, aki a Lágymányosi hídon teker.., az vagy nem normális, vagy eltévedt.
Kisebb csemetém pl. a Megyeri hídra tévedt valamikor, elég régen. Igaz, ott van leállósáv, megúszta.
Kicsit időigényes, de, ha bejön, nagyon megéri a bringagyász elkerülő lehetőségeket felkutatni. Veresegyház pl. tele van kerékpárúttal, mégis van két-három megoldásom arra, hogy jó minőségű, kisforgalmú utakon kerüljem el ezeket. 0 - 1 km plusz távot jelent attól függően, hogy melyiket választom.
Ott van Mezőkövesd. Ha Borsodivánka felé megyek adódik az elég borzalmas verzió. Ráadásul ott nagyon öntudatos autósok vannak, nagy-nagy dudákkal, amiket használnak is. Egy utcával beljebb sima úton, senkitől sem zavarva gurulhatok.
A Balaton északi partján is bőven adódik elkerülő lehetőség és erre szükség is van, ha jó időben járok arra (rosszban miért mennék?). Almádi után nem sokkal fel kell cuppanni a Római útra Aszófőig lehet utazni úgy, hogy csak egy kicsit több szintet szed össze az ember, mint lent. Zánkánál meg külön élmény letérni a Káli-medencébe, hogy csak Tördemicnél kelljen visszatérni a fogtömést lazító útra.
Arra azért érdemes figyelni, hogy ahol a kerékpáros expliciten (tiltó tábla) vagy impliciten (párhuzamos kerékpárút) nem kerékpározhat, ott az úrvezetők nem is feltétlen számítanak a megjelenésükre.
A Rákóczi hídon jópár hónappal ezelőtt ez egy kerékpáros életébe került, a 2×2 sávon egymás mögött mentek az autók, aki elgázolta a kerékpárost, az annyit látott, hogy az előtte haladó autó hirtelen a külső sávból behúzta a járművét balra, és már ott is volt a dombnak felfelé tekerő bringás. Mivel a gázoló mellett a belső sávban is haladtak, neki nem volt hol kerülni. Egy olyan közúti környezetben, ahol az a bevett, hogy haladsz 70-nel (városon belül, szabályosan), a csőkorlát túloldalán ott a kerékpárút, nem számítasz arra, hogy az előtted lévő jármű takarásából egyszercsak felbukkan egy lassan haladó kerékpáros, vagy éppen rolleres.
Totál megértem, hogy egy rakás kerékpárút szar mondjuk országútival, de ha tényleg a sportolás a cél, és nem A-ból B-be eljutni, akkor kell keresni olyan közeli utakat, amelyeknek jó az aszfaltja, de nincs vele párhuzamos kerékpárút, vagy olyan kerékpárutat, amin nem az andalgó, lassabb forgalmat kell kerülgetned. Ha a kerékpározás célja a közlekedés, és nem opció sport célból ideális környezetet választani, akkor az A és B közötti útvonalat kell a kerékpár jellemzőinek, a kerékpáros rutinjának és a közúti közlekedés szabályainak megfelelően megválasztani.
---
A Zugló-Újbuda távot viszonylag gyakran megteszem kerékpáron. Egyedül Városliget - Andrássy út - Nagykörút - Petőfi híd (út) útvonal, ha a kevésbé rutinos és robbanékonyan startoló barátnőmmel megyek, akkor végig a Hungária melletti önálló kerékpárúton. Előbbi 30 perc (szabályosan), utóbbi 55 perc (szabályosan), ráadásul utóbbinál az útminőség is borzalom, sok kényszerű várakozással. De ez egy döntés, és tekintettel vagyok a lassabb, autóforgalomtól jobban szeparált kerékpáros infrát kereső társaságra. Országútival biztosan nem mennék azon a szutykon.
Nekem abból lett elegem, hogy ez a néhány "megmondóember" (lehet, nem is ember, hanem robot) kinyilatkozta, hogy hol és milyen biciklivel kell járniuk az embereknek. Pontosabban hol nem kéne bizonyos bringákkal közlekedni.
Nem kérek belőlük. Az orosz "félversenytől" kezdve a Csepel országútin és Magellán, Merida montikon át eljutottam a nekem tetsző országútikhoz és semmi agyalágyult elfogult szövege miatt nem mondok le róluk.