Kedves fórumozók!Felbomlóban lévő családi tarokktársaság miatt keresek új partnereket heti rendszeres játékra Budapesten. Több mint 30 éve játsszom az illusztrált tarokkot.
Budapesten bárhol szívesen játszanék hétvégenként bárkivel, csak úgy szórakozásból (nem vagyok nagyon képzett, de imádom a játékot). Sajnos a környezetemben senki sem tud tarokkozni, a gyerekeim pedig ritkán érnek rá.
Profitól tanultam majd 2-3 évig heti gyakorisággal játszottunk. Ezt követően kb. 10 évig, napjainkig nem játszottam. Most viszont szeretnék újra tarokkozni. Asztaltársaságot keresek, akiknek egymás rövid megismerése és gibickedés után tarokkpartnere lennék. Elképzelésem heti vagy kétheti játékgyakoriság.
Budapesten lakom, de nyáron nyugat- Balatonnál is szívesen játszanék. Ez Boglártól Badacsonyig területet jelent, de nem csak a Balaton, hanem annak környékén is például Marcali.
Április 20-án Pannonhalmán evben lesz egy huszashívásos játéknap, összejövetel. Direkt nem akarom a "'verseny" kifejezést hazsnálni, bár a napi győztes kap egy kupát, mert tudjuk, hogy a huhi verseny elég értelmetlen (pláne egynapos kivitelben), de ettől még lehet jól szórakozni. meg bosszankodni :)
Nagyon megkedveltem ezt a játékot, tűrhetően el is sajátítottam, de nincs kivel játszanom élőben. Bp-i NEM PÉNZBEN játszó játékostársakat keresek, vagy helyszíneket ahol csatlakozni lehet.
3 fős nem túl erős (pár hónapja játszunk) csapat keres egyenlőre Paskievics játékra gyakorlottabb 4. játékost budai vagy belvárosi régióban. Tel: 06303879578 Nagyon örülnénk !
Hát ha a Piatnik nem gyárt, akkor senki ezen a földön. A magyar játékkártya fajta, a nagy alakú az még rosszabb minőségű. A piatnik-féle kártya a kisalakú a legjobb minőségű és bár nemplasztik, én ezt javaslom, nincs jobb (nem is igazán értem miért kéne plasztik, ez nem póker).
Sziasztok! Kérlek segítsetek nekem!! Ajándékba szeretnék venni Tarokk kártyát, 100%-plastc-ot. Felhívtam a Piatnikot, de ők nem gyártanak olyat. Nem igazán tudom, hogy hol keressek utána ennek, gondoltam, egy ilyen helyen, tud valaki segíteni. Hol lehet műanyag tarokk kártyát kapni??? Nagyon fontos lenne, és sürgős is, mert karácsonyra szeretném. Köszi előre is a segítségeteket!!! :-)
C: segít a XX a passzban D, A: passz B: 4 király, passz C: passz D: kontra 4 király, körpassz
A indul: A:kis pikk, B:XV, C:pikk K, D:XIII ------------B:XVI, C: VIII, D: XI, A: IX
A megállapodás az, hogy, nagy-kicsi színt két, kicsi-nagy tarokkot. Tehát a legkisebb bélkülözhető tarokkal kér mentést, a legnagyobbal színt. A konvenció más esetekben is érvényes.
1) B helyén ülsz, a lapod: XX, XVIII, XVII, XVI, XV, II, treff A, káró D, B
Mit hívsz?
2) Ha színt hívsz (most, vagy később), melyiket? (konvenció szerint fejes színből a legnagyobb nélkülözhetőt hívjuk (K, vagy a második legnagyobb), fejetlenből a legkisebbet - ha ez lényeges... most persze mindenki a királyt hívná fejesből).
Bemondások: B: XX passz A: Kontra parti M: passz D: Rövid dupla B, A, M: passz
Lapok: D: Skíz, XXI, XVI, VI, V, Kör K, Pikk K D T B: XII, IIII, I, Pikk L B, Kör L B, Káró L B A: XIX, XVIII, XVII, XV, X, VIII, II, Treff D L M: XX, XIV, XIII, XI, IX, VII, III, Treff K, Káró K
Lejátszás: (D indul)
D B A M Pikk T Pikk L XV XX * XVI * IIII Treff D Treff K Pikk K XII XVII * VII XXI * I Treff L XIII Skíz * Pikk B VIII III V Kör B XVIII * IX VI Káró L XIX * XI Pikk D Kör L X XIV * Kör K Káró L II * Káró K
Mindenesetre a parti megnyerését nem lehet követelménynek állítani az invites elé... Én már buktam invites partit 2-3-szor, és persze jöt röhögtek, meg mit invitelsz és társai, de nagyon kevés olyan lap létezik, ami kibír egy 3 tarokkos hótgyenge pagátot partnernek.
Én 3-4 tarokkal biztosan nem megyek 1-esig skízzel, ugyanis ennek a megbüntetésére létezik egy marha egyszerű módszer: lényegében bármilyen 5-6 tarokkos, nem gyenge XXI-el lepasszolhatod és megkontrázhatod a partit. Hosszú távon nem a skízes fog írni, azt garantálom.
Egyetértek, ezt mi is (én is így csinálom). Skízzel, fogás esélynél egyig mindig elmegyek, még 3-4 tarokkra is. Szólót akkor mondok, ha van legalább 7 tarokkom, vagy 6 tarokk de a színek így kívánják és/vagy nálam a XX is. A színek igencsak befolyásolják a döntésem, előfordulhat hogy pld 8 tarokk mellett éppenhogy színt szeretnék kapni. De teljesen igaz, hogy "kész" lappal megyek szólóig. Feltehetőleg a várható értékét tekintve igazad van, még 30 pontos fogásnál (ami ugye lutri, hiszen a várhat értéke általánosságban lényegesen kisebb) is sokszor megéri egy centrum + uhu. Hosszútávon egész biztos több pénzt hoz a fogás háttérbeszorítása és a két nagyhonőr összeboronálása. Dávid is erre utalt, hogy ez viszont sokszor unalmasabb. Matematikailag ki lehetne számolni, hogy hány pontnak kéne lennie a XXI-fogásnak ahhoz, hogy ha pld 50% esélyűre rakjuk a sikert, akkor megérje erre játszani (beleszámítva a kontrával bukott parti veszteségét is), ellenben azzal, hogy összekerüljön a két nagyhonőr. Tehát ha a két nagyhonőr által együttesen megjátszott partik várható értéke nagy (pld 30 forint), akkor ha 50% valószínűséggel sikerülnek a fogások, akkor 60 forintnak kéne lennie csendben, nem?
Az invitnél nálunk is elvárás, hogy a minimum követelményt túlteljesítsük. Az, hogy a partit megnyerik, hát még szép. persze nagyon nem mindegy miféle az az invit, ha a skízes adja a XXI-nek, tulképp egy megnyert szóló parti tulival, csendes valamivel már elfogadható érv. Hasonlóan elfogadható, ha a XXI ad invitet de nem kéz alól, hanem keresztben (mondván azt ugyse lehet megfogni). De ha kéz alatt ad a XXI invitet, akkor illik garantálni neki, hogy a skízes jobban jár vele mint ellene. Ilyenkor centrum, ulti, uhu, stb, igencsak illendő és hogy nyerjenek mondjuk legalább 20 egységet.
Ez egy általános probléma, hogy az illusztráltban is már, hát még a magas tarokkban a pontszámok nem jól vannak beállítva. Kovács Endre is rájött már, hogy ebbe a szisztémába nem illik bele, ha a fogás 21/42 pontot ér, mert a biztos centrum vagy madarak könnyen értékesebbek lehetnek a csendes próbálkozásnál. Viszont ényleg a XXI fogás a játék lényege, alfája és omegája, ezért muszáj megsérteni a szent pontszámát és felemelni, olyan mértékben, hogy az esetek többségében arra irányuljon a játék. Illusztráltban a 30/60 nem is rossz, de magasban ez még mindig kevés, ott a 42/84 lenne arányos. Mi itthon hibrid játékot játszunk, hívásos, skartolós, de tíz lapos és a royal összes bemondása elvben létezik, és mivel van színlicit és színszám mondás is, a pagátfogást is át kellett gondolnunk, a 4 király meg olyan nehéz lett, hogy a pontértéke 4/8 forint.
Szerintem igen sok eset van (XXI, nincs pagát és nincs XX és mondjuk, hogy mögötted licitáltak, és te kezdted a licitet)
1) invitet adsz (marha erős lap, perspektívával) 2) lepasszolod az egyest, a) megkontrázod (6 tarokk, 1 szín, ütők) b) lepasszolod az egyest, és nem kontrázol (hasonló lap, de vagy romlik egy kicsit színben, vagy legalábbis nem javult eléggé). ha az ellen tulit mond, meg fogod kontrázni. ha a partnered kontrázik, örülsz. ha a partnered megkontráz egy bíztató bemondást, elgondolkozol, hogy ne lődd-e meg a partit) 3) megtartod az egyet, de lepasszolod a szólót a) 4 színed van, és rossz lapod (nem tarthatod a szólót, mert nem tudnak megmenteni) b) a 2b)-hez hasonló lap... ha jót húzol, akár még kontra is lehet belőle, és igen ritkán fognak meg - ahhoz biztosan elég ritkán, hogy megérje biztosan szólót bukni c) annyira erős a lapod, hogy azért akartál 1-est jáccani, mert az még jól fizet neked, de a szólónál inkább úgy döntesz, hogy besöpröd a biztos pénzt 4) megtartod a szólót is a) rossz lap, félsz a fogástól (színhiánnyal) b) jobbnak láttad, hogy 3-al kezdj, de nincs XVIII-ad és invitet már nem tudsz adni. nem félsz a szóló kontrától sem. ez a lap szinte nem is létezik
Invit:
Most valami olyasmi alakult ki felénk, hogy az invitesnek illik, hogy ultija, 4 királya, duplája vagy tarokkszáma legyen, ha tulival hívják. A probléma abban áll, hogy ha invitelsz, könnyen befagy a licit: a 4 király ugyanis első körben sajnos a XX-ast jelenti (ez lehet, hogy hülyeség!), és a partnered tulija után nem marad bemondásod (azért az egyes/szóló dupla igen drága mulatság).
Én a következő dolgokat szoktam pozitívumnak venni invitkor
- erős lap, középütők - partner vagy én indulok - jó ülés (ne szemben) - kevés szín - hosszú szín királlyal - magasítók (sas, pagát, király)
Terv: ha a másik nagy honőrrel leszek, és legalább egy közepes lapot hoz, akkor legyen bemondásom, lehetőleg több, mint egy dupla. Ha szerencsém van, és valamelyikünk lapja javul, akkor akár volát és mindenmás (ez persze csak akkor igazán esélyes, ha van mit jáccani (a centrum/kismadár/nagymadárból azért nemigen lesz meg semmi), tehát magasítók kellenek. Ha csak egy honőröm van, akkor még XX-assal is gyakran megéri, mert a szarpagát fogja nyerni a licitet, esetleg).
Ha fentiekből nem teljesül elég, felesleges invitelni. Például 8-9 tarokk nélkül elég gáz, ha az ellenfél indul. Ha szemben ülsz a partnereddel, sok terve eléggé lehetlenné válik. Ha ez mindkettő teljesül, az már szinte biztosan baj. Ha nincsenek magasítóid, nincs mit játszani, és egy esetleges szóló dupla nem nagy terv...
Másképpen jáccuk egy kicsit a játékot. Lehet, hogy szólóig mennék skízzel akkor is, ha nálam van a XX (végülis miért ne: ha a partner nem szerez egy XIX-et, ritkán fogok nagyot kaszálni). De a szólóig való fúrásnak szerintem sokkal fontosabb követelménye, hogy jó lapod legyen, és jó esélyed fogásra. Lényegében 'kész' lapod. Az, hogy konkrétan nálad van-e a XX-as, igazából csak másodlagos szempont.
Ahhoz, hogy 1-ig menj, igazából elég egy 5-6 tarokkos skíz nem nagyon rossz lappal (legalább ütő legyen benn és nem borzasztó színek).
Ahhoz, hogy szólóig menj - szerintem - egy 7 tarokkos skíz dukál, lehetőleg egy színnel (de a 2 szín se nagy baj), vagy 6 tarokkos, egy nagy ütővel, középütőkkel és JÓ szín (én nemigen tenném kétszínű lappal).
A két lap között igen lényeges különbség van. Én úgy látom, hogy az, hogy szólóig menj-e, igazából igen ritkán mérlegelés kérdése: nagy lappal nyilván érdemes (kivéve esetleg, ha XX-as vagy, mert akkor még mindig meggondolhatod, bár ha már belekezdtél...), közepes lappal meg fel sem merül.
Ha rádpasszolják a szólót, a szinte biztos 6 nyereség helyett (kontra egyes) te fogsz bukni, néha csak 4-et, de általában inkább 8-at.
Bemondott fogás csak álom, a csendes fogás meg 30 forint.
Szóval néha kb 25-30-at fogsz nyerni azzal, hogy lementél (jó ritkán, mert szar a lapod - azért 25-30-at, mert a bíztató-bemondásokat nem fogod megcsinálni), de sokkal gyakrabban 10-14-et veszteni. (igazából néha többet is, mert a partnered megkínál egy 4 királlyal, és kontra 4k, kontra parti jön majd).
Senki ne mondja nekem, hogy ilyen helyzetben 4-ből 1-szer XXI-est fog fogni.
Persze a szokások is mások lehetnek. Itt pl a XXI-es a legtöbb lappal megtartja az 1-est (azzal nem, amivel nem szeretne 1-est jáccani, de a tulit és a partit meg tudja kontrázni, ha kell). Szóval azt tudod, hogy valószínűleg nem középerős lapja van, egy vagy két jó színnel, mielőtt a szólót mérlegelnéd.
Növelhetjük a XXI-fogás értékét, ha már olyan marha fontos bemondás. Lehet, hogy egy kicsit kevés a magas tarokkos bemondások értékéhez viszonyítva? Például lehetne az, hogy csendben nem 30 forint, hanem 40-50...
Visszatérve a konkrét esetre: nem véletlen nem írtam nevet, és a lapok se pont így voltak, nehogy valaki magára vegye.
Minek a magas tarokk, ha nem arra játszunk? Amúgy a 3-2-t-p után jelen esetben ha a XXI behúzza a szín királyt, simán színcsalád lehet belőle (ami, gondolom, fogható érzésben egy fogáshoz)
Viszont: ebben a partiban valami borzasztóan nagy mák kell ahhoz, hogy XXI-est fogjál, mert még ha szerencséd van, és kifogtál egy gyenge XXI-est, aki nem tudja tartani a szólót, akkor is 2 lapot fog húzni, ő fog indulni, és ha a partnere csak egyszer is ütésbe kerül, szinte biztosan megmenekül (3-féle színed van). Egyszínű lappal pl más lenne a helyzet: a szólót se tuti, hogy kontrával bukod, és a fogásra is van esélyed.
Nézzük a várható értéket :-) Komoly sansza van annak, hogy egy ilyen licitben a skízes egyben XX-as is. A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a szólót mondó skízes kb 40%-ban egyben XX-as is. Ha a licitnél ráadásul a "folyamatos emelés" elvét követve még csak el sem gondolkozik azon, hogy a megtartott egyes után továbblicitáljon-e, hanem izomból jön a szóló is, akkor meg ez az esély akár 60-70% is lehet, hisz könnyen előfordul, hogy megnézte a lapját, látta hogy 5-6 tarokk és XX, akkor kapcsiból menni fog szólóig. Továbbá, ha a XX velem van (mármint a XXI-el), akkor nem fog hajtani (ha szar vagyok), tuti üt és tud mentő színt hozni ha kell, és minimális az esélye hogy bemondják a fogást. (Természetesen az olyan kiváló játékosok, mint pld. én, ellenfélként is simán bemondják és meg is fogják szegény Jancsit :-) Fogásos játékban egy szóló kontra sem játéktechnikailag sem pedig pénzben nem paraméter. 8 forint, tök mindegy ki nyeri meg.
Pont eszembe jutottál, emlékeztem hogy mondtad 1-2 éve hogy komolyan is érdekelne a póker megélhetési szinten. Ahogy én látom, bár mi csak havrokkal, Jancsiékkal játszunk, meg amit a tévében látok meg amit kicsit hozzáolvastam, az a baj, hogy a póker matematikája bár mérnöki-matematikus aggyal teljesen jól számolható, követhető, a többi része az nagyon "ingatag" és bizonytalan. A várhatóértékekre meg akkor lehet gyúrni, ha kellően sokat játszol, de ezt neked kell a legkevésbé magyaráznom. SZámomra teljesen érthető, ha valaki jó tarokkos, pláne royalos, mert ott igencsak le van csökkentve a rizikó faktor, és középhosszú távon már kijön ki a jobb játékos ki a kevésbé jó. Azt viszont nehezen értem meg, hogy valaki rendszeresen hogy tud nyerni pókerban és megélni belőle hosszú távon. Valszeg nagy tőke (is) kell hozzá, hogy beszálljon több ezer, tízezer dollárral egy versenybe, mivel tízből hatszor semmit nem fog nyerni, és az egy győzelmével kell annyit keresnie, hogy bejöjjenek a veszteségek. Szóval, igazad van, erre feltenni egy életet meg két gyerekét is elég necces, te pedig aztán nem vagy az a típus (feszes, visszafogott tarokkos nem lesz laza agresszív a pókerasztalnál :-)
Nyomogatom a pókert és BJ-t is, de csak alkalmanként. 8 órás "rendes" munka és 2 gyerek mellett nincs annyi időm, amennyi kellene a nagy sikerekhez. Plusz ha választanom kell póker és tarokk között akkor inkább tarokkozni megyek. Egyébként bőven pluszban vagyok, lehet hogy jobban megérné mint a rendes meló, csak hát az egyik fix, a másik meg várható érték. Illetve amíg nem tudok tartósan jó eredményt hozni addig nem adhatom fel a rendes melót, viszont amellett meg nincs elég időm jobban ráfeküdni. Ördögi kör.
Ez azért sok minden függvénye. Először is, 9 lapos tarokkban, a 7 tarokkos XXI, egyszínű lappal, XVIII, XVI, még pagát nélkül is lehet invit lap. Kéz alatt is talán, de keresztben midnenképpen. Mondjuk határeset. Nálunk az az iratlan szabály, ha a XXI kézalatt invitet ad a skíznek, akkro illik nagyobbat takarítani mint egy szóló tuli. Épp ezért nehéz eldönteni. Ha viszont nem ad a XXI invitet, hát skízesként én is lefúrom. Hat tarokkos skíz nem is rossz, bár szólót én hatra nem szoktam mondani csak hétre vagy nyolcra. Mivel mégis mondott szólót, itt nekem gyanús lenne, hogy biztos azért teszi mert XX is a kezében van. Miért nem tartottad meg 7 tarokkos induló XXI-el a szólót??? Én tuti megtartom, mert jó eséllyel a skízesnél van a XX és vele leszek. Ha nem, akkor is elég erős lapom van a fogás elkerülésére és a XX is velem van. Nálunk itt két eset lett volna: vagy invitet ad a XXI, vagy ha nem, akkor a szólót is megtartja.