Keresés

Részletes keresés

halkergető Creative Commons License 2006.05.09 0 0 444
Egyelőre véleményt még a témához nem tettem, csak kérdeztem.
Előzmény: Irgalmas (443)
Irgalmas Creative Commons License 2006.05.09 0 0 443
Legalább neked nincs!
Előzmény: halkergető (442)
halkergető Creative Commons License 2006.05.09 0 0 442

Miben számítana?  De gyanítom van összefüggés az életkora és a véleménye között.

Előzmény: Irgalmas (441)
Irgalmas Creative Commons License 2006.05.09 0 0 441
Az mit számít?
Előzmény: halkergető (439)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.09 0 0 440

De sajnos visszaengedtek. Jöhet a nyugdíjasok kiátkozása!

Apósod él még?:))

 

Előzmény: blll (438)
halkergető Creative Commons License 2006.05.09 0 0 439
Hány éves vagy, ha szabad érdeklődnöm?
Előzmény: blll (438)
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 438

Mi van papi ?

Kérdeztél, válaszoltam !

Engem egy ilyen beszólásért egyébként letiltanának !

 

 

Előzmény: merkan (437)
merkan Creative Commons License 2006.05.09 0 0 437
Bekaphatod te görény!
Előzmény: blll (435)
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 436
Aki azt mondja, hogy lehet reform radikális nyugdíjcsökkentés nélkül, az hazudik !
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 435
Nem ,de elmehetsz dolgozni, vagy megbeszélheted anyagi gondjaidat a 3 gyermekeddel ! Vagy otthon döglessz, de a 30%-os nyugdíjcsökkentés minden reform alapja kell, hogy legyen !
Előzmény: merkan (434)
merkan Creative Commons License 2006.05.09 0 0 434
Nem akarsz véletlenül agyonlőni?
Előzmény: blll (433)
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 433

Három havit !

A negyedik havi visszajönne a manyu megszűntetéséből !

Előzmény: merkan (432)
merkan Creative Commons License 2006.05.09 0 0 432
"Radikalis nyugdijcsokkentest !"

Mennyit vennél el a 60 000 Ft-omból?
blll Creative Commons License 2006.05.09 0 0 431

Na vajon miért nem megy senki neki a nyugisoknak ?

 

Egyetlen megszorító ötletadó sem áll vele elő, pedig a 30%-os csökkentés megoldaná a problémák nagy részét !

dez1 Creative Commons License 2006.05.02 0 0 430

Az a baj, hgoy a nyugdíj éppen az indexálás miatt eléggé lépést tart a GDP növekedésssel......

Előzmény: frimi (429)
frimi Creative Commons License 2006.04.29 0 0 429

Szóval érdemes a szakértő úr állításai kapcsán néhány észrevételt tenni.

 

1./ A szakértő egy közgazdász grémium által készített, egyelőre nem publikált tanulmányba dolgozott be felétehetőleg éppen a nyugdíj rendszer témájában. (Bár még ez sem biztos.) Minden esetre közlései egy homogénnek feltételezhető prgnózis rendszer egy adott oldaláról, elemére- mégha az olyan bonyolult és komplex rendszer is, mint a nyugdíj - vonatkozik anélkül, hogy láttatta volna, hogy hogyan épül ez be az egész nemzetgazdaság jövőjét felvázoló elemzésbe!!!

 

2./ Ez akkor ötlött fel bennem, amikor változtalan szabályozó rendszer alapján prognosztizált, és arra a következtetésre jutott, hogy a nyugdíjrendszer alapjain gyökeresen változtatni kell, mert a társadalom a biztos csőd felé tart. Azaz a korhatárt emelni kell, a járulékos juttatásokat mérsékelni (vagy megszüntetni? -konkrétan ez nem derül ki) és az indexálás modján változtani/rontani szükséges. Az a kérdés alapjában véve, hogy a társadalom öregedése miatt, amely egyébként ténykérdés, csupán deffenziv eszközök állanak-e rendelkezésre (vagyis "mindent csökkenteni" kell), vagy léteznek-e offenzív eszközök is, amelyek a társadalom teherbíróképességét javítják?

 

3./ A cikk ezzel az utóbbi lehetőséggel egyáltalán egyáltalán nem foglalkozik, ami komoly hiányosság! Csak példaként említem: a szakértő azt állítja, hogy a nyugdíjterhek a GDP %-ában egyre növekvő terheket jelentenek a jövőben, miközben egyáltalán nem foglalkozik magának a GDP jövőbeni alakulásával!!!

 

4./ Magam azt szerettem volna látni, hogy mondjuk az egy főre eső GDP hogy alakul ma a fejlett országokhoz viszonyítva és mi a prognózis mondjuk az elkövetkezendő 10-20-30 évre? Ugyanis enélkül azt sem tudjuk látni, hogy vajon Magyarország felzárkózik-e a fejlett országokhoz azEU keretén belül, vagy a különbségek a jövőben is ugyanúgy megmaradnak, mint ahogyan ma vannak? Mert ebből lehet megítélni, hogy valóban növekednek-e %-osan a nyugdíjak okozta társadalmi terhek, vagy a gazdaság növekedése képes ezt kompenzálni, netán túlkompenzálni, azaz szufficitessé tenni?

 

5./ A nyugdíj rendszer okozta "léket" a mindenkori kormányzat az adóbevételekből átcsoportosítással tudja betömni. Az a kérdés, hogy hogyan alakulnak az adóbevételek? Mert az igaz, hogy azok a bevételek, amelyek magából az e célra a munkaadóktól és a munkavállalóktól elvont összegekből keletkeznek, %-osan csökkennek, de maga az összeg nem független a munkavállalók számától!!!

Emlékezzünk, hogy a Fidesz programja éppen a TB járulék 10%-os csökkentése révén akarta növelni az állami bevételeket! (Noha persze kritizálható a szaldó alakulása rövid távon, kétségtelenül van egy ilyen lépésnek munkahelyteremtő képessége.) És ebbe belejátszik az ÁFA ill. az SZJA bevételek alakulása is. (Nem is beszélve a benzin, dohány és italból befolyó bevételeket is. Ez utóbbiakat azért említem, mert ezek olyan állami bevételek, amelyek az állami kiadások alakulására - lehetőségeire - döntő befolyással vannak.)

 

6./ Ma Magyarországon 430 ezer körüli a nyilvántartotto munkanélküliek száma és a részmunkaidőben foglalkoztathatók ezt a számot jelentősen növelhetik. Ennek legalábbis jelentős részének munkábaállítása révén további adó- és ezáltal költségvetési bevételek keletkeznek. (És persze a fogyasztás növekedése révén növekszik az adüóbevétel is.)

 

7./ Az állami kiadások mérséklése további forráslehetőség, amely bár feltehetőleg csak rövid távú hatású, de amiről a cikk keretes részében esik szó és azért érdemes erre is figyelni.

 

8./ A nyugdíjkorhatár felelmelése nem biztos, hogy a legjobb orvosság. Ugyanis az a két mutató, amihez a keretes részben foglalt linken át lehet jutni, az szerint éppen a fiatalkorú és az idős korosztálynál a legmagasabb a munkanélküliek aránya az EU 25-ök átlagához képest ott a legmagasabb. A korhatár emelése akár ugyanezeknél a korosztályoknál fogja a munkanélküliséget növelni, tehát nem biztos, hogy egyértelműen kijelenthető, hogy ez lenne az egyik megoldás.

 

9./ Járható utnak látszik a járulékok mérséklése, megszüntetése (persze felvállalva annak politikai következményeit a választásoknál). És nem elsősorban az indexálás változtatása, azaz rombolása, hanem magának a nyugdíj kiszámításának olyan változtatása látszik kivánatosnak, hogy éppen a későbbiekben nyugdíjba vonuló korosztályok nyugdíja alacsonyabb legyen, mint a már nyugdíjjogosultaké. (Ilyen irányú mozgások vannak Nyugat-Európában is.) Az indexálásban történő visszafogás ugyanis a leszakadást fokozza.

 

10./ Végezetül megjegyzem, hogy szerencsés lenne, ha a szakértő egyértelműen fogalmazna, ugyanis olyan szövegkitételek, amelyek úgy érthetők, hogy ma Magyarországon úgy mehetnek nyugdíjba, hogy a friss nyugdíjas gyakorlatilag munkajövedelmét veszik kézhez, nem kerülnének leírásra, mert ez egyszerűen nem igaz és csak a kedélyek szítására alkalmas. Hasonló probléma van a milliárdok százaival dobálózni 100 éves nagyságrendben akkor, amikor MA a társadalom egyrészének a holnapi ebédje is bizonytalan...

Frimi

dez1 Creative Commons License 2006.04.28 0 0 428

Nos, a kutatók lényegében tételről tételre megerősítették az állításainkat...

 

Köszönjük fiúk:)

Előzmény: lábatlan (427)
lábatlan Creative Commons License 2006.04.28 0 0 427
Nyugdíjreform: sok az öreg, kevés a pénz

Alcímek:

Csak romlik a helyzet
A gondok
Szerencsés pillanat
Korhatáremelés, 13. havi, Bismarck
Büntessen a rendszer
Búcsú a svájci modelltől
Ha megtesszük...
frimi Creative Commons License 2006.04.19 0 0 426

Ugyan, ne nevettessed már ki magadat!...

 

2002.-ben bizonyára arról irogattál, hogy a "19 eFt-os" nyugdíjasok megnyerték a választásokat a szocialista-liberális koalíció számára. Persze ennek előélete volt az 1998-ban elvett 56 milliárd, amiből - Harrach Péter nyilvánvalóan egy gyenge pillanatában, egy tv adásban - 36 vagy 32 milliárdot el is ismert.

 

A polgári erők tanultak ebből a választási leckéből mára, és most versenyt futottak a szocialista-liberális oldallal azért, hogy megnyerjék a nyugdíjasok mintegy 3 milliós rétegét. (Az MDF meg a Tisztelet Társaságával kötött megállapodást...) Persze nem egészen sikertelenül, de az első forduló alapján látszik, hogy bár lehet, hogy sokak - talán személy szerint te is - nem csak nyugisoknak, hanem gyogyósoknak is tartjátok az idős generációt (amely a tejbepapit adta nektek, meg a pellust a feneketek alá anno), azért mégsem annyira gyogyósok, hogy mindent elfelejtsenek.

 

De a lényeg tulajdonképpen nem is ez. A lényeg az, hogy MOST kitől várod/várjátok azoknak a hagymázos álmoknak a beteljesedését, amiről itt vízionálsz/vízionáltok???

 

Mindezt azért kérdezem, mert mostmár azért a tettek mezejére kellene lépnetek, hiszen nem látok olyan számottevő politikai erőt, amelyik ezeket az általad/általatok zászlóra tűzött célokat támogatná.

 

Talán végre egyszer nem csak így a "fedezékből", a névetelenség mögé bújva kellene handabandázni, hanem bátran kiállni akár a Parlament elé, vagy valamiféle pártot kellene alapítani... Persze ahhoz is adni kellene az arcot/arcokat... Csak hát ehhez hiányzik a kurázsi. S így hiteltelen mindaz, amit itt irogatsz/irogattok...

 

A kép teljességéhez persze hozzátartozik a társadalom elöregedésének problémája, amelyről lehet, sőt kell komolyan társalogni. Ez azonban nem, az az út, melyen te/ti jártok. Ez nem az értelmes, probléma megoldó hozzáállás.

 

Válasszatok tehát: keressetek egy politikai erőt, amely a céljaitokat felvállaja, vagy magatok váljatok azzá. Addig azonban, míg ez meg nem történik, mindez puszta locsogás, ami szóra sem érdemes...

Frimi

 

 

Előzmény: Törölt nick (422)
Irgalmas Creative Commons License 2006.04.18 0 0 425

Leszázalékoltak, börtönviselők, kiket lehet még kivonni?

:((

 

Javaslatom

18-62 vagy 9-

Előzmény: Törölt nick (424)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.18 0 0 424

25 év az alsó korhatár

 

 

21!

Előzmény: Miki_ (423)
Miki_ Creative Commons License 2006.04.15 0 0 423

"Nem kellene nyudíjt csökkenteni, hanem a nyugdíjasoktól meg kellene vonni a szavazati jogot, mint ahogy nem szavazhatnak a 18 éven aluliak."

 

Kompromisszumos megoldás lenne egy 25-60 év közötti választójog. Egyrészt ugyanúgy csorbítaná a fidesz, mint az mszp érdekeit, másrészt kizárná azokat, akik fiatal vagy öreg koruk miatt nem alkalmasak az önálló döntésre. A két életkori végletre jellemző leginkább a pofára szavazás. Ha jól tudom, több helyen is 25 év az alsó korhatár.

Előzmény: hszve (420)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.15 0 0 422
A lényeg a nyugdíjasok megvételén van !
Előzmény: Törölt nick (421)
hszve Creative Commons License 2006.04.15 0 0 420
Nem kellene nyudíjt csökkenteni, hanem a nyugdíjasoktól meg kellene vonni a szavazati jogot, mint ahogy nem szavazhatnak a 18 éven aluliak. Nekik csak néhány évük van már hátra, nehogy már ők határozzák meg a jövőt. Ha ez így lenne akkor az aktív munkaképes korban sokkal felelösebben szavaznának az emberek a jövőt illetően.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.15 0 0 419

Idézet egy baloldali "Thürmer Gyula" írásából !

 

"Tudtuk, hogy az MSZP megvette a nyugdíjasokat. Sajnáltuk, hogy a nyugdíjasok a megemelt nyugdíj mellett nem nézték meg a gázszámlát is, mert rögtön láthatták volna, hogy amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi. A polgári demokrácia ámítása itt is tökéletesen működött."

 

http://www.munkaspart.hu/aparteltelelnifog.htm

 

No comment !

 

Az mszp megvette a nyugisokat !

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.15 0 0 417

tudjuk, hogy a nyugdíjak ma 30%-al magasabbak, mint a beszedett lóvé !

kérdés:

Meg merik-e lépni a nyugdíjak csökkentését, vagy megint a dolgozókat zsigerelik tovább ?

 

frimi Creative Commons License 2006.04.15 0 0 416

Ne légy izgis, mert soha nem leszel nyugis... :-)))

Frimi

Előzmény: Törölt nick (415)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.14 0 0 415

A kérdés:

 

Mennyiben érinti a nyugisokat a várható 2. Bokros csomag ?

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.14 0 0 413

na nyugisok vacogjatok, mert a négyéves szoclib ámokfutás után remélem ti jöttök !

4 havi nyugdíjcsökkentést !

frimi Creative Commons License 2006.03.28 0 0 412

Magam optimista világszemlélettel bírok a realizmus mellett.

Frimi

Előzmény: Tgyta (411)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!