Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Baráti kérés alapján nyitottam e topic-ot, de már régen találkoztunk. Tán egyszer ettem olyasmi kenyérből amit Ők sütöttek. Nem volt rossz, biztosan meg lehet szokni.
Úgyis hívom nemsoká, megkérdezem, mi az ábra : lehet-e kenyérszeleteket is sütni ? :-))
Ja, most megnyugodtam.
Mindegy, úgysem azért vettem, mert az itt megspórolt pénzen akarok Rolls-Royce-ot venni. (Vagy mit)
Te vettél? Bevált? Ma is használjátok?
Na, az eddigi tapasztalat kb 6-7 kenyér után:
Itt benn a cégnél is kipróbáltuk, tök jó lett 3-szor. Hazavittem, ugyanúgy sütöttem még 3-at, mindnek beesett egy kicsit a teteje. Azért jó volt.
Az új géppel csak egy készült, az jó lett. Majd most teljes őrlésű, meg ilyenek következnek.
Szeretem a lángost is.
De ha csak feleannyi adagot teszek bele, nem sül túl? Vagy nem dagasztja túl?
Ja, találtam egy könyvet: Süssünk otthon. Nem igazán kenyérsütőre van kitalálva, de nagyon alapos, részletes. És rengeteg kenyérrecept van benne. Csak ugye arányosan csökkenteni kell a mennyiségeket.
Az árakon ne csodálkozz: tudod az ilyen bioizékbe termelő a lelkét is beleadja, és mint köztudott, az megfizethetetlen.
Tehát még mindig Te jársz jól ! :-))
Mennyiség : ha arányosan változtatsz, akkor vélhetőleg nem lesz a kenyeredből lángos, vagy kétszersült...
Az Üllői úttól a Boráros felé a Körút jobb oldalán van egy bio-boltocska. Ott találsz alapanyagot szerintem. Ha ott nincs is, biztos segítenek, kedves népek az eladók.
Tegnap óta én is tulaj vagyok. Előtte egy hétig kísérleteztünk egy kölcsön géppel.
Többször előfordult, hogy a szépen megkelt kenyér teteje behorpadt. Mitől lehet? Ugyanaz a recept máskor működött.
Hol szereztek rozslisztet, Graham lisztet, meg ilyesmit? Én eddig nem találtam.
Örülök, hogy tetszik, de ha a főmenüjén keresztül közelíted meg, sokkal könnyebb tájékozódni benne. Egyébként nem titkos, itt is (mármint az Index-ben) Mulan ajánlatai-t adtam meg honlapomként.
Én ugyan nem ketyerével csinálom, de ezt a receptet már többen kipróbálták abban is, és bevált.
Egyébként keményen vitába kell szálnom azzal, aki szerint rámegy a nap - szerintem ez egyszerűen rutin kérdése. Végülis tényleges foglalkozást csak a dagasztás idejére igényel (ez max 20 perc); amíg kel és sül, egész nyugodtan lehet mellette mást mívelni.
és hogyé aggyák azt a roboköcsögöt? Meg mik a beszerzési hely koordinátái? Asszem sikerült belelkesülnöm a technika eme vívmánya iránt.. :o) Hála nektek!
Minden reggel friss, meleg, ropogós kenyér! Micsoda mennyei élvezet! Alig várom, hogy saját sütésű kenyeremet fogyaszthassam reggelente.....
Ez nekem is tetszene: este berakom, reggelre elsül:DDDDDDDDDDD
Bondikám nekem van ilyen automata kenyérsütő, amelyen a Leningrádi kenyeret sütöm, mert az anyag fele korpa:-)))))) úgye nem kell magyarázni:DDDDDD
Lehet benne olyan kenyeret sütni, hogy azonnal befalod, mert olyan jó:-)))))) 65 dkg egyébként a legnagyobb súly (no okos Tónik cáfoljatok gyorsan.... figyuzz:DDD). Az enyém Funai:-)))))
Ez az este berakom, reggel kész a frissensült kenyér típusú automata engem is érdekelne, de azt árulja el valaki, hogy az ijen robokenyérgyárakba mi a legkisebb elkészítendő mennyiség, mert állandójan kihajingálom a kőkeményre száradt majdnem egész kenyereket..... mert nem szeretem már amikor másnapos (félreértések elkerülendő, nem amikor én vagyok másnapos... :o)))))
Köszönöm az ötleteket, de receptek terén rátérhettek konkrétumokra is ! Minden megoldás érdekel !
Innen OFFTOPIC lesz !
Szörnyeteg Lajos !
Sajnos tanfolyamról nincs szó. De ha bevezetnél a sörfőzés rejtelmeibe ...
Tudod igen nagy nevek nőttek ki ebből a szakmából az eltelt 700 év alatt. Mi lenne, ha mondjuk 400 év múlva kapható lenne majd a Szörnyeteg&Sehonnai Sör (SSS)? :-)
Főzőtanfolyamot fox indítani? Mert én szívesen beiratkoznék Hozzád. Ugyanis én is amolyan kéthetes vagyok... Tudok főzni kakaót, dinnyét, sört, vajas kenyeret... Lya, + tojást is!
Én is úgy tudom, hogy határozottan érdemes ilyesmire beruházni, ha valakinek van mit. Nagyon lyó dolgokat lehet benne macera nélkül sütni. Persze lehet kütyű nélkül is, ahogy előttem hozzászólók említették, de ha jól értettem téged nem ez érdekel. Másrészt, ha az ember nem tudja az egész napját erre szánni, akkor csakis ketyere.
Segítség gyanánt: a Teszt magazinban kb egy évvel ezelőtt jelent meg cikk a kenyérsütőgépekről, arról hogy milyen válfajai kaphatók Magyarországon és melyik mire jó. Újságosnál megnézheted a Teszt utolsó lapján szokta írni egy évre visszamenőleg, hogy melyik számban miket teszteltek, és a kiadó címét is, ahonnan meg lehet szerezni a megfelelő lapszámot.
Az anyukám vett egy ELIN márkájú kenyérsütőt huszonezer Ft-ért. Este belerakja a belevalókat, beállítja és reggelire kész a friss meleg kenyér. Van e ennél szebb dolog, mint álmos reggelen frissen kisűlt kenyérre házi készítésű sárgabarack íz kenni, és egy jó kakaóval vagy őszi teával elkölteni, miközben a ház asszonya lenge éji leplében hátulról hozzánk bújva maszírozza ásító izmainkat.
elég jó tapasztalataim vannak az ilyen ketyerével. A legkirályabb az nem is a kenyér hanem mazsolás kalács vagy az ilyen édes sütik! :-)))
A másik nagy elonye, hogy más sütik tésztáját automatikusan megkeveri és csak a belevalókat kell bele dobálni...
Mi is süttöttünk kenyeret az öcsémmel. Jó macerás volt, és borzasztó vastag lett a héjja. Viszont még 1 hét múlva is élvezhető volt. Nem kell hozzá semmi kütyü, csak egy sütő.
Annyit tudok biztosan, hogy csak akkor van értelme, ha valaki nem akar mindenféle azonosíthatatlan adalékanyagokat eszegetni.Mert egyébként macerás. Csatlakozván az előttem szólóhoz:nem kell modern masina, viszont mindenféle kenyérrecept alapja a JÓ kovász, a nagyon alapos gyúrás, és a lehető legforróbb sütőalkalmatosság.