Uh ez a projekt marad az IFA után :) most gőzerővel tolom Éjjel nappal a feljavitast muszakira felkészítést,üzembiztossá, tételet :)
Lassan de biztosan kialakul . Már számíthatok autosulibol is hívásra , ugyanis tegnap beiratkiztam a megfelelő képzésre nem lesz egyszerű de igyekszem úgy csinálni hogy minden jó legyen :)
Az egy szép időszak amikor egyre érthetőbb és kézbentarthatóbb a világ.
Neked már nem újdonság a villáskulcs meg a csavarhúzó, most lett érthető a párhuzamkapcsoló.. ahogy olvasom tőled, úgy emlékszem a saját ilyen élményeimre.
Ha a félvezetők és a kondik elviselik a magasabb feszültséget, akkor itt nem lehet gond. Az viszont fontos, hogy ha 24 V mellett veszel ki ugyanakkor a töltőáramot, akkor az dupla teljesítményt jelent a trafónak!...
Olyan kérdésem lenne. Hogy 12v-os akksitöltő trafó utáni része 24v-hoz megfelelő lehet mint tőltő? Azaz trafócsere. A kondik mérete talán 100v Farád értéket így nem tudok... Tehát az én elméletem szerint jó lenne de tényleg ennyire egyszerű? Vagy másra is oda kell figyelni?
Időközben összeáll a tehergépjárművem :)
Igaz még kb 60%-os a készültség , de előrébb vagyok ... Párhuzamkapcsoló megoldódott így hogy Dakaros barátunk küldött egy rajzot a bekötéséröl, és kezembe fogtam a phkapcsolót nem is olyan bonyolult sem a működés sem pedig a felépítése tegnap este rászantam kb 1 órácskát mire teljes működését megértettem inkább többször átnéztem és semmi bonyolult nincs benne ... Csak úgy volt bonyolult hogy nem láttam még ilyet ezelőtt :)
Nem a vezéri biztonság-érzet vadhajtásai témájával, hanem nekem ilyen bádogdobozom egyszer volt. És sose tudtam rájönni hogy mijalóhitty..
Úgy olvastam most a leírását mint a szélütött. Nem elég hogy érdekes bigyula, de folyamatosan gyanakodtam hogy én ilyent élőben is láttam. (de valamikor a rendszerváltozás idején)
Nyugodtan lehet próbálgatni; Ha veszel tartalék biztosítékot, ahhoz adnak egy kis műanyag célszerszámot, amivel könnyedén ki lehet szedni. Ezt érdemes a kocsiban tartani...
Az autóban hazafelé tönkrement a kormányon levő index-világítás kapcsoló, a reflektor a kocsi leállításakor sem állt le. (Igen, már néhányszor indexelésnél bekapcsolt, már megbeszéltük a szerelővel,is, hogy megcsinálja). A fogóm eltűnt, nem tudtam levenni az akkusarut. Szomszédot felébresztettem, meglazítottuk.
Az ereszcsatornámat letépte a szél, a kutyatápomból meg megint lopott valaki
Mikor '75-ben töltötték fel az adatbázist, a rabszolgák gépelték be a kartonokról az adatokat. Utána egy másik csoport visszaolvasta ellenőrzésképp. Az derült ki, hogy hiányzik egy T34-es. Pápáról elindult már évekkel korábban, de nem érkezett meg sehova!!! Amíg nem volt gépi nyilvántartás, ez senkinek nem tűnt fel, de itt a rendszer riasztott, hogy már minden lehetséges időkorlátot túllépett és nem tudni, hol van. Keresték, keresték, mert hát egy T34 nem olyan nagyon kicsi, hogy valaki eltehesse a pincébe...
Hetekig tartó örlődés után az egyik öreg tiszt a fejéhez kapott: MEGVAN!!! Ott áll Fehérvár előtt a dombtetőn!!!...
A tartaléknak az a lényege, hogy üzemképes és bevethető. Az sem baj, ha mondjuk Szolnokra nem Miskolcról próbálnak tartalékot vezényelni.
Ha a számítástechnikai fejlesztéseknél nem a lenyúlhatóság volna az elsődleges szempont (pl. Rogán Tóni "szabadalma") és lennének még folyamat- és rendszerszervezők, akkor a mai technikai adottsdágokkal könnyedén meg lehetne oldani egy vezénylés kezelésére is alkalmas nyilvántartási rendszer felépítését...
Összességében értendően mondtam amit . Megelőzni az első ,és a "műtétre , ha már dadog a vekker akkor meg ezt . (de nem kell megvárni azt sem ,szimí , színvizsga és ü.a. csere majd a "ricinust" bele ...és úgy járatni .
nincs tartalékállomány, sem technikából, sem humán erőforrásból. Legalábbis annyi nincs, hogy egy ilyen pótlás levezényelhető legyen
Pontosítsunk: nincs szervezettség és nincs egységes nyilvántartás, amiből tudni lehetne, hogy hol mi van...
1982-83-ban a BKV (akkor még FAÜ) pneumatikus utasszámláló berendezést (Knorr) telepített minden buszra. Mikor a busz beállt a garázsba, kiolvasták a napi forgalmi adatokat és ezekből lehetett tervezni jövőt... A kiolvasást magyar gyártású MO8X gépek végezték, ezeket programoztam...
főleg úgy, hogy ezt 30-60 percen belül össze kellene rántani, sofőrökkel együtt
Hiába, no, a technika az technika...
1975-ben kollégámmal ketten írtunk az MNAK (Magyar Néphadsereg Adatfeldolgozó Központja) részére olyan online nyilvántartási rendszert, ami a mozgósítható páncélozott járművek lekérdezhetőségét biztosította. Helyben 16, a mobil-R-10-eken keresztül további 48 terminált tudott kezelni. A terminálról meg lehetett adni a kiválasztási feltételeket: hány óra üzemidő van még a motorban, fel van-e tankolva, a személyzet 24 órás pihenőideje megvolt-e. a mozgósítási helytől x km-en belül van-e, a várható üzemidő belefér-e a személyzet engedélyezett szolgálati idejébe, mozgósíthat-e x percen belül, meg még pár apróság... Akkoriban mintegy 6000 jármű és ~20000 fő személyzet volt a rendszerben, az ilyen összetett kérdésekre 1-2 másodperc alatt adta a megfejtéseket (rendszám, alvázszám, telephely, személyzet neve). Nem egészen egy év alatt csináltuk meg.
Mivel akkor ezek embargós termékek voltak, nekünk kellett megírni az adatbáziskezelőt és a terminálkezelőt is.
Én egy soron kívüli Trabantot kerestem a bolton...
Azóta a technika sokat fejlődött, úgyhogy ma már nem menne ez ilyen egyszerűen...
Cyr, a MÁV-nak nincs saját buszflottája ilyen esetekre.
Sőt, a Volánbusznak sincs annyi tartalékjárműve, amiből egy vonatpótlást operatívan meg lehetne szervezni - főleg úgy, hogy ezt 30-60 percen belül össze kellene rántani, sofőrökkel együtt, amiből szintén nincs túl sok.
Esetleg a BKK-hoz lehetne fordulni, de az is idő... mire összeállna a pótláshoz szükséges járműmennyiség személyzettel együtt, addigra újra megindul a vasúti forgalom.
Röviden: elindult a vonat visszafelé. A rajta levő vasutasokkal megbeszélve, mire leér Szolnokra kerülővel, valószínűleg már elmegy az utolsó vonat Ceglédre. Kőbánya-Kispesten többen leszálltunk.
Közben a Máv a hivatalos oldalán azt kommunikálta, szervezi a buszokat. Ebből egy szó sem igaz. KÖKIn közölték, menjünk a Volánbuszhoz, ami Monorig megy, aztán hátha onnan indul valami.Legalább 500 ember állt 1 buszra. A következő egy óra múlva.
Közben a Nyugatiból elindítottak egy Nyíregyi IC-t, most Ferihegy után állunk. Mozdulatlanul :-)
A régi időkben, szinte minden mozdonyvezetőnek volt túlélő készlete (sokféle jó cuccal) a szolgálata során. Állítólag, volt olyan mozdonyvezető, aki Katalyt kályhát is hordott magával, a felsővezeték szakadás esetére.
"A Budapest–Cegléd vonalon jelentősen meghosszabbodik az esti vonatok menetideje. Vecsés és Üllő között egy vasúti átjáróban egy tehervonat személygépkocsival ütközött. A gépkocsi átsodródott a másik vágányon közlekedő Ceglédről a Nyugati pályaudvarra tartó Z50-es személyvonat elé. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt a vonatközlekedés Vecsés és Üllő között szünetel."
Vecsés-Üllő között gázolás, mindkét vágány kizárva.
Ha állatot gázolnak, 2 perc, ha embert, 2 óra. Pár éve a 150-esen nyaltam be egy ilyet, abban a pillanatban nyíltvonalon leszálltam és gyalog irány Délegyházára. Az irányításnak volt esze és ott fordítottak, így "csak" másfél óra késéssel értem Kökire. Aki a vonaton maradt, annak 3 órás móka volt.
Kérdés: 40x40 v. 60x60 lapokat és ismerem a szüleimnél a kert építése révén. Van-e hasonló építőanyag amit személygépkocsi beálláshoz azaz 2 csíkhoz fel lehetne használni?
Ezt szoktam használni , mert ezt kapom a fiúktól (félig kiürült flakonokban) ..., az árát sem tudtam igazándiból ...de kitakarít mindent (karbit és a soros adagolót +csúcsokat) ... Pl. beállítás lapkázás miatt ,röviddel utána szétszedve ...ahogy mondom , olyan volt ,mint a salamon-töke ,tehát blic-blank ! De a mocikám úszóháza is szintén .Ezért esküszöm rá csak .
LIQUI MOLY benzin stabilizáló adalék Keverési arány : 25 ml 5 liter benzinhez keverendő a tároláshoz ...
A komoly cuccost (árban) már megosztottam korábban a Zilesnek szánva .
Ez itt egy benzin stabilizáló egy korszerű , hamumentes hatóanyag kombináció , amely a benzint tartósítja és védi a tulajdonságait . A legújabb adalék és üzemanyag technológiával készül és 1 liter ára 4500,- frt körül lehet .
"védi az üzemanyagot az oxidációtól és az öregedéstől - hosszú távú hatású - növeli a működési biztonságot - gazdaságos, pontos adagolás - könnyen kezelhető flakonban kerül forgalomba"
Aha, de max osztrákot tudok, mert itt élek és dolgozok. Svájcban a meló sajnos már lejárt, negyed évente egyszer ha kell menni, vagy távolról bedolgozni.
Három hónap garanciát adott már tavaly is az E5 -ös alkoholtartalmú üzemanyagokra a kőolajvegyészet.
Utána (de lassan azért addíg is) a vásárláskor zöldes szín bebarnul, a szaga szúróssá változik, a motor nem indul tőle, a gumialkatrészek töredeznek, a rozsdásodható alkatrészek rozsdásodnak..
Az igaz hogy személyautóval még én sem maradtam "fekve" romlott üzemanyag miatt.
Márciusba meg szoktam venni 10-15 Liter körül ami egész szezonra kitart. Azért veszem meg mert aki megy nyírni amikor én nem tudok az biciklivel közlekedik és nem akarom terhelni azzal menjen el anyagért ha kifogyna
Már bocs de azért írtam hülyeségnek, hogy Magyarországon túl sok felesleges dologgal terhelik a népet. Itt ahol élek meg egy ország állampolgára vagyok pl. sose jelentik be az üzemanyag árak emelését vagy hasonlóakat mint ez a téma.
Állítólag a magas etanol tartalma végett nem ajánlott sokáig álló uzemanyagreslndszerben tartani reakcióba lép a gumi alkatrezekkel....
Evvel ellentétben a tapasztalat!
3-4 hónap állás után indított autóm amibe akkor (mert január 1 től reklámozták az E10 nevű mocskot) tehát semmi gond nem volt vele ...
De kisgépekböl inkább ajánlatos kijáratni 0ra.
Mert apró fúvókák.. stb dugulása stb...
Betárolás.
Hát nem tudom hoztam benzint 20-40 litereket haza de volt hogy egy hónapig állt ... Alapból sárga állás után a színe barnább és illata vizesebb jellegü....
Hát úgy alapjában véve a benzinünk amit hazai kutakon tankolhatunk más más néven és áron kb 10-12 éve hulladékok mert az Bioetanol repceolaj e téren való felhasználása óta ez van sajnos ..... Jó minőségű benzin esetleg a keleti határunk másik oldalán található!
Ha már idejöttem egy kérdés: Szüleimnél benzines fűnyíró van és anyukám pár cikket mutatott, hogy valami változás van a kerti gépek vagy motorfűrész esetében. Átolvasva arra jutottam, hogy nem vehetek meg előre a szezonra teljes üzemanyagot, mert "tönkremegy".
Ez megint valamit "hülyeség"? Ahol amúgy élek életvitel szerűen nincs ilyen.
"...A Tatra Kopřivnicea világ harmadik legrégebbi autógyártója, amelynek gyártását soha nem szakították meg. A társaság 1850-re nyúlik vissza, amikor Šustala Ignác egy kis családi vállalkozást alapított, amely kocsikkal és kocsikkal készített. A vállalkozás növekedett, és később új közlekedési eszközökre koncentrált: 1882-be elkészítették az első 15 vasúti kocsit ; Két évvel később ez volt az első közép-európai személygépkocsik (a Präsident autó), és az első teherautót engedték a Kopřivnice gyártósorból. 1919-be a TATRA név jelent meg először a járműveken. A második világháború és a második világháború között a gyártást vasúti személygépkocsik, sőt repülőgépek bővítették. A második világháború alatt a társaság teherautókat és motorokat szállított német tankokhoz ..."- stb .
Morva ország nincs messze , szép a múzeumuk (!) ,-))
Internetes Kft több csatlakozási ponttal. Az egyik ilyen volt a 30-as vonal mellett. Olcsóbb volt mint anno a Matávos. PanPoint-al pedig a modemes szolgáltatásban egy forradalmi újítás volt. Versenytársakat megszégyenítő minőséggel. Mi voltunk PanPoint teszterek.
"Igen sőt dolgoztam ott. Na áruld el hogy csapolta meg a haverod az optikai gerincet hogy tett rá eszközt és hogy konfigurálta fel egy zárt hálózatban? Ha nem svarcba akkor hivatalosan is max akkor ha ott volt leágazás de ha ügyfél volt akkor is mélyen zsebbe kellett nyúlni ha optikás netet szeretet volna."
Internetes Kft több csatlakozási ponttal. Az egyik ilyen volt a 30-as vonal mellett.
*Steve részére egy átvitt téma. Bocs, de az építkezésbe nem akartam OFF-olni nagyon. Szóval a vasút melletti optikai hálózhat és internet földi halandónak aki megfizeti (vagyis 90-es évek végén olcsóbb volt mint a többiek):
Adri így van üzemanyag rendszer konkrétsn a szűrő vagy ha hengerenkénti trafós a trafó döglik nem minfig dob hibát az égéskimaradásra. Első körben benzinszürő csere de az Ac nek is van a tankban egy paplanszűrője.Aztán Ac pumpa nyomás mérés mert akár az is haldokolhat
Nekem Wartburgom még nem volt , de kombi Trabim igen .
Jelenleg 2t Limom van de szegényke amit megmozdit így ahogy fogalmazod melyik mai autó bírná rendszeresen ... ez a kép a Szeptemberi TrabiExpon készült Krakkóba :)
2 szgk.-mat eladásra kínálom hátha tudtok valakit akit érdekel az ismeretségi körötökben
Nagyvonalakban...
Lada 2105 :
Napira alkalmas, futómű motor váltó fék kasztni rendben. Odafigyeltem rá hogy ne hagyjon cserben , minden tőlem telhetőt megkapott ...az összes alkatrész amit évek alatt beszereztem hozzá benne van az árban ami irányár...
Fiat 127:
Restaurálni vagy dísznek :)
Akár napira is de vétek :)
2018 nyarán, teljes lakatolást festést hajtottam rajta végre ... Műszakija idén Július eleje.
Van hozzá is néhány dolog és természetesen az ő ára is irányár .. mely Olasz oldalakhoz viszonyítva alapból kb felé és nem is ot állapot csupán naprakész! :)
Eladás oka?
A kihasználatlanság, és az IFA projekt de inkább a kihasználatlanság , álltó helyben romlik meg :(
És szeretném ha olyan emberhez kerülne aki"szeretgetné" :)
Sziasztok! Szeretném kérdezni a véleményeteket/tapasztalatotokat.
18 éves Opel Zafira, nagyon jó állapotban, nemrég volt nagyszervíz
Megyek autópályán, jól megy 130-140 között. Egyszer csak elkezd rángatni, a sebesség padlógáznál visszaesik. Újra megpróbálom, 120 körül szinte leblokkol, a sebesség visszaesik.
Éjszakai pihenés után egy ideig ment 130-cal is, majd újra rángatás, és elkezdődött megint.
Szerelő gépre tette, semmi hibát nem jelez. Szerinte üzemanyag pumpa. Más szerint az üzemanyag szűrő tömődhetett el.
Van-e valakinek hasonló tapasztalata, hogy mi lehet?
Ahogy már céloztam rá, az emlékeim kissé megfakultak.
Minden esetre az IFÁ-inkon voltak fogyasztók rendesen. Alul 2 db. 10000kcal-os fűtő kályha, (nem emléxem a villamos teljesítményükre) mellettük 1-1 db. 40W-os szellőztető ventilátor, a bódé tetején 8 db. 10W-os elszívó ventilátor, valamint a világítás, a fülke fűtés, az ablaktörlő...... Nyilván ezek igénybevétele nagyon függött az időjárástól.
Ennek ellenére a 42A-s (durván 0,5 kW-os) generátorok bírták a gyűrődést. Jók a beépített szabályzós NDK generátorok, neked biztos, hogy elég lesz.
Jaaaaaaaaa, még annyit, hogy mi is kizárólag 150Ah-s akkukat használtunk.
Van 1 kollégám, fiatalabb mint a fiam, ő hetente 1-2 napot fo... mint a guminyúl. A puffajkával 1ütt lehet 50 kiló, de nem iszik csak Coca colát és napjában néhány energiaitalt. Kaját csak ilyen gyorskelesztésű sz@rokat, mert köll a pénz tankolni a kocsiját.
ilyen életvitel mellet nem is lehet csodálkozni bármilyen betegségön. A szervezetöt nem lehet sokáig becsapni.
Szomorú dolog ez a betegség bármilyen korban, ilyen fiatalon mög különösen. Biztosan voltak előzményei is, esetleg valami korábbi betegséggel függhet össze.
Azt a bizonyos hozzászólását Kálinak, amitől kiakadtam, a moderátor törölte. Nem én, és tudtommal nem ideíró kérte, a moderátorok egy bizonyos ember miatt ezt a topikot is figyelik. Szerintem itt a többség azt a hszt nem is látta, ezért nem tudják, miért voltam kiakadva.
Konkrétan azt írta, hogy itt akarok kéregetni a gyerekre /ezzel az indokkal pénzt. Eddig is megoldottam a dolgokat, ezután is meg tudom, a gyerek felnőtt, saját jogán kérhet a különböző szerveknél, ha akar. Én amivel tudom, támogatom. A másik, hogy Káli gondolom, a facebookról próbálta kitalálni azt, amit.
Egyszer leírom, többet nem. Amit állatvédőként csinálok, annak semmi köze pl a gyerek betegségéhez. Az állatvédelmi tevékenységben ú.n. munkamegosztás van, ami azzal jár, hogy én az időmet, energiámat, helyemet, stb adom, és vannak támogatóim. Amennyi állatot kell egy magánmenhelynek eltartani, enélkül képtelenség lenne. De ezt csak azok látják át, akik egy kicsit is belemélyednek.
Ettől még nem vagyok szegény, nem vagyok koldus, van saját munkám, keresetem. Az állatokra érkező, illetve az állatvédelmi tevékenységhez kapcsolódó pénzről meg van elszámolás. Valóban, ezelőtt 7 évvel nagyon rossz anyagi helyzetben voltam, ennek is megvolt az oka, de szerencsére ez az időszak véget ért.
Jelenleg 2 szálon fut a dolog (22 évesről van szó).
Az egyik a rosszindulatú daganatos betegsége. Most a harmadik izotópos kezelés után úgy néz ki, hogy nem látszanak a rosszindulatú csomók, amik a második kezelés után kijöttek. Előkerült azonban egy jóindulatú is arrébb, amit most néztek MR-rel, hogy változott-e. Eredmény jövő hét végén.
A másik szál a hirtelen megnövekedett agynyomás. Egyes orvosok gyanítani vélik, hogy összefügghet a daganattal, de bizonyítékot sehol nem találtak. Viszont továbbra sincs fogalmuk sem, mi okozta. A látótér csökkenés bizonyított, és sajnos a speciális vízhajtó mellett is van a szemben víz. Így a szemészek az agyba egy sönt beültetését javasolnák, a neurológusok meg hümmögnek. Neurológiai MR is volt, eredmény elvileg hétfőn.
Egy következő hozzászólásban leírom, mi van a fogadott lányommal, HA ÉRDEKEL.
Mivel Káli elérte, amit akart, őutána már senki nem szólt hozzá ahhoz, ami ezzel a szerencsétlen gyerekkel történik, pedig csak arról szerettem volna beszélgetni. Gratulálok a “jóindulatához”. De azért hiszek a karmában.
Szóval akit nem érdekel, ezt meg a következő hsz-t nyugodtan ugarja át, x-elje, ki, stb
Tudod ha egy nick összes megszólalására csak legyintenek, akkor akár a falnak is beszélhetne. De ha beszéltetik, akkor kíváncsi közegnek mondhatja el ami a lelkét nyomja.. sőt, a lelkét jelenti.
Növő hold idején a legmagasabb a szervezet energiaszintje és regenerálódó képessége , és a termékenységi mutatók is ebben a periódusban a legmagasabbak , ... vagyis akik kisbabára gyúrnak , érdemes telőholdkor próbálkozni (!!) xDD ,-))
Na..na (!) Nix koppintás ... A KR 50-es 1958 - ban sorozatgyártásba kezdett , miután a kis robogók tesztmodelléit már bemutatták az NDK-ban (!!) . Már 1954 - ben a lipcsei *Rolf Berger* mutatta be a robogót pontot 50 cm 3-es és 1,3 lóerővel ... valami 150-160 ezret gyártottak belőle , természetesen 1 üléssel ... (a 70 években minden kisebb városban) láttam az NDK-ban belőle ...futni .
Nem is hallottam ilyen gondokról még ... az aksi témát is csak azért kérdeztem , mert ritka eset , hogy patentos új (ráadásul 2 drb) legye eladáskor benne ... (hiszen 50 éves) öreg vasak ezek már.. ... ,-)) ,-))
Egy fullos 24 V szisztéma kiverte volna a nyugati oldalon is a " gazdasági biztosítékot" , ahogy én láttam ...NDK = SMAD !! szovjat ... stb. Az Ikaruszék sem gyárthattak ,csak merev alvázakat anno ... hmm (meg ilyenek ..)
Szóval a potsdamiak kezdetben gyárthattak max. ilyet ...hosszú út a W50 -ig (!) :
Pl. a 48 V névleges feszültségű akkutelep csúcsfeszültsége. A távközlésben is mindenütt általános a pozitív földelés . Sok oka van (!) A legendás *rédiók* között is , ha kollektor körben (Si NPN tranzisztor) rezgőkör van , akkor a rezgőkör tápoldali vége közvetlenül testen (árnyékoláson) van ill. szokott lenni . (ilyen volt a VT sírius rádió , ... vagy az FM 10-160 , 164 rádió ,( pnp germánium tranzisztorok...) vagy az említett Poveda , Zsuk ... Ford Model A, 1947-es Lincoln autók is ...öreg angol oldik szintén ...stb .
Ugyí az akkumulátorok kiszerelésénél először mindig a negatív , beszerelésnél először mindig a pozitív sarut tegyük vissza , így elkerülhető , hogy a szabadon lévő kábel és az autó karosszériájának érintkezésekor rövid zár alakuljon ki . Ez akkor igaz , ha a kocsi negatív testélésű . A pozitív testélésű autónál először a pozitív póluson lévő sarut kell levenni , visszahelyezéskor pedig ez legyen az utoljára felszerelt saru . Az akkumulátor pólusainak felcserélése az autó elektromos rendszerének meghibásodásához szokott vezetni , ezért nagyon körültekintőek szoktunk lenni öreg járgányoknál (bmw 46-os) ... ecetra ...
A pozitív testelésekről a múltban megoszlanak a "megítélések" , egyik az lenne ,hogy negatív testelésnél gyorsul a korrózijoó ...hm..?...Másik fizika áramirány technika ,(miszerint a + folyik a mínuszka felé vagy fordítva ) ...
Nincs kétségem afelől, hogy a saját tapasztalataidat írtad le, de én is az enyémet.
Úgy látszik a szolnoki IFÁ-k párhuzamkapcsolói jobban bírták a gyűrődést. :-)))))))))
Azért annyit még had tegyek hozzá, hogy ha nálad csavarhúzóval kellett bökögetni a PK-t, az lehetett bármilyen kontakt hiba, vagy esetleg az izzító-indító kapcsoló működési zavara is.
Egy a lényeg: sokkal kevesebb gond lett volna velük, ha a teljes elektromos rendszert 24V-ra gyártják.
Egyszerűbb volt kihajintani. Izzók, kürtök, fesszab cseréje és pont. Minden más maradt.
Illetve az izzítókör, átkötöttük párhuzamos 24V-os rúdizzítósra, még egy utálatos hibaforrás kilőve. Állítólag rontja a porlasztási képet, ehhez képest kiválóan működik :-).
Én azt azért írtam,mert az volt a tapasztalatom .Sokat javítottam,generáloztam össze volt égve mindegyik. Volt egy olyan megoldásom ,hogy fúrtam a tetejére lyukat és csavarhúzóval lehetett működtetni a mozgó érintkezőt.
A komépes Zsukhoz: Tatabánya OVIT, volt nekem egy Nysa autóm, ugyanígy jártam a rádióval. Át kellett polarizálni az autót, mert pozitív testes volt az is. A gk.műhelyben a srácok egy pillanat alatt megoldották, mindössze egy másik biztit kellett tenni a rádióba, utána vígan szólt a Szabad Európa Rádió a 41 méteres rövidhullámon :-)))
Csak halkan egy megjegyzés Pumukli hozzászólásához-bár nem láttam Komép Zsukkot-de az általam ismert egyedei a tipusnak pozitiv testesek voltak mind...szerintem gyárilag is..legalább is,amit most meg tudok nézni,az gyárilag az...tehát nem házi átkötés..
Miért ilyen-nem tudom...majd aki ért hozzá,elmagyarázza...
Nem tudom milyen rendszerességgel és milyen távolságokon fogod használni az IFÁ-t. Ám, ha a töltésed rendben van, akkor nem sűrűn kell a hálózatról rátölteni.
Milyen generátor van rajta? Beépített, vagy külső szabályzós?
Mi a Baromfikeltetőben 8 db W50-est használtunk fűthető, szellőztethető bódékkal naposbaromfi szállításra.
Azt nem mondom, hogy egyszer-egyszer nem kellett valamelyiken párhuzamkapcsolót cserélni, de hogy nagyon sok probléma lett volna velük, azt még véletlenül sem jelenteném ki. A gyáriakkal alig-alig, de az utángyártottak is elég sokáig bírták.
Csak bátran *Barátom* ... a hatvanas évek végén a legjobb középkategóriás kocsik voltak ... ma sem találkoztam hegesztett thg. főtengellyel ... és olyan cső hátsó híddal ... ( a hat soros hengeresek korából) már kiestem ... szoc.( hűtlenség okán ) ... De látni láttam a nyugati kikötőkben tótos szerelvényben azokat is . ,-))
:-))) :-))) xDD ... Nem kárörvendve (!!) ... csak a régi tanuló időre gondolva (nevettem ill. hangosan mosolyogtam el magam) ... A 402-es moxwitsch is megszívatott a kasznis pluszal ... ,-))
A 12-24 voltra egy történet. 1983-ban nagyon igyekeztem vigyázni a Határőrség Ifa platósára,meg is lett az eredménye,kaptam 800 pénzt jutalmazásként. Hazamentem mondtam a Faternak kaptam jutalmat,de a Tesla rádió antennával 1300. Apu szó nélkül adott egy ötszázast. Visszaérve Mosonmagyaróvárra bekötöttem a rádiót. Szép zölden világított a rádión skála,majd elment a szín,és kicsit füstölni kezdett a műszerfal. Szétrángattam a madzagokat,majd lejött egy srác és ő is mint ex Volános villanyász rácsodálkozott,b@zd meg,ez egy 24 voltos Ifa! Így aztán húztunk fel madzagot direktben az egyik akksitól.
---------------
Egyszer úgye' minden szolgálat véget ér csak,és persze vittem tovább a kis Tesla rádiómat civil cégemhez is. Egy hónap segédvezetés után mondták,az a szar senkinek sem kell,az lesz a tied. Én meg megköszöntem. Általában minden autó NEGATÍV testeléssel rendelkezik,kivéve a tatabányai KOMÉP vállalat által felújított Zsuk kisteherautók. Mert itt valamelyik paraszt kitalálta,legyen jobbos a testelése. De nem jelölték sehol,és bekötöttem,kis füst kis pukkanás.... Egy Tesla repülni kezdett kezeim közül. :)
Az akkumulátorokat kétféle képen lehet bekötni.Attól függ milyen hosszúak a kábelok.Eredetileg ezek alumínium kábelek. Az új autóknál ezeket leszokták cserélni,sok volt a gond velük.Kaptak réz kábelt.
A párhuzam kapcs.elött van még egy áramtalanító. Ez mind a két pólust megszakítja,kapcsolja.Nem tudom meg van-e még?
Akkor kicsit nyugodtabb vagyok, mert tegnap átdúrtam a garázst, és nem találtam meg a párhuzam kapcsolót. :-(((((((( Közben felrémlett bennem, hogy vagy 10 éve elkunyerogta egy billencses haver.
Remélem, sikerülni fog a beszerzés is, meg a bekötés is!
Élettapasztalatért egészséggel szokott fizetni az ember - és tiszteletet kap majd érte.
Azt neked kell tudnod hogy inkább az egyszeri fájdalom a műtét és az utána következő gyógyulás, vagy inkább a műtét nélkül a tartós. De legalább kettő közül választhatsz, nem kell az egyfélébe beletörődnöd.
Ami a túlértékelést illeti : ne szerénykedj... :-)))
Rendben , igen ezt néztem már csak nem akartam postával szórakozni már bejártam a környéket érte ... De időben, üzemanyag költség, telefon biztos elment 2ára úgy hogy jobban jártam volna ha megrendelem (ja és nem kaptam sehol)
És (sajnos) hozzá lehet tenni, hogy ebben a korban már az ember nem csak élettapasztalatban, hanem nyavalyákban is bővelkedik többnyire.:-( Mert kopik a szerkezet!
Nekem pl. tavasszal várhatóan komplett baloldali gömbcsukló-cserét kell végeztetnem.
Nem autószerelővel, hanem sebésszel. Magyarán szólva, csípőprotézist fogok kapni.
Tisztellek Tóni bácsink, büszke vagyok hogy a barátaim így segítik egymást.
A Csepeles kérdésedre a válasz : igen. A kései gyártású 346 -osok már Ikarus-jellegűen 24 Voltosak voltak.. nem volt párhuzamkapcsoló, vékonyabb rézvezetékelés is elég volt mindenhova..
A műszerfalra volt egy alutábla szegecselve hogy Vigyázz, 24 Volt.
No látod kedves Cyrano, ez a felismerés vezette el már a bibliai időkben az ősöket az életkor alapvető.. (hogy ne mondjam : feltétel nélküli).. tiszteletéig.
Aztán aki megtett érte mindent, attól meg szabadott ezt a tiszteletet vonni.
Összefoglalva : te a 75 éveddel egy figyelemreméltó életút tapasztalat-tulajdonosa vagy itt.
Pedig régi-régi emlékeim szerint a Csepelnek is 12V-os volt az elektromos rendszere, és 24V-ról indított. Legalábbis a 350-esek. A te 344-esed végig 24V-os volt?
Én cseréltem, nem is egyet, de sajnos vezeték szín szerint már nem emléxem rá. Talán, ha ott állnák az autó mellett, visszajönnének az emlékeim.
És jól mondod, a soros-párhuzamkapcsolónak az a feladata, hogy az izzító-indító kar elfordításakor az elektromágnes sorba kapcsolja a két akkut, mert az önindító 24V-os. Az összes többi elektromos berendezés viszont 12V-ról megy.
Délután megyek a másik garázsomba és megnézem neked, mert úgy rémlik a Baromfikeltető megszűnésekor valahogy nálam maradt egy vadi új eredeti NDK párhuzamkapcsoló. Ám, ha tévedtem, bocsi! Az 1990-es években foglalkoztam IFA autóvillamossággal.
Sziasztok barátaim , fejlődés van felfelé minálunk ugyanis bekerült a birtokomba egy Kelet német csoda amit úgy neveztek el a Ludwigsfeldei gyárban annó hogy IFA W50! :)
Első kérdésem az lenne hogy valaki szerintem biztos van aki cserélt eme csodás járművön, párhuzamkapcsolót.
És a kérdés mivel ezen nincs. Csak néhány vezeték vegyes színösszeállításban a helyén.
Tehát melyik színű vezeték milyen funkciót tölt be, és a párhuzamkapcsoló melyik sarkpontjához csatlakozik azaz arra lennék kíváncsi hogy melyik szinnek hanyas Szám a párja :)
A barna gondolom állandó negatív, fekete vezérelt negatív, vastagabb piros műszerfal tápja, van még kék meg kék fekete (ez utóbbi 2 lenne az indító kapcsoló, két vezetéke ami behúzza a párhuzamkapcsoló mágnestekercsét és az úgy adja a "jelet" az onincsítónak?
Van még a kabinban 2 akkukábel 10-12es szemessaruzva ...
Hú na ebbe kavarodtam bele , még nincs meg a párhuzamkapcsoló de dolgozok az ügyön.
Még annyit.
Az lenne a szerepe eme találmánynak, hogy indítás idejére kapcsol csak 24v.ot? Az onindítónak, de az idő alatt is párhuzamosan két akkurol azaz 12vrol működtesse a többi segedberendezést?
Képet később töltők a gépjárműröl :)
Csak most úton és telefonról nyomom
Köszönöm a hasznos infót előre is , További szép napot mindenkinek! :)
Szia Krisztina, gondolkoztam hogy az előző reggeli kép vonzó fenékformáját dícsérjem-e, vagy az ezen a képen szereplő vöröseket.. de a vOlgi -s (meg a sid79-es) emlékek győztek.
Most pár napja csináltam újra naplementés vasutasképeket.. csak itt és most nem tudom hogyan tegyem közzé itt.
Mostanában kialakult bennem is a lustaságra való igény is - nemcsak a képességem van rá.
:-)
Persze még a saját munka eredményét nézve érzem a büszkeségem nagyobb részét, de már el tudom képzelni hogy milyen lehet többedgenerációs leszármazottat látni, kézbevenni..
Szia Korosztályom, a régi vicc alapján írtam a szereplőket... azért hogy ne biztasd a tesómat ilyen egyértelmű helyzetben mikor nekem van igazam. :-Pp
Nem fog hozzászólni, mert elvesztette a belépőkódját és nem tudja hogy a Zindex is küld be!lépést segítő levelet ha segítséget kér. Inkább Arckönyvet maszatol a zsebtévén.
Szerintem a harag az nem céltalan.. ha látom a bajt okozó tettet és a mögöttes szándékot, akkor nem legyintek hanem mérlegelek.
Igen, és szürkehályog mindkét szememen. Csak ne vénüljön meg az ember... Én még viszonylag szerencsés voltam, mert baráti házaspár egyik tagja urológus, másik szemész szakorvos, el voltam látva, de már ők is nyugdíjasok, mint én.
Az ifjú szemész doktornő elment szülni, azt mondta, mire operálni kell, visszajön. Hát még nevelgeti az aprószentet, remélem, ez még nem rossz nekem. Este, esőben már nagyon nem szeretek vezetni.
Gondolom, az egyik az olvasó szemüveged, a másik pedig a nagyítós?... Nekem is van mindkettő!
Most meg már kellett csináltatnom távolra is, mert még e hónapban aktuális lesz a jogsi megújítás.
És már két évvel ezelőtt is csak nagy jóindulattal kaptam meg, de mondta a dokinő, hogy a következő alkalommal már nem lesz kegyelem, szemüveggel menjek!:-(
Neked még nem aktuális, de sajnos 70 felett már két évente kell orvosit csináltatni.
Az asszony simlis volt, mert mielőtt betöltötte volna, előtte elment, így megkapta még öt évre!:-)
Viszont én már mindig csak kettőre kaphatom.
Tudom, indokolt már ebben a korban, csak elég kellemetlen ilyen gyakran vacakolni vele!:-(
Igazság szerint nem is próbáltam . Láttam a képet, és kérdeztem Krisztinát. A felsővezeték-tartóra koncentráltam, az volt ismeretlen. Én már két szemüveget teszek egymásra, amikor apró alkatrészeket forrasztok, azért nem láttam jól, és nem is detektívkedtem azokat, amiket nyunyuka mond.
A képet behúztam a gugli képkeresőbe, nem dobta ki az eredeti helyét. Ha nem "csodáltam" volna ezt nap mint nap, csak az ország lett volna meg a feliratból.
Kimaradt, hogy szombat délelőtt Vanessza Vendellel meglátogatott bennünket, hogy a tesók együtt legyenek. Vendel a hajószerencsétlenség után egy nappal született, május 30-án, még mászik, nem jár, neki öreganyja mindig leterít egy nagy lepedőt, hogy tiszta terepe legyen. Én meg perlekedem vele, hogy így nem tud mászni, mert a lepedőt maga alá húzza/gyűri. Ez ürügy kikapni onnét a kisembert, és jól megszeretgetni :-)))
Fogadom :-) Pénteken hoztam az elsős Illést, meg a tizenharmadikos Korinnát TB-ra, mert a kedves szülők wellnessezni mentek, így ők a hétvégét velünk töltik. Szombaton Illés jött velem Győrbe, rádiós cimboráimmal találkoztunk a Matróz vendéglőben. Másik kissrác is jött, bandáztak is rendesen. Kori addig nagyanyjától kapott eü. kiképzést (öreganyja az eü. szakközépben tanított, Kori meg eü. szakközépbe jár Pesten. Eü dinasztia, jelent meg róluk valami újságcikk is, Kori már a negyedik.), majd elment másik nagymamáját meglátogatni. Vasárnap meg Korit korrepetáltam, most épp exponenciális egyenletek témában. Hajni meg Illéssel írt olvasónaplót. Este meg hazavonatoztattuk őket Budaörsre, aztán meg mi is visszavonatoztunk. És ez csak az egyik ág, a másik gyereknél is van három apró, és van már dédunoka is.
Tessék nyugdíjba menni, ha irigy vagy, kell az idő... :-)))
Kukkants már be megint, ha erre jársz! Vanesszával már találkoztál, hátha valamelyik másikkal is megismerkedsz :-)))
A fontosság ellentéte a pl. , csekélység , jelentéktelenség , kicsiség... oda se neki , semmiség , szót sem érdemel ...bagatell stb .
(lényegtelen , mellékes ,... semmiség
jelentéktelen) stb .
A "nem fontos" az a fontossági sorrendben egy alacsonyabb minőség és a valóságban a "mellékest" szoktuk mondani igazándiból .
:-))) ,-)) Ezért kérlek szépen és igen nagy tisztelettel , hogy mellőzd a mellékes (nemfontos)... részleteket ,hiszen a fontos ki lett tárgyalva benne . A témát tekintve "mellékes" érzések , benyomások csak az érintettek részére tartoznak . xDD ,-))
Azért jó volt ezt is megbeszélni (részemről ,legalább is) .
Hajrá a lópisztolyt.. még nem is dőlt el hogy ki a medve és ki a vadász. :-PPP
A hatvannégyes hozzászólásodra pedig azt kell mondjam hogy ez elég jó kérdés. Muszáj elgondolkoznom a harag fogalom-meghatározásán, mert a pillanatnyi szerint harag az az érzés amikor rosszat akarok a másiknak - ez szerint pedig akire haragszom az valóban nem fontos nekem.
Itt és eszerint valóban hibás az életfelfogásom. Pedig nem az, úgyhogy agyalok egy kicsit ezen a harag -on.
Ez igen ! Akkor nincs mese a NAGYSZÜLŐKNEK is gratulálunk . Nálunk is megérkezett Zsófika kishúga Csilla ... (hamarosan hamuba sült pogácsa kerül a lajbim zsebébe) és irány a Baltikum ...
Ajàndék sugarak a mai a naptól , kicsalógatótt futni , nem keveset, Lacibàcsi örül biztos szép,jó idöt fogtattók ki, itt a lenyugvo nap felhöbe tünnik el , nembaj, nem esett, de most nem is kell, kedden kertbe akarok kijutni. .
De most nem a szeretet fogalommeghatározása volt a téma, hanem a feltétel nélküli szereteté.
A szeretet az fontosság, a fontosság ellentéte a nemfontosság. A várandósságról ugyanolyan homályos fogalmaim vannak mint neked, ezért nem is akarlak meggyőzni arról hogy mit éreznek(és mit nem) általában a kismamák.
A szeretet után nincs olyan hogy ha... hm..
De van.
Nem az időben korlátozottságot kell erőltetve ideértetni, hanem a viselkedési feltételeket.
Vagy a fene tudja hogy te egyformán szereted a bibliai gonoszt és a bibliai jót - erről te tudsz többet. Én csak azt mondtam hogy a jók elárulása a feltétel nélküli szeretet, mert miért is kéne akkor megfelelni az általános emberi normáknak.
Lukács evangélista így írta le ... Egy embernek volt két fia . A fiatalabbik egyszer így szólt apjához : Apám , add ki nekem az örökség rám eső részét ! Erre szétosztotta köztük vagyonát . Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét és elment egy távoli országba . Ott léha életet élve eltékozolta vagyonát. Amikor már mindenét elpazarolta , az országban nagy éhínség támadt , s' nélkülözni kezdett . Erre elment és elszegődött egy ottani gazdához . Az kiküldte a tanyájára a sertéseket őrizni . Örült volna , ha éhségét azzal az eledellel csillapíthatta volna , amit a sertések ettek , de még abból sem adtak neki . Ekkor magába szállt: Apám házában a sok napszámos bővelkedik kenyérben – mondta – , ... én meg éhen halok itt . Útra kelek , hazamegyek apámhoz és megvallom : Apám , vétkeztem az ég ellen és teellened . Arra , hogy fiadnak nevezz , már nem vagyok méltó , csak béreseid közé fogadj be . Csakugyan útra kelt és visszatért apjához . Apja már messziről meglátta és megesett rajta a szíve . Eléje sietett , a nyakába borult és megcsókolta . Erre a fiú megszólalt : Apám , vétkeztem az ég ellen és teellened . Már nem vagyok méltó arra , hogy fiadnak nevezz .Az apa odaszólt a szolgáknak : Hozzátok hamar a legdrágább ruhát és adjátok rá . Az ujjára húzzatok gyűrűt , és a lábára sarut . Vezessétek elő a hizlalt borjút , és vágjátok le . Együnk és vigadjunk , ... hisz fiam halott volt és életre kelt , elveszett és megkerült . Erre vigadozni kezdtek . Az idősebbik fiú kint volt a mezőn . Amikor hazatérőben közeledett a házhoz , meghallotta a zeneszót és a táncot . Szólt az egyik szolgának és megkérdezte , mi történt . Megjött az öcséd , és apád levágta a hizlalt borjút , hogy egészségben előkerült – felelte . Erre ő megharagudott , és nem akart bemenni . Ezért az apja kijött és kérlelte . De ő szemére vetette apjának : Látod ... én annyi éve szolgálok neked és egyszer sem szegtem meg parancsodat . És nekem még egy gödölyét sem adtál soha , hogy egyet mulathassak a barátaimmal . Most meg , hogy ez a fiad megjött , aki vagyonodat rossz nőkre pazarolta , hizlalt borjút vágattál le neki . Az mondta neki : Fiam ... te mindig itt vagy velem , és mindenem a tied . s' illett vigadnunk és örülnünk , mert ez az öcséd halott volt és életre kelt , elveszett és megkerült ... stb .
Szerintem az apa alapból feltétel nélküli , míg a tesó kezdetben ...ahogy Te is véled ...
Na , le is zártam én is ... (csak ha már teológiailag a vallástörténelemből idézünk ,vagy hivatkozunk ...(csak azért volt) !
A "szeretett" esete nem jó . Mert, magasabb rendű .Az utálat nem ellentéte , mert annak a gyűlölet vagy az irtózás kategóriáiban van a helye . Gondolj csak bele egy várandós Édesanya nem tud csak kicsit várandós lenni . Kicsit terhesgondozó nincs .Kicsit sem szereti a szíve alatt a kisbabáját . Ez is feltétel nélküli érzelem , hiszen minden anyuci tudja ,hogy egy szülésbe bele lehet halni , mégis a baba égész-ségéért aggódik végig .
A feltétel nélküliség lényege ,ahogy más is megfogalmazta az önzetlenség kategóriái .
A szeretlek , után nincs , hogy ha ... (?) Ellentmondásos lenne . A most és itt - ben müxik . Ha a bizalmam (hitem vesztem benne) , akkor változik a stájsz . Félrelép az asszonypajti , jogos a lapátra tétel , de gyakorolhatok kegyelmet .Mert , elhiszem neki , hiszek benne , hogy minden rendben van és lesz is . De a most és itt a lényege . Sz. szerint nem tudom betervezni , hogy irántad érzett baráti szeretetem ... pl. menetrend szerint szombaton megszűnik ,és jövőhét kedd du. 13:50h -kor utállak majd ,... stb .
Az a Lukács evangélista példa nem is rossz rá ... Az apai szerettet kinyilatkoztatása... Bár egyházi történet de jó rá .
(a példákért elnézést ... ha valaki érintett lenne ...) A gyakorlatban sajnos mint kamionos sokszor szembesültem ....
Arról még nem tehetek, hogy vannak, akik mindenbe belekötnek, és mindent csak ócsárolni tudnak... Elfogadom az ízlésbeli különbségeket, de van az a helyzet, amikor ez csak maszk arra, hogy valamin fogást találjanak.
Kedves Krisztina, nehogy ebből érv legyen hogy az endrebának ez a fenékforma tetszik.
Egyszerűen csak.. hm .. én nem azt keresem ami megoszt.. elválaszt.. ami megkülönböztet. Mert utána addíg védhetném azt a meglátást amíg haragot nem szülne.
Nem kell hogy válaszolj és tovább gerjedjen a felfogásbéli vita, de az éjszaka levelet olvastam az öcsémtől (aki úgy tűnik hogy olvas itt) - és hozzászólt a témához.
Elsőként a kegyességre írt egy jobb meghatározást mint amit eddíg tudtam, másodikra a 109-es írásomra válaszolt.
Azzal kezdte hogy "magából kivetni" csak negatívumokat vet ki az ember.. és elismerem hogy nem szerencsés a megfogalmazás. De meg akartam különböztetni azt hogy valamire válaszképpen adok érzelmeket, vagy alapvetően olyan érzelem sugárzik-e belőlem, és abból jut mindenkinek. Erre a második változatra írtam (és a kivetítés szót elkerülendő) azt hogy kivetni.
Folytatásképpen azt írta, hogy a feltétel nélküliség emeli a közösségért végzett munka értékét, vagy a gyermek vagy házastárs iránti pozitív viselkedés értékét, vagy egy rászorulónak adott önzetlen segítség értékét. Folytatásképpen az értéktelenségről írta azt hogy értéktelen az a tárgy amire nincsen szüksége annak aki kapta, és értéktelen az az érzelem amit nem őszintén ad az aki adja
Én válaszképpen azt, hogy a feltétel nélküli szeretet a jók elárulása vagy hátbadöfése.
( Mert mi a jóság jutalma? Miért érezte a tékozló fiú testvére hátbadöfve az ő .. hm.. "nemtékozló" életét a tékozló fogadtatása pillanatában? És az erről szóló bibliai magyarázat (hogy én az én szeretetemből annak adok és annyit adok akinek és amennyit akarok) milyen emberi választ eredményez?)
Illetve azt hogy az értéktelenség fogalmát az is árnyalja hogy adják-e vagy kapják. Meg az is hogy az érték fogalma sem digitális (hogy vagy értékes, vagy nem)
Summa summárum : nem kell hogy válaszolj, de nekem még kellett hogy ezt leírjam.
Ha többletem van és elajándékozom ,ezzel nem várok el semmi ellenszolgáltatást , hiszen nem is szorulok rá ... stb . (törzsi elosztási rendszer ,... de a bőség kosara is így működött volna , bár utóbbi csak elméletben ugye ..)
Feltétel nélküli rettegés ?? ... we -hee-hee ...:-)) :-)) hiszen a feltétele a fél-elem és viszolygás .
A feltétel (ha nem ige, akkor) a csereértéket jelenti. Nekem. Ti (páran) mire gondoltok, ha feltételeitek vannak mielőtt igent mondotok?
Namost ha valaki feltétel nélkül ad érzelmeket, akkor azt nem a többieknek adja.. azt magából veti ki. Mert őbelé már nem fér el több. (negatív és pozitív érzelmeket egyaránt)
Szóval az a szerintem "túlfújt" feltétel nélküliség egyszerűen azt jelenti hogy olcsó... vagy ingyen.
Képzeld csak el a feltétel nélküli viszolygást mindenkitől, vagy a feltétel nélküli rettegést mindenkitől.. (pánikbetegség talán)
Szerintem a feltétel nélküliséget másképp látod/nézed/értelmezed, mint azt páran tesszük.
Úgy érzem, te úgy véled, hogy ha valami feltétel nélküli, akkor lehet rossz vagy jó, akkor is kapja az illető, így nincs megbecsült értéke.
Én úgy látom (és talán mások is), hogy pl. a feltétel nélküli szeretet, a feltétel nélküliség egy annyira különleges dolog, amire nem sokan képesek. Hiszen az emberek többsége érdekből tesz dolgokat, az érdekeit helyezi előrébb. Aki képes a feltétel nélküliségre, az valami extrát, ritkát tud, ez adja a “magas” értékét.
Eleve nem is tudom milyen fogalom a kegyelmi fogalom. A lemondás a bosszúról nekem kábé lefedi a megbocsájtás fogalmát, de hajlandó vagyok elfogadni a jobb magyarázatot.
Az hogy egy bosszú tekintélyt ad, vagy emberségességet vesz-e el.. ez a közönségtől függ. Ha te nézed akkor csökkent - ezt értem.
Nem gondolom ,hogy a szó értelmezése (csak és kizárólag) "filó" lenne (?) ... bár nevezhetjük a keveréket pl. öszvérnek is ... ,-))
A lemondás és megbocsátás , szerintem nem kegyelmi fogalmak . A bosszúálló ember tettben vagy (botránkoztató) verbalitásban , nem mondanám ,hogy emelő emberségesség szinten . Inkább ellenkező kategóriák valamelyike .
Hitében nem "csalódik" az emberi minőség , inkább elveszti az és hitetlené válik , lásd (nihil) ... stb .
A hitét visszaszerezni képes emberi minőség ,(pl. szerelemben vagy más embertársi viszonyában) már felemelőnek tekinthető .Sz. szerint hiszek a menetrendben a p.udvaron és jön az Endrebá a csarnok elsőre . :-))
A valóságot már nem szükségeltetik a felismerés után értelmezni , azt tudni szokás ... (alkalmazni kell) .
...izzé kellen , ... ha nem akkor nem valóság , hanem hazugság kategória ... nem emberi .
Egy a fontos , hogy a feltétel nélküli kegyelem fogalma ,az őszinte adás minden ellenszolgáltatás gondolata nélkül . Ez lenne a legmagasabb emberi minőség , csak hát én is tudom , hogy a feltételei még intim kapcsolatok szinten is napjainkban ... (ha nem is sántikál ,de bicegni ...biceg) ... ,-))
Elég komolyan belementél a filozófiába Bandink, néhány helyen nem is tudtalak követni.
Nekem a kegyelem azt jelenti hogy a sértett lemond a bosszúról.
Ennek is az adja az értékét hogy milyen ritka eset.
A hitében csalódásról az jut eszembe hogy az őszinte emberi természetet kell ismerni, és elsősorban arrakell számítani. Ebben a hitben nem lehet csalódni.
..csak a jólneveltség teszi bonyolulttá a valóság felismerését illetve értelmezését. (meg a képmutatás)
Hogyan "csapna át" hitvitába a Magyar Kormány hatályos rendelete?
Ez olyan mintha arról vitáznánk hogy van-e Magyarországon halálbüntetés. (nincs)
A fogorvos ha közalkalmazott akkor annyi az alapbére amennyi a rendeletben van. A magánpraxis az más téma.
A háziorvos pedig nem közalkalmazott hanem vállalkozó. Ő megveszi a praxist, szerződést köt az OEP-el (vagy hogy hívják éppen most?) és onnan finanszírozzák főként a betegszám alapján. Ebből fizeti az alkalmazotta-t (-kat) fizeti a rendelő rezsijét, fenntartja az autóját, adózik stb. Marad amennyi marad.
A hivatkozott rendelet a közalkalmazott orvosi bérekre vonatkozik (kórház, szakrendelő stb) ők a nagy többség.
Egy pl. nem csak hivatást gyakorló tanul élete végéig , hanem a szak irányult is . A legmagasabb képzés a szülői hivatás (lásd kisgyerek kis gond ...stb . ) Aztán a *nagy gond* után (ill. párhuzamában) beköszön az unoka ...így ez nem csak rezidens képzés egy életen át ,hanem specifikus , mivel a nagyszülő már gyakorlat és tudási szintet finomít ,és alkalmaz ... valamint generációkat átívelve tanul ... Talán a téridőben ez a legkimeríthetőbb lehetőség hivatás tekintetében . Társadalmi elismertsége is változóan de mondjuk magas szinten elismerésnek örvendhet .
Mint négy gyermekes és két unokás apuka és öregapa , bátorkodom ezt tapasztalatból , nem csak úgy mond "vélelmezni" csupán ... ,-))
Azon aggodalmamat fenntartva , hogy *hitvitákba csaphat* át , ha tisztába tennénk egy két gondolatot , remélve ,hogy nem következik be ez így , egy próbálkozás erejéig nekiveselkedek azzéé... ,-))
A fogorvos 5 év után fogász .... (nem 169 ezerrel kezd ,sem 2019-ben sem pedig húsz húszban )...
A "háziorvosi szakvizsga" , ami a magyar gyakorlatban 45 diszciplínából az egyik , így 3 év után szakorvosi vizsgát jelent . (Ők sem 169 ezret kapnak) ...
Gépkocsi vezetőkkel is beszéltem a mai nap , és elmondásuk szerint (belföldeznek és 460-480 ezer a fizujuk) . Kezdek kedvet kapni ismét a nyeregbe szálláshoz... :-))
Részemről így ki is merült ez a hivatás , foglalkozás és elhívatás + honorárium , ....vagy elismerés milyenségi formái kategória kivesézése . Ez a társadalom kritikai része , ami persze kiérződik 1 pinnyalat alatt és átcsaphat napi pol.-ra , akár a hadtörténet írásoknál , és erre nem lennék igazán páártner így . ,-))
"Most egy kezdő orvos, aki belép a rendszerbe, elkezd betegekkel foglalkozni, és döntéseket hoz (H kategória), bruttó 255 ezer forint alapbért kap, ami nettó 169 ezer forint. Amikor szakorvossá válik (I kategória, már legalább öt éve orvos), az alapbére jelenleg 454 ezer forint 40 órára, ami nettó 302 ezer forintot jelent"
Szerintem a legmagasabb emberi moralitás , amit a meztelennel vagy az egyetemessel szoktunk még a szóhasználatban megspékelni . Ez a kegyelem (nem vallási értelemben) gyakorlásának a célja . Az ingyen kegyelem , amikor nem várok el érte ellenszolgáltatást , sőt nem csak a gyakorlóját emeli fel , hanem akivel alkalmazza . Mindenképpen egyéni hadművelet . Nem átruházható , kollektív hazudás létezik viszont , akár ordenális , vagy fél igaznak becsomagolt . De a "még nagyobbat" kategóriákat is felismerjük könnyedén ,egy kis odafigyeléssel .
A jusztikáció végül is a környezetünkkel egységben való élésre törekvés . Ezért brummog mostanság ez szinte divatszerűen , pl. zöldek ,öko -k ... és kisegyházak tömkelege .Így a teológiát is kikezdi . Minden ember alapból igaz a lelkében , csak elveszti a hitét , legyen az a szerelemben , vagy a menetrendben egy pályaudvaron , de az operáló orvosában is hitét vesztett , már "rokkant" személyiségnek tekinthető ilyenkor . ( ...a jog -jogszolgáltatást most direkt kihagytam). Vágyakozik is ezt pótolni visszaszerezni és így egységbe kerülni , és "megigazulni". Ez csak a szeretettben történhet meg , ezért is mondja szép magyar nyelven , hogy a "szer-etet" ,valamint a halmozódó hitvesztés gyülemlik , akkor a "gyű-öl-et" ... Öreg és szépszüleink még tudtak értelmesen ,értelmezhetően beszélni , generációkat átívelve ... ,-))
Egytől 3 hónapos fogorvos kezdője volt ,hét évvel ezelőtt ,mint minimál bér . (Persze az sem mindegy , hogy mely diszciplínában kotorászik bennünk pl. egy fehér köpenyes , értem ez alatt ,hogy agysebész vagy pedig fogkövet csiszol le) ...
Másik topikban ugyanígy megmosolyogtam a minősített hegesztői állást bruttó 400 ezerért. Kötbérnek a csúszás miatt több hegesztő több éves EU-mértékű bérét kifizetik, de "nem tudunk többet adni".
"Az adat tartalmazza az összes állami, illetve önkormányzati egészségügyi intézményben dolgozó személy összesített havi fizetési adatait." Tehát bruttó havi bér túlórákkal, pótlékokkal együtt a kezdő orvost és a klinika igazgatót is bele értve.
A kezdő orvos havi bruttó alapbére pedig itt (H osztály 1. szint)
Mi valamennyivel jobban jártunk, hogy a rosszindulatú öreg végre elment. De az új fiatal doktornő a betanulás idején a rossz példát tanulta. Nem jön időben, rendelés alatt facebookozik..l :-(
Igen kérem, ha az igazság annyira egyéni akkor a közönségnek általában fáj.
Az a kérdés hogy mitől tud cserébe megfosztani engem..
Az igazság nem egy kétszemélyes ellentétpár egyik tagja, inkább egy háromság egyik sarokpontja a tévedés és a hazugság mellett. (igazság az amit az egyén a valóságból felfogni képes, tévedés az amit az igazság előadása közben nem akarattal vét az előadó, és hazugság az amit akarattal)
Nem tudom pontosan... (futólag néztem csak ), mivel a "tervezett 2020-as" valóban még nem jogerős ... gondolom , hogy erős bruttó de *szaggirodalombúl* való a tényálladék .
Szem. beszélgetés alkalmából 2 éve 600 körüli volt az "elmenekülés" indoka . Asszonypajti és a leány is dipl. e.ü. néha összefutnak magyarból frissen érkezőkkel ...
Szerintem a társadalmi elismerés is hozzátartozik egy maradáshoz , fejlődéshez szakmailag . Sajnos nem ritka a tehetségek ellehetetlenítése . :-(( De ez nem csak hazai szindróma ...
A 680 ezerre gondoltál ,vagy a kétmillió felettire , mint ... minimál-bérük jelenleg , azt nem tudom ? Természetgyógyász segítségét szoktam meghallgatni .Azért a nyoócszáz-hetvenezer se "alamizsna" ,ahogy a 2019-es táblázatot nézegetem ... ,-))
Szolidáris hozzá állásom mellet , azért arra gondolok ilyen esetben is , miszerint a nuclear medicinában a diagnosztika nem 10 perces hadművelet . Ebben a diszciplinárisban nem csak orvosok a szóhasználat szerint müxenek , hanem egészségügyi mérnökök , orvos - fizikusok és informatikusok felsőfokú szinten , a klinikai sugárfizikusok pedig a gyógykezelés részesei majdan . Számomra egy ambuláns 5-6 napos várakozás már forma egynek tekintendő . De ez egyéni persze .
A régi röntgenfelvételek , amik még csöpögtek a fixirsó folyadékától és ki tudta értékelni a sebész alig fél óra múltán ,az nem ez a kategória .
Mondjuk magamtól egyikre sem iratkozom fel , ha meg visznek ,akkor nincsen már rá ráhatásom . ,-))
Azért borzasztó, hogy a normális orvosok mind “eltűnnek”. Már nem csak az MR és CT vizsgálatok leletmegírása több nap, hanem van, ahol a röntgenfelvételekkel is több napig leletező orvosra várnak
Az a 3400 Ft. pedig szerintem egészen elfogadható ár
Különösen, ha azt vesszük, hogy a szagszervíz azzal kezdte, hogy kiszállás 6800 Ft, hibabehatárolás 8500 Ft és csak ezután jön a munkadíj és az anyagár, a vállalási határidő 3 hét...
Maga a motor 3 csavar oldásával 5 perc alatt kicserélhető, a csavarhúzón kívül más szerszámot nem igényel. Látszik, hogy számítottak rá, hogy ezt cserélni kell...
Szerbusz , ... igazság azért létezik , csak ne mond ki ,és akkor megúszod a *guillotine-tot* (!) ... ,-))
Ha meg már mégis csak 'megvan' , akkor annak nincs ellenpólusa pl. az ilyenkor emlegetett (hazugság) . Ahogyan a feketének sem a fehér . A megigazulás meg egy folyamat az életünkben , csak nem mindig sikerül .