Nem akarok senkit kioktatni mert nem vagyok szerelő de látom, hogy a szerelők akiket ismerek és mind jól dolgoznak, hogyan cserélnek olajat. Üzem meleg motorból engedi le. Jobbik esetben tesznek az olajba valami trutyit ami áttisztítja a rendszert. A feltöltésnél amikor betöltötte az előírt mennyiségű olajat utána járatja egy darabig és többször ellenőrzi a szintet. Majd megkér, hogy nézzek rá 100km után. Sok esetben a szelepszár szimering miatt fogy az olaj (benzineseknél tán típushiba). Nekem ki lett cserélve (és még sok minden más is) azóta 15.000 Km-enként cserélt olajnál semmi fogyás nem érzékelhető. Ha megállás után rögtön olajszintet ellenőrzöl akkor még nem biztos, hogy látod a valót. Kicsit várj vele 5-10 percet és ha akkor is kevés akkor kétséges lehet az is, hogy megfelelő mennyiséget töltöttek bele. Nekem lenne pénzem is arra, hogy leváltsam a régi "A" zaficsket de nem látom azt az autót pillanatnyilag a kínálatban ami ugyan ezt kibírja.
Sziasztok. Nemrég lettem Opel Zafira Tourer 2,0 tulajdonos. Használtan vettem az autót 2012 évjárat, 2000 cc motor, 131 L.E. Segítségét kérném valakinek aki útbaigazíthatna pár kérdésben. Először is a legnagyobb problémám, hogy nem találom (nem működik???) az üzemanyag fogyasztás menüje . Minden könyvet , leírást elolvastam kipróbáltam de nem jön be a menü. Létezik-e valamilyen gomb kombináció amivel vissza tudom állítani ezt az opciót? Nagyon megköszönném a segítséget. A második kérdésem, hogy a szélvédőn a visszapillantó tükörnél 2 szenzor és 1 kamera van. A 2 szenzor gondolom , hogy mi (eső, fény), de a kamerát nem tudom mire vélni.... Lehetséges, hogy szélvédő csere volt és ez egy felszereltebb verziótól lenne?
Bólogatok én is. Mondjuk kb 3+ éves autó vásárlása esetén még a körültekintő vásárlónak is igen nagy szüksége van Fortuna kegyeire, hiszen még márkaszervizes átvizsgálás esetén is akadhat olyan hiba ami rejtve marad, illetve lehet hogy akkor még jól működik aztán 2 hét múlva pedig megadja magát valami ami már meg kellet adja magát .
Használtautó vásárlásakor véleményem szerint nem elsősorban a nepper áldozata lehet az ember, hanem a korábbi gondatlan, hanyag tulajdonosé, ezt akár bevallot relatíve nem nagy futás mellett is megszívhatja a következő tulaj. Erre persze rá lehet még tenni nepperes átveréssel. Ezek után persze a legkézenfekvőbb az adott márkát szidni ... (most nem a típus hibákról beszélek, amiből minden autónak van)
Sajnos a meghirdetett autók többsége kereskedésben van, pedig a találkozás egy mindennapi használatban lévő autó tulajdonosával akár nagy segítség is lehet a helyes döntés meghozatalában ( na persze ez sem 100%).
Az Opelek szerintem nevezhetőek tipikus népautóknak, nem tökéletesek, de a megbízhatóbbak közzé tartoznak és mindent figyelembe véve gazdaságosan üzemben tarthatóak. ( volt már Omega A, Astra F, Zafira A és most B -m, plusz cégnél és környezetben sok típus)
Nem tudom megállni, hogy csaposként közbe ne szóljak.
Szerintem fele részben a NEPPEREK áldozatai, fele részben a környezetvédelem oltárán feláldozott motorok miatt érik kritikák a Zafikat. Egyébként meg egy teljesen jól használható, biztonságos, nagycsaládos autó. Féléves utánjárás után vettem 2012-ben Weltauto kereskedőtől. Ez tűnt, és ez tűnik mai is ár/érték/célszerűség kategóriában az egyik legjobbnak. Ez van.
Azért még azt szabadjon sokadszorra megjegyeznem, a régebbi erőforrások valahogy megbízhatóbbnak tűntek. A C20NE, C24NE motorok a legjobb konstrukciók voltak...Béke poraikra (forgácsaikra).
Bocsánat a tegnapi kirohanásomért, talán túl fel is húztam magamat,de miért 1 autó, miért 1 márka az oka annak, h nem vagy körültekintő vásárláskor? Ha feleséget keresel, tök mindegy kicsoda, csak jól nézzen ki? :-) Nem kell, h elmenjen a kedved. Ha már így jártál, kérlek szánj rá 1 kis pénzt és vidd el átnézetni.
Kerül 5 pénzbe? Legalább megmondják, mikre kell majd költened.
Minden rosszban van valami jó: Utána az nem fog hamar elromlani . :-)
Ugyanígy jártál volna egy Renault GS II-vel, vagy Citroen C4 grand picassoval. De vehetsz hulladék ford Galaxyt is, aki minden hétre produkálhat elektromos hibát, vagy seat alhambrát 1 milióval drágábbért, vagy sharant, ami úgyszint nem éri meg a pénzét.
Bocs, hogy így kijön ez belőlem, de megvesszük a vacak " best buy" autókat, aztán fikázzuk.
Ha helyre teszed, utána jó lesz a motor (ebben van márkaszervízes kontaktom, vagy itt a főrumon 2 megbízható név). Vagy visszamész a kereskedőhöz a 4 gyurmás haverral és helyreteszed az árát, vagy visszaadod az autót és a pénzt visszakéred, nyomatékkal.
Van egy rossz hírem: ha X5-ös BMW-t veszel, nagy valószínűséggel többet fog állványon állni, mint rendesen menni az úton.
Ezen az alapon az utolsó BMW-d lenne?!
Bocsi, nem kötekedem, nem fikázom, de Te is a nepperek egyik áldozata vagy, aki a kocsi megbízhatóságán próbálod a port elverni.
Beszéltess ugyanilyen motorral járó taxist. Mennyi km-t ment el vele és hol, mikor, mit és mennyiért cserélt.
Lehet velem nem egyet érteni, készen állok bármikor bárkivel vitába állni.
"Változik a helyzet" : sajnos nem csak az Opelre jellemző.
99'-es 1.8 benzines A Zafirám van. Hála Istennek 1-2 apróságot leszámítva semmi gondom vele. 270e km felett az olajcsere periódusok között (10-13e km) max 7dl olajat töltök utána (nagypapásan vezetek) Ilyesztő amiket tapasztaltok. Engem is szokott figyelmeztetni az olajszintre, de mindíg ok, figyelek nagyon rá. Jó kérdés, hogy a szenzor vacakol, vagy tényleg lecsökkenhet közepes fordulaton ennyire a szint...? Amúgy kár ebbe 16 szelepes motor, főként ha ilyen jelenség van, de ha időnként meg nincs pörgetve megszorulhat a kipufogó szelep állítólag. Pl a japán autókban a 16 szelepes motoroknál semmi "üzemeltetési kötelezettség" nincs ezzel kapcs. Működik és kész. Asszem ez az utolsó Opelem. Kár értük. Hol van már a C Rekord elnyűhetetlensége... :)
Sziasztok. Zafíra A X20DTL 20000 Nem tudjátok véletlenül a vezerlője az adagoloba integrált vagy külön van? Mert ebből úgy tudom 2 verzió van. Hogy lehetne kideríteni?
Csatlakozom Gyuszihoz, és nálam is van egy megkímélt család kedvence eladó Zafira.
Felnőttek a gyerekek, vége a babakocsizásnak és a fél gyerekszoba utaztatásnak!
Mindene tökéletesen működik, nem csöpög, nem folyik, nem kattog és nem tűnnek el a folyadékok belőle.
Adatok:
Opel Zafira 1,9 CDTI (150LE) 2007.10hó Km:187.000km (évi 23.000)
Mo-n újonnan vásárolt végig itthon szervizelt, vezetett szervizkönyv, gyári kulcsok. Friss műszaki most ősszel, gyári felnin a téligumi, alufelnin a nyári. A tolató radar kivételével sok extra: tempomat, digi klíma, ABS, ESR, gyári sötétített üvegek, 4 elektromos ablakemelő, fűtött elektromos külső tükrök, hátul uzsonnázó asztalok, 7 személyessé alakítható. Törés és festésmentes karosszéria, megkímélt családi autó.
Nekem volt hasonló jelenségem és el is szomorodtam, hogy idővel komolyabb költekezés elé nézek. De miután bölcső és stabilizátor szilenteket cseréltettem a kocsim a jelenség elmúlt.
Tourerben sík a felület ha lehajtod a második sort. Végre észrevette az Opel, hogy nem csak lépcsőt szállít egy családos ember, hanem pl néha hűtőt, vagy szekrényt vagy stb. Nekem ez nagyon fáj néha az "A"-ban.
Sík rakodófelülelet úgy kapsz ha a 2-ik űléssor lapját felhajtod és az űléseket teljesen előretolod. A másik opció a támla döntés, de akkor a rakodó felület nem sík, viszont hosszabb . (évjárattól és felszereltségtől függetlenül)
Üdv.! zafira a 1.6 16V Szeretném megkérdezni, hogy találkozott e valaki olyan problémával, hogy a váltáskor egy rándulás érezhető az autón. enyhe csattanás kíséretében. Valahol holtjáték van az erőátviteli részen. Hátramenetnél még nagyobb.
Az egyik első kereket megemeltem és sebességben előre hátra mozgattam. Ekkor a holtjáték normális nagyságú.
Ez a holotjáték akkora, hogy ha valaki egy kerékkipörgetést megkísérelne úgy érzem az egész kuplung vagy a váltó szétszakadna. Mi lehet ez? Nem szeretném szétszedni az autót, amíg semmi elképzelésem, mert lehet használni finoman,
de ez a dolog nem fog megjavulni csak rosszabb lesz.
Üdv! Kis fogyasztás mérés volt a múlt héten: 600 km után, amiből kb. 150 város, a többi hosszú menet 90-110 között, 46 literrel tankoltam újra tele. 1,8-as A Zafira amúgy. Megnéztem én is az olajszintemet, az olajcsere óta kb. 2000 km után eddig nem látható olajfogyás, a nívópálcán teljesen fent van a szint.
Ha az olajszint a rovátkák fele alatt van, az olajhiányra figyelmeztetést gyakrabban megkapom. Sűrűbben ellenőrzöm a szintet, és a maximum közelében tartom a szintet. Így nincs visszajelzés.
Sokáig a nívószint figyelőt tettünk felelőssé, sőt cseréltük is. Esetemben felesleges volt.
Sajnos a Zafim eszi az olajat. 6-8 deci autópályán 130-140-nel és néha többel, ezer km-en.
Csak halkan megjegyzem, velem is előfordult, hogy egy 300-400 km-es folyamatos autópálya után, a nívópálcán egy csepp olaj sem volt látható. A parkolóban pisi, kávé, szendvics után viszont a pálca alsó rovátkáján már látható vált. Nem tudom miért, de időnként nagyobb táv megtételekor "eltűnik" az olaj, hiába állok vízszintes felületen. 15-20 perc kell neki hogy látható legyen. Az autóm benzines A Zafira.
Csak semmi pánik, biztonság kedvéért ellenőrizd sűrűbben a szintet !
Ahhoz képest, hogy utángyártott, szépen illeszkedik.
Adnak hozzá patent készletet is. Mondjuk én direkt nem lyukasztottam ki, egyébként nekem alatta alatta van a velúr is. Így elől nem hajlik fel a vége, hogy nincs berakva a patent. Nem csúszkál, nem magas így összesen....
Szóval súlya van, van benne anyag, ennyi pénzért teljesen jó.
Általában a MIN és MAX jelzés között kb. 1 liter olajról beszélünk... Ha a pálca alatt volt a szint és rátöltöttél 3 litert, akkor könnyen lehet, hogy meg is van a 6-7 cm a nívón... Attól tartok nem lett ott meg semmilyen "eltűnt" olaj, azt láttad, amit rátöltöttél...
Nagyon köszönöm a köszöntéseket! Gyuszi, köszönöm a lehetőséget (akciós OPC), ettől függetlenül ha szükséged van fordításra szívesen segítek (csodaszekér hirdetése külföldi oldalakon).
rsi: nem reménytelen. Sajnos nekem sincs a pihentető takarva, de már láttam olyan peremes gumiszőnyeget (méretpontosat), aminek ott is volt nyúlványa.
Tud valaki javasolni valami "jóféle" téli gumiszőnyeget, vagy hótálcát /Zafira B/??? Nekem gyári gumiszőnyegem van, de nem vagyok vele túlságosan elégedett... Nincs semmi pereme, a vezetőnél pedig nem fedi a kárpitot a bal lábnak kiképzett "pihentetőnél" /érdekes módon a nyári szőnyeg takarja ezt a részt/. A neten reklámoznak sokféle téli szőnyeget, de engem valós tapasztalat érdekelne...
Pitecus Mesternek megint igaza van. Az ülések jól variálhatóak. A középső sor szépen tologatható előre hátra. Nekem egyáltalán nem volt kényelmetlen a 3.sor Viszont ahogy Zafipapa gyermeke ül a kocsiban az nekem egyáltalán nem menne. Bocsi de így nem tudom összezárni a lábam a "köztes dolgok" miatt. Ha egy kicsit széjjelebb tenné a térdeit, akkor azért a komfort megváltozna.
Így fért el 13 évesen pici, 175 cm-es fiam. Mindez 2013-ban volt. Azóta csak nőtt. A 3. sorban mindig kitűnően érezte magát, de csak úgy 100 km megtételéig. :-)))
Ez a kép már volt a fórumon 2 éve, de sajnos nem találtam meg a saját bejegyzésem.
Aki ezt írta az elfelejtette hozzátenni hogy : "szerintem"
A Zafik 7 személyre vannak vizsgáztatva, kortol, nemtől és vallástól függytelenül ! :)
Annyi létjogosultsága mégis lehet annak amit írt az illető hogy a harmadik sorban 160 cm feletti emberek már nem biztos hogy hosszú utat szívesen bevállalnak, magyarul kissé szűkös a "harmad osztályon".
Próbáld meg bekapcsolni az "A/C" -t , azaz a légkondit még ha fűtesz is, a légkondi ugyanis "szárítja" a levegőt. Korábbi manuális klimás autóimnál ez bejött ....
Beköszöntöt a nem szeretem idő és elkezdet nagyon párásodni a Zafira amit már kicseréltem az a pollenszűrő és az O gyűrű a radiátornál.A kondenzvíz kivezető is jó állapotban van.A belső keringető is jól működik.Akár hova állítom a hideg-meleg kapcsolót ugyanúgy párásodik. Opel Zafira A az áldozat. Válaszokat köszönöm előre is.
Szerinted melyik külföldi oldalon lenne esélye /nem vagyok jártas sajnos külföldi oldalakon /, mivel nem tudok angolul /se németül / megkérném kocolaci-t,hogy segítsen a fordításban !
Nem meghalt, hanem csak haldoklik (pl. csapágyas, tekercs problémája van, stb).
A hőbiztosíték csak az előtétes, "szabályzott" köröket biztosítja, a direktbe kapcsolt tekerccsel viszont nincs kapcsolatban. Ezért tudod használni maximális fokozaton halott hőbiztosítékkal.
Külföldi Opel fan oldalra is feltetted? Szerintem onnan többet kapnál egy ilyen kuriózumért! Egy mániákus fan tuti elutazna akár több ezer kilométert is.
Azt honnan tudom meg, hogy milyen fékrendszerem van elöl és hátu és mekkora méretű betétek kellenek belel? Ate, Teves, Lucas, Bosch?! Bontás nélkül megállapítható?
Ki kell cserélnem az első betéteket, mivel az egyik oldalon kisebb a betét és van egy ~1cm-es kopás nélküli "váll" a tárcsán... Másik méretet tehetett valaki bele? Kókler köcs...
A belső szellőző ventilátor megint csak a legnagyobb fokozaton működik.
A szabályzóban lévő hőellenállás megint megadta magát. Ez már a 3. esetem ebben az évben. Az ára igazán elenyésző (300 Ft/db) egy komplett szabályzóhoz képest. Csak ugye megint a macera: kesztyűtartó kiszerelés, nőgyógyászkéz hogy kihúzd a légcsatornából, kioperálás a foglalatából stb.
Szerencsére nem "ragadt be" az ajtó, csak a belső világítás jelezte, hogy valami nincs rendben... Hiába volt bezárva az ajtó, nem aludt el a belső világítás... Mint kiderült egy vezeték el volt szakadva, 3-4 vezeték szigetelése pedig sérült volt... Egy kis forrasztás, egy kis szigetelés, egy kis szilikon és minden OK... A biztonság kedvéért szétkaptam a másik oldalon is, az rendben volt (szilikont ez is kapott)...
Tényleg érdemes megelőzni a bajt és befújni szilikonnal... Kb. 5 perces meló...
Zafira A-ról beszélünk, abban nincs Settings menü. Tudtommal a lámpakapcsolással járó fényerő tompítás alap, nem kikapcsolható. A letompított fény erejét lehet szabályozni a kis tekerővel.
B Zafira:
rsi kolléga ma javította a hátsó ajtó átvezetőben a szakadt vezetéket, illetve ellenőrizte a másik oldalt és a csomagtartót is. Javaslom a többieknek is, mert nagyon kellemetlen tud lenni, akár kinyitva akár bezárva marad valamelyik hátsó ajtó.
Könnyen szétszedhető, és ha még nem késő akkor javasolt szilikon spray-vel befújni a gumi átvezetőbe.
Egyikben sincs kettőstömegű (1.8-ban még EGR sincs). Csak 1.8 és 2.2-es motorhoz volt automata.
Az automata nemrég volt téma a fórmon, lapozz vissza - nem szűk keresztmetszet, de a karbantartás hiánya azzá teheti.
Ha rendesen, hatvanezrenként cseréltek benne olajat, akkor elmegy 280-300 ezer km-t simán - váltós mester mondta több darab tapasztalata alapján.
Ha nem, akkor 200-220ezer körül elkezd megdögleni. Ez sajnos saját tapasztalat és a gyakoribb eset. A komplett váltófelújítást 650-700ezer körül mérik.
Nekem 2004-es 1,8-as van, szerintem nincsen benne kettőstömegű lendkerék. A szervíz szerint EGR szelep sem. Ez a lendkerék nem csak dízelekben van?
Amúgy erősen gondolkozom egy gázszetten, van valakinek tapasztalata vagy infója beszerelő műhely ügyében, ill. mennyiben áll meg egy ilyen mutatvány? És még egy kérdés: ha pótkeréktartállyal működne, akkor helyette kellene szerezni egy mankókereket is? Azt diszkrétebben el lehetne helyezni a csomagtérben.
És az 1.6 - 1.8 benzines széfliftes zafira A (2003-2006) -ban van kettőstömegű lendkerék?
Azt szeretném még megkérdezni, hogy ezeknek az automata váltós változatai mennyire strapabírók? Talán csak 1.8-ban van automata? Vagy nem szűk keresztmetszet az automata váltó ebben a tipusban. Köszönöm!
Üdv.' Mindenkit! Van egy zafi A 1.6 16V 2002-es autóm. Nemrégen kaptam. Ha elindulok, főleg ha hátrafelé, akkor mintha lenne egy kis holtjáték és halkan csattan is. Akár milyen finoman kezelem a kuplungot, akkor is. Mi lehet ez? Nem tudom, hogy a lendkereke milyen. Esetleg kettős tömegű?
Ha nem, akkor a tárcsa rugóinál lehet holtjáték? Bár sebességben a gázzal játszva (motorfék-gáz-motorfék) nem hallani. Váltásnál, mondjuk 3-ól 4-be, vagy lefelé váltva igen. Nem mindig egyformán.
Első körben a műszerfal világítást fel lehet csűrni, ami instant megoldást csinál. Az elv az, ha lámpát kapcsolsz, akkor sötétedik. Azt hiszem Op-COM-mal meg lehet oldani.
Ebben KocoLaci márkatárs a kompetens, vagy OPC Gyuszi.
Ettől független ma, amikor megyek a Vársmajorba, a piros lámpánál megnézem, lehet-e valamit állítani.
Tudsz tippet hogy hol tudnák megcsinálni, hogy ha bekapcsolom a lámpát, akkor ne halványodjon el 20%-al a központi kijelzőm (ami mutatja a dátumot+hőmérsékletet, stb - Zafira A-m van). Főleg nyáron autópályán nem lehet ilyenkor látni.
Van egy Opel Zafira 1.9 CDTI 2008-as autóm 77000km-t futott. Alapjáraton szemből nézve,a bal oldalon,pár másodperc után sziszegést hallat,mintha levegőt fújna. Ha megyek vele pár km-t és megállok,majd újra indulok semmit sem hallani.
Ez mitől lehetséges? Hűvösebb idő,esetleg valami levegő rásegítés.