Keresés

Részletes keresés

lala1961 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 13461

A fűtési módszered határozza meg ,hogy milyen sűrűn kell majd takarítani azt a kéményt.Ha szarul fűtesz akkor a drága kéményed is hamar kátrány gyár lesz vagy akár leszűkülhet ami tovább rontja a helyzetet.

Előzmény: true75 (13459)
Dunit Creative Commons License 2014.08.25 0 0 13460

mMt mond a kéményseprő ? Mikor volt ott ?

Előzmény: true75 (13459)
true75 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13459

Sziasztok

- lenne egy kérdésem

- van egy Schiedel kerámiabetétes kéményünk ami 3 éves

- fatüzelésű kazán van rákötve

- kérdésem, hogy ez a kémény is le tud kormolódni, tehát ezt is kell takarítani felülről?

- alul minden évben kitakarítom, meg bele szoktam tükrözni és látszatra minden oké de nem szeretném ha egyszer csak begyulladna az esetlegesen lerakódott korom

kopiteki Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13458

Azt nem írtam, hogy belülről is vakolva van.

Előzmény: kopiteki (13457)
kopiteki Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13457

A fás kéményt is? Ez új.

Nem arról volt szó, hogy megszűnik a kotrás pest megyében?

Előzmény: citcat 18-16v (13456)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13456

Elvileg bélelni kéne de ez helyi kotrótól erősen függ,

Előzmény: kopiteki (13455)
kopiteki Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13455

Úgy értem, engedélyeztetni kell, vagy valami efféle?

Előzmény: kopiteki (13454)
kopiteki Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13454

Merthogy kéne valamit még csinázni? Amúgy meg nem jön

Előzmény: citcat 18-16v (13453)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13453

Mindegy melyik oldalra kötöd csak ne lógjon bele a cső. Aztán amikor jön a kéményseprő vagy adj neki jattot vagy takard le a kályhát és a bekötés elé meg tegyél egy szép képet.

Előzmény: kopiteki (13452)
kopiteki Creative Commons License 2014.08.23 0 0 13452

Tisztelt kémény szakértő szakik. Van egy meglévő, eddig nem használt kéményem, gyakorlatilag új. Huzata van, leellenőriztem. Szeretnék belekötni egy fatüzeléses kályhát/mobilkályhát/mobilkandallót. Vsz csak alkalmi használat lesz évente pár alkalommal.

A kémény belső mérete 13 cm X30 cm. Van jelentősége, hogy melyik oldalba kössem a kályha csövet?

Itt egy rajz:

Az "A"-ba vagy a "B"-be?

Varek1 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 13451

' profi CAD programból csak lakástervező progiból'  minek az , elég egy  collstok vagy ráadásnak egy léptékvonalzó.

de az alaprajz készítéshez be kell jutni a lakásba és ott méregetni.

Előzmény: AndrejThePlanter (13450)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2014.08.21 0 0 13450

Őszintén szólva én is hasonlón töröm a fejem éppen :) .. Felmértem a házat, és készítek olyan színvonalú előtte-utána homlokzati terveket, mint amit egy építészmérnök csinál. Alaprajzom is van már - ugyan nem profi CAD programból csak lakástervező progiból. Keresek valakit, aki tudja értékelni, hogy szinte kész munkát kap - amit vagy átmásol, vagy a nevét adja hozzá.

Inkább az idegesít, hogy a bürokrácia kedvéért el kell költenem semmire való dolgokra mondjuk egy kéményrendszer vagy két nyílászáró árát feleslegesen. Pedig ha lenne egy csöppnyi képzelőerejük, akkor el tudnák képzelni rajz nélkül is, hogy egy meglévő kémény, nyílászáró vagy tető a szarufák változtatása nélkül hogyan is fog kinézni - ha megadom a müszaki adatokat. 

Előzmény: Palási (13449)
Palási Creative Commons License 2014.08.21 0 0 13449

A bürokrácia jellemzője, hogy a létéhez, fenn maradásához mindig talál valami indokot.

De ha rajtam múlna egy egyszerű beadványt is csak ügyvéd ellenjegyzése mellett lehetne benyújtani.

A kémény egyébként nem játék. Ledőlhet, csúnya lehet, sőt ha füstöt engednek beléje még meg is ölhet valakit.

A bejelentéshez praktizáló építész által készített tervdokumentációt kell mellékelni (alaprajz, látvány stb)"

Kevés, minimum Ybl díjas építész rajza fogadható el.

Anno régen amikor építkeztem szembesültem az építész bürokráciával. Egy hatalmas építőiparai szakcégnél dolgoztam, mint tervező.

Vasakat csöveket, acélszerkezetet  terveztünk 100 - 500 milliós nagyságrendben. A legkisebb csőátmérő az NA 100  - nál kezdődött.

Viszont saját bővítésemet nem tervezhettem meg. Mit csináltam  ? Hát megrajzoltam, majd szóltam az építész Géza kollégámnak , hogy írja alá. Ő meg aláírta és ment a maga útján.

Előzmény: AndrejThePlanter (13448)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2014.08.21 0 0 13448

Egyébként én is lemondtam az új kémény építésről a bürokrácia miatt. Direkt azért vettem inkább egy régi házat, hogy lehetőleg megússzam az építési engedélyes bürokráciát - mégsem sikerül. 

Vidéki megyeszékhelyen lakunk, és ma kiderítettem, hogy a 312/2012 kormányrendeletet fél évre rá egy helyi rendelettel kijátszotta a helyi főépítész. Ugyan a kormányrendelet szerint a 6m alatti azonos alapon álló kéményhez nem kell építési engedély, de a helyi önkormányzat hozott egy olyan rendeletet, hogy településképi okokból még az engedély nélküli építések nagy részét is be kell jelenteni a polgármesteri hivatalban egy "településképi bejelentés" nevű nyomtatványon. Ide tartozik a nyílászáró csere, tetőkéreg csere, homlokzat átszínezés, szigetelés és a 6 mt alatti kémény is minden esetben a városban található építési övezetek túlnyomó többségében. Szóval egy trükkel visszahozták a bürokráciát és a döntésjogukat a rendszerbe.

A bejelentéshez praktizáló építész által készített tervdokumentációt kell mellékelni (alaprajz, látvány stb) - még akkor is, ha csupán egy ablakot cserélünk ki nem ugyanolyan színűre, anyagúra vagy osztásúra. Szóval tiszta lehúzás az egész. Még akkor is építésszel kell tervet csináltatnom a 80 éves házról ha csak egy kis omladozó kéményt ki akarok cserélni újra. Aztán vagy a főépítész dönti el, hogy településképileg rendben van-e vagy egy tervbizottság.  

Most aztán kereshetek építészt, hogy 3-4 fajta amúgy engedély nélkül végezhető munka bejelentéséhez tervdokumentációt készítsen jó pénzért. Sajnos ahhoz túl látványosak, hogy bejelentés nélkül meg merjem csinálni. Ez Magyarország - bürokrácia a köbön és korrupció :(( ..

AndrejThePlanter Creative Commons License 2014.08.21 0 0 13447

Hát az akkor kellemetlen :( ..

Előzmény: citcat 18-16v (13446)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.21 0 0 13446

Műemlék ház kő burkolattal ezért a külső szigetelést nem lehet megoldani,legfőképpen az utcai homlokzat miatt.

Előzmény: AndrejThePlanter (13445)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13445

Nem hiszem, hogy a kőfal az oka. Én nyolc éve élek egy 50-100cm közötti falszélességű (különböző időben épült) legalább 200 éves molnárházban.  2008-ban teljesen felújítottuk: kapott 6cm kőgyapotot kívülről, új aljzatszigetelést (bitumenes vízszigetelés+ 5cm nikecell). A parasztfödémes szobák felett 40cm üveggyapot, a boltívesek felett csak 5cm üveggyapot van.

Iszonyú jól tartja a hőt a kőfal. Nyáron 23 fok volt a mért maximum rövid időre tartós kánikulánál idebent. Ősszel pedig jóval tovább tartja a hőt, mint a panellakások.  A fűtésköltség sem sok, de nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi belőle a ház, mert egy 400m2-es ipari csarnokot is fűtünk. Hamarosan a szüleim költöznek a házunkba és én pedig egy másik házból szeretnék a+ kategóriás épületet csinálni az előző beruházás jó és rossz tapasztalataival a hátunk mögött.

Én úgy tudom amúgy, hogy a belső hőszigeteléssel csínján kell bánni - főleg vízszigetelés nélküli régi falazatoknál, mert ha rosszul van méretezve vagy nincs külső szigetelés, akkor kicsapódik mögötte a pára. 

Előzmény: citcat 18-16v (13434)
lala1961 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13444

Jogos az OFF,de a kérdésre írtam csak,amúgy nem szigeteltem csak kiegyenlítettem.

Előzmény: joevagyok68 (13442)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13443

A tervező szerint először le kell mosni a vakolatot aztán mapelastic-kal kell lekenni és erre megy a közetgyapot és a páraáteresztő fólia majd a gipszkarton ez így anyagban 4000Ft/m2 és a legkisebb szoba 32nm-es és 3,2m magas.Valamikor a konyhábankandalló tűzhely volt aminek a kéménye alul 120x80cm-es felül csak70x75-ös, a kémény oldalában van egy épített tűzely eredeti öntöttvas felső lappal, a kandallótűzhely felőli részét kétszárnyas vasajtóval be lehet csukni, mellette füstölő van kialakítva. A fal másik oldalából van bekötve a néni salgótarjáni cserépkályhája.

joevagyok68 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13442

Azert a kartonozas es a belso hoszigeteles kozott van am kulonbseg ! /nem irtad , hoszigeteles is ment-e ala/

Amugy meg ez a kemenyes topik !  :-) 

Előzmény: lala1961 (13441)
lala1961 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13441

Lehet nekem szerencsém volt,meg 50 cm téglafal,de kb 20 éve a teljes alsó szinten a görbe falak miatt teljesen egészbe bekartonoztuk,hol több hol kevesebb ragasztóval egyenesen felrakva semmilyen fóliával.SZERINTEM nagyon bejött mert mintha még a párakiegyenlítésbe  is szerepet játszana és persze valamennyit szigetel is .Penész szag,folt semmi.

Előzmény: citcat 18-16v (13438)
C20NE Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13440

Egyrészt, mint írták, párazáró kell, tökéletesen felrakva. A falazat azonban így át tud fagyni, ami , pláne ha belülről párát is kap, nagyon nem egészséges, pláne egy kőfalnak amit igen gyakran csak agyaghabarcsba raktak.

joevagyok68 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13439

Oda pont paraZARO kene/kell !

citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13438

Nem szokott penészedni mert a gipszkarton alá páraáteresztő fóliát is teszünk (bár eddig csak vályog háznál csináltam ilyet kő falnál meg majd kiderül mi lesz).

Előzmény: Palási (13435)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13437

A külső csőnél rögzítés nem elég mert a belseje ki fog csúszni, a kemencére kell építeni egy idomot ami elbírja a cső súlyát.

Előzmény: Xmas79 (13436)
Xmas79 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13436

Sziasztok!

Van egy alu borítású, acélcsöves szigetelt szerelt kéményünk, a nappaliból indul, 7 méter hosszúságú. A kémény a padló felett 1,70-nél indul, alatta egy salgó elemekből összerakott, a nappali padlóján álló állvány áll, ez tartja. (meg néhány hilti szalagos rögzítés a padláson, hogy ne boruljon fel).

A belső átmérője 18 cm, a külső 28 cm.

Az egész elég randa, de eddig egy kandalló termelte bele a füstöt, aminek a burkolata mögött volt az egész építmény, tehát a lakótérből a kémény és az állvány nem látszott.

Most lebontjuk a kandallót és kemence épül a helyére, így esztétikai okokból a kéményt visszavágnánk a mennyezetig, onnan egy szigeteletlen füstcső jönne le a kemencéig. Az kevésbé borzasztó látvány.

A fő kérdés, hogy ezt meglépve mi tartsa a kéményt. Az egyik lehetőség, hogy fali konzol, ami a nappaliban alulról tartja meg az így már csak 6,5 méter hosszú kéményt.

A másik lehetőség, ami nekem jobban tetszik és szebben is néz ki, hogy a padláson tartsam meg az egészet.

A kérdésem, hogy a kémény palástjánál "fogva" meg lehet-e tartani azt, mondjuk egy megfelelő gyűrű segítségével, amihez 6-8-10? helyen szegeccsel fogom hozzá a palástot. Aztán ezt a gyűrűt már a padláson tudom megfelelő módon rögzíteni. A meglévő alátámasztás most is csak a palástot tartja, szóval remélem működhet.

Vannak-e hátulütői ennek az egész tervezetnek?

Köszönöm,

Tamás

Palási Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13435

"Ha idén lesz rá pénz akkor belülről kőzetgyapottal szeretnénk szigetelni legalább 1 szobát"

Szép penésztanya lesz ott !!

Előzmény: citcat 18-16v (13434)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13434

Van Noszvajon egy 5 szobás kőből 1850-ben épült háza is az alapítványnak az nem ázik alulról de aki most benne lakik az állandóan panaszkodik,hogy nagyon hideg akármennyit fűt mert a 80cm-es kőfal elviszi a meleget. Ha idén lesz rá pénz akkor belülről kőzetgyapottal szeretnénk szigetelni legalább 1 szobát mert  évi 70 mázsa lignit egy szoba fűtésére szerintem is sok.

Előzmény: AndrejThePlanter (13432)
Dunit Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13433

Judapest ?

Csak nem a körúton belüliekre gondoltál   ?

Előzmény: citcat 18-16v (13431)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2014.08.20 0 0 13432

Nem Budapest szerencsére, Dunántúl :). Nyolc éve a szüleim egy másik háznál megúszták annyival, hogy lefalazták a bekötőnyílást és a tisztítóablakot. Jött a kéményseprő és mondták neki, hogy nézze csak meg ez nem kémény, mert nincs rajta nyílás. Ezért azóta nem is vették számba kéményként. 

Amiatt érdekelt, hogy esetleg azóta szigorodott a szabályozás és már nem zongorázhatják le ilyen könnyen.

Egyébként 55cm falú kőház és nem nyaralóként lesz használva, hanem állandó jelleggel.

Előzmény: citcat 18-16v (13431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!