Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Namost: régen élesztő nélkül csinálták a kovászt, ha egyszer rávették a masszát, hogy erjedésnek induljon, abból szárítottak és tettek el a következő alkalomra. (Ez volt a "sütnivaló", és volt baj, ha elfogyott valakié) Hétfőre utánajárok a massza összetételének, valamelyik "történelmi" szakácskönyvemben csak benne lesz.
Köszi nekem pont az élesztő gombával van a bajom, a sütőpor nem hinném , hogy elég a kelesztéshez és egyébként is búzaliszt van benne, ami szintén nem jó nekem, szódabikarbónával meg ugye nem lehet kenyeret csinálni. : (((
Margit körúton a Kisrókus utca környékén van egy malomipari szaküzlet, ha jól emléxem 100 Ft körül volt. Vagy 110?
Itt árulnak adalékokat is, amitől ilyen meg olyan lesz a kenyér, de én épp az adalékok miatt nem eszem bolti kenyeret.
Inkább morzsálódjon, semmint telenyomjam a bendőmet E367-tel és állományjavító antioxidánsokkal ;o))))
Hali,
pár hete van kenyérsütő gépünk, most kísérletezünk. Az első cél egy fehérkenyér kidolgozása, ha ez megy akkor jöhetnek a variációk. A mai prototípus nagyon finomra sikerült, csak morzsálódik. Szerintem az alkalmazott finom liszt - rétesliszt kombinációban nincs elegendő sikér ami összetartsa.
Ebből fakad a kérdésem is. Nem tudja valaki, hogy hol lehet bpesten kenyér lisztet kapni? És mennyiért?
Nekem még nincs kenyérsütő gépem, de szeretném tudni, hogy élesztő nélkül hogyan lehet kovászt csinálni és valaki ismeri-e a növényi erjesztőt, hogy az micsoda?
Elvben a Funai-nak kell lennie szervízének. 8 évig kötelesek gondoskodni a szervízről.
Mintha a Garay térnél lenne egy szervíz, ami több ilyen márkát szervízel.
A szilikongumi bírja a hőt, ma már kávéfőzőhöz is lehet ilyen tömítőt kapni.
Sziasztok )
Jó lenne, ha tudnátok nekem (legalább ötlettel) segiteni. Vajon honan tudok szerezni tömitögyürüt a kenyérsütö aljába? Esetleg lehet pótolni valami házilag készitett dologgal? Azért kérdem, mert nagyon meleg van a belse4jében és nem tudom mi birja ki olvadás nélkül.
Író: 300 ml
Rozsliszt: 540 g
Szalonna: 100 g
Só: fél tk
Kovász: 75 ml
Mivel írót nem tudtam szerezni joghurttal vagy kefírrel helyettesítem, ami persze lehet, hogy hülyeség.
A kovász nálam: az élesztőt lisztes vízben futtatom, s néha kicsit megkeverem. Kb fél óra, de másnapra is eltehető. A szalonnát lehet előre kicsit megsütni, de nem muszály. A második dagasztáskor adagolom.
De, nekem lángosban is furcsa:-))Amivel nem azt akarom mondani, hogy nem lehet jó, csak nekem tényleg szokatlan az ötlet. Azt a szalonnás kenyeret elmeséled?
Nekem egy hauser gépem van. Eddig mindíg ha ebben sütöttem beesett a teteje. most ebben dagasztok és utána villany sütőben kisütöm. Tök jó. Bár függ a liszt,kefír,stb minőségétől is.
Na, GPF recepty szerint megsütöttem életem elsö kenyerét :)) És azon kivül, hogy alul kicsit kifolyt (mert a bugázott kenyérsütöböl hiányzik egy tömitögyürü) a sütötérbe, nagyon finom lett :))
Ezért nagy-naaaaaaagy köszönet jár ám GPF-nek, mert mindenki mondta a családban, hogy már próbáltak ezzel a géppel sütni, de vagy dög száraz lett, vagy nem kelt meg, ésnekedsefogsikerülni-sajnáljukdeigylesz, és már elöre sajnáltak.
Én meg szépen letakaritottam szegény elhanyagolt sütögépet, megsimogattam, és megbeszéltem vele, hogy mi most fogunk szép, finom kenyeret sütni, és a recept meg biztos jó, mert a fórumról eddig mindig jókat ettem.
Aztán beraktam az összekutyult kulimászt, és vártam. Aztán megsült, és állagra meg izre is finom lett. És sokkal jobban laktat, mint a papirkenyerek.
originalqszi: segits legyszi :)
Tegnap lejmoltam az anyosomtol egy kenyersutot, szinten Funai, mint a tied. Viszont nincs hozza semmilyen leiras. Kezelni tudom, csak az volna a kerdesem, hogy milyen mennyisegu hozzavalot kellenek bele? Meg hogy a feher-francia-edes kenyer fokozatok mit jelentenek kb. (pl. a leningradi kenyeredet melyiken sutod?).
Erre gondoltok?
Szerző: Zackel Erna
Cím: Süssünk otthon : Kenyér, péksütemény, lángos, pizza, kalács, kuglóf házilag / Zackel Erna
Megjelenés: Bp. : Mezőgazd. K., 1991
Tárgyszó: kenyérsütés
lelőhely: Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
Email cím: ill@giant.lib.klte.hu
Cím: 4010 Debrecen Pf. 39
Telefonszám: 52/316 666/2079
Telefaxszám: 52/410 443
A kiadót illetően szerintem ez lesz:
Mezőgazdasági Kiadó Kft.
1054 Budapest, Báthori u 10
Postacím: 1882, Pf.26
Tel: 311-6650
Kiadó
Vezető: Lelkes Lajos dr.
Ügyintéző: Farkas József
esetleg ez:
Magyar Mezőgazdasági Kiadó Kft.
1072 Budapest, Nagydiófa u 8
Postacím: 1882 Budapest, Pf.26
Tel: 342-1979, Fax: 342-3599
Típus: Kiadó, ISBN: 230, 231, 232, 234
Vezető: Gács Pál
Ügyintéző: Dobray Zsuzsanna