Nem, akkor nem fáj. Mozgáskor "ötletszerűen", valamitől, alattomosan, szinte semmihez nem tudom kapcsolni. Van, hogy egy távgyaloglót megszégyenítő tempóban tudok haladni, van, mikor már a házban is jelentkezik, az agorafóbiás időszakomban csak házon kívül volt jellemző a dolog, ezért is csaptak rá az áterek a pszichoszomatikus cimkére. Most már a kerti munkánál is olykor, meg a 3 szinten való száguldozásaim közben is.
Kedves MuTeR! Ne haragudj, hogy nem válaszoltam rögtön, pedig figyelmesen elolvastam a beírásodat. Egy több mint 10 éve fennálló probléma az enyém, szerencsére az általad jelzett dolog nálam nem áll fent. "Csak" a Prolactin szintem volt magas, valamikor i.e. mérve, gyorsan meg is állapította a magát orvosnak tituláló doki, agydaganatom van, szedette velem a Parlodelt. Naná, hogy nem volt agydaganatom - ennek 20 éve -, csak sajnos nem lőhettem főbe ezért a "csekélyke" tévedéséért. Viszont cserébe neuroendokrinológiából jól kiképeztem magam, mert ugye, ha a bogarat elültetik a beteg fejében, a beteg szeret utánajárni mindennek, többet tudni az orvosoknál.
Attol fugg.... Tehat itt azt kell vegiggondolni, hogy milyen jellegu es mekkora merteku srvrol van szo, valamit azt, hogy milyen panaszokat okoz. ha ezeket leirod, egy kicsit konkretabban is tudunk beszelni a kerdesedrol.
Az orvoshoz (altalaban) nem ugy megyunk, hogy tudjuk hogy mi a bajunk, es azt szeretnenek megerositeni.... a panaszok es tunetek alapjan lehet felallitani egy rendszert, amelyben a lehetseges vizsgalatok kozul azt kell kivalasztani, ami a legvaloszinubben magyarazatot ad arra, hogy lehet a tunetek oka. Ily mododn majd az orvossal megbeszelitek, hogy milyen vizsgalatot lattok szuksegesnek.
Rekeszizomsérvnél mindenképpen kell műtét? Mert volt, aki egyből műteni akarta és volt, aki megpróbált lebeszélni róla (sikerült neki :-) ). Azért nem szeretném, ha baj lenne. Alapvetően elvagyok vele, panaszokat okoz azért, de nem vészes egyáltalán.
Hat persze:)
Mindenki olyan hudeveszelyesnek hiszi ezeket az anyagokat. Pedig ezek nem veszesek. Mondjuk, ha nem veszem eszre es csak hosszu ido utan mosom le, akkor persze, tud csunya lenni, de az idovel azert gyogyul.
Ami tenyleg veszelyes, az sokkal inkabb a tomeny lug. A forro, tomeny lug!!!
A gastroscopiat viszont nem ertem, miert kell? Ott ugye a gyomron belulrol szemlelodnek? A rekeszservet onnan is latni?
Mas nincs, csak ez a viszonylag gyakoran elofordulo, de akkor nagyon makacs csuklas. Mas napokon kutya baja nincs. Hala a Joistennek.
igen, beutalos. ha gastroenterologushoz mentek, akkor elso lepesben lehet hogy az elobbiekben emlitett gastroscopia (is) lesz. de a rekeszizomservnek mas jelei is szoktak lenni, a csukas szamomra nagyon kevesnek tunik.
Afintha, köszönöm a türelmedet. Most, hogy így rákérdeztél, valójában a kezem ugyan nem fáj, viszont a munkahelyemen úgy fogalmazzák meg az ilyen kezű embereket - betanított műszerésszé "süllyedtem" a csilli-villi állásaim után, mert én valóban dolgozni akarok, mindenáron - nehézkezű kollegina. Ezalatt értendő, a jelenlegi munkám elvégzéséhez a rettenthetetlen szorgalmam, kitartásom kellett, mert az ujjaim, a kezeim valóban nem "szolgáltak" kellőképpen. A napjaim azzal teltek itthon, teniszlabdát, kavicsokat görgettem az ujjaimmal, s már több tubus kenőccsel (Aminoerg) gyógyítgattam megfáradt kezeimet. 9 hónap után mondhatom azt, ma már bírják a kezeim, az ujjaim a speciális mozdulatsorokból adódó megterhelést. Számomra nagyon sokat mondanak a gondolataid, a háziorvosom egy "ezermester":-), tehát sebész is, nem kicsit bőrgyógyász is, van fogalma a pszichés betegségekről, stb. Milyen vizsgálatot kérjek tőle? Hétfőn felkeresem, tőlem akár fel is szeletelhetnek, csak utána tudjak végre járni, haladni, folyamatosan.
Az a távolkeleti módszer nekem nagyon tetszik, szimpatikus.:-)
Az előző kérdésedre válaszolva, Unoka doki volt az "elkövető", napi 3x20 percben, írásban kellett megtanítanom a tudatomat arra, miért is rossz nekem a dolog. Bejött. Jól megtanulta a leckét.:-)
Szióka!
Hát így nehéz, ha nem akar kórház közelébe se menni!!!
Lényeg ...gyomortükrözés..
Nyelni kellene egy kis csövecskét....
Nos, a gasztroentorológiai kivizsgálás nincs egy hét, ill. max annyi.De legalább,megállapítható, ettől vagy nem ettől vannak-e problémái!!!!
A TB-vel kapcsolatban: igen, jo lenne, ha lenne maganszamla, es mindenki abbol fizetne az ellatasanak koltsegeit.
A rokkantnyugdijrendszert ahogyan van, meg kellene szuntetni. Ez ugyanis kivalthato lenne a maganszamlan felgyulemlo osszeggel.
Ma a rokkantnyugdijnak sokkal de sokkal nagybb "erteke" van, mint a munkanak. Es Ez igen szomoru.
Azert kerdeztem a kezedet, mert felmerult bennem, hogy valamilyen kotoszoveti betegseg (izmok atepulese) esetleg nem allhat-e a hatterben. Erre vonatkozolag kivizsgalas volt-e?
ja, ahogyan hallotaam tavolkeleten addig, amig az uralkodo beteg volt, nem kapott az orvosa enni, amikor egeszseges volt, akkor viszont nagyon jo lete volt... szoval motivaltsag....
Annyiban csiszoltam az ötletemet: a pszichiáterek az általam nekik kifizetett tiszteletdíj tízszeresét fizessék be arra a bizonyos folyószámlára.:-) Különben nem lennének motiválva a gyógyításomban, s nem lenne értelme a ötletemnek. Igen, kicsit csiszolatlan volt az ötlet, mert már rég a piacon kellene lennem, ahelyett, hogy itt borzolom az idegeiteket.:-)
Jelentem, eldugultam!
Igen, tudom, afintha, hogy a pszichés okot az én esetemben sem szabad kizárni. Az ember lánya mégis abban bízik titkon, hogy a közel 3,5 éves intenzív pszichiáteri és több mint féléves pszichoterápiás kórházi kezelés már elegendő ahhoz, időt adjunk az orvosoknak (a nem kis létszámban velem foglalkozó áternek, lógusnak, terepautónak), feltárhassák a lelki probléma eredetét, szaktudásuknak és végzettségeiknek megfelelően - most nagyon randán fogok fogalmazni - "egészséges embert adjanak vissza a társadalomnak". Számomra nagyon furcsa lenne, ha mondjuk egy törött lábú embert orvosi műhiba miatt több mint 10 évig járatnának begipszelt lábbal. Ez ugye nagyon "ciki" lenne, hiszen elég látványos a probléma. Ugyanakkor a sok "begipszelt lelkű", pszichés okok miatt komoly szervi tüneteket produkáló emberkéket elintézi az orvostudomány - és a leszázalékolási bizottság (én csak TB-bérenceknek hívom őket) - azzal, á, csak szimulál, hiszen műszerekkel nem kimutatható a probléma, nicsak, még csak öngyilkossági kísérlete sem volt, stb., akkor meg miről beszélünk? Beteg? Ugyan kérem! Én részemről nagyon rövidre tudnám zárni a pszichiáterek egyeduralmát kishazánkban: nyisson nekem a TB egy folyószámlát, én arról fizetem a MAGÁNpszichiáterek tömegét, - a TB-éseket úgy felejtsük el, ahogy vannak! (tisztelet a mindenkori kivételnek) - számlát is kérek róla, természetesen, s ha nem tudnak meggyógyítani, a pszichiáterek szépen befizetik erre a folyószámlára az általam nekik kifizetett összeget. Én is jól járnék - szélsebesen meggyógyítanának -, a TB is, mert visszakapná a pénzét! Ez a "rövidke" ötletbomba csak azért jutott eszembe, mert a magánpszichiáterek költségét a TB ugye nem támogatja, őket a beteg fizeti zsebből, számlát nem kér, hol is számolná el!? Még egyetlen áter, lógus, terepautó sem szemlélte meg "fantasztikus" járásomat az utcán. Bezzeg mikor szegény kutyuskám nem tudott járni, az állatorvos nagyon tüzetesen megszemlélte, megvizsgálta, mi több, röntgen-felvételeket készítettek minden porcikájáról, s valahogy nem hümmögtek a probléma felett, széttárt karokkal.
A kezemben nincsenek fájdalmak. A munkahelyemen már folyamatosan jól érzem magam.:-)
velemenyem szerinte nem lehet a psziches okot kizarni azzal, hogy nevetsz a munkahelyeden, meg hogy jol erezted magad az utobbi napokban. Hiszen te erted meg szerintem legjobban, hogy a depressszio es a szorongas, valamint a fobia nem az ember hangulatatol fuggenek (csak).
A jarassal kapcsolatban eszembe jutott, hogyan tudod mozgatni a kezeidet? ott minden rendben van?
hasznalhato cc., es hasznalhato higitott is. a lenyeg azon van, hogy ful- vagy fogpiszkaloval CSAK A SZEMOLCSHOZ HOZZAERTINTENI. A BORHOZ NEM! ha megtortenik ez veletlenul, akkor lemosas kovetkezik. szerintem erdemes nehany perc utan lemosni a bort minden esetben boseges vizzel. Tehat csak lassan es ovatosan szabad az egeszet csinalni....
A magam részéről is nagyon fontosnak tartom minden "furcsa" tünetnél a pszichés okok kivizsgálását, hiszen ki gondolná, hogy egy nagyon komolyan diétázó emberkénél ( saláták, párolt husok, kenyér helyett HAM-LET, stb.) egy kórházba kerüléskor az elétett jó zsíros pásztortarhonyának a következménye lehet egy "megmagyarázhatatlan" hosszú hónapokig tartó hasmenés, amit a legkülönbözőbb orvosi vizsgálatokkal, módszerekkel sem lehet meggyógyítani, annyira "rejtélyes" és megfejthetetlen a probléma. A dolog pikantériája, mindez egy pszichoterápiás kórházban történt, ahol lövésük nem volt hozzá, mit kezdjenek velem. Ezt leszámítva, az ország egyetlen, megbízható kórháza, ahol a terepautók valóban a topon vannak. Mindenhez ők sem érthetnek.:-)Ráadásul többféle diétás menü közt lehet választani, ami a magyar egészségügyben azért nem annyira megszokott, csak azt 1 héttel előre kell megrendelni, én meg nem tudtam róla.
Csak nyugodtan szóljatok, ha már sok belőlem. Gondoltam, ez a történet talán segíthet másoknak is, meg bátorítást ad azoknak, akik nem mernek írni a problémáikról.
Kedves afintha, tudom, már az idegeidre megyek. Kérésednek megfelelően igen küröltekintően figyelgetem a tüneteket napok óta. Nos, ez a combban mélyen, tompán jelentkező fájdalom, ami pont elegendő ahhoz, hogy ne tudjak mondjuk egy délutános műszak után (mint ma is) egy számomra vadidegen németjuhász kutya elől hazamenekülni, miközben ő vadul udvarolt az utcáról egy kerti kutyusnak. Miután keményen végigdolgoztam a 8 órámat (ülőmunka, "könnyű" fizikai)éppenhogy haza tudtam vánszorogni. Tegnap 7 órát állva dolgoztam, a fájdalom ugyanúgy jelentkezett hazafelé gyalogolva a buszmegállótól. (Ca. - nekem - 8-10 perces út, amit a fiam biztos 4 perc alatt tenne meg.) Pszichés ok a munkámból adódóan kizárva, ma is már majdnem a könnyeim potyogtak a nevetgélésektől, amik bent folynak. Mérték műszerrel az érszükületet, amire azt mondta a főorvos, a koromhoz és a súlyomhoz mérten még elfogadható, mivel nem combtőből indul a fájdalom, és a vádlit nem érinti (tehát ott nincsenek görcsök), a járásproblémámat nem indokolja a kapott érték.
Én azért bízom az internetes orvosi segítségben, mert a SOTE egyik terepautója (pszichoterapeutája) segített abban, hogy a majdnem 3/4 évig tartó rendkívül súlyos pszichés hasmenésemtől 1 hét alatt megszabaduljak. (Semmi mást nem tett, mint e-mailben megírta a szükséges terápiát, talán 5 sorban!)Akkor is úgy álltak a belgyógyászok a problémámhoz, mint a mostanihoz: jaj, szegénykém, nahát, tényleg, komolyan?
Kicsit hosszúra sikeredett a mondandóm.
Olyasmin meg nem, mert nem volt semmilyen emesztorendszeri panasza. De koszonjuk szepen a tippet!!! Ezt a rekeszizomservet mivel lehet kimutatni? UH?
Lagyekservvel viszont operaltak 2001 majusban. Nem voltak tul jo tapasztalatai, szvsz legkozelebb csak akkor lesz hajlando korhazba menni, ha viszik.
Psziches eredet viszont kizart, nagyon kiegyensulyozott, nyugodt ember! Meg engem is el bir viselni:) O a Parom:)
Afintha kedves,
nem irsz nekem saletromsav koncentraciot?:(
Azota alaposabban visszaolvastanm, latom, csak "hozzaerto kezekbe" ajanlod. Vegyeszmernok vagyok. Jo leszek?:)
Szintén szükséges lenne, és ez rád is vonatkozik, olyan nem orvos, de nem is laikus válaszolók jelenléte, mint pszichiológus, gyógytornász, dietetikus stb. A gyógyítás nem csak az orvosok privilégiuma.
Persze azt sem szeretném, ha nagyon alternatív irányba csúszna a topic, vagyis ezt a helyet hagyjuk meg elsősorban a hivatalos tudománynak.
Én azért örülök, hogy több orvos is tiszteletét tette már a topicban, de szerintem az sem baj, ha úgymond laikusok mondják el a tapasztalataikat tanácsként, sokszor ezek is nagyon hasznosak.
Cenzúrát azért nem vállalok, mindenki vegye fenntartással a hallottakat (nem mintha élőszóban nem hangoznának el nagy baromságok akár orvos szájából is).
Én most kissé lapítok, mert elléggé lefoglal a munkám, de jó, hogy van más is aki válaszol. Azt hiszem van igény ilyenfajta fórumra is.
POntosan hol is faj? mit jelent az, hogy a comb elulso felszinen? felszinesen, vagy melyen? ha pingvinjarssal jarsz, akkor nem erolteted meg ezen a teruleten az izmaidat?