Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
K2 komplex a legjobb, nem túl olcsó, de vannak akciók Szendi oldalán is, vagy külföldről rendelni, nézelődj iHerben, nem tudom, hol veszed a vitaminjaidat. A K2-ből is kétféle van, MK-7, és MK-4, mindkettő kell, de én sem tudom már a pontos adagolást. Legjobb, ha szeded a komplexet.
Hátha használ, ha állandóan szeded. És kalciumot ne egyél külön semmiképp. Tejterméket is kerüld akkor, mennyire lengsz ki ebben? Joghurt, sajt? Nagyon minimális sajtot egyél vagy semmit.
Sziasztok, kb. 4 hónapja paleózok, kisebb eltéréssel, de a gluténmentesség keretein belül.
Extra súlyos alvászavar és szervezet szintű gyulladás indított el ezen az úton (Szendi).
Valamennyit már javult ez idő alatt az állapotom, viszont kiborít, hogy december óta zúg a fejem (fülem?), éjjel meg mintha kaszálnának a fejemben, valószínű a szívem dobogását hallom...-ez sajnos nem javult, hanem romlott.
Hallottatok már ilyesmiről? Meszesedés okozhat ilyet ?(bár még fiatal vagyok, de a nyakamnál van egy "kis" meszesedés). A Paleózás visszafordíthatja az ilyen problémákat is, mint a meszesedés, fejzúgás? Vitaminokat rendszeresen szedek. Tudna nekem segíteni valaki? Bonka
Szegénykém, na túlélted :). Hát nem valami rózsás a helyzet, sok mindenre kell figyelned, sok mindent nem ehetsz, de azért a savcsökkentővel csak vigyázz, nehogy aztán meg kevés legyen a savad.
Nemrégiben Burma-ról olvastam egy úticikket, sajnos nem mentettem le, de valamelyik index/origo főcímes utazásos blogja volt. Ami számomra nagyon érdekes volt, hogy elmondták, hogy
kb. rizst és hínárt esznek, különböző szószokkal, húsfélét (ez főleg hal) heti 1-2 alkalommal. Vékony is volt mindegyikük :)
Röviden helyzetjelentés: megvolt a tükrözés, megkaptam az eredmény. A gyomorban gyulladás, a belek teljesen rendben vannak (a vékonybél immunrendszerért felelős részénél fokozott enzimtermelés, tehát valami ellen dolgozik a szervezetem), a lisztérzékenység genetikai hajlama megvan, viszont kialakulva nincs, úgyhogy azt mondta az orvos, hogy glutént néha ehetek, de nagyon ésszel, bármi gond lenne, azonnal orvos. Magas a gyomorsav (gondolom ez a szervezet küzdelmének egy tünete) és az viszont csúnya dolgokat csinál, úgyhogy most kaptam gyógyszert, ami csökkenti a gyomorsavat. A vas szint alacsony, de nem krónikus. Szedem a c vitamint, és a béres cseppet, meg multivitamint. Paprika (pirospaprika is), paradicsom, kukorica, hagyma mind kiesett, ezektől rosszul vagyok. Laktóz/tojás ugyancsak (tojástól 3 óra alatt allergiás tünetek, a laktóznál elég a 20 perc). A legtöbb bogyós gyümölcsöt is csak nagyon kis mennyiségben tudom fogyasztani, amiben apró magok vannak, mind felejtős. A low-fodmap étrendet követem, ez úgy néz ki, valamilyen szinten működik, az arányok pedig: jórészt rizs és krumpli alapú az egész étkezésem, illetve köles és hajdina. A hajdina nekem egyébként elég nehéz, szóval azt csak ritkán eszem. Rizsből kizárólag hosszúszemű fehérrizst eszem. Sok hús különböző módon, padlizsán, cukkini, és egyéb zöldek a köret. Gyümölcsből közepesen érett banán. Kalóriákkal, meg felszívódással nem igazán foglalkozom, főleg amíg 65 kiló vagyok (tavaly 82 voltam). Hát ennyi. Holnap beszélek egy orvos ismerősömmel, hátha még van neki valami tippje...
ha már többlet-CH-n gondolkodunk, leginkább a rizs megfelelő, de akkor már inkább a főtt, kihűlt rizs. ha valami palacsintafélébe kell, akkor persze csak a rizsliszt marad.
nekem nincs bajom a cukrommal, IR-em sincs, úgyhogy nálam heti 1-2× belefér. a zab is. egyiktől sincs semmi bajom ízületileg sem.
a többihez képest nem sok, de a gesztenyelisztnél és a kókuszreszeléknél több. és ha azt nézzük, hogy van, aki naponta eszik paleokenyeret, ott már nem mindegy....
Hát igen, és a legtöbben nem is foglalkoznak vele, paleo alapanyag, ezért eszik. Nehéz hozzájutni (legalábbis a környékünkön) minőségi zsírhoz, húshoz. Pesten biztosan nem.
Köszi neked is, persze nagyjából tudom én ezt, de hol lehet elegendő természtes táplálékot fogyasztó disznó zsírját, tepertőjét venni? Sokkal több paleós van Mo-on, mint amennyi ilyen állat.
Sajnos legtöbben a nagyüzemit eszik.
Nyilván akkor a csirkével, szárnyasokkal is ez a helyzet, ugye?
A bolti libazsír, kacsazsír, libatepertő, ill. háztáji, de kukoricát zabáló csirke zsírja akkor szintén nem jó? Ezek szerint nem....illetve ritkán.
Persze, tudom, értem én, és nem is értettem félre. Az omega 6-ra utaltál, csak inkább cinikusan kérdeztem, hogy akkor a sok szalonna, töpi nem árt(ott) nekik? :)
Vagy csak nem tudtak róla.
(Jó, hülyeség volt pont a "fogyás" szót belekevernem, elismerem.)
Tepertő, szalonna, zsíros hús alapból jó. Ez azt jelenti, hogy ha az állat a természetes táplálékát eszi (vadon élő vagy ridegen tartott, mint a hagyományos magyar zsírforrás, a makkoltatott mangalica). A gabonán tartott állaté a nem jó, mert tele lesz gyulladáskeltő O6 zsírsavakkal.
Evicke, köszönöm a gyors és alapos választ! Ezek szerint türelmesnek kell még lennem. Leírnád még nekem, hogy milyen vitaminokat, kiegészítőket szedsz, és milyen arányban?
Én simán elhiszem, hogy a diófélék fogyasztása több előnnyel jár, mint hátránnyal.
én meg nem. :-) jelenleg még egy dolgom van egészségileg, de azt nagyon rendbe kéne hoznom, ez pedig a csontritkulás. és ezt biztosan nem fogom kockáztatni a fitátevéssel.
antioxidánst máshonnan is be tudok szerezni, pl. gyümölcsökből, azt az aminosavat meg gondolom, húsból, zsírból.
egyébként újabban egyre több paleós rossz tapasztalatára derül fény a mag- és maglisztevéssel kapcsolatban, ami rövid távon puffadást, emésztési problémákat, hosszabb távon ásványianyag-hiányt jelent.
lásd még a lentebb linkelt, a májusi paleo-fesztivbálon elhangzott videók egyikét, Mezei Elmiráét. részletesen beszámol a fitátok káros hatásairól, részben saját személyes rossz tapasztalatai alapján.
Jó, akkor vond le az ásványokat -- de az antioxidánsok, vitaminok, meg az említett érfalvédő aminosav bonyolultabb nagy molekulák, azokat ugye nem köti meg a fitinsav? Én simán elhiszem, hogy a diófélék fogyasztása több előnnyel jár, mint hátránnyal. A Nurses Health Study olyan része a mainstream táplálkozástudománynak, amit komolyan szoktunk venni; amellett a hagyományos gyűjtögetők sem kerülik a dióféléket egyáltalán.
Az időbeli elválasztás a főétkezéstől nem nehéz, hiszen ezeket elsősorban snack szerepben fogyasztjuk.
csak éppen a bennük lévő fitát miatt ahogy megeszed, úgy ki is megy belőled, és még magával is visz sok hasznos ásványi anyagot, úgymint Ca, Zn, Fe stb.
ha lenne fitáz enzimünk, valszleg jobban járnánk....
max. napi fél marék dióval még elboldogul a szervezet, de én ezt is más kajáktól külön enném, a fentiek miatt.
Egy kevéssé ismert, de fontosnak látszó anyag, az arginin:
"Some of the largest and most important long-term studies such as the Nurses’ Health Study, the Iowa Women’s Health Study, and the Adventist Study, have shown a consistent 30 to 50 percent lower risk of heart attacks or heart disease associated with eating nuts several times a week.
Walter Willett, M.D., chairman of the department of nutrition at the Harvard School of Public Health and arguably the most distinguished nutrition researcher of our time, suggests that there may be several mechanisms at work here. One of them may be the fact that nuts contain arginine. Arginine is an amino acid that is touted for its role in protecting the inner lining of the arterial walls, making them more pliable and less susceptible to atherogenesis."
(Jonny Bowden: The 150 Healthiest Foods on Earth c. könyvéből.)