Keresés

Részletes keresés

Elaphus Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5471

Sziasztok!

 

Továbbra is tervezzük a finnországi kirándulást, azonban találtunk akciós Malév jegyeket, amik jó vételnek tűnnek. Viszont így Helsinkiben keresnénk szállást, de ott is igen magasak az árak. Tudnátok segíteni olcsóbb szálláshely ügyben? Csak aludni kell, hiszen úton leszünk egész nap. Van tapasztalatotok az autóbérléssel kapcsolatban? A Sixt- nél írnak egy "önerő" összeget, amit "elkülönítenek" ez hogyan működik? A Hertznél nincs ilyen.

 

Köszönettel

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5470

Gondoltam reagalnek, ha mar feljottem mailt nezni.

En ugy tudom, hogy a finneknek se kotelezo az erettsegit bemutatni, azaz egy szakmunkas is felvetelizhet az orvosira, de utolag be kell potolnia, nekunk meg ezt irta a holgy,mert mi is kommunikaltunk az egyetemekkel(az osszessel:D). Ezt viszont folosleges talan boncolgatnunk, hisz ha jol latom itt mindenkinek van erettsegije, ugyhogy ezen problema minket nem erint. Ami viszont erinthet az az,hogy mi minek szamitunk most? Ezt is majd megfogjuk kerdezni, meg is irom majd, ha szeretnetek. elvileg finnbol is kell nyelvvizsga, amit az egyetemen kell megejteni.(angolbol es svedbol nem kell,viszont elvileg ezeket tudni kell, vagy legalabbis intenziv tempoban bepotolni az egyetemi evek alatt,kinek hogy tetszik) aztan itt mar mas kerdes, ha itt elsz legalabb 1 eve (legtobb orszagban igy van) akkor most kerik e vagy sem. es akkor hivatalosan kulfoldiek vagyunk e(mert nem vagyunk finn anyanyelvuek) vagy sem (mert ugye itt elunk). szerintem inkabb ezen kellene filozgatnunk, de lehet valaki tolem okosabb es erre mar tudja a valaszt. nekem mar van tapasztalatom a nyelvvizsgazgatasbol otthon es kulfoldon is. amit tudok, hogy igen ritkan van koze a nyelvtudashoz. arrol szolnak,hogy kepes volt e az illeto bizonyos feladatokra megfelelo valaszokat bemagolni vagy sem. amennyiben nem ugy sajnaljuk...nem tudom Finnorszagban ez hogy van,lehet ott nem a tipusfeladatokat istenitik. mindenesetre az orvosin nalunk ugy volt, hogy ez a nyelvvizsga a teszt utan jott, ami total megegyezett a finn verzioval csak mas nyelven. nos a teszten akik atmentek, azoknak kb a fele megbukott a nyelvvizsgan:D igy felvetelt nyertek, de meg se tudtak elkezdeni az evet, szep dolog is ez...ha valaki irni szeretne nekem tovabbra is az mail cimemre tegye. lehet itt leszek 1-2 nap mulva,lehet csak 1 honap mulva. agyo.

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5469

igazad lehet,

az erettsegi központot, az opetushallitust (?)  vegighivogattam ez ugyben, vegul, miutan egzakt infot sehol nem kaptam, az egyetemre iranyitottak, es az ottani ugyintezö irta ezt.

 

valoszinuleg ez a kulföldsegem miatt lehetett a legegyszerubb.

köszi a pontositast.

 

off

roger, menni fog...

:)

Előzmény: ulrika (5467)
RogerWilco Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5468

OFF

 

Hali, ha lehet, inkább ne használj az á helyett å-t. Jobban olvasható akár simán ékezet nélkül (sokan így írnak az indexre) de az "å" betü helyett könnyen tudsz "á"-t írni, ha először lenyomod az jobb felső billentyüt (a 0 és a + jel utánit)  és utána az "a"-t. Hasonló módon az é, i, ó is muxik.

 

Még egyszer, nem beszólás, csak a könnyebb olvashatóság érdekében

Előzmény: Törölt nick (5464)
ulrika Creative Commons License 2012.01.28 0 0 5467

Pontosabban (bocsánat, csak finnül van, most lusta vagyok lefordítani)

 

3.1 HAKUKELPOISUUS

 

Yliopistossa suoritettavaan alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon on kelpoinen hakemaan:

 

1) ylioppilas, joka on suorittanut jonkin seuraavista tutkinnoista:

- suomalainen ylioppilastutkinto

- International Baccalaureate -tutkinto (IB)

- Eurooppalainen ylioppilastutkinto(EB)

- Reifeprüfung-tutkinto (RP)

 

tai

 

2) henkilö, joka on suorittanut

• AICE-tutkinnon (Cambridge Advanced International Certificate of Education)

• vähintään kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot

• ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon

• alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon

• ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin

• tai henkilö, jolla on dekaanin tai kanslerin myöntämä erivapauspäätös joltain aiemmalta vuodelta

 

(Forrás: Helsinki Egyetem orvostudományi kar 2012-es tájékoztatója: http://www.med.helsinki.fi/peruskoulutus/docs/opiskelijaksi/HAKUOPAS_2012_julkaistu_7.11.2011.pdf )

Előzmény: ulrika (5466)
ulrika Creative Commons License 2012.01.28 0 0 5466

Lehet, ez külföldiekre vonatkozik, pontosabban olyanokra, akik nem Finnországban tanultak előtte. Pl. unokatesóm férje orvos, pedig egy napig sem ült gimiben. Nálunk több út van az általános iskolától a főiskoláig/egyetemig.

Előzmény: Törölt nick (5465)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5465

levelben igy irta a neni: korkeakoulukelpoisuuden edellytys on EU maassa suoritettu ylioppilastutkinto.

 

Előzmény: ulrika (5463)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5464

nem elöfeltetel. viszont a mentesseget megkaphatod nyelvböl, es ez kihasznålando, sejtve az utemtervet.

de simån kezdhetö az egyetemen is.

Előzmény: Törölt nick (5462)
ulrika Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5463

Érettségi vagy gimi végbizonyítványa (mert az kettő külön bizonyitvány) nem feltétel még orvosin sem, de az az út jóval bonyolultabb, mint érettségi után.

Előzmény: Törölt nick (5460)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5462

mar ha ugy eretted, hogy a sved elofeltetel a bejutashoz, ha nem, akkor nem szoltam.

 

na minden jot nektek,elteszem magam.

Előzmény: Törölt nick (5461)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5461

Szia!

 

Nezd en ezt total mashogy tudom, ezt is az egyetemen mondtak, de ebbe most nem megyek bele. Rohadtul faj a labam (be van gipszelve) es a fejem is, ugy latszik en nem tudom fel oranal tobbet a gepnel ulni, mert egyszeruen szetmegy a fejem,ha itt ulok. Azt hiszem forumozast felfuggesztem, mert keptelen vagyok a gepnel ulni, az email cimemen mindenki eler. Kerlek titeket oda irjatok, ha valaszolni akartok nekem, vagy kerdezo tolem. Koszonom, hogy valaszoltal, remelem talalkozunk majd az egyetemen.Bocsi gyerekek, erre mondtam, hogy nem vagyok nagy forumozo, eloben olyan jol elbeszelgetnek,de valahogy nem birom a gep kozelseget. Azert neha meg felnezek, nem tunok csak el ugy, de naponta nem fogok ide ulni, mert lecsap ram a letargia es a fejfajas. Latjatok milyen pozitiv nevet sikerult kitalalnom a gep mellett ulve.:D

Előzmény: Törölt nick (5460)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5460

szia,

felnött gimi nagyon ismeretlen olyan eszakon, ahonnan ezt irom...delebben, hesa környeken lehet, itt bizony 3 ev, mint a fiataloknak...

erettsegi-legalåbbis orvosin- feltetel, utolag nem jo, de relativ rugalmasak, egyetemfuggö, mit fogadnak el.ha svedböl felmentest akarsz (nem itt a nyugati parton, mert itt kikerulhetetlen), akkor cközep nyelvvizsga. meg nagy, csillogo szemekkel megköszön elöre, utåna örömsör a saunåban.

 

en oului orvosit celzom, aztån majd dönt az elet.

:(

 

OFF ma voltam delelött åpoloi pszichologiai teszten, mår a bejutåshoz 10(!) tesztböl ållo kerdöiv, matematikai-logikai, nyelvi, memoria, motivåcios es teamwork, + pszich interju, 9töl 2ig, voltunk 8an, es ez a szakmunkås szint!!!

 

(mentözes irånt erdeklödöknek: kizårolag okj-sålt. åpoloi/diplomås åpoloival megy valamire az ember, sem tiszti, sem mszåp, sem mås nem jåtszik, es bizony a legjobb az aljårol indulni, annyira elterö a rendszer a magyarhoz kepest. gyak. könnyebb azt leirni, mi közös. az is 2 sor lenne, kb.

ezert ismetlem magam, h felejtsd el ami voltål, elönyöd lesz a tapasztalataidbol, de ne akard onnan folytatni.

szakorvosodo jelentkezöknek ugyanaz a helyzet, a kb åltalånos korhåzi orvosi pozicio itt videken szinte az egyetlen ismert szak, ebböl szakvizsgåzhatsz, vö ålt. orvostudomåny szakorvosa. fele annyi a szak, nincs metacarpi-ugyeletes, viszont ålt. orvos lerendez gyak. majdnem mindent.)

Előzmény: Törölt nick (5458)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5459

szia!

forditås egyszeru. mindenröl kerj, a legjobb, ha a lutra-albumot is fordittatod/hitelesitteted. finn VAGY angol VAGY sved elfogadott, tehåt googlizd ki a hozzåd legközelebbi hiv. forditot, es penzeld öket.

hitelesittetni itt kell, maistraattiban tolnak rå notaarit, gombokert, de eredetit hozz mindenböl, en meg a verad igazolvånyomnak is hasznåt vettem. (sugårvedelmi, okj-s bårmi, nyelvvizsga, erettsegi, jogsi, utlevel, szemelyi, kutya oltåsija, mindent.)

 

innen folyt...

Előzmény: Törölt nick (5453)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5458

Ha most tenyleg eltunt a galenos c. konyv, akkor ez a jo szokas megvaltozik. Sajnos ketlem, hogy a mi javunkra, eddig tiszta sor volt, hogy mi kell, most meg majd az, amit vesznek a gimiben. Remelhetoleg itt egyesegesebb az oktatas es at lehet majd latni. Megnezzuk mi lesz a most felvetelizokkel, jovore nezve meg levonjuk a tanulsagot.:D Felvetelizik valaki iden? Tudja valaki, hogy lehetseges e rovidebb ido alatt elvegezni a finn felnott gimnaziumot, es ha igen mennyi a legrovidebb ido? Bar valoszinuleg semmi ertelme, de azert meg gondolkodom rajta. Ugy latom paran eleg jartasak  a temaban. A sok hulye kerdesemre majd a kedves holgy valaszol, azt hiszem a mentosbacsi nem orvosira megy,es nem szeretnem leterhelni a hulyesegeimmel, amiket ugyis megkerdezek majd az egyetemen is. Egyelore meg csak kivancsisagkent megy nalam az erdeklodes, na meg nem szeretnek kicsuszni az idobol. Mellesleg en ugy tudom az erettsegi sem feltetel, utolag be lehet mutatni. A szemem fenye legalabbis igy forditotta, o mar csak tudja, megjarta ezt ittenikent,igaz mas szakra. valamint nem csak a tesztet nezik, de majd ugyis mindenki utananez.

 

Hajra nekunk!

Előzmény: RogerWilco (5455)
nyulgyerek Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5457

írtam Neked emailt, ott kifejtettem mindenfélét, dehogy a többiek se veszítsék el a fonalat tatabányai mentőállomsá fénye ragyog most ittend be ::)

Előzmény: Törölt nick (5456)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5456

szia,

igen, ott dolgoztam. szivesen vålaszolok az emailedre, sajna akkor ha lesz pår percem, de told csak a kerdest, bår legkompetensebbnek nem mondanåm magam;

gepataki@gmail.com

bajtårsi udvözlettel

gergö

(melyik ållomås?  )

Előzmény: nyulgyerek (5451)
RogerWilco Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5455

Helló!

 

Érdekes leírás volt, örülök, hogy sikerült a szakmádban elhelyzekedni!

 

Ami az orvosi egyetemet illeti - oda baromi nehéz felvételi van, ráadásul "jó" finn szokás szerint semi köze a középiskolai tárgyakhoz. Ahogy látom, orvosin, jogin (stb) tkp. az elsőéves anyag a felvételi tárgya...

Előzmény: Törölt nick (5447)
g.balifi Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5454

Kedves Barátaim!

 

Pár szót szólnék csak a finnországi munkalehetőségekről. Szigorúan szubjektív gondolatok, könnyen lehet, hogy másoknak más tapasztalataik vannak.

Szóval, tavaly november végén érkeztem Finnországba, zéró finn és egy hangyányi angol nyelvtudással, különösebben értelmes szakmák híján.

Az eltelt időben munkát kerestem - bármilyen munka érdekel, ami nem kifejezetten nehéz fizikai munka. Eddig elküldtem mintegy 300-350 e-mailt, ezek közül kevesebb, mint 10-re érkezett válasz, azzal, hogy köszi, de anyád. Lényegében. Bejártam Tamperében az összes - vagyis az általam fellelt, mintegya tizen-egynéhány munkaerő-közvetítőt. Ezen helyeken kb. ugyanaz volt a mentalitás, mintha egy albán próbálkozna angolul Budapesten. Majd elkezdtem a mol.fi honlapon található állásokra elmenni, vittem szépen az önéletrajzomat, hogy hátha. A legtöbb, amit elértem, az az volt, hogy egy főnökszerű egyed az egyik helyen rámordított, hogy onli mél! Szóval kidobtak, onnan is, ahol látszott, egyérterlmű volt, hogy nincs raktárosu - mégis azt mondta, hogy már nem aktuális az állás. Ezt követte a telefonálgatás, aminek szintén nem sok értelme volt, a legkirívóbb az volt, mikor egy kellemes hölgy tökéletes angolsággal közölte velem, hogy ő bizony nem beszél angolul, de mondjam el nyugodtan finnül, mit szeretnék. Ezek a negatívumok, eddig. És, teljesen igazuk van. Minek kínlódjanak egy idegennel, aki még azt se tudja, hogy kell tejet venni (igen, levenni a polcról, és a kasszánál kifizetni - de ez képletes volt). Így aztán egyáltalán nem tudok neheztelni rájuk, nem is lenne értelme. Csakhogy ettől még nincs melóm.

Illetve egy állásajánlatot kaptam: Heti két nap, napi kb. 6 órában szórólapozás házakhoz. SZép is ez, jó is ez, egy a bökkenő: az tudniillik, hogy nincs munkaszerződés, csak szállítási vagy milyen, ergo, nem tudok sem a kelánál regisztrálni, se pl. bankszámlát nyitni. Akkor meg ugye nem tudná hova utalni a napi 18 EUR-t. Igen, napi, kb. 6 órai munkára 18 EUR.

Most jöjjön a pozitívum része. Az itteni magyarok - néhány kivételtől eltekintve - igen segítőkészek, még akor is, ha konkrétan nem tudnak munkát adni, de ötletekkel, tanácsokkal adott esetben sok felesleges - vagy feleslegesnek vélt - körtől megkímélik az embert. Ha minden igaz, februártól egy magyar származású munkaadónál tudok majd dolgozni, mint takarító.

Szummázva ezt az egész - feltehetően sokaknak unalmas, tőlük ezúton is elnézést kérek - monológot, amikor magyarországról elindultam, tudtam, hogy nehéz lesz, de nem, hogy ennyire :)

Végezetül pedig sok szerencsét kívánok mindenkinek, aki itt szeretne dolgozni, élni.

Üdv., Balázs

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5453

Koszi! Veled fel szabad venni a kapcsolatot privatban?:)

Te mar lefordittattad? Elismeretni nem kell? Sok idot vesz igenybe? Mindegy, hogy hol forddittatod le? Finn kozjegyzohoz is el kell vinni? Kell magyar hitelesitett masolat? Bocsi a sok kerdesert, mi ezt meg fogjuk kerdezni az egyetemen is, vagyis mar meg is kerdeztuk,de azt mondtak meg tul koran van.:D Ezeket csak azert kerdem, mert egyes orszagokban, ez a hitelesites, fordittatas honapokat is vehet igenybe(lasd. elozo helyem), es nem tudom mikor kezdjem el, raerek szeptember-dec kornyeken, vagy jobb ha mar most beadom valahova, hogy csinaljak meg. Az egyetem annyit irt vissza csak,hogy forditas,de hogy melyik hiteles nekik,meg kell e hiteles masolat a magyarrol,illetve a finnrol meg a magyarrol is kozjegyzos sztori,azt meg nem voltak hajlandok megmondni. Legutobb en  1 evvel korabban kezdtem,akkor mindenki hummogott,hogy mekkora egy idiota vagyok, a vegen meg napra pontos pont idoben lettem kesz, annyira elhuzva csinaltak mindent,hogy sokan ezert nem nyertek felvetelt.:D

Előzmény: Törölt nick (5449)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5452

Fantasztikus, hogy egyre csak gyarapszunk, majdnem azt irtam,hogy mint a nyulak,de ok mast csinalnak...:D

 

En mindenkit csak biztatnek, sajat peldambol indulok ki. En valoban 100%-os felvetelit irtam anno egy idegen orszagban, a felveteli ott is ugy volt, mint Finnorszagban, 1 helyet jelolhettel az egesz orszagban, a teszt dontott, en nem mertem kijelenteni,hogy felvesznek, de naponta keszultem ra, unnepnek,hetvege, talan ha 1 max 2 nap piheno volt az egesz evemben, amikor semmit se tanultam,akkor sokat mondok. A nyelvet en se beszeltem, semennyire! Ja es gimnaziumban, hat nem mondom, hogy a legrosszabb, de eleg rossz, vagy kozepes tanulo voltam(fizikat leszamitva), es most beigazolodik, hogy nem hazudtam, mikor azt mondtam, sz.r lett az elso par jegyem, aztan mar be voltam skatulyazva, lusta sose voltam, otthon valahogy megis elkerultek a sikerek. Ebbol kiindulva, minden lehetseges....

 

A mentos sracnak uzenem,hogy bocs,hogy kisregenyt irtam, bar ha nagyon idevagysz, azert elgondolkodhatnal rajta. Neheznek tuti nehez lesz,de biztos megeri. :)

nyulgyerek Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5451

szia, ezt olvastuk :)

Úgy rémlett a fiúknak, de lehet összekevernek valakivel, hogy Te Kisbéren dolgoztál... de ha nem akkor elnézésedet.

lehetne veled e-mailben kommunikálni, úgy látom Te lennél ebben a témában a legkompetensebb ? :)

Előzmény: Törölt nick (5447)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5450

Helyzetjenetés Finnországból

 

Szeretek ilyen írásokat olvasni, őszintén örülök a jó példádnak és a sikerednek!

Előzmény: Törölt nick (5447)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5449

bocs, h mindenkire "råtåmadok", most kerult låtoterbe az oldal, egy kedves itt elö baråtom kuldte..

 

szoval valmennuskeskus.fi, ott keresd a kotipakettit. koti live, videoelöadåsok+iråsos anyag. 1k€ volt, egyertelmuen megeri, novembertöl felveteliig.nagyon erös, plåne, hogy bår megerteni viszonylag könnyu a gimis anyagot a leirtakbol, ha vissza kell adni, az sokszorosan bonyolultabb. (sima elsös fizika, gondold el a pontszeru test gyorsulåsåhoz is mår mennyi az idegen kifejezes...)

rengeteg finn nyelvkörnyezet, sok beszelgetes, egy szinten åpolo baråtom az yle puheval a fuleben alszik el. nem lehet tulzåsba vinni a beszedertest.

korhåzakban, idösotthonokban lehet menni önkentes munkåra, idösekkel nagyon jo beszelgetni. vagy rem kemeny tåjszolås, ami azert jo, vagy tiszta irodalmi, az azert jo.

 

identöl a bejutott felvetelizök kb fele friss erettsegis lesz, erre törekedik az oktatås, igy az eselyek eppen nem nönek, de szukseg van rånk, ezt kell alapul venni. erettsegi kell, finnre fordittatva. viszont nem szåmitjåk be, a felveteli dönt. erettsegi hiånyåban viszont nincs bejutåsra mod.

 

 

delen, fövåros vonzåskörzeteben sokkal több a lehetöseg, de teny, hogy a fekete börszin sem akadåly, ha a nyelv megy. egyedul ez a lenyeg az elsö idökben, ergo a munkavållalås sem igazån sanszos addig, kiveve persze a takarito-gyåri ållåsokat.

 

ide vågyoknak

-otthoni erös finn, kapcsolatok kiepitese

-mielöbb finn nyelvkörnyezet, akårmilyen modon

-stabil alap utån våltanek lazåbb melo/kemenyebb nyelvtanulåsra

-ha irås/olvasås/beszed stabil, akkor orientålodås tovåbb

 

szerintem az egeszet a motivåcio mozgatja, ha az szinten van, nem lehet akadåly.

 

 

Előzmény: Törölt nick (5445)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5448

sziasztok!

most ållok orvosi felveteli elött. mentözöm mellette, ezt csinåltam otthon is, mellette erös finn tanulås, 2001ben erettsegiztem emelt kemia, emelt biologia, finn. mellette angol, nemet nyelvvizsga. 4 eve elek itt, napi szinten hasznålom a nyelvet, vegeztem itt åpoloi sulit, megis azt mondom, az orvosinak nekivågni nagy feladat. neten keresztuli tåvoktatåsos felkeszitöre jårok, illetve jårnek, sok a munka es kettö kisgyerek mellett ez nem igazån könnyu.

magyar oktatås latin-magyar szokincse felejt, minden finnul kell, meg melle jo ha sved is stabilabb. angol is evidens modon min. tårsalgås szinten.

ezek utån Råd, Vadelmansikka mint egy felistennöre tekintek!!!!!

(ezt igazån nem is neked akartam cimezni, hisz ezekkel tisztåban vagy)

:)

 

lehetetlen nincs, csak gyer motivåcio... kitartås a probålkozoknak!

udv

gergö

Előzmény: vadelma-mansikka (5443)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5447

szia,

leirtam a tapasztalataimat itt:

Helyzetjelentés Finnországból

Egyre többen hagyják itt Magyarországot és próbálnak szerencsét külföldön, nincs ez másként az egészségügyben, a mentők között sem. Pataki Gergely is így tett, neki bejött. Helyzetjelentés Finnországból.  Finnország előtt hány évig mentőztél Magyarországon[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

majdnem anyanyelvu szintu nyelvtudås, rengeteg rugalmasåg, es nullårol kezdes. legelöször.

udv

gergö

Előzmény: nyulgyerek (5436)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5446

+nem jelesre vegzek

Előzmény: Törölt nick (5445)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5445

Most eszembe jutott, hogy ez nem a Te cimed, hanem egy ismerose, tehat a privat nem biztos,hogy jo. A cimem: akarkii@indamail.hu  (Facebookon is ram kereshetsz, ha jol emlekszem oda is ezzel a pozitiv hangvetelu cimmel regisztraltam,bar ritkan hasznalom a facebookot. Kerlek irj egy proba emailt, koszonom!)

 

Elso korben engem az erdekelne, hogy az ugye nem valtozott, hogy vagy csak a felvetelit vagy a felvetelit es az erettsegit nezik,de a kozepiskolai jegyeket nem? Es ha jol erettem,biologia/kemia/fizika erettsegire senkinek sincs szuksege,hisz epp azt valtja ki a felveteli?

 

Es talan egy-ket szemelyes dolog, bar butasag osszehasonlitani,mert mindenki mas,de erdekessegkent biztos jo: Te mennyi ideig tanultal finnul mire ez osszejott? Hogy keszultel fel? Ha jol tudom az erettsegit is ki lehet javitani,sot a kozepiskolai bizonyitvanyt is,ha valaki ujra jarja a finn gimit, azt hiszem lehet roviditve is 2 ev alatt,de nam akarok hulyeseget mondani. En a kozepiskolaban nem rendelkeztem tul jo jegyekkel, aminek megvolt az oka,viszont az elozo felvetelimet 100%-ra irtam egy ideigen orszagban,es megalltam a helyem,tehat en mar tudom,hogy en valoban jo uton indulok el, igy nem sajnalom az idot es a munkat az almomtol. Arra is gondoltam mar,hogy mivel akkora a verseny, talan jobb lenne kijarni 2 ev alatt a finn felnott gimit, es akkor talan nem kellene "duplaznom" es csak a felveteli eredmenyre tamaszkodnom, viszont ez ido alatt nem ereznem ugy,hogy en "semmit se csinalok" ,hogy elerjem a celjaim,es  biztos szepen elsajatitanam a finn nyelvet. Masfelol meg epp itt volt a Galenos,ugye nem kozepsulis anyag, csak nehezitene a dolgokat, mert meg ezt is tudni kellene,es lehet butasag mindenfelevel az idot huzni, meg ujra kozepiskolaba jarni. Az egyetem utan mellesleg eleg furcsa erzes is lehet, alig vartam anno, hogy szabaduljak a gimibol. Valamint nem garantalt, hogy pl. 1-2 targybol jelesre vegzek majd, mert hat barmi lehetseges, es mivel hatalmas a tuljelentkezes ez esetben szinten maradna csak a duplazas,tehat nem lenne ertelme ujra kozepsulisnak lenni.  Az ismerosod is orvosira keszul? Ha igen, akkor esetleg megadhatnad a cimet,termeszetesen csak az o engedelyevel, mar ha orulne egy szinten magyar versenyzonek.:D

Előzmény: Törölt nick (5444)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5444

Szia!

 

Huha, nagyon orulok, hogy valakivel tudok errol beszelgetni. Hat ezzel picit elszomoritottal, mert en tobb helyre be szerettem volna adni. Igy viszont majd nagy lesz a dilemma, hogy oda menjek, ahova a legjobban szeretnek, vagy ahova a legtobb az esely.:( Sot tobbszorosen szomoru hir, mert en eddig fogorvosnak tanultam, de ugy gondoltam,ha azt elsore nem ugrom meg,akkor megyek gyogyszeresznek, es mivel ott az rovidebb kozben vagy utana ujra felveteliznek fogorvosira, mivel azert felettem is telnek az idok... Persze tudom, hogy ez a problemam meg semennyire sem aktualis, de azert nekem mindenhez ido kell, hogy jol tudjak donteni, szoval nem art, ha mar most elkezdek ezen gondolkodni. Te hova jartal, es mi a velemenyed errol a "problemarol"? Termeszetesen mivel a fogorvosi az almom arrol nem mondok le csak azert, mert a gyogyszereszetire elnezve a teszteket szerintem en konnyebben bekerulnek, viszont igy mar megfontolando, hogy Helszinki legyen e a cel vagy sem. Mi nem reg neztuk meg a tanfolyamok arat, valoban indult tavaly 1500 euros tanfolyam is,de az csak 2 honapos (1000 korul mi sehol sem talaltunk), viszont az "egesz eves" tanfolyamok ilyen arakban vannak: 2300, 2600, 3500, 4600.  A felnott gimis rendszer nem tudom milyen, ki, mikor es hogy jelentkezhet, es ez mennyire eri meg.  Igen, az lesz az a Galenos...ez most egy nagyon jo kerdes, hogy hirtelen at fognak tudni allni a tanfolyamok is, vagy ezaltal mar nem lesznek olyan fontosak...Mondjuk ez utobbi nem lehetseges foleg a kulfoldieknek es azoknak, akik nem a kozepiskola utan tanultak tovabb. Kuldok cimet privatban.

 

 

 

Előzmény: vadelma-mansikka (5443)
vadelma-mansikka Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5443

Szia,

ez egy családtagom felhasználóneve, lenyúltam hogy tudjak neked írni. Finnországban felvételiztem sikeresen az orvosira (bár még a Galenos-felvételi alatt), és szivesen segitek infóval, ha van bármi kérdésed.

A felvételi vizsgaidőpontról azt tudom mondani, hogy sajnos csak egy városba lehet jelentkezni egy évben, mivel minden vizsga (beleértve a fogorvosi sőt még a gyógyszerészeti is) egy napon, egy időben van. A vizsgát a helyszínen kell megírni így nincs lehetőség arra hogy máshova is beadja valaki a jelentkezést. Ugyanez vontakozik egyik városból a másikba való átjelentkezésre, csak felvételi vizsga sikeres újraírása után lehet menni pl. Tamperéből Helsinkibe.

Most ugye változott a rendszer és a középiskolai tananyagokat kérhetik csak, ezért biztos az előkészítő kurzusok is megváltoztak. Tavaly 1000 euró körül voltak az előkészítők, max 1500 amiket én láttam, ezért a 3000 egy kicsit soknak tűnik. Az előkészítők elég fontosak voltak még amikor a Galenos nevű könyvből kellett mindent megtanulni, akkor tényleg sokat segített, most nem tudom mi a helyzet. Egy ismerősöm úgy csinálja most, hogy befizetett egy tanévre egy aikuislukioba (vagyis felnőtt gimibe, ami ugy 100e körül lehet) és oda jár a felvételi tantárgyakat feleleveníteni.

Hogyha megadod az email cimed, szivesen válaszolok ha van más kérdésed.

Sok sikert és kitartást neked és a többieknek is akik finn egyetemre készülnek!

Előzmény: Törölt nick (5441)
nyulgyerek Creative Commons License 2012.01.26 0 0 5442

Aranyosak vagytok, de félreértettek. Nem szeretnék egyetemet elkezdeni kint, bőven jó nekem a Semmelweis itthon, azért még elég jó hírünk van kifelé... :) A kérdésem az volt, hogy tudja-e valaki hogy az északi országok melyikében néz ki úgy a mentés, mint itthon minálunk, hogy van egy gépész, egy mentőápoló meg egy mentőtiszt, mert akkor azzal az országgal felvennénk a kapcsolatot esetleg mint cserediák, vagy mint nyári gyakorlat, vagy csak ismerkedés, vagy bármi ilyen, de nem találom az interneten a leírásukba, hogy egyáltalán melyik országban létezik mentőtiszt magában a mentésszervezésben. ez itt a valódi kérdésem :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!