én meg nagyon remélem, hogy decembertől majd a hétvégi személyek lesznek a dezsők, mert a gyorsokba mást kellene rakni egyes pletykált tervek szerint...
A SzVÖR a rendelkezésre álló eszközállomány alapján meghatározza, hogy egy adott személyszállító vonat milyen kocsiösszeállítással közlekedjen. Sajnos még nincs meg az új 2009/2010-es változat. Abból derülne ki, hogy lesz-e plusz Desiro vonat a Balatonnál, vagy netán a meglévőt is kilövik. Én ezt a verziót is hallottam.
Ezt az egyet én sem értem az egész hírben. Honnét lenne a GYSEV-nek ennyi eszköze?
Na de egy kis ON: immár novembert írunk, a Start október végétől ígérte a II. Desiro szerelvény beállítását. Valószínűleg azonban ez csak akkor jöhet szóba, ha véglegesedik az új menetrend és lesz SzVÖR. Úgy tudom, hogy első a 142-es vonal kiszolgálása Dezsőkkel, ha marad eszköz akkor a 29-es is kaphat.
sajnos, de előbb a Nyék-Gárdony bal jön, aztán majd tavasszal Dinnyés fele az 1ik vágány, majd a másik... bár ez a jövő évi alapütemeknek is betesz sajna, mert pont ezen a részen vannak a vonattalálkozások..:(
közben meg a másik végén talán a Tárnok-Marton 1ik vágány...
Én is így jártam, de még a telefonos ügyfélszolgálat is csak az elvria-t vette alapul, aztán a vonaton derült ki hogy terelnek. Hogy lehet a Dezsőkben kibírni 3 órát vagy még többet? Rémálom lehet...
Valóban hiba, hogy az Elvira nem ejt szót a terelésről. Ami még rosszabb, hogy a MÁV honlapján elérhető pdf menetrendeknél sem ír semmi rendkívülit a 29-es vonal esetében. Ugyanakkor a 30-as vonal módosított menetrendjében a 29-es gyosvonatai terelt menetrendje látható.
Igen, tudom. DE: egy átlagutas nem a mindenhol elbújtatott közleményekből, hanem többnyire az Elvirából tájékozódik, ezért illene valamit ott is átvezetni.
Egyébiránt Tapolcán semmiféle kiírást nem láttam a mostani terelésekről. Azon az állomáson egyszerűen megállt az idő, bár ez nem jó kifejezés, mert akkor még pezsgő élet lenne...szóval döbbenetes a leépülés ott. (de arra fussa, hogy vasárnap délután két pénztáros unatkozzon a nem létező utastömeg kiszolgálására...)
Ez az utolsó felhívás a hétvégi tízéves topictalira! Az eddigi jelentkezők:
Arthur Dent Carpy takilaci M61 001 V63 017 k_n + 1 fő Macibb + 1 fő marslakó nohab scsabi Vaskalap kartárs + 1 fő werner + 1 fő FOMA pulettke Derdák Peti
Remélem, nem hagytam ki senkit! :-)
Lesz kemencés lángos (langalló) sütés, bográcsozás (marhapörkölt), továbbá elég sok bor (száraz, fehér). Vasárnap 7-10 között van bolt, reggelit mindenki tud venni magának. És van a közelben étterem, szombat/vasárnap ebédet lehet ott kapni. Részletek helyben.
Érkezni a badacsonytördemici Faluházhoz kellene. Itt van a 100 éves az Észak-balatoni Vasút kiállítás is, ami szombaton még megtekinthető, déltől este 8-ig. Itt lesz az udvarban a sütés-főzés, illetve az emeleten a matracos szállás is. Tapolca/Badacsony felől érkezvén a Hősök útja/Római út vezet el az önkormányzat előtt, ennek udvarában látni sok szabadtéren kiállított prést és a kemencét is. A Faluház a mellékutcában van.
Nem jelezte senki komoly szándékát a szombat délelőttre a volt bánya meglátogatására (=hegymászás), de ha valakit feltétlenül ez érdekel, az kérem jelezze! Ez inkább egy ebéd előtti program, hiszen ebéd után már gyülekezünk, és kár volna tíz év után kettészakadnunk, he-he! :-)
Vasárnapra további beszélgetést, szőlőhegyi helyismereti sétát, a szigligeti vár vagy a tapolcai tavasbarlang meglátogatását, valamint badacsonyi rablósori hackelést, borozást, netalán a tapolcai fűtőház meglátogatását tudnám javasolni, illetve igény esetén megszervezni.
Ha bárkinek kérdése van, tegye fel bátran! És mindenki hozzon magával annyi embert, amennyit nem szégyell, de mindegyiknél legyen valami jó pia is! :-)))
További felvilágosítás mailben vagy telefonon: 20/4141-621 Aki tud, jöjjön, várjuk!
"A képen szereplő vonat sem a 29-re lenne való, hanem pl. Cegléd vagy Vác felé..."
Csak nem ingának gondoltad? Ez nem éppen elővárosi szerelvény. A panorámás ablakok miatt sokkal inkább a 29-esre valók. Lennének, ha lennének. De hát nincs is miről beszélni.
A görög volt középen..., 012 meg elől... vagy hátul :)
Az utasok meg ránézésre szépen fogyatkoznak, legalábbis Révfülöpön még 50% sem volt, az utolsó egység tele volt szabad 4-es boxokkal....
Jelenleg a 29-es gyorsai Fehérvár-Déli között a terelés miatt 1.50 körüli menetidőket mennek....ha valamiért késne a régi menetrend szerint 30 percet, még akkor is hamarabb fel lehetne érni, mint így....
igazde hétközben kizárt lesz a 29-en, mert a első a 2-esen a homogenizálás, az uzsgyik is sokfelé lesznek majd, Dunántúlon is... nameg megy ugye Bajára is, s lesz, amikor már a 142-esről kell emiatt kivenni hétközben...
Öt éve már tartottunk kisebb összejövetelt az akkor illetékesekkel. Az idén viszont még nem jöttünk össze, de most itt a lehetőség az ünneplésre!
Október 10-étől 22-éig kiállítás nyílik Badacsonytördemicen, a faluházban: 100 éves az észak-balatoni vasút. Bemutatásra kerülnek archív képek, emléktárgyak, vasútmodellek stb..
Ennek apropóján mindenkit szeretettel vár Badacsonytördemic Önkormányzata október 17-én és 18-án egy nagy helyi bulira: beszélgetések, ismerkedés, kemencés lágos, pörköltfőzés, borkóstolás, zene-bona és tánc. Szállás estére helyi panziókban (árakat mailben mondok) vagy matracokon a faluházban, a szükség esetén fűtött, zuhanyzós emeleti szinten (700 Ft/fő/éj).
A téma természetesen a vasút, a fórum, no meg a bulizás. Az ígéretek szerint a topicalapító Arthur Dent is megjelenik majd!
Akik már pénteken este, vagy szombaton kora reggel megérkeznek, azoknak szombat délelőttre hegymászást szervezünk, az egykori bánya kisvasútja maradványainak meglátogatásával. Odaútban sor kerül a bányász csille emlékmű megkoszorúzására.
Ezt követően (és vasárnap egész nap is) megtekintető a kiállítás. Szombat délután kezdődnek a kulináris élvezetek, nagy beszélgetések, adomázások közepette.
Akit érdekel a program, és szívesen részt venne rajta, az kérem, hogy nálam jelentkezzen, mail címem publikus.
Eddig visszaigazolt résztvevők:
Arthur Dent Carpy M61 001 Macibb marslakó nohab scsabi takilaci Vaskalap kartárs werner
Aki tudja, adja át Fomának, chrtanak, Derdák Petinek, vpetinek, RwMannak, BAKTERnak, talpfaszámlálónak, sínibiciklisnek, M.T.nek, division/0nak, Titibinek és mindenki másnak!
Sajnos már biztosan nem tudnak jönni: mdbz, DGKUm, István Gyuri, Ifjuindy.
A modiktól előre is elnézést kérek, de ezt a felhívást szép lassan több topikba is felteszem majd! :-)))
Jaja. Meg belegondoltam, hogy milyen cirkuszt csinálna a mozdonyszaxerv., ha pl. a vezérnek ki kellene szállni a vonatból és valamit csinálni, vagy ellenőriznie kellene. A mai ősi technológia minden kreatív tervet meghiusít.
Vagy akár azt is, hogy szombaton a 970 után az egyik leakad Tapolcán, és vasárnap estig helyi személyeket csinálna, majd ráakadna a 971-re és úgy jönne vissza.
Aztán jöttek az okos emberek és kitalálták a fehérvári mozdonycserét. Na onnantól kezdve kezdett hanyatlani a 29-es. Pedig ha valaki utána számolt volna mennyivel drágább volt (tán még ma is) a drótosmozdony.....
Ott logikus egyébként, mivel a gépnek amúgy is körbe kellene járnia. Így csak simán rátol a Szili.
"Szóval fenntartom azt a véleményemet, hogy szezonon kívül nem kell(ene) gyorsvonat a mai formájában (mozdonycsere). Legyen Desiro 5 perces, közösperonos átszállással a személyekről. Desirok szólóban zónázással. Füredig, Füredtől."
Hétköznap ezt nem tudod megtenni, nincs elég Dezső. Már nem csak a 2-esen de a lajosmizsei vonalon is használják őket, nem beszélve a decemberi menetrendeváltásról, amikor a bajai vonalon is sokkal több jár majd belőlük mint most. A tervek szerint.
Igen így volt, pénteken 978-cal mentem, vasárnap 975-tel jöttem, tehát NEM Desiroval utaztam. A másik szerelvény ugyebár a BDbh, By, Ap, 3xBko volt. A középső Bko elég jó állapotban van, kaphatott valami nagyobb felújítást. A Dezsős szerelvénnyel Polgárdi-ipartelepeken találkoztam, immár 3 (három) db motorkocsiból áll. A másik szerelvény fordáját nem lesz nehéz kitalálni, mert a gyorsvonati forgalomhoz két szerelvény kell. Viszont én már Pusztszabolcs felé jöttem. Továbbra is az a véleményem, hogy ez a terelés sufnituning. A felújított pálya tükörsima, ennek ellenére a vonat csak 55-tel ment (gps), nem 50-nel és nem 60-nal. Börgönd (ez ügyben Szfv. kistestvére) bejárattól bejáratig 20 km/h, továbbá az Szfv-Börgönd pályán két lassújel (amúgy 80-nal is mentünk ott). Aztán a Pusztaszabolcsi mozdonycsere. Szóval fenntartom azt a véleményemet, hogy szezonon kívül nem kell(ene) gyorsvonat a mai formájában (mozdonycsere). Legyen Desiro 5 perces, közösperonos átszállással a személyekről. Desirok szólóban zónázással. Füredig, Füredtől. Lefelé pénteken a 370 fős vonat olyan 80-85 %-osnak tűnt, de sokan leszálltak Fehérváron, sztem olyan félház maradt.
OK, de úgy, hogy Fehérváron leszállsz, elmész a büfébe (ha van még...) majd felszállsz a személyre és így is előbb vagy a Déliben, mint a közvetlen, Pusztaszabolcson át közlekedő gyorssal, ez így elég nevetséges. Ennél már az is jobb lett volna, ha a tapolcai gyors lesz a személy Székesfehérvártól...
Ezeknek a kerülő vonatoknak sz.tem semmi értelme. Vagy talán csak annyi, hogy nem kell átszállni. Reggel 5.48-Szfv 7.31, miközben a sz.helyi gyors 6.08-kor indul és 7.17-re érkezik. Ez még akkor is baromi hosszú, ha Desiroval megy (azzal megy?).
Ugyanez délben és délután.
Nem lenne egyszerűbb átszállással megoldani? Mondjuk hétköznap. Kora este még a (flirtes) személy is hamarabb ér oda, miközben később indul.
Erről vagyon szó, s ha ez így lenne, bizony a 29-es vonal jövője szép lenne.
Hagy emlékezzek vissza 2006 június elejére, amikor a legelső menetrend szerinti vonattal mentünk Sv-ról Tp-ra. Mint a Keleti KJK. típusfelelős dolgozója kísértem a vonatot. Fülén a kenesei üdülő dolgozói megkérdezték, hogy mikor jön az ő vonatjuk, mert hogy Bz-t vártak Alig akartak felszállni.
Ezúton köszönöm meg a négy Nyugatis mv. kollégának, akik a sokfelől fúvó ellenszél dacára vállalták a Tp.-i kollégák kiképzését. Látni kellett volna, ahogy pl. Keszthelyen az utazó felvigyázókkal együtt milyen keményen "magolták" a tudnivalókat. Ekkor volt némi öröm az életben, s ekkor mondta ezt egy szolgálattevő, hogy "ilyenkor jó vasutasnak lenni".
"Kinek lehetett ez a hihetetlenül idétlen ötlete berakni őket a gyorsokba. "
Ha jól tudom Matéczné.
"egyszer csak azt vesszük észre, hogy nincs utas, teljesen üres a vonat."
Fejleszteni kell és akkor lesz utas. Ez a turizmusban már bebizonyosodott. Amíg a 60-as évek szintjén volt Füred, csak a sírás ment, hogy nincs vendég. Most a milliárdos fejlesztések után sokan már azt mondják: "átestünk a ló túloldalára, Füreden lépni sem lehet." A közlekedésben a Desiro igenis fejlesztésnek számít, de abban egyetértek, hogy IC-nek és gyorsnak nem a legjobb megoldás. Itt a BZ-ket és az M41+ 2BHV-s vonatokat kellett volna kiváltani velük... és nem csak hétvégén.
Sajnos igaza van. Egyszerűen nem tudom felfogni, utasként is, és vasutasként is minek kéne örülnöm annak, hogy a szerencsétlen desirokat megint egy számukra idegen szerepkörbe kényszerítik, ráadásul ezt fejlődésnek állítják be.
Kinek lehetett ez a hihetetlenül idétlen ötlete berakni őket a gyorsokba. Ha mindenáron gyorsoztatni akarják ezeket a félórás-órás utazásra tervezett kényelmi szintű vonatokat, akkor dobjanak be egy alternatív gyorsvonatpárt. Ez viszont a Délitől Almádiig ne álljon meg, és 2 ó. 55 perc alatt (vagy még hamarább) legyen Tapolcán, mint a régi 950-es. Talán erre még lenne utas is.
Hogy ez lehetetlen? Akkor meg ne szórakozzanak, mert ez nem az otthoni gyerekszoba, ahol tologatni lehet a favonatokat!
Ez is csak az Északi-parti vasúti közlekedés szisztematikus tönkretételének az egyik eleme. Sajnos ez a folyamat a szemünk előtt zajlik, és sokszor csak a tehetetlenség teljes érzésével lehet figyelni ezt.
1983-tól 1996 végéig szolgáltam Tapolca VF.-n, így tanúja és cselekvő részese voltam annak az időszaknak, amikor ott még normális vasúti közlekedés volt. A Göcsej menettartama Tp.-ig 2 ó. 45 p., a személyeké 4 ó. volt. De kimagaslott közülük a 9712-es, mely 7,30-kor indult a Déliből, és 11,18-kor ért Tp.-ra úgy, hogy Fehérváron és Alsóörsön vizvételezés is volt, emellett paklit is vitt, így útipoggyász kezelés is volt (meg tán még ez volt a levelező vonat is). S ami a vicc, hogy ezt meg lehetett csinálni. Sőt még a '90-es évek közepén, télen, púpossal is lehetett tartani 4-5 kocsival a 4 óra alatti menettartamot.
Ma meg egy dezodorban üljem kockára a hátsómat egy 4 ó. 10 p. menettartamú, gyorsvonatnak becézett közröhejen? Inkább megveszem a buszjegyet. Ennyi idő alatt az is bőven leér, ráadásul kényelmesebb is.
Jó lenne már észbe kapni, mert egyszer csak azt vesszük észre, hogy nincs utas, teljesen üres a vonat. Akkor pedig valaki meg fogja kérdezni, hogy miért jár itt vonat!
Erről pedig majd nem a 29-esen szolgáló vasutasok tehetnek, de az ő kenyerük fog elveszni.
Mi van a hétköznapi meg a nem Desiros gyorsokkal? Még mindig azok vannak többségben. Ilyen vegyes rendszerre nem lehet optimális (vagy inkább jó) menetrendet csinálni (lásd.: Flirt és hagyományos inga), ezért nem sok értelme van a Desironak az utasok feké.
Talán egy nagy pozitivumot tudok mondani, amit a vonaton hallottam: a desiron legalább jó a világítás, így lehet olvasni.
az északi part vonatai október hónapban Pusztaszabolcson át közlekednek, emiatt fél órával előbb indulnak a Déliből és fél órával később érkeznek a Délibe.
Öt éve már tartottunk kisebb összejövetelt az akkor illetékesekkel. Az idén viszont még nem jöttünk össze, de most itt a lehetőség az ünneplésre!
Október 10-étől 22-éig kiállítás nyílik Badacsonytördemicen, a faluházban: 100 éves az észak-balatoni vasút. Bemutatásra kerülnek archív képek, emléktárgyak, vasútmodellek stb..
Ennek apropóján mindenkit szeretettel vár Badacsonytördemic Önkormányzata október 17-én és 18-án egy nagy helyi bulira: beszélgetések, ismerkedés, kemencés lágos, pörköltfőzés, borkóstolás, zene-bona és tánc. Szállás estére helyi panziókban (árakat mailben mondok) vagy matracokon a faluházban, a szükség esetén fűtött, zuhanyzós emeleti szinten (700 Ft/fő/éj).
A téma természetesen a vasút, a fórum, no meg a bulizás. Reméljük, Arthur Dent is megjelenik majd! :-))
Akik már pénteken este, vagy szombaton kora reggel megérkeznek, azoknak szombat délelőttre hegymászást szervezünk, az egykori bánya kisvasútja maradványainak meglátogatásával. Odaútban sor kerül a bányász csille emlékmű megkoszorúzására.
Plusz még egy pár meglepetés...
Akit érdekel a program, és szívesen részt venne rajta, az kérem, hogy nálam jelentkezzen, mail címem publikus.
A modiktól előre is elnézést kérek, de ezt a felhívást szép lassan több topikba is felteszem majd! :-)))
Aham közben utánajártam én is. Minden esetre az elmúlt két hétvégén a 970-es haláli pontossággal járt, ma a Csörgővel 12 perces plusszal indult Füredről.
átszervezésnek max úgy lenne értelme, hogy a pénteki 978-ban kezdenek a dezsők s vasárnap már a 975-ben végeznek.... ..akkor a két legkritikusabb utastömegű épp kimaradna...
"Kevesebb megállással, saját menetvonallal, jobb menetidővel, 18 perc Sv állás nélkül, stb"
Valóban jó lenne. Több verzió is készült, az biztos, hogy december 13-ától jelentős állomány átcsoportosítás lesz a vonalbezárások miatt. Nem csak a Desiro-kra gondolok.
Ma 4 kocsis volt a 8801 M41 2312-vel és csodálatos módon percre pontosan érkezett és indult.......:D 1 évben 1x van ilyen.Idén már nem lesz több...........
Készült is a máv, 9724 is Bzmot+1 pót volt, nem kis tömeggel...:
971-et nem kommentálnám, mert nem lehet túl sok jót írni róla, leszámítva azt, hogy megint behozta a tapolcai késve indulást. Mondjuk ez az állandó késve indulás is megérne egy misét...(menetrend szerint 2 ill. 4 perces átszállás csatlakozó vonatról, ami rendszeresen késik)
Be lehetne mondani azon a sz*ron a végállomásnál, hogy "kérjük, legközelebb ne vonattal jöjjenek, ez a célunk! A viszont(nem)látásra!"
Itt sem érdekelt egész nyáron senkit, hogy ritkább a vonat, és még BDV is... iszonyat nyomor dolgok mentek itt, sok panaszt nyújtottak be, de nem érdekelte a nagy tudású STOP-ot, inkább az volt a válasz, hogy nekik így az olcsóbb, ezzel spórolhatnak. Csak azt ne felejtsük el, hogy bármi ami itt megspórolás címszó alatt megy, az a zsebekbe kerül így is, úgy is. Hiszen azért volt ez az egész feldarabolás, hogy a vízfej hosszabb életű legyen, és eltartsa a sok "főnököt". Kíváncsi vagyok meddig marad ez így... A BKV-nál már betelni látszik a pohár.
Pedig az elmúlt heti leírásnak megfelelően próbáltam "véletlenül" hol Akarattyán, hol Kenesén az állomás felé menni, de lemaradtam. Megkérdeztem egyszer az akarattyai, egyszer meg a kenesei pénztárost, de egyik sem emlékezett Desirora. Persze rontja a hatékonyságot, hogy a fiatalab akarattyai csaj angolt tanult a hapsijával, a kenesei idősebb (aki ezer éve Akarattyán szolgál) pedig nemes egyszerűséggel aludt (na jó, bóbiskolt).
Ne keverd ide a Sugovicát, mert az nem valami helyett megy, hanem ténylegesen csak vasárnap közlekedő vonat. Az azon utazók ténylegesen többletutasok (cca 350 utas), míg a 29-en nem, és ha így marad, akkor még utasvesztést is okozhat.
A gyorsként közlekedő Desiroval a következő a gondom:
kevés a kapacitása, ezáltal jelentősen csökkenti az utazási komfortot, ilyen hosszú távon (vagy inkább ilyen hosszú menetidő alatt) nem szabad megengedni az álló utasokat, mert az utasvesztést eredményezhet (mára nem az a cél!)
nem jelent a külső megjelenésen és az esetlegesen működő légkondicionálásn túl semmilyen jelentős többletet, még a menetidő is ugyanaz, mint a csörgős/V43-as vonatnál
teljes utasterhelésnél és sok csomagnál igen kényelmetlenek az ülései több órás utazásra,
üzemeltetése szerintem többe kerül, mint az általa kiváltott hagyományos gyorsvonaté
Ugyanakkor elismerem, hogy a partról nézve tényleg jól mutat.
Viccet félre téve, ha lehetne 4 egységet járatni az pont optimális lenne a 971-re. Így azonban előbb utóbb változtatni kell ezen, talán az októberben beálló másik 3 db egység átszabja a mostani fordát.
Nem valószínű, max 3 mehet szinkronban. És számítsatok arra is, hogy probléma hegyek lesznek, ugyanis most már nem csak a legjobbak lesznek erre küldve, mint nyáron. A mostani háromból háromnak is véres volt a torka különböző szinteken...
Viccet félre téve, ha lehetne 4 egységet járatni az pont optimális lenne a 971-re. Így azonban előbb utóbb változtatni kell ezen, talán az októberben beálló másik 3 db egység átszabja a mostani fordát.
A szokásos fordákkal közlekedtek. Rosszkor voltál a kenesei állomáson.:-)))) Amúgy szerdán vagy csütörtökön kijön a műhelyből a 4. exgörög gép a 6342 025-ös.
Véletlenül bementem vasárnap a kenesei állomásra és a váróteremben volt egy kis kiállítás a helyi könyvtár anyagából. Részletes leírás arról a bizonyos Balatonba fordult vonatról. A mozdony több, mint egy hónapig volt a vízben, és mivel ezalatt folyamatosan süllyedt az iszapba, csak úgy tudták kivenni, hogy teljesen szétszerelték. A kiállítás többi részén régi képeslapokon az állomás.
Amúgy meg az egész kezd a virtualitásba hajolni a részemről.
Alaphelyzet: Balatonakarattyán van a családi nyaralónk.
Autóval, vagy vonattal? Ez itt a kérdés. Leírom a költségeket és az ellentételezést
Vonat: mivel van félárum, az 2x795, vagyis 1580. Ha van bérletem (most épp nincs), akkor nincs pesti költség, ha nincs, akkor 600 Ft. mert csak gyors 7-tel kell Kelenföldre mennem. Akarattyán 1,5 km kell gyalogolnom, pont a legtetején van a ház. Még az is előfordult, hogy sárga busszal mentem még két megállót. De ezt nem számolom. Kaputól kapuig ideális esetben 3 óra, általában 3,5 óra.
Tehát vonattal 1 fő=2180.- 2 fő=4360.-
Többet főt nem írok, bár legtöbbször hárman megyünk.
Autó költségei: Háztól házig épp 100 km. A kocsi ezen a távon az autópályán fogyaszt 7,5 l gázolajat, tehát oda-vissza 15 l. legutóbb 270-ért tankoltam, ez 4050.- Autópályajegyet aug. végén vettem havit (4200.-). Terveim szerint ezt 6 alkalommal fogom használni, így egy útra 700 Ft.-ot számolok. Menetidő ideálisan 70 perc (!), de a pesti forgalom miatt általában másfél óra háztól házig.
Tehát autóval 4750.-
Hogy az autóban van klíma, meg a többi kényelmi pluszt nem kell leírni.
MIT VÁLASSZAK?
Még mielőtt kitaláljátok. Igen, ha csak egyedül van dolgom, akkor is hívom a lányomat, így már a költség majdnem ugyanannyi, és mennyivel több a komfort! ÉS ha ennél többen megyünk, akkor már nincs is vita.
Amúgy mire való a Dezső? Mert az esztergomi vonalon meg azt hallottam, hogy nem elővárosi forgalomra való. Akkó meg mire?
Szerintem hosszú és nagy forgalmú mellékvonalakra, melyeken most MD-k vagy csörgő+2-3 kocsis vonatok járnak. (10, 36, 46, 60, 65, 91, 94, 108, 106, 107, 110 stb.)
A Desiro-k gyorsvonati járatása nem egy politikai agyszülemény. A gyorsvonat MÁV-Start-os fejből pattant ki. Erre mérget is vehetsz.
De, politika. Csak mivel annyi nincs, hogy értelmesen lehessen járatni őket, ezért lett a gyorsvonatos megoldás. De attól ez még kőkeményen politikai és nem szakmai döntés volt. Erre mérget is vehetsz...
Na ezek már érthető, ész érvek! Eddig ilyet itt nem olvashattam. Viszont a menetrend megtervezésekor gondolni kell arra is, hogy ezek az ülések milyen időtartamú utazásra vannak kitalálva és mennyi időt is kell utazni egy Bp.-Kelenföld - Bfüred úton még a gyorssal is....
Én nem Desiro-hívő vagyok, hanem modernista. Nekem megfelelne a még viszonylag jó állapotú halberstadti is, csak az annyival rosszabb, hogy az ajtaja, meg a beszállómagassága. Szóval a jelenleg rendelkezésre álló gördülőállományból a Desiro a legjobb. És ha már alacsonypadlós, feleslegesnek tartom bemenni Pestre, elegendő lenne Fehérváron közös peronon találkoznia egy Flirttel. Átszállás 5 perc.
Én a 60-as évek eleje óta utazom, vagyis akkortól vannak az első emlékeim. Akkor éreztem először azt a jellegzetes szagot, amit a magyar vasúti kocsik árasztanak. Gondolom valami sajátos tisztítószer, húgy, és talán a műbőr anyagának szaga keveredik. De az én emlékeimben ez semmit sem változott.
Hiába fakadsz ki, hogy lehetnének tiszták az öreg kocsik, de reménytelen. Ez nem fog változni. Ha By-nal, Bhv-val utazom, utáni minden ruhám beveszi a szagát.
Sose értettem pl. hogy a wc-ket miért nem gőzborotvával tisztítják.
Nem fotózott ma senki a vonalon? :-) 970/975 -> M62-314 (ha jól láttam, mert nagyon süvített visszafelé a 975-ös... :-)) ) 9722/9723 -> M41-2143 9728 -> M62-315 (igen gazdaságos, mindenholmegállós, 6 kocsis, szinte üresen...) :-)
"ha a hozzáértők azt mondják ez így nem nagyon jó, akkor zen véleményüktől eltekintenek a döntéshozók,s kész..."
Akkor leírom, hogy számodra is teljesen világos legyen. A Desiro-k gyorsvonati járatása nem egy politikai agyszülemény. A gyorsvonat MÁV-Start-os fejből pattant ki. Erre mérget is vehetsz.
Nem! De szerintem a 6 motor üzemanyag költsége már több mint 1 csörgő vagy hörgő motorjáé, a többi járulékos dologról nem is beszélve. Ezeket pedig figyelembe kellene venni egy egy vonat közlekedtetésének megtervezésekor.
Az tényleg olyan hihetetlen, hogy a kosz mocsok és az, hogy szakadt az nem a vasúti kocsi hibája és nem sok köze van ahhoz, hogy hány éves? A technikai megoldásainak, a fenntartási költségeinek, az utastér kialakításának (ülések száma, elhelyezése, utastér világítás, légkondi) és még sok másnak köze van annak, hogy hány éves - de ami állandó érvként a desirók mellett emlegetnek azok mind ilyen mondvacsináltak.
Számtalanszor leírtam már, hogy engem Bh kocsival is vihet a vasút amit gőzös húz a célom fele CSAK EZT IDŐBEN tegye meg, kultúrált TISZTA környezetben utazhassak. A környező országok vasútjai számtalan példát szolgáltatnak arra, hogy a régi jármű milyen komfortot tud nyújtani. De látom ebben a topicban az ember hiába tépi a száját mert van egy idióta aki csak azt szajkózza, hogy "mer a desiró" és van pár csak simán hülye aki meg hogy "mer a 30 éves koszos hugyszagú vonatok" Közben pedig a topicban másról nem lehet beszélni, mert ha a menetrend jön szóba akkor a 3. mondat már az, hogy ha jönnének desirok akkor. Ha az utasszám kerül szóba akkor pedig a második mondatnál kötünk ki ennél a résznél.
De, hogy megértsd: Van egy mondjuk 10 éves 100 000 km-ert futott kocsid. Lecseréled mert öreg és és csúnya, stb. Veszel egy másikat ami ugyanúgy egy idő után nem fog megfelelni az elvárásoknak ha nem foglalkozol vele és tönkre megy. A régi kocsi is ugyanazt tudta mint az új, csak más csomagolásban. Nekem egyébként egy 2x éves autóm van, ami ugyanazt tudja mint egy mai új kocsi, és sok 10 év alattit mind műszaki, mind esztétikai állapotban üti. Meg kéne már érteni, hogy nem csak a kor számít, sok más szempont van járművek üzemeltetése és közlekedtetésekor.
Én azért most már végképp összezavarodtam. Egymásnak ellentmondó állításokat olvasok.
Ez a Desiro-hatás... :-)
Ne járjanak 10 kocsis szerelvények üresen. Mondjuk az alapszerelvények nem is akkorák. De a kurrens időpontokban, nem a Desirokkal kellene bohóckodni. Értem ez alatt pl. vasárnap a 975, 971-est.
"Nem látszott az a hű de nagy elégedettség az arcokon, inkább a mi a lóf@sz ez??"
Én azért most már végképp összezavarodtam. Egymásnak ellentmondó állításokat olvasok. De most akkor az a nagyobb baj, ha 10 kocsis szerelvények üresen járnak, vagy az ha végre egy vonat kihasznált???
Úgy tudom, hozzáértők ellenezték ezt. Csak fentről rájuk lett parancsolva. Ez van, mikor a politika beleszól a dolgokba, olyan emberek személyében, akik még wc-re is autóval járnak. De igen, megcsináltuk...
"a 971 vasárnap ment 8-9 kocsival, cca 600-650 ülőhellyel, kerékpárszállító kocsival. Most a 3 db Desiro cca 370 ülőhellyel"
Eddig mindenki azt írta, hogy alig van utas a 29-esen. :-)))
"A sors fintora, hogy a gyorsokra hétköznap elég lenne a 3 desiro, de akkor éppen máshol van rájuk szükség. "
Én tán csak nem tehetek róla, hogy a Desiro flotta csekély számú, a hétvégi közlekedésüket (pláne gyorsként) sem én találtam ki. Hanem állítólag "hozzáértő"vasutasok...
"a 3 desiro éppen kiválthatná az összes Miskolc-Ózd személyt hétvégén, felszabadítva 3 csörgőt és 6 személykocsit."
Ilyen pl. ezer van az országban. Akár a bajaiak is ordíthanának még több Desiro-ért és joggal.
"A 3 egység Dezső elég lesz. Ha meg mégsem, akkor majd átalakítják úgy a fordájukat, hogy a vasárnap esti gyors nem Dezső lesz. Visszaküldik majd hétfőn reggel."
Elég nagyvonalú vagy önmagaddal szemben, de ezt hogy gondolod???
Az a 3 Desiro igencsak hiányozna a hétfő reggeli forgalomból a 2-es vonalon!
A számok nyelvén: eddig a 971 vasárnap ment 8-9 kocsival, cca 600-650 ülőhellyel, kerékpárszállító kocsival. Most a 3 db Desiro cca 370 ülőhellyel! Nem csak azt az utast kell nézni, aki Tapolca B.füred szakaszon szál fel, mert nekik még nagy valószínűséggel lesz ülőhelyük. Az Alsóörs-Akarattya közötti utasok meg oldják meg, ahogy tudják az utazást???
Ha nincs meg a szükséges kapaitás, zsúfoltság van, akkor küldhetsz Te aranyozott vonatot bőr ülésekkel, topless jegyvizsgálókkal, akkor is rossz szájíze lesz az utasoknak. A sors fintora, hogy a gyorsokra hétköznap elég lenne a 3 desiro, de akkor éppen máshol van rájuk szükség.
/off: a 3 desiro éppen kiválthatná az összes Miskolc-Ózd személyt hétvégén, felszabadítva 3 csörgőt és 6 személykocsit. Biztos több megtakarítást jelentene, mint most presztizsből járatni a gyorsban/
Nem mindegyik koszos és büdös azért... Az igaz, hogyha pl.ezt a kocsit másik üléshuzattal engedik ki a fővizsgáról, akkor sirály lenne! (A kép még nyáron a 1974-esen készült 1 hónapja.)
"Mert az esztergomi vonalon meg azt hallottam, hogy nem elővárosi forgalomra való"
Azt a gyártó is jó szívvel ajánlotta annak idején, hogy néha nagyobb sebességgel és hosszabb távon is meg kell járatni a motorokat. Az egomi domb átlag 45km/h-órája és a gyakori megállás valóban motorgyilkos. Ha úgy nézzük akkor oda pl. nem való. De mivel elővárosi jogokkal bír, hát... közlekedik.
Szombaton este kimentem a lányommal sétálni az akarattyai partfalra, éppen az alagútnál voltunk, amikor jött a 971-es. 6 kocsiból állt, a 2. osztályok mind azokból a szutykos, büdös, műbőrülésű By-okból álltak. Nekem ne magyarázd be, hogy Desiro-hívőnek kell ahhoz lenni, hogy ne érezzem a különbséget.
Ha egy vonat zsúfolt, akkor az akkor is kényelmetlen, ha By-okból, vagy Dezsőkből van összeállítva.
Azzal mindenképpen egyetértek, hogy a vasárnap esti vonatra nagyobb kapacitást kell kínálni egészen addig, amíg jó lesz az idő.
De hol lesz ilyen rugalmas a MÁV? Fog valakit érdekelni, hogy milyen lesz az idő? Ugyan már...
Amúgy mire való a Dezső? Mert az esztergomi vonalon meg azt hallottam, hogy nem elővárosi forgalomra való. Akkó meg mire?
"mi a vélemény, a nemrég feltett képekről (lengyel kocsik lentebb)?"
Korrektek, ott látom már van némi színvonal.
Ma beszéltem olyan emberekkel (ismerősökkel) akik civilként utaztak a tegnap esti Desiro-s gyorssal. Azt mondták, hogy végre! Állítólag ezek tényleg kényelmesebbek mint az első 23 Dezső.
Hát jó lenne, ha úgy alakítanák... Felénk évek óta megy az ugatás, hogy a 2148-ra nem elég a rövid Bdv... De 2158 is kényelmesebb lenne, ingával. Inga lenne, de egyszerűen nem hajlandók, mert nem érdekli őket. Helyette 2160 az inga, ami 00:42-kor indul, és pár kószáló diszkós patkányon kívül más nem nagyon veszi igénybe (max. még Önk. vasutasok).
Ez így van. Kerékpárosból már biztos jóval kevesebb lesz. Az alapvető gond pedig tényleg az, hogy a nyári menetrendet legalább szeptember közepéig ki kellene tolni. Kevesebb vonattal akarják elszállítani ugyanazt az utasmennyiséget... és ez a vége. A 3 egység Dezső elég lesz. Ha meg mégsem, akkor majd átalakítják úgy a fordájukat, hogy a vasárnap esti gyors nem Dezső lesz. Visszaküldik majd hétfőn reggel.
Jövő héten már el fognak férni. És az is lehet, hogy néhányan már tudják, hogy ez a vonat fényévekkel kényelmesebb, mint a másik.
A 971 mindig is egy kihasznált vonat volt vasárnap, még télen is. Iskolaidőben meg majd az egyetemistákkal, kollégistákkal lesz tele. A csomagoknak, kerékpároknak meg nincs elég hely, ezt végre tudomásul kellene venni. Ez a jármű nem erre feladatkörre való. A kényelem meg szubjektív, az elvakult Desiro hívőkön kívül más nem találja annyira kényelmesnek. A zsúfoltság érzettről nem beszélve.
Ez csak amiatt van, hogy a MÁV-nál hamarabb van vége a nyárnak. Nem értem, hogy miért nem lehet az iskolakezdésig nyári menetrend. Jövő héten már el fognak férni. És az is lehet, hogy néhányan már tudják, hogy ez a vonat fényévekkel kényelmesebb, mint a másik.
Mivan???? :-) Nem értem! Hogyan függ össze a City Shuttle ingák selejtezése és a Szentgotthárd-Graz vonal villamosítása? Ez nekem magas... Az egész országban futnak ilyenek nem "speciális" csak Szentg.-Graz vonatokban!
"mert az Osztrákoknál normális vasúti gondolkodás folyik."
Már ma is gond volt a tapolcai "gyors" kiállításával egyébként, a fülem hallatára keresték a megoldást, hogy ne 1 egységgel menjen már el az a sz*r.
971 három Dezső, Alsóörsön már ülőhely alig, a későbbi megállásokkor a vonat mellett tanácstalanul le-fel futkosó utasokkal, akik nem tudták, hogy a csomagokkal, kerékpárokkal hová férnek majd fel. Almádiban többen felvetették a mellettünk álló Bz-t látva, hogy még az is jobb lenne...
Szolgáltatunk. ( Még az a szerencse, hogy a görög Dezsőknek kényelmesebb az ülésük, azok rendesen ki vannak párnázva. )
Azért arányaiban a csörgő kevesebbszer fekszik meg... Nincs mindennapos gond, mint Esztergom felé, ahol megesett, hogy 3 órán át nem ment vonat, mert az összes megdöglött. Már ma is gond volt a tapolcai "gyors" kiállításával egyébként, a fülem hallatára keresték a megoldást, hogy ne 1 egységgel menjen már el az a sz*r.
Aki ezt a gyorsos dolgot kitalálta... ritka nagy állat lehet, de nem is csodálkozom.
Érdekességképpen: Másoknál is járnak régi gyártású kocsik... A képen az egyik szomszédos ország lengyel kocsijai (nálunk Ao/Bo címszó alatt furnak). Ha nem a rablás menne a magyar vasútnál, és az eszement megvonások, akkor nálunk is lehetne ilyesmibe befektetni, szerintem nem lenne nagy ráfordítás. A harmadik képen a GYSEV Bh(v) kocsija látható belülről.
Azokat azért selejtezik mert gondolom villamosítják a vonalat mert az Osztrákoknál normális vasúti gondolkodás folyik. De a Cityket azt meglehetne venni hogy itt egy kicsit javuljon a színvonal. Mert például azok a Dombóvár-Kiskunhalas viszonylatban illetve még Bátaszék és Sárbogárd között is nagyon jó lenne ahol régen MD-k jártak.
Az hülyeség 80% a Desiró még azon a szar 45 vonalon is elmenne amit most a kőszállitó vonatok gyúrnak. Itt Dunántúlon a Desirók talán a 37 és a 35 pályának a középső részén alkalmatlan lenne rá a pálya gyengesége miatt a többire mehetne még a megszünt 62 vonal Sellye és Villány között is vagy a 27-en is. Az Alföldi pályákat annyira nem ismerem.
"Bz, MD, BDV, BV, BVh és 63-41 sorozatú motorkocsik valamennyi vonalon közlekedési és besorozási korlátozás nélkül közlekedhetnek"
Vegyük akkor alapul azt, hogy sok olyan vonal van (csak egy pl. a 47-es) ahol a BZ elmehet 60km/h-val, de egy MD pl. csak 40km/h-val.
Szóval tehetsz te egy magas fűvel benőtt, vagy alföldi homokkal betemetett vonalra BZ helyett bármit, csak rosszabb lesz az eljutási idő A pontból B pontba.
A Szentes környékén bezárásra kerülő vonalakon csak részben járnak Uzsgyik, részben ott is Bézék. Így a nyereség lehet mondjuk 10 motorkocsi. Ebből egy máris megy a Palóc IC-re, három a 75-ösre (megcsinálták a hidat), kettő Villányba, négy a Délkörre és elfogytak. De ha valahonnan még leakasztasz valamit, akkor is a 29-est megelőzi a 60-as vonal igénye 3 kocsira, a 108-as 4 kocsira, Mátészalka legalább hét kocsira, Miskolc környéke 3 kocsira, Celldömölk 8 kocsira, és utána, esetleg, mehet valami a 29-esre. Esetleg.
benbe: "M41 2305 arról beszélt, hogy szerinte a meglévő, kevéske színvonalas járműnek feltétlenül a napi száz balatonparti utas kiszolgálására kell teljes mennyiségében fordítani."
Értelmezési problémád van. Én azt írtam, hogy ha valóban lesznek Szentes környékén vonalbezárások (nem szurkolok ennek) akkor sok Uzsgyi felszabadul. És a 29-es az egyik olyan vonal, ahová logikus lenne áttenni őket.
Viktor1980: "A Desirok olyan vonalra kell ahol 2 kocsis Bz-k járnak és azoknak a helyére. "
Ne feledd, hogy a jelenlegi BZ-s vonalak 80%-án már csak a BZ tud elmenni, a pályaállapot miatt. Sok helyen sem Uzsgyit sem Desiro-t nem tudnál járatni.
Körbenéztek. -70 Mrd forintért szerinted ki ad vonatot? Vagy akár egy tekercs budipapírt?
M41 2305 arról beszélt, hogy szerinte a meglévő, kevéske színvonalas járműnek feltétlenül a napi száz balatonparti utas kiszolgálására kell teljes mennyiségében fordítani.
Szerintem meg körbe kéne nézni a nyugati piacon és normális vonatokat beszerezni még talán 5-10 éves használt kocsi vagy mozdonyt kell. De egy hasonló vonat ami Graz és Szombathely között jár az az eurégiós vonat dizelesben aki látta már az tudja miről beszélek. A Desiró az személy vonatra való olyan mint az 5 vonal de a 45-re is jó lenne utas visszaszerzés céljából. A Desirok olyan vonalra kell ahol 2 kocsis Bz-k járnak és azoknak a helyére.
A Bézék helyére először az elővárosi forgalomban kell majd valami.
Például Gyékényes-Barcs-Pécs, Eszék-Pécs, Nagykereki-Debrecen, Abaújtorna-Miskolc, Ózd-Miskolc, Fehérgyarmat-Debrecen, Diósjenő-Budapest (ide mondjuk csak a GTW jó), Füzesabony-Debrecen, Celldömölk-Győr. Tudod, ezek azok a helyek, ahol van utas.
Utána (ha lesz télen személyvonat a 29-esen, nem csak a gyorsok), akkor lehet gondolkodni a Bézék cseréjén.
"És ne feledjük, hogy a Bp-SV vonal átépítése miatt terelés is lesz Pusztaszabolcs-Börgönd irányába, így a mozdonycserét is megspórolják."
Rendben, ez elvileg még lehetne érv is, de mi van hétköznap???
Álmomban nem hittem volna, hogy gyorsként fognak visszatérni a desiro-k a 29-esre, de hát a máv-tól (és annak egyes vezetőitől!) minden kitelik.
Tapolca-Bp. 184 km, a gyors menetideje jelenleg 3ó45 perc körül van, ez nem fog változni a desiro esetén sem. Azért ennyi időt eltölteni egy desiro-ban, csomagokkal, 1 db wc-vel, és vasárnap valószínűleg egy zsúfolt utastérben, nem semmi!!!
A 3 db desiro-n van cca 370 ülőhely a lehajtható üléseket is beleszámítva, ez lesz a 6-8 kocsis gyors helyett!!! Ki gondolta ezt komolyan??? Vagy esetleg már olyan utasvesztés van, hogy elég lesz a desiro kapacitása is?
Ez már megint politika, ahol pedig az megjelenik, ott abból nem sok jó sül ki, sajnos.
Változatlanul az a véleményem, hogy ha már a politika miatt kell desiro-t járatni a 29-esen, akkor legalább ésszerűen tegyük. Én a hétvégi desiro-s ic-k mintájára egy Bp-B.füred desiro-t járatnék vasárnap, csak Kelenföld-Sz.fehérvár és Almádi megállásokkal, esetleg 220 Ft-os pótjeggyel. A menetidő cca 2ó körül lehetne, ami lényegesen jobb, mint a mostani. Itt legalább előny lenne, hogy nem kell Fehérváron 18 percet dekkolni mozdonycsere miatt!
Mindesetre kíváncsi vagyok, hogy mi dog ebből kisülni, azt hiszem, megerőszakolom magam és véggutazom egyszer. (anno az ünnepi IC-t is végigültem, de az annyiban más volt, hogy a csatolt desiron-n szerintem egyszer sem volt 100 utasnál több, úgy még elviselhető a dolog, de ha a négyes ülés tele van, az már kínszenvedés rövid távon is!)
"nem gyorsnak való, és nem is IC-nek, hanem a Bz-k helyére."
Bármilyen meglepő ezzel én is egyetértek. És ha valaki veszi a fáradtságot és visszaolvas, a kezdeti hozzászólásaimban azt szorgalmaztam, hogy a BZ-k helyére jöjjenek. Arra valók, nem gyorsvonatnak.
Csak akárhányszor leírtam e kívánságomat, mindig voltak okos hozzászólók, akik rögtön nekem támadtak: miszerint hülyeség szétszórni azt a pár Desiro-t az országban és különben sem lehet megoldani, hogy személyvonatként közlekedjenek mert SV- meg TP-n nincs műhelyük.
Miután évek óta szólt az ígéret, hogy a 29-esen lesznek Desiro-k a nyári időszakon kivül is, jött a megoldás! A gyorsvonati közlekedtetés Matéczné ötlete, a Sugovica IC-ért pedig mást kell szidni. Ezzel a megoldással végre lesz Desiro is, és a műszaki kiszolgálás is megoldott, hiszen a fővárosban alszanak. És ne feledjük, hogy a Bp-SV vonal átépítése miatt terelés is lesz Pusztaszabolcs-Börgönd irányába, így a mozdonycserét is megspórolják.
Egy szó mint száz: örültem volna, ha az összes BZ-s személyt Desiro-ra cserélik a téli időszakban is, de ha gyors lett belőle, azt sem bánom.
"nem lesznek az utasok Budapest és Tapolca között hugy és vasútszagúak"
Hogy nem-e??? tudod hányszor ömlik a bűz ezeken a műanyag sz*rokon? Nemsoká szétesik az összes úgyis... Megkérdezhetnéd a desiro fordás "mozdony"vezetőket, és az esztergomi vonalon utazókat, mennyire rajonganak ezért a kényelmetlen és megbízhatatlan sz*rért!
Osztom a véleményt: nem gyorsnak való, és nem is IC-nek, hanem a Bz-k helyére.
A jelenlegi kocsikon pedig egy egyszerű üléshuzatcsere (mint már írtam, másutt) és a nappellenzők/függönyök visszahozatala újra kellemes érzést biztosítana.
Az északi parton eddig nem nagyon találkoztam a műbőr üléses vonatok között sem koszosabbal.
Én utaztam Esztergom fele dezsővel, és Győrig is néha néha Flirtel - ami már fehérvárig is kényelmetlen. Ezek az ülések átlag fél óra utazásra kényelmesek, az után nem. Nem szeretnék Balatonfüredig sem ezzel utazni. Nem erre találták ki ilyen berendezéssel ezt a motorvonatot. Ezt végre tudomásul kell venni! Ez jelen formában sem IC, és nem gyorsvonatnak nem felel meg. Emellett azt is tudomásul kellene venni - és ahogy a topicot olvastam Neked ezzel van bajod - hogy a vasúti jármű kora és kinézete között nem feltétlen van kapcsolat. Attól mert valami elmúlt 10 még lehet szép és tiszta. Nem azért lesz valami hugyszagú és vasútszagú mert 2x éves. Mint alább már írtam, felőlem Bh is jöhet 424essel húzva, csak tiszta legyen és ne késsen a vonat!
Igazából arra voltam kíváncsi, hogy pár elvileg desiro-s vonat csak azért volt Bhv-kból, mert bekaputtoltak a motorok, vagy mert a Déliből jöttek, meghosszabbítva, /mint pl. 9712 stb./ a 20-i hosszúhétvége megnövekedett utasforgalma miatt.
Ma reggel nagy kocsifelhúzás van Fehérvárra. 9729-es 8 kocsival, 979-es 11 kocsival ment. 9720 viszont ismét -az adófizetők örömére- gazdaságos Csörgős vonat 3 kocsival.
Csak IC-t ne! Se dezsőből se másból! Express vonat jöhet - olyan amilyen kezdetben a Tihany is volt, de az icét felejtsük már el azok után. Az utóbbi időben volt 3 pár értelmes vonat amit valóban GYORSvonatnak lehetett nevezni. Aztán maradt 2 és a Tihany Ex. Jó rendben. Majd kitalálták, hogy Tihany IC lesz és hozzá az eddig hiányzó vonatpár a Batsányi IC és fennhangon hírdették, hogy hurrá már van IC az északi parton. A paraszt be is vette, hogy ez szép és jó és csak az nem tűnt fel neki, hogy amiért addig 300 körüli összegett fizetett azért most hírtelen 590et kell és mégsem kap többet a pénzéért. De ő örült, és ez jó! Viszont az aki nem szívesen fizet ki az IC-re plusz pénzt (sokféle oka lehet) azzal jól kiszúrtak. Már csak egyetlen vonat maradt dél körül ami tényleg gyorsvonat volt és nem gyorsított személyvonat. Neki meg vagy jó vagy megy akkor amikor ráér és utazik jóval többet.
Személy szerint feleslegesnek tartom az IC-t erre. Ha kevés helyen áll meg mint egy IC, akkor kevesen használnák. Ha sűrűbben állna meg akkor viszont oda lenne a gyorsasága. Értelmes menetrend kell a gyorsvonatoknak és hozzá személyvonatok. Ha pedig időben jön és tiszta a vonat akkor felőlem még Bh is jöhet 424essel.
Nekem elég volt belőle a Graz-Fehring szakaszon. Az első két sebességi fokozatban szétrázta az agyam, ráadásul még rántott is nagyokat... A Siemens egy ígéretes motorvonatot jól elrontott ezzel a hajtással, amit berakott. A formájáról már nem is beszélek.
Nekem elég volt belőle a Graz-Fehring szakaszon. Az első két sebességi fokozatban szétrázta az agyam, ráadásul még rántott is nagyokat... A Siemens egy ígéretes motorvonatot jól elrontott ezzel a hajtással, amit berakott. A formájáról már nem is beszélek.
Igen örülök, hogy a világ legsz*rabb motorvonata nem jár erre legalább pár napig. Elég volt Bécsújhely környékén utaznom velük, hanyagoltam is itt a 29-esen ezeket az átkozott csotrogányokat! Jegyet ilyenre nem veszek, nem dobok rá ki pénzt. De Ausztriában sem.
"A mai napon járnak utoljára személyvonatként Desiro-k a 29-esen. Legalábbis ebben a nyári idényben"
Igen azt tudtam hogy már jövőhéten nem nyári menetrend van. Tehát ha jól értelmezem akkor munkanap egyáltalán nincs Desiros vonat már a jövőhéten? Vagyis a személyek is Csörgővel meg Szergejjel mennek?
A mai napon járnak utoljára személyvonatként Desiro-k a 29-esen. Legalábbis ebben a nyári idényben. Holnaptól bármilyen furcsán is hangzik "téli" menetrend van. A DESIRO-k azonban visszatérnek szeptembertől hétvégenként gyorsvonatként. Októbertől pedig újabb gyorsvonatpár lesz Desiro.
Hello Jövő héten egyik nap akarunk menni haverral ezen a vonalon, az lenne a kérdésem hogy Fehérvár-Tapolca között ami személyvonat az mind Desiro? Ha igen csak a gyors jöhet számításba.
Dizel vonal majd augusztus 24-től meg BZ-és vonal lesz. Amit a legtöbb utas nem szeret meg én sem vagyok oda érte. Én a villamosítás oldalán állok mert a villanymozdony azaz egy szili vagy egy Gigant az már ott van a szeren. Mert szerintem ha a Balaton déli partján is még dizeles vonal lenne akkor Székesfehérvár és Nagykanizsa között Bz lenne a személyvonat.
Egészen konkrétan Révfülöp kezdőponti bejárati jelzője után kb. 1-200 méterrel. Van egy gyalogos felüljáró Révfülöp (keleti) határában, alatta, mellette.
(Ilyenkor mindig az támad fel bennem, hogy jó lenne, ha lenne még átmeneti kihelyezés más telephelyre... Tuti mennék minden nyáron Tapolcára dolgozni:D)
Ne álljanak a depóban, de olyanra használják amire való. Ki látott már gyorsvonatot elővárosi sínbuszokból kiállítani! /Igaz, már IC-re is jó volt. Hiába, a mi kis országunk az egy különleges játszótér.../
HLP: "Remélem Bpről Tapolcára sosem lesz Desirós gyorsvonat.
Ennél nagyobb f...ságot már rég hallottam. Végre visszaállt a Hülyeség IC helyett a rendes gyors, erre kinyírják."
De igen lesz. Hétvégenként a 975-ös és a 971-es. Vagy inkább álljanak a depóban?
HLP: "Füreden talán erre nincs szükség, hiszen ott nem hiszem, hogy kétesélyes lenne a vélasztás."
De bizony, hogy nem az. Itt akkor is a mostani vezér lesz, ha nem jönnének a Desiro-k. Ő talán azért intézte el, -bár mások keze is benne van a dologban- mert fontosak azok is akik leadják a szavazatokat és nem csak maguk a szavazatok számítanak. Minden településnek és a nagypolitikának is olyan vezetőt kívánok, mint amilyen Füredé. De ez már OFF.
Amúgy valószínűleg 6342 027 és 6342 031 valószínűleg a napokban tiszteletét teszi a 29-esen.
Annyit nem szoktak késni. 10-15 perc a megszokott, vagy kicsivel több, de sokat utaztam mostanság erre, nem voltak olyan nagyon extrém késések, ami volt egyszer szemből, az 30 perc volt.
Ha nincs rendkívűli esemény, akkor elég lehet. Ha nagy a késés, figyelj, hogy Fehérváron nincs e előbb induló vonat, mert a gépcsere elég sokat elvehet, 1-2 éppen akkor Bp. felé induló vonat beelőzhet. (nem ismerem fejből a menetrendet, lehet, hogy ép akkor semmi nincs)
érdeklődnék,hogy Tapolca felől a 16906 szokott késni?mert azzal megyünk ferencvárosig oda papíron 18-44kor kell érkeznie,és 19-39kor indul a vonatunk,ami az utolsó aznap,és nem akarunk pesten éjszakázni.Szóval 55percet elég betervezni a csatlakozásra ugye???
Inkább 8802-őt.........:) 8802 is késik általában +10-15 percet,1972 meg általában pontos vonatok egyike...de ha késik akkor max 10-15 percet az is.....Ja és még várnod is kell 8802-re Tapolcán:D
Remélem Bpről Tapolcára sosem lesz Desirós gyorsvonat. Ennél nagyobb f...ságot már rég hallottam. Végre visszaállt a Hülyeség IC helyett a rendes gyors, erre kinyírják.
Székesfehérváron a 9722 személy vajon bevárja a 16809-et,ha késik??? Mi a tapasztalatotok?10:35 érk. 10:47 ind. Mert azzal gyorsabban le lehet érni Nyíregyházáról Tapolcára...
Esztergom felé a múltkor 4 órán át nem ment vonat, botrány a fekvemaradások száma, és a görög cuccok sem különbek. Már eleve segélyvonóval kellett őket Szolnokról elhozni.
2x2 Desironak menni kellene és közben 1 karbantart. Nos ez nem mindig jön össze. Sőt! Egyszer még 3 egységes vonat is volt. Egyébként a képen látható Dezsőnek a hátsó vezérállásánál található ablak, oldalt be van törve. Szóval gondolom most ő is kiesik...
azért nem egészen értem miért szólóban mennek egyes járatokban a Desiro-k, mikor 5 egység áll rendelkezésre...? vagyis ezek szerint nem áll rendelkezésre még 4 egység sem.ennyire üzembiztosak?
Mai kérdésünk: Hova nem fér föl a kb. 50 felszálló utas Balatonfüreden? a.) A szimpla ÚJ és LÉGKONDÍCIONÁLT tömött Desiro motorvonatra. b.) Sehova nem fér fel... c.) Hívjuk le ukkelt utast számlálni.
Fűzfő után van egy rövid szakasz Almádi felé, ahol szinte teljesen délnek megy a pálya, a 29-esen ott az egyetlen esély, hogy valamennyire megsüsse az elejét. (de mondom, ez sem biztos)
"Egy mostani Budapest-Déli pu. Tapolca gyors a következő állomásokon áll meg: Budapest-Kelenföld, Gárdony, Székesfehérvár, Csajág, Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Balatonfüred, Zánka-Köveskál, Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony
Ebből a felsorolásból 2 állomást fölöslegesnek tartok Csajágot és Alsóörsöt is."
Én nem éppen... Csajág repülhet nyugodtan, de Alsóörsön nagyobb a távolsági forgalom Badacsonynál is...
nehéz a határvonal: Csajág ki, helyette be Csopak már jó lenne...
még esetleg Akali az alsó részen, ott belefér még 1 megállás...
Azok az idők már elmúltak, hogy a gyors (vagy anno expressz) 2-3 helyen áll meg. Mert már 1-2 állomás nem ad akkora bázist, szóval érthető,hogy több helyen megáll ; de könyörgöm mégse minden településen . Most a gyors Polgárdi-Iparon is megáll kereszt miatt; sokszor mind a kettő. + főleg Csajág, de Alsóörs, Zánka, (de még Bfüzfő is ) teljesen felesleges megállások.
Legalább egy esti, meg reggeli vonat lehetne ,ami csak a régi 2005 elötti helyeken áll meg.
Mert ennyi erővel, akkor Csopakon, Bakaliba, Szepezden, Ábrahámba, és TÖrdemicen is megállhatna, aztán helyben vagyunk, mert annyian ott is felszállnának, mint a fennt említett állomásokon. Csak akkor már sosem ér fel a vonat....
"Nem figyelsz! A gyors Sv-Füred között csak Almádiban álljon meg, a többi dolga a másik vonaté!" Erre mondom azt, hogy Tapolcáról könnyen jön olyan ukáz, hogy a gyors csak itt meg itt álljon meg, de mivel van útközben a vonal mentén több nagyobb forgalmú település is, így ők ezt jogosan sérelmeznék...
Szerintem csak a Balaton melletti "nagyobb forgalmú" település sérelmezné. A gyorsvonatnak fölösleges megállnia Csajágon, mert szerintem több utast adna még Polgárdi is... Egy mostani Budapest-Déli pu. Tapolca gyors a következő állomásokon áll meg: Budapest-Kelenföld, Gárdony, Székesfehérvár, Csajág, Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Balatonfüred, Zánka-Köveskál, Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony
Ebből a felsorolásból 2 állomást fölöslegesnek tartok Csajágot és Alsóörsöt is.
Aki Csajágra utazik, viselje el kérem azt a +5 percet a személyvonaton. Alsóörs a méretéhez képest igen kevés utast ad. Ennyi erővel már meg lehetne fogni a gyorsot Csopakon is, ahol 2-szer annyi utas van.
Szerintem is agyrém azt a 7-9 kocsis vonatot a kínlódó csörgővel 1-2 km-enként megállítani és felgyorsítani végig a parton, ráadásul ugye a vége felé már egyre kevesebb utassal.
A kismegállók jellemzően csak átszállással elérése viszont szintén nem jó. Számomra már vérlázító, hogy Csopakról a Délibe délután nem lehet közvetlen vonattal hazajönni, ráadásul úgy, hogy a következetesség jegyében reggel odafelé két közvetlen is van jó időpontban. Fogadjuk már el, hogy az utasok nagy része utál átszállni, és ha csak lehet, a közvetlen vonatot keresi, amiatt akár a számára ideálishoz képest egész más napszakban utazást is vállalja, vagy ha nincs közvetlen, akkor akár le is mond az utazásról. (Tudok példát az utóbbiról ismeretségi körből, és nem nyugdíjasról van szó, de valamelyik más topicban két olvtárs is beszámolt nemrég hasonlóról.) Ez itt különösen igaz, mert az átszállásra érzékenyebb alkalmi utasok és gyermekesek aránya itt lényegesen nagyobb az országos átlagnál. (Mindezt alátámassza az az ijesztő adat, amit Marslakó írt az Akali pénztár bevételcsökkenéséről (-66%), remélem hiteles forrásból származik.) Nyilván nem lehet minden viszonylatban közvetlen, de ahol lehet, ott legyen, és itt lehet.
Ami szerintem jó lenne: Főszezonban reggel Tapolca felé 2-3 tapolcai vonat Füredig csak Fehérváron álljon meg (esetleg Almádiban is), Füredtől mindenhol. Hozzá Bp-Füred vonatok (Bp-Szfv gyors de besegíthet a Velencei-tónak, Fehérvártól bumli), amit Füreden érne utól a gyors. Ekkor két rövidebb vonat kellene, ami inkább tud pontos lenni.
Este valami hasonló, de akkor lehet Füred után is gyors, a Füred utáni állomásokat ekkor a továbbvitt füredi személy szolgálná ki. (Vagy ha máshogy nem megy, helyi vonat. A közvetlenség szerintem inkább délelőtt fontos.) Azért lenne így, mert szerintem Pestről délelőtt inkább a nyaralóhelyekre utaznak a nyaralók, este meg inkább a Tapolcaiak haza Budapestről, gondolom én.
Olyan ötlet is eszembe jutott, hogy mondjuk Füreden leakad a vonat hátsó fele, ami személyként megy tovább, az első része meg csak Révfülöpön és Badacsonyban megállva Tapolcáig. Ekkor reggel és este is lenne gyors eljutás Tapolcára is és a Füreden túli kismegállókba is. Persze erre majd nyilván az lenne a válasz, hogy akkor akasztani kell Füreden, amihez ember kell, idő kell
A többi napszakban, (azaz leginkább napközben, hajnalban, késő este) amikor elég rá a 3-5 kocsi is, amivel megbírkózik a Csörgő, mehet hagyományos mindenholmegálló személy is, elég 2-3 óránként. A köztes lyukakban helyi Desiro is lehet.
Ellenirányban mindez természetesen fordítva. (Ahogy reggel oda, úgy este vissza.)
Én nagy híve vagyok az ütemesnek, de az itteni körülmények mellett főszezonban nem erőltetném, mert: - Az alkalmi utasok és családodok aránya nagy, akik érzékenyebbek az átszállásra, és kevésbé előny nekik az elég csak a percet tudni, úgyis megnézik a menetrendet az a pár utazásuk előtt. - A vonalnak nagy a zavarérzékenysége, ami az átszállásokra épülő rendszerek esetén különösen nagy zavart okoz. - Az ütemes igazi előnyei az utas számára akkor jönnek ki, ha tudunk azonos típusú vonatot óránként indítani. Itt ez nyilván nem megy.
A 30a (szerintem is egyértelműen indokoltan) ütemes menetrendjébe beillesztéssel kapcsolatban: Az óránkénti 3-4 gyorsvonati menetvonalból azért egy csak jut a 29-nek. A mai struktúrából (Déli ind. lehetőség: 03,13,18,(33)) füredi utolérés valóban nem jön ki, de egyrészt nem vagyok benne biztos, hogy ez az ideális struktúra ide, és mindig ez lesz, másrészt ha nincs füredi utolérés, az szerintem felvállalható, a közvetlen és minél gyorsabb budapesti kapcsolat fontosabb, mint a Füredet a tőle keletre fekvő kismegállóból indulva keresztülutazók várakozása. De ez utóbbit helyi vonat is tudja kezelni.
Foma! Nagyon durva volt a vasárnapom. Egész nap csak feküdni tudtam, sokszor vizes borogatással. Az az egy két sör azért több is volt, nem beszélve a házi páleszről és ezt még a discohajón jó össze is ráztam.:-))) De jó volt köszönjük a bulit!!! Hogy haza is vittél minket azt meg külön köszönöm.
"Na ilyen helyre terveznek egyes emberek ütemes menetrendet."
Ha egy fél óránként járó ütemes menetrendről lenne szó ami már majdnem maximális kihasználtsága lenne a rendelkezésre álló eszközöknek úgy érteném amit írsz. De így nem igazán.
"A döglésnek nem inkább a hanyag karbantartáshoz van köze? Látja a Bz, hogy ütemes menetvonalon megy: "b@sszameg, mindjárt ledöglök, megmutatva, hogy minden ettől a fránya ütemes sz@rtól van..."
Nyugodtan tervezzenek odafenn ütemes menetrendet, de azt is észre kellene venni, hogy mihez terveznek.
Mint tudjuk a 30a-s vonal javarészt felújított, a késések is ritkán fordulnak elő. Továbbá a mozdonyok életkora és karbantartása kifogástalan csakúgy mint a kocsiké az állomásoké és az ott üzemben tartott biztosítóberendezéseké. 29-es vonalon már egy ideje a kor vasútjának megfelelő ETCS üzemel nem pedig a mostani remek biztber(ek). A pálya lassújelektől mentes és az állomások és megállóhelyek sincsenek elhanyagolva valamint nem nő 871982 méteres gaz sem a sinek között, lásd Alsóőrs. Tapolcán ma nem több mint 50 éves berendezés van üzemben, (Egyébként aki ezt a közl. múzeumba való sz@rt karbantartja azé minden tiszteletem!) a vonal többi részén pedig hibátlan állapotban üzemelnek a berendezések.
Egyébként ami utastájékoztatás szempontjából létrejött fejlesztés, az valami csodálatos. :) Almádiban is MÁR CD-ről szól a hangos. Ez igeeeennn!!!
Na ilyen helyre terveznek egyes emberek ütemes menetrendet. A menetrend jó, de a feltételek kissé hiányosak.
Jön egy átmeneti 1,5 év. Felújítás, kábelátvágások, felsővezeték-szakadások, sok órás késések.
A Dezsők előnye, hogy mehetnek simán AB felé, mehetnek, amikor nincs delej, meg nem kell +gép.
Hogy a felújítás után mi lesz, az más kérdés.
Szezonon kívül továbbra is összecsatolnám a 29 és a 30 jó néhány vonatát, több hely maradna a 30-on. Hátránya, hogy ha páratlanban valamelyik komolyat késik, akkor vagy elveri a párját, vagy el kell küldeni külön. Na de szezonon kívül azért ne késsen már minden 15-20-sok percet...
Kérdéseim:
- Flörtöt és Dezsőt lehet üzemszerűen csatolni? - a 44 felújtása kiterjed a Szabadbattyáni kiágra is?
végigmehet, csak lásd az előbbiben a menetvonalak számát,s beférési helyeit... ..a szúk keresztmetszetben, nem a 29esen, meg Fehérvár-Tárnok között...:)
Nem jól nézed:) A 100a-n valóban van csúcsban 4 elővárosi, 2 IC, 2 gyors, nameg adott esetben 2 menetvonal a 142-esre is..összesen 10 menetvonal, a legszűkebb KöKi-Nyugati részen, de ott majd végig 80as pálya...
A 30a-n a szűk rész Kelenföld-Déli, itt most a következők vannak: 2 elővárosi az 1-esre 2 elővárosi a 40a-ra 3 elővárosi a 30a-ra 2 szaladós a 30a-ra 1 szaladós a 30a/40a-ra... na ez már 10 menetvonal a Déli-Keleföld között jelenleg maximálisként elfogadott 12ből....:( s ebben sem feltétlen akarnak belemenni....:(
Érd-alsó fele mennél? Lehet, de ne csodálkozz, ha két félreállás miatt +10 perc a menetidő...:)
Most a napokban, hetekben többször is végigutaztam a vonalat a nyaralások miatt (is). Mondjuk én más szemmel nézem a kocsikat, olyanban szálltam, amilyenhez éppen kedvem volt. Tegnap pl. By kocsi oda-vissza. Tiszta volt, és tetszett, hogy a dohányzó szakasz le van kicsinyítve, és nem felezi le a kocsit. Aztán azelőtt fülkés Ao, majd Bo kicsit választottam. Mindegyik tiszta volt, és az illemhely sem volt gázos.
A menetrend is tetszik, vasutas szemmel is. Jó ötlet, hogy több a gyors, és van közvetlen személy Pestig. (amit még tavaly lazán gyorsnak hívtak).
A kihasználtság is eléggé erős, éppen ezért nyárra a Bz-t (meg a Desirot) elzavarnám innen. A késések adottak, főleg a 26-os vonalon levő vágányzárak, meg a 30a szakaszon zajló naaaaagy átépítések miatt.
Szerintem nincs ok olyan sok panaszra a kocsik szempontjából, mint amitől néha zeng az egész topic. Másfelé sokkal de sokkal koszosabb kocsik járnak.
És ha egy másik szemszögből nézzük: mi miatt is lesz koszos egy vonat?... Nyílván nem a vasút által foglalkoztatott "vonatkoszóló alkalmazottak" miatt.
Ahhoz képest, hogy nyár van főleg most hétvégén egyes vonatokon bőven találni még ülőhelyet.... :( Amúgy gratulálok az új peronhoz Csopakon! :) 1. Augusztusra el is készült. 2. Valaki majd mutassa meg a kivitelezőnek mi az, hogy vízszintes, mert most már a gurulós bőröndök és a kerekesszékesek is könnyebben gurulnak a vonat elé....
"Kár, hogy elmész ilyen stílusba...:( Ha utazok, azért sajna fizetnem kell...:("
Csak továbbadomaz utasokvéleményét erről a csatlakozásról! :-)
Fizetni természetesen kell az utazásért! De ez legyen kétoldalú: ha nem utazok, mert 20-30 percet késik indulóban a vonat, akkor -ha nem is ad kuponokat a szolgáltató- legalább emberségesen bánjanak a kuncsafttal!
Senki nem fog felszállni a vonatra azzal a céllal, hogy úgyis fél órát késik és akkor majd kimagyarázom, hogy cserébe ingyen utazhatok - főleg a magamféle bérletesek nem! Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan?
Most nincs időm a többi felvetésedre reagálni. Javarészt úgysem mondtál újat :-) Csak egy dolog: a 100a-n is van egy halom elővárosi, jön egy csomó vonat Záhony, Szalka, Szeged, esetenként Szentes, Csaba irányából, meg a teherek. Mindez befut két vágányon. A 30a-n is van két vágány és három irány, és nemsokára épül a harmadik vágány Tárnoktól. Akkor miért ne férnének be a tapolcai vonatok???
A dízelek menetdinamikája lehet, hogy rosszabb, de arról nem a dízelek tehetnek, hogy szar a pálya. Ha 100-zal mehetne végig, Kelenföldig, akkor nem lenne olyan nagyaz időveszteség.
A dízelek üzemeltetése persze drágább, de ha ezt kéri a megrendelő (állam) -azaz, ha ezt kérné-, akkor nyilván a költségeket át lehet hárítani. Vagy legalábbis ez lenne az elegáns megoldás.
Tegnap M41-2305 olvtárssal egy-két sör mellett megvitattuk álláspontjainkat. Illetve nagy vita nem volt, végül is én megértem, hogy valaki utasként és lokálpatriótaként szeretne valami jobbat, korszerűbbet a saját környezetében. Az meg nem az utas dolga, hogy olyanokkal foglalkozzon, hogy inkompetens vezetők hatáskörükbe nem tartozó dolgokról beszélnek hülyeségeket, meg az sem, hogy vonatot legfeljebb az útátjáróban látó politikusok minden alkalmat megragadjanak pár tized százalék szavazatszerzésre. Ő viszont megértette, hogy nekünk meg az a dolgunk, hogy hálózatban gondolkodjunk. Pont. Főúr, még egy sört!:-))
"Épp ezért mondom, hogy felesleges az ütemes menetrend, legalábbis ilyen menettartamok és késések mellett. El kell felejteni a Taktot, helyette gyors és közvetlen vonatokat kell indítani, a megfelelő időszakban." És mindenki alkalmazkodjon a 29-es gyors vonataihoz....:( Csak az a baj, azokon vannak a környékbeli vonalakhoz képest a legkevesebben,s akármit is csinálsz, nem fog felmenni, mert nincs olyan forgalmas utascél a 29es mentén...
"Van napi kb. 900 leszálló utas Füreden és ugyanennyi Tp-n, utasszámlálás alapján. Hogy honnan, azt nem tudni, de ebben mindenki benne van, a nyugdíjasok is." Legyen, napi 900 utas... van napi 15 vonat, ami átlag 60 főt jelent, bár a számokat, melyeket a vasutasok számolnak jobb néha elosztani 2-vel...:( 60 fő...nem dupla desiro-t igényel...de még a 120 sem...:(
"Azért egy különbség van: itt most csak a nyári szezonról beszélünk, és nyáron igencsak megnövekszik a Balaton parti települések forgalma. Jellemzően Bp-ről vagy budapesti átszállással érkeznek az emberek. " Ez egyezik...de vajon a Budapestről leutazók is azt akarják, mint a helyi nyugdíjasok, polgármesterek...? ...mert őket nem kérdezi meg senki...
"Az utasadatokon lehet vitatkozni, de -mint észrevehetted- én is azt mondom, hogy nem kell minden órában közvetlen vonat. Elég napi 3-4 alkalommal. Sokkal jobban örülnének a félórával hosszabb menetidőnek az utasok, mint a bizonytalan kimenetelű átszállásnak." Én meg azt mondom, hogy rendszer kell, amiben nem egyesével kell felírogatni a vonatokat, hogy akkor most 8:11, 9:24.stb.... ennél sokkal kiszámíthatóbbat az, ha azt mondod, óra:18 például... vagy már az is, ha mondjuk Füreden ha megkérdezik a pénztárost, mikor megy BP-re a következő vonat, s ő tud 60 percen belüli időpontot mondani mindig a nap folyamán (hol közvetlent, hol átszállásost)...
megj.: úgy tűnik, Füredre a tavalyi hasonló hónapokhoz képest nyáron kezd felmenni az utasszám...pedig milyen vacak menetrend lett ugye a korábbiakhoz képest.:)
"Azt, hogy kiemelt üdülőkörzet, amiből adók révén ugyancsak jócskán kaszál az állam! Meg aztán nézd meg, mennyibe kerül a többi bohóckodás az ország többi részén, egész évben..." Sokba, nem firtatom, de a legtöbb helyen még ott is többen vannak a vonatokon... Ettől függetlenül persze törekedni kel a pazarlások visszaszorítására mielőbb, mert még jönnek a vonatkm-kihúzogatók, s akkor hidd el mindenki rosszabbul jár...:(
"Amit én felvetettem, az kevesebb vonatot jelentene, tehát kevesebb költséget is." Meg lehet kevesebb utast is...ezt nem tudhatjuk:(
"Ugyanakkor, ha a régió valamit megrendel, akkor azért VONATOT kapjon, ne már Bz-t vagy Hörgőt Bhv-val/By-nal... Azért inkább a Start fizessen nekünk, hogy elviseljük ezt a múlt század közepéről itt ragadt csökevényt..." Lehet szidni a rendszert, de nem lent kell elkezdeni, hanem fent...:( Hány olyan hely van az országban még, ahol ugyanígy kohószökevényekben utaznak, vonatonként akár 2-300 ember is...s egész évben, nem csak nyáron...
"Nem figyelsz! A gyors Sv-Füred között csak Almádiban álljon meg, a többi dolga a másik vonaté!" Erre mondom azt, hogy Tapolcáról könnyen jön olyan ukáz, hogy a gyors csak itt meg itt álljon meg, de mivel van útközben a vonal mentén több nagyobb forgalmú település is, így ők ezt jogosan sérelmeznék...
"Nekem tök mindegy hol a kereszt, akár Üdülőtelepre is telepíthetnek kitérőt, ha arra van kedvük, a lényeg, hogy ne legyen meghirdetett megállás a menetrendben!" Ja, a forgalmi okból történő aztán az igazi szép megoldás... ..megállunk, de utast nem vehetünk fel...:( vagy elírtad?
"Ezt honnan következtetted? Nem ezt írtam. Arról a 8-9 megállóról beszélek, ami szerintem tök felesleges. De egye fene, álljon meg ott is napi max. három személy, ami a többi megállóról és állomásról a munkásokat, iskolásokat egyébként is elviszi - ám a pesti vonatok éppen hogy ne álljanak meg!" Az a probléma, hogy nehéz, nagyon nehéz meghúzni a határt az általad felsorolt igen kicsiknek tituláltak, s a többi között, ahol még nem áll meg a gyors... sajna Zánka is ilyen helyzetben van, de ha lenne Füreden csatlakozás, akkor az ottani gyorsmegállást is ki lehetne húzni..nameg a két badacsonyi egyikét is akár...
"Mondom ezt "lokálpatriótaként", aki rendszeresen használom pl. Lábdi megállót, de tök felesleges Tördemicnek két leszállóhely, az emberek max. gyalogolnának 15-20 percet vagy kijönne értük valaki, ha annyira nem bírnak menni. Örsnél ugyanez a helyzet, meg szerintem Rendesnél is. Szívem szerint Gulácsot is megszüntetném, alig használják, de onnan már 2 egész km-t kellene menni Tördemicig, biztosan baromira fel lenne háborodva az egész település meg kistérség ekkora pimaszság láttán! :-)" Véleményem szerint önmagában nem baj, ha sűrűn vannak megellók, de ezek kiszolgálására a megfelelő járművet kell választani...s ha ezek miatt sajna még 1-2 helyre csak ilyen vonattípus jut a többi kisebb forgalmú közül, akkor azt akár vállalni is lehet... Ha az utasok 95%ának tudok jobbat adni 5% rovására, akkor azt igenis meg kell lépni!
grandpaa (2721)
"Komolyra fordítva , a 29-esről nem csak Pestre járnak, van aki csak Fehérvárra szeretne eljutni....." Ezt mindenki tudja, de például a Fehérvárra utazók száma milyen arányban áll a Pestre utazók számával, nameg a belső forgalommal, mert ezek nem lényegtelen dolgok?
marslakó (2722) "Valóban, ez "csupán" pénzkérdés. De ezt a menetrenddel együtt akarja a Start lenyomni az önkormányzatok torkán!" Nézd, ha én adófizetőként beleszólhatnék, hogy hova mennyit pazaroljanak az adómból, még a vonal mentén előként is azt mondanám, ne menjen a nagygépes bohóckodás mindenhol megállva...
"A háromegységes Desironál már nem hiszem, hogy 3x annyit fogyasztana a hatkocsis Csörgő... Persze, januárban nem kell, csak a nyári menetrendről beszélek. Ezt is írtam a legelején!" Hát, ezért nem is jár háromegységes...:)
"Meg ahhoz, túlságosan erőltetik a gépeket - 2-3 km-enként megállás, gyorsítás. De ha majd fizetni kell a késésért, amit a Start áthárít a Trakcióra, az meg a Gépészetre, akkor meggondolják, hogy ne vegyenek-e inkább tíz Herkulest vagy 66-ost a nyári forgalomra..." Hmmm... Korábban azon vitáztunk végig, hogy kell pár közvetlen sebes... ..amik 2-3 km-enként állnának akkor is meg, ha kivennénk az általad javasolt kismegállókat... ...én ezért is mondom, hogy csörgővel 4-5km-nél sűrűbben nem lenne szabad meg-megállni, nem arra való..ennyi.. A Füredtől keletre levő részen szerencsére már vannak akkora állomástávolságok, ahol ez át-átesik a "tűrési határon"... Másik probléma a gyorsvonatok megállításával kapcsolatban a vonal településszerkezete. Itt a nagyobb forgalmú helyek közelebb vannak a fővároshoz, mint mondjuk a déli oldalon. Pláne a legnagyobb forgalmú városhoz képest (Füred vs. Siófok).
"Jajj, kicsit uncsi már ez a visszakérdezgetés! :-)" Felvetsz egy jogos problémát, de olyan dolgot jelölsz meg forrásként, ami nem közvetlenül felel érte..:( De Te csakis ezt az egyet okolod...:(
"Ha minden nap 20 percet kell várni a 8801-re, akkor indítsák hivatalosan is a "csatlakozó" Dezsőt 16.23 helyett 16.50-kor. De ne az legyen, hogy december eleje óta minden nap kirohan az ember az állomásra 16.20-ra, aztán ott dekkol 20-30 perceket. Az idén már volt kettő alkalom, amiről tudok, hogy nem várta be a 8801-et. Hol itt a következetesség?" Vasúton következetességet ne keress, pláne vasútbarátként...:) ja, itt a MÁV csoportra gondoltam:)
"Az emberek zúgolódnak a vonaton, de persze panaszlevelet nem ír senki, mert tök FELESLEGES, a MÁV mindig magyarázkodik, másra mutogat, sohasem ismeri el a hibáját. " Sajnos..:(
" És akkor nagy kéjesen jön a valóságban 16.50-kor induló vonaton a kaller és elkéri a menetjegyeket. Pofátlanság! A Start illetékese meg vigyorogva azt mondja, hogy nekik nem küld senki panaszleveleket. Kapják be!" Kár, hogy elmész ilyen stílusba...:( Ha utazok, azért sajna fizetnem kell...:(
"Nem lehet, hogy a 8801 menetrendjében vagy annak egy csatlakozó vonatának a menetrendjében van valami elcseszve? És immáron 9. hónapja senki nem tesz ezellen semmit? " Dehogynem, az a menetvonal 3 kocsis vonatig tartható csörgővel...:( DE akkor ehhez az is kell, hogy ne verjék már el Cellben...:(
"Ez sem a menetrend, a menetrend szerkesztők, illetve azok kompetens feletteseinek a hibája? A feleségem lassan megszül, de a MÁV-nak nem elég kilenc hónap arra, hogy beállítson egy csatlakozást..." A feletteseké lehet, mivel van valaki, aki odafent jóvá hagyja a dolgokat... 9 hónap? Ha tudnád a vonatkozó hazai jogszabályokat, nem aggódnál emiatt:)
" Sajna ebből a magyar vasútból sohasem lesz igazi szolgáltató vasút, akár Start, akár Szart. Mert mindenki valaki másra fogja majd a dolgokat, sehol egy ember, aki változást tudna hozni. Még ha vannak is jó szakemberek, jó vasutasok. De a rendszer elnyeli őket. Tudom, nem a menetrend hibája! De mielőtt másra mutogatnánk, mindenki nézzen szét saját háza táján!" Áhh...ez a jelenlegi magyarisztánban lehetetlennek tűnik..:(
"Nem baj, majd jön az Orangeways, aztán a Start elmehet, ahová akar! Valakik kézzel-lábbal ragaszkodnak az állami szolgáltatáshoz, miközben itt már réges-régen régiós vagy magánvasúti szolgáltatás kellene működjön! Ne félj, ők megmondanák, hogy ez meg ez a megálló felesleges, és kicsikarnák vagy megteremtenék a pénzt 1-2 állomásközön a kétvágányúsításra meg talán a villamosításra is, mert megérné nekik! Nekik megérné..." Ezek nem feltétlen kellenek... ...bár attól félek a magánszféra évi 2 hónapért nem fog ide jönni..:(
"Szerinted az állomásfőnök határozza ezt meg? Ki is az, aki nem látja, hogy kinek mi lenne a dolga a vasútnál?? :-)" Akkor 1 kis magyarázat: a menetrendet a vonalakra a VPE szerkeszti, azt, hogy az állomásokon mely vágányra járnak be a vonatok, viszont a MÁV Forgalmi osztálya hagyja jóvá, mely technológiákat a MÁV Zrt. helyi dolgozói, technológusai készítik. Nem a START-é...hiába kéri a START is, hogy itt és itt ne ilyen legyen a vágánykiosztás, mert a menetrend más, s mást igényelne, ezen kéréseik nem találnak meghallgattatásra - pedig ugyanazok lennének, amiket Te is írsz:)
"Azé, aki összeállította a menetrendet, elfogadta, alkalmazza, és nem szól ellene, hogy faszikám, mi a pöcsért vered már megint el a vonatomat plusz öt perccel, amikor a kettesről is ki tudott volna járni! Akkor most ki is nem látja az összefüggéseket?" Így kéne lennie, de amíg a MÁV csoport illetékesei ezt nem akarják, sajna nem lesz így. A vasútnál az operátort a szent MÁV még mindig lesz...ja, pedig nem lenne szabad...
"Téged vasutasból faragtak, hogy ilyen értetlen vagy? :-) Legyen napi három gyors eljutás és napi 3-4 másik eljutás, ami közvetlen és mindenütt megáll. És nem kell emiatt taktozni!" Kénytelen vagy, mert a hálózat többi részén is az lesz... vagy majd mondjuk büszkén, hogy azért nem lehet átszállásokkal rendszerszintem eljutni jól a 29esre, mert oda nem kell a csúnya takt...:)
" Ha a szabad hozzáférés szellemében megjelenne itt egy magánvasúti szolgáltató és megrendelné a menetvonalat be a Délibe, nem adnának neki? Dehogynem! Vagy vegyük úgy, hogy a MÁV részéről a 29-es utasai le vannak szarva?? Köszönjük, ezt már eddig is eléggé éreztük... Nincs lehetetlenség csak tehetetlenség! Van egy órában két gyors meg 2-3 személy Fehérvár és a Déli közt, ebbe nem igaz, hogy nem fér bele még egy gyors." Adnának, de nem biztos, hogy kapna mindenkin átgázolót... A VPE épp azért szeretne menetvonal-katalógust, hogy akkor tessék, ezt tudjuk adni, lehet belőle választani. Az, ahol mindenki padlógázzal megy a "menetvonalán", az sajna az autópályán van...a vasúton nem...:(
"Mondjuk olyan felállást is el tudnék képzelni, hog szombathelyi gyors vinne füredi stokkot, mert annak mindegy, hogy Bobán akad le róla valami, vagy Fehérváron. " Leakadásnál még talán, de összezárásnál már nem...
"Egerszegre meg közvetlen vonat menne a bobai deltán, arról meg Ukkon akadna le kettő kocsi Tapolcára. Talán gyorsabban odaérne, mint az északi parton, és az egerszegiek is csak nyernének ezzel!" 10 perc vs. egyenletes rendszeres kiszolgálás közül én az utóbbira szavazok,s képzeld sok helyen az utasok is...:(
"Ezzel szerintem most célt tévesztettél! Nem lokálpatriótaság az, ha az általános butaságot és nemtörődömséget akarjuk kiküszöbölni! És helyi lakosként is azt mondom, hogy inkább vesszen Lábdi meg Örs meg Rendes, ha ez az ára egy jó menetrendnek. De -sajnos- most azt látom, hogy nem ez az ára, ennél sokkal alapvetőbb dolgokat kellene előbb tisztába tenni!" Kellene... 3-4 éve én is ilyen voltam...fejlődünk, változunk...:) ..hidd el, ha látnád ténylegesen mi megy odafönt, hamar elmenne a kedved...:(
marslakó (2723)
"Álljon ki most, aki a mostanit kitalálta, meg azt a szörnyelmű alternatívát jövőre - mert most sok helyen egyáltalán nincs vonat! A nagyobb helyekről meg így is-úgy is lenne napi hét pár közvetlen pesti vonat, ami egyáltalán nem kevés!" Ahonnan meg nincs közvetlen, onnan szintén lenni napi 7 pár eljutást, ami bőven megfelelő lenne a napi 2-3 közvetlennél - szerintem.
"Éppenhogy csökkentené, ha lenne napi három igazi gyors!" És ezzel hány emberrel szúrunk ki? Ezt is mérlegeld - lásd non-stop pécsi IC, meg hasonlók... 10-15 percért nem éri meg felrúgni egy esetleg lassabb, de kínálatibb rendszert...
"De nem lehet, hogy füreden egy tartalékot üzemeltetni és ide-oda tologatni többe kerülne, mint napi 4 alkalommal hárommal több kocsit elhúzni Tapolcáig? Meg tudod mondani, mennyibe kerülne ez és mennyibe az? Mert amíg nem, addig ne szajkózd Te sem ezt a "jaj, minek visszük el üresen a hat kocsit Tapolcáig" dolgot! :-)" Ezt ebben az országban gyanítom még az illetékesek sem tudják megmondani...:(
"Tippelhetek? Talán a 81-esen nem turisták hada jár. Akaliban pl. kétharmaddal csökkent (a korábbi egyharmadára) a pénztári bevétel amiatt, hogy nem állnak meg a gyorsok." Akaliban nem is álltak meg a gyorsok... vagy itt most azokról kell beszélni, amik Sv-Tc közt minden állomáson és megállóhelyen megálltak?:)
"Ugyan könnyű mondani (de legalább tisztában vagyok vele, nem álmodozom), hogy azt a menetrendet kellene ismét bevezetni, ami akkor volt, amikor még nem csökkent le a forgalom. Kíváncsi lennék, vissza jönnek-e az utasok, vagy sem?!" Akkor vedd el az emberektől az autót, meg tiltasd be a buszokat:) Az a legnagyobb baj, hogy az általad megoldásként vizionált korábbi menetrendi időkben is folyamatosan esett az utasszám...!!! Bizony... És minden más vonalon is, ahol a régihez való gyökeres ragaszkodást ment...:(
"Csak ugye ehhez nem lenne elég egy évad, hanem kellene 2-3 évet várni, amíg az utasok ismét ideszoknak. És adok egy másik tippet is: ki kellene adni a vonal nyári menetrendjét az éves menetrendben. Röhej, hogy az emberek nem tudják megtervezni nyári az utazásukat június elejéig! RÖHEJ-RÖHEJ-RÖHEJ!!! Így ne is várja el senki, hogy lesz utas! Nem másra kell ujjal mutogatni, hanem megcsinálni jól azt, ami évtizedekig működött..." Én nem mutogatok senkire, pedig tudnék, lehet:) Talán ezen óhajod meghallgatásra kerül...mármint a kiadásé...:) DE az már valóban előrelépést fog jelenteni, hogy már nem a MÁV, hanem a START csinálja a menetrendkönyvet, s nem kell várni a töketlenkedésre kívülállóként azoknak, kiknek az érdeke a menetrend mielőbbi megjelentetése.
"Látom, Te nem érted az átszállás lényegét! Akár Fehérvár, akár Füred, az átszállás ROSSZ! Az emberek NEM SZERETNEK ÁTSZÁLLNI!!! Inkább eldöcögnek fél órával tovább, mintsem átszálljanak! Le az átszállással, le a Takttal a 29-esen! ;-)" Ha nincs más megoldás, akkor meg lehet... Képzeld, értelmes kívülállók piackutatáson mondták, hogy inkább sok,de átszállásos eljutási lehetőség egész nap, mint kevés, de közvetlen (46-os vonal)... Az is ilyen 29-es csapdája szerű helyzetben van, közvetlen fővárosi vonatnak nincs nagyon hely a zsúfoltabb részeken, csak 1-2-nek. A 29-es esetében is a jelenlegi kétórás gyorsvonati ütemnek van megfelelő hely az elővárosban, a személyek meghosszabbításának sajna nem nagyon:(
"Na, ez egy tipikus MÁV-os megnyilvánulás volt. Akár van közöd hozzájuk, akár nincs! :-) " Megtiszteltetésnek érzem, hogy bekerültem közéjük szellemileg:))))))
"ukkel bácsi nem szóljon hozzá, foglalkozzon csak a kisforgalmú mellékvonalakkal! :-)" Csak sajnos a 29es az év 9 hónapjában egyre inkább az, pedig én sem örülök ennek...:(
V43-1375 (2735) "Értse már meg mindenki hogy nem oda valók, csak az állatkertnek is nevezhető Stop akarja a költségeket mindenáron lefaragni velük." Mihez képest? :)
r1232 (2736) "Ez bizony tévedés. A dízelnek ugyanis messze nem olyan jó a menetdinamikája. És emiatt a gépcsere elhagyásával nyert időt el is vesztetted... És a költsége is magasabb." A költség nem számíííííííííííííííííít...fusssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaa (cé by ukkel) :)
ukkel (2737) "Úgy gondolom, hogy noncs még egy vonal hazánkban ahol ennyire külön válik az év 9 hónapja és az év 3 hónapja közötti utazási igény nagysága." Egyezik.
"Nyáron igenis kell bőven ülőhelyet biztosítani, mert lehet, hogy 36 fokban üresen császkál az M41+6By az északi parton, de ha délben 13,00-kor beborul akkor az üdülők felkerekednek, hogy három-öt faluval odébb szétnézzenek." Én ezt nem tartom ennyire kritikusnak... 3-5 falut még akár állva is ki lehet bírni 1-2 alkalommal...
"Akkor egy iciri vicinális vonallá változik a 29-es, amin van egy nem túl erős Tapolcára, Füredre, Fehérvárra és vissza tartó hivatásforgalom, meg pár lézengő utas." Ezen lehetne javítani, ha megpróbálnánk rendszert adni, mint mindenhol a környéken. Az, hogy ehhez a START nem megfelelő kapacitást mozgat, az valóban baj...
"a marslakó által vízionált közvetlen Budapestre tartó utastömegek, ebben a 6-9 hónapban nincsenek. Annyira nincsenek, hogy vonatonként egyetlen kocsit (80 ülőhely) sem töltenek meg. Ez alól kivétel lehet néhány hétvége néhány vonata." Sajnos...
"De menetrendet nem néhány hétvége néhány vonatára kell tervezni, hanem 365 napra." De senki nem tiltja azt sem, hogy hétközben 3, hétvégén meg 5 kocsi legyen a gyors, ne pedig minden nap 6...:(
"Nagyon különböző menetrendet kell készíteni a nyári és a téli időszakra." Különbözőség kell, de nem csak a vonatok számét tekintve, sokkal nagyobb hangsúlyt én a kapacitásokra fordítanék.
Hát ez alatt a négy nap alatt gyakorlatilag ugyanezeket a gépeket láttam, egy kettő volt pl. ami nem volt ide beírva. Pl. M62 326, M41 2333, M62 330(?).
Örömömet fejezem ki, hogy a Desiro motorvonatokat sikerül elpazarolni vonatonként 15 utasra, miközben Diósjenő felé továbbra is száz fölötti vonatonkénti átlagos utasszámmal járkálnak a Bézék. Ezen a vonalon ráadásul negyed órát nyerni lehetne a kétvezetőállásos 6342 motorvonattal, mivel meg lehetne spórolni Drégelypalánk csúcsfordítónál a körbejárást.
Meg kellene fontolni, hogy elmenjen-e a dízel Bp-ig! Az is jelentene 10 perc menetidő-rövidítést. Főleg, ha kerülni kell Pusztaszabolcs felé!
Ez bizony tévedés. A dízelnek ugyanis messze nem olyan jó a menetdinamikája. És emiatt a gépcsere elhagyásával nyert időt el is vesztetted... És a költsége is magasabb.
Röhej, hogy még mindig azon megy a vita, hogy a sz*r desiro járjon a 29-esen... Értse már meg mindenki hogy nem oda valók, csak az állatkertnek is nevezhető Stop akarja a költségeket mindenáron lefaragni velük.
Ja, gyorsan boltolj le marslakóval, mert jövőre ha közvetlen vonatok lesznek, akkor a 29esen dezső alig....nagyon alig...:(((
1órás füredi átszállás: mondd, napi hány utas van Kenese-Üt.ről, Káptalanból, CSajágról, Füléről, Polgárdiból Füreden túlra??? Erre mindenki kiváncsi szerintem....
De hogy egész számot mondhass, mondj inkább havit:) tudod a pénztárak jegyeladásai nem csalnak...azok nem:(( ...pedig milyen jó lenne...:)
Ez a 2700. számú hozzászólás nem semmi kis topicéletet generált.:-)
Olyan menetrendről és vonatokról születtek hozzászólások, amelyek nem léteznek, sőt még egyetlen papírra sem fektették le őket. SV-Tapolca-Keszthely 1 órás füredi állás... stb.
"Ez nem baj...de amikor majd azt lehet hallani, hogy "mé' csak ennyi vonat van?", akkor majd állj ki eléjük:)"
Álljon ki most, aki a mostanit kitalálta, meg azt a szörnyelmű alternatívát jövőre - mert most sok helyen egyáltalán nincs vonat! A nagyobb helyekről meg így is-úgy is lenne napi hét pár közvetlen pesti vonat, ami egyáltalán nem kevés!
"Aham, épp holtidőben indítasz leosztó járatot, tehát pont akkor, amikor kevesebben vannak...:)"
Én arról a holtidőről beszélek, amikor a három gyors és 3-4 gyorsított között kimarad 1-2 óra. Utasforgalom szempontjából meg kell nézni, hogy ez holtidő-e vagy sem, és ha ebben az időszakban is van igény helyi forgalomra, akkor menjen egy Dezső - de ne az óránkénti egy Dezsőhöz igazodjanak a közvetlen pesti gyorsok!
"vagy mondjam úgy, hogy a csúcsban növeled meg a távolra utazók menetidejét?"
Éppenhogy csökkentené, ha lenne napi három igazi gyors!
"Mégis rajta van...még nyáron is hétközben...:("
Mondom én, hogy nem hajlandó a Start az ésszerűségre! :-) Hagyják ott a felét Füreden! De nem lehet, hogy füreden egy tartalékot üzemeltetni és ide-oda tologatni többe kerülne, mint napi 4 alkalommal hárommal több kocsit elhúzni Tapolcáig? Meg tudod mondani, mennyibe kerülne ez és mennyibe az? Mert amíg nem, addig ne szajkózd Te sem ezt a "jaj, minek visszük el üresen a hat kocsit Tapolcáig" dolgot! :-)
"Vagy akkor miért csökkent sokkal nagyobb mértékben az utasszám a 29esen az elmúlt években, mint pl. a 81-esen? Holott utóbbinál megszűnt a közvetlenség is...:("
Tippelhetek? Talán a 81-esen nem turisták hada jár. Akaliban pl. kétharmaddal csökkent (a korábbi egyharmadára) a pénztári bevétel amiatt, hogy nem állnak meg a gyorsok.
Akik nyaralni, kirándulni mennek, azok nem fogják a Szart várni. Elmennek autóval, busszal, vagy nem jönnek egyáltalán. Ők pihenni, üdülni akarnak, nem bosszankodni egy röhejes "szolgáltató" töketlenségei miatt!
Ugyan könnyű mondani (de legalább tisztában vagyok vele, nem álmodozom), hogy azt a menetrendet kellene ismét bevezetni, ami akkor volt, amikor még nem csökkent le a forgalom. Kíváncsi lennék, vissza jönnek-e az utasok, vagy sem?!
Csak ugye ehhez nem lenne elég egy évad, hanem kellene 2-3 évet várni, amíg az utasok ismét ideszoknak. És adok egy másik tippet is: ki kellene adni a vonal nyári menetrendjét az éves menetrendben. Röhej, hogy az emberek nem tudják megtervezni nyári az utazásukat június elejéig! RÖHEJ-RÖHEJ-RÖHEJ!!! Így ne is várja el senki, hogy lesz utas! Nem másra kell ujjal mutogatni, hanem megcsinálni jól azt, ami évtizedekig működött...
"jövőre majd épp Fehérváron kell...amire azt mondod, hogy nem jó...:) de ha Füreden kellene, az sem lenne jó....:("
Látom, Te nem érted az átszállás lényegét! Akár Fehérvár, akár Füred, az átszállás ROSSZ! Az emberek NEM SZERETNEK ÁTSZÁLLNI!!! Inkább eldöcögnek fél órával tovább, mintsem átszálljanak! Le az átszállással, le a Takttal a 29-esen! ;-)
"...de tudok 1 megoldást: zárjuk be télre a vonalat!!!"
Na, ez egy tipikus MÁV-os megnyilvánulás volt. Akár van közöd hozzájuk, akár nincs! :-) Persze, az a gyógyír a beteg gondjaira, ha átsegítjük a túlvilágra, akkor legalább nem szenved tovább, ugye? Pedig lehet, hogy csak az "orvos" nem ért hozzá, amit csinál... A MÁV egy tipikus magyar orvos - a háta közepét látná hamarabb, mint a betegeket. Pedig belőlük él!
(Nem a dokikat akarom ezzel szídni, köztük is biztosan van rendes, de az elmúlt két évben több ismerősömet tették el indokolatlanul, vagy tették majdnem el indokolatlanul láb alól! A magyar eü. rendszer és a MÁV minőségi mutatói kvázi egymással szinkronban zuhannak a béka segge alatt ülő béka segge alá...)
"ukkel bácsi mit szólsz hozzá?"
ukkel bácsi nem szóljon hozzá, foglalkozzon csak a kisforgalmú mellékvonalakkal! :-)
Valóban, ez "csupán" pénzkérdés. De ezt a menetrenddel együtt akarja a Start lenyomni az önkormányzatok torkán!
"Meg 3x annyiba kerül..."
A háromegységes Desironál már nem hiszem, hogy 3x annyit fogyasztana a hatkocsis Csörgő... Persze, januárban nem kell, csak a nyári menetrendről beszélek. Ezt is írtam a legelején!
"A döglésnek nem inkább a hanyag karbantartáshoz van köze?"
Meg ahhoz, túlságosan erőltetik a gépeket - 2-3 km-enként megállás, gyorsítás. De ha majd fizetni kell a késésért, amit a Start áthárít a Trakcióra, az meg a Gépészetre, akkor meggondolják, hogy ne vegyenek-e inkább tíz Herkulest vagy 66-ost a nyári forgalomra...
"Az, hogy nincs ész a technológián miért a menetrend hibája...?"
Jajj, kicsit uncsi már ez a visszakérdezgetés! :-) Az utas leszarja, hogy a menetrend hibája, a rendelkezőé, a forgalmistáé vagy azé, aki még nem tudott egy valamire való állomást faragni pl. Tapolcából. Neki az a lényeg, hogy a vonat menjen, és időben menjen!
Ha minden nap 20 percet kell várni a 8801-re, akkor indítsák hivatalosan is a "csatlakozó" Dezsőt 16.23 helyett 16.50-kor. De ne az legyen, hogy december eleje óta minden nap kirohan az ember az állomásra 16.20-ra, aztán ott dekkol 20-30 perceket. Az idén már volt kettő alkalom, amiről tudok, hogy nem várta be a 8801-et. Hol itt a következetesség?
Az emberek zúgolódnak a vonaton, de persze panaszlevelet nem ír senki, mert tök FELESLEGES, a MÁV mindig magyarázkodik, másra mutogat, sohasem ismeri el a hibáját. Arról pl. szó sem lehet, hogy kuponokat osztogasson a megvárakoztatott utasnak, a 250 Ft-os menetjegyét meg csak nem utalja vissza, mert több vele a költsége, ugye?! És akkor nagy kéjesen jön a valóságban 16.50-kor induló vonaton a kaller és elkéri a menetjegyeket. Pofátlanság! A Start illetékese meg vigyorogva azt mondja, hogy nekik nem küld senki panaszleveleket. Kapják be!
OK, nem a menetrend hibája, hogy a másik vonat késik, de az vajon miért késik? Nem lehet, hogy a 8801 menetrendjében vagy annak egy csatlakozó vonatának a menetrendjében van valami elcseszve? És immáron 9. hónapja senki nem tesz ezellen semmit? Ez sem a menetrend, a menetrend szerkesztők, illetve azok kompetens feletteseinek a hibája? A feleségem lassan megszül, de a MÁV-nak nem elég kilenc hónap arra, hogy beállítson egy csatlakozást...
Szóval nem azt kellene nézni, hogy mi a menetrend és mi nem a menetrend hibája, hanem szolgáltatni kellene, de nem ám a folyamatos bosszúságot! Sajna ebből a magyar vasútból sohasem lesz igazi szolgáltató vasút, akár Start, akár Szart. Mert mindenki valaki másra fogja majd a dolgokat, sehol egy ember, aki változást tudna hozni. Még ha vannak is jó szakemberek, jó vasutasok. De a rendszer elnyeli őket. Tudom, nem a menetrend hibája! De mielőtt másra mutogatnánk, mindenki nézzen szét saját háza táján!
Nem az utazóközönség felvetéseit kellene a rendelkezésre álló technológiára hivatkozva lesöpörni az asztalról, hanem a technológiát kellene az utasok igényeihez igazítani! Könnyű azt mondani, hogy nincs megfelelő motorvonatunk, meg nincs villamosítva a vonal. Ezért tart ott a MÁV, ahol tart! A pénzeket lenyúlják és aztán széttárják a kezüket, hogy nincs rá pénz... Tudom, nem a menetrend hibája. Csak éppen lassan észre kellene vennie az illetékeseknek, hogy az emberek a hülye dumát már nem veszik be!
Nem baj, majd jön az Orangeways, aztán a Start elmehet, ahová akar! Valakik kézzel-lábbal ragaszkodnak az állami szolgáltatáshoz, miközben itt már réges-régen régiós vagy magánvasúti szolgáltatás kellene működjön! Ne félj, ők megmondanák, hogy ez meg ez a megálló felesleges, és kicsikarnák vagy megteremtenék a pénzt 1-2 állomásközön a kétvágányúsításra meg talán a villamosításra is, mert megérné nekik! Nekik megérné...
"vagy lehet, Te nem látod az összefüggéseket, illletve kinek mi lenne a dolga a vasútnál....? Tessék megmondani Tapolcán az állomásfőnöknek, hogy elfelejthetné a rezsimbeli beidegződéseket a vágányszámok tekintetében..."
Szerinted az állomásfőnök határozza ezt meg? Ki is az, aki nem látja, hogy kinek mi lenne a dolga a vasútnál?? :-)
Ismétlem: az utas magasról tesz rá, hogy kinek mi a dolga. Neki vagy megy jól a vonat, ami kényelmes, vagy az történik, ami szinte minden napos eset: "Mama, nézd, az új szuper vonattal megyünk!" (Desiro...) Aztán 16.50-kor: "Mama, nem is olyan szuper ez a vonat, mert nem megy ez sehova! Csúnya vonat!" (Desiro...)
Már ha eljutott az ágyazaton a hatodikra és fel tudott szállni bokatörés nélkül, vagy hogy el ne csapná a közben az ötödikre bejáró Bézé...
"Hát, a menetirányítás dolga is a menetrend hibája már?"
Azé, aki összeállította a menetrendet, elfogadta, alkalmazza, és nem szól ellene, hogy faszikám, mi a pöcsért vered már megint el a vonatomat plusz öt perccel, amikor a kettesről is ki tudott volna járni! Akkor most ki is nem látja az összefüggéseket?
Mellesleg: vasutas ez is, vasutas az is. Oldják meg maguk közt a problémáikat, ahogy évtizedekig megoldották, ne az utasra hárítsák! Könnyű az utasokra hárítani mindent, gyakorlatilag csak erre tartja még őket a Start meg az állam, de persze mindkettőnek jobb lenne, ha nem lenne utas... Farok csóválja a kutyát!
"ja, hogy most az Sv-Füred szakasz nagy forgalma miatt kell sok kocsit Tapolcáig cibálni...akkor most milyen menetrend is lenne jó?"
Amiben van napi három igazi gyors Tapolcáig, napi 3-4 közvetlen gyorsított Bp-ről, amelyek a Balaton-part belső forgalmát is kiszolgálják, és utána jöhet még annyi füredig közlekedő betátjárat (gyors, vagy személy, az nekem már mindegy), amennyit az ottani nagyobb forgalom még igényel. A tapolcai vonatoknak nem kell hosszúnak lenniük! De az ne megint az utas baja legyen, hogy nincs megfelelő motorvonat vagy MÁV-ék nem akarnak Füred-Tp közt a hosszú gyorsról leakasztott kettő-három kocsival közlekedni. Oldja meg, azért (lenne) ő a szolgáltató vasút!
"Most akkor gyors eljutás kell, vagy mindenütt megállás... mert a kettő dolog ellentmond egymásnak... - szerintem:)"
Téged vasutasból faragtak, hogy ilyen értetlen vagy? :-) Legyen napi három gyors eljutás és napi 3-4 másik eljutás, ami közvetlen és mindenütt megáll. És nem kell emiatt taktozni!
"Főleg, hogy nem tudna máskor bemenni a Délibe, mert nem csak a tapolcai vonatok vannak át Fehérváron túl...."
Üdvözlöm a kedves szagértőket! Ha a szabad hozzáférés szellemében megjelenne itt egy magánvasúti szolgáltató és megrendelné a menetvonalat be a Délibe, nem adnának neki? Dehogynem! Vagy vegyük úgy, hogy a MÁV részéről a 29-es utasai le vannak szarva?? Köszönjük, ezt már eddig is eléggé éreztük... Nincs lehetetlenség csak tehetetlenség! Van egy órában két gyors meg 2-3 személy Fehérvár és a Déli közt, ebbe nem igaz, hogy nem fér bele még egy gyors.
Mondjuk olyan felállást is el tudnék képzelni, hog szombathelyi gyors vinne füredi stokkot, mert annak mindegy, hogy Bobán akad le róla valami, vagy Fehérváron. Egerszegre meg közvetlen vonat menne a bobai deltán, arról meg Ukkon akadna le kettő kocsi Tapolcára. Talán gyorsabban odaérne, mint az északi parton, és az egerszegiek is csak nyernének ezzel!
"Minden lokálpatrióta csak a saját érdekeit nézi,s azt szeretné, azok mindenki más érdekei elé álljanak... Aki nem hajlandó rendszerben gondolkodni, az jobb, hogy nincs a tűzben."
Ezzel szerintem most célt tévesztettél! Nem lokálpatriótaság az, ha az általános butaságot és nemtörődömséget akarjuk kiküszöbölni! És helyi lakosként is azt mondom, hogy inkább vesszen Lábdi meg Örs meg Rendes, ha ez az ára egy jó menetrendnek. De -sajnos- most azt látom, hogy nem ez az ára, ennél sokkal alapvetőbb dolgokat kellene előbb tisztába tenni!
Épp ezért mondom, hogy felesleges az ütemes menetrend, legalábbis ilyen menettartamok és késések mellett. El kell felejteni a Taktot, helyette gyors és közvetlen vonatokat kell indítani, a megfelelő időszakban.
"Honnan? jaj bocs, ezek csak a jegyet váltók.."
Van napi kb. 900 leszálló utas Füreden és ugyanennyi Tp-n, utasszámlálás alapján. Hogy honnan, azt nem tudni, de ebben mindenki benne van, a nyugdíjasok is.
"Számos olyan település van fővonalakon az országban, melynek budapesti forgalma biztosan nagyobb, mint az északi part nyugdíjastanyáié...:)"
A menetrend hibája! Vagy legalábbis azé, aki szerkeszti! :-) Ez a tyúk és tojás esete. Ha szar a menetrend, akkor nem lesz utas, de ha nincs utas, akkor nem áll meg a vonat, és még kevesebb utas lesz...
Azért egy különbség van: itt most csak a nyári szezonról beszélünk, és nyáron igencsak megnövekszik a Balaton parti települések forgalma. Jellemzően Bp-ről vagy budapesti átszállással érkeznek az emberek. Az utasadatokon lehet vitatkozni, de -mint észrevehetted- én is azt mondom, hogy nem kell minden órában közvetlen vonat. Elég napi 3-4 alkalommal. Sokkal jobban örülnének a félórával hosszabb menetidőnek az utasok, mint a bizonytalan kimenetelű átszállásnak.
"Vajon ha az önkormányzatok szembesülnének azon díjtételekkel, amelyekbe kerül az adófizető országnak a 29es menti bohózat egész évben, akkor mit mondanának?"
Azt, hogy kiemelt üdülőkörzet, amiből adók révén ugyancsak jócskán kaszál az állam! Meg aztán nézd meg, mennyibe kerül a többi bohóckodás az ország többi részén, egész évben...
Amit én felvetettem, az kevesebb vonatot jelentene, tehát kevesebb költséget is.
Pláne, ha mondjuk a szolgáltató azt mondaná, hogy kérem, itt mehet ilyen vonat, de a többletköltséget tessék kifizetni...
A "szolgáltató" (...) ne mondja, mert tőle az állam rendeli meg! És ki is fizeti neki. Ugyanakkor, ha a régió valamit megrendel, akkor azért VONATOT kapjon, ne már Bz-t vagy Hörgőt Bhv-val/By-nal... Azért inkább a Start fizessen nekünk, hogy elviseljük ezt a múlt század közepéről itt ragadt csökevényt...
"És Füred-Sv között meg menjen 1más nyakán két sűrűn megálló vonat...."
Nem figyelsz! A gyors Sv-Füred között csak Almádiban álljon meg, a többi dolga a másik vonaté!
"de ha a települések vállalják, hogy a gyors csak 2-3 helyen áll meg összesen...amit kétlek, ismerve az ilyen vezetőket az ország más részén...:("
Ez nem a menetrend hibája! :-)
"Gyos kereszt? Hol legyen.... lehetőleg olyan helyet javasolj, ahol az egyik áll csak meg - forgalmi okból feleslegesen...:)))"
Nekem tök mindegy hol a kereszt, akár Üdülőtelepre is telepíthetnek kitérőt, ha arra van kedvük, a lényeg, hogy ne legyen meghirdetett megállás a menetrendben!
"Ne legyen munkás kisvonat, de legyen pesti nagy szerelvény???? gratula...."
Ezt honnan következtetted? Nem ezt írtam. Arról a 8-9 megállóról beszélek, ami szerintem tök felesleges. De egye fene, álljon meg ott is napi max. három személy, ami a többi megállóról és állomásról a munkásokat, iskolásokat egyébként is elviszi - ám a pesti vonatok éppen hogy ne álljanak meg!
Mondom ezt "lokálpatriótaként", aki rendszeresen használom pl. Lábdi megállót, de tök felesleges Tördemicnek két leszállóhely, az emberek max. gyalogolnának 15-20 percet vagy kijönne értük valaki, ha annyira nem bírnak menni. Örsnél ugyanez a helyzet, meg szerintem Rendesnél is. Szívem szerint Gulácsot is megszüntetném, alig használják, de onnan már 2 egész km-t kellene menni Tördemicig, biztosan baromira fel lenne háborodva az egész település meg kistérség ekkora pimaszság láttán! :-)
"Nincs itt ellentmondás, csak te az ütemesben gondolkodol, én meg nem!" Ez nem baj...de amikor majd azt lehet hallani, hogy "mé' csak ennyi vonat van?", akkor majd állj ki eléjük:)
"Elfér egymás mellett a napi három gyors meg a napi 3-4 közvetlen Bp-i gyorsított személy, és akkor felesleges óránként/kétóránként leosztó járatot indítani, elég csak a holt időben, megvan a belső forgalom kiszolgálása is - nap közben, nyáron!" Aham, épp holtidőben indítasz leosztó járatot, tehát pont akkor, amikor kevesebben vannak...:) kevesebb utas->több vonat....jó analógia.... ..és akkor ugye a csúcsban a leosztó szerelvény álljon, hisz akkor nincs leosztás...:)
vagy mondjam úgy, hogy a csúcsban növeled meg a távolra utazók menetidejét?
"Mert ne keverjük a téli forgalommal! Kell a francnak hat kocsi télen!" Mégis rajta van...még nyáron is hétközben...:(
"És semmivel sem kerül többe ezt a hét vonatot majdnem töküresen elcibálni Tapolcáig, ami között lenne igazi gyors meg közvetlen Bp-i gyorsított személy, mint a mostani kétóránként közlekedő "nemgyors" gyorsakat..." Minek Tapolcáig elcibálni egyáltalán? Azért ugye nem mondod, hogy a csörgő ingyen gyorsít fel 60-ra minden megálló után....
"Az ÉN véleményem szerint az utasok sokkal többre értékelik a napi 3-4 közvetlen eljutási lehetőséget, még ha lassabb is egy fél órával, mint azt, hogy óránként vagy kétóránként megy a vonatuk, de át kell róla szállni és egy órát kell dekkolni vagy aluljárózni kell Fehérváron, ahol egy távolsági gyorsra kell felpréseljék magukat, ami késhet is meg zsúfolt is lehet, és még az is előfordulhat, hogy a 29-esről érkező vonat késése miatt nem éri el; és ugyanezt vissza..." Igen, ez a Te véleményed...de nem biztos, hogy az utasoké.... Vagy akkor miért csökkent sokkal nagyobb mértékben az utasszám a 29esen az elmúlt években, mint pl. a 81-esen? Holott utóbbinál megszűnt a közvetlenség is...:(
Az átszállást meg látom, még most sem érted.... jövőre majd épp Fehérváron kell...amire azt mondod, hogy nem jó...:) de ha Füreden kellene, az sem lenne jó....:(
...de tudok 1 megoldást: zárjuk be télre a vonalat!!! :)
Nincs itt ellentmondás, csak te az ütemesben gondolkodol, én meg nem! Elfér egymás mellett a napi három gyors meg a napi 3-4 közvetlen Bp-i gyorsított személy, és akkor felesleges óránként/kétóránként leosztó járatot indítani, elég csak a holt időben, megvan a belső forgalom kiszolgálása is - nap közben, nyáron! Mert ne keverjük a téli forgalommal! Kell a francnak hat kocsi télen!
És semmivel sem kerül többe ezt a hét vonatot majdnem töküresen elcibálni Tapolcáig, ami között lenne igazi gyors meg közvetlen Bp-i gyorsított személy, mint a mostani kétóránként közlekedő "nemgyors" gyorsakat...
Az ÉN véleményem szerint az utasok sokkal többre értékelik a napi 3-4 közvetlen eljutási lehetőséget, még ha lassabb is egy fél órával, mint azt, hogy óránként vagy kétóránként megy a vonatuk, de át kell róla szállni és egy órát kell dekkolni vagy aluljárózni kell Fehérváron, ahol egy távolsági gyorsra kell felpréseljék magukat, ami késhet is meg zsúfolt is lehet, és még az is előfordulhat, hogy a 29-esről érkező vonat késése miatt nem éri el; és ugyanezt vissza...
"Ne menjen, de ha lehet látni, hogy szar az idő és megindul a nép, akkor tudjon a H-SZART bővíteni, legyen tarcsiban 1-2 egység!" Ez nem menetrendi kérdés....
"A mozdonyos szerelvény annyival jobb, hogy könnyebben bővíthető." Meg 3x annyiba kerül... nem az ellen van bajom, hogy mozdonyos, hanem hogy januárban is 6 kocsit visz....
"De egy egyvágányú, nem villamosított fővonalon nem biztos, hogy beválik, különösen, ha sok a döglés, a már eleve késve induló vonat (csatlakozások, stb.), és szar az állomástechnológia." A döglésnek nem inkább a hanyag karbantartáshoz van köze? Látja a Bz, hogy ütemes menetvonalon megy: "b@sszameg, mindjárt ledöglök, megmutatva, hogy minden ettől a fránya ütemes sz@rtól van..."
"Lehetne a meglévő infrastruktúrával is jobbat alkotni, csak ahhoz ész is kellene..." Az, hogy nincs ész a technológián miért a menetrend hibája...? én megint nem értem... ..vagy lehet, Te nem látod az összefüggéseket, illletve kinek mi lenne a dolga a vasútnál....? Tessék megmondani Tapolcán az állomásfőnöknek, hogy elfelejthetné a rezsimbeli beidegződéseket a vágányszámok tekintetében...
"Most annyira zsúfolt, feszített a menetrend, hogy nincs lehetőség korrekcióra. Ha valahol késik egy vonat, egész napra elveri az egész vonalat." Hát, a menetirányítás dolga is a menetrend hibája már? feszítettség: a gyors nem feszes, 8 kocsival is van benne tartalék... a személy sem az, ha motorvonat... ja, hogy most az Sv-Füred szakasz nagy forgalma miatt kell sok kocsit Tapolcáig cibálni...akkor most milyen menetrend is lenne jó?
"A közvetlen pesti gyorsvonatoknál indokolatlan a kétórás ütem, az északi part belső forgalmát ellátó vonatoknál viszont meg kell hagyni a bővítés lehetőségét." Menjen akkor óránként személy Füredtől Tapolcára..annak is több értelme lenne...:) Ja, akkor a gyors már felesleges lesz...:(
"Tapolca autóval 2 óra, vonattal 4..." Most akkor gyors eljutás kell, vagy mindenütt megállás... mert a kettő dolog ellentmond egymásnak... - szerintem:)
"Meg kellene fontolni, hogy elmenjen-e a dízel Bp-ig! Az is jelentene 10 perc menetidő-rövidítést. Főleg, ha kerülni kell Pusztaszabolcs felé!" Főleg, hogy nem tudna máskor bemenni a Délibe, mert nem csak a tapolcai vonatok vannak át Fehérváron túl.... ..de ezt már korábban is leírták hozzáértők...
Nem Neked, csak úgy általánosságban: minden lokálpatrióta csak a saját érdekeit nézi,s azt szeretné, azok mindenki más érdekei elé álljanak... ..aki nem hajlandó rendszerben gondolkodni, az jobb, hogy nincs a tűzben.
"Júliusban átlag napi 5000 utas. " Igen? 25 vonaton, ez max 200... ja, de ez akkor is ennyi, ha 5 helyen volt 1-1 rövid távú 40 fős csoport és kész....
komolytalan számok...:(
"Tapolcára ugyanannyian utaznak, mint Füredre." Honnan? BP-ről? Hát ha a 8000 egyenlő 1500-zal, akkor lehet? jaj bocs, ezek csak a jegyet váltók...lehet akkor Tapolca nyugdíjas világfőváros...meg vasutas...:) vagy azt el tudom hinni, hogy Révfülöpről ugyanannyian mennek Tapolcára, mint Füredre....:))))
"De osszuk el hétvége és hétköznap közt, akkor lehet, hogy kijön a hétvégi napi 10.000 és a hétköznapi 2-3000 utas..." Eleve hibás és torz adatokat osztogass nyugodtan, én nem venném be rá a ciánkálit:)
"A baj az, hogy nincs igazán gyors gyors, hogy sok helyre nincs közvetlen vonat, és az, hogy ahelyett, hogy csinálnának ilyet is meg olyat is, ahelyett erőltetik ezt a kurva ütemes menetrendet." Miért kellene mindenhova folyton közvetlen vonat? Számos olyan település van fővonalakon az országban, melynek budapesti forgalma biztosan nagyobb, mint az északi part nyugdíjastanyáié...:) ...és mégsem áll meg ott a közvetlen pesti vonat, még villanymozdonnyal sem...itt meg a csörgővel bohóckodunk...:( Vajon ha az önkormányzatok szembesülnének azon díjtételekkel, amelyekbe kerül az adófizető országnak a 29es menti bohózat egész évben, akkor mit mondanának? Pláne, ha mondjuk a szolgáltató azt mondaná, hogy kérem, itt mehet ilyen vonat, de a többletköltséget tessék kifizetni...vajon megér-e ezen településeknek vonatonként 100000 forintot az, hogy a Bz helyett berregjen a gázolajzabáló?
"Szerintem kellene a régi jó három pár gyors, de azok tényleg azok legyenek, aztán hajnalban, késő délelőtt és késő délután 1-1 közvetlen vonat Bp-ig, amik Füreden taliznak a gyorsokkal, hogy aki akar, az átszállással gyorsabban eljusson, aki meg nemakar átszállni, az közvetlenül is mehessen. " És Füred-Sv között meg menjen 1más nyakán két sűrűn megálló vonat.... de ha a települések vállalják, hogy a gyors csak 2-3 helyen áll meg összesen...amit kétlek, ismerve az ilyen vezetőket az ország más részén...:( Gyos kereszt? Hol legyen.... lehetőleg olyan helyet javasolj, ahol az egyik áll csak meg - forgalmi okból feleslegesen...:)))
"Én amúgy megszüntetnék pár megállót, legalábbis a 29-es vonatainál: Reptér, Batyesz, Főkajár felső, Aszófő (csak forg. kitérő maradna), Örvényes, Szepezdfürdő kérdőjeles, Rendes, Örs, Lábdi. Ezzel már majdnem húsz percet lehetne a menetidőn spórolni." Verd át az érintett településeken...bár 20 percet azért nem fogsz spórolni...
"Vagy lehetne napi max. három személy, ami a munkába, iskolába járást biztosítja, de aztán kész. Nem igaz, hogy az emberek nem tudnak egy km-t gyalogolni vagy autós eljutást megoldani, az IC-re bezzeg 10 km-t is ráautóznak." Ne legyen munkás kisvonat, de legyen pesti nagy szerelvény???? gratula.... fizeted? :)
de előtte meg odavoltál, hogy mi az, hogy Füredtől leosztó személy megy, s cserébe a napi 50 utas alatti megállókból a másik napi 50 utas alatti megállókba Füred túloldalára nem lehet közvetlenül eljutni....
:)
ahova BP-ről nyáron van napi 30 utas, oda hány követlen vonat kell vajon? napi 1? 2? 4? vagy jobb lenne mondjuk egy sem,de cserébe RENDSZERES (ezt csak az tudja értékelni, aki már tapasztalta), kiszámítható jó átszállás a peron két oldala között?
Mindenki a kiinduló állomásához legközelebb akar átszállni a gyorsra. A tördemiciek Badacsonyban, ábrahámiak Ravefülöpön, azon túliak Füreden. Fehérváron szar, mert aluljárózni kell, addigra már megtelik a gyors, a korcsmárost sem ismerik... :-)
Szóval szerintem a fehérvári átszállás erőltetését el kellene felejteni!
Ne menjen, de ha lehet látni, hogy szar az idő és megindul a nép, akkor tudjon a H-SZART bővíteni, legyen tarcsiban 1-2 egység!
Ezt hívnák szolgáltató vasútnak.
A mait hívhatod pocsékolónak vagy rablóbandának, mindegy. A lényeg, hogy akár ez, akár az a megnevezése, tökéletesen rugalmatlan!
A mozdonyos szerelvény annyival jobb, hogy könnyebben bővíthető.
Jó dolog az ütemes menetrend, kétvágányú fővonalon meg pár Bézével kiszolgált mellékvonalon. De egy egyvágányú, nem villamosított fővonalon nem biztos, hogy beválik, különösen, ha sok a döglés, a már eleve késve induló vonat (csatlakozások, stb.), és szar az állomástechnológia.
Miért a nyíri meg a Dezső indul Tp-n a VI-ról? Hogy meg kelljen várnia, amíg kijár a keszthelyi/kaposvári? Plusz 2-3 perc, egy eleve a csatlakozás miatt késő vonatnál! Lehetne a meglévő infrastruktúrával is jobbat alkotni, csak ahhoz ész is kellene...
Most annyira zsúfolt, feszített a menetrend, hogy nincs lehetőség korrekcióra. Ha valahol késik egy vonat, egész napra elveri az egész vonalat.
A közvetlen pesti gyorsvonatoknál indokolatlan a kétórás ütem, az északi part belső forgalmát ellátó vonatoknál viszont meg kell hagyni a bővítés lehetőségét.
Tapolca autóval 2 óra, vonattal 4...
Meg kellene fontolni, hogy elmenjen-e a dízel Bp-ig! Az is jelentene 10 perc menetidő-rövidítést. Főleg, ha kerülni kell Pusztaszabolcs felé!
Júliusban átlag napi 5000 utas. Tapolcára ugyanannyian utaznak, mint Füredre. De osszuk el hétvége és hétköznap közt, akkor lehet, hogy kijön a hétvégi napi 10.000 és a hétköznapi 2-3000 utas...
A baj az, hogy nincs igazán gyors gyors, hogy sok helyre nincs közvetlen vonat, és az, hogy ahelyett, hogy csinálnának ilyet is meg olyat is, ahelyett erőltetik ezt a kurva ütemes menetrendet.
Szerintem kellene a régi jó három pár gyors, de azok tényleg azok legyenek, aztán hajnalban, késő délelőtt és késő délután 1-1 közvetlen vonat Bp-ig, amik Füreden taliznak a gyorsokkal, hogy aki akar, az átszállással gyorsabban eljusson, aki meg nemakar átszállni, az közvetlenül is mehessen. Visszafelé (párosban) esetleg annyit variálnék, hogy a hajnali gyorsról Almáditól leosztó személy csatlakozás, a Fehérvártól mindenhol megálló gyorsított meg egy órával később induljon, a nyaralóknak, kertészkedőknek nem feltétlenül kell már de. 10-re célhoz érniük. A gyors kereszt viszont értelemszerűen nem feltétlenül kell Füreden legyen.
Tervezgethetnék, hogy ez megvalósítható-e, de szoftverrel könnyebb lenne.
Aztán az üresen hagyott időszakokba meg be lehet húzni Bp-Füred gyors, Sv-Tp-Keszthely Desiro, Záhony-Tp és DÉLI-Sv-Tp-Sm menetvonalakat. Bár én egy közvetlen mikolci vagy szegedi gyorsot is kipróbálnék :-)
Na, majd az élet eldönti, hogy mi lesz. Én amúgy megszüntetnék pár megállót, legalábbis a 29-es vonatainál: Reptér, Batyesz, Főkajár felső, Aszófő (csak forg. kitérő maradna), Örvényes, Szepezdfürdő kérdőjeles, Rendes, Örs, Lábdi. Ezzel már majdnem húsz percet lehetne a menetidőn spórolni.
Vagy lehetne napi max. három személy, ami a munkába, iskolába járást biztosítja, de aztán kész. Nem igaz, hogy az emberek nem tudnak egy km-t gyalogolni vagy autós eljutást megoldani, az IC-re bezzeg 10 km-t is ráautóznak.
"De gondolom ez kb. az az egy óra, amennyivel a gyors után Sv-ről induló Dezsőnek több kell a Füredig való eljutásig, ennélfogva kikerülhetetlen." Nem amiatt van az...
1. utas jelentős számban Füredig van, lejjebb nem nagyon, 2. Füredig lényegében lehet adni óránként eljutást BP-ről, egyszer közvetlen gyors, máskor fehérvári átszállás formájában, 3. Füred alá mi legyen? Mert itt a gyors jogosan hagy ki sok megállót, utas ugyanis minimális a többségükön, pláne távolsági. Ők hol szálljanak át a pesti vonatra? Füreden vagy Fehérváron? Ez jó kérdés lehet, elsősorban a fizető utasok,s nem nyugdíjasok számára... Én már hallottam mindkettő mellett és ellen érveket:)
"Nekem egyébként tetszik az idei menetrend, bár kíváncsi lennék teljes nyárra vonatkozó kihasználtsági adatokra." Hááát...a dezsők duplán a látottak alapján feleslegesek Tapolcáig, 60-70 utas a max. Füred után... a gyorsok is elmehetnének nyugodtan hétközben 5 kocsival, a 200 ember azokon is elférne akkor...
"Na meg a jelenlegi gördülő állománnyal és pálya infrastruktúrával eléggé rossz a menetrendszerűsége, talán a kevesebb több lenne." Nem feltétlen, a mostani menetrend is tartható a gyorsokra,a személyekre meg akkor, ha a csörgő max. 4 kocsit visz, vagy ha a személy motorvonat... de valakinek nagyon kell a 6 kocsi megállítgatása 2km-enként biztosan, ezért van mindenütt megálló nagyszerelvény is...:)
"Szerintem az egy egységes Desiro Tapolcára rémálom, pl. ha összejön pár zánkai gyermekcsoport egy hűvösebb napon, akik mennének Tapolcára tavasbarlangot látogatni, nem férnek fel." hajjaj...és 1 napi tömegért menjen 70napon át dupla 40 utassal....
" A füredi egyórás csatlakozás sem tűnik túl szerencsésnek, mert ha valaki mondjuk Csopakról akar menni Badacsonyba, akkor oda-vissza már két órát veszít az idejéből." 1.Lehet aki ezt kitalálta, az tudja, mennyien vannak a kicsikből a kicsikbe... 2. a csopaki gyors megállásnak mondjuk több értelme lenne, mint most a csajáginak...
bár én ezt nem tudhatom, csak mikor arra tévedek néhanapján, akkor így látom:)
Szerintem nem lenne olyan rossz, ha nem lenne egy óra várakozás Füreden. De gondolom ez kb. az az egy óra, amennyivel a gyors után Sv-ről induló Dezsőnek több kell a Füredig való eljutásig, ennélfogva kikerülhetetlen.
Nekem egyébként tetszik az idei menetrend, bár kíváncsi lennék teljes nyárra vonatkozó kihasználtsági adatokra. Na meg a jelenlegi gördülő állománnyal és pálya infrastruktúrával eléggé rossz a menetrendszerűsége, talán a kevesebb több lenne. Mit ér a sok vonat, ha ki tudja mikor ér oda...?
Jövőre úgyis nyakig leszünk a 30a felújításában, talán kéne kalkulálni 40-44 útvonallal Sv-t kihagyva.
Borzasztó az az új javaslat. Akkor már úgy kéne menniük, hogy Sv-től Tp-án Keszthelyre menne a személy. Mert aki a személlyel menne mondjuk Káptalanfüredről, Bakaliba stb; azoknak tényleg szívás.
Másik idegesítő, hogy Füredről elmegy a gyors, rá öt percre a személy Tapolca irányába; aztán 2 óráig semmi, érdemesebb lenne úgy megalkotni a menetrendet, hogy óránként jöjjön valami. (most se nagyon így van).
Harmadik, hogy azok a "gyorsok" is egy közröhej, hogy lassan nem lesz olyan megálló, ahol nem állnak meg. Jövőre még Csopakon is tervezik a megállást vele, szóval ez már botrány. Legalább egy reggeli meg esti járat lehetne igazi gyors, ami csak a nagyobb helyeken áll meg, és csökkentett menetidőkkel.
Mindent meg lehetne csinálni, csak elhatározás kérdése. Szóval, ha lehet én menekülök a vonatok elől:-S
Ha választhatnátok, milyen menetrendet szeretnétek jövő nyárra?
Az ideit, vagy olyat, hogy kétóránként gyors a Déliből Tapolcáig, Füreden közvetlen csatlakozással egy Keszthelyig közlekedő egy egységes Desiróhoz, de közben a Fehérvár - Füred között közlekedő kétegységes Desiro nem csatlakozik a Keszthelyihez, hanem egy órát kell Füreden az átszállással várni?
Szerintem az egy egységes Desiro Tapolcára rémálom, pl. ha összejön pár zánkai gyermekcsoport egy hűvösebb napon, akik mennének Tapolcára tavasbarlangot látogatni, nem férnek fel. A füredi egyórás csatlakozás sem tűnik túl szerencsésnek, mert ha valaki mondjuk Csopakról akar menni Badacsonyba, akkor oda-vissza már két órát veszít az idejéből.
Ezt amúgy ma reggel készítettem, sajna a mobil kicsit torzít:
Elvileg most úgy van hogy: M41 2140,2194,2327,2330,2331. M62 310,314,315 Volt M41 2171 meg M62 325 is de azok pénteken este hazamentek Sm-re. Most pontosan nem tudom hogy állunk de majd holnap megnézem:))
Már írtam neked MSN-en is, hogy ez általában teljesen kiszámíthatatlan.
Például 2 napja, pénteken a vonalon dolgozott 4 remot Szergej és csak 3 remot Csörgő. Aztán másnap már a vonalon volt a 224-es Szergej és 2 classic Csörgő is.
Szóval ha a vonal mellett eltöltesz pár órát (akár 1 napot), akkor biztos összefutsz valami clasiccal majd. :)
Egy kéréssel fordulnék hozzátok. Szeretném, ha valaki közületek leírná nekem, hogy a Balatonszepezden megálló vonatok közül melyik csörgős, szergejes, bz-s, ill. desirós? És ha már valaki ennyit is segített volna nekem, letudná írni, hogy pl. a csörgős vonatok közül melyik közlekedik remot csörgővel, melyik classiccal... Ugyanez érvényes a szergejek esetében is... Ha túl nagyot kértem volna, elnézéseteket kérem!
Az év napjainak 10%-ban működik is. Ha mégsem, akkor húzd le az ablakot, ha tudod. Aztán ha fekve is marad, ami nagyon sűrűn megesik manapság, akkor lehet nagyokat nézni a 35 fokos melegben. Nem arra a vonalra való, ennyi.
(2-es vonalon pedig meg lehet kérdezni a vele utazókat, mennyire rajonganak érte).
Félreértés ne essék, a Desirót én is szeretem, csak nem gyorsvonatokra. Sv-TP közt Bzmot meg a retkes Bhv, stb helyett ideális, és azon télen is maradhatna.
Megint kiverem a biztosítékot egyeseknél, de ez a műanyag sz@r közkedvelt itt az északi parton. Ha ennyire rühelli meg utálja mindenki, akkor nem értem miért vannak az áthelyezésük ellen. Ragaszkodnak hozzá a 2-esen, de közben szídják mint a bokrot.
A STOP részéről meg a hozzánemértés már régen, és többszörösen be lett bizonyítva. Meg lehet nézni a nyomorgást már most a vibrátorokon, csak ki kell ugrani az északi partra egy kicsit.
Újra leírom akkor, ha M41-es, M62-es fotókat és írásokat naponta többször is be lehet ide írni, (teljesen jogosan) akkor a Desiro-s témának is ugyanígy helye van és lesz is itt. Akár naponta többször is.
Ez egy fórum: vitára, eszmecserére, véleményezésre, infók megosztásra találták ki. Ezt a funkcióját pedig maximálisan betölti. Akinek ez zavaró, menjen és terepasztalozzon! És ne kötekedjen...
Na végre! :-) A szívemből szóltál! :-)) Szerintem értelmesebb lenne nyitni egy új 29-es topicot, (esetlegesen M41 2305 mellőzésével...) ezt pedig átneveztetni a "29-es vonal és a desirok" címre! :-))
"Kezdesz már nagyon fárasztó lenni ezzel a Desiro témával. Nem tudom, hogy csak engem iritál annyira, hogy ha benézek ebbe a topicba, állandóan a te "csodavonat" utáni sovárgásodat kell olvasnom?"
1. Ugord át a hozzászólásomat.
2. Hála Istennek a Desiro-s téma szorosan kapcsolódik -az egyébként általam nyitott- 29-es topicba!
"Vitatkozni lehet ezen, de már nem nagyon érdemes. Az utazóközönség errefelé kedveli a Desiro-kat. Ha Bp. - Szekszárd között kibírják, gondolom Bp. -Tapolca között is ki lehet, pláne, hogy nem áll meg minden fűcsomónál."
Pontosítsunk: Szekszárd-Pest között a Sugovica az egyetlen közvetlen vonat, kb 2 órás menetidővel. Nekik nem volt és nincs alternatíva. Mennyi lesz a Tapolca-Pest menetidő Desiróval? Az utasoknak itt lesz összehasonlítási alapuk, és a külső után jön a szomorú tapasztalat: 3,5 óra csomagokkal, zsúfolt Desirón nem egy leányálom.
Kezdesz már nagyon fárasztó lenni ezzel a Desiro témával. Nem tudom, hogy csak engem iritál annyira, hogy ha benézek ebbe a topicba, állandóan a te "csodavonat" utáni sovárgásodat kell olvasnom? Meg a demagóg dumád is elég fárasztó már : "hogy az utazóközönség kedveli" Én akikkel beszéltem elősorban az kedveli, aki egyszer már kipróbálta nagy melegbe, vagy még abszólút nem is utazott rajta. Egyetlen előnye, hogy tiszta, és klímás. Tényleges utazóközönség egy tekintélyes része nincs értük különösebben oda-- főleg egy sv-tp távon--.
Álláspontom: Desiro ideális lenne a Bzmotok, vagy a szutyok Bhv-k kiváltására az Sv-Tp !!!! viszonylatban. (Gyorsvonatként járatva kész röhej, de ebbe már nem is akarok belemenni) Kívánom annak,( meg neked is) aki úgy vágyik a Desirós Ic-k, meg gyorsok után, az utazon rajta minden héten 3 napot legalább, aztán utána kiváncsi vagyok a véleményére....
Amúgy 9723 tegnap ismét szólóban közlekedett, megint csak gratulálni tudok. Nyári hétvége, főszezonban, így kell a még maradék utasokat is elriasztani.
Lehet, hogy tényleg elég lesz majd a desiro-s gyors is, hisz lassan elfogynak az utasok. Lehet, hogy ez a cél?!
A napokban valóban aktuális az eslő "görög" származású egységek megjelenése a 29-esen. De Keszthely felé nem hiszem, hogy járnának. Honnan van az infód?
Próbálom kicsit egyetemesebben nézni a dolgot a Te általad használt "jeejeeejeeee"-nél.
A Desiro igenis előrelépést jelent a 29-esen, mint ahogy nyáron is azt jelenti. 2002. nyara óta ígérik ide őket rendszeres forgalomba, itt volt az ideje, hogy megszülessen a döntés. Jó döntés volt a MÁV-Start részéről, hogy a hétvégi gyorsok egy részét ezekből állítja majd ki.
Vitatkozni lehet ezen, de már nem nagyon érdemes. Az utazóközönség errefelé kedveli a Desiro-kat. Ha Bp. - Szekszárd között kibírják, gondolom Bp. -Tapolca között is ki lehet, pláne, hogy nem áll meg minden fűcsomónál.
Majd megtudod! :) Ajánlom a Budapest-Déli - Tapolca távot leutazni vele. Meg majd magyarázd meg a vasárnap este Pestre utazó diákoknak is, hogy miért kell állniuk a csodavonaton....
De ahogy látom te is örülsz, hogy ilyen láma a START. "Azé me van sugovica icén deziró legyen má gyorson is a 29-esen!!! Jeeejeejeeee!" Grat! :)
Szerintem a 30a felújítása miatt úgyis sokmindent állandóan át kell dolgozni, ráadásul ott meg amúgy is vannak "nemhétvégi" vonatok.
A téli 29 azért nem olyan zsúfolt, hogy ott ne lehessen tologatni, de igazság szerint dezsőzéstől függetlenül is kéne télre hétvégi menetrend, mert teljesen más a hétvégi és a hétközi utazóközönség száma és iránya.
Napi 3 vonatnál meg nem kell az ütemességgel erőlködni, senkit nem fog zavarni, ha nem azonos perckor indulnak...
Minden esetre ha tényleg úgy lesz, hogy 18 percet áll a vonat Sv-n, akkor gratulálok az illetékeseknek, hogy sikerült a létező legrosszabb verziót kibulizni, se nem kényelmes, se nem gyors, a káposzta is megrohad, a kecske is éhen döglik.
Tényleg inkább menne végig dízellel néhány Bko, azt kész, már javítottunk.
Egyedül az a baj vele, hogy az utasokat kihasználják vele(és főleg a Tolnaiakat, mert nem a pestiek utaznak rajta gondolom) mivel IC-ként adnak el egy helyközi járatú fapados vonatot; azért a pótdíjért már párnás kocsi járna. De ha ezt az utasok lenyelik, akkor nincs gond. Én mindenesetre örülök, hogy már nem sokáig kell vonatoznom..
Három egységgel közlekedik és Szekszárdtól már gyakorlatilag tele van. Iskolásvonat, nem tudom mi a baj vele, a vele utazók nagy része meg van elégedve, legalábbis az alapján, amit visszahallottam.
Sugovica IC az egyik legnagyobb marhaság de így a jó. Csinálják csak. Ez már csak egy kis vacak vonatocska lesz mellette ebben a balkáni országban. :-)
Azt hiszem nem ez lesz az utolsó vonat ma, ami kerülőúton közlekedik. A déli vonal teljesen megállt, 3 helyen van felsővezeték szakadás. Mondjuk nagy vihar volt az tény.