Keresés

Részletes keresés

demjengi Creative Commons License 2002.02.12 0 0 307
Nekünk is moniliás volt a megyfánk. Nekem azt mondták, hogy vagdossam le a leszáradt ágrészeket és égessem el. Ezért valamit ki kell teríteni a fa alá, hogy össze tudjam gyűjteni. A tavaszi lemosó permetezés után, amikor virágzik permetezni kell majd monilia ellen.
Ennyit tudtam mondani, de én nem vagyok szakértő, csak hasonló cipőben járok.
Előzmény: Vidovszky (305)
tibor0322 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 306
> Miért nem hullott le a levele?
- Az egyik fiatal fánkon nekünk is több maradt, mint szokott (áganként 3-10 levél). Mivel ezek mind tavalyi hajtásokon vannak, így metszés után el lesznek égetve. Jelen esetben talán túl erős volt a fa hajtása (ami nem baj :), és a rövid ősz miatt nem engedte lehullani a leveleit.

> Van még két meggyfánk
- Nálunk az egész faluban kezdenek kipusztulni a meggyfák. Ezt az önporzó (Germesdorfi) cseresznyénk is észrevette, hogy nincs a közelében (már egyik szomszédnál sem) meggyfa. Többek véleménye szerint nem bírja a savas esőt :( a többek között van 1 kertész házaspár is). Hasonló sorsra jutott több fajta szőlő (nálunk pl Zalagyöngye), amit 1x a korára, másrészt szintén a savas esőre fogunk.

Előzmény: Vidovszky (305)
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.11 0 0 305
Sziasztok,
most ez meghalt, vagy csak téli szünet van?
Remélem rámtaláltok!
Aggódom az egyik almafámért. Miért nem hullott le a levele? Ha valakinek tapasztalata vagy tudománya van ezzel kapcsolatban, kérem segítsen!
Van még két meggyfánk, akik alighanem moníliások voltak tavaly(csomókban száradt le a hajtás virágggal együtt). Hogyan tudnám jobb belátásra bírni őket?

előre is köszönöm
Vid...

demjengi Creative Commons License 2001.09.26 0 0 304
Köszönöm Chess. Azt hiszem van otthon Karate. A káposztát már kiszedtem, de a kelbimbót akkor meghintem vele.
Előzmény: Chess (303)
Chess Creative Commons License 2001.09.25 0 0 303
Káposztapoloska szinte biztos. Érzékeny jószág, elviszi egy Karate vagy Basudin 600 EW is, alevéltetű is gyakori jószág ilyenkor, elelnnük is hatnak. Nem kell vele várni a következő évre. Üdv Chess
Előzmény: demjengi (301)
Chess Creative Commons License 2001.09.25 0 0 302
Késett válasz kategóriban utazom mostanában.:-(
A Dithane sok mindenre jó valmennyire, de a lisztharmat elen teljesen haszontalan. A szerencse veled volt. :-) Kén ha nincs túl meleg, Karathane ha baj van és Topas ha meg akarod előzni a lisztharmatot , szükségesek. Üdv Chess
Előzmény: ensingmosing (299)
demjengi Creative Commons License 2001.09.25 0 0 301
Életem első káposzta és kelbimbó termését felzabálja egy (nem egy, hanem hemzsegnek) olyan bogár ami formáját tekintve olyan mint a mezei poloska, de piros mintás a színe. Idén, már mindegy, de jövőre hogyan tudok védekezni ellene?
köszi a választ
Tozatu Creative Commons License 2001.09.11 0 0 300
7-10naponként vegyszerezted,mert egyébként visszajön.Estleg próbáld meg hosszabb,megelőző hatású szerrel.Korábban írtak itt,csak most nem jut eszembe.Tozatu
Előzmény: ensingmosing (299)
ensingmosing Creative Commons License 2001.09.11 0 0 299
Hali!

Figyu, nekem csak egy rózsámmal van bajom. Egy cserépben lévő minirózsámat támadta meg a lisztharmat. Próbáltam mindent, visszavágtam a beteg részeket, vegyszereztem azthiszem Dithane-45-el. Egy ideig jónak is tűnt, de nem telt el egy hónap és visszajött. Én már csak a télben reménykedem, már ha az el tudja pusztítani. El tudja pusztítani?
Üdv. Ensigmo

Frint Creative Commons License 2001.07.23 0 0 298
Szia! Kezd valami élet visszatérni a fűszerpaprikákba, bár a ma reggeli köd(!) és hideg szitálás megint kinyittatja velem a lemezszekrényt...lehet, hogy Bordói lé lesz belőle, aztán már nem merek többet költeni rá, örülök, ha visszahozza a befektetést. Bent a kertben sem sokkal jobb a helyzet, tavaly ilyenkor már őserdei látvány fogadott az étkezési paprikaágyásnál(Albaregia, Pritamin, Fehérözön, Tizenegyes), most meg érésben van, még szedni sem lehet.
A "bombázás" annyi volt, hogy lefújtam Chemotox-al az articsókafejet, két spriccelésért nem veszem elő a gépet...Én sem rajongok értük, de idén látnod kellett volna a levéltetvek áradatát.
Más. Úgy néz ki, hogy megállt a szőlőlisztharmat terjedése, legalábbis a bogyókon. Ugrásra készen állok Falcon-nal. Lassan el kellene kezdeni a kalciumos kezeléseket is az almafán, mert különben nem lesz karácsonyra almánk. Hagyma is vár a sorára, tárolási betegségek ellen kap majd vmit, bár istenigazából egy jó pince kellene - teli borral :-):-) Frint.
Előzmény: Chess (297)
Chess Creative Commons License 2001.07.16 0 0 297
Alapvető gond a klíma, a paprika nem erre a klímára "készült". NAOH SZVSZ vírus ellen szenteltvíz, a vírus mindig a levéltetű rajzással függ össze. Kemény tél után nincs vírus, enyhe után van és levéltetű hasonlóan. NAOH csávázás inkább gyengíti a csírázási erélyt mint javítja a kondíciót. A sav pl. 0,5 %-os sósav 15-20 percig majd alapos lemosás és szárítás utána (1-2 ph értéken tartás a lényeg ennyi ideig, akár tejsaval is) baktérium ellen fontosabb lenne mint a vírus elleni csávázás. De a szokás és a paragrafusok megteszik áldásos dolgukat. !
Szerköltségek kapcsán nem az a drága ami sokba kerül hanem ami nem hatásos.
Rovarkártevők sorában ott a bagolylepkék több faja, kukoriamoly készenlétben :-), kitinszintézisgátló és piretroid kombináció kellenne ellene, de eléggé drága. Viszont hatásos.
Bombázás kapcsán - mindig vitatott volt a szőnyegbombázás hatása, inkább demoralizáló mint hatásos a fő ellenség ellen. A piretroidok kontakt és 12-14 órás hatású szerek, és ami fő bajuk jobban irtják a levéltetvek ellenségeit mint a levéltetveket. Kertemben tiltott szerek mindegyikük. :-)
Előzmény: Frint (295)
Frint Creative Commons License 2001.07.16 0 0 296
Szombaton este viharos aszélcsend volt, meg sem mozdult a levegő, ideális permetezőidő volt. Lefújtam almát, szőlőt, paradicsomot, uborkát. Hosszas hezitálás után a kén mellett maradtam+Dithane+lombtrágya. Szinte lemostam egyenként a fürtöket. Kíváncsi vagyok, mi fog történni.
Előzmény: onobody (290)
Frint Creative Commons License 2001.07.16 0 0 295
Köszönöm az együttérzést, általánosságban gondok vannak idén a paprikával. Eddigi ismereteimet összedobva a paparikavetőmag csávázása: előszőr 1%-os NaOH oldat vírusok ellen, aztán vmilyen enyhe sav a baktérium végett, utána a kombinált csávázás a csírakori és korai gomba és rovarkártevők ellen...elég kacifántosnak tűnik.
Valaki egyszer említette, hogy megsavanyodott tejjel mosták át a magot. Lehet, hogy a tejsavnak ilyan baktériumölő hatása lenne???
A Biomitot én is használom otthon minden permetezésre, de szántóföldön már gondolkodni kell, magas hektárköltsége miatt.
Rovarkártevő ellen már nem kell védekezni? Legutóbb nem tettem bele sz.foszforsav-észtert.
(érdekesség: az articsóka sziromlevelének belseje(!) hemzsegett a zöld levéltetvektől...Piretroiddal megbombáztam)
Előzmény: Chess (294)
Chess Creative Commons License 2001.07.14 0 0 294
Kár érte. :-(
A paprika nem szereti a hideget, 14 C alatt inkább visszafejlődik mint előre. Sok volt a hideg hajnal.És érzékeny lesz mindenféle nyavajára mert rossz a közérzete. :-) Sokat nem lehet segíteni rajta ilyenkor.Meleg és napsütés, meg amit írtál attól többet aligha lehet tenni.
Baktériumra rezek de lehetőleg nem rézoxiklorid, lombtrágyaként Biomit plus, sok benne a hatóanyag és tapad de nagyon. Van benne kalcium is bőven az meg kell a csővégi "napégések" miatt. Egy Bion nevű anyag, kalászosban engedélyezett, tesztelés alatt van baktériumos betegségekre, a növények immunrendszerét aktivizálja még a fertőzés bekövetkezése előtt. A vetőmag savas csávázása erősen mérsékli a baktériumos fertőzési esélyt. Üdv Chess
Előzmény: Frint (284)
onobody Creative Commons License 2001.07.14 0 0 293
Küzdök ellene , talán megfogam!
Szőlőt ennyit még nem permeteztem .
Elég ronda , persze ha a szomszédét nézem
akkor gyönyörü.

Üdv Onobody

Előzmény: Chess (292)
Chess Creative Commons License 2001.07.14 0 0 292
A lisztharmat nehéz eset, külső élesködő. Ha megjelent le kell perzselni kontakt szerekkel pl. kén. Legjobb megelőzni folymatos felszívódó szeres védekezésekkel pl. Topas. Az idei év az övé szőlőben. A legjob szerek sem elég jók ha késve kerülnek kipermetezésre, csak lejáratjuk őket. Ha megjelent akkor Topas 0.3 l/ha + Karathane teljes dózis és 5-7 napra ismétlés. És persze réz a peronoszpóra miatt. Kell neki a mikroklíma, ezért van csak fürtön. Jó zöldmunka most fontos, érje a fény a fürtöket. És fürtöt csak az a szer védi ami eltalálja.
Quadris csak botritiszre és peronoszpórára jó mint tűzoltószer, de lisztharmatra csak mint megelőző. Üdv Chess
Előzmény: onobody (290)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.14 0 0 291
Szia,Mollaci!Bár kételkedtem,de kémiailag nem hihetettlen .De csak a tetűre hat vagy a többi hasznos bogárra is?Tozatu
Előzmény: mollaci (287)
onobody Creative Commons License 2001.07.13 0 0 290
Igen , nálam is ez a helyzet , már repedeznek
a bogyok is .
Ahogy mondod , különösen a saszla.
Már vastagon áll rajta a permetszer.
Érdekes modon a levélen még
egyáltalán nem láttam lisztharmatot , csakis a
bogyón.

Üdv onobody

Előzmény: Frint (289)
Frint Creative Commons License 2001.07.13 0 0 289
Teljesen leböbbentem, amikor tegnap láttam a szőőket...a saszla rouge bogyóit elkapta a lisztharmat, de úgy, mint még soha. Ma hajnalban permetezni akartam de erős szél volt. Valami erős anyaggal megyek neki, de még gondolkodom...
onobody Creative Commons License 2001.07.12 0 0 288
Szia Mollaci!

Én rézkénlét szoktam használni , időnként pedig
Dithane+Thiovit keveréket.
Még soha nem volt gondom a lisztharmattal.
Nálam inkább a peronoszpora sszokott gondot okozni.
A Quadrist-ot nem ismerem , de kiprobálom , holnap
ugyis permetszert kell vásárolnom .
Remélem nem tul drága , mert azért az sem mindegy.

Üdv Onobody


Előzmény: mollaci (286)
mollaci Creative Commons License 2001.07.12 0 0 287
No és még egy adalékot a fahamus levéltetü irtáshoz. A legutóbbi "Ablakban" Bálint Gazda elmondta a működését a fahamunak. Szóval a lug feloldja a tetü kitinjét és elpusztul.A káliszappan is ezt teszi. Sőt azt a ragacsos anyagot amit a tetvek termelnek is feloldja és egy kiadós locsolás vagy az eső lemossa.
mollaci Creative Commons License 2001.07.12 0 0 286
Tisztelt Onobody!
Nálunk a Mátra alján a jégverés okozta sérüléseket Karathane+ Thiovit kombinációval kezelik le ami egyuttal jó a terjedő lisztharmat megállitására is. Megelőzésre viszont jó szivvel ajánlom én is a Quadrist ami minden jellegü gomba (lisztharmat, peronoszpóra, botritisz, és orbánc) fertőzés ellen kiváló hatásu. A virágzástól kezdve 3 x 12 napos blokkban permetezve nem lesz gondod a gombákkal. Előtte és utána lehet felszívódót használni.Pl.Topas Systhane Karathane. Mollaci
Előzmény: onobody (285)
onobody Creative Commons License 2001.07.12 0 0 285
Látom sok a gond , én a szőlővel küszködök.
Nem volt elég a jégverés , mostmár a lisztharmattol
is repedezik a bogyó.
Pedig állandóan permetezem .

Üdv Onobody

Előzmény: Frint (284)
Frint Creative Commons License 2001.07.12 0 0 284
Csak hírből-jó híréből-ismerem az Amistar-t, lehet, hogy jövőre "beveszem a csapatba".
Képzeld több mint 4 hektár(!) fűszerpaprikánkat tett tönkre a Xantomoniás...baktériumos fertőzés!!! Tegnap este néztem a táblát, lesújtó a kép. A máskor már 40cm magas paprika jó ha araszni, az elsó levelek lehullottak. Egyszerűen egy hónapja nem nő a paprika. Vszínű későn vettük ézszre a fertőződést, a sok hideg eső miatt gyorsan szétterjedt. Géppel sem lehetett rámenni, úgyhogy... A napokban kapott rezet, kasumint, lombtrágyát, de még nem látom a hatását. Más években 2-3 kezelés elég volt, idén az 5 is kevés lett. Otthon a kertben sem az igazi az étkezési paprika... Mi van az idén?
Nincs komplett védekezés-technológiai leírásod szántóföldi fűszerpaprikára? Érdekelne, bár most már nagyon úgy néz ki, hogy csak jövőre vehetem hasznát.
Előzmény: Chess (283)
Chess Creative Commons License 2001.07.12 0 0 283
Újabban Quadrist használok szőlőre, zöldségre. Szinte mindenre hatásos, testvére az Amistar zöldségfélékre engedélyezett, csak annyibban különbözik, hogy nedvesítő és felszívódást segítő anyagokkal feljavított. Quadris nedvesítővel így szinte mindenre jó. :-) Üdv Chess
Előzmény: Frint (280)
Chess Creative Commons License 2001.07.12 0 0 282
Sziasztok ! Rég nem jártam erre, festés, mázolás majdnem felért egy költözéssel. A rozsda gomba. Nálam a francia tárkonytövek a körtefák alá kerültek, de ültettem máshová is. Azok rozsdásak lettek, míg a körte alattiak nem. A körtét ugyanis Score- vel permetezem varasodás ellen és nyilván kap a tárkony is belőle.
Előzmény: gitaros (272)
Riza Creative Commons License 2001.07.11 0 0 281
Szellemesek az ötleteid!
Nekem a szőlőre kell nagyon ügyelni.
Ha elkésünk a hálóval, akkor lőttek a termésnek.
Rájöttem, hogy már zöldérésben is szedik a rigók a szőlőt.
Szégyen, nem szégyen, de még a hálóba is bebújt egy rigó. Ott eszegetett.
Kapott a pofájára!
Előzmény: Frint (274)
Frint Creative Commons License 2001.07.11 0 0 280
Átmeneti holtszezon van, de senki ne feledkezzen el a programozott védekezésről(alma, körte, káposztafélék,paradicsom), mert komoly zűröket tud okozni néhány gombabetegség, és rovarkártevő!
josxxy Creative Commons License 2001.07.05 0 0 279
Sziasztok!
Seregély ellen már bevált, remélem rigók ellen is jó.
Egy fémlap mindkét oldalára fényes bevonatot teszel (alufólia), 'S' alakra hajlítod és felszereled egy hosszú rúdra, hogy a szél forgatni tudja. Ezután a fa mellé állítod.
A folyamatos villogást nem nagyon szeretik.
Markó
Előzmény: kopaszgyik (273)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.04 0 0 278
Gitáros,gomba a rozsda.A szereknél nem vagyok szagember,ezért csak azt mondom,hogy a Rubigant használjuk most,esetleg a Dithan M-45-t,de pontosan utánna kéne nézni,jó-e konkrétan a rozsdára,a tárkonyra,meddig nem eheted a tárkonyt stb.Van a Saprol,Antracol,Cinebstb.Tozatu
Előzmény: gitaros (272)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!