3mm a féktárcsák megengedett kopása. Nem sok. 1.5-1.5 mm a két olalán, az csak egy pici váll.
A szerelők 4mm alatt kicserélik a betéteket, azt állítják, hogy nem megy el a következő kartbantartásig. Kb. igazuk is van.
@Ragen
A O3-sal nincs fékes tapasztalatom.
Az O2-es símával sokat szívtam, 6oekm körúl meglobbant a gyári tárcsa, nagyon rázott a kormány fékezésnél. Ebből lett egy kálvária, amit szett 3 féktárcsa és betét áraba került. A megoldás az volt, hogy lebontottam SK az első fékekeket és rájöttem, hogy rozsdásodik a kengyel és a betét megszorúl. Érdemes felemelni az autót és megforgatni a kereket. Ha egy kicsit is szorúl, le kell bontani a kereket és meg kell nézni, hogy miért. Ezen az ábrán be van jelőlve, hogy hol kell megzsírozni a fékekket. Minden jóbb alkatrészboltba lehet kapni fékzsírt.
Ki mit tud az O2 FL változatnál milyen mértékű az energia menedzsment, konkrétabban mennyire lényeges egy akksicserénél a VCDS-el történő akku felprogramozás? (ha az akkut folyamatos táp mellett cseréli az ember, persze nem ugyanarra hanem nagyobbra 61Ah --> 77Ah)
Valamint ha nincs az akkun "BEM Code" akkor azt is fel lehet programozni? (pl.: Exide Premium)
Azóta átértékeltem. Adok neki pozitívat A tolató lámpa kapcsolorol. Bekötök egy relét ami a helyzetjelzore tiltja majd a drlt. de most a családom gyilkol a karácsony projekttel...fa állítás, kültéri izzó...jingle bells, szürke patás, aji csomagolás stb...
Azért nem mindegy az, hogy az adott futásteljesítmény alatt jellemzően autópályán fékezel néha egy keveset 150 kilométerenként, vagy városban araszolsz reggeltől estig. Állandó nagyvárosi használat mellett nem csodálkoznék a 40-50 ezer km alatt elfogyott fékbetéten sem.
Most néztem az olajszintet, 10 000 km telt el csere óta. Nem tenném rá a nyakam de mintha egy kicsit több lenne az olajszint és talán egy kicsit kevesebb a hűtővíz. Ez összefüggésben lehet? Ha esetleg igazam van és tényleg több akkor gondolom ez elég nagy gond ugye?
Köszönöm a választ. Más gondom nincs vele, ezek meg nem olyan nagy gondok. A csomagtérnél valószínűleg a mikrokapcsoló ment el, mert kattanni sem hallom, ha nyomkodom a zárat. A felirat mikrokapcsoló nálam jó lehet bele? Olyanom van, a zár talán hasonlít. A hűtés-fűtés konzolnál kivettem a négy csavart, de az befelé csúszik, nem kifelé. Nem értem. Pont a fülek miatt nem fér ki. Hátulról lett volna berakva? Lehet, hogy ezt majd cserélnem is kellene, mert valószínűleg végleg elment a világítás, de ez sem egy létfontosságú dolog. Csak jöjjön ki.
nekem kétévéves O3-m van és majdnem 60ekm. elkezdett nyikorogni az első fék. És olyan, mintha beállna egy kicsit olyankor. Tisztítani kellene vagy már csere lenne a betét?
A világítás kapcsolót kitudod húzni csak előtte elfordítod, nézd meg nincs átkötve, mert nálam is ez volt. A dobfék sajnos ilyen kb. két évente le kell venni a dobot és kitakarítani. Az első szondát kiméred ha engedi a műszered voltot és lambda értéket is látni, de a másodikat is. Ha nem túl büdös a kipuffogó gáz akkor nem dús a keverék. Nekem lpg gázos és állandó szonda hibát ír de benzinen semmi baja még a check engie is elalszik. Ha nem muszáj nem kell cserélni mert alsó hangon is 25-28e a Bosch NGK nem tudom. A kuplungot is kell légteleniteni ill. folyadékot cserélni nem csak a fékrendszerben. Lehet a felső munkahengered adta meg magát vagy a pedáltengely szorult. Ezeket a gépeket így kell elfogadni ennyit tud korához képest teljesen jó, én Feliciából ültem át ahhoz super.
Ez a nyomorék iPad esküszöm megőrülök. Na szóval az volt a terv hogy az index ez az indextől veszem a delejt. A drlhez meg a helyzetjelzőtől. De ha nincs benne izzó akkor nincs feszültség. Gondoltam akkor megtestelem a helyzetjelzőt is. Így ok indításkor világít de így meg az index nem megy.
Próbáltam volna a dula LED-es index drl kombit installálni az autóba. Terv az volt hogy az index nem az index föl veszem a delejt a helyzetjelző hoz meg a helyzetjelző tol a pozitívat. De ha ki veszem az izzót akkor nincs ott poker 0.36v. Mi lehet ha kiégett az izzó akkor oda nem ad tápot?
a cold test ki lett véve Vcds el. Előtte is LED volt benne
Van 4 literes és 5 literes folyadéktartály, a második a lámpamosós autóknál.
Egyszer, amikor kifogyott, töltsd tele vízzel és addig nyomd a szélvédőre, ameddig kiürűl a tartály. Nem kell neki egy perc sem. Ha csíkoz egy kicsit valamelyik lapát, többet mosod az ablakot...
Nekem kombim van, a hátsó ablakot piszkolja, hetente utánnatőltök, mikor 1 litert, mikor többet. Mindig legyen tele, akkor nem fog jelezni.
Az mitől lehet, hogy kb havonta bejelez a fedélzeti, hogy kevés az ablakmosó folyadék. Persze utántöltők, és újabb egy hónap és megint jelez. Az utóbbi időben nem is nagyon használtam. Ez természetes hogy ilyen gyorsan kifogy belőle? Nincs semmilyen folyás nyom az autó alatt.
A csomagtér csak akkor világít ha az ajtózárnál levő kapcsoló zárja az áramkört, a kesztűtartó talán meg ha ráadod a világítást, a középkonzolt úgy szeded ki hogy, keret lepattint torx csavarok ki és óvatosan kihúzod ha lehet csak meleg helyen csináld, vagy tavasszal mert a müanyag nem szereti a hideget letörnek a körmök és az fog zörögni menet közben.
Ha BFQ gondod van tudok tanácsot adni ismerem mint rendszeres használója.
Az AC-t úgy tudod kivenni, hogy ülés előre hajt, szőnyeg fel, fedelet lecsavaroz, látod a tank tetejét, csatik le, benzincsövek le, leszoritó müanyaggyürűt lecsavarni, és kivenni felfelé az egész szerkezetet egyben van a szintjelzővel, ha kint van szétcsavarozni, és már kezedben is az AC. Meg kell jegyezni hogy volt összerakva mert nem fog visszamenni a helyére, és az úszóra a behelyezésnél vigyázz ne görbüljön meg, mert más szintet fog mutatni mint a valós.
Egy diagnosztika megmondja. Valamelyik szenzor küld egy értelmezhetetlen jelet a computernek. Az letilt, átmegy szervíz (vedekező) üzemmódba. Ekkor világít a sárga ízzitó ikon.
A 2o12-es VW Krafter csinálja ugyanezt. Az is tele van szenzorral.
5 perc alatt megvan a hiba, lehet, hogy csak az egyik csatlakozó nincs összedugva rendesen.
Előjött egy olyan hiba, hogy autópályán ha 100 feletti tempóval megyek és hagyom lassúlni az autót akkor néha előjön az izzítást jelző hiba, és átteszi magát az autó szervíz üzemmódba. Újraindítás után helyreáll a dolog. Azt kell még a kocsiról tudni, hogy 3 hete lett benne motor cserélve.... Ott nézhettek el valamit? Volt már valakinek hasonló?
Ne legyen lelkiismeret furdalásotok, úgy tudom, hogy nyest nem védett állat. A benzines kocsikat jobban szereti, nekem VW gyújtás kábeleket rágta szét. Most letakarom a motorteret belül, így nem fér a motorhoz, az jó megoldás.
Veled vagyok...a vakondot is kinyírtam otthon, amikor végre jókor dugta ki a fejét az egyik kupacból.
Sajnáltam meg minden, de széttúrta a kertet. Ha lenne kutyám, az úgyis elintézte volna.
Párom autóját egyébként hónapokon keresztül, minden éjjel megmászta a nyest, vagy valamelyik haverja.
Csak egyszer nem jött, amikor előző este (próbából) körbehu....tam az autót...de ilyet ugye nem lehet mindig. :D
Beszereltem egy occó ultrahangos riasztót a motortérbe, ott legalább nem garázdálkodott azóta. Természetesen az autó összemászkálásában nem zavarta meg.
A nyest mint állatka megjelent itt a közelmúltbéli hozzászólásokban....és nem pozitívumként....Történetem rövid, de velős...
Én is végigjártam a humánus lépcsőket, a drága elektromos riasztó egyébként majdnem egy hónapig aktívan eltanácsolta a kis rágógépet. A vizesflakon, ráolvasás, és hasonló borítékolhatóan hatásos megoldások után rájöttem, hogy gyakorlatilag mindent megtettem, amit lehetett....átvette a hatalmat....Tudom, nem leszek népszerű...Dezsőnek meg kellett halnia! Amúgy ez egy védett állatka.....Nagyon bízom benne, hogy aki védi, annak az 500 as Mercjében filléres dolgokat rág el:)))
Beidéznék egy érdekes részt (dührohamot kapó nyestről) :D :
"Miért rágja meg az autót a nyest?
A nyestek territoriális állatok, folyamatosan jelölik élőhelyük és vadászterületük határait. Különösen kedvelik jelölni a domborzatból kiemelkedő tárgyakat (pl fatörzs, kerítés lábazata, autók). Az autók általában változtatják helyüket, vagyis gyakran más és más nyestek jelölik rajtuk vadászterületüket. az illatanyagukkal. A területét agresszívan védekező nyestek dührohamot kapnak, amikor idegen nyest szagát érzik az autókon. Ennek sajnos a járműveink esnek áldozatául. Több százezer forintos kárt is képes okozni az autóban."
Köszönöm mindenkinek a segítséget,sikerült a navi frissítést megoldani!
A gyári sd kártyát /amit továbbra sem látott egyik gépem sem/ egy nagy levegővétel után:D megformáztam,rámásoltam a frissítést,és egyből működött a navi!
Itt a menyéthessegető képe a kocsiba beszerelve. A második képen látszanak a nagyfeszültségű elektródák. Azért rakattuk be, mert előtte majd 100e Ft volt a menyétkár. A félig teli (félig üres) palack mellett nyugodtan rágott (a menyét), minden reggel tele volt a kocsi menyét lábnyommal, sőt egyszer még oda is csinált a palack mellé. Isten bizony igaz. Régebben itt a faluban is sok üveget láttam az autók előtt/mögött, de mára eltüntek. Lehet, hogy a menyét elköltözött, de amióta benne van a riasztó az autóban nem láttam lábnyomot a kocsin.
Octavia 1 tour BFQ motorosnál érdekelne, hogy a csomagtér és kesztyűtartó világítás miért nem kap áramot, nem működik. Izzók jók, biztosíték jó. Nem jövök rá.
Ezen kívül a klíma fűtés konzol világítása sem mindig jó, de itt nem Izzó cserére lenne szükség szerintem, mert rázkódás függő a dolog. Lehet, hogy csak az érintkezők tisztítására lenne szükség. Hogy lehet ezt a konzolt kivenni a műszerfalból?
Igen, a gyári SD kártyán kell "kicserélni" az adatbázist.
Utána csak visszateszed a kártyát a fejegységbe, és nincs más teendőd.
A menürendszerben sem kell kiválasztani a frissítést, nem is tudom, minek van olyan opció.
Az csak Columbus-nál kell, mert ott tényleg felmásolódik az anyag egy belső merevlemezre...Amundsen-nél nincs ilyen.
Ha a kártyát visszahelyezted a fejegységbe, és rögtön elindítod a navigációt, egy ideig ott lesz a képernyőn egy "Frissítés" üzenet (vagy valami hasonló).
Szerintem ilyenkor csak végignézi az új adatbázist a kártyán.
Amiket írok, azok O3 tapasztalatok, de gondolom, nálad is minden ugyanúgy megy.
Esetleg próbáld meg a kártyát a másik slot-ba tenni, nekem pl. a kezelésivel ellentétben mindegyikben működik (O3 első generációs Amundsen).
A "sima" SD kártyát (a rámásolt térképpel) mindenképpen vedd ki, hogy ne zavard össze a fejegységet.
A Skoda térképletöltő egy rakás szar, én ki szoktam másolni a közvetlen linket, és böngészővel töltöm le a .zip-et, amit WinRAR-ral csomagolok ki.
Ha esetleg újra le kéne töltened, ezt a módszert javaslom.
Ha a gyári navikártyát leformázom /fat32/ hogy a pc lássa és meg tudjam nyitni, ezután rámásolom a frissítést akkor a navi működni fog? Vagy a formázással letöröl mindent úgy hogy a navi nem fogja eredeti kártyának látni az sd-t?
Ide másolom a gyári upgrade infót:
1. Amire szüksége van
Navigációs SD kártya a KODA Eredeti Tartozékoktól frissíti a navigációs térképeket. Más frissítésekhez, egy közönséges SD kártya megfelelő, SDHC-kártya szükséges (Kategória 10).
A számítógép egy tömörítő programmal támogatja a .zip formátumot.
A letöltött adat több, mint 4 GB méretű is lehet. Győződjön meg arról, hogy van-e elég hely a számítógép merevlemezén.
2. Új adat letöltése:
A nagy mennyiségű adatletöltés következtében és az Internet kapcsolat sebességétől függően a letöltési folyamat eltarthat egy ideig (akár 8 óra vagy több).
A Windows operációs rendszer által Ön el lesz látva egy letöltés menedzserrel, amely végigvezeti Önt az egész letöltési folyamaton és kicsomagolja az adatot. Minden letöltött fájl ZIP formátumú.
3. Adatok importálása az infotainment rendszerbe:
Adatok importálása az infotainment rendszerbe:
Helyezze be a kártyát az egyik infotainment rendszer SD nyílásába. Frissített navigációs adatok közvetlenül kinyerhetők a navigációs SD kártyából.
Szoftverfrissítéshez nyomja meg a navigáción a "Menü"> "Beállítások"> "Rendszer Információk"> "Szoftverfrissítés" gombot
Az adat most át lesz másolva a navigációs rendszer merevlemezére.
Sajna az oktató videóból nem derül ki hogy csak a gyári kártyára kerülhet a frissítés,ezért próbálkoztam az sd2-be tenni a frissítést,míg az eredeti kártya benne van az sd1-ben!
Egyébként el sem indul a navi ha nincs benne a gyári sd,így a frissítés opciót sem lehet kiválasztani!
Mindkét gépen/Pc-Laptop/ win10 van,de a kártyát betéve a meghajtót látták a gépek,de nem lehetett megnyitni!A lock pöcköt állítgattam ide-oda,sajna nem változott semmi!
Ha jól értelem akkor a gyári sd-re kellene a frissített navit rámásolni? A gyári letöltö-másoló progival próbáltam azt is,de mivel a gépek nem olvasták a kártyát,ez sem sikerült.
Két napos a SuperB, amundsen navi, gyári SD kártyán a naviprogi.
A Skoda frissítés oldalon láttam hogy van frissebb verziójú térképszoftver, letöltöttem,majd rámásoltam egy SD kártyára. Sajnos az autó nem látta a frissítést.
Próbáltam több féle módon rátenni az SD kártyára a frissítést, /FAT32-t ír a frissítési oldal így se ment, NTFS-t is/ majd direktbe kimásoltam a kártyára ,de sajnos nem sikerült telepíteni. Felhoztam a kocsiból a gyári navi SD kártyát /gondoltam esetleg arra kell a frissítést másolni/ ,de nem tudta beolvasni-megnyitni se a pc,se a laptop. Ezután visszavittem,betettem a kocsiba, de a navi nem működik!Azt írja, hogy a kártya tartalmaz navigációs adatbázist, de tegyek be egy eredeti Skoda SD kártyát. Mit csináltam rosszul? Tudtok valami megoldást?
Tanácsotokat kérem, hogy hogyan lehet kicserélni a Skoda Octávia 2 fényszórójában a helyzetjelző izzót. A tompított fény izzóját már cseréltem, de nem tudtam rájönni, hogy ezt hogyan kell.
Be lett rakva a kocsiba elektromos hessegető készülék, ultrahangos plusz a motortérben van néhány nagyfeszúltségű érintkező. Ha menyét hozzáér jól megvágja, de meg nem öli. Amióta ez benne van azóta nincs lábnyom a kocsin.
Szerintem inkább nyest, pimasz módon elszaporodtak a fővárosban, nekem egy parkolóházban rágták meg a motortér szigetelést, meg az antennát. Védett, marad a nyest riasztó.
JAA, a menyét kedvenc melegedő helye a motortér!!! :)
egyszer mi is jártunk így téli építkezős projekt végén vissza kellett volna jönni Kassáról, de alig ment a kocsi.
Motorháztetőt felnyitottuk: a kis menyét már nem volt ott, de teljes kis szobakonyhát berendezett magának a pár nap alatt: menyétszőrrel kibélelt pihenősarok, tojáshély meg kenyérdarab a konyhaasztalon, tévézés közben meg csipsz helyett megrágcsálta az egyik gyertyakábelt...
Az akksi halála egy jó nagy ütés. Elkapsz egy nagy gödröt és zárlatos lessz (lefolyik a cellákról az elektrolít)- több haszonjárművel megjártam ( pl. Fordba- kettő akksi van, ha az egyik zárlatos lesz- amit nincs ahogy észrevenni- tönkreteszi a másikat is, hiszen folyamatosan szívja- az életbe soha nem veszek többé Fordot). A haszongépjárművek az akksi miatt megállnak az úton és többé nem gyúlnak be. Ha ráteszed a gyújtást mindenféle hülyeséget csinál, pl. elindul az ablaktörlő+fényorgona. Beindítani se lehet őket, bikázva se. Autómentő kell.
A fekete Scoutot megkostólta egy egér. Össze-vissza mutatott az üa színtmérő.
Amikor valamilyen műszaki terméket kell vásároljak, akkor megkérdem egyik ismerősömet, aki ért hozzá. Ez persze kölcsönös.
A hozzáértő által ajánlott termék ár érték aránya általában optimális. A tescos cuccokat kerülöm- nehézkes a garancia, kétes a termékre ráírt paraméter, termékinfót nem tudnak adni a nagyáruházban, stb. Csak esetleg annyit, ha őszinték, hogy veszik vagy nem.
Az autóalkatrészekkel kapcsolatosan nem sokat okoskodom, van egy szerelő (mérnök) ismerősöm, akiben megbízom. Ő döntse el. Mindenhez nem lehet érteni.
Nem tisztem védeni az Auchan/TESCO jellegű áruházak sajátmárkás termékeit, de nagyon-nagyon leegyszerűsítve nézi a világot az, aki azt véli, hogy a TESCO=szar, viszont a márkajelzéses termék=minőség.
Az pedig kimondottan csakis véletlen lehet, hogy ha valaki több saját márkás terméket vett a TESCO-ban, de "soha semmilye se volt jó".
Illetve egy eshetőség persze van, ha a sajátmárkás fúrógépet kalapácsnak használja, a sajátmárkás fűnyíróval pedig a fát hordja be az erdőről :-)
"És általában az ovi/teszkóig mennyire tölti vissza az akksit a generátor? (pláne télen, amikor ráadásul még sok fogyasztó is fixen megy)"
Gondolom a generátornak van egy teljesítménye amivel tud tölteni. Adott idő alatt ugyanannyit tölt kicsit kissebbe mint kicsit nagyobba. Ha az idő rövid akkor nem tudja pótolni azt amit indítózásnál fogyasztott. Se kicsibe, se nagyba. Ha az akku nagyobb akkor több óvodai menet után kell tölteni, ha kissebb akkor kevesebb után. Egyébként az eredeti felvetés nem egészen ez volt, hanem az, hogy van-e értelme ócska helyett jót venni. Egy szóval sem állítom, hogy nem kell mérlegelni azt, hogy relatíve mennyit kapok a pénzemért. A szomszédom is a Tesco takarékos híve. Vett már fűnyírótól kezdve cirkón át ledes udvari lámpáig mindent, olcsót. Engem hülyének néz(ett) amiért nem a legolcsóbbakat vettem. Ő már mindegyikből többet kényszerült venni és ha összeadom amiket a vackokra és azok pótlására költött kiderül, hogy neki többe volt a gagyi mintha jót vett volna. Vett házi vízművet és búvárszivattyút is, jó olcsót. Azzal is így járt. És soha semmilye se volt jó. Igaz vettem már Tescoban jót is, de akkor az volt a cél, hogy ha egyszer kibírja az elég. Sokkal tovább bírta. De ez nem jellemző. Az egyes példányok minősége hullámzik, akad közte néha egy-egy jó is. Ha az ember egy ilyet kifog azzal jól jár.
Ha a hasonlatot folytatnám, akkor ha az 1 literes üvegből vagy az 5 literes kannából veszünk ki többször több decilitert melyik bírja tovább ha csak decinként töltögetjük vissza?
Persze az akksikat azért sokminden egyéb is meghatározza, minthogy ilyen egyszerű hasonlattal lehetne ezt felvezetni.
Az viszont általánosságban igaz, hogy ami olcsó az gyenge minőségű, ami drága az jobb minőségű egyazon akkuval foglalkozó üzletnél. (nem egy élelmiszerláncra gondolok, hogy ne reklámozzak)
Ami döntő momentum egy vásárlásnál:
-mennyi pénz van rá perpillanat
-start-stoppos kocsiba lesz vagy sem
-milyen extra fogyasztók vannak még a kocsiban (akár gyári felszereltségben ami elektromos fogyasztó, vagy szérián felüli)
-diesel, vagy benzinesbe lesz és téli időben mennyiszer van hidegindítás
.
.
.
És még sorolhatnám, de a gugli a barátotok és a neten nálam már jobban összefoglalták ezeket.
De bedobok pár linket, hogy legyen mit olvasgatni:
És általában az ovi/teszkóig mennyire tölti vissza az akksit a generátor? (pláne télen, amikor ráadásul még sok fogyasztó is fixen megy)
Mert a nagyobb kapacitás az első lemerülés után lényegtelen, ha nincs rátöltve sose. Értsd: mindegy, hogy 1 literes üveged van vagy 5 literes kannád, ha mindig csak 1-1 deciket töltesz bele. Sose lesz előnye az 5-nek. Van/lehet viszont hátránya.
Azt tudod, milyen hatással van a nem teljesen feltöltött akkumulátorra az ilyen állapotban való tárolás? A szulfátosodás...? Nyári melegben?
Vajon melyik lesz inkább feltöltve mindig a kocsi generátora által? Melyik bírja tovább?
Biztosan elmegy a nagyobb és márkás akku másfélszer annyit?
"Ovi-tesco" fuvarra használt Feliciába tettem 5 éve a legolcsóbb tescós akkut, évenkénti egy töltéssel elment vele öt évet és akkor sem ment tönkre hanem eladtuk az autót.
Most cseréltem akkut.A noname 13 eFt, a márkás (VARTA) 17 eFT (44Ah), az 52 Ah-s Varta 19 eFT. Tényleg a másfélszeresse, de az a másfélszeres az 6 eFt. Lehet mindenből Tesco takarékost venni, csak akkor hamar elgagyisodik az autó. Nekem nincs fölösleges pénzem, hogy vackot vegyek.
A pedálon van egy munkahenger. Annak az alsó csőcsatlakozásról van szó, ami a kuplunghoz vezeti az olajat.
Nekem egyszer kicserélték mert ki volt szakadva és bement a pedál, de többé nem is jött fel.
Ha a pedál visszajön lehet, hogy csak kevés a fékolaj, akkor a pedál munkahengeréhez vezető cső levegőt kap.
Az fékolajat minden második évben ki kell cserélni, mert ídővel nedvességet szív magába. Vedd le a tetejét a fékolajtartálynak, ha barnás színe van az olajnak, akkor csere.
Nekem O2 2.0tdi van, nem tudom mennyire hasonlit a ket auto kuplungja. Nalam epp az iden nyaron tortent ez meg, lent maradt a pedal, aztan egyre gyakrabban csinalta.
Ha a tiednek is hidraulikus a kuplungja, akkor lehet hasonlo a helyzet, mint nalam. Meg kell nezni, hogy van-e eleg olaj a rendszerben. Ha igen, es nem latszik sehol szivargas, akkor meg lehet probalni lecserelni az olajat (viz kerul idovel a rendszerbe, es ezert szorulhat a munkahengernel - az en automnal 2 evente kellene ezt az olajat cserelni). Nalam a kovetkezo otlet - mint a legvaloszinubb hibaforras - a kuplungcsere volt, de igy is ragadt be a pedal. Vegul a felso munkahenger csereje oldotta meg a problemat, de ez nagyon ritkan szokott meghibasodni (felhivtunk egy a markaszervizben dolgozo tagot, naluk sem nagyon fordult ilyen elo, hogy a felso munkahenger legyen a gond).
Hát a túlzás csak annyi, hogy majdnem a duplájába kerül (ami egy Octi csoportban nem utolsó szempont, és itt nem elsősorban arra gondolok, hogy nem engedhetném meg magamnak a gyári előírásnál sokkalta nagyobb aksit, hanem arra, hogy eleve azért ültem bele egy régi, de szuperül működő Octaviába, mert a szükségleteimhez mérten RACIONÁLISAN választottam)
Májusban vettem egy 2002-es Octaviát egy nemdohányzó orvostól:) mindig azt hittem, hogy ilyen csak a hirdetésekben és a viccekben van, de tényleg létezik!! :)
1,6 benzin BFQ motorkód, 202e km, vezérműszíjcsere után, nagyon szép állapotban. Éppen aktuális volt a műszaki vizsga azon is átment gond nélkül.
Egyetlen gondom van így több mint fél év használat után, ebben kérném hozzáértő segítségetek: még vásárlás utáni hónapban egy alkalommal esett meg, hogy a kuplung pedál teljesen beragadt alsó állásban, lábbal tudtam visszahúzni. azután mintha mi sem történt volna. vidéki ismerős skodás szerelő azt mondta, ha "elmúlik egy idő után" ne izgassam magam, lehet csak sokat ált a kocsi eladás előtt. Viszont két hete ezt ujra eljátszotta. alsó állásban maradt a kuplung. szerencsére parkolóból induláskor, nem kereszteződésben!! lábbal vissza. viszont ezek után néha félútig nyomódik csak vissza a pedál, erőt teljesen átadja, de kicsit tartok tőle, hogy ez vmi komolyabb gond előjele. Van vkinek ezzel kapcsolatban vmi tanácsa? tapasztalata? kocsit ritkán használom: heti kétszer focira pár km, hétvégén tesómékhoz odavissza 200km.
(ja ilyen gond volt még, de első hónap után elmúlt: lambda szonda hibakód ötször, ötször kiütöttük. azóta elmúlt)
Miért volt túlzás 1,6-os motorhoz? Az autó indításhoz le akar venni valahány amperórát az akkuból. Ha van benne annyi akkor jó. Ha nincs nem indul. A járó motor visszatölti a levett mennyiséget. A nagyobb akkunak megvan az a hátránya, hogy az indításhoz szükséges mennyiség százalékosan kissebb, ezért kevésbé gyötri az akkut, több próbálkozásra van lehetőség. Nagyobb akkuból se fogy több töltés egy indításhoz szerintem.
Gyárilag 45Ah. Én most autócsere kapcsán ezt raktam át a Feliciából és teljesen elegendő. Most az anyagiakat tartottam elsősorban szem előtt (volt egy féléves Varta aksim) persze ha majd egyszer újat kell venni, egy fokal erősebbre ruháznék be: 56Ah. (mindenki a gyári első aksinál erősebbre esküszik, de az előző tulaj által beletuszkolt 62Ah aksi azért kicsit túlzás volt az 1,6 motorhoz!)
O2 1.6 BSE. Kuplung munkahengert akarok cserélni. Ha leszerelem ott fog lenni olaj ami elfolyhat, vagy bármi buktató ami közbe jöhet? Vagy leszedem az újat felrakom és annyi? Köszi előre is.
Csak azért izzítottam rá többször, hogy meglegyen a kellő hő, de akkor elhagyom ezt. Tavaly nyáron kapott új hengerfejet a kocsi, így talán nincs belerohadva. Egyébként akksicsere utáni diagnosztika dobta ki, hogy csak 2 gyertya megy (2. és 3. rossz), és sajnos 2 napra rá utaznunk is kellett, egyetlen szerviz sem fogadott már... Legközelebb áprilisban leszek civilizáció közelében, addig max. a yetivel találkozom. Addig kb. heti 1x fog járni az autó, azt is csak azért, hogy mozogjon.
...többek között ettől megy tönkre a gyertya... ha indul egy izzításra is akkor tök feleslegesen kínozod ráadásul maga az izzítás nem is csak addig tart amíg a kijelző mutatja, szóval inkább ezt ne csináld!
Egyébként a motort nem nyírja ki, de azért nem árt mihamarabb cserélni, igaz nem a legolcsóbbak vannak benne (kb.: 7-8 ezer Ft/db) de ha kialakul a koromlerakódás a gyertyán akkor lehet hogy beszorul vagy beletörik... Egy jól működő gyertya úgymond öntisztuló, de ami nem működik az bizony kokszolódhat!
Egyébként ha diagnosztikai kábeled van és sűrűn kiolvasod, akkor nem kell egyszerre mind a négy gyertyát cserélned, cserélheted egyenként is ha tönkremennek. Nekem is 240 000km-nél volt cserés az első és 270 000km-nél a második, 311 000km-nél amikor eladtam, akkor még a maradék bírta!
Mondjátok, hogy nem vágja gallyra a kocsit (1.9 pdtdi), ha a 4-ből csak 2 izzítógyertya megy, és áprilisig nem is terveztem megcsináltatni az Alpok közepén... :) -9 fokok után is indul, csak 4-5x is ráizzítok biztos ami fix alapon, akksi vadonat új, azzal nem lesz gond.
Esetleg ha valakit érdekel nekem is van egy swing rádióm működő kóddal,esetleg egy boleró is van. Természetesen az is kóddal. Meg lenne egy midline-os kormányelektronikám (5k0953569c) tempomathoz ez kell,jó állapotú kormánykerékkel.
A kedvedért leteszteltem a lecserélt Blues-om sorozatszámán, tíz perc alatt megjött a kód és rendben van. (Ki tudom olvasni, de ez és a eeprom dump kisakkozása nekem többe került volna időben.)
Ugyanitt hibátlan O2FL Blues MP3 rádió eladó, kóddal :D
Megoldódott a hátsó ablakmosó problémám. Tényleg nem okozott maradandó kárt az elfagyott hátsó ablakmosóm. Végül csak a spricnit kellett tisztítanom és újra működik, valószínűleg a fagyos időtől független volt a probléma.
PayPal fizetés van, az eladó nem fér hozzá a vételárhoz visszajelzésig, max ~30 napig. Ha valami nem stimmel, rövid úton visszajön a pénz. (Ha az eladó a körülményekből ítélve bontós, roncsnepper, vagy a saját autóját szedi szét, és/vagy szimplán se**fej, akkor nem szórakoznék vele tovább, vennék egy kódot az orosz sráctól. Ha gázosnak tűnik a beszerzési forrása, akkor viszont nagyon erőltetném, hogy sztornózza a dolgot, saját érdekemben. Bár nem hallottam, hogy sűrűn lopkodnák ezeket, túl macerás és nem annyira nyereséges üzlet lenne.)
sziasztok.lenne egy kérdésem.van egy 1.6 101le akl motorkódú 1999 es octáviám.lehetséges hogy a bqf es motorkódú 2003 as octavia ugyan azzal a váltóval lett szerelve?duu a váltókód
Egyrészt ha nem kerek az eladó története, akkor visszaadnám neki, hátha a tulaj később rajtam keresi. És amúgy is egy használhatatlan dolgot adott el, nem kérdés még a ptk szerint sem, hogy ő hibázott és vissza kell vásárolnia.
Lehet nem szándékosan akart átverni. Abba a kocsiba nem kell kód amibe egyszer már berakták, az. Autó elmenni. Lehet nem tudta hogy ha új autóba teszik akkor kell kód.
Én is így jártam amúgy megértelek.
06203168440 5pénz. Dunaharaszti vagy Varsány 40 perc
Vásároltam a jófogáson, egy jellemtelen figurától gy Swing rádiót. Gondoltam, hogy kód kell hozzá, fel is hívtam a hirdetőt aki megnyugtatott, hogy ehhez nem kell kód. Ma beszereltem, és persze, hogy kell kód.. Felhívtam, persze kódot nem tud és le is tagadott mindent...Nem jellemezném az ilyen gerinctelen gyökeret, de nem hagyom ennyiben az biztos.
Tudnátok abban segíteni, hogy hol tudnám kikódolni a rádiót? Delphi gyártmány. EEPROM-ot sajnos itthon nem tudok kiolvasni :(
Szinte biztos, hogy eltörött, vagy szétcsúszhatott valahol az átvezető környékén. Nem a jéggel van a gond, nappal fűtött garázsban állok és most is +5 van odakint, meg egész nap enyhe időnk volt. Holnap megpróbálom széthúzni az átvezetőt, szerintem ott lesz a gond.
Az enyém 5 ajtós. Most így jobban átgondolva a héten egy hideg reggelen nyitottam a csomagtartót és hallottam is, hogy ropog a jég, de nem foglalkoztam vele. Szerintem akkor törhetett el az átvezetésben a jég és vele a cső is az ajtó és a tető között. Arról nincs infód, hogy van-e ott toldás esetleg ami szétcsúszhatott? Egyáltalán melyik oldalon megy át a víz az ajtóba? A vetőoldali vagy utasoldali átvezetést próbáljam meg kibontani?
5 ajtós OIII-nál volt már valakinek gondja a hátsó ablakmosóval? Ha mosom az ablakot éppen hogy csorog a víz az egyik spricnin, a másikból nem is jön. Mi lehet ez? Elfagyhatott valahol, szétcsúszott valami vagy a spricnivel lehet inkább gond? Mit szólhatnak ilyen hibához a márkaszervizek? Megcsinálják garanciában, vagy fizetős egy ilyen történet? A fagyos idők előtt töltöttem bele kb 1 liter -40-es ablakmosót, annak ezért nem lenne szabad elfagynia ha jól gondolom.
A PD-kel menni kell, nem kell velük sokat foglalkozni. Aztán egyszercsak megáll. Veszel bele egy bontott BKC. Aztán megy tovább.
A jó olaj és a gyakori szűrőcsere kell neki.
Olyat vág a bütyköstengely a PD elem himbájára, hogy felépíti a 2oo bár nyomást a befecskendezésnél. Olyan terhelést kap a vezműszíj, hogy picit megnyúlik.
Az én BXE-met 13oekm szétszedtem, de semmi kopást nem láttam a bügykös tengelyen. A PD sort átszereltük a bontott motorba, mert anélkül vettem.
Vezműt cseréltél? Látszott kopás a vezmű tengelyen? Három bütyök van minden hengernek, a legkisebbik bütyök a PD elemet hatja. Jó olajjal soha semmi baja nem lessz.
A nyáron a Scoutra fizettem bruttó 62o eurót mindennel márkaszervízbe és drágább mind az 1.9-be, valamint sokkal bonyolultabb a szerelése is. Luk-ot szereltek bele, az is volt benne. Ha jól emlékszem bruttó 425 euró volt a szett.
előző középkategóriás Off autóm márkaszervíz,szivárog az olaj a hátsófőtengely szimeringtől,cserélni kéne ( alkatrész unix-nál 3000 ft ) le kell venni a váltót hozzá meg kuplung kettőst csere 130 ezer ft lenne ,de akkor már cserélnék a kettőst meg a kuplungot 600 ezer ft így egyben :D :D :D
szerelőm a szimeringet kicserélte 65 ezer ft-ért .Kuplung kettős még bőven jó volt vissza is lett rakva.
Udv mindenkinek, 2.0 benzines skoda oktavia infokat tudna valaki adni? Eleg keves informacio van ezzel a motorral szerelt valtozatrol. Elore is koszonom.
Nem, arra gondoltam, hogy bevetem az újabb kábelemet. :)
A fúvókák állítása sajnos hiábavaló, próbáltam.
Feljebb állítva csak annyit lehet elérni, hogy városban ellövi a vizet a szélvédő felett.
Szerintem az a baj, hogy túl mélyen vannak azok a fúvókák a motorháztető alatt, és a leszakadó légörvény egyszerűen lenyomja a vizet a szélvédő aljára.
A csepptörlés így működik, ha aktiválva van...ha tovább tartana a videó, akkor látszana, hogy később azért még mindig folydogál felfelé némi víz.
Egyébként, ha ott van a hópihe ikon a műszerfalon (4-6 fok alatt), akkor nem működik.
Xenon hál'istennek van ebben is és volt abban is, anélkül nagyon boldogtalan lennék vele. Ebben nem a ledcsíkos, de lesz*rom, látni ugyanúgy látok, max. nem néz ki úgy :)
A pacával mit lehet kezdeni, állítasz a spricnin?
A lábtérvilágítás előtt én is értetlenül állok, egy fogyasztói áron 12 eurós extra vajon mennyit dobhat a gyártási költségeken? :)
A felkúszó pacán segítek, ha gondolod...egyébként a csepptörlés sem oldja meg teljesen...jobb lenne, ha később törölne utána (vagy állítani lehetne rajta).
(Azt meg nem értem, hogy egy ilyen pár ezer Ft-os extrát, mint a lábtérvilágítás, miért nem tesznek (tettek) bele egyszerűen minden autóba, de tényleg...)
Köszi ezt is, hogyne érdekelne, főleg az ablakmosás után felkúszó hülye paca miatt, de most annyira nem, hogy izguljak a csomag miatt, sok mindent hallani ilyen küldeményekről, jobb a békesség (azzal együtt, hogy nekem nem volt gondom az előző két kábellel sem).
gyárilag van lábtérvilágításom.
Az előzőben nekem is. Sajnos, mert ha nem lett volna, akkor nem lennék ráizgulva :)
Köszönöm szépen, azért kérdezem, mert 12.12 van, ráadásul elég jól működik, nem veri ki a vírusirtó hisztijét és az internetre sem érzékeny.
Igazából a HHC és a kanyarkövető érdekes, meg azt sem zárom ki, hogy teszek bele lábtérvilágítást, nem szeretem, hogy nincs benne, gondolom azt is innen fogom tudni aktiválni.
- ez még USB-ről kapja a tápot, gyorsabban merül a laptop akksija
- nem tudja programozni az ablaktörlő modult: az első csepptörlést és lapát lerakást (gyújtás levétele után) nem lehet aktiválni vele
- MIB2 fejegységhez tilos hozzányúlni vele (neked nem érdekes)
15.7.0
- megjelent a kereső funkció az adaptációs csatornáknál (elég hasznos, ha több száz közül kell megtalálni valamit, pl. a központi elektronikán)
- WWS modullal már boldogul
- MIB2 még mindig felejtős (neked nem érdekes)
16.8.0
- sokkal gyorsabban kommunikál az autóval (modulok megnyitása, AutoScan)
- a log fájl (a változtatásokról) végre nem egy buta .TXT, hanem .CSV (néhány kattintással Excel-be konvertálható)
- MIB2 és MY2017 támogatás (neked nem érdekes)
(- csak érdekesség: a Canton erősítőm megjelent külön modulként, ill. a fejegységemhez végre vannak label-ek)
Ismerős 2015. novemberi autóján 2 apróságot 12.12-vel is be tudtam állítani (HHC és kanyarkövető ködlámpa), szóval a kp. elektronikát és ABS modult kezelte, mást nem próbáltam.
Természetesen minél újabb verzió, annál több benne a label...azaz adott esetben nem "vakon" kell bepipálni a biteket...bár az a módszer is működik, ha tudja az ember, hogy mit kell. :)
18/22/25 USD jelenleg az Ali-n...én a legújabbat venném. :)
kolléga panaszkodott, hogy offtopik (F) autóban egyik oldali tompított sem világít, csak a refi és a helyzetjelző...no ez vagy égő vagy bizti, gondoltam. Gyorsan leszaladtunk az autóhoz, kértem egy tartalék égőt rádugtam a foglalatra: a hibajelenség ugyan az...hajrá akkor csak a bizti lehet, de nem.... az összeset végignéztük, mindegyik fasza....talán a kapcsoló, de hát a helyzetjelző és a hátsók is világítanak....sajnos műszer, szerszám nem volt nálam (tanfolyamon vagyunk Szentendrén) így feladtam, holnap este megy haza Szolnokra lámpa kell... hát akkor irány a szervíz.
És mi volt a hiba???? Igen! Mind a két H4 égő égett ki, amit odaadott tartalék próbának, annak is pont a tompított szála volt szakadt...óóóó, hogy az a fene vinné el :) végül is ezeröccázé megoldódott a rejtély, mi meg sz@ptunk vele a minusz 4-6 fokban vagy negyven percet :D
ha hiszed ha nem igy történt. csak valoszinuleg az elozo probalgatasoknál nem volt fenn az előlap...igy nem szivta semmi....majdnem egy evig minden este le kellett vennem az akusarut....volt sok mas dolgom is kissebb bajom is nagyobb volt....aztán egyszercsak meglett melyik bizzi...
kezdtem volna kiszedni a magnót leveszem az előlapot. erre megszünt az aramfelvetel...
ettol nagyobb szivas az volt még szinten majdnem egy ev volt mire az omegámon rájöttem miert nem indul néha...
volt hogy 3 honapig tünetmentes volt....akku cellazárlatos...hu de rühelltem azt a nagy tepsit..
ja, ha világít akkor a biztiket kell szépen egyesével kiszedegetni amig elalszik az égő...ekkor a kiszedett biztosítékkal védett áramkörökben lehet keresni a hibát ami jelentősen lecsökkent(he)ti a hibakereséses órák számát :)
Szerintem is gyorsan el kell vinni az autót szerelőhöz. OFF-os autómon a generátorban lévő diódák adták meg magukat. Amikor az első kiment, akkor még nemigen lehetett a problémát érzékelni. Amikor a második is kiment, akkor hasonló tüneteket tapasztaltam, mint te, de nem vittem szerelőhöz, egy hónap alatt behalt az akksi.
Aztán amikor a harmadik is kiment, akkor megpusztult a generátor, onnantól csak addig ment az autó, ameddig az akkuban volt szufla.
Általában felújítják az ilyen halott generátorokat, ha leadod a rosszat, akkor az új generátor árának kb. a feléért kapsz egy felújítottat (persze úgy sem olcsó, ezért addig érdemes javíttatni, amíg a diódák egy része még működik, akkor van esély, hogy diódahíd cserével megelőzhető a generátor elhalálozása).
Lenne egy Octavia II benzines, 1.4-es. Már jó ideje valahol motor részen ereszti az olajat. Alsó burkolat miatt nem lehetett látni, mikor kibukott (második lámpagyújtás két olajcsere közt) már tökig olajos volt minden. Le lett mosatva, burkolat levéve. Ezután látszott, hogy leállítások után egy-egy csepp lett mindig a henger alatt. Szerelő, akihez évek óta járok cserélt szelepfedéltömítést. Ezután tenyérnyi folt lett alatta minden leállításnál. (Innentől ő nálam többé nem játszik, mostanában amúgy is egy halom hülyeséget összehordott.) Autó 4 hétre eltesz, (elhangzott lehetséges variációk miatt) be se lett indítva. Múlt hét folyamán minden nap lett menve hosszabb-rövidebb távokat és nincs olaj alatta. Ez így utalhat esetleg valamire? Semmit nem venni amúgy észre.
Nagyon nem tudom mit csináljak, mutattam több szerelőnek is, mindegyik mást mond, igazából egyikben sem bízom, se időm, se pénzem, se szükségem arra, hogy nálam tanuljanak tét nélkül csillagászati összegekért szerelni. Elképesztő összegek repkedtek hasraütésszerűen. Majdnem elvittem ahhoz, aki nem mondott semmit, csak azt, hogy szedjük szét, nézzük meg rendesen, de így hogy épp nem folyik nem nagyon szedetném szét. Vagy hagyjam az egészet a francba, legyen bent egy doboz olaj, azt ha gyullad a lámpa töltsek rá?
Köszi neked meg nohabnak a tapasztalatot! Már csak annyi gondom van, hogy vezetek oda áramot? Munkahelyen nem tudom megoldani, lakóhelyemen is kérdéses. Ja, akkor minek kérdezem, ugye? :-)
Tudsz olyan helyet ahol lehet utólag aktiváltatni a kanyarkövetőt? A szalonban letagadták, pedig egy már berendelt modellben kérném utólag és ki is fizetném nekik...
Sziasztok, nem tudom mennyire van vele tapasztalatotok, de reménykedem, hogy tudtok tanácsot adni. Nemrégiben vásárolt Octáviám üresjárata számomra teljesen szokatlan. Függetlenül attól hogy a motor hideg vagy meleg, a motor elég gyakran elkezd rázkódni, a fordulat először picit ledobódik (a motor mint ha be akarna dögleni), aztán felugrik picit,aztán ez normalizálódik (2-3másodperc alatt). Ilyenkor az egész autó rázkódik. Az autó 2013-as évjárat, 1.8 TSI, és 170ezer kilométert futott. Számitógépen az autó semilyen hibát nem jelzett.
Tudnátok tanácsot adni, hogy ez mitől lehet? köszi
Sziasztok! Van egy 1-es octaviam (2001-es). Kérdésem a következő lenne, hogy a klimavezérlőt át lehet e pakolni másik helyre, pl eggyel feljebb, mert a kezelése eléggé körülményes. Csinált már valaki ilyet? Ha igen hogy oldotta meg? Nem akarom addig szétbarmolni. Köszi a válaszokat.
Az ülésfűtésnek van egy komfortelektronikája ami vezérli, anélkül nem lesz jó! De vannak kárpit alá beépíthető szettek amiknek csak tápot kell adni és egy 3 állású kapcsolóval (alacsony, kikapcsolva és magas teljesítmény) lehet szabályozni. Ezek strapabíró karbonhálós fűtőbetétek, simán bírják a beletérdelést is. Nekem is ilyenek voltak beépítve az autómba és nagyon jók voltak.
Birtkomba került egy 2002-es 1,9 tdi 90 le. Sajnos nincs benne ülésfűtés.Találtam a neten 2-es octavia üléseket. Be tudom rakni a régiek helyére? Az ülésfűtésnek hogy van megoldva a hőmérséklet szabályozása?
Nem az érték a gáz, az egyébként is egy viszonyszám, tehát az értéke szinte semmit nem mutat, illetve ugyan az a csillapító egy másik padon lehet, hogy akár több tíz %-kal eltérő eredményt fog mutatni. A gáz a két oldal közötti eltérés mértéke, ennek nem egészséges 10-15%-nál nagyobbnak lennie. (nem összetévesztendő az első és hátsó értékek különbségével, mert annak megint nem sok köze van a valósághoz, hiszen alapvetően más az első és a hátsó rugózás, mint ahogyan a rugózott és a rugózatlan tömegek is.)
Van már eltérés, de nem túl vészes, ha nem folyik, vagy egyéb menetstabilitási jel nem indokolná a cserét akkor még csak ezért nem kell. Ha a következő vizsgán még nagyobb lesz az eltérés, esetleg bizonytalannak érzed az elejét, akkor csere, ha el kezd folyni akkor természetesen azonnali csere!
(érdekes, hogy a hármas lengéscsillapítóinál némi szivárgást engedélyeznek és elég hamar jelentkezni is szokott... így múlik el a világ dicsősége!)
Volt nagyszervíz a O2 Scounál. Az első lengéscsillapítók 57:65 a hátsók 74:75 adtak a fékpadon. Az esőket cserélni kell?
Következő szervíz 36oe km-ben. Cseréltek: olajat a Haldexbe, hátsó diffibe, hátsó féktárcsa és betét, első fékbetét, motorolaj és minden szűrő, a hátsó hídnál két perselyt (a nyomtávrúdnál).
Ez a teszt az Alföldön volt. A márkák közötti minőségi különbségeket a LED tekintetében nem ismerem, de ebben biztos, hogy működött a dolog. Biztos van olyan is, amelyik béna, ahogy (M)Ákos is írta.
Hát, én mostanság elég sokat járkáltam sötétben, és általános tapasztalatom az, hogy ezek a csoda új LED-es okosságok valami bazi módon tudnak vakítani. Nem tudom, hogy milyen márkájú autók és milyen intelligenciájú lámpákkal jönnek szembe, de a szembe jövőről messziről látszik, ha LED-es, és míg korábban rávillogtam azokra, akik nagyon vakítottak, ezekre már én sem villantok soha, mert beletörődtem, hogy kb. mind ilyen, tehát ez az üzemszerű állapotuk. (megszoksz vagy megszöksz...)
Nem a nyílt, alföld közepén lévő egyenes országútról van szó, hanem a dimbes-dombos kanyargósról. Az automatikus szintezés is biztos remekül működik a laborban...
Nagy kár érte. Én C Merciben próbáltam, valami überbrutál messzire lehet vele ellátni, mert ahogy kiértünk a városból, az automata azonnal feltolta a refit, a szembejövőket meg érzékelte valahogy, és kitakarta a fénycsóvát a megfelelő helyeken. Ez a felhasználónak úgy jelentkezik, hogy végig refi fénnyel lehet haladni, szemből pedig SENKI nem villog le.
Az Audiban is biztos ez van, kár, hogy a Skoda ezt sem kaphatja meg.
Sajna nem led mátrix lámpa lesz, ami már az Astrában is elérhető.
A kockafejű VAG vezérek miatt az egyelőre az Audi kiváltsága, ha jól tudom.
De, mivel AFS-t említ a felbukkant árlista, valószínűleg nem az a buta változat lesz, mint a Leonban (az nem mozog oldalra, a fényerőről meg ne is beszéljünk).
Ezek szerint félreérthetően fogalmaztam. Nem folyamatosan villogtatok, hanem ha valami gyanúsat sejtek, akkor felvillantom a reflektort, természetesen nem amikor már közel van a szemben jövő. Erre nagyon ritkán szokták azt hinni, hogy jelzés, és nem is vakít, viszont annyit még pont látok, amennyit kell. Egyébként mikor jönnek szemben mindig bőven visszaveszem a tempót, mert ilyenkor egy darabig vakon megy az ember akár milyen hiper-szuper lámpája van. A szembejövő közvetlenül szembe világító lámpájának az intenzitása mellett eltörpül a visszaverődő fény. Gyakorlatilag a villantással azt a távolságot mérem fel, amit vakon teszek meg, míg a szembejövő elhalad.
Ettől még símán tudok beszélgetni telefonon a kihangosítóval vagy figyelni egy rádióadást
Én spontán, gyors felülbírálásra gondolok. Pl. jön szembe egy autó, már levennéd a refit, de van egy sejtésed, hogy egy részeg kivilágítatlan bringás kóvályog előtted, amit a következő fél másodpercben meglátnál. Ha ilyenkor automatikusan leveszi, akkor vissza tudod egyből nyomni? Én necces helyeken mindig egy ujjal a refi kapcsolón megyek, és rendszeresen fel-fel villantom, hogy lássam, mi van, még akkor is, ha valaki jön szembe. Ilyet az automata biztos nem csinál.
Rövid válasz: igen, rögtön vissza lehet kapcsolni.
Pont úgy, mint asszisztens nélkül.
Viszont, ezt a villogtatást nem értem.
Jönnek szemből, Te pedig a saját érdekedben villogtatod a refit?
Miért nem lassítasz inkább, ha valami gyanús?
Mit gondol a szembejövő ilyenkor?
Szerintem, amit csinálsz, az jelzésnek számít, azaz: valami nem oké a világításoddal, haver.
Most vezetsz vagy figyeled (az agyaddal) azt a gombot, hogy mikor kell felülbíráld?
Késő ősztől, kora tavaszig- kizárólag sötétbe vezetek közúton.
Olyan rutinom van az éjjeli vezetésbe, hogy majdnem azt a tempót tudom tartani, mint nappal: pontosan tudom, hogy az út tengelyéhez képest hol vagyok (pedig nem látszik a festés és az útszegély oszlopokat ellopták), milyen távol van egy szembejövő jármű, kb. mekkora sebességgel közeledik és milyen helyzetben van az út tengelyéhez képest, pontosan emlékszem, hogy most milyen útakadály következik (kanyar, híd, parkoló, a fék miatt beláthatatlan útszakasz) és ösztönösen felkészülök rá. Ehhez előre kell gondolkozni pár száz métert. Egy film fut az agyamba az útról folyamatosan. Ettől még símán tudok beszélgetni telefonon a kihangosítóval vagy figyelni egy rádióadást, illetve hallgatni a monoton ritmusú zenét (kizárólag négy ütemű vocal haus vagy német lírikus kamarazene).
Ha picit köd van (vagy bármi más zavaró a környezetemben- meggyujtják az olvasólámpát vagy egy faszfej túl közel halad a hátam mögött) és az agyam eltéved és hirtelen nem tudom, hogy most pont mi a következő akadály, azonnal visszaveszem a tempót, de aztán felére.
De nem tudnék figyelni még valamire, biztos baleset lenne a vége.
Világít a töltés lámpa. Mindenképp a generátornál kell keresni a bibit? Álló motorral 12.3V-ot, járó motornál 11.8V-ot mértem az akksin. A generátornak nincs rendellenes hangja, a hosszbordás szíj is feszes.
Én nem tudom, a Skoda milyet fog kapni a VAG-on belül, de remélhetőleg ez is tudni fogja azt, hogy ha jönnek szemből, akkor sem veszi le a refit a jobb oldalon, csak a balon takar ki annyit, hogy a szembejövőt ne vakítsa, te viszont ugyanúgy látod tovább a biciklist.
A K Astra LED-je is ilyen tudomásom szerint, akkor a Skodának is beleférhet.
Az általam ismert VW-csoportos autókban a vízhőfok műszer fixen beáll 90 fokra, de az valójában kb. 75-105 fok közötti hűtővizet jelent. (már 75 fokos víznél 90-et mutat) Amikor a műszeren a 75 foknál jár, akkor a valóságban inkább 55 fok körül van, ami üzemszerűen semmiképpen nem jó.
Jó lenne tudni, hogy Octavia Tour az első szériából vagy Octavia II. Ha második, akkor jó eséllyel kb annyiért, mint az Opelba, rakható tempomat, mert villanyos a gázpedál - ha az első, akkor kutakodni kell.
1-2 hónap múlva megveszem egy kollégám Oktáviáját (addigra jön meg neki az új kocsi) 2006, 1,4 benzines (120e km, bár ez nem lényeg) a kérdésem, hogy utólag lehet beletenni tempomatot, úgy értem ki van építve a vezetékelés és a kapcsolók?
Csupán azért érdeklődőm, mert a H astrámba csak bele kellett rakni a tempomatos kart és OP-commal felprogramozni a kocsit kb 15 ezerből volt tempomatom... ha itt is ennyire egyszerű lenne bevállalnám :)
Én spontán, gyors felülbírálásra gondolok. Pl. jön szembe egy autó, már levennéd a refit, de van egy sejtésed, hogy egy részeg kivilágítatlan bringás kóvályog előtted, amit a következő fél másodpercben meglátnál. Ha ilyenkor automatikusan leveszi, akkor vissza tudod egyből nyomni? Én necces helyeken mindig egy ujjal a refi kapcsolón megyek, és rendszeresen fel-fel villantom, hogy lássam, mi van, még akkor is, ha valaki jön szembe. Ilyet az automata biztos nem csinál.
Segítséget, ötletet kérnék! Skoda O1 1,9 TDI, EGR szelepet kitisztítottam ( 130e km után minimális lerakódás volt benne), nyitó vákuum membráncsövét le dugóztam. Megtáltosodott a sok friss levegőtől, de hidegen hajlamos a fulladásra, ill. a leállítása eddig rezzenéstelenül történt, most pedig ránt egyet mielőtt megáll!
Van pár jó funkciója, de miért nem nyomja fel a távolságit országúton, mikor senki nem jön szembe? Én amikor lehet, refivel megyek, és akkor lehet látni rendesen. Mennyire lehet ezeket felülbírálni?
Felkapcsolja az a refit, csak kell még hozzá a "távolsági fényszóró asszisztens" extra (eddig legalábbis kellett). Ez az AFS-től teljesen függetlenül működik.
Felülbírálás: ha nem akarod, hogy mozogjon a fény (bár ki ne akarná, tök jól működik), akkor AUTO-ról átteszed a kapcsolót tompítottra.
Diag. kábellel lehet módosítani még a sebességhatárokat, ill. a városi fényt pl. teljesen le is lehet tiltani.
Van pár jó funkciója, de miért nem nyomja fel a távolságit országúton, mikor senki nem jön szembe? Én amikor lehet, refivel megyek, és akkor lehet látni rendesen. Mennyire lehet ezeket felülbírálni?
Nekem pont a múlt héten volt cserélve (szintén BXE). Azt nem tudom pontosan hol van, de előre utált a szerelő, és mondta, hogy van ott valami műanyag szar, ami le tud törni leszereléskor. Nem drága, de szopatós.
Termosztátot kell cserélném. Bxe , esetleg valaki tudja merre van. Szívás e? Már megrendeltem de csak 7 végén lesz időm rá. De most nincs kedvem kimenni a hidegbe megnézni hol lehet benne.
sajnos ahogy mement 0alá a hőmérséklet nem tudja a 90 fokot stabilan. Egy kis menetszél is meghűti
Kopás szempontjából az olaj minél gyorsabb melegedése lehet a nyerő. Viszont a hengerfej az a henger felől jobban melegszik. Magyarul alul jobban tágul mint fölül. Ennek valószínűleg a lassú melegítés a jobb. Biztosan van itt olyan aki jobban tudja.
Sajna nem, mert csak kíváncsiságból néztem rá, mibe lenne most - főleg az 1.0 és 1.4 közötti árkülönbség miatt. Az 1.2 TSi-t még elnéztem a Skodának/VW-nek, de a literes turbós, háááát???
Szerintem hírdesd meg a román használtautós oldalakon.
Itt annyi O2-es Scout lett hirtelen, mind a szemét. De FL-es kevés.
Segítek, ha gondolod.
Más.
Elkezdett csúszni a háta a szűrke O2-es Scoutnak. Majdnem lementem az útról egy kanyarba, mert belefékeztem. Kifarólt a háta. Eddig sose tőrtént meg. Aztán valahogy helyrehozta magát amikor leléptem a fékről.
A szerelőm szerencsére jól ismeri a 4x4-es kocsikat és mondta, hogy hátúl van egy segédváz, ami összetartja a kerekeket, ott van két sillent, ami kiszakadt. Ma ki is cserélték, minden OK.
Engem nem zavar, csak azt nem tudtam, hogy ez így normál jelenség vagy nem. Mindig figyelek rá szépen óvatosan melegítem föl a motort. Az én szempontomból mindegy, hogy 6 vagy 8 km után melegszik fel, de a motornak nyilván jobb ha minél hamarabb eléri az üzemi hőt.
Remélem nem sértek semmilyen belső szabályt a hozzászólásommal. Időnként, bár elég rendszertelenül, szoktam olvasgatni a fórumot, főleg ha valamit keresek. Oly sok minden okosság lett itt leírva az évek alatt, hogy a kérdéseimre általában így is találtam megoldást...
Nehéz szívvel, de úgy döntöttem, megválok a kiskedvenctől és eladósorba állítom az Octaviamat. Hátha van itt a közösségben valaki, aki ilyet keres, én meg boldog lennék, ha értő kezekbe kerülne. Ha ez hozzászólásként problémásnak találtatik, akkor ezért elnézést kérek és nyugodtan kérjetek törlést. :)
Első szériás ráncfelvarrott, 2003-mas modell, méghozzá elég nagy ritkaság. 1.8 T ferdehátú Elegance, nagyon gazdag felszereltséggel (gyári xenon, napfénytető, climatronic, tempomat, ülésfűtés, 4 légzsák, tolatóradar stb.). Én nagyon vigyáztam rá és igyekeztem megadni neki amit megérdemel, ezért nem gondolom átlagos állapotúnak, anno legalábbis nem találtam jobb egynyóctét.
210 ezer valós km - az óra 148 ezret mutat, a kereskedő, akitől 2011-ben vettem, "optimalizált" rajta egy kicsit. Ezt én tudtam a vásárláskor, mert láttam az eredeti tulaj korábbi hirdetését is. Felhívtam, beszélgettünk, ezért is mertem megvenni. Az őt megelőző tulajdonost szintén megtaláltam még a vásárlás előtt, így szépen kirajzolódott a kocsi előtörténete - és ekkor már egyikük sem volt anyagilag érdekelt az eladásban.
A kocsi hobbiautóként volt használva, öt és fél év alatt összesen 35.000 km-t gyűjtöttünk össze együtt. Vásárláskor minden meg lett csinálva vagy cserélve, rengeteget ráköltöttem, pedig nem volt effektíve sok baja, csak ez volt a nagyszerviz. Ha már szerviz: kizárólag a Skoda Patika, a Skodák Palotája, Skoda Mentes és Donibcsi műhelyébe vittem, sufnikóklert nem látott. Garázsban áll és minden létező szervizdoku megvan róla 2011 óta, még a benzinszámlákat is gyűjtöm. :) Műszakilag teljesen hibátlan, kívül azért néhány parkolási sérülés látható. Téli-nyári gumi, utóbbi kiváló, 25 ezret futott Pirelli Cinturato P6.
Sajnálom eladni, de az az igazság, hogy valójában nincs rá szükségem. És meg kellett hozni a döntést, hogy ezentúl más lesz fókuszban. Az ár alkuképes, telefonon mindent elmondok, az autó Budapesten tekinthető meg. Kérésre további fotókat küldök. Sajnos a bal oldala nem látszik annyira, sietnem kellett a fotózáskor. Elérhetőség a hirdetésben, vagy itt privátban. (tanácsokat is szívesen fogadok :)
Nem start-stop-os, 2007-es O2, 1.9 pd tdi. :-) 'Jobb+'-os már csekkoltam az előbb, nehogy benézzem valamivel, de legalább egyelőre nem érem el az otthoni szerelőt...
Nekem úgy ment tönkre az aksim az O2-be, most a tavasszal, igaz még a gyári 7. éves volt, hogy egy kútnál megálltam tankolni és többé nem idult- zárlatos lett. Valahogy betólták és hazamentem vele.
Amikor másnap kicseréltettem az aksit, a szerelő vagy 2.5 órát bíbelödött vele.
Hol ezt nézte, hol azt.
Vidd egy jó szerelőhöz a kocsit, tegyen bele egy aksit amiről tudja, hogy jó márka és nézze át a kocsi tőltését meg minden mást is, amit ilyenkor szokás.
Volt ideje töltődni, utolsó út is kb. 250 km volt megállás nélkül. Ebből úgy 3-4 hetente 1x minimum volt, amúgy meg napi 60-70 km volt... Előtte is sok volt a több száz km egyben, városi km-ből nálam szerintem 30 ezer sincs az általam belerakott 120 ezerből... :-)
Meg hát vasárnap vár az Alpok, nem ott szeretnék ezzel szívni a nyakig érő hóban majd + újra taníttatni a szervot, mint az utolsó akksicserekor...
Ha nincs egyéb ötlet akksira, akkor szerintem megint ugyanolyat rakatok bele. :-)
Nem kéne egyszer (végre) rendesen feltölteni előbb azt az akksit?
Gondoljunk bele, ha valaki sokat megy városban, pár km-t, abból mikor jön össze az a többi órányi akkutöltős töltési idő, amennyit szoktunk látni, hogy kell, amikor hétvégén rádugjuk töltőre...?
És közben rengeteg indítás, össze elektromos fogyasztó megy stb. Sosincs feltöltve.
Az az akksi biztos nem 100-as már, de nem törvényszerűen kuka. Végig kell gondolni az üzemeltetési körülményeket, meg egy nyugalmi áramfelvételt se hülyeség mér(et)ni, aztán utána még mindig ráérünk venni akksit. Szerintem. :)
Persze ha fullra töltés után 2-3 nap állás után gyengélkedik, nem tartja a töltést, akkor az már tényleg gyanús.
-
Amúgy ha nincs hosszabb menet, évszakonként 1-2-szer feltölteni még akkor kellene, mikor még nincs gond.
Vagy kell egy CTEK MXS 5.0 töltő, regenerálás és az akku még évekig elmegy utána. Tapasztalat amit én sem akartam elhinni amíg nem próbáltam egy kölcsön töltővel. :-)
Mai történés, hogy 3 nap állás után kissé nehézkesen indult az 1.9 pd tdi (O2), és indítás után nem is aludt ki a szervo narancssárga visszajelzője. Elindulásnál is kicsit érezhető volt, hogy kicsit keményebb a kormányzás, majd úgy fél-1 perc menet után kialudt a visszajelző, és teljesen rendben is lett a kormányzás. Ez lehet az öregedő akksi miatt, ami bezavart a szervonak? Lassan 5 éves az akksi... Azért is gondolnék az akksira, mert 2002-ben azért kellett új akksi, mert télen hidegben nem indult, és kb. letiltott, hogy nem gyári kulcs. Ekkor jött a tipp, hogy cseréljem ki az akksit, lehet az a baj. Így is volt, csak utána újra kellett tanítani a szervot.
sziasztok.. egy kérdésem lenne a ,bal oldalsó légzsák csatlakozót hol találom az ülés alatt? van 3 csatlakozó ők lesznek ? kiütötték a hibát (teljesen hiba törlés ), ment tökéletesem, elmentem vele 20 km -t azt megint világit.. ( azt mondják lehet h a csatlakozó ) ..
Sajnos már nem tudom pontosan, de Bpesten rendeltem anno egy dekor boltból. Az utolsó kettőt vettem meg akkor, azt gondolván, ha törik, legyen tartalék. De nem történt semmi baj a fent lévővel, így maradt egy új. Ha érdekel, írj emailre. Sőt, ami rajta van, azt is leveszem, ha kell valakinek. Megvédi a hűtőt a felfröccsenő hólétől, sártól, és hamarabb melegszik a víz is.
És mindenkinek - tudom, hogy alapfelszereltség - volt. Amikor konfigoltam, 3 opció közül lehetett ködlámpát választani, nem csak a régi kettő (amiből mindkettő kanyarkövető, de az egyik fekete).
Sajnos a mentett konfiguráció részletei nem tekinthetők meg, de csináltam egy képernyőmentést, ahol látszik, hogy nincs ködlámpa a képen:
- a részletekre elszáll a konfigurátor, de itt sincs ködlámpa:
Mindenesetre én is érdekesnek tartom. Lehet, hogy az új verzió konfigja keveredett a régivel? Bár itt meg még a régi orr látszik. ???
Szerintem kisebb motor >> könnyebben átmelegszik + kevesebb hűtővíz.. (a hűtő felülete nem tudom, hogy változik-e). Én még nem láttam II octit alsó műanyag takarófedél nélkül.. Hacsak el nem veszett..
Ezekben van segédfűtés (elektromos), lehet, hogy azzal van gond. a CR diesel meglehetősen lassan melegszik fel, a PDTDI is. Régebbi szívódieseleknél (de még turbósokon is) volt külön melegítő gázkarállás (manuális), ezt ma az elektronikusan megelemelt hidegállapoti alapjárat (1000-1100 rpm) pótolja, de a menetszél főleg hidegben rendesen visszahűti a vizet.
Ha nagyon zavar, akkor a fél hűtőt takard le egy kartonpapírral (belül a hűtőmaszk mögött..) nem fogja forralni a vizet, az biztos ( a takarást a klímaventillátor elé tedd.)
Kicsit járjuk végig ezt a kérdést, mert nekem volt szívó dízelem, 2.5 literes és a motor legalább 1.5x akkora volt mind a mostani 2 literes, de abba én sose fáztam. Az is olyan 6.8 körül fogyasztott, nyugisabb tempóban.
Lássuk előszőr, hogy elméletileg kb. mennyi hőt visz el a hűtése a motornak? Mert ennek nagy részét fel lehetne használni az utastér melegítésére.
Állítsunk össze egy energiamérleget.
Egy dizel eléget 5 kiló üa óránként (kb.5.6 literes fogyasztás óránként), 1 kg dízel olaj fűtőértéke 42MJ/kg.
Akkor mennyi az időegység alatt a motorral közölt hő?
Pbe =5kg x 42MJ/kg /36oo másodperc= 58kJ/sec.
Ez a bemenő teljesítmény. Egy része elmegy a füstgázzal, hiszen a füstgáz 5oo fokos, amikor elhagyja a motort. Mennyi füstgáz áramlik át a motoron és mennyi hőt visz el?
A füstgáz tömegáramát kiszámítani könnyű: 1 kg dízel elfogyaszt 2o kiló levegőt, 5 kiló 5x2o kiló levegőt, tehát
q= 5x (1+2o) kiló /36oo másoperc= 29g/sec. A füstgáz átlagos fajhője 1.25kJ/(kg fok), a hőmérsékletkülömbség 5oo fok.
Tehát a időegység alatt elvisz a füstgáz: Pfg = 5oo fok x 1.25 kJ x o.o29kg /(kg fok sec)= 18kJ/sec.
A motor kifejt 3oKW teljesítményt (adott fordulatszámon, adott sebességbe- úgy hogy 5.6 liter legyen 1 óra alatt a fogyasztása), tehát Pm= 3okJ/sec.
Ami marad az melegíti a motort és el kell szállítani hűtéssel. Ezt jelöjjük Ph-val.
Azaz az időegységre vetitett energiamérleg a következő: Pbe=Pm+Pfg+Ph innen adódik Ph = 58-3o-18= 1okJ/sec.
Namost, vegyünk egy VW 2 literes tubódizelt, ami pontosan 134 kiló (1.6- os 125 kg), legyen 15okg mindennel együtt. Legyen mondjuk benne minden öntöttvas, annak a fajhője o.4kJ/(kg fok). Mennyi idő alatt melegíti fel a Ph teljesítmény a motort 1oo fokra. A motor felmelegésére fordított hőenergia a fajhő, a fokok száma és a tömeg szorzata, azaz Qh = o.4x15ox1oo = 6.oookJ.
Qh/Ph= 6ooo/1o sec= 6oosec= 1o perc.
Ha 6 kg üa-ból hozná ki azt a 3oKW egy óráig, akkor ugyanaz a motor 3.5 perc alatt melegedne fel 1oo fokra.
Igen! persze ez sok mindentől függ, de ha nincs alsó pajzs a motor alatt, akkor a menetszél direktben érheti az olajteknőt is és annak bizony komoly hűtő hatása is lehet. Persze, ha van pajzs akkor sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű levegő áramlik be a hűtőn keresztül.
Akkor ok, most azt vettem még észre, hogy eddig normál üzemben 90-95 fok körül volt az olaj most pedig 85 körül. Ennyit jelent hogy mosta mínusz van és nem +10 fok?
Ma vezettem egy 2006 os 2.0 diesel Passatot és kb 6 km után 90 fokos volt a víz. Az enyémnek kell kb 8 km mire eléri a 90 fokot (2011-es 1.6 diesel Octavia). Az enyémmel valami gond van, hogy lassabban melegszik vagy egyszerűen ezek a motorok lassabban melegszenek? Esetleg akinek ilyen autója van legyen szíves írja meg neki mennyi km után melegszik fel 90 fokra.
Nèmetországban havi szinten eladnak 20000 körüli golfot, ès 5000 körüli octaviat. Privát szinten jò 3× az eltèrès, cègesben meg több mint 4×. Az eladási listán Golf, Passat, Polo az első három hely konstansan a márkák között hònapok òta ùgy, hogy golfbòl majdnem 3× annyit adnak el, mint a lista második helyezett passatbòl. Ezen a listán 5.,6. az octavia. Mondjuk èrdekes Passatból nagyon kevès a privát vètel (olyan 6-700 lehet per hò), mìg ez octaviába 1500-2000 között per hò. Szerintem nem szòlt le senki, csak egy merèszet pròbáltak hùzni, ami mèg nem tudjuk hogy mikènt fog elsülni. Nekem mondjuk nem tetszik. De ez persze csak 1 vèlemèny, nem is engem kell meggyőzni az octavianak. Az ùj superb meggyőzőbb!
Valószínű, hogy leragadt a változtatható geometriája a turbónak . De lehetnem más okok is. A vezérlés letilt, mert számára érthetetlen értéket kap egy szerzortól.
Menj el gyorsan egy műhelybe, mert csak rosszabb lesz.
Aztán ha meg van oldva a hiba, akkor pörgesd azt a BXE-t, mert ez akkor szokott megtörténni, ha hamar felváltassz. Minden nap lásson pár padlógázt, 2ooo fordulattól indítva. Persze csak meleg motorral.
Olyan jelenséget produkál az 1.9 PDTDI 2007-es Octaviám, hogy előzés közben olyan 3,5 ezres fordulatnál megtorpan, és utána olyan lesz,mint egy sima diesel. Miután megállok újraindítom minden rendben megint jól megy.
Nem csinálja mindig,de már kétszer is előfordult velem. Mi lehet a gond?
Megkell emészteni ,szerintem xenonnal szabad venni az jobban néz ki ,a sima O3 halogénnel is úgy eltünik a tömegben észre sem venni.
Lehet ez a facelift az amit sokáig kell nézni aztán egyre jobban tetszeni fog ,van ilyen zene is ami első hallásra szörnyű ,de ha többet hallgatja az ember akkor meg nagyon jó lesz.
Évi 15ekm nagyon kevés. 1ooe forint per hónap az 3.6millió 3 év alatt.
Kétszer szeretnének keresni. Kifizettetni az autó árát 45e km alatt a bérlővel, aztán 3 év múlva eladni az autót az új ára 2/3 val. Vagy kibérelni másnak, ugyancsak 3 évre, és a bevasalni másik 3.6 milliót , aztán eladni 6 év múlva a kocsit az új ára 1/3- ért, 9oekm-ben. Az üa-ot a bérlő veszi.
Aztán áthozzák Romániába és a Weltautó kivixolja és átnézi. Két nap alatt eladja, hiszen a szervízkönyv és a km állás rendbe lessz.
Nekem a O3-as 3oekm van, a szervízköltsége nulla. Egy olajcsere.
Igen teli tanknál van mikor 1000 van mikor 900-at ír mikor hogy hajtották előtte abból számol.
Most jöttem haza Zsámbékról vettem rá téli gumikat,néztem 160-nál forog 2100-at ha 140 -et tartom akkor eszik 5.5 pillanatnyit és kb 40 km-után átlag 6.7-et hozott,aztán előzgettem meg oda oda léptem neki 190 -be is belefutottam akkor 7.7 ben állt meg.
Szerintem nem rossz egy ekkora ilyen erő autómatától......meg nem is azért vettem hogy keveset egyen :) előtte a 2.0 163 LE HDI ugyan ez a tipus 5.3-5.8 között átlagolt 6 fokozatú kézivel.
Jó hogy nem kell megállni tankolgatni egy hosszú útnál kényelmes :)
Köszi szépen, meg is néztem. Az egyik műanyag állító sajnos megadta magát, már nincs lehetőség rajta állítani, mert átugrik a meneten. Valószínű ezért is ment el a kép. De akkor már legalább ezt is tudom. Köszi még egyszer.
A lámpa melletti kis rácsbetétet levéve állítható egy imbuszkulccsal. Ezen látszik a rács kivétele és a kivett lámpán a csavar is. Persze az állításhoz nem kell kivenni. https://www.youtube.com/watch?v=m85mxB7gM_0
Bekapcsoltattam a ködlámpán a kanyarba világítást (2 FL) és elég furcsa volt, hogy mintha nem egyformán világítana: az egyik még a házfalakról is visszatükröződött, a másiknál meg az autó előtt épphogy. Ma megnéztem a garázsban a vetítési képet, és eltérés van. Be lehet ezt állítani valahogy?
Hm, pont ma reggel néztem meg egy tökugyanilyet Szhelyen (Olad) ácsorgás közben (a kutyám talált valami baromi érdekeset a közelben a fűben). De nem esett le, honnan ismerős a típus.
Autópályára tervezték azt érezni rajta ott van igazán otthon kanyarokban nagyon stabil ,futómű uthibákból nem sok jön át normál fokozatban ( persze nem egy C5 ) sportba azért már feszes és keményebb ,télibe meg visszafogott ...
Nem chippeltetem fölösleges ezt sem tudom kihasználni csak németben vagy itthon előzéseknél ,viszont legelőször mikor elhoztam meglepett mert kell egy kis távolság az előzni kivánt autótól,mert odaléptem és úgy kiugrik hogy majdnem letoltam az előttem lévő autót ,hát lefehéredtem na......meg kell tanulni ezt is ésszel kezelni .
Viszont a forduló íve mivel nagy autó 4.83 hosszú a forduló ív 12 méter ,szóval kötelező az első hátsó radar + oldalt is jelez ha valami közel van ,az nélkül a hátulját nem érezném egyálltalán vagy csak plussz minusz fél méter :)
A motor az egy stabil 2.2-es HDI 4 hengeres BOSCH befecskendező rendszerrel,FAP adalékal a részecskeszűrő miatt.
Az autómata az egy sima ( régi bevállt ) 6 fokozatú triptronik ,sokszor akkor vált mikor én is váltanék és semmi bólogatás ,észrevétlenül teszi a dolgát.
A 2015 -ÖSÖK-BE már csak 2 Literes HDI van 183 LE adblue eu 6-os AISIN váltóval az vezetési élményben sokkal lomhább...ezért is ragaszkodtam még az eu 5-ös 2.2 -es motorhoz.
Nagyon kényelme minden logikus és kéznél van ,hál isten közép konzolos és nem érintőképernyős NAVI van benne mint az euro 6-osban így nem kell levenni a szememet az útról ,jobbkézzel tudom kezelni.
Ha adatokat akarok tudni sebesség stb akkor is előttem van mert a szélvédő előtt van egy kis "üveglap"amire kivetít minden adatot Head up diasplay
Igen kisebbnek tűnik tényleg ,viszont amióta meg van nem tünik nekem kisebbnek nyilván elfogultságból, meg jobban tetszik a fekete mikor rásüt a nap barna ,viszont míg nem volt meg jobban tetszett a fehér :)
Mindenki megnézi főleg hogy GT-ből itthon elég kevés van,havernak van még egy az optimalizálva is van 240 LE 530 NM-re ,de nekem megfelel a 205 LE is :) így is nehéz lassan menni vele :)
Amióta elcsapott az asszony egy biciglist nem az ő hibájából nem mert beülni az O2-be kérdeztem tőle mi legyen kell vagy nem ...Azt mondta inkább valami kicsi benzines ,mondom akkor megy mind a kettő azt magamnak veszek valami disznót amire már régóta vágyom :) másnap le is foglaltam bevittem a két autót meg ráfizettem egy kis lóvét mert 4.5 milla volt az autó ,azt pár nap rendszám és már hoztam is :)
Asszony meg kap egy kis benzines lótifutit ,amibe jól érzi magát kis pólót vagy valamilyen VAG-os autót vagy franciát amit majd a magáénak érez ....
Én meg csak élvezem ,itt meg is állok mert egyszerűen nem tudok belekötni tökéletes számomra ,eszméletlen hogy megy pedig előtte is a 170 LE PUG 508 -am volt ,de ég és föld mint ha nem is ugyan az a tipus lenne csak a kasztni hihetetlen.....
Ha az ember megteheti tényleg a legjobbat kell venni .
Hát elment a 2-es Octi meg a PUG 508 SW-ém is de valahogy nem sajnálom :D :D :D :D
OFF
2013 -as Peugeot 508 SW GT 2.2 ,205 LE 450 NM fullos minden földi jóval ,pl magától parkol valami parkoló aszisztens ,kiméri a helyet ha jó szól és tekeri a kormányt nekem csak a gázt kell nyomni vagy R ,vagy D be kapcsolni ,sosem fogom használni ,de teli van hasonló cuccokkal,nagy fényszórós vagyok és az adaptív kanyarkövető xenon plusz LED nappali egyben helyzetjelő nagyon bejön ,városba széthúzza a fénykévét autópályán hosszúra nyújtja ,refi autómatán kapcsol fel le stb.
Sziasztok! Meg tudnátok mondani, mi lehet az oka, ha a belső-külső keringetést kapcsolom, akkor (szerintem) a csappantyú mint valami kávédaráló kerreg. Valami fogaskerék romolhatott el? Előre is köszi a segítséget! Üdv
Kipróbáltam, ha gázt adtam semmit sem hallottam. Felnyitottam a motorháztetőt rátettem a kezem a műanyag motorvédőre és megszűnt a huhogó hang. Elég lazán van rajta mintha hiányozna egy-két patent, főleg a bal alja él külön életet. Reggel leveszem és megnézem. Remélem tényleg csak ez a baj.
Tudom, hogy hangot leírni nagyon nehéz de hátha tudtok tippeket adni.
Ma reggel még nem hallottam, de most igen. Alapjáraton huhogás szerű hang hallatszik valahonnan a motortérből nem tudom máshogy leírni, nem csattog nem sípol huhog vagy esetleg súrlódáshoz hasonló hang.
Ma reggel megállás után kb fél óra múlva megnéztem az olajszintet és a kupakot is levettem de nem hiszem, hogy emiatt jött elő a hang.
Na, akkor egy újabb érdekes tapasztalat O3 TPMS ügyben.
Ma le tudtam nullázni menet közben, többféle sebességen is próbáltam, autópályát is beleértve.
Nekem most 1 hete (kb. 1000 km) tanul: a téli gumik felrakása után rögtön nulláztam (állóhelyben).
Figyelmeztetésem nem volt azóta, lehet, hogy ezért engedi a nullázást ilyenkor?
Korábbi tapasztalatok:
1) Miután aktiváltam és mentem kb. 200 km-t, próbaképpen leengedtem az egyik kerékből.
Nem egész 1 km-en belül csipogott, szerintem nem engedte menet közben nullázni, de ez nem 100%.
2) Téli-nyári szett csere után próbáltam gurulás közben nullázni, nem engedte (95%).
3) Hónapok óta tanult (kb. 20e km), és megcseréltem az első-hátsó kerekeket.
Később kiderült, hogy 1,95-2,1 bar között volt bennük.
Pár km után bejelzett (csekkoljam az összes kereket), menet közben nem engedte nullázni.
Ez 100%, mert késésben voltam, és anyáztam is, hogy még 100 km-en keresztül nézhetem a műszerfalon a színes lámpákat.
4) Tavaszi hirtelen felmelegedés miatt kb. 150 km után bejelzett (összes kerék) - ez volt egyébként az első és egyetlen téves riasztásom (kb. 120e km alatt).
Mamához siettünk ebédre, megint anyáztam, hogy nézhetem a fényeket még egy ideig.
Valószínűleg azért megpróbáltam nullázni (a korábbi kudarcok ellenére), és nem sikerült.
Meg kellett állni tankolni, akkor állóhelyben persze összejött.
(Vadiúj FW van a fejegységemen, még esetleg arra tudnám fogni a mai tapasztalatot, de valószínűleg nincs összefüggés.)
Érdekes egyébként, mit variálnak...kolléga Superb 2-jet hajtottam valamelyik nap, és gurulás közben (5 km/h felett) nem lehetett a menüben az autó beállításait baxtatni.
Megjelent egy kis üzenet, hogy majd akkor próbáljam, ha megálltam.
Az O3-nál meg (szinte) bármit lehet állítgatni útközben.
2006-os I-es Octavia Tour-hoz (1.6 benzines) keresek bluetooth OBD kütyüt.
Google csak az ELM327-es modell-t dobja ki, de ennek a honlapján nem látom az autóm a listán. Használta valaki sikeresen ezt a terméket, vagy tudnátok ajánlani másikat?
Igazából a gomb csak reset, a rendszer menet közben kalibrál, másképpen nem is tudna a működési elvéből adódóan. Persze jó pár feltételt figyelembe vesz amikor fut a kalibrációs ciklus, tehát kanyarban, x (azaz fenetudjamennyi) fokos kormányelfordítás felett, gyorsításkor, fékezéskor stb. nem tárol el adatot. Egy egészen részletes angol nyelvű gyári leírást végigolvastam róla, fent van valahol a neten, nem mentettem könyvjelzőbe, de google kiadja. Talán az autó kézikönyve is leírja, hogyan és mennyit kell autózni amíg életképes lesz megint a rendszer reset után. A VCDS fórumon is részletezték, kb. olyan mélységben (ciklus futása, tárolt adatok, stb.), ami már talán nem is egészséges.
5ajtós Octavia 1-esem van. 2002-es elegance felszereltségű. Kérdés az, hogy ebbe mennyi hangszóró van gyárilag? Látok 4 "nagy" hangszórót (1-1 ajtóban, 1-1 hátul a kalaptartó szélén), de az ajtókban a kilincs előtt lévő rácsos helyen vajon van "pici csipogó" vagy nincs?
Most egy nem gyári blaupunkt van benne. Van még valami okosság, amire figyelni kell fejegység csere esetén? Jó esetben már ISO csatlakozós?
ennek inkább biztonsági aspektusa van. Ha menet közben nyomsz rá arra, hogy a guminyomás ok, akkor az azt feltételezi, hogy nem is foglalkoztál érdemben a dologgal. Viszont, ha megálltál, akkor már feltételezhető, hogy tényleg ellenőrizted (ha igazán nagy májerek lennének az autógyárak, akkor a vezetőoldali ajtó nyitásait és a köztük eltelt időt is figyelnék:-))))
Műszakilag nem is igazán értem, hogy hogyan tudná egy ilyen olcsóbb fajta megoldás menet közben kalibrálni magát, hiszen az ABS-ESP rendszer jeleit értékeli ki - menet közben az ESP/ABS bármikor bekapcsolhat egy-egy pillanatra és kanyarodás közben pl. az ívbelső kerék kevesebbet forog, nem látom, hogy hogyan tudna haladás közben értékelhető alapadat képződni a kalibráláshoz.
O3-nál nekem menet közben nem engedte, csak állóhelyzetben. Mostanában miután átcseréltettem a téli gumikat feljött mint hiba. Nyomkodtam menet közben a set-et, de nem törölte..
Szerintem O3-nál is lehet menet közben nyugtázni a gumiabroncs nyomás beállítását. A SET gomb biztosan megjelenik menet közben is, persze arra nem emlékszem, hogy megnyomáskor nulláz-e, mert másfél év alatt egyetlen alkalommal jelent meg a figyelmeztetés.
Akkor viszont megálltam, mert egy húzós autópálya menet során jelent meg, így megálltam megmérni a nyomást az abroncsokban. A mérés nem mutatott lényeges eltérést, ezért OK-ztam a figyelmeztetést és mentünk tovább.
Ezt nem értem akkor honnan tudja a motor vezérlő mikor kell szikrát adni? Nincs a főtengelyen jeladó semmi, a gyújtás elosztó hall érzékelőjén kívül semmi nincs. De az nem fix akár több fokot is el tudom tekerni erre arra. Fülre beállítottam de mintha kicsit vissza durrogna. Akkor hagyjam így majd betanul a vezérlő? üdv
Ügyes! Ha jól látom akkor csak az üreges szivacsot ragasztotta fel belülről,így szinte semmi kárt nem csinált,a sok nyitogatástól max a monitor sarkai kopnak,a vezeték meg bőven elfér a zsanérnál! Én is ott hoztam fel az aux kábelt!
Alacsonyabb felszereltségi szintnél, ahol nincs információs rendszer, ott az O3-ban is lehet gomb, persze ebben a konkrét esetben lényegtelen, hiszen ha egyszer nincs ott, akkor van információs rendszer és a menüben van. érdekes, hogy az O2-nél állítólag menet közben kellett nyomni, itt álló helyzetben.
Az O3-as Scouttal, nagyon hosszú emelkedőn, a Szent Gotthárdon, 4 személlyel a kocsiba és kevés csomaggal, alig 1o fokba, láttam 122 fokos olajat is. Megálltam és a motort hagytam hűlni alapjáraton 15 percig.
Amúgy a magunkfajta autóbuziknak oda tényleg érdemes elmenni - olyan út van építve, hogy ki lehet próbálni rajta a Ferrarikat is, padlógázon.
Franciaországból indulva észak-kelet felé (Chamonix-ból), a Month Blank lábánál átkelünk Svájcba, két sávos úton, lentisszimó, mert sokat elemkedik és keskeny az út, aztán a gerincre érve elénk tárul a Rajna völgye (Martigny városa- bió kajszibarackot termesztenek, darabja 1 euró:))- de beszarás a kilátás. Leereszekedünk a völgybe, innen végig keletet tartjuk, van 5okm pálya, utánna közút a Rajna mellett, egészen Obergoms községig (kb.8okm). Itt felvísz az út a Furka hágóra (2.436m), aztán vissza a völgybe és ahogy kisimul az út, egy kereszteződésbe eltérünk délnek a Szent Gotthárd-ra (2.o91m), onnan le és már ott is a pálya ami levisz az olaszokhoz.
Lefele a Furka hágón a keleti úton, be kell venni egy nyugtatót, nincs kiépítve, 1.-be jöttem le 15km.
Egy nap alatt meg lehet csinálni, jó korán indulva Chamonix-ból. Az utolsó francia falucska legvégén nem szabad kihagyni az ehte francia pékséget- boulangerie. Este lehet pizzázni Milánóban.
Tudnátok segíteni,hogy octaviában hol van a guminyomás ellenőrző kalibrálója?Kerékcsere volt és kijött a műszerfalon a jel.Ahol a kézikönyv írja a sebesség váltónál na ott nincs ilyen.
Azt meg tudod mondani, hogy ez mennyire tudja felmelegíteni az olajat? Az 1.2TSI-hez olajteknőre szerelhető kontakt fűtőelemet ajánl a Defa. Mit lehet ezzel elérni? 80-90 fokos olajat is össze tud hozni, vagy kb mire lehet számítani? Fűtés vajon mennyivel jön meg hamarabb a meleg olajjal indított autóban?
Amiket én használtam, azok a hűtővizet melegítik, olajfűtéssel nem találkoztam (tudom, hogy létezik, de sosem érdekelt). A hűtővíz az egész blokkot melegíti, az olaj melegítése sem rossz gondolat, nem tudom, hogy mennyire lesz közvetlen hatása a víz melegedésére - nyilván valamit számít.
Nekem még előző kocsin volt utólagos, de még ötletesebben oldottam meg, úgy hogy nem kellett semmit se csinálnom, hogy bekapcsoljon: tükörmonitornak hívják :D Erősen tudom javasolni :) Kikapcsolt állapotban tükör, ahogy R-be tettem meg monitor funkciót látott el.
Hidegüzem témához:
nálam automata 2-ből nem kapcsol feljebb melegítőüzemben, 3000-es fordulattal megyek 70-el. Egyedül akkor vált háromba, ha erősebb pedálhasználat van, akkor megy feljebb, hogy lentebb tartsa a nyomatékot (szívóbenzin), majd ha visszaengedem a pedált visszavált 2-be. Gondolom oka van :) Itt off kocsi, de nem csak ez ilyen, ezt a váltót nem kevés más kocsikban is használták, gondolom hasonló vezérléssel.
Én O2-nél a középső szellőző mőgé raktam egy szivargyújtó aljzatot amit a biztosíték táblára kötöttem rá,így minden láthatatlan maradt! A kábel pedig a a szellőző bal sarkából jön ki,szerencsére elég puha a műszerfal,így enged és a tartó miatt nem is látszik! Ha ez megvan akkor már máshol is kihozhatod a kábelt,pl. a középkonzol kerete mellet is,attól függ,hogy hova akarod tenni a tartót!
Sziasztok! Tudna e segíteni valaki hogyan lehet gyújtás állításhoz kikapcsolni a dinamikus előgyújtás szabályozást? octavia 1.6 aee fapados a gép. vag-com van csak azt nem tudom milyen ablakban mit mire kell átirni majd visszairni? Egyéb tudnivalók a gyújtás állításához? köszönöm szépen az információt! üdv
Azt meg tudod mondani, hogy ez mennyire tudja felmelegíteni az olajat? Az 1.2TSI-hez olajteknőre szerelhető kontakt fűtőelemet ajánl a Defa. Mit lehet ezzel elérni? 80-90 fokos olajat is össze tud hozni, vagy kb mire lehet számítani? Fűtés vajon mennyivel jön meg hamarabb a meleg olajjal indított autóban?
Én OIII-ban a kormánytól balra tartom a telefont egy tapadókorongos tartóban. A töltést pedig a bal térdemnél található tárolóba rakott töltőről oldom meg. Áramot a töltőhöz a doboz mögötti biztosítéktábláról viszem.
Bár nem specifikusan Octavia-s kérdés, de érdekelne, hogy milyen megoldással lehet a műszerfalon elvezetni a telefon töltőkábelét? Szívesen vennék ötleteket valami esztétikus megoldásra, ha van ilyen bármelyikőtöknél!
Sehol sem találok olyan kábeltartót, amit a műszerfal réseibe lehetne beletolni, pedig esküszöm láttam ilyet régebben..
Ez egy 15o lovas dizel és hosszú a váltója, mert nagy a nyomatéka.
Hatosban 12o-nál 2ooo forog, ha nem kevesebbet.
Nagyon nehezen melegedik be, ki van csontolva belőle minden motorikus hővesztesség (ami jellemző volt a régi szívó dízelekre)- miből fűtne?, az enyémen van elektromos radiátor is, ami automatikusan bekapcsol.
Az okosok azt állítják, hogy a hideg üzemmód a halála ezeknek az új dízeleknek, azaz ezt rövidre kell fogni.
Más lehetőség nincs, csak a kicsivel magasabb fordulatszám az első pár kilóméterben ( ez olyan 1o lessz indulsz minusz fok alatt- ami nem kevés). Szerintem nem kínlódik a turbó.
Köszönöm az infókat :) Akkor nagyjából annyi, hogy ne gyilkoljam se alacsonyfordulaton, se magas terhelésen, főképp hidegen. Valószínűleg a bejáratás az M0-án plusz egy kis autópályán lesz (ott járok dolgozni), az elmondottak alapján 100-110 tempónál nem is lesz ajánlott 6.-ba tenni a bejáratás allat, mert elég keveset fog ott forogni (1500-1800 ford).
Volt szó a bemelegítésről is, és érdekesnek találtam, hogy többen írtátok, hogy hidegen magas (2700?) fordulaton pörgetitek. A jelenlegi dízelemnél (Mazda 2.0 Ditd 90LE) hidegen 1500-2000 fodulat között tartom (faluban amíg kiérek a pályára (5km) ~1800, majd a pályán felveszem a 100-as utazót 2200-as fordulaton). Az előző automata (igaz benzines) autóm is hidegen 1800-2200 körül tartotta a fordulatot. Az automatát meg gondolom okos mérnökök az ideálisra programozzák. Hidegen nem szeretem jobban pörgetni, mert amúgy is szörnyű szenvedős kelepelős hangja van, pláne ha forgatom, de 2000-ig vállalható. Hidegen magasabb fordulaton való melegítés nem öli a turbot? (hidegen, hideg olajjal teljes sebességgel forogni?)
Más:
Lopásvédelemre mit ajánlotok? (váltózár? kapcsoló? sziréna? betonba öntés? :) )
Utálom a belül maszatos szélvédőt, még jobban utálom pucolni.
Én is vagy 5-10 menetben tudom levakarni, számtalan módszert meg szert próbáltam már.
Nekem az új O3-ban csak az vált be maradéktalanul, amikor megágyazok belül a műszerfalon papír konyhai törlőkendővel és klasszikus szivacsos/lehúzós karos szélvédőmosóval megsikálom belül (mint ahogy kívül, csak kevesebb vízzel) és lehúzom. A tükör körüli csíkokat szarvasbőrrel már el lehet tüntetni. Elég szarul hangzik, de akkora rumlit nem csinálok vele és máshogyan nem bírtam rendesen megpucolni.
Használt itt már valaki blokkmelegítőt? Skandinávok gyártják (Defa, Calix márkák), ami annyiból áll, hogy kap az ember egy fűtőszálas fémtömböt, amit a blokk oldalára (1.4-nél olajszűrő mellett) kell szerelni egy tartó segítségével, aztán konnektorba dugva melegít.
Nekem volt-van ilyen is meg olyan is. A klasszikus DEFA közvetlenül a vizet melegíti mint egy merülőforraló (a régebbi VW-motorokban a fagydugó helyére ment), de lehet, hogy az újak már a blokkot, bár ezt szarabb megoldásnak érzem. Létezik olyan verzió is (nem tudok márkát mondani), amiben keringtető szivattyú is van, ez sokkal hatékonyabb, sőt, ha nyitva hagyod max fűtésen az ablakra menő levegőt, akkor az átmelegedő fűtőradiátorból a meleg levegő 20-30 perc után elkezd felfelé áramlani és leolvasztja magától a szélvédőt (utastéri ventilátor bekapcsolása nélkül).
Az igazi azért a klasszikus webasto, persze árban nem ez a kategória.
Papírtörlőt ne használj. Vegyél valahol egy darab szarvasbőrt.
Mosd át egyszer mosogatószeres vízzel az összes belső üvegfelületet, aztán tiszta vizzel - ezt egy pamut ronggyal, használt trikó a legjobb. Aztán hadd, hogy szinte száradjon meg és fújd be az alkoholos ablakmosószerrel. Hadd rajta 5 percig. Mosd ki meleg vízzel a szarvasbőrt, hogy lágyuljon meg, csavard ki szárazra és töröld át az ablakot.
A szarvasbőr felszíjva az ablakról az összes nedvességet. Nem marad csíkos. Utánna mosd ki a szarvasbőrt, csavard ki és tedd fel valahova száradni. 5-1o perc az egész, kövesd végig egy jó automósóban a műveletsort.
Csak kell két tál víz, egyik moszószeres a másik tiszta. Ha piszkos az ablak, a tiszta vizes tálba ki kell cserélni a vizet. Nézd meg a rongyot.
Először mosogatószeres szivaccsal finoman mosom (legyen benne bőven mosogatószeres víz, de ne csöpögjön), aztán alkoholos ablaktisztítóval jól befújom majd papírtörlővel jól áttörölöm, a végén pedig száraz mikroszálas kendővel "fényesítem" egy kicsit.
Uuuutálatos egy meló, barátnőm nem is hajlandó foglalkozni vele, azt mondja, hogy úgysem lehet rendesen letörölni (pedig le lehet tisztítani, csak 2-3 hét múlva ellenfényben megint látszik a fátyol :-((( ).
Ez a belülről jelentkező szélvédő-fátyolosodás nekem is sok gondot okoz. Mivel nem sima pára+zsír, hanem valami műanyag kipárolgás, ezért nem egyszerű leszedni. Vagy tíz alkalommal levonultam a kocsihoz ablaktisztítóval, szivaccsal, papírtörlővel, stb, negyed órás csutakolás után tiszta lesz, de 2 havonta mindig visszajön :-(
Tudod, nekem is B7 van és én is nagyon meg vagyok vele elégedve! Teljesen a kettes Octavia érzést tudja és műszakilag is nagyon hasonlít hozzá. teljesen otthonos volt az első pillanattól, de persze az OII-nél sokkal fejlettebb, de mégis azokon az alapokon, szóval semmit nem kellett szokni s a mai napig nagyon meg vagyok vele elégedve! Én nem néztem a B8-as Passatot, nekem a Golf VII volt a célzónámban, de végül is örülök, hogy nem az lett! Talán majd amikor ez a Passat megy a háztól, akkor megnézem, hogy mit lehet kapni ilyesmiben mint ez, vagy az Octi volt amikor megvettem. Mindkettő a megvétel előtti modellévű autó volt kevés km-rel...
...de a Passatnak még van vagy 2, talán 3 éve nálam. 5 évesnél tovább semmiképp nem szeretném megtartani és kb.: fele km-nél járok, mint amit maximum bele szeretnék tenni és ebből is csak a felét tettem bele én, szóval majd kiderül!
Nezegettem az új passatot, mielött az O3-as megvettem, voltam tesztvezetésen is egyszer, egy 19o lovassal, tényleg más világ. De nagyon drága, nem tudtam kimagyarázni magamnak, hogy miért kéne nekem ennyi pénzt elkölteni egy autóra.
Van egy pár ismerősőm, aki a modelváltás utáni akció keretében, fix konfigurációs (bézs kombi) B7-et vásárolt, 29e euróba, ÁFÁstól. Nagyon meg vannak elégedve velük. Volt raktáron vagy 5oo kocsi a magyar határ mellett, megvették 3 hét alatt mind a cukrot.
Az utobbi időben csak a szürke O2-es Scoutal járok, minden héten van valami váratlan. Vagy összemalterozzák rettenetesen, vagy elütök egy nyulat, vagy meghúz valaki egy picit. Péntek éjjel megcsúsztam vele, egy kanyarba befékeztem és ilyenkor a 4x4 kikapcsol, azonnal eldobta a farát, ahogy levettem a fékről a lábamat a kocsi kiszedte magát. Volt valami olaj az úton szerintem, az nedves időben nagyon szétkenődik.
Használt itt már valaki blokkmelegítőt? Skandinávok gyártják (Defa, Calix márkák), ami annyiból áll, hogy kap az ember egy fűtőszálas fémtömböt, amit a blokk oldalára (1.4-nél olajszűrő mellett) kell szerelni egy tartó segítségével, aztán konnektorba dugva melegít. Benzines ról beszélek, igaz, hamar melegszik, de jó lenne hamarabb! :-)
Egy ismerősöm olyan cégnél dolgozik ahol 8000km (!) után le kell adnia az autóját és kap helyette egy 0km-es újat (Suzuki Vitara)! Már az ötödik vagy a hatodik új Vitarát hajtja és folyamatosan panaszkodik, hogy állandóan fáj a feje attól a bűztől ami az új autókból árad... :-D
Mondjuk a Suzukiknak van is egy jellegzetes bűze, ahogy párolognak az anyagokból a mindenféle oldószerek. Nem is hasonlított egy kicsit se ahhoz amit a Passatban éreztem, mondjuk az már egy éves és 40 ezret futott autó volt amikor megvettem, de majd egy hónap állás után szépen visszajött annak is az új szaga...
Én 1800-2000 fölé nrm pörgetném az első 1500-2000 km-ig. 15000km-ként cserélném az olajat és az első 3-4000km után szintén. A gyárban nem hiszem, hogy bejáratnák. A hőmérőt azt nagyon kell figyelni. Nem hirtelen odalépni neki amíg hideg a motor. Én így csináltam az enyémmel. Dieselben Peugeot-om volt, de az más kategória. Mindenesetr 150000km-nél még nem fogyasztotta az olajat (semennyit se) és 130km/h-nál is 6 liter alatt volt a fogyasztása.
Lassan megérkezik az Octaviám, és a bejáratással kapcsolatban lenne kérdésem :) (az utolsó új autó a családi/rokoni/baráti körben a szüleim Wartburgja 1986-ból, gondolom azóta fejlődött a technika etéren :D )
A kereskedésben azt mondták, hogy nincs szükség bejáratásra, mert ezt a gyárban elvégzik, annyit tanácsoltak, hogy az első időben 2000 fölé ne pörgessem (???), és hogy nem zárkóznak el attól (mondhatni, hogy ajánlották), hogy pár ezer km után lecseréltessem az olajat, ne várjam meg az első 30e km-es periódust. Ezen kívül semmit nem modtak. Ahogy olvastam, többeteknek volt már új autója, valami tanács a bejáratásra? (fix fordulaton sok km, vagy inkább változó terhelés, vagy nem tudom) Mennyi km tekinthető bejáratási időszaknak? Milyen fordulatok alá/fölé nem szabad vinni? 2.0 TDI style kézi kombi lesz ha megérkezik :)
ez az autó nálunk volt céges autó, kb. egy éve adtuk el (ha nem tévedek, bézs belső, dsg, lus a frsz betuje, tehát sanszos). Egy kollegám használta, idősebb úr, tök normálisan járt vele. Előtte is és most is Octavia-val jár. A km nagyjaból reális, kb. 150e km körül szoktuk eladni az autókat.
Ha jól tudom a derzbach-nál végeztetjük a karbantartást-javítást. Talán egyszer volt törve, azt hiszem elől.
Én nyugisan vezetek, semmi pörgetés, és mégis kikapcsol. És az az érdekes, hogy majdnem mindig azokon a bizonyos útszakaszok pontjain,+ - pár méter eltéréssel. :) Na majd ha megyek szervizbe, kiderül.
Azért ezt a hosszú listát olvasva kissé elment a kedvem az O3 tól, valószínűleg én hozzád hasonló vagyok engem is minden zavar ami rendellenes. Én is mindig úgy autókázom, hogy közbe hallgatózom és az előző autómnál szinte mindig nyikorgott valami vagy beázott vagy lelökte az ablakmosó csövet stb, mindig lehetett rajta csinálni valamit.
Az én Octimba (2011-es 1.6 crtdi) 200 van 190-el vettem az első héten azonnal EGR szelep csere, de hála az égnek azóta sincs semmi probléma.
Messze van még a következő autó csere de az O3 kombi és GOLF 7 kombi lesz valószínűleg a befutó, tényleg nagyon szeretem az autómat biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb költenem kell rá de ezt már vásárláskor is tudtam...
nekem most egy passatom van,indítási problémm van vele és senki nem tudja mar megoldani,ezért gondolkodk hogy cserélek,skoda ami elérhető még árban laurin klementet akkarok
Nagyon jó autó ez, Golf 5-ből ültem át, nem sírom vissza.
Az O3 csendesebb, tágasabb, kényelmesebb, stabilabb, stb.
Évi 60e km-t megyek, úgyhogy külön kiemelném, hogy az ülések nagyon kényelmesek.
Jöjjenek az eddig előfordult nyűgök (a vastagbetűsek 0 km-től):
- a tempomat magától kikapcsolgat: sok szervizlátogatást követően DSG szoftverfrissítés megoldotta (csak 2,0 TDI + DSG érintett) - az egyik lábtér lámpa villog: kétszer próbálták megcsinálni, végül magam oldottam meg (rossz volt benne a soros dióda) - nyáron csordogál a hátsó ablakmosó (nem reklamáltam miatta): szerintem túlnyomás alakul ki a csövekben - nyáron magától lesüllyed a belső visszapillantó (nem a standard, hanem a kerek "audis" tükröm van a fényszóróasszisztens miatt): kicserélték, az is ugyanolyan...nyáron 2 naponta állítgatom - hidegben gyorsításkor néha kerepel valami jobb oldalon elöl (nem reklamáltam miatta, 1-2 perc után eltűnik): olvastam üzemanyag cső rögzítési problémáról - a biztonsági öv csatok nyikorogtak, ahogy az üléshez dörzsölődtek (70 ezer körül jött elő): megcsinálták, döntöttek a tartókonzolokon - a lámpamosók kezdtek kinn maradni (90 ezer körül): kenőanyagos fújogatás párszor segített, 150 ezernél csere mindkét oldalon (berágódtak) - első lengéscsillapítók kicsit vesztik az olajat (retkes olajköd van körülöttük): állítólag normális, most le is mérték, semmi gond - (fekvőrendőrös) szilent nyikorgás elöl-hátul: 50 ezer km után az első télen kezdték, néha hónapokig csend volt, de most már fixen csinálják (a szervizben semmi jóval nem kecsegtettek, örökös probléma...majd próbálom fújogatni őket) - sziszegő hang hátul (mintha a kipufogóból jönne): állítólag üzemanyag pumpa lehet (engem nem zavar, nem reklamáltam miatta) - néha nehézkes indulás (több mp-ig teker az önindító): a motorvezérlő szoftverfrissítése teljesen megoldotta - fülbántó dörömbölés az utastérben (rossz úton): ezt sokáig hallgattam, végül beállítottam a csomagtérajtót, és megszűnt (ezt elbaxta a Skoda, számos tesztben is megemlítik ezt a problémát...fórumokon komoly iromány van erről) - a fejegység (Amundsen /de a Bolero ugyanúgy/) néha képtelen folytatni a zenelejátszást induláskor (hibaüzenetek, és/vagy átvált pl. rádióra): a legújabb szoftver talán megoldja végre - a csomagtérroló (kombi) fagyban borzasztó lassan tekeredik vissza (ütögetés segít :D) - ajtók beépített cipőmosó funkcióval (eső vagy mosás után eltárolnak egy csomó vizet): megszoktam, nem izgat...nem állok közel, amikor kinyitom...létezik már módosított ajtótömítés ez ellen - zörgések az utastérben (magam oldottam meg az őket): ajtó vezérlőmodul, ablakkapcsoló egység, A oszlop burkolat (szélvédő csere segített :D), ülésmagasság állítókar (hozzáverődik az üléskerethez), középső légbefúvó (ki volt fordulva az egyik sarka) (- a JE ajtóban is zörög valami hangos zenére, majd egyszer lekapom a kárpitot arról is)
Kollégáknak volt még ilyen:
- vízpumpa csere 100e km körül (ismert probléma, nagyobb terhelésnél hirtelen pirosba megy a hűtővíz) - xenon vezérlőmodul csere (stroboszkópozás)
Néhány tervezési hülyeség, ami engem zavar:
- béna fényszóróasszisztens: sokszor későn kapcsolja le a refit, felesleges pénzkidobás (sávtartóhoz jobb kamera jár, állítólag azzal okosabb) - sima tükörlapok a külső tükrökben, a jobbosban nem sok mindent látni - szélvédőmosó fúvókák túl mélyen vannak, ezért alulra sok vizet nyomnak, ami fél percig csordogál felfelé az orrom előtt (utána kell törölni) - a hátsó ablakmosó is béna, és szintén utána kell törölni a csordogálás miatt + benzinkutas ablakmosásánál könnyen letörhető kiálló fúvóka, ami a kombinál a 3. féklámpa része... - nincs vízvezető a szélvédő oldalán, ezért kanyarban/fékezéskor ráfolyik a víz az oldalablakra - örülnék, ha a kormányt jobban ki lehetne húzni (magas vagyok, hátra van tolva az ülés) - (gyári) első ablaktörlők csak 30-40 ezret bírnak (Golf 5: 70 ezer) - gázrugó hiánya a motorháztetőnél (VW-m volt előtte) - a szélvédőmosó betöltője hülye helyen van (szokható)
Úgy döntöttem veszek egy Octaviat,legujabat tervezem ami jövőre lesz kapható.Mostani újjakról hallotatok valami infokat jók,megbizhatók,hidegben hogy indulnak,?
mikor feltettem a kérdést az eladónak, hogy hogy került egy év alatt az autó egy budapesti autókereskedésből ebbe a kereskedésbe, köpni-nyelni nem tudott, ment a halandzsa. :)
Volna egy olyan hibám octavia I-es, hogy gondol egyet és ajtó zárásakor csak a bal elsőt zárja le. Vissza nyitom újra próba. Valamikor másodjára lezárja mindet de van úgy hogy nem. Jobb oldalról pedig tökéletesen működik. Meg a másik hibám hogy a bal első ajtónyitását nem mindig jelzi vissza. Volt már valakinek ilyen hibája? Esetlegesen hogyan javítható. Segítséget előre is köszönöm.
és mikor feltettem a kérdést az eladónak, hogy hogy került egy év alatt az autó egy budapesti autókereskedésből ebbe a kereskedésbe, köpni-nyelni nem tudott, ment a halandzsa. :)
Azért az O2 2004-ben került a piacra, tehát ami műszakilag benne van, az annál pár évvel korábbi fejlesztés. Hol volt még annakidején autórádióban USB mass storage kezelés?
A 2007-es modellévtől (2006 közepe) van MP3-at gyárilag CD-ről lejátszó fejegység, és a 2009-es modellévtől (facelift, 2008 közepe) van MDI/SD/USB képes fejegység. Ezek teljesen "reális" évszámok, ne 2016-os fejjel gondolkodva minősítsük egy korábbi kor termékét.
Vettem egy új szelvédő mosó szivattyút,beraktam,de a helyzet változatlan :( alig pisil csak az ablakmosó elől is hátul is...na most nem tudom mi legyen.
Csak aztán ki is kell kerülni az összes kátyút, mert ugrik a CD.
Ez ellen az alárakott szivacsok (egyre több) sem segítenek.
Jó discmant kell(ett volna) venni :) A legutolsó ilyen cuccomban kb. egy perc a puffer, az életében nem ugrott akkorát, hogy a puffer kiürülése előtt ne szedte volna össze magát.
nem, a mai autókba való hifikkel azért nem itt tartanak. csak épp ezek amikről beszélünk a tizenéve fejlesztett gyári cuccok (de vehetsz -nem gyári- kínait is ami passzol az autódba, lásd lentebbi írások) amik a lassan tizenéves autódba valók :)
bluetooth beépítve egyik gyáriba sincs, megveheted külön a gyári bt modult jó sok pénzért amit össze lehet kötni a fejegységekkel. de ahoz hogy pl swing-el rendesen tudd használni kell egy multikormány is, abból is olyan amin van hívásfogadás gomb. mellesleg a drágább gyári rádiókon sincs usb, azokon sd kártya foglalalt van.