Keresés

Részletes keresés

Chess Creative Commons License 2002.02.19 0 0 318
Látom itt a tavasz, eljön a méregkeverések ideje. :-) Egy két pontosítást tennék, a "sárga méreg" az a Novenda. Drasztikus anyag, erős fertőtlenítő kártevők és kórokozók ellen, csak almatermésűekben engedélyezett. A valódi mészkénlé enyhe kártevő gyérítő és leginkább lisztharmat ellen hatásos más gombákra lenyésző. A többi gomba és különösen monília és tafrina, alma tűzelhalás ellen réz tartalmú anyagok (Bordói lé, Champion) kellennek lemosásra. Olajos lemosók viszont csak kártevőkre gyérítenek, kórokozókra szinte semmit.
Monilia ellen: múmiákat elégetni, rezes lemosó fakadás előtt, rézhidroxid (Champion) amikor rügyek megzöldültek, 2-3 % virág kinyílásakor Topas 100 EC 5 ml/10 l vízbe, Topas 7-8 naponta ismételve amíg virág van a fán. Ez általában még egy alkalom, esős időben 2. A Topas jó alma, szőlő, rózsa lisztharmat ellen is.
Őszibarack tafrina ellen viszont a rez hasonlóan
Előzmény: tibor0322 (317)
tibor0322 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 317
- egyszer barackfáim mézgásodását szerettem volna megszüntetni, akkori tanács szerint mossam le 2x-3x ősszel, 2x-5x tavasszal (nem beteg fán szerintem 1x-2x ősszel és 1x-2x tavasszal is elég). A lemosást én rügypattanás előtt szeretem befejezni, mivel ez az adag 2x-3x-a is lehet a rügypattanás utáninak (használati utasítás szerint), az erős adag pedig elvileg elviszi a zöldet (a füvemnek pl. nem ártott :). "Sárga méreggel" (mészkénlé) kezdtem eleinte, de elég macerás volt (pl. célszerü langyos-meleg vízzel kijuttatni), meg a fáimnak (remélem) nincs sok bajuk, így áttértem az olajos lemosóra. A falunkban barackra ajánlották a 3/4kg / 17l bordói porból készült lemosást is, de ennek vagy utána járok még, vagy kipróbálom :)
- a fákat, ribizlit, egrest le szoktam mosni, szőlőt, málnát meg permetezem később annyit, hogy ebből ne kapjanak, csak ha marad (de nem szokott :)
Előzmény: Julo (315)
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.18 0 0 316
Mi ez az augusztusi metszés? Miért jobb mint a tavaszi? Érdekelne.
Előzmény: Tozatu (314)
Julo Creative Commons License 2002.02.16 0 0 315
Ugye, szóltok, hogy mikor jöhet a lemosó permetezés? Egyelőre 1 db öreg szilvafa(?) van, azt szeretném feljavítani, hátha lesz belőle valami. ;O)
Előzmény: Tozatu (314)
Tozatu Creative Commons License 2002.02.16 0 0 314
Sajnos tényleg monília,nálunk is megtámadta a csonthéjasokat,de a dísznövényeket is.Gomba,ami ellen szakemberek javasolták,a fatörzsmeszelést,gyümölcsmúmiák leszedését,avar elégetését.Lassan jöhet a lemosó permetezés.Szerintem jönnek erre tudorok is és ajánlanak olyan permetlét,ami nem káros.Vigyázni kell a várakozási idővel,keverési aránnyal,permetezéssel.Jól mondja Demjengi,hogy legközelebb a virágzáskor lesz teendő,ha a lemosót megcsinálod.Reméljük a tél gyérítette őkelmét.Már 2éve csak augusztusban metszem a meggyet,így a mienk egész jól bírta,az utcában a öbbi leégett.Tozatu
Előzmény: Vidovszky (312)
tibor0322 Creative Commons License 2002.02.15 0 0 313
> Savas eső lenne nálunk is?
- igen. A víz savtartalma megnőtt (környezetszennyezés), ma már nem tűnik jó ötletnek esővízből permetezni, én inkább állott kútvizet használok.

> Kicsit szigorúbban kell majd metszeni
- minél jobban metszed, annál jobban nő. Fiatal fánál fontos, hogy most tudod kialakítani a koronáját.

> készülök lemosózni
- jó, ha permetezés után 2-3 napig nem lenne fagy, eső (csapadék) ami lemossa. Ezért (is) szoktam igyekezni a metszéssel, hogy ne vegyszeres fákon mászkáljak, meg amit levágok, azt ne permetezzem feleslegesen. Mészkénes lemosó meg akár a frissen metszett ágaknak is segíthet a beszáradásban. Én 5 fok felett már neki szoktam állni lemosni, szomszédom szerint 15-20 fok alatt nem használ semmit (de ő minden mást is jobban tud :)

> cseresznye-termést felzabálták
- cseresznyelégyre tippelek ("neonosan csillogó zöld szine van"), tehát akkor kukacos a gyümölcs (merthogy abból kel ki). Lemosó permetezés(ek) nem ártanának a fának (_szerintem_) !
- Virágzás után legalább 1x (de akár 10 naponta 3x is, ha az idő engedi) BI-58-al (büdös, erős kontakt gyomorméreg) szoktam (a kötést segítendő lombtrágyával együtt) permetezni. Cseresznye érésekor nem szabad permetezni (a fenti méreg hatása elvileg 30 napos, tehát cseresznye érése előtt legalább ennyivel előbb abba kell hagyni, de a mostani kiszerelésekben már nincs annyi méreg, mint régebben volt). Nálunk érés közben tetük, esetleg szövőlepke(?) hernyói szoktak megjelenni. Tetük ellen csak permetezés használ (vége a gyümölcs evésének), míg hernyók ellen égetés is szokott használni.

_szerintem_

Vidovszky Creative Commons License 2002.02.12 0 0 312
Hát én úgy látszik megbolondultam, hogy mindent háromszor mondtam!
bocs
Joka Creative Commons License 2002.02.12 0 0 311
Mint újdonsült kert-tulajdonos és cseresznye imádó tavaly nyáron szomorúan vettem tudomásul, hogy a cseresznye-termést felzabálták valami zömök-bogarak, melyeknek neonosan csillogó zöld szine van. Az ismerősök azt mondják rózsbogarak voltak, de ezen a néven nem találtam meg őket a bogárismertetőben. Csoportosan lógtak egy-egy cseresznye-szemen, sötétlett tőlük a fa. Szerintetek mit tudok tenni, hogy ez idén ne történjen így? Ha lehet, valami barátságos(féle) megoldást keresnék, de a cseresznye érdekében azért mindenre el avagyok szánva. A kertet korábban kb 20 éve nem ápolták.
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.12 0 0 310
Savas eső lenne nálunk is? Igaz az öreg cseresznyénk az elmúlt két évben szépen meghalt, de hát volt már vagy ötven ha nem több.
A levelek miatt örülök(Ő is fiatal), most akkor remélem hogy nálam is így lesz.Kicsit szigorúbban kell majd metszeni amúgy is azt hiszem, mert tavaly nagyon borzaska volt, aztán alig győztem ritkítani a gyümölcsöt.
köszi

demjengi köszönöm a tanácsokat, majd igyekszem. Már amúgy is készülök lemosózni, vagy még korán lenne?

Előzmény: tibor0322 (306)
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.12 0 0 309
Savas eső lenne nálunk is? Igaz az öreg cseresznyénk az elmúlt két évben szépen meghalt, de hát volt már vagy ötven ha nem több.
A levelek miatt örülök(Ő is fiatal), most akkor remélem hogy nálam is így lesz.Kicsit szigorúbban kell majd metszeni amúgy is azt hiszem, mert tavaly nagyon borzaska volt, aztán alig győztem ritkítani a gyümölcsöt.
köszi
Előzmény: tibor0322 (306)
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.12 0 0 308
Savas eső lenne nálunk is? Igaz az öreg cseresznyénk az elmúlt két évben szépen meghalt, de hát volt már vagy ötven ha nem több.
A levelek miatt örülök, most akkor remélem hogy nálam is így lesz.Kicsit szigorúbban kell majd metszeni amúgy is azt hiszem, mert tavaly nagyon borzaska volt, aztán alig győztem ritkítani a gyümölcsöt.
köszi
Előzmény: tibor0322 (306)
demjengi Creative Commons License 2002.02.12 0 0 307
Nekünk is moniliás volt a megyfánk. Nekem azt mondták, hogy vagdossam le a leszáradt ágrészeket és égessem el. Ezért valamit ki kell teríteni a fa alá, hogy össze tudjam gyűjteni. A tavaszi lemosó permetezés után, amikor virágzik permetezni kell majd monilia ellen.
Ennyit tudtam mondani, de én nem vagyok szakértő, csak hasonló cipőben járok.
Előzmény: Vidovszky (305)
tibor0322 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 306
> Miért nem hullott le a levele?
- Az egyik fiatal fánkon nekünk is több maradt, mint szokott (áganként 3-10 levél). Mivel ezek mind tavalyi hajtásokon vannak, így metszés után el lesznek égetve. Jelen esetben talán túl erős volt a fa hajtása (ami nem baj :), és a rövid ősz miatt nem engedte lehullani a leveleit.

> Van még két meggyfánk
- Nálunk az egész faluban kezdenek kipusztulni a meggyfák. Ezt az önporzó (Germesdorfi) cseresznyénk is észrevette, hogy nincs a közelében (már egyik szomszédnál sem) meggyfa. Többek véleménye szerint nem bírja a savas esőt :( a többek között van 1 kertész házaspár is). Hasonló sorsra jutott több fajta szőlő (nálunk pl Zalagyöngye), amit 1x a korára, másrészt szintén a savas esőre fogunk.

Előzmény: Vidovszky (305)
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.11 0 0 305
Sziasztok,
most ez meghalt, vagy csak téli szünet van?
Remélem rámtaláltok!
Aggódom az egyik almafámért. Miért nem hullott le a levele? Ha valakinek tapasztalata vagy tudománya van ezzel kapcsolatban, kérem segítsen!
Van még két meggyfánk, akik alighanem moníliások voltak tavaly(csomókban száradt le a hajtás virágggal együtt). Hogyan tudnám jobb belátásra bírni őket?

előre is köszönöm
Vid...

demjengi Creative Commons License 2001.09.26 0 0 304
Köszönöm Chess. Azt hiszem van otthon Karate. A káposztát már kiszedtem, de a kelbimbót akkor meghintem vele.
Előzmény: Chess (303)
Chess Creative Commons License 2001.09.25 0 0 303
Káposztapoloska szinte biztos. Érzékeny jószág, elviszi egy Karate vagy Basudin 600 EW is, alevéltetű is gyakori jószág ilyenkor, elelnnük is hatnak. Nem kell vele várni a következő évre. Üdv Chess
Előzmény: demjengi (301)
Chess Creative Commons License 2001.09.25 0 0 302
Késett válasz kategóriban utazom mostanában.:-(
A Dithane sok mindenre jó valmennyire, de a lisztharmat elen teljesen haszontalan. A szerencse veled volt. :-) Kén ha nincs túl meleg, Karathane ha baj van és Topas ha meg akarod előzni a lisztharmatot , szükségesek. Üdv Chess
Előzmény: ensingmosing (299)
demjengi Creative Commons License 2001.09.25 0 0 301
Életem első káposzta és kelbimbó termését felzabálja egy (nem egy, hanem hemzsegnek) olyan bogár ami formáját tekintve olyan mint a mezei poloska, de piros mintás a színe. Idén, már mindegy, de jövőre hogyan tudok védekezni ellene?
köszi a választ
Tozatu Creative Commons License 2001.09.11 0 0 300
7-10naponként vegyszerezted,mert egyébként visszajön.Estleg próbáld meg hosszabb,megelőző hatású szerrel.Korábban írtak itt,csak most nem jut eszembe.Tozatu
Előzmény: ensingmosing (299)
ensingmosing Creative Commons License 2001.09.11 0 0 299
Hali!

Figyu, nekem csak egy rózsámmal van bajom. Egy cserépben lévő minirózsámat támadta meg a lisztharmat. Próbáltam mindent, visszavágtam a beteg részeket, vegyszereztem azthiszem Dithane-45-el. Egy ideig jónak is tűnt, de nem telt el egy hónap és visszajött. Én már csak a télben reménykedem, már ha az el tudja pusztítani. El tudja pusztítani?
Üdv. Ensigmo

Frint Creative Commons License 2001.07.23 0 0 298
Szia! Kezd valami élet visszatérni a fűszerpaprikákba, bár a ma reggeli köd(!) és hideg szitálás megint kinyittatja velem a lemezszekrényt...lehet, hogy Bordói lé lesz belőle, aztán már nem merek többet költeni rá, örülök, ha visszahozza a befektetést. Bent a kertben sem sokkal jobb a helyzet, tavaly ilyenkor már őserdei látvány fogadott az étkezési paprikaágyásnál(Albaregia, Pritamin, Fehérözön, Tizenegyes), most meg érésben van, még szedni sem lehet.
A "bombázás" annyi volt, hogy lefújtam Chemotox-al az articsókafejet, két spriccelésért nem veszem elő a gépet...Én sem rajongok értük, de idén látnod kellett volna a levéltetvek áradatát.
Más. Úgy néz ki, hogy megállt a szőlőlisztharmat terjedése, legalábbis a bogyókon. Ugrásra készen állok Falcon-nal. Lassan el kellene kezdeni a kalciumos kezeléseket is az almafán, mert különben nem lesz karácsonyra almánk. Hagyma is vár a sorára, tárolási betegségek ellen kap majd vmit, bár istenigazából egy jó pince kellene - teli borral :-):-) Frint.
Előzmény: Chess (297)
Chess Creative Commons License 2001.07.16 0 0 297
Alapvető gond a klíma, a paprika nem erre a klímára "készült". NAOH SZVSZ vírus ellen szenteltvíz, a vírus mindig a levéltetű rajzással függ össze. Kemény tél után nincs vírus, enyhe után van és levéltetű hasonlóan. NAOH csávázás inkább gyengíti a csírázási erélyt mint javítja a kondíciót. A sav pl. 0,5 %-os sósav 15-20 percig majd alapos lemosás és szárítás utána (1-2 ph értéken tartás a lényeg ennyi ideig, akár tejsaval is) baktérium ellen fontosabb lenne mint a vírus elleni csávázás. De a szokás és a paragrafusok megteszik áldásos dolgukat. !
Szerköltségek kapcsán nem az a drága ami sokba kerül hanem ami nem hatásos.
Rovarkártevők sorában ott a bagolylepkék több faja, kukoriamoly készenlétben :-), kitinszintézisgátló és piretroid kombináció kellenne ellene, de eléggé drága. Viszont hatásos.
Bombázás kapcsán - mindig vitatott volt a szőnyegbombázás hatása, inkább demoralizáló mint hatásos a fő ellenség ellen. A piretroidok kontakt és 12-14 órás hatású szerek, és ami fő bajuk jobban irtják a levéltetvek ellenségeit mint a levéltetveket. Kertemben tiltott szerek mindegyikük. :-)
Előzmény: Frint (295)
Frint Creative Commons License 2001.07.16 0 0 296
Szombaton este viharos aszélcsend volt, meg sem mozdult a levegő, ideális permetezőidő volt. Lefújtam almát, szőlőt, paradicsomot, uborkát. Hosszas hezitálás után a kén mellett maradtam+Dithane+lombtrágya. Szinte lemostam egyenként a fürtöket. Kíváncsi vagyok, mi fog történni.
Előzmény: onobody (290)
Frint Creative Commons License 2001.07.16 0 0 295
Köszönöm az együttérzést, általánosságban gondok vannak idén a paprikával. Eddigi ismereteimet összedobva a paparikavetőmag csávázása: előszőr 1%-os NaOH oldat vírusok ellen, aztán vmilyen enyhe sav a baktérium végett, utána a kombinált csávázás a csírakori és korai gomba és rovarkártevők ellen...elég kacifántosnak tűnik.
Valaki egyszer említette, hogy megsavanyodott tejjel mosták át a magot. Lehet, hogy a tejsavnak ilyan baktériumölő hatása lenne???
A Biomitot én is használom otthon minden permetezésre, de szántóföldön már gondolkodni kell, magas hektárköltsége miatt.
Rovarkártevő ellen már nem kell védekezni? Legutóbb nem tettem bele sz.foszforsav-észtert.
(érdekesség: az articsóka sziromlevelének belseje(!) hemzsegett a zöld levéltetvektől...Piretroiddal megbombáztam)
Előzmény: Chess (294)
Chess Creative Commons License 2001.07.14 0 0 294
Kár érte. :-(
A paprika nem szereti a hideget, 14 C alatt inkább visszafejlődik mint előre. Sok volt a hideg hajnal.És érzékeny lesz mindenféle nyavajára mert rossz a közérzete. :-) Sokat nem lehet segíteni rajta ilyenkor.Meleg és napsütés, meg amit írtál attól többet aligha lehet tenni.
Baktériumra rezek de lehetőleg nem rézoxiklorid, lombtrágyaként Biomit plus, sok benne a hatóanyag és tapad de nagyon. Van benne kalcium is bőven az meg kell a csővégi "napégések" miatt. Egy Bion nevű anyag, kalászosban engedélyezett, tesztelés alatt van baktériumos betegségekre, a növények immunrendszerét aktivizálja még a fertőzés bekövetkezése előtt. A vetőmag savas csávázása erősen mérsékli a baktériumos fertőzési esélyt. Üdv Chess
Előzmény: Frint (284)
onobody Creative Commons License 2001.07.14 0 0 293
Küzdök ellene , talán megfogam!
Szőlőt ennyit még nem permeteztem .
Elég ronda , persze ha a szomszédét nézem
akkor gyönyörü.

Üdv Onobody

Előzmény: Chess (292)
Chess Creative Commons License 2001.07.14 0 0 292
A lisztharmat nehéz eset, külső élesködő. Ha megjelent le kell perzselni kontakt szerekkel pl. kén. Legjobb megelőzni folymatos felszívódó szeres védekezésekkel pl. Topas. Az idei év az övé szőlőben. A legjob szerek sem elég jók ha késve kerülnek kipermetezésre, csak lejáratjuk őket. Ha megjelent akkor Topas 0.3 l/ha + Karathane teljes dózis és 5-7 napra ismétlés. És persze réz a peronoszpóra miatt. Kell neki a mikroklíma, ezért van csak fürtön. Jó zöldmunka most fontos, érje a fény a fürtöket. És fürtöt csak az a szer védi ami eltalálja.
Quadris csak botritiszre és peronoszpórára jó mint tűzoltószer, de lisztharmatra csak mint megelőző. Üdv Chess
Előzmény: onobody (290)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.14 0 0 291
Szia,Mollaci!Bár kételkedtem,de kémiailag nem hihetettlen .De csak a tetűre hat vagy a többi hasznos bogárra is?Tozatu
Előzmény: mollaci (287)
onobody Creative Commons License 2001.07.13 0 0 290
Igen , nálam is ez a helyzet , már repedeznek
a bogyok is .
Ahogy mondod , különösen a saszla.
Már vastagon áll rajta a permetszer.
Érdekes modon a levélen még
egyáltalán nem láttam lisztharmatot , csakis a
bogyón.

Üdv onobody

Előzmény: Frint (289)
Frint Creative Commons License 2001.07.13 0 0 289
Teljesen leböbbentem, amikor tegnap láttam a szőőket...a saszla rouge bogyóit elkapta a lisztharmat, de úgy, mint még soha. Ma hajnalban permetezni akartam de erős szél volt. Valami erős anyaggal megyek neki, de még gondolkodom...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!