Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Irományom nyilván nem azoknak szólt, akik már fel vannak szerelkezve mindenféle kütyükkel, hanem azoknak a szerencséseknek, akiknek még nincs és most vacilálnak, hogy ezekre elköltsék a medence árának az 5x-ösét :) Nagyon kis túlzással ezek árából fel lehetne venni egy medencetisztító fiút (lányt) az idényre :) Szerintem te nem is értelmezted a munka részét annak, amit írtam. A munka már csak abból áll, hogy felszívom az aljáról az üledéket, amit te sem tudsz megprórolni, hacsak nincs robottakarítód újabb 50kHUF-ért.
A meleg víz elérésének egyik kulcsfontosságú tartozéka az áttetsző mezőgazdasági fólia. Ezt kókuszka is tudja, mert már széttépte a sajátját és gyűjt az igazira:)))) Ő azt állítja, hogy a kutya tépte szét, de mivel egy pár napig nem jelentkezett a fórumon, így megállapítom, hogy megfázott a hideg vízben. Hát ez van:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Nem, csak sósavat:)))) Hát a sósav meg ezek a vackok elvileg elillannak, mint a klór. Meg 4 liter sósav 6300 liter vízben az nem sok szerintem. Jobb, mint egy döglött süni:))))))))))))))))) Bocsi OrszagAttila:))
A pelyhesítőt úgy használtam (lestem a honlapról ).Kombi tablettám nincs ,csak amit már leírtam , de akkor beszerzek ha kell ,ezen már ne múljon .Most kapcsoltam le a forgatót (papírszűrős),mintha már tisztábbnak látnám , vagy csak annak akarom .:( Gyors klórral lehet sokkolni ?mert dobáltam bele a 2 nap alatt rendesen ,de nincs klórszaga.
Ami az úszóadagolóba megy az kombinált tabletta. Tehát nem csak klórt tartalmaz. A gyorsklór, mint a neve alapján feltételezhető gyorsan hat.Ezért sokkoláshoz, illetve gyors klórszint emeléséhez használjuk. Ergo: mindkettőnek van helye. Fólia:Csak Nyárimádót ne kérdezd. (meg engem sem ):-)))))))))))
Csakis ésszel. Azt például már most megmondanám a maffiának, hogy csak akkor menjen sósavért az obiba, ha kifejezetten drágán akarja megoldani a problémát.
Ki így, ki úgy. Az én világképemben a medence is takarva van használaton kívül, az autó állandóan garázsban használaton kívül, stb. A medence jobban melegszik, kevesebb kosz megy bele.
De ha a kádba ereszted a magas ph-s vizet és ott áztatod magad, akkor mi van. Ott sem mérsz. Pl. Nyárimádóéknál alapból magas. Mégsem tesz a fürdővízbe ph-mínuszt. Testápoló azt jól van.
Köszönöm már benne a pelyhesítő ,reggel remélem már jó lesz,vagy legalább is javul a színe . Létezhet,hogy benne van minden klór bőven ,algaölő és mégis minden alacsony ?Vagy ez a papírmérő tényleg egy kalap sz.... .:( Jó pár oldalt visszaolvastam egyébként :) és most azon tanakodok , hogy fekete , vagy átlátszó fóliát vegyek :))) Bocsi!!!! Na viccet félretéve , nekem gyors klórom van ,és szinte azonnal oldódik .Vegyek inkább tartós klórt ami úszkál az adagolóban ?
Még egy megjegyzés mindenkinek, aki a ph-ra fittyet hány: nem csak azért kell a ph-t belőni, h a klór vagy éppen az algaölő hatásfoka meglegyen! Ettől sokkal fontosabb, h a bőr ph értéke 7,2-7,6 között van (vagyis ilyenkor mondjuk ph semlegesnek a folyadékot), és ha ettől eltérő akkor lúgos vagy savas! Márpedig ha nagyon magas a ph (már nem tudom melyik tartomány, de mind1), akkor azt fogod tapasztalni, h félóra-óra fürdés után úgy szárad a bőröd mint az állat! Ráadásul szembe jutva is van egy kis csípős hatása..
Amúgy télleg elég szar, (bocs most heperke nem kimondottan neked szánom), hogy itt a honlap, és senki nem olvassa, csak kérdez..de még a legtöbbje annyit se tesz meg, hogy az utolsó 50 hozzászólást végigolvassa!
Az enyémben a tavalyi víz van, kút, eső, csapvíz vegyesen. Télen nem volt leengedve. Kockára (korongra) volt fagyva. Tavasszal tele volt ágakkal, levelekkel rovartetemekkel őszről. Májusban ezeket kiszedtem (kb 20 kiló volt). Mindent, amit hálóval ki lehetet szedni. De nem azzal amit lehet kapni, hanem egy használt harisnyát húzok rá. A még élő állatokat (csíbor) kizavartam belőle és bekapcsoltam a szivattyút. Ezzel kiszűrtem a nagyját. Olyan dzsuva jött ki a szűrőből naponta többször, hogy csuda :) Mikor már csak simán koszos volt a víz, akkor beletettem egy egységnyi klórt, algaölőt és pelyhesítőt, meg ilyen PH izét is. Ezt utóbbi nem tudom mire jó, de keserű lesz tőle a víz, ha sokat teszek bele így ezt ritkán használom :) (Az egységnyi függ attól, hogy mennyit gondolok, mennyi van a dobozban és mikor akarok venni :) ) Tehát így jól megkevertem, egy partvissal lemostam belölről a medence falát és másnap felszívtam az aljáról azt a borzalmat, ami leülepedett. Felszíváshoz egy régi porszívőcsövet használok aminek a végén egy kefés porszívófej van. Be tudom dugni a medence oldalán a szívócsonkba és szépen felporszívózom nagyon lassan. Ha így engedném vissza a medencébe, akkor az összes cucc vissza is jönne. Ezért egy kisméretű (1000l) gyerekmedencét teszek a nagymedencébe és abba jön vissza a keringtetőből a trutymó. Olyan lesz, mint a kávé. Viszont a nagymedencében kristálykriszta a víz. Ekkor átteszem a porszívófelyet a kismedencébe és csak az abban lévő (200-500l) vizet szűröm. Csodák csodájára pár óra alatt az is teljesen tiszta lesz és vissza engedem a nagymedencébe. Kész. Ezután 2darab kombitabletta úszik állandóan a medencében. (két doboz elég egy nyárra) Ha szaglással úgy érzem, hogy nincs friss "uszodaillata" a víznek, akkor adok neki este kis klórt, pelyhesítőt és algaölőt. (nem sokat, mert fogynak) A leülepedett dolgokat a fenti eljárással szűröm ki. (15 perc) Soha nem tettem bele sósavat, hipót, rézgálicot és egyéb borzalmakat. Nem volt birtokomban soha vízvizsgáló készlet, homokszűrő vagy UV-csoda. Ilyen dizájnos úszóadagolót is csak azért vettem, mert túl snassz volt, hogy a tabletták kilyukasztott PE-flakonokban úsztak :) Akinek papírszűrője van, azoknak ajánlom, hogy vegyenek nagyméretű mosogatókendőt, amit rá tudnak tekerni a papírszűrőre kívülről, akár több rétegben is. Így ugyan többször kell tisztítani a szűrőt, de ennek így sokkal jobb a hatásfoka. A kendőt elég csak kívülről leslagozni 1 perc alatt, viszont ez így kiszűri a barna algatetemeket is. A medence egy sima 457x91-es felfújható peremű, amiben folyamatosan 24-32 fokos a víz a fűtésnek köszönhetően. "Többet ésszel, mint erővel" :) Jó pancsolást.
Sajnos a 4 hónap túlzásnak tűnik az idei szezonban ,Jó ha a fele teljesül sajnos .Én is kíváncsi vagyok , hogy mit tehetnék azon kívül hogy lecserélem a vizet.?Mert ha le is cserélném akkor meg a vassal kellene szenvednem ,mert ha egy kád vizet kiengedek már sárgás a színe .
Én sem takarom, lustaságból és azért is mert kicsit furcsa szaga is volt a víznek. Jó az ha szellőzik. Persze, ha jó idő lenne nem lenne ezzel probléma.
Nem fontos igazán, de a 3200 forintból amiből csapvizet rakhatnál bele (egyszeri töltés kb.4 hónapra) most majd vegyszerezgeted mindennel. Csak kíváncsi voltam.
Ja és ne felejtsük el, hogy a mért értékek (nálam is) legtöbször olyan eszköz(ökkel) történik amik általában egymásnak ellentmondó értékeket mutatnak. Sőt van, hogy egy teszter két egymásutáni mérése sem ua.
Tudod ezt az első vízkezelésig elfogadom. De ha már beállította valaki ua. az értékeket ami nekem a csapból folyik alapból utána mi a különbség?(max beledöglik éjjel a sün, az ok.)
Segítség kellene nekem is a változatosság kedvéért :) / én elolvastam a honlapot :) /
Tegnap ásott kútból ami bevizsgált , iható ,feltöltöttük a medencét .Kicsi 244 x 66 -os .Kristály tiszta víz volt ,de ma valami történt vele . úszóadagolóba tettem klórtabit + algaölőt az írt mennyiségbe .Forgattam 2 órát és este letakartuk . Most mikor melóból hazaértem levettem a takarót és alig hittem a szememnek , tiszta opálos a víz , alig látszik a medence alja . Papírmérőm van ,az szerint minden alacsony , nagyon .Itthon csak gyorsklór ,algaölő és pelyhesítőm van .Forgatom megint .Tavaly semmi baja nem volt ezzel a vízzel . Tudom hogy a csapvíz jobb lenne ,de nagyon drága a víz ,6 an vagyunk . Köszi előre is ha tud valaki valami mególdást ,tanácsot .