Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Bevallom, a magyar 7g/20g-osat még nem próbáltam, de a "kimérés" az nálam úgy meg, hogy kiborítom az egész zacsit a Clatronic-hoz kapott műanyag evőkanálba, aztán onnan úgy szemre a 3/4-ét bele a liszt tetejére.
Megkelni nekem is mindig megkel rendesen, de ha túl sok az élesztő, akkor sütés közben esik be a teteje és a végeredmény elég hülyén néz ki. "U" alakú szeletek lesznek belőle. :-(
Ez a tetőbeesés komoly probléma. Nem biztos, hogy a recept megoldja.
Lehetséges okok:
túlkelés, kicsit kevesebb élesztő.
híg tészta: kicsit kevesebb víz
kevés a só: ...
Nemrégen vettünk egy kenyérsütőt, (Clatronic) és beesett a teteje nekünk is. Ezért szeretném elkérni a receptjeidet.
Eddig egyszer már bejött:
3,5 dl tej
1 EK vaj
650 g liszt (nagy része sima BL55 + 1 EK kukoricaliszt)
másfél TK só, ugyanennyi cukor
7 g élesztő
Szóval közepes hôfokon sütöm.
A 30 perc elég, így nem kell nézni jó-e, mert biztos jó lesz!
Egyszer lett rossz a kenyér, mert utóbb rájöttem, hogy savanyú volt az élesztô!
A formáját mindig másmilyenre csinálom (ahogy sikerül:)!
A recepteket küldöm, de csak szerda után tudom mert ezerrel kell melóznom és tanulnom!
Valaki meg tudna irni, hogy hol lehet "alkatreszt" kapni a Clatronic" sütökhoz, mivel keverö kanal kellene, illetve egy uj "tepsi" mivel 500-as cement erösséggel ragad hozzajuk a kenyer....
No es unom kanallal enni a lekvaros kenyeret...
Azért megmondhatnád, honnan is lehet látni, hogy ez már jó...és hogy te milyen höfokon sütöd.Valamint a formázás:kicsit hosszukás formára csináltam, szépen fel is jött, de másnapra laposabb lett.Nem horpadt be a teteje,mint a kenyérsütö géppel készültröl irták többen, de azért laposabb...Kerek formájura kellene csinálnom? "sajnos" kell még ilyet gyártanom, a párom odvavan érte,milyen jó,milyen "sima"..:-) de tényleg klassz érzés a saját kenyered enni:-)
No és a felajánlott egyéb recept???
Nos,ona kenyere fantasztikus!!! (fél órája vettem ki).Mondjuk,a boltba lemenni gyorsabb:-) és kiderült, kicsit több folyadék kell hozzá nálam a fél kilo liszthez és több só,valamint az én sütömben kicsit magasabb höfok kell a közepesnél,de tényleg ehetö kenyeret produkáltam..és ez volt az elsö saját sütésü kelt tésztám,ugyhogy nagyon boldog vagyok:-) Hála Ona receptjének és Mulan más irányban,elözöleg adott sütési tanácsainak.
Legközelebb belekeverem a diót,mert a tetejéröl lepattog.
Nagyon köszi a receptet...
Köszike!
Persze,jöhet más recept is,akár mailbe is küldheted.
Izé, az ilyen kenyereket közepes hömérsékleten kell sütni? És honnan látom,hogy már jó?
Muszáj kézzel gyurni? Direkte azért vettem olyan dagasztgóspirálos gépet, hogy ne kelljen kézzel gyömöszkölni a tésztákat, de ha muszáj,nekiállok...
Bármennyit kérdezhetsz:)
Én is csak úgy merek sütni ha a számba rágják.
Nos simalisztet használok, e rozsliszttel is sütöttem már.
Ha diót is szeretnél bele, akkor nem tudom szerintem pl 5 dkg dió, 45 dkg liszt!
Ha a tetejére szeretnéd tenni miután bekented tejjel (én azt a kezemmel szoktam), akkor ízlés szerint mehet rá!
Sok sikert, a lényeg, hogy jól gyúrd meg a tésztát. A tál falától elváljon annyira!
Szívesen adok másmilyen receptet ami könnyű, csak szólj:)
Kismanónak pussz!
Ona,na még egy kérdés:-):milyen lisztet használsz? csak sima liszt vagy rétes,vagy...(még sosem sütöttem kenyeret,söt,kelt tésztákat sem nagyon,de behavazva nem mindig jutok boltba kismanóval:-( ).Igérem,hétvégén megsütöm,csak gyüjtöm a bátorságom:-)
Dióval sütök:a dió mennyiségével kevesebb liszt kell a kenyérbe?
A LisztMix a Hungaromill terméke, komáromi. Az élesztőporból pedig a 7 grammos Dr5ker-t használom.
A Clatronic-nak szerintem az a legnagyobb baja, hogy a tetején túl nagy az "ablak" és ott gyengébb a hőszigetelés, emiatt kicsit ferdének néz ki a kenyér. Az ablak alatt alacsonyabb, a másik végén pedig magasabbra kel meg.
ona,én kipróbálnám a kenyered, de milyen tej kell bele? Nekünk az a hosszan tartós,dobozos van itthon,1,5%-os.Anyum szerint sütikbe,kenyerekbe ez nem jó. Hm?
A LisztMix nem egy német készítmény? A magyar búza sikértartalma az egyik legmagasabb.
Meg az miért jó, ha magasabb a sikértartalom?
A kovászport szerintem ki lehet hagyni. Annyi élesztőt tegyél bele, amit egy kovászpor nélküli kenyérhez ír. Egy 5 dkg-os friss élesztőt mi kétésfél 3 kenyérhez szoktunk elhasználni.
Néha csinálok kovász szerű valamit, de nem tudom, van-e lényeges hatása. Csak olyan jól hangzik.