4db Michelin Energy Saver 205/55/16-os nyári gumi,vadi új pár száz km van benne amíg haza jött a szalonból.dot 2110.4db gyári alfa 159-es alufelnin van.egyben is eladó vagy külön külön is.Egyben 130eft,külön külön 60-70eft
Autóm: Renault Megane Break gyári alufelnivel 6J x 15 4x100x60 ET 43 rajta a gyári gumimérettel: 185/60 R15
Kérdésem a következő lenne: Találtam használt lemezfelnit a téli gumihoz, ennek a mérete azonban 6,5 x 15 ET 50. A gumi a kalkulátorok szerint rárakható. Az ET szerint a felni befelé lesz "szélesebb" kb 13mm-rel. Ennyi plusz okozhat-e akadályt valaminek ?
Holnap szeretnék venni hosszú kerékcsavarokat, vagy tőcsavarokat és anyákat az E30-as BMW-mre. A csavarok kúposak kell legyenek és a gyári 25 mm helyett 45mm hosszú menetes résszel kéne rendelkezniük. Tőcsavar esetén értelemszerűen 45mm menetes rész+ az anyához szükséges hossz, tehát kb 65-75mm hosszúság a kívánatos.
Van tuti tippetek ki van nyitva akinél van ilyesmi? Bp Határ úti Hegedűs gumi szerviz ha jól tudom ad el ilyesmit, a többi találat guglin csak talán van és talán nyitva lesz.
Tovább kutakodva találtam Dunlop SP Winter Response gumit is. Jelenleg egy garnitúra SP Winter Sportot akarok lecserélni, de az még szimmetrikus mintázatú volt, ez meg asszimetrikus. Téliben mit ad az asszimetrikus mintázat? Jó ez?
Segítséget kérnék Tőletek. Lenne kedvező áron 4 db Conti Premium Contact SSR-es gumi.(205/55R16 91 W SSR) Azt hallottam,h spéci felni nem kell ,de" működőképes légnyomásmérő rendszerrel ellátott autóra lehet csak feltenni. A miénk sajnos nem rendelkezik ezzel az extrával,akkor télleg' felejtős a dolog ?
Én meg csak hallgatom, hiszen akkor tanultok a igazán ha mástól is hallhattok okosat. (Ez most nem a Gumidoki) DE azt nem árt tudni, hogy a téli kisteherautó gumik gyakran elérik új állapotban a 10 mm-t. Személyautó méretben a Pirelli S2 volt 9 mm-el a "legmélyebb" mintás, sokan visszasírják, főleg versenyzők, mert hóban kiváló volt. Nem volt csöndes, nem volt energia takarékos, de úgy vitte az autót hóban, minta szárat lenne alatta az aszfalt.
Igaz, én ezeket nem olvastam csak személyesn láttam, mérten tapasztalatam.
Tehát bármilyik újságíró vagy netten író "zseni" jobban tudhatja mint én.
Poénból írtad be, de egyébként ezt az eljárást hivják a teherautós gumikon "regroovable" gumiknak, ott az eredeti mintázatot vágjék mélyebbre, de ehhez ilyen spec. gumi kell:
Egyébként fura hogy ilyen kérdés még nem volt a Gumidokinak:
"Kedves Doki! Kicsit kopottak már a gumijaim alig látszik már a "minta".
Most hétvégén lenne időm, jó ötlet-e a kisbicskával bevagdosni a futófelületet, hogy nem szóljon a közeg, ha megállít? Ahogy vagdosom érdemes ragaszkodni az eredeti rajzolathoz, vagy nézzek a neten egy újabb fejlesztésű gumiról "szabásmintát"?"
Ma nem dolgozom, de holnap tolómérőt ragadok és inditok egy új site-ot, ahová a világ összes gumisa feltöltheti az általa forgalmazott gumik mélységadatait.
Vannak olyan hírek,hogy egyes gumigyártók nem 8,hanem 10mm-es profilmélységgel gyártják az abroncsaikat!Tényleg?Melyik az a márka???
Egyszer fogj a kezedbe egy hosszúkás Rotring radírt a kezedbe. Húzd végig egy papíron úgy, hogy közel fogod a felső végéhez, egyszer meg úgy, hogy a hegyéhez.
Ha megvagy a kisérlettel, rá fogsz jönni, magára valamit is adó gumigyárak miért nem árulnak gumikat 10, 12, vagy éppen 36 milliméteres profilmélységgel :-)
A lemezfelni csavarokat használd. Egyet becsavarsz, aztán tudod feltenni a dísztárcsát, végül a 3 másik csavart. Elvileg nem szabad a dísztárcsának szorulnia (nem alátétként szolgál).
"De ha lenne pénzed a passatot fenntartani,gumi,8 liter,stb,akkor azt vennél.Nem?"
lehet, de addig meg par mas dolgot meg kell vennem. (es nem hiszem, hogy az egy hamar bekovetkezik.) Bar hogy is mondjam, berbol fizetesbol eloknel majdnem mindig akad egy jobb hely a penz szamara mint a kocsi es a benzin
Hozzáértőktől kérdezném! Van egy Suzuki swiftem, amit gyárilag 15" alu kerekekkel adtak ki, erre rakható 14" lemez felni, és ha igen milyen gumival ajánlott, jelen esetben téli gumiról lenne szó? Előre is köszönöm a segítséget
De kinosan az lesz. Viszont hóban sokkal jobb lesz. Nem hóban nem lesz olyan kellemes, mint nyáron a nyárival, de nem is az a cél... (direkte "nem hóban" ) :))) Amellett nem biztos, hogy elfér a féktől, bár 1,2 mocinál valószinüleg okés lesz, de a puding probája...
Szerintem ez mindennel igy van, a drágább bor, bicska, nő, stb is jó eséllyel jobb, mint az olcsobb. Persze ki lehet fogni drágán rosszat, meg olcson jót, de azért amilyen termékben piacgazdaság van, ott ami 2-szer drágább, az azért legalább másfélszer jobb szokott lenni... Általában.
Tudod, ha a drágább csak pontosan egy ovodáscsoport szélességével megegyező mértékben áll meg hamarabb......
Szeretnék kérni egy kis segitséget. Téligumi vásárlás előtt állok és az lenne a kérdésem hogy miben másabb egy Barum Poláris 2 es gumi ami kerül 10-11 ezer/DB
és egy Bridgstone,Michelin,Goodyear gumi ami 15 ezer/db! Azzal tisztába vagyok hogy más márka, más a gyártó, de a nevet fizetem meg vagy a minőséget? Miben másabb a két minőség? Miért jobb a drágább? 16 ezer Ft a különbség, és nem tudom eldönteni, hogy ezért a +16 ezer Ft ért mi pluszt kapok?
Tudna nekem erre válaszolni valaki akinek van tapasztalata ezen a téren.
Annyit laikusként is ki merek jelenteni, hogy ha ez a négy egy árban van, akkor vagy a Hankook a drága, vagy a többi az olcsó. :-)
Én már a második autómon használok UG7-et, és meg vagyok vele elégedve. Azt olvastam itt régebben, hogy vastag, friss hóban valamivel gyengébb, mint a többi prémium, de még nem volt alkalmam kipróbálni. :-) Szerintem a prémiumgyártók jelenleg futó modelljei között nincs olyan irdatlan nagy különbség, nem nagyon lehet mellélőni.
Ha darabjan csak 2 eurot sporolnak es 1 millio gumirol van szo!?
Valójában nem így működik a dolog. A gyárak kiadnak egy követelményrendszert, és megversenyeztetik a gumigyárakat. Aki teljesíteni tudja a követelményrendszert (benne az árral), az beszállíthat.
Az OEM gumik túlnyomó többsége valamelyik prémiummárka. (Régebben a kisebb VAG autók jöttek Kléberrel, Firestone-nal, ma több autógyár is bevette a Hankook-ot, pl a kisebb Fordok Hankook-on jönnek ki.)
Valójában nagyon is gyakori, hogy a prémium gyártók nem a friss fejlesztésű gumikat adják a gyáraknak, hanem régebbi, kifutott, vagy legalábbis kifutóban lévő mintákat. Erre szerintem minden gumis tucatszámra tud példát mondani, így kerül viszonylag új autókra NCT5, P6000, ER30, SP10. Valószínűleg Piri ismerőse is erre célzott. Ezek a minták már kitermelték a fix költségeket (fejlesztés, marketing, felszerszámozás, betanítás), logisztikai költségük alacsony (nem kell a terjesztéssel foglalkozni, mind egyből megy a gyárba), így valóban olcsóbban adhatóak, mint a kurrens modellek.
Ezt tényleg nem hiszem el, hogy tenne fel a gyár a saját termékére egy szar gumit???? Az autó megitélésében az egyik legérezhetőbb alkatrész a gumi, ha ez szar lenne, az egész összképet rontána a tulaj felé....szerintetek ez a célja egy autógyárnak??? Ne beszéljetek már sületlenséget... Biztosan a villamos is azért jön csak felnin hozzánk, mert olyan gyenge minőségű gumit tesznek rá a gyárban, hogy mire ideért, lekopott róla....
Ezt nekem is mondta egy cimborám, aki az egyik nagy autógyár magyar képviseletén dolgozik(nem portás). Azt mondta hogy az autógyárak annyira lealkudják a gumik árait, hogy a gyárak nem igazán rosszabb tapadású, hanem gyorsabban elkopó gumikat szállítanak első szerelésre.
Nem lehetetlen, de a végén szerintem már vizes útburkolaton nem fog nagyot alakítani. Dízel Golf V-ön 60 ezer alatt kopott 3 mm körülire az első tengelyen a SporContact2. Kopásjelzőig lehet még 10 ezer. Ha cserélgette volna a flottakezelő az elsőket a hátsókkal, ill. kevesebbszer villogott volna a kipörgésgátló :), akkor ezzel a "sportos" gumival is el mehetett volna vélhetően az autó kopásjelzőig 80 ezret.
Most nem értem Tisztelt Diablo ezzel mit akarsz mondani. Ez a gumi egy szaros 3-as Golfon van, szárazon semmi gond vele, de vízben förtelem! A családban van egy Suzuki is, és bármily meglepő a 4 évszakos Debica odaver ennek a Pirellinek. Pedig én jó gumit szerettem volna....
Ez azért érdekes lenne. Bár a pögó még nem tart ott, hogy jelzett gyári elsőszerelést tegyen a gépeire- talán messze van a Michelin központ - de szart akkor sem tenne fel, hiszen az egyetlen jó dolog az egész izében a Michelin gumi!
"ez a MICHELIN gumi amit elso szerelesunek raknak fel az nem az amit a gumisnal veszel hanem sokkal rosszabb..."
Szerintem fogékonyak vagyunk mi a marketing "innovációra" - de egy kicsit ki kéne fejteni a dolgot. Elsőre azt, hogy miként rosszabb? Karkasz más? Kiegyensúlyozatlanra gyártják? Vagy ami egyébként selejt lenne, az megy a PSA-hoz?
Nekem 195/65R15-ös méretben van tapasztalatom az UG7+ -ról. Egy BMW-n használtam ( hátsókerék hajtás:) ) és kiemelkedően jó volt, mind a fékezhetőség, mind az irányíthatóság és mind az elindulás/gyorsítás tekintetében. Csak ajánlani tudom.
Emberek! Ki tud ebben segíteni? Szűkítettem kicsit a kört az ajánlások alapján. ezek között árban nem lenne vészes különbség, és mindet dicséri valaki körülöttem.
HANKOOK Ice Bear W440
GOODYEAR UG7+
BRIDGESTONE LM30
PIRELLI W190 Snowcontrol Serie II
Melyik miben jó? Vidékre lenne, sok jéggel és latyakkal, valamint autóúttal. Város nemigen lenne. nem vennék vele túl sokat, tehát nem baj, ha kissé jobban kopik. A méret 185/65r15, vagy 195/60r15. Bár elvileg inkább az előző.
Gyári első szerelésként "meglepni" a vásárlót (pont aki a vásárlóerőt jelentené később egy vacakabb gumival, hogy eszébe ne jusson valaha is magától ilyet venni?
Kollega volt gyarlatogatason a PUG nal es megsugtak neki hogy ez a MICHELIN gumi amit elso szerelesunek raknak fel az nem az amit a gumisnal veszel hanem sokkal rosszabb... Olyan mint a nyomtatot ha veszel a patronban csak probatoltes van Sajnos mar a gumiknal is ez van No de ez csak egy bennfentes info...
Akkor felteszem a kérdést 215/60 R16 96H-s méretben milyen téli gumit ajánlanak a szakik? Nem a legolcsóbbat keresem! :-) Az autó Seat Alhambra a futásteljesítmény havi 3-4e km!
De egyszer csinalj felmerest. Menj el egy hipermarketbe, valassz ki par olyan embert, akirol ranezesre ugy gondolod, hogy alacsony a jovedelme, es nezd meg, hogy miket vasarol.
Az is egy erdekes tanulmany, hogy kik vesznek felevente uj telefont, uj lapostevet, amikor meg az elozon is ketyeg a hitel.
De itt van pl egy kollegam. Eleg jol keres. De allandoan sir, hogy ho vegere mar nem marad penzuk. Na ja. Asszony nem dolgozik, (pedig a gyerekek mar vastagon olyan idosek, hogy nem kell veluk otthon lenni), nem foz, hozatjak a kajat, neki a napi 1 doboz cigi megvan, illetve ha du 4-kor jon ra, hogy ehes, akkor vesz a benzinkuton egy szendvicset, mert az van kozel (300m-en belul van olcso kajalda, esetleg kibirhatna hazaig). Igy is lehet.
Es hogy ON legyek : asszem ha gumit kell venni, meg fogja kerdezni, mi van a daytontol olcsobban :)
Egy akkora céget mint a Michelin nem egy ember képvisel. Ha az egyik hazai vezetője arrogáns attól még a gumi lehet jó.
Nem találkoztam még olyan prémiumgumival ahol ne lett volna olyan probléma, hogy üt a gumi. %-ban kifejezve ez pont a Michelinnél a legkevesebb. A Pirelli gumikat én is nagyon jónak tartom, de legtöbb ilyen jellegű gond pont a kisebb P3000 gumikkal volt nekem. És a garanciális ügyintézés egyik gyártónál sem rugalmasabb mint a másiknál.
Más gyártókhoz képest szerintem éppen a Michelinnél voltak a legelőnyösebbek a csatlakozási feltételek, nekik van a legjobban működő rendszerük, a képviselőik segítőkészek, abszolút nem érdekli őket, hogy más gyártókkal is megállapodtam és hogy milyen arányban adok el Michelin gumit.
Én kereskedelmi cégnél dolgozom és bizony nem kis mértékben befolyásolja a forgalmat, hogy épp melyik napra esik tipikusan a fizetés.
Fizetési időszakban egy keddi forgalom (a cégek jelentős része hétvége után, hétfőn utal) nagyon kiugrik. Meg úgy általában is a fizetés "hetében" a forgalom messze meghaladja az azt követőeket.
Pedig ez FMCG szektor, még csak nem is ruhanemű...
Szóval fizetéstől fizetésig, de az utolsó héten már csak a legszükségesebbek. :(
Persze én és, mint Imi a zürichi Bahnhofstrasse-n szoktam megvenni a napi kiflit. :)
Én 5 évesen már erősen nézegetném (lecserélném), hogy mi van vele, illetve amikor érezhetővé válik vezetés közben, hogy már keményedik, nem tapad annyira. Ezek a mai gumi keverékek, már annyira barátian viselkednek pl. a zöldekkel, hogy nem nagyon kerülhet beléjük öregedésgátló. (Ha jól tudom.) El ne felejtsd, hogy a futandó km-eket, csak a nyári gumi használatra számold, azaz ha jól gondolom, akkor a 10 ezer helyett számolhatsz max. 7 ezerrel(?), ami kb. 4-5 évre legyen mondjuk 30 ezer, ami szerintem egy közepes érték a gumik között. (De ezt majd a gumisok jól megmondják neked.) Egy abszolút egyéni vélemény, hogy én a vizes útra választanék gumit. Az emberek zöme, gondolom te is, nem akar versenyezni, nem száguldozik. Mindig a jól bevált 60-100-130 megszokott sebességével közlekedik. Ha száraz idő van akkor is, és ha esős, akkor is megpróbál ezzel a sebességgel haladni, mivel ehhez szokott hozzá. Szóval egy átlagos száraz teljesítmény bőven megfelelhet, de a vizes kritikus lehet. /Szerintem./ Én egy esőben tuti gumit választanék, ami emiatt el is fog fogyni az alatt a 30 ezer alatt. :)
Szerintem a futott km-nek kéne eldöntenie. Ha előbb öregszik el, minthogy elkopna, akkor egy jobban tapadó, de kevésbé tartós lehet a jó választás. Ha sok a futott km, akkor pedig jobb lehet a tartósabb darab.
ADAC teszteket el szoktuk hinni, de persze nem csak a végeredményt kell nézni, hanem részleteket is. Ugyanis, hiába esik le egy gumi a középmezőnybe náluk, mert lepontozodik zaj, tartossag, ár miatt, attol az még más számára lehet a legjobb, mert mind a száraz mnd a nedves tapadása a legjobb. Volt ilyen.
Itt pl http://gumibiznisz.hu/20100301/adac-nyarigumi-teszt-2010/ az ADAC által hatodik legjobb verte simán a tapadásokban az elsőt, zaj, meg fogyasztás miatt lett sokadik.
Kérdés, kinek mi fontos.
ugyanakkor, ugyanezen teszten a Conti Sportcontact jol szerepelt esőben is, amig ugyanennek a pár évvel ezelőtti modellje ami nekem volt, igaz más méretben!, az katasztrofa volt.
azé a világ nagy részében piacgazdaság van, és ilymodon az ár általában jobban korrelál a minőséggel, mint a holdfázisokkal. Pl, ha tök ismeretlen helyen vagyok, és az étteremben van sokszáz ismeretlen bor, akkor én ugy szoktam választani, hogy elharmadolom ár szerint, és megveszem a középső harmad felső részét, ekkor nagyon mellé nem nyulhatok...
Gumiból sem vennék 1000 forintért a kocsimra, de 100ezerért se, csak lesz valahol megfelelő.
Azon meg gondolkodjunk má, hiába van baszott nagy fék, meg ABS, ESP, mittudimén mi 3 betűsök, de a kocsi végül is azon a 4 tenyérnyi felületen ragad az utra - vagy sem.
ha a kocsimra valamikor nem lesz pénzem kiválo gumit venni, akkor majd elgondolkodom, hogy lehet, olcsobb kocsira kéne váltanom.
A gyárak évente változtathatnak egy kicsit a gumik anyagösszetételén, mintázatán, ugyanolyan modellnév mellett is.
A gyári minősítés azt jelenti, hogy az így jelölt gumi pontosan olyan mintázattal és összetétellel készül, mint ahogy a gyári beszállítói listára felkerült.
Nincs különösebb előnye, sem hátránya, csak az, hogy sérülés esetén sokkal nehezebb lehet M0-s gumit szerezni.
Válaszd a jelölés nélkülit.
A gumigyárak örömére sok hasonló követelmény létezik, az A0 az Audié, az N-esek a Porsche különböző gumijai, az M3 a BMW-é...
a kulonbseg valoban egy tank benzin ara,de ezt a gyermekeire tudja kolteni,mert ebedet is kell fizetni....
Ezt demagógiának hívják :-)
Egy topik nem dönthet senki helyett, még akkor sem, ha olyan koponyák írnak oda rendszeresen, mint az itteni törzstagság, gumibizniszen innen és túl.
Itt mi annyit tehetünk, hogy releváns információval szolgálunk, ami alapján a júzer magának el tudja dönteni, hogy milyen gumit válasszon.
A topikunkban többnyire olyan emberek jelennek meg, akik a "legjobbat" keresik az autójukra, ezért forgatják a teszteket, ezért kérdeznek rá személyes tapasztalatra.
Nekik tudniuk kell, hogy nagy csodák nincsenek, a valamivel drágábban árult prémiumgumik között gyakoribbak a csúsminőségűek, mint a második vonalban.
Természetesen vannak rosszul sikerült prémiumok is, asszem a napokban előkerült GY NCT5 és P6000 aligha szerepelt bármelyik gumisnál a különösen ajánlottak listáján, és az is igaz, hogy vannak jól sikerült másodmárkák is.
De a tendencia mégis azt diktálja, hogy aki nem éri be kompromisszummal, az helyesebben jár el, ha a prémiumok között keresi a boldogságát.
megtudnek venni egy Golf R-t/passatot stb ha akarnek. De helyette van egy pandam, mert:
- 4 litert eszik ha esszel jarok (ha nem akkor 5-t). ha nagyon "utom" 6-t - mert 4 db uj (masodkezbol - ujonnan leszerelt) continental 155/80 R13 megkapok 23eFt-ert (4 db-t!!!). mivel esszel jarok, hogy ne fogyasszon sokat, ezert az uttartas masodrangu - mert csak elkopik az auto. az utak magyresze, ahol jarok: 80, 100, 120 (neha 130) sebesseggel lehet menni es foleg autopalya (tehat a kocsinak egyenesel kell mennie). Gyorsabban ugysem megyek, mert fogyasztas emelkedik es a buntetest nincs kedvem fizetni
(ui.: van egy kozos bmw-nk, amivel lezart parkoloban es zart palyan jarunk sisakban :-) )
delikvens, neve legyem Maria,36 eves,3 gyermek edesanyja.... 2 eve egyedul neveli a gyermekeit,mert a ferje elhagyta..... egy buzuki stift boldog(neha nem) tulajdonosa..... 2 szobas lakasban el,s a micsinalsz rt-nel foallasu teddmegista.... amit kap,az eleg ....szukosen
beter egy gumiszervizbe,mert elkoptak a teli gumijai,uj kell..... kedves,rendes,becses kereskedo ajanl neki premium markat :
68 ezer
de:
van kivalo,hasznalhato masodvonalbeli marka
52 ezer
Maria orul,olcsobb joval,de ezzel is kijon a hobol,elviszi a gyermekeit az ovodaba.... igaz 17 es fel centivel kesobb all meg a zebranal,de 2 nap alatt megismeri a gumit,es elobb fekez...
a kulonbseg valoban egy tank benzin ara,de ezt a gyermekeire tudja kolteni,mert ebedet is kell fizetni....
valoban,minek egy ilyen nonek auto?
talan mert igy el tudja a gyerekeit vinni az ovodaba,nem kesik el ,igy nem rugjak ki....
Érdekes téma ez a Pirelli - Michelin vélemény. Én 3 éve vettem 4 db Pirelli P6000 Powergy gumit, de alig várom hogy megszabaduljak tőlük. Vizes úton életveszélyes, csúszik nagyon. Pedig árban most is kurva drága gumi.
Ezt kb. ahhoz tudom hasonlítani, mikor az egyik kollégám előadta, hogy ő maga mögött köti be az övet, mert a KRESZ-ben csupán az áll, hogy be kell kötni, az nem, hogy hol, és a maga mögött bekötött övért nem buzerálhatja a rendőr.
1. Ez ugye nem igaz, mert úgy van a kRESZ-ben, hogy az övvel rögzíteni kell az embert. 2. Aki nem fogja föl, hogy az öv bekötése (maga előtt) a saját érdeke, annak úgy kell. 3. Ha ezt nagy arccal előadja a rendőrnek, na akkor jön az EÜ doboz, gumiprofil vizslatása, apai nagynéni vizeletmintája, stb.
a TEMPERATURE es TRACTION kb pont annyira nem erdekel senkit, mint a TREADWEAR mogotti szam. Pedig elvileg arra szolgal, hogy megmutassa, mennyire fog kopni. A michelin ecoszarjainak ez jo magas. A sportosabb gumiknak jo alacsony.
Eddigi tapasztalataim szerint ebbol azert lehet kovetkeztetni (a kisebb szamot viselo gumijaink hamarabb koptak). De ezt a szamot seholse reklamozzak.
Esetleg amit ajánlottak/Pirelli/nem lesz olyan kedvező árban mint gondolnám,milyen premim márkát a preferálnátok számomra a kívánt igényeket ,használatot figyelembe véve?
nemtom, a Goodyear NCT 5, vagy a Conti Sportcontact premium gumi-e, két kocsim is volt, ami ezekkel jött ki gyárilag, esőben mindkettő katasztrófa volt. (egyik 150, másik 280 lovas kocsin)
Az NCT5 egy meglehetősen régi megfejtés, semmiben nem volt kiemelkedő, de igazán rossz sem, és sokat elgurult. Miután kifutott a katalógusokból, még jó darabig gyártásban maradt OEM gumiként, azaz gyári első szerelésként -- addigra viszont már léteztek sokkal jobb gumik is.
A sima SportContact-ot nem ismerem, nekem most a SportContact2 van fenn egy nem túl bika, de gyárilag remek sportfutóművel szerelt autón (Seat Ibiza Xenonsport 1.4 100 LE, 195/50R16), és a világon semmi bajom nincs vele, érezhetően többre képes mint én és az autóm ;-)
Téligumikról beszéltünk.Télit érdekes mindegyik tud jót csinálni, a nyári nagyobb kihívás, ott konkrétan nincs nagyon mire fogni, miért szar a gumi.(hó,jég,ónos eső)
Nyáriban se a Good Year se a Conti nem premium, sose preferáltam.:) Drága és a Kleber jobb mindkettőnél, tartósság, minőség, ár tekintetben is. Szerintem. :)
nemtom, a Goodyear NCT 5, vagy a Conti Sportcontact premium gumi-e, két kocsim is volt, ami ezekkel jött ki gyárilag, esőben mindkettő katasztrófa volt. (egyik 150, másik 280 lovas kocsin)
Alig vártam, hogy elkopjanak, és vehessek rá valami normálisat.
Pirelli Snowcontrol II remek gumi, minden vevőm pozitiv visszajelzést adott, már aki egyáltalán érzékelni tudja...a többségnek semmi gondja nem volt vele, azaz jól muzsikált.
Tartósság? Egy új guminál ezt hogyan tudják "mérni"? Max megtippelik..........esetleg a futott km-t tudják tesztelni...ha ezt érted tartósság alatt, akkor oké. Ha az évek számát, akkor szinte minden mai gumi, használatban 4-6 év alatt megdöglik...garázsban tartva avagy szabad ég alatt, ez is fontos tényező...ha keveset fut, akkor is elfárad... A Michelin független az árától és a garanciális ügyintézésétől véleményem szerint az egyik legjobb gumi.De a mai premium gumik szinte mind tudják azokat a kritériumokat, amiket teljesíteniük kell.Pláne ilyen nagy méretben, mert ugye ezeket a gyár is "nagyvasokon" teszteli, nem kis Micra-n... Amellett ne felejtsük el, hogy amire ilyen nagy méret kell, azokon az autókon annyi menetstabilizáló, javító elektronika van, hogy az úttartás, futás fékezés és egyéb tulajdonságok már nem is csak a gumi érdemei, hanem igen magas %-ban az autóé is! És sok ilyen segédrendszer ugye nem is nagyon iktatható ki, még teszt alatt is, ezért sem igen szeretem a teszteket.Egyszerüen már semmi realitása nincs. Ha minden gumit azonos, elektronika nélküli vasakon tesztelnének, pl:kis méret Opel Astra fapad, nagy méret Mercedes 126, akkor lenne valami értelme. És akkor sem sok, de ezáltal legalább tényleg a gumikat lehetne összehasonlitani és nem az autó által "becsalt" értékeket. De ugye ahány autó, annyi féle tulajdonság, nem lehet általánosítani...ezt már írtam párszor...
De a lényeg, szerintem semelyik premium gumival nem nyúlsz mellé, mind bizonyított már.
Elsősorban az a kérdés, hogy a felni elég széles-e. Amúgy ha tényleg ilyen visszafogottan autózol, nem sok különbséget fogsz észlelni. A fogyasztás nőhet talán egy decivel.
milyen márkájú gumit vegyek? pénz nem sok,de ha ár,érték,minőség,élettartam alapján megéri a prémium márka,akkor azt veszem.
Én mindenképpen a prémiumra beszélnélek rá. Az árkülönbség egy másodvonalbeli és egy prémium között a méretedben max 15-20%. Egy szett gumi a méretedben prémiumból 68 helyett mondjuk 80.
ne búgjon,ne kelljen mindíg fújni
A búgás rendellenes kopás eredménye. A Corsa - tudtommal - nem hajlamos fűrészfogasra koptatni a gumikat. Érdemes rendszeresen cserélgetni az első és hátsó gumikat.
A fújáshoz a guminak nem sok köze van, a legnagyobb nyomáskülönbséget a külső hőmérséklet okozza (szabályszerűen, hidegen mért gumi esetében), de ha folyton fújni kell, az inkább a szelep vagy a felni hibája -- nem fekszik fel pontosan a gumi.
Erről az új snowcontrolról van már valami tapasztalat? 185/60r14 kéne a zasszony autójára, a winterhawkok elég kopottak. Mit ajánlotok ami elsősorban latyakos vizes útra jobb?
nem értek jol nemetül, de nem a tartóssággal nyert?
mindenkinek más a preferenciája, ha engem a tartósság, zaj, fogyasztás baromira nem érdekel, de a nedves, picit havas tapadás baromira igen (ugye nálunk leginkább az van), akkor mi a legjobb mondjuk 245/40 R19 vagy 245/45 R18 méretben, ez érdekelne.
Téligumijaim eddig Dunlopok meg Michelinek voltak, mindegykkel elégedett voltam. (nyárikkal többféle, de amivel elégedett vagyok, az a Potenza S001. A többi - ami volt - seholsincs ehhez. Ma is jol megkuldtem:)))
3 oka van amiért én az életemben soha nem leszek michelin partner. Így kisbetűvel.
Kb. 20 éve Szentpéteri úr a ( a magyar képviselő) bécsi illetékes michelin kereskedelmi "fönökkel" felkeresett műhelyemben. A beszélgetést a bécsi úr úgy kezdte, hogy
" az nem lehet hogy valakit gumit árul és nem árul michelint is. Ilyen nincs, ez lehetetlen stb..."
Akor már több Pirelli adatam el, mint a Taurus. Sokkal többet. Ezért kerestek meg. Ők engem . A beszélgetés további részén a michelin felsőbbrendűsége volt a téma.
Gari? Olyan nincs, nem volt nem lesz soha.
Udvariasan kivezttem az urat műhelyemből az utcáig.
Pár évvel később, mint BM beszállító véleményem kérték egy Opel terepjáró gumijáról, mely ponyvában az autó hátulján sosem volt használva, aztán egyszer fel szerették volna szerelni a michelin gumis kereket az autóra. A gumi belső oldala, mely a ponyva levétel után még nem látszott, a belső oldalán hullámos volt. Nem kicsit, a teljesen amatőrnek kiszúrta a szemét. Hívtam a michelint, mondtam kivagyok, miért.
Egy állítólag román illetékességű vezető, aki csak faranciául beszélt, a saját tolmácsán keresztül azon volt felháborodva, hogy miért nézegetem én a michelingumit.
-Mert megkértek rá, értek hozzá, láttam már gumit és már 3 éve vagyok a Pirelli garanciális hazai "illetékese". Na ezt kellet hallania......
Lényeg a BM azonnal vett 4 Pirelli gumit, michelint azóta sem.
Kb. 6 éve eladtam kedves, évek óta visszajáró Vevőnek 4 db BfGoodrich terepjáró gumit. Nem én ajánlottam, barátja rábeszélte, azt kérje. Semmi gond, Kostyáltól megvettem, felszereltem, elment. Fél év múlva jön, hogy minden oké, de picit ráz a kormány és lassu gurulásnál mintha mozogna a kormány. Mióta feltettem ilyen, de nem jár vele gyorsan, azt hiszi talán a terep minta miatt, szóval sokáig nem jött vissza.
4 kerék le, centrirózó gép, indikátor óra, mind a 4 gumi üt 1,5-2 mm-t.
4 gumi Kostyálhoz vissza, kolléga mondja mikor átveszi:
- Volt már ilyen. - 2 hónap múlva lett válasz a michelintől.
Ez eltérés határ értéken belüli, a gumi nem hibás.
A vevőm, aki egy ÚR, azt mondta:
-* ák meg, adjál 4 Pirelli - és kifizette a 4 új gumit.
- Azt meg dob a szemétbe.- a 4 gumi még meg van aki látni kívánja...
Szóval, nekem emelkedtek a michelin árak. Lehet hogy előtte volt túl alacsony, az nem az én gondom. Ha polare akar nekem olcsóbban eladni, majd felhív. Nem árt előtte konzultálni Zolcsák úrral.
Én venni nem akarok.
Tegnap történt. Robogós érkezik, Burgman 400-al és előre Bridgestone, hátra michelin gumit kér. (érdekes kérés)
15 perc múlva 2 új Pirellivel a motorján, boldogan távozott.
Na ja. A Swiftem V-s gumi van, sozt a vegsebessege hiatalosan 145 :)
Oldalfalat azon se javittatnek. Viszont a mienknek a sebessegindexe is joval kisebb volt. Talan R lehetett, de a fene se emlexik. Szar goodyear gumi volt.
Egyszer nekunk egy hasnlot javitottak. Igaz, az kisteher gumi volt, nem volt akkoriban agyonterhelve, es 70-nel tobbel nem mentunk vele. Erre meg jo volt.
Szemelyautora nem tennem. Ott azert ritka, hogy ennyire lassan menjen az ember.
Még egy kédés a kedves kontár gumis úrral kapcsolatban:
Eredetileg azért mentem hozzá, hogy cserélje le a defektes kerekemet. Én 1000%-ig biztos voltam (és vagyok) benne, hogy abból már biztonságos gumit nem lehet csinálni (ld. kép). Ő azt állította, hogy még javítható, valamilyen "sütést" emlegetett. Ez milyen eljárás? Nem mintha ezt a gumit valaha is meg akarnám javítani, csak kíváncsiság.
Nem értem, mi köze ennek a telefonszámodhoz? A Michelin 09.01.-től emelte a nyári gumik árát. A téli gumiknak az előrendelési kedvezménye szűnt csak meg augusztus végén. Ha emelt volna árat tudnék róla mint szerződött M. partner.
"...ztán rövidesen fékbetétet cserélnek az autón és kiderül, nem lehet visszaszerelni a kereket, mert az új fékbetéttel, azok vastagsági különbségével kifelé "elmozdult" a féknyereg és már nem forog el a felni. .."
Ez a jelenség a fix féknyergeknél is fellép?
Yokohama A539 kapható még /van gyártásban? (főleg ebben a méretben..?) Mindenhol? Paradát látok csak.
Mitsubishi Carisma 2002. Jelenleg 7x15 4x114,3 ET38 felni van rajta. Ehelyett lenne 7x15 4x114,3 ET46. Abroncs mindkettő esetben 195/60R15. ET kalkulátor alapján a teljes kerék 8mm-el beljebb kerülne. Ennyit tudok.
Kihagytam egy infot: most a kocsin 7x15-ös felni van (195/60R15 gumival), de az ET-re nem emlékszem. Szóval a kinézettel nem lesz gondom, de mivel nem tudom az ET-jét a mostani felninek, ezért kérdeztem a gyári adatok alapján, de akkor muszáj lesz rápróbálni.
Az autóm gyári felnije 6x15 ET46 értékekkel bír és 195/60R15 abroncs való rá. Milyen gondot okozhat az, ha én egy 7x15 ET46-os felnit szerelnék rá szintén 195/60R15 abroncsokkal?
A kérdezettek közül csak a Hankookk ára látható ott, de van 9000 alatt is. +szerelés 1900/db.
Rangsor majd ír más, mert a P2500 és Quartis nem téli csak 4 évszak, tehát nehéz összevetni a téli gumikkal. Ha hó lesz, egyiket sem ajánlom, csak télit.
A kérdezett 3 téliből még egyikből sem adtam el, így korrekt tapsztalat nincsen.
Az Uniroyal és Barum ára emelkedik 5%-ot szeptember végétől. Ezt már tudjuk, a többi cég még nem írta le, de várható ott is. Michelin emelt 3 már napja.
A kérdés hasonló:) 6,5-ös felni és 205-ös gumi viszonya? Véletlenül beleszaladtam a lenti problémába, ugyanazt a felnit gyártják 6,5*16 ET42-vel ( erre a 195/60R16-os gumit teszik ) és 7*16 ET44-el ( erre a 205/55R16-os gumit ) ugyanarra az autóra. A gumit adott:)
Valami ilyen gyanum volt nekem is. Akkor nem kockaztatok, mert kicsit messzirol jott volna egy garnitura felni, de ellentmondasosak az adatok a szelessegerol, inkabb hagyom.
Mint a 18 éves cingár fiú a 100 kilós nagymamához.
Nézik egymást, kacsingatnak, netán flörtölnek is, de tartós kapcsolat, igaz barátság netán házasság teljességgel kizárt. Ha mégis, biztos hogy rövid együtlét után durva és a fájdalmas szakításra kertül majd sor, rövidesen, mely a gumit fogja megviselni jobban. Ő lesz a vesztes fél. A felni az majd mosolyogva túllép a dolgon, és keres más partnert. Míg t.lantos megfelelő párt talál.......
Láttam már ilyen párt. Kicsit feszült volt a kapcsolatuk, bután is néztek ki együtt, de ezért még nem büntette meg őket a rendőr. Pedig szerintem nem illenek össze, nagyon nem.... De mégsem szólhatok bele egy ilyen kapcsolatba.... A szerelem már csak ilyen, vak.
Ha netán felrakható, az 58-as agyhoz tehermentesítő szükséges. Azt nem árt tudni, és korábbi gallonak írt válaszomat és kiegészítené az alábbiakkal:
lehet hogy a felni a próbánál elforog az adott autón, ezért boldogan megveszük, felszereljük. Aztán rövidesen fékbetétet cserélnek az autón és kiderül, nem lehet visszaszerelni a kereket, mert az új fékbetéttel, azok vastagsági különbségével kifelé "elmozdult" a féknyereg és már nem forog el a felni.
Az ET35 rendben, az jó. Yokohama A539 jobban tapad, Pirelli tartósabb.
Ignishez keresek 1 db még használható 165/70R14 Pirelli W190 Snowcontrol-t. A garnitúrából egy szálszakadásos lett és púpos mint egy teve. A többi három teljesen korrekt, két telet futottak. Ha mégis , esetleg ...
Egy 15"-ös lemez (acél) -felninek mekkora lehet a terhelhetősége? 1000 kg-ot kibírhat? Sajna még a pontos típust nem tudom, csak azt, hogy lehet kapni olyan méretben ami nekem kell.
A 7,5-es 35-ös ET vel pont GTA-ra való. 225/40R18-al hibátlan lesz. Elvileg a dobozban kéne lennie tehermentesítőnek, ha nincs, Diablonál csinálnak neked hamar.
156 GTA-d van? TöreXem rá. Vásárlás előtt állok, de a 235/35R19 nem való itthonra. Főleg nem egy KW szettel....
Megvan a felnim. Ahhoz veszek autót :-)
A felirat szerint ET=35. Viszont 7,5" széles. Háát, határeset, a Te általad leírtak alapján. Ezt tényleg ki kell próbálni. Mármint hogy mi, hol és hogyan fér el....
Tudom, hogy nem ajánlott ez a méret erre az autóra. Ha minden sikerül, ez lesz a jármű 'ünnepi cipője'. Maga a felni adott, kb. 2 éve megvan. Rial Daytona. A dobozán ez a címke van: Ő volna az:
A rajta lévő feliratokat segítetek értelmezni? Konkrétan a 63.3-as 'érték' érdekelne: eZ a középfurat lenne? (nem találtam a tolómérőmet sehol, azért kérdezem). Ha igen, akkor kell tehermentesítő gyűrű is, azt hiszem....
Yokohamák közül (AS01 vs. PA01)melyik csendesebb? ÉS vizes úton melyik a kezelhetőbb? (Régebben volt 195/50R15 Yokohama az autómon, A539. Nekem nagyon tetszett, egyrészt a zaj/komfort, másrészt a vizes tulajdonságai miatt)
A Pirelli mellett több barátom is letette már a voksát, igaz, kisebb méretben. És végül is olasz, ami nem egy utolsó dolog, legalább is számomra. Te melyiket ajánlanád?
Dunlop 9000, 17"- méretben volt egy Alfa 156 2.5 V6-on, mentünk vele eleget. Zajos volt és nem volt egy nagy szám... Vízen főleg nem...
- erős szerkezet (amennyire lehet, bírja a magyar úthálózatot nyújtotta meglepetéseket )
Ilyen nincs, bármelyik szétszakadhat az első kátyun, vasuti átjáron vagy pupos lehet az első járda "mellé" parkoláskor.
Ez világos, értem, köszönöm. Ebben a méretben,ezen az autón MAgyarországon minden méter ajándék,amit szálszakadás vagy pukli nélkül tudok megtenni....
Ha a Yokohama elfogy 20e alatt, de csendesebb és esőben jobb, mint a pirelli,akkor yoko. Ha a Pirelli nem zajosabb, mint a Yoko és esőben jobb a Yokohamánál, akkor Pirelli.
Félre ne érts, kérlek. Nem fárasztani akarlak: egy tapasztalt szakember tanácsát kérem. Mivel nekem pénz ennek a 4 guminak az ára, szeretnék 'tapasztalatot' gyűjteni, mielőtt döntést hozok/megvásárolom a szettet.
1. Ha megfordítod, látni fogod, hogy anya van-e rajta, vagy benne van a menet a középrészben.
2. Mivel a külső perem lejön amikor szétcsavarozod, fogod látni a tömítést, ha van benne. Ha össze van ragasztva, akkor úgy marad, nem lehet szétszedni roncsolás nélkül.
3. Ha tönkre megy(ment) a tömítés vagy nem használható ismét szélvédő ragasztóval össze lehet rakni, de többet NEM jön szét.
4. Ha jól van összerakva a csavarok közelében (menet és fej) nincs nyomás, tehát nem tud ereszteni a csavaroknál.
Már csináltam pár ilyet.
MINDEN több részes felninél a perem jön le ha szétszerelik. Azért van több részből mert:
A külső perem KEMÉNY kovácsolt magnézium ötvözet és cserélhető több féle szélességhez. Sérülés esetén cserélhető külön, bár ez nálunk nem működik.(?)
Verseny felniknél megoldható, de DRÁGA.
A belső rész a szokásos "gyengébb" aluminum öntvény.
Az enyém nem ilyen volt, hanem két részes, és a felniperem és a belső rész összefogása közé kellett egy gumitömítés... próbálok róla képet találni, de nem egyszerű :)
Az enyém is az volt. Szerintem elég necces úgy összeilleszteni megfelelő szerszámok nélkül, hogy sehol ne gyűrd össze a tömítést, és egy csavarnál se eresszen a kb 60ból. Meg hogy ne sértsd meg a csavarok felületetét. Meg ne tépd el a menetét.
Nekem polírral került a középrész fújásával együtt felninként 15be, ha jól látom neked még fújni se kéne...
Ha jót akarsz, nem állsz neki magad. Nekem profi csinálta, és még így is muszáj volt még egyszer szétszedni, mert a tömítés sajnos nem lett tökéletes, és 2 nap alatt szépen leeresztett a felni... nem olyan egyszerű móka ez.
Első helyemen hasonlót vett a főnök, az házi cucc volt, egy eszterga tokmánya volt a befogófej (3 pofa ), amit egyenként kellett nagyjából összehúzni, volt hozzá egy gömbvas és ennyi. Rohadtul utáltuk...:(((
A segítségeteket szeretném kérni. VW Passatom van, 1990-es gyártmány, a gumiméret 185/65R14-es. Erre a kocsira milyen méretű gumit lehet felrakni, aminek a futófelület-oldalfal aránya: /80-as. Egyáltalán lehet-e ezzel a felnivel, vagy csökkenteni kell a felni méretét 13 collra?
Egy szakértői vélemény, köszönjük! Nem kell googlezni.:) Ez lenne itt a normális, ha építő jellegű hsz-ek lennének, mint ugye a golf2 cuccok eladásának alternatív megoldásainál. Tényleg, lehet lesz 4 db 13as Golf2 felnim, valakinek esetleg??? :)))
Azon valóban 225/45R17 volt, de a többire 215/45R17-et raktak gyárilag (pedig inkább a 225/45 lenne a váltóméret)
205/55R16 illetve 195/65R15 volt még szériában a 156osokon.
ET száma a gyári (nem GTA) felniknek 41,5-es.
Én 205/45 R18-at raktam 7x18-as felnire 42-es ET-vel, mindenhol elfér hibátlanul, pedig átmérő kicsit nagyobb lett. Ez a méretű gumi nagyon ritka és emiatt drága is
A 225/40 R18 is elfér, de azt is 7" széles felnire raknám.
Létezik gyári 7x18-as felni is az Alfa 156-ra, az alfa 147 Ducati-n is ez volt.
Azért azért írom, mert oldalamról elérhető néhány konfigurátor, (AEZ, DEZENT, DOTZ., ENZO, RIAL, BORBET) de csak azt a 18-as felnit találtam.
Alatta láthatók a hozzá való gumi méretek és árak.
- erős szerkezet (amennyire lehet, bírja a magyar úthálózatot nyújtotta meglepetéseket )
Ilyen nincs, bármelyik szétszakadhat az első kátyun, vasuti átjáron vagy pupos lehet az első járda "mellé" parkoláskor.
A Falken és Dunlop SP 9000 mintázata miatt hangos. Legjobban tapad a Yokohama, de nem emgy el csak 30 ezret. Ha használod, amit tud. Contiental, Goodyear és Pirelli csendes. 40 ezret elfutnak, többet ezek sem.
A gyári méret az autón: 215/45/17. (Alfa Romeo 156, gyártás: 2002)
18" felnire szeretnék nyári gumit venni.
Paraméterek: - csendes!!! legyen (minél kevésbé zajos,annál jobb) - esős/vizes úton legyen felhasználóbarát - erős szerkezet (amennyire lehet, bírja a magyar úthálózatot nyújtotta meglepetéseket )
4 év alatt kb. 40e km-t menne az autó, tavasztól őszig.
Lefelé történő méretváltásnál mindegy-e hogy mennyire forog el a -kisebb- felni a fék felett. Úgy értem, létezik-e "biztonsági tartalék" vagy "minimum távolság" a felni és a féknyereg között. Vagy elég bármilyen kis rés, lényeg hogy elforogjon? Kiindulva persze abból hogy a felni nem üt, hanem egyenletesen marad forgás közben a rés.
A gumiszerelés SZAKMA. Hosszú elméleti és gyakorlati oktatással lehet megszerezni a hozzá szükséges tudást.
Ha leírom 5 oldalba, attól még széttépheted rajta az első 5 gumit.
Ha csak valamit konyítanál hozzá, tudnád, hogy az első lépés a gép rögzítése masszív betonhoz! Legyen körbe 3 méter hely minden irányba a közepétől. Addig semmit!!
A "gép" az erős túlzás, ez gumiszerelő állvány( szerszám), maximum "készülék".
Ezen nem mozog szinte semmi, TE fogod (??) körbe járni, ha JÓ erős vagy!
Ha nem, körbejárhatod, de eszedbe ne jusson hozzányúlni.
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Sztem nem ismerjük egymást. nem titok én Oroszlány-ban leledzem, te pedig tlszám alapján BP-en... Hétfőn hívlak a megadott számon, nagyon köszönöm a segítséget előre is.
Hétfőn hívj fel, (1-206-26-26) mondok árat használt felnire. Ahol felnit lehet venni, ott mindenhol tudják (???) hogy az autódhoz milyen felni való. Neked elég azt tudnod milyen autód van és Opel esetében hány csavaros.
Ahol nem tudják, milyen felnit adjanak ott csak levegőt szabad venni. Csak úgy vegyél használt felnit hogy gépen megforgatták és felpróbálták az autódra.
A felniméret 5x110 ET41, a középfurat átmérője 65,1 mm.
A gumiméret 16-osban a 205/55R16.
Nem feltétlenül érdemes télre külön felnit venni.
A nagykeres cimbora nagy öröm, de itt a topikban akkor is érdemes ajánlatot kérni, mert a gumikereskedelem némileg átalakulóban van, a nagykerek árainál is léteznek jobb árak.
Az autót csak használom, nem értek nagyon hozzá, ezért ne nevessetek ki ha baromságot vagy egyértelmű dolgokat kérdezek.
1 hete lettem tulaja egy Vectra C Caravan 1.8 benzinesnek (2004/11.havi). korábban A Vectrám volt (5 ajtós) tehát sikerült a márkánál maradnom.
Amit gyorsba szeretnék kérdezni (mert biztos majd még eszembe jutnak dolgok) az a gumikkal kapcsolatos. Jelenleg nyári gumik vannak rajta alufelnin, de azok már a végét járják, jövő szezonra csere lesz ez biztos. Most jön a tél s arra gondoltam, hogy külön acélfelnire teszek új téli gumit. Nem értek a dolgokhoz, azt látom, hogy 5 csavar osztású felni kell, de milyet vegyek (jukkiosztás meg mittomén) s esetleg hol juthatok hozzá alacsonyabb áron acélfelnihez? Az alufelni 16"-os, gondolom acélból is ilyesmit kellene s arra milyen adatokkal rendelkező gumikat? (Lesz nagykeres ismerős így bolti árnál kb. 25-30%-al olcsóbb lesz)
A jelenlegi nyárigumik 215/55/16 méretüek acél felnikre szerelve.Az lenne a kérdésem,hogy 205/60/16-os téligumit szeretnék feltenni ezekre a felnikre,lehetséges-e?
De magabiztos vagy. Lehet, hogy felmenne, de szűkösen. Az olyan közepes gumik, mint a GT radial, Toyo, Uniroyal, Falken hogy viszonyul egy felsőkategóriáshoz? Mert a barum után a Bridgestone megváltás volt. A régi autómon Toyo snowprox volt, az viszont naon teccett (zajon kívül hibátlan volt), bár az kisebb teljesítményű és súlyú járgány volt.
Fel lehet tenni a kismotoros fokuszra a 14-es kereket, de baromi hülyén fog kinézni és instabilabb is lesz. Csak akkor javaslom, ha a tulajdonos hóláncozni akar, mert a 15-ös kerékkel letépheti a műanyag kerékjárati betétet
Ez egy 2.0 lityis Zetec. Csak a könyve nem túl egyértelmű, de biztos én vagyok a hülye. Gyárilag 195/60r15 volt, azt tuti. Eddig csak ilyen gumim volt hozzá.
sziasztok! Érdeklődnék, hogy a 2006-os Fiestámra milyen téli gumit ajánlotok, és persze azt mennyi jó magyar forintért? Ha ez a gumi netán felnin (14" 108as osztó)van, az se lenne baj. Gumiban kizárólag újban gondolkozom, vagy nagyon újszerűben, felni lehet használt is. A a most fennlévő nyári mérete egyébként 175/65 R14
Nem ajánl. A Ford Focusok 1998 novembertől 2004 szeptemberig ezzel a mérettel jöttek ki a gyárból. 1.4-től 1.8-ig. A 2.0 Zetec változaton volt 15-ös kerék.
Azt írtam ezért: ha jó az autódra a 14-es.... mert lehet hogy az újabb változatra is jó.
egyszer legyen ho,amikor nem tud elindulni.... akkor kit fog szidni?
Senkit, mert előveszi a hóláncot, amiről írtam az eredeti hozzászólásomban.
:-)
Azt elfogadhatjuk, hogy havas úton a keskenyebb guminak vannak előnyei, száraz és nedves úton a szélesebbnek (kivéve mély pocsolya). Most akkor azt érdemes megjósolni, milyen útviszonnyal fogunk többet találkozni.
A kockázatelemzéssel profi módon foglalkozók még bevehetnek egy paramétert, hogy nemcsak egy esemény bekövetkeztének valószínűségével számolnak, de az esemény miatti "kárt" is számszerűsítik. Tehát hiába kicsi annak a valószínűsége, hogy akkora hó essen le, hogy a 195-ös gumival nem tudok elindulni, ha az elinduláson nagyon sok múlik -- például ha az illető orvos, vagy éppen a téli hónapokra várható egy baba megszületése, stb.
Innentől kezdve egyéni mérlegelés kérdése. Mi itt a topikban annyit tehetünk, hogy ezeket a dolgokat elmondjuk a T júzernek :-)
Szerintem nincs egyetlen, kizárólagosan helyes stratégia. Az Ibizám a nyári 205/45R16 helyett 195/50R16-ot kap, de a Scenicemnek marad a 205/55R16.
HA jó az autódra a 14-es felni akkor ilyet 4-t használtban és 175/70R14 még olcsóbb lehetőség. Akkor sokkal kevesebb kevesebb gondod lesz hóban, rossz úton.
Azért szerintem a legkeskenyebb gyári méretnél keskenyebb gumit még Diablo se ajánljon, még télre sem :-)
Azért ott van az a fránya tócsa is... meg a nyomvályuk...
Azt hiszem, az aquaplaingra célzol. Igazából a 195-ös és a 185-ös gumik között ebből a szempontból nincs nagy különbség. Másfelől -- szerintem -- egy bizonyos autómérethez bizonyos minimális tapadási felület is dukál. A Ferrarik 285-ös gumijai biztosan egészen szarul viselkednek egy pocsolyában, viszont az erő átadása, a menettulajdonságok túlnyomó többsége mégiscsak megkövetelik ezt a gumiméretet.
Ma már az alsó közepes autók is egyre gyakrabban 205-ös alapmérettel jönnek ki, aminek oka az autókategóriák méret- és teljesítménynövekedése.
Azert a 195 meg a 185 kozott akkora elteres nincs. A Swiftet elhuzta rendesen a 195-os gumival a nyomvaju. Az Almerat nem :)
Amugy az atlag N16-ok 185/65R15-el vannak szerelve, az enyem meg 195/55R16-al. Ugyhogy telire is maradt a 195/60R15. Eddig meg hoban sem volt gondom vele.
Mivel a keskenyebb előnyősebb és a Te esetedbe lényegesen olcsóbb is természetes, hogy a 185/65R15-t válaszd.
HA jó az autódra a 14-es felni akkor ilyet 4-t használtban és 175/70R14 még olcsóbb lehetőség. Akkor sokkal kevesebb kevesebb gondod lesz hóban, rossz úton.
Érdemes-e ugyanezt a méretet venni télire, vagy vegyek eggyel kisebb méretet? Pl 185/65r15? Ha inkább vidéken járok vele, rossz körülmények és autóút (4-es) akkor milyet lenne érdemes venni?
A keskenyebb gumi előnyösebb mély- és/vagy friss hóban, minden más útviszony esetén a szélesebb gumi viselkedik jobban. Ha nagy gáz van, akkor önmagában a keskenyebb gumi sem elég, inkább hóláncra van szükség.
Mivel egy Focusra a 195-ös méret is távol áll attól, hogy extrémnek nevezzük, szerintem maradj annál.
Sziasztok! Lenne nekem egy Focusom, aminek a gyári mérete 195/60r15. Érdemes-e ugyanezt a méretet venni télire, vagy vegyek eggyel kisebb méretet? Pl 185/65r15? Ha inkább vidéken járok vele, rossz körülmények és autóút (4-es) akkor milyet lenne érdemes venni? Jelenleg Bridgestone van hozzá, amit szeretek, de de nem biztos, hogy lenne ennyi zsé ismét télire...
Az utóbbi hónapokban bekövetkezett kedvezőtlen változások (alapanyag áremelkedés, árfolyam alakulása) hatására cégünk vezetősége úgy döntött, hogy 2010. október 4-ei dátummal áremelést hajtunk végre. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az áremelés minden márkánkra érvényes, mértéke: 5 % minden személy-, kisteher, transzporter, motorkerékpár és ipari abroncs esetében;
öööö... bocsánat, igyekszem ugyan, de elvesztettem a fonalat... Szóval most akkor : - léteznek -e olyan csavarok, amivel mondjuk 4x116-os osztásra (nem röhögni, Aixam mopedautó) felrakható 4x114,3-as felni? -- ha igen, akkor kitől, hol, mennyiért lehet venni? - szabad-e ilyet használni, vagy már e jármű félelmetes 45-60km/h végsebességénél is veszélyes? - ha nem csavarral, akkor adapterrel megoldható ez a feladat?
a kupos resz ami rogzit,itt az ebredo erohatas axialis,mivel a tengelyhez rogzit...
a csavar(anya) es az alatet kozott eredendoen ugyanugyan szorito ero van,ezert az elcsuszashoz szukseges ero a negyzeten kell hogy fellepjen,ami ebben a vilagegyetemben kizart....
Hozzászólását ugyanezzel a szöveggel már elküldte fórumunkba, azonban teljesen azonos hozzászólásokat technikai okokból csak egyszer fogadunk el. Kérjük, módosítsa hozzászólását.
Ilyen, amikor a "hozzáértők" gumibaroncsot árulnak.
Ilyenek árárval kell versenyezni, annak akinek műhelye van és ért hozzá.
Ha "hozzáértő" vevőt talál, bizonyára elad, ha az az ár a neten a legolcsóbb és a vevő is "ért hozzá". Majd még raklamálni is fog, hogy a kapott gumin más a mintázat, mint a képen és nincs benne a felni, pedig a képen rajta van, tehát azt is meg kell kapnia abban az árban.
Régen neves személyekkel, csinos hölgyek képével reklámozták az autókat.
Amíg valaki nem nyert pert azzal, hogy ami a képen van, az benne van az árban, tehát...
Nálunk történt, hogy P.E. playmet szemét szerették volna "kiszúrni" az alap BMW-vel pedig a reklámozott képen másik modell volt. Elég hamar belátta a Wallis, hogy a képen látható modellt kell adnia.
Ilyen, amikor a "hozzáértők" gumibaroncsot árulnak.
Ilyenek árárval kell versenyezni, annak akinek műhelye van és ért hozzá.
Ha "hozzáértő" vevőt talál, bizonyára elad, ha az az ár a neten a legolcsóbb és a vevő is "ért hozzá". Majd még raklamálni is fog, hogy a kapott gumin más a mintázat, mint a képen és nincs benne a felni, pedig a képen rajta van, tehát azt is meg kell kapnia abban az árban.
Régen neves személyekkel, csinos hölgyek képével reklámozták az autókat.
Amíg valaki nem nyert pert azzal, hogy ami a képen van, az benne van az árban, tehát...
Nálunk történt, hogy P.E. playmet szemét szerették volna "kiszúrni" az alap BMW-vel pedig a reklámozott képen másik modell volt. Elég hamar belátta a Wallis, hogy a képen látható modellt kell adnia.
Érdeklődni szeretnék, hogy Citroen C4 Grand Picasso -ra 16"-os lemezfelnit és téli 215/55 r16 (esetleg XL) méretű gumit tudtok-e ajánlani ? Esetleg 205/60 r16 is szóba jöhet - erre vonatkozóan érdekelne a két méret várható viselkedés eltérésre a véleményetek.
Segítségeteket köszönöm,
Üdv: LyPapa
PS: a kérdést feltettem a Téligumi topicban is, miután nem vagyok benne biztos, hogy hol is kapok választ .
köszi! itt mondjuk B Omega van felsorolva.Gondolom at A Omega is hasonló.CSak a z a kérdés hogy jó rá a 195/65r15 meg a 205/65R15 is? pont ezt a kettőt írják ,csak nem tudom melyik a gyári mert mérteben nem teljesen egyformák.
(mondjuk nincs rajta se lengescsillapito, se becsovalast csillapito vonofej, tehat hivatalosan nem huzhato 100-al. Nem hivatalosan meg megint mas. Multkor a HP350-n felrobbant egy kerek az autopalyan es nem talaltam viccesnek. (mas kerdes, hogy nem volt elegge felfujva es bosegesen tul volt terhelve, es 100-al mentem 40-50-n at mire felrobbant), a targonca gumik mondjuk 25km/h-nal 2100kg-t birnak kerekenkent, az egesz futo meg osszesen 2T. Persze jo kerdes, hogy mit szol a TÜV a gumikhoz (vagy az NKH))
mert felhivtam, csak elfelejtettem megkerdezni ezeket. gondoltam mielott felhivom az elso kerdesemmel es elfelejtem a többit, majd felhivom egyenkent a többi kerdessel inkabb leirom.
(altalaban osszeirom a kerdeseimet(telefonalas elott is), es mivel van forum/email ezert rogton el is kuldom. Ha valaszol ra akkor rogton fel is van irva a valasz es nem kell felirnom. ha nem kapok valaszt akkor ratelefonalok - de most azert irtam le mert nem akartam egyenkent telefonalgatni)
A5 25km/h. Gyorsabbat ne keres, nincs. Ha 100-al húzod a trélert hamar felrobban, ha lassan mész 10 évig lesz gumi. A kérdezett méret különbség a gumi szélessége, itt nincs jelentősége. Adatok itt:
annyit elfelejtettem megkerdezni, hogy. a gumi, amire az arat mondtad
a, milyen sebbesegindexxel rendelkezik b, vegulis melyik meret? 18x7.7-8 (vagy 18x7-8?) /letezik egyaltalan 18x7,7-8? vagy az is csak eliras a forgalmiban?/ c, mondtad, hogy a radial abroncs elettartama 2-3x nagyobb. A diagonalnal, mekkora elettartamot varhatok? d, ezek belsos vagy tubeless abroncsok?
köszönöm
ui.: tegnap vettem a futot, nincs rajta muszaki es a muszakira gumit mindenkepp kell cserelni. fekeket es a hidakat meg nem neztem. eloszor at akarok nezni mindent, mielott elkezdek ra kolteni (mit erek 4 uj gumival ha szar a hid...)
Egy barátomnak van ML Mercije és közel 7 éve 4 évszakkal nyomja... El lehet vele közlekedni ha összkerekes, inkább féktávon kell észnél lenni :) Azért tény, hogy a nyárinál jobb a 4 évszakos gumi...
A vaterán láttam olyat, hogy 17-es Merci felnit 30e-ért hirdette a gyerek vagy 2 hónapig mire elvitték... Sajnos a használt dolgoknak nincsen ára... A reális ár gumival tényleg 60-100 között lehet valahol... A Bmw-re 16-os Borbet A felnit 8e-ért vettem kupak nélkül...
Azért mert abban a közegben valóban használható télen-nyáron az a gumi. Van egy ügyfelem, aki sokat élt usaban, hazajött x éve X5-tel, nyárra 20as kerekek, télre ugyanez a Michelin 17es. 6 éve gumizom az autót, sokat megy télen, németeknél is és még nem törte össze az autót....valamit kell tudnia, pedig én ellenzem ezt a 4évszakos gumitémát, de mégis megy.Nyilván az összkerék és a sok kisegítő program az oka, a lényeg hogy x5-ön használható.
sziasztok. opel Omega 2,6 i 1991 es kombi gumimérete érdekelne. létezik az hogy 195/65 R15 ös gumi kell rá? Csak ezt talátam.Nekem kicsinek tűnik egy ekkora autóra.
BMW X5 gyári alufelni garnitúra, 235/65R17 Michelin gumikkal. A gumik 4 évszakosak (USA autón voltak). 6000 km-t mentem velűk, mielőtt kapott nagyobb felniket, gumikat. A felnik karcmentesek, hibátlan állapotban vannak. Kompletten 100 000Ft -t szeretnék érte. Gumik 2004-esek, de nem repedezettek. Felniket külön eladom 70-ért is.
Eladó egy garnitúra 7x16 ET37 méretű Gyári Mercedes lemezfelni garnitúra. 2003-as C320 Mercin volt, 3 telet ment. Gyári dísztárcsák is vannak hozzá. Irányár 22000Ft.
Ha jól tudom az a méret csak a csavarok elhelyezkedését adja meg?
Rosszul tudod. Egy rendes felnibe bele van ütve a méret (5,5x14) lyukkőr (5x112) és az ET (ET44) és a gyártó neve, emblémája. A középfurat ritkán van leütve, de nálad annak is egyezni kell majd.
Köszi! Megpróbálom kivakarni a festékréteg alól. Ha jól tudom az a méret csak a csavarok elhelyezkedését adja meg? Ha esetleg olyan felni lenne rá jó, aminek a belső körive nagyobb kb. 1 centivel, mint az eredetinek az még használható vele, vagy fontos, hogy nagyjából egy méret legyen a féltengely felfektetése miatt, hogy ne csak a csavarok fogjanak.
Üdv! Le szeretném cserélni egy "utánfutó féleség" felnijeit 14-esről 15"-ösre, mert néha már alacsony. Forgalomban nincs használva és max. 20-30 km/h-t kéne neki tudni, szomszédom tud adni hozzá 15C-s gumikat, ha találnék hozzá felnit.
Szerintetek lehetséges, hogy kapok ilyen méreteben (15) felnit is? Milyen méreteket kell megnéznem az eredeti 5 csavaros felnin?
A 4 felnit eladni lehet 60 azaz HATVAN ezer forintért. Ha az új gumit felszerelem majd azonnal leszerelem a felniről, már használt és féláron lehet csak eladni. Mert a mercis vevő reklamál, hogy az már használt gumi.
Van Merci felnik, leszerelt legább 60 db. Nem kell senkinek. Aki igényes az újat vesz a Papasnál. Akinek csak Mercije van, de nincs rá pénze.....az 60-t sem ad a 4 felniért.
Tiszteletem az URAKNAK!Eladnám Dunlop 235/45X17 es használható gumikat (4db)gyári Mercedes 5 lyukú könnyűfém felnivel.Nekem 126 os on volt.Ára egyben 220 e ft
Valóban nem nagy különbség de azért ha használható az olcsóbb miért ne azt vegyem! :-)) Az a 0.5cm amivel magasabb a /60-as szerintem nem számottevő! A súlyindex meg jól jöhet ha meg van buggyantva az autó! Azért köszi az észrevételedet! :-))
te sem mondod, hogy nem jött hozzád olyan ügyfél, aki csak egy kátyúba esett, de nevezhetjük úthibának is, és nem dudoros lett, hanem elcsavarodott a gumi!?!?
Beszéljünk a hüvelygombáról, bár inkább a gumikat simogatom...:))
Szerintem meg 12-16000 Ft nem különbség, nem 1 télre veszed. Nekem egyébként 205/55 van, meg volt is az előző sharanon. Pont az a jó benne, hogy lejjebb van a súlypontja, télen az nem jön rosszul. Persze függ attól, hogy merre jársz általában, mennyi embert, cuccot szállítasz.
láttam már olyat.:) De honnan tudod , hogy emiatt??? elég egy durva kátyú... Michelinék nyilván tesztelték a gumikat tüköraszfalton, kátyúmentesen, mielött ezt a kijelentést tették volna...
ez spec butaság, a szerkezet olyan ultra erős, ha tudna mozogni az első komolyabb fékezés után összevissza menne a kocsi... A futófelület beáll, a mintázat kopik, pikkelyesedik. De nem a szerkezet...
Hivatalosan nem. Ugyanakkor a Michelin szakértői kijelentették sok éve már, hogy igen, mivel ha be is következne az átrendeződése a szerkezetnek- ami nem tud bekövetkezni- addigra rég elkopna a gumi. A mai acélradiál abroncsok nem azonosak a 30 évvel ezelöttiekkel, komolyabb gyártástechnológia, komolyabb alapanyagok.Ugyanakkor a kresz talán a mai napig úgy tanitja, hogy acélradialt csak azonos oldalon, textilradialt és diagonalt keresztbe lehet cserélni. De ugyanakkor egy ennyi km-t futott abroncs futófelülete már "beáll" forgásirányba, ha ezt ellenkező oldalra teszed fel szinte biztos lesz némi hangja. Esetleg elhúzhat, ezt is okozhatja. A legjobb ha nem cserélgeted, de ha más nincs...
lehet Xezer kilóméteres nem forgásirányos gumit átteni a másik oldalra (így ellenkező irányban fog forogni)? én úgy gondolom, hogy nem, de szeretnék valami szakszerű magyarázatot rá! köszi
Én is értem amit mondasz de a 215/55 és 205/55 között van -11mm a 215/55 és 205/60 között meg van +10mm. Mind a kettő bőven benne van a tűrésben ráadásul a 205/60-at nagyobb súlyindex-el gyártják mint a 205/55-öt akkor miért ne lehetne használni? Nem kötekedni akarok csak kicsit spórolni! :-)) a /60-as olcsóbb darabonként 3-4e Ft-al és mivel 4-et kell vennem az már nem elhanyagolható különbség!
Nézegettem a váltóméret kalkulátort és azt találtam hogyha a 215/55 R16 helyett 205/60 R16-ot teszek csak 9 mm-t változik az átmérő és 1.4 km/h-t fog csalni a kilométeróra! Ráadásul ebből a méretből 96-os az XL-es súlyindexe és kb. 12 ezerrel olcsóbb átlagban guminként! Használhatom ezt a gumit nyugodtan vagy van vele valami gáz?
Elterjedt a defekttűrő gumi kifejezés, pedig nem erről van szó. Ha leereszt bármilyen anyaghiány miatt a gumi (lehet az az oldalán is) tovább lehet menni, mert a gumi a kerék belsejében levő betétre ül fel és nem a felni pereme marcangolja szét az oldalát. De melegszik a deformációs munka miatt és gyakran tönkre is megy. De lényeg az, hogy lehet az autóval menni megfontolt sebességgel 80-100 km is akár. Ezért találták ki, mobil maradsz, a defekttűrő kerékre szerelt abroncs meg marad a gumis kukájában. Ha közel van a gumis és nem kanyarodik élesen, kis ívben sokszor, lassan megy, a gumi javítható.
Még mindig van ÚJ lemezfelnim eladó 12.000 Ft/2 db, a köv.paramétrekkel: 6Jx15" ET 50 és 5x114,3 furatosztóval,ami legjobb tudomásom szerint japán autókra talál,mint pl. Mitsubishi,Mazda,Toyota,stb...
Elérhetőségem: flipper333@gmail.com v. 0620/5114827
A defekttűrő gumival, ha jelzi a műszerfal, lehet nyomás vesztés esetén AZONNAL megállni, kereket cserélni és akkor a gumi nem lesz ilyen, nem lesz kuka, a defekt (szög lyuk) bizonyára javítható,
vagy lehet vele tovább menni a gumisig, ahol BIZTOS hogy új gumit kell venni.
Az a tovább lehet menni, kényelmi megoldás 30-60 ezerbe kerül. Kinek mi teszik.
Az sehol nem mondták a defekttűrő gumira, hogy örökéletű. A képen látható gumival is biztos lehet még menni 20-30 km-tert, lassan, hiszen a levegő nem marad benne, felfújni nem lehet.
Köszönöm az ötletet megfontolom! Kicsit tartok én is ettől a C-s gumitól, hogy nem lesz túl komfortos! Bár ma kaptam olyan visszajelzést is máshol, hogy teljesen rendben van a komfort is!
Keresek 195/65R15 (91T) méretben 2 db téli gumit. A tavalyi téli gumijaim (GoodYear Eagle Ultragrip /tudom régi/) még cca. bő 5mm-esek és így még egy szezont remélhetőleg kibírnának, ha az egyik nem lenne kord szakadásos :( . Ezért gondoltam csak 2 cseréjére, viszont olyanra, amiből jövőre is még tudok venni, mikor a másikakat is cserélném. Esetleg jó minőségű használt is szóba jöhetne. Helyileg elsősorban észak-Pest (Újpest), Fót, Dunakeszi lenne számomra a legkedvezőbb.
oliver777: valamennyire szórakoztató de ugyanakkor szánalmas is a vergődésed... Népesen annyit kérdeznék: ennek az egésznek mi a fax értelme van ? (de most komolyan)
A hozzáértés pénzbe kerül. Ezt kérik el ott, ahová majd bemész az autóval. És ott majd EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKLI ŐKET mit írt itt vagy bárhol bárki neked az interneten.
Ha nem értesz valamihez, pár itt feltett kérdés és válasz után sem fogsz.
Most az a gond, hogy a rávaló gumi drágább????
Már teljesen megőrjít ez a gumiválogatás :D, ráadásul az idegesít a legjobban, hogy a 215/45 R17-es méretben sokkal kedvezőbbek lennének az árak.
Tetszett volna kispolskit venni. Akkor kb. 20 gumit vehetnél a mostani 4 árából.
6x16 felnihez jó a 195/60 R16C, bár a komfort biztosan csökkenne, a C-s gumik oldalfala nem úgy nyeli el az úthibákat. Ezt a 205/55 R16 XL-t azért mondtam mert volt a kezemben egy Sharan gépkönyve és ott szerepelt benne mint felrakható méret.
Én mint hozzá nem értő személy, úgy gondolom, hogy a probléma ott van, hogy egy hivatalos Citroen szakszervízben nem tudják megmondani, hogy mi jó az autóra és mi nem.
Én szegedi vagyok, és nem fogok bemenni a Marso-hoz, meg egyéb Szegeden található méregdrága gumishoz, ahol kétszerannyiért adják a gumit, az itt kapott árajánlathoz képest, tehát a felpróbálás esetemben kilőve.
Ha pesti lennék valószínű, hogy már felgumizva díszelegne az új felni az autómon, mert megoldható lett volna az általad leírt megoldás.
Kollegám kérdezett, és nem tudom mit mondjak neki. Anyukája Nyíregyházán lakik, a város vége táblát sosem hagyja el a kb. 10 éves Bravo-jával. 4 évszakos gumiról mi a vélemény? Azt szeretnének az autóra. Szerintem jó lesz neki, de van, aki esetleg próbált mostanában és lebeszélné? 185/60R14H kell rá elvben.
Ha van itt nyíregyi gumis, esetleg valami szuper ajánlattal meg is dobhatna, továbbítom :-)
Ha a felnihez lévő TÜV-engedélyben nem szerepel a 215/45 R17 méret akkor drága próbálkozás lehet. Lehet, hogy fel lehet szerelni és el tudsz gurulni vele és lehet majd csak akkor fog beleérni vhová ha beülnek hátra ketten. A gumit nem fogja visszavenni senki.
Megkérdeztem itt a szegedi citroeneseket, ők azt mondták, hogy jó, bár nem adatbázisból nézték, ha egyáltalán van nekik ilyen, hanem azt mondták, hogy ha jó a 205-ös akkor a 215-ösnek is jónak kell lennie. Még megkérdezem a vezérképviseletet is. Addig is ha nem nagy gond ugyanezekre a gumikra (2 conti, 2 dunlop, toyo, vredestein +Falken FK-452) megadnád az árat 215/45 méretben, mert ha végre elválik, most már szeretnék túl lenni ezen a gumivásárláson.
Urak! Szalszakadasos lett a jobb elso gumim, kb 8k km lehet benne. Lehet egyet cserelni, vagy kettot kell? Ugyanitt keresek sportmaxx tt gumit 215/45r17 meretben (szamlara).
Nem azért...csak azért, mert ott szinte ingyen van a lőszer.... Ha itthon vadászna orrszarvúra még sittet is kapna érte, ergo tényleg olcsóbb ott vadászni. szegény gumisnak már csak ez jut....
Az lenne a kérdésem,hogy téligumi vásárlás elött állok és a Barum Polaris2 típus felé hajlanék vásárlás szempontjából (kedvező ár, jónak tűnő téli mintázat, stb...).1,6 HDI C4 Picassora venném.Ha van aki tudna tanácsot adni,vagy van valamilyen tapasztalata,véleménye ezzel a gumival kapcsolatban válaszát véleményét köszönettel várom.