Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
A képen látható 2 jelző Kelenföld kezdőpont felöli bejárata előtt lévő rövid térközt fefedezi. Ilyenkor ugyebár ha a következő (jelen esetben bejárati) jelző vörös, akkor ezeknek a jelzőknek két sárgát kel mutatniuk. A baloldali jelző a kép készítésekor villogó sárgát mutatott, és az rendben van. De, a jobboldali jelzőn viszont csak egy folyamatos sárga fény volt, és ráadásul az alsó égett.
Ez szerintem többszörösen szabálytalan, mert egy négyfogalmú térközjelzőn egy folyamatos sárga fény sosem világíthat, ha pedig az egyik (jelen esetben a felső) sárga kiég, akkor egyel aggályosabb jelzési képnek kellene megjelennie, jelen esetben vörösnek.
Sziasztok!Ha bár én TT méretbe modellezem ellátogattam erre a fórumra.NAgyon tetszett és megtaláltam amit kerestem, köszönöm!Egy kérésem lenne:valaki fel tud rakni képet tolatásjelző jelzőröl?Nem a törpe hanem a nagy változatot keresném!(kék fehér fénnyel, csúcsos a kosarának a teteje, de ti ezt úgyis kenitek,vágjátok!)Köszi :-)
Amúgy azért kérdezek ilyen lámaságokat, mert csak egy lelkes amatőr vagyok, és nem ismerem a forgalmi szolgálattevők pontos munkakörét. Idealista módon mindig azt várom (várnám) el, hogy a biztosítóberendezések gondoskodjanaknak mindenről. Számomra még mindig nagyon idegen a gondolat, hogy egy 70 kilós ember egy 700 tonnás vonatot meneszte egy kis zöld tárcsával - elégedettebb lennék, ha nagyobb teret kapnának az említett berendezések.
Van ezenkívűl az úgynevezett csoport kijárati jelző is, általában rendezőpályaudvarok, nagyobb állomások egy-egy vágánycsoportjánál helyezik el, ebben az esteben is kézijelzéssel kell indítani a vonatot.
Ez annak idején egy felesleges egyszerűsítés volt, hogy egyébként alkalmas biztberrel rendelkező állomásokon csak közös kijárati jelzőt telepítettek, mondván, hogy a szolgálattevő úgyis ráér meneszteni.
Viszont nem hiszem, hogy rettenetesen nagy költség lett volna a jelzők telepítése és működtetése az egyébként kb. azonosan felépített biztber mellett.
Miért kéne lennie? Az csak a veresegyházi KÖFI közös kijárati jelzőkön van, Környe viszont teljes értékű forgalmi szolgálattal rendelkező állomás - csak nincs minden vágánynak külön jelzője, mert fölösleges.
Sziasztok. Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat,de csakúgyan egy szarvashibát hibát követtem el,hiszen teljesen kiment a fejemböl,hogy az alakjelzős topic is létezik.Bocsi,most már itt marad.
Az, hogy a kép fényeit tekintem kiválónak, egyértelmű utalás a topic címét adó összetett szó első elemére, az pedig, hogy utána a felsővezetékről teszek elismerő nyilatkozatot és az alapján teljesesn jogosnak tartom a kép jelenlétét egy jelzős topicban merő irónia. Bár valóban nem a legpihentetőbb fajtájú :)))))
Nekem is tetszik a kép fotós és vasutas szemmel egyaránt (ornitológus szemem nincs). Hozzászólásommal arra próbáltam humoros formában utalni, hogy annyi köze van a topikhoz mint a trójai falónak az epsoni derbyhez. De semmi képpen nem kívántam levonni a kép értékből.
(le is töltöttem)
Nem volt célom paker topiktárs megbántása, fikázása vagy ilyesmi...
Egyszerűen egy poén kívántam megosztani önökkel (veletek).