Köszi a választ! A Falken jónak tűnik, csak ára nem barátom. A keresett méretben (225/55 r 17) 101-s súly indexel 30-35 közt mozog. Még beszerzési csatornát nem kerestem, mert csak március, április lesz a csere ideje, majd a lehetőségek határozzák meg a kategóriát. Első indulatból 100-n határoztam meg a keretet, ha valami csoda nem történik :)
Köszi! Nincsenek extra elvárások, nem versenyez vele asszony, de azért az alapvető biztonságra szükség lenne. Egy kis eső nem lehet akadálya a közlekedésnek, mert ahogy a teszteken írják a száraz közlekedés nem kihívás már a gyártóknak. Mondjuk az sem mellékes, hogy ne keljen egy szezon után eldobni, mert nem maradt rajta minta...... Ezt a szintet gondolom ebben a kategóriában is hozni kellene a gumiknak.....
Van itt családban verdán Nexen Winguard Sport téligumi 185-60-R15 méretben, mentem vele sokféle időjárási körülmény között, teljesen rendben lévő gumi. Kérdés, a te méretedben milyen lehet.
Köszi a választ! Kicsit bíztam a csodában, hogy az általam írt gumikra több tapasztalati válasz érkezik, de ahogy egy ismi mondogatja " csodák nincsenek" :) Ezek a gumik már egy ár kategóriával feljebb esnek, mint amennyit szeretnék költeni :(
A nexen mg befér 25 alá szűken, meg apollo de ezekről még nem sok tapasztalati hozzászólás jött :(
Én nemrég vettem nyári Falkeneket 225/50/R17-ben, a téli csere előtt csak pár ezret tudtam velük menni, de teljesen elégedett vagyok. Az előző Hankook szetthez képest sokkal jobb érzésre, nyilván ez egyrészt szubjektív, másrészt újak a gumik. Nem tesztek alapján választottam, gyors döntés volt, felni görgőzésre mentem kátyú után, de az egyik gumiban belső dudor volt már, egy másik meg gyanús volt, inkább vettem egy teljes új szettet, szóval nem volt a Hankook sem kopott.
A gumis régi barátom, ő egyébként mindig ajánlja a Falkent mint jó ár-érték arányú gumit, pedig minden van náluk. Régen volt egy kisautóm hülye mérettel (185/55/r14) arra is azt vettem, ott nagyon elégedett voltam vele.
Nexen 4 évszakost a feleségem városi autójára vettem néhány éve, kevés km, nem sietősen, szinte csak város, meguntam az éves cserélgetést. Ritkán vezetem, de amire kell, arra nekem tökéletesnek tűnik, szerintem jó döntés volt.
Én is elolvastam már a cégtörténetet, most Dunlop télit használok, nemrég még 23 körül volt a sumitomo, ami a cég eredeti neve is elvileg, bár le lehet írni bármit :)
Az, hogy egy tesztbe sincs soha, attól még lehet prémiumgumija egy távolkeleti országnak, versenygumikkal kezdték, nekem a gumis kapcsolatom mindig megemlíti, amikor gumit veszek,
hihetetlen mennyiségű gumit forgalmaznak, bízom a véleményébe. Vettem már SUV-ra is, jó gumik, télibe és nyáriba is.
Nem Michelin, de a többi sem az, ami prémiumnak tekintett- mindegyikkel mellé lehet fogni.
Szerintetek az ADAC tesztek mennyire vehetők komolyan mostanában? Ugye nemrég kiderült, hogy néha lejtett a pálya bizonyos gyártók irányába, azóta rend van? Most nézegetem a tavalyi nyárigumi tesztjüket. A két méret elég közeli az általam keresett mérethez.
A nagyobb (225/40r18) méretben is a közepében 4-7 helyen a Maxxis, Nexen, Sava, ebben a sorrendben Hankook az utolsó harmadban.
A kisebb (235/55r17) méretben Maxxis a 3. Hankook az 5. Laufenn bukott a nedves burkolaton mutatott teljesítmény miatt. Itt a Nexent és a Savat nem tesztelték.
Nem mindegyik típus egyezik az általam először írtakkal, és a Maxxis nem játszott származása miatt :)
Szóval még a Hankook bekerülhet a játékba, 30 környékén elérhető, ez még beleférhet.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Igaz sokkal közelebb nem jutottunk a megoldáshoz de apró léptekkel azért haladunk :)
Nyilván ha a pénz nem számítana, akkor jönne a legutóbbi tesztgyőztes, de sajnos nem így van :)
Tavaly cirka 9-10e km-t mentünk a nyáriakkal, idén sem lesz számottevően több előreláthatólag, de kevesebb sem.
A felsoroltakból van egy szezonos tapasztalat azért kerültek be a lehetőségek közé, közeli méretekben, és hasonló teljesítményű autókon.
Hugom 5-s bömösén Taurus (225/45*18) van, avval vette, egy ősz, és egy nyár, előváros-városi közlekedés, szerinte dinakus, szerintem életveszélyes :) vezetés. Elégedett vele, nem kopik túlzottan, még nem esett le vele az útról, ott állt meg mindig ahol akart, szóval rendben van.
Munkatársam seat alhambráján Apolló van, méretét nem tudom, de hasonló mint rönci kerék. Egy nyár város, vidék, pálya. Jók a tapasztalatok minden körülmények között.
Másik munkatársam 308sw Laufenn van. Tavasszal vette, egy nyár, sok kilométer, nagyon pozitív megítélés. Megfogalmazása szerint ennyi pénzért ilyen jó gumit még nem vett.
A Sava, és a Nexen a tesztek alapján került a listámba. Elég kiegyensúlyozott eredményeket értek el a teszteken.
Szóval szeretnék valami árban elfogadható, megfelelő biztonságot nyújtó garnitúrát venni. Pár ezer differencia a felsoroltakhoz képest nem gond.
Szóval ne fogjátok vissza magatokat! Szerintem hamarosan jönnek a hasonló kérdések, mert gumi kell az autóra, pénz meg.....
Pedig érdemes lenne hallgatni a kollégára, nem mindig muszáj egy kérdéshez hozzászólni. Főleg ha csak fél vagy részinformációkkal illetve pletykaszintű megjegyzésekkel tudsz szolgálni. Totálisan indifferens, hogy mi volt 30 évvel ezelőtt kamiongumi fronton, a kérdező ma keresne abroncsot személyautójára. A Taurus akkor még magyar gyártású és fejlesztésű gumiabroncs volt, a márkanév azóta a Michelin cégcsoport tulajdona lett, alsókategóriás gumikon használják a Riken és a Tigar mellett. Célpiactól függően nyomják egyiket vagy másikat ugyanannak a guminak az oldalára. És sajnos attól, hogy Michelin gyártmány, attól még ezen gumik képességei elmaradnak az anyamárkáétól, nem kapunk féláron ugyanolyan tulajdonságokat. Úgyhogy ma sem szúrtunk ki a kapitalistákkal.
A többi márka sem kínai, azért, mert te nem ismered őket. A Nexen speciel koreai, csak kevésbé erős marketinggel, mint a Hankook. Ettől függetlenül a teszteken folyamatosan jobb és jobb pozíciókat érnek el, elfogadottságuk például Ausztriában elég magas. Az Apollo indiai, de már idehaza is rendelkezik gyáregységgel, szintén javuló teljesítmény jellemzi. A Laufenn a Hankook budget márkája, de sajna itt sem ugyanazt a kvalitást kapjuk féláron. Megítélése elég vegyes, sokan elégedetten használják, de más fórumokon sok olyan tapasztalat olvasható, ami alapján a felhasználók 1 szezon után (vagy akár már közben) lecserélik. A Sava szintén egy nagy gyártó (Good Year) olcsó márkája.
Az eredeti kérdésre reflektálva én az alábbi sorrendbe tenném a felsorolt márkákat :
Ez valóban némileg meglepő, bár a világ számára a "Made in Hungary" sem hinném hogy érdemben nagyobb bizalmat vált ki, mint a "Made in China" :)
Btw Kínából rengeteg minden jön (mármint saját kínai fejlesztésű gyártmány), aminek nagy része szar, de nyilván nem mind. Viszont amíg nem tudjuk biztosan az ellenkezőjét, addig nem tudunk mást tenni, mint hogy aszerint cselekszünk, hogy olcsó kínai = szar.
A gumi sem kivétel, ha bármilyen méretre keresek, az első 10 találat neveit nem is ismerem, pedig úgymond "autós" vagyok (nyilván mert mind kínai), ennélfogva át is ugrom őket. Aztán lehet, hogy vennék mind a 10-ből és 1-2 akár jó is lenne, de nem kockáztatok, a szemem a Laufenn, Sava, Barum, stb. vonalon áll meg.
A Kormorántól már egy picit félek, több teszten szerepelt le, bár kis autókra, kis méretben elférhet.
Tudom, hogy minden iparágban jelentős az innováció, de azért a gumi nem egy smartphone, tehát mit tud többet egy mai gumi egy 10-20 évvel ezelőttihez képest...?
Ugye ilyen tesztet nem is lehetne csinálni, mert nincs olyan, hogy 20 évvel ezelőtti vadiúj gumi :)
Én ma szembesültem a ténnyel, hogy a 3 hete felrakott Hankook téli gumijaimból 3 made in Hungary, egy meg made in China. Érdekes, hogy itthon gyártják de Kínából is hoznak ugyanabból a fajtából! Mindegy, ma már havat is láttak.
Pl. vajon mit "felejt ki" a Hankook a Laufennből, mikor ugyanott készül Rácalmáson kb egy gyártósorral arrébb...?
Ki nem felejt semmit belőle.
Azt olvastam valahol, hogy ilyenkor az alsókategóriás és no-name gumik gyártásakor nem kifelejtenek valamit a nagy gyártók, hanem 10-20 évvel korábbi szintnek megfelelő minőségű-teljesítményű gumit gyártanak a fura nevek alatt. Amik azért persze jók, és teljesen használhatók és megbízhatók, de nem a mai szintnek megfelelőek és árúak, mint a saját nevükön futó gumik.
Kifejtem neked "szakmailag". 30. éve gurulok 4-5-6 tengelyen és volt szerencsém a pályám elején használni Taurus gumikat(kamionon). Nos, mind a Top 301 kormányzott, hosszmintás mind a Top 401 húzó magasan verte a hasonszőrű Trayal, Tigar Jugoszláv gumikat. Nem beszélve a szlovák Matador, román Victoria, Danubiana gumikról. Ezt bőven megerősítették a jugó kollégák is akik elég sok Rába kamiont használtak a 80-as 90-es években. Ezek gyárilag Taurus gumikkal mentek exportra és utána ha lekopott a garnitúra, persze hazai(értsd jugó) gumit kaptak. Innen az összehasonlítás. Persze hibáztam. A teher meg a kiskocsi gumi nem ugyanaz. Úgy gondolom, ha magyar gyártmányú lenne a Taurus én adnék neki egy esélyt. Így nem. Ennyit "szakmailag". Az Apolló valóban nem kínai hanem indiai. A többinek nem néztem utána. A kínai nálam nem feltétlenül a gyártó országot jelenti. A gagyi szinonimája. Kínai, indiai, nem tökmindegy? A Hankook attól még koreai, hogy hazánkban(meg Kínában is) gyártják ahogy a Mercedes is német autó akkor is, ha Kecskeméten rakják össze. Egyébként a kérdező úgy tűnik megértette amit írtam, sőt nagyon udvariasan meg is köszönte a leírt véleményt. Hallgatni tényleg arany, főleg ha nem kérdezett senki. Én egy feltett kérdésre írtam a saját meglátásomat, te meg kéretlenül véleményezed az enyémet. Persze teheted, engem nem izgat csak ellentmond az "okos" szólásmondásodnak.
És? Nekem az van az autómon. És az a gumi Michelin. Megvették a nevet. És low-cost Michelin gumit adnak a név alatt. A gumi ugyanaz, mint fene tudja hány más low-cost Michelin, van egy joker-mező a gumin, oda sütik bele a nevet, jelen esetben a Taurust. Nem baj. Attól ez még Misi.
Gondolom arra gondolt, hogy ha mar regi magyar markanev, legalabb tenyle itt keszulne. De hat tudjuk, hogy ugyanazt gyartjak ugyanott 3-4 neven, szoval ebbol a szempontbol mindegy is.
Ismerőseim csúnyán megszívták Altenzo és Infinity gumikkal
én sem vennék soha ismeretlen gyártótól, főleg ha kínai.
viszont egy nagy gyártó ernyője alatt készülő gumitól (Sava, Kormoran, Laufenn, stb.) azért nem félnék, viszont jó lenne egyszer olyan tesztet olvasni, amikor ugyanazon évjáratban, ugyanazon méretben összehasonlítják a egyes gyártók első-másod (esetleg) harmad márkáit.
Pl. vajon mit "felejt ki" a Hankook a Laufennből, mikor ugyanott készül Rácalmáson kb egy gyártósorral arrébb...?
A Sava ahogy látom szlovén és Good Year technológia. Ismerőseim csúnyán megszívták Altenzo és Infinity gumikkal, BMW X5 meg S80 Volvo kocsikon. Én távol tartom magam a számomra ismeretlen márkáktól. Eredményes keresgélést kívánok!
Még nincs végleges döntés, még van két hónapom legalább :) A nexennel, és a savaval nincs saját tapasztalat, de jókat írnak mindekettőről. A többi használatban van ismerősőknél, és családon belül. Az általad említettel sincs személyes, vagy ismerősi tapasztalat. De egyelőre semmi nincs kizárva.
Nem számnál rá 5 rugóval többet darabonként? Hankook Ventus Prime 3. Nekem 225/45-17es méretben van és kifogástalan. Semmi bizalmam az általad felsorolt márkákhoz. A Taurus, ha legalább hazai lenne! De szerb. A többi meg gondolom kínai!
Mivel ahogy az előttem szóló szerint is mögöttünk a tél, és nyakunkon a nyár, én is nyári gumi ügyben érdeklődnék! Renault Grand Espace 2.2 dci, 150 Le. Méret 225/55 R 17 101 súlyindex. Mivel nem túl olcsó méret prémium kategóriában, ezért az olcsóbb, max 25e kategóriában keresgélek. Nejem használja az autót legtöbbet, két vidéki város közt 50 km rendszeresen, minimális város, az elmúlt évben autópálya nem volt, nincs versenyzés. Amiket kinéztem, és ismeretségi körben használják, de más méretekben:
- TaurusUltra High Performance XL 225/55 ZR17 101W,
- LaufennS Fit EQ LK01 XL 225/55 R17 101W,
- SavaIntensa UHP2 XL 225/55 R17 101Y,
- ApolloAspire XP XL 225/55 R17 101Y,
- NexenN'Fera SU4 XL 225/55 R17 101W,
Szóval ezek lennének a kiszemeltjeim!
Ha van tapasztalat osszátok meg velem legyetek szívesek!
nálunk most -10 van már csak azért is. :) azt mondják mostanában inkább az északi eredetű hidegbetörések okozzák az ilyesmit manapság, miközben a jegesmedvék|ől pedig lerohad a szőr a melegtől. szóval az ok már nem egészen az, mint régen, de most épp jó hideg van.
2016/17 telén volt nagyon hideg, -huszon fokok. Azóta nem nagyon. Egyetértek vele, hogy a négyévszakos a legtöbb átlagfelhaszálónak megfelel a mai Magyarországon, csak bedobtam egy szempontot, hogy mi okozhat gondot ezeknek a gumiknak. Ahó önmagában még nem a teljes kép. A hőmérséklet sem mindegy. Magam is elégedett négyévszakos használó vagyok egyébként.
Még ha fel is keményedik, akkor is kb. 10 évente egyszer lesz ilyen, de lehet még ritkábban. Nekem a mostani téligumim 2018 vége óta van fent és még havat nem látott sajnos.
Ilyenek manapság ezek a telek. Lehet, hogy jövőre úgy fogom őket kukázni, hogy nem is fogom letesztelni őket havas úton.
-15fokban csak jég van, latyak nincs - jégen meg a téligumi is elég tehetetlen. Az asszony 1000méter magasan dolgozik Ausztriában, ott majd kipróbálom milyen a nagy hidegben. Magyarországon pedig elég ritka napközben a -10fok az utóbbi években. Eddig én meg vagyok elégedve ezekkel a gumikkal.
hóban nekem sem volt bajom a nokian weatherproffal. de - 1, 0 fok volt. lehet, hogy -10-15 fokban azért jobb egy téli. bár még nem volt lehetőségem kipróbálni nagyon hidegben. lehet, hogy ott azért jobban fel fog keményedni.
Mindegy, csak az átszerelésnél/cserénél érdemes figyelni, hogy mindig az eredetileg kiakalult forgásirány szerint szereld újra fel őket (leszerléskor, tároláskor jelöld a forgásirányt rajtuk).
Kérdezném a szakértő uraktól, hogy az olyan mintákat, amiken nincs feltüntetve sem forgásirány, sem külső-belső oldal hogyan kell felszerelni? Pl. Kleber Dynaxer.
Köszi a válaszokat. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy mitől lesz egy gumi xl-es? Tudom, hogy az xl mit jelent, csak azt nem értem, hogy ha egy adott méretben (pl205) az alap index 91, akkor egy 94-es gumi xl-nek számít? Van hogy odaírtják, van hogy nem. vagy van külön 94-es, meg 94-es xl-es is? Magyarán mivel a súlyindex ua, akkor mégis többet bír? Mindegyik gumis mást mond.Köszi
Műszaki értelemebn valószínűleg teljesen mindegy, hogy 205 vagy 215. Viszont, ha egy balesetbe keveredsz már könnyen gond lehet belőle ha nem a homológ gumi van az autón. És jársz külföldre a nyugati irányba akkor is. Az osztrák rendőr sem fogja elfogadni csak a gyárit.
Nem kell, hogy balesetveszélyes legyen. Valószínűleg kevésbé hatékonyan viszi át a fékerőt, nyomatékot. Sarkítva a dolgot, egy 500 lovas BMW M3 nem ugyanazt a méretet igényli, mint egy 150 LE körüli 318d.
Vagy a saját 1,9 jtd verdámon 205/55R16-tól 225/45R18-ig sok minden felszerelhető, de 205-ös gumikkal érezhetően butábban mozog, kell a 215.
Ami nekem fura, hogy az 1,6 benzinhez írja az ajtóban a 205ös méretet. az 1.0 turbóhoz, meg az 1,6 és 2,0 dízelhez a 215öt. Fura lenne, ha egy ugyanolyan kasznis kocsi motorja észreveszi, hogy jé, a bódé ugyanaz, de hozzám nem ez a gumi passzol, ezért balesetveszélyes vagyok...
Mióta saját autóm van 16éve téli-nyári gumiztam, a családi járgányon most is évszaknak megfelelő gumi van mindig.
Viszont a napi bejárósomat ezzel a gumival vettem amit az én javaslatomra választott az előző tulaj neki és nekem is bevált, sőt még egy kollégám is vett neki is bejött, szerintem jövőre is maradok négyévszakoson, kipróbálom a gen 3-as GY Vectort. Kb20 ezret megyek egy évben munkába, de így is a nyárik kb 4évesen kukák voltak, mert felkeményedtjek, a télik meg 5-6 évesen.
Édesapám Michelin CC-tel jár 205/60r16. Ez inkább nyári és ilyen mostani nedves fagyközeli használatra van, 38000km és 4 szezon után már érezhetően gyengülnek a téli tulajdonságai, nincs látható repedés a gumikon, de jövő télre cserélni akar egy téliesebb négyévszakosra. Ő vagy 10éve ilyen gumikkal jár, keveset megy saját autóval.
eddig mindig teli es nyarim volt, de jövöre azt hiszem 4evszakosat veszek (mert keveset megyek, azt is szinte amikor uri passziom adja, ...)
az auto sem terheli annyira (78 lo papiron, amiböl szerintem en 50-et is igen ritkan hasznalok; 1050 kg üresen,...)
mostani nyarim GY Efficient Grip Compact, mintha nedvesen nem lenne top, es biztos, hogy szamomra meglepöen erösen kopik (elötte Yokohama ill. Michelin volt)
Michelin CC illetve CC+ dicseretet szokott kapni, ilyesmiken gondolkozom: GY, Michelin, Bridgestone (allitolag az is nyari alapu, es azert nyaron majdnem duplajat megyek mint telivel), Nexen a jo tesztek miatt, Conti
Üdv.Kia Sportage-ra keresek felnit.A lényeg, hogy csak új jöhet szóba, fekete lemez kizárt, ellenben ezüst színű hibrid (ha még létezik) lehet.Vagy alloy.
Sajnos az alábbi adatok egy része kötelező, másik részéhez ragaszkodom:5x114.3, 17 x7 és 48.5 ET, 67.1mm aggyal.Köszönöm hogy elolvasták. 06703360193
Egyéb terep: homok, és sár (hektárutak), kevés erdő.
Miért szivatnám magam? Mert hangosabb, és többet eszik? Valamit, valamiért.
Jelenleg téli gumi (nem terep) van az autón. Már, most be kell kapcsolni az összkereket, hogy felmenjen a kapuig, pedig a bejárón csak fű van. Szimplán hátsókerékkel, vizes füvön, lent marad.
Szerintem pont ilyenre találták ki az A/T-s gumikat. A leírások szerint 50-50% az országút/terep. Autópályára évente 1-2x megyek. Nem hajtom, csak öregurasan.
Nekem anno a CR-V I-esemen voltak használtan vett Pirelli Scorpionok (205/70 R15). 2 évig használtam, mentem velük hóban, melegben, összesen kb. 20 ezret, és nem koptak sokat a vásárláskori állapothoz képest, és repedezettek se voltak, pedig a kocsi eladásakor kb. 6 évesek voltak a gumik. Nem voltak zajosak sem, összességében szerintem nagyon ajánlható ez a Pirelli típus (gondolom az újabbak se rosszabbak).
Én is a GY gen 2-t vagy az újabb 3ast ajánlom. Nekem kb 50ezret futottak 185/60 r14 méretben jelenleg 5-5,5mm a minta mélység, valóban hangosodnak ahogy kopnak.
Nyáron kánikulában 35fokban már érezhetően felpuhul, de vállalható, viszont ebben a mostani nyirkos hidegben jól viselkedik. Vizes, sónedves úton, latyakban is jól használható volt. Télen szerintem hozza egy közepes téligumi tudását. M0-M5ön is járok vele.
A GY Vector 4 gen2 volt egy Mazda 323f 1,5-ös kocsin. Ha jól rémlik, az is 185/60 r 14 volt, szóval teljesen összehasonlítható a mostani Clioval.
Kopásról nem tudok öszehasonlítást mondani, mert ezekben lényegesen kevesebb van.
Az tuti, hogy halkabb volt.
Szinte minden körülmény között próbáltuk mindet. Mondjuk az igaz, hogy nem mentünk nyaralni több 100 km-t autópályán, illetve nem mentünk alpesi hegyekbe sem, de az elmúlt évek magyarországi éghajlatának teljesen megfeleltek.
Talán annyi a 2 között a különbség, hogy a GY kicsit nyúlósabb érzetű volt nagy melegben. Nem csúszott meg, de érzetre a Nexen jobb nyáron. Persze nem 90-es sebességgel..
Használtunk más 4s gumikat is( Fulda Multicontrol 195/65 r15 egy 2,0 v6 Rover 75 kombin, és Vredestein quatrac3 175/65 r14 egy 1,6 Megane 1-en), de azokról a kocsik eladása miatt csak kevés tapasztalatom van, de az csak pozitív.
Köszönöm az információt, ez bíztató... Valaki azt mondta, hogy a négyévszakosok csak 30ezret mennek el. Ausztriában a november 1. és április 15. közötti időszakban, télies útviszonyok esetén kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli abroncs használata - ez a 4mm a mérvadó. Évi 12-15ezret megyek, remélem kibír 3~4évet akkor.
"Van valakinek tapasztalata a Nexen N Blue 4 Season abroncsról?"
A húgom kocsiján kb. 5 éve volt ilyen, nyilván régebbi mintázat, az, ha jól emlékszem, szinte tükörszoftosra kopva 70 ezret bírt. (15-ös méret volt, egy 1,6-os Lanceren). Ő nem panaszkodott, használta minden időjárásban, akkortájt épp hó is volt. Gondolom az újabbak se rosszabbak semmilyen téren.
Mindkét kocsinkon ez van. Clio 2000 és Megane 2010.
A Clion 185/60 r14, most kezdi a 3. telet. Futás 8.000km. A Meganon 195/65 r15 van, tavasszal vettük. Futás 7.000 km .
Eddig minden rendben velük. Viszonylag hangosak az eddigi 4s gumijainkhoz vagy egy nyárihoz képest.
Nyilván hó alig volt az utóbbi években(sielni meg nem járunk), de eddig minden időjárás mellett biztonságosan tudtun velük menni. A Cliot feleségem vezeti, de ha nálam van szoktam azért vele keményebben menni de semmi para, jól tapad mindig. Kopás ennyi km után semmi persze. Szerintem ezeket is a koruk miatt kell majd cserélnem...
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata a Nexen N Blue 4 Season abroncsról? Azt mondják, ez elég jó a 4 évszakosak között. A kopás/várható élettartam ami érdekelne, illetve hogy hogyan viselkedik hóban... Köszönöm előre is!
Egyet biztosan tudok: új Megane-hoz,a kereskedőtől kapott ajándék téli (lemezfelni) garnitúrához teljesen más csavarokat is kaptam,mint amilyenek az autón lévő alufelnikben vannak.
Az alufelni-csavarokon van egy kb 10 mm-es kúpos,forgó,levehetetlen alátét.
Más márka, más topic, de saját tapasztalat, nem leszel okosabb:
"Hehe, mikor én vettem gyári acélfelnit télire, az egyik márkaszerviz azt mondta, kell új készlet anya is, nem jó a meglévő alufelnié. A másik azt mondta, dehogy kell. Nem is vettem, 10 évig simán használtam így. Két évvel ezelőtt néztem én is ezt az oldalt, és látom, hogy eltér a két anya, az aluhoz rádiuszos, az acélhoz kúpos kell. Namost az acélfelnin kb. 3-4mm az a perem, amire támaszkodik az anya, én ránézésre meg nem mondom, hogy ez alatt a pár mm alatt görbül vagy nem (elvileg nem), de szerintem ennyi év alatt már hozzáidomult az anyához. Nem cseréltem azóta sem, előírt nyomatékkal húzom mindig, sohasem lazul ki.
és még az is vicces, hogy a cikkszám alapján az acélhoz valók (gyári meg utángyártott) a fényképeken a kúpostól a kisebb-nagyobb mértékben rádiuszosig látszanak... Szóval még ez se biztos. Csak annyi, hogy rövidebb az anya, ez meg pont lényegtelen, a hosszabb is ugyanannyit fog."
Adott egy 2020-as kia sportage, 1.6 GDI, 16-os gyári könnyűfém felnikkel. Mivel defektjavító szett jár a kocsihoz, ezért vettem hozzá pótkeréknek 16-os lemezfelnit és téligumit. Kérdeztem a gumist hogy kell-e hozzá lemezfelni csavar, de azt mondta (némi bizonytalansággal) hogy a könnyűfém felni csavarjai jók hozzá, nem kell külön csavar. Megerősítené ezt valaki?
Defekt eseté nem akarok valahol az út szélén meggyőződni az ellenkezőjéről... Köszönöm előre is.
Érdeklődök, van-e valakinek 175-ös gumija 6" széles alufelnin? Tudom, hogy a 175 alsó határ a 6"-hoz, az érdekelne, hogy a gumihoz képest kintebb van-e a felni, vagy sem? Ha esetleg fénykép is lenne, megköszönöm!
Én is minden gumit a kora miatt dobok ki, és már unom (+ a cserélgetések...)
Ha egy 4 évszakos elmegy 4 éven át évi 10e km-t, amiből amúgy háromnegyede autópálya (GPS 140-145 kmh), akkor már jó vagyok.
Ja, és ráadásul mindezt több autón, így nekem megváltás lenne egy jó 4 évszakos, főleg hogy a "nagyon téli" útviszonyokat (már amikor egyáltalán vannak ilyenek) el tudom kerülni azzal hogy nem megyek, vagy nagyon óvatosan megyek.
Michelin crossclimate+ nálam általános használatban (autópályán ritkán járok) 1,5-2mm-t kopott 40000 km alatt. Még egyszer ennyi biztosan benne van. De a Kléber Quadraxerrel egy másik fórumtárs már 70000km felett van és most ment 4mm alá a profilmélység. Még ha az intenzív autópályázás jobban is eszi a gumit, akkor is többet tudnak ezek mint 35-40000km.
Nem abroncs, kerékőr: nincs meg az adapter, mindig a helyére rakták vissza a gumisok, de most nincs meg. Lexus kerékőr. Le lehet ezt szedetni, vagy mi ilyenkor a megoldás? Lexusnál tudnak adni esetleg adaptert?
Amikor azt írják a tesztek, hogy a sokat autópályázó nagykocsikra nem ajánlott a 4 évszakos gumi (még a márkás sem), mert nagyon hamar kopik, akkor mi az a "nagyon hamar" ?
Összesen 35-40e km-t azért elmegy, vagy még ennyit sem?
Igen ezt gondoltam, rendben is van. Majd lemerem a melyseget mert attol tartok hogy ezek az utangyartottK tul magasak es nem tud mibe "megkapaszkodni" ... lemerem majd a mai nap. Addig is koszi
Sziasztok! hátha tudtok segíteni egy apró esztétikai gond lenne.
a történet, vettünk egy autót citroen c4t. Téli felninek vettem használtan egy peugeotos alufelnit. Csatolok, remélem tudok majd, képet. A lényeg, hogy megvolt a csere, és kint kellett hagynom egy éjszakára az autót, persze egyből leloptak a felniről 2 felnikupak közepet, egyet nem sikerült nekik, mert eltörték és egy alapból nem volt rajta.
Szóval ezek a kupakok kicsit más kupakok mint amiket látok a neten. Két tüske van rajta, ahogyan a képen látni és mintha egy kis ragaccsal is oda volt erősítve.
Na szóval szerintetek ilyen kupakot hol lehet kapni?
Kleber Krisalp HP3 205/55R16 méretben Renault Megane II kombira jó választás 20.990Ft-ért? Vagy van esetleg jobb vétel ilyen összegben? Én nem nagyon találtam... de gondoltam, megkérdezem, mielőtt megrendelem. Ami + fontos, hogy friss gyártás legyen, mert jó pár évig használok egy garnitúrát. Bár talán a Marsonál nem lesz ilyen gond. (Vredestein Snowtrac 5-öt cserélne le, ami már nedves úton nem nagyon akar tapadni)
Elég jól felmentek az árak (de mondjuk minek az ára nem ment fel...)
én tudtam - nem volt nehéz - a Laca számát, felhívtam, h milyen gumi kellene, max. 2-3 napon belül nálam volt, a utolsó pár tételnél már össze sem hasonlítottam az árait senkiével.
Tavaly júniusban még hozott Anya Outlander PHEV-ére négy négyévszakos Vredesteint, utána meg eltűnt a telefontól és a mailről is.
Sajnálom én is, de a világ nem áll meg, azóta 3 garnitúra gumit kellett vennem, megoldottam... ( de most remélhetően nem kell két évig semmi)
Egy kollégám másodállásban gumizik is otthon a faluban. Az ismeretlen márkájú centrírozó gépén lévő szövet anyagú szíj elszakadt és némi utánjárást követően szereztünk ugyanolyan hosszú és széles laposszíjat a Powerbelttől. Sajnos a gép hibát dob ezzel az új szíjjal. Felpörgeti a kereket, aztán error.
Mi lehet a baja? Megcsúszik, vagy éppen hogy nem csúszik semmit és az a baj? Hol lehetne ilyet szerezni?
Nekem 4 darab ~25 centis betonvas darab állt ki a pincefalból egy-egy ráhúzott slag darabbal védőrétegként. Arra akasztottam fel a felni központi furattal a kerekeket, 29 évig jó volt :-)
De a nyáron lekerültek, mert 4évszakos gumikra álltam át...
A komplett téli/nyári szetteket falra szerelhető tárolókon ajánlott-e tárolni?
Elég nagy SUV kerekekről van szó, alufelnivel.
Helyhiány miatt egymásra fektetve nem igazán tudom megoldani, lábon (normál gördülési helyzetben) állva meg állítólag nem szabad.
Ez esetekben gondolom, hogy a középső, centrális furaton nem pedig a 4, vagy 5 kerékcsavar furaton, vagy azok egyikén kell a tartó konzolt átvezetni és azokat terhelni.
Köszi, ha tudtok szakmai és/vagy empirikus tanácsot adni.
Tudna valaki egy megbízható gumist ajánlani Budán (inkább észak, mint dél). Sorra járom a gumisokat és rosszabbnál rosszabb tapasztalatok, van aki simán rádiuszos csavart használt kúpcsavar helyett, vagy csere után olyan kormányremegés, hogy alig bírom tartani majd neki áll feljebb és hasonló aranyosságok. Szóval jó lenne már egy korrekt műhely.
Sziasztok, elég nagy méretben (235/45 R18) tervezek négyévszakos gumit venni.
(indokok: kevés km, az is főleg városban, és crossclimate-ekkel van 4 év nagyon jó tapasztalatom).
Namost a fenti méretben a crossclimate marha drága, érdekelne, hogy tud-e valaki jó alternatívát (lehetőleg valós tapasztalat és nem okoskodás alapján).
Pl Quadraxer 2, AS210 stb.
Olyat kérlek ne mondjatok, ami 70 ezer per darab, mivel spórolni akarok az alternatívával. Ha drágán vásárolnék, egyszerűen megvenném a michelin-t, mert tudom, hogy jó.
Miért lenne káros a fel le szerelés? 10 évig csináltam én is így egy régebbi autómon. Sem a felninek sem a guminak nem volt baja sosem. Csak legyen türelmed kivárni a sorod az átszerelési rohamkor!:-)
Sziasztok. Érdekelne, hogy 19colos alufelnin káros téli-nyárigumit cserélni minden évben? Ha igen, akkor miért? Csak mert nekem pl. egyetlen egy tipus tetszik az autómon, így ha nem muszáj nem vennék még egy ugyanolyan garnitúrát fél millió forintért. Köszi
Pontosan a normál kopásképből eredő kisebb eltéréseket nem kellene növelni eltérő gumiméretekkel. Nyilván nem számít néhány mm. Na de valahol meg kell húzni a határt. 3%-ban húzták meg, mint ökölszabályt.
653 mm lekopik 12 mm-t (8mm-6mm, tételezzük fel, hogy 2 mm-es abroncsot eldobunk), marad 641.
De ha eleve 632-ből indul lefelé? A végén marad 620. Az már azért elég messze van a 641/653-tól.
Felrakhatom helyette a 205/55R16 méretűt helyette illetve ez milyen változást jelent?"
Én pont fordítva csináltam, mert leért a kocsim alja a garázsfeljárón, és ez az 1 cm-es emelés javított a dolgon. Nekem a km óra hirtelen tűpontos lett, és a kocsi "áttételezése" nőtt. A nagyobb téligumin 110-nél forog 3000-ret (de ez valós sebesség), míg a gyári nyári gumival a 110-es óraállás csak 100 körül van valós sebességben.
Ha fordítva csinálod, nyilván a km óra még többet fog neked csalni, meg esetleg odavered a kocsid alját jobban.
Te is írod, hogy mi a gyári előírás. Akkor ne tegyél fel más méretet. Ilyen egyszerű.
Nem váltóméret. 20 mm-rel kisebb lenne a kerék átmérőben. Kiélezett helyzetekben megváltozhat az autó stabilitása, kormányozhatósága. Vizsgán nem felel meg.
Létezik 20-as téli abroncs a gyári felnid méretére, de csak prémium és tényleg olyan drága, hogy azt nem lehet kifizetni. SUV-ra vettem egy hete 265-40-R21- 105V méterbe elfogadható áron, igaz, hogy Kumhot.
A terhelhetőség egy elég bonyolult kérdés.
Nézd meg ezt az ábrát (versenygumikra vonatkozik- egy utaci guminal a lineáris fázsi meredeksége kisebb): a kanyarba fellép egy kúszási szög. Ennek függvényében a gumiabroncs oldalterhelése (a megcsúszás előtt) 75%-a is lehet lehet a normál terhelésnek.
A gumiabroncsot a felni rögízi a kerékagyhoz. Tehát az is kap egy elég nagy oldalterhelési erőtt.
Nade ez a filozó része.... a jelenségnek.:)
Ha a kiválsztott felnin írja azt valahol belül, hogy FR=7000N, akkor nyugodtan felteheted, a Cayenn 19-es gyári felnijén 8400N ír és sokkal magasabb a tömegközéppontja.
- télen alapvetően koszos szokott lenni az autó. a "csúnya" felniket télen használjuk emiatt :) Eleve nem is várjuk el a mutatósságot (ne feledjük, mások acélfelnivel tolják, dísztárcsa nélkül :p - mondjuk erről is szoktak viták menni....), nem olyan szemmel nézzük az autót, szóval egy "nemtetszik felni" is jó lehet.
Én a forgás irányon nem változtatnék, inkább oldal azonos kereket raknám előre. Ha nagyon kopott egy próbakört akkor is kibír. Szálszakadás okozhatja egyébként.
Én mentem sokat Sharan mk2-vel, és az első A6 gyári kf felnije volt fent. /kb 1500 vs 1700 kg/ Sokszor teljes terheléssel, nem spórolós tempóval. Soha, semmilyen gond, vagy deformáció nem volt.
Sokan járnak régebbi Vivarokkal, Traficokkal BMW felniken. Nem hallottam még problémáról.
Szerintem a felnik jelentősen túl vannak méretezve.
Sziasztok. Mi okozhat szerintetek enyhe balra húzást ami csak télivel jelentkezik? Nyári guminál totál egyenesen megy az autó, de télivel folyamatosan tartani kell kicsit jobbra a kormányt. Nyomás rendben. Esetleg ha megpróbálnám cserélgetni, bal kereket jobbra tenni?
Én kisebb méretben 195/65 15-t használok h kombin, ez lesz a második tele. Igazi hó nem volt még azóta, de minden egyéb körülmények közt elégedett vagyok vele. Szárazon nagyon jól tapad, csendes, nem kopik túlzottan, szóval nekem kellemesek a tapasztalataim vele eddig. Előtte conti ts 850 volt, az is jól működött, avval voltak havas élményeim is :)
Szerintem ne vegyél olcsó felnit, nemtom hány kiló a kocsi (lehet vagy 1900kiló üressen), pl. negy sebesességnél egy kanyaba ha befékezve, az első külső kerék nagyon nagy terhelést kaphat.
Azért van nagy súlyindexe a nehezeb autókra való gumiknak.
Ha egy ilyen szituban elkapsz egy kisebb gödröt is, akkor a felni is sérülhet.
Tesla Model 3-ra keresek télinek valamilyen 18-as alufelnit.
Ezeket a mindenféle aránylag olcsó felniket meg szabad venni? 35-45e ft/db ársávra gondoltam.
Enkei Yamato MGM-et néztem még ki, az aránylag jobb lehet talán.
8x18 ET35 5x114,3 Kell hozzá központosító gyűrű. 72,5mm-ről 64,1mm-re.
Gyári 18-as felni nem megy fel az autóra, performance kivitel, nagyobb fékkel, de ettől még 18-as jó rá csak nem a gyári. 355mm-es csak a fék. 235/45R18 téli gumi is kell. LM005 esetleg GY UG+ lehetne, még nem tudom, felni legyen előbb ami jó rá.
Köszi az infót! Menyire csúszik friss havon? Bár a telek mostanában inkább nedvesek, mint havasak sajnos. :( Az eddig gumi egy Goodyear UG volt rajta....
Érdekes nézőpont és nem volt és nincs is szándékom veszekedni vagy ilyesmi. Így már értem, tehát nem arról van szó hogy nem tudod hogy ez csak egy "mondás" hanem te azt gondolod az egészről, hogy száműzni kellene ilyen műszaki tárgyak tekintetében az ilyen mondásokat.
Nincs ezzel nekem bajom, vannak dolgok melyekben nem értünk egyet autós témákban, a mostani témát pedig nem tartom ennyire fontos dolognak mint te, de nem vagyunk egyformák.
Ja és egy példa arra, hogy véletlen vagy nem (még csak nem is olyan dolog amit ma még nem tudok megmagyarázni de 50 év múlva igen):
réges-régen fogtam magam és kivettem egy szabadnapot. Kimentem a közeli Skoda kereskedésbe mert szerviz időpontot akkorra kaptam. A szomszédos megyében él az egyik unokatesóm akivel 10 évente 1x ha találkozok és ez szó szerint így van, nem csak úgy mondom. Az ő férjének rokona a kereskedés tulajdonosa, de én sose kértem protekciót vagy segítséget mert a férjét se ismerem olyan jól meg a férj családjába is csak házasság útján került be az illető, nem közvetlen felmenő. Mehettem volna a közelebbi szervizbe is ezzel az erővel.
Mikor végeztem akkor kivel találkozom össze a szalonban? Az unokatesómmal!
Mennyi volt arra az esély, hogy pont akkorra kérjen időpontot Fabia fojtószelep tisztításra és olajcserére amikorra én kértem az O2-re? Kb. semmi. Mégis találkoztam a rég nem látott rokonnal.
Ha össze akartam volna szervezni direktbe, biztos nem sikerül.
Jóban vagyok veled, eszemben sincs össze veszni veled! Tényleg csak röviden. Az emberiség hajnalán, elődeink tapasztaltak olyan természeti jelenségeket, amiket az akkori tudásukkal nem tudtak megmagyarázni. Ezzel létrehozták a sok isteneket. Időben ezt sokkal tovább hitték mint a mostani egy istenes mesét. A nagy mesekönyvet, több száz éven keresztül rakosgatták össze, a környék különböző vallásaiból számukra a legszimpatikusabb elemeket. A tudásbázisuk, oktatási rendszerük mesterségesen vissza volt fogva, aki ellen mert szólni eltették láb alól. Voltak gondolkodók, pl. csillagászok, akik azt merték feszegetni, hogy nem a Föld a középpont. Ezzel a nagy mesekönyv hihetősége került veszélybe, ezért az inkvizíció el égette emberünket. Szerencsére vagy inkább szerencsénkre, az értelem előbb utóbb utat tört magának, a vallásnak pedig egyre több téren kellett engednie. Hogyan és miért maradt fenn idáig? Mert az állam vezetők rájöttek, hogy a hittel könnyű az embereket irányítani-kordában-félelemben tartani. Elvük, ha nem tudod bizonyítani az isten vagy istenek NEM létezését akkor az VAN! Zseniális. Évszázadok óta működik. Politikailag középen állok, de ha a jelenlegi kormány anyagilag nem tömné ki ennyire a mostani rendszert, nem lennének ilyen befolyással az életünkre. Jelen korszakban már úgy kellene beszélni róluk, hogy régen volt ilyen is, de mára a tudásnak köszönhetően, gyakorlatilag teljesen eltűnt.
Értem, hogy szófordulat, de el kellene hagyni. Ha elhagynák az emberek, 1-2 generáció után mindenki furán nézne arra, aki ezeket a fordulatokat használná. Épp azon gondolkodtam, hogy a valóságban milyen sebességgel működne a kényszer valásiasítás (István király megcsinálta, de a Németek is akarták volna, ha győznek). Kész az elhatározás, elrendelik a vallás váltást, pl. Magyarországot iszlamizálják (a vallásod leginkább attól függ melyik földrészre születtél!). Kiadják az utasítást, mindenkinek át kell térnie, ennek tudomásul vételét alá írással kell igazolniuk! A templomok logóját kicserélik a félholdra (volt már rá példa), szabályokkal bekényszerítik az embereket a vallás épületeibe. Aki ellent mer mondani, megbírságolják, börtönbe zárják, kivégzik(ez régen is így működött)! Bevezetik a jutalmazási rendszert, miszerint akik otthonukban nem az új vallást gyakorolják vagy másként vélekednek és erről névtelen bejelentést érkezik róluk, a bejelentőt pénz jutalomban részesítik. Azok a bejelentők akik folyamatosan aktívak, elöljárói szerepet kapnak, egyre magasabbat. Hogy ez fantázia? Nem nem az, mert ehhez hasonló rendszer üzemelt a 2. VH idején és közvetlen utána nálunk is (tudod a fekete autós korszak). 2-3 generáció és az abba születettek már a félhold rendszerbe születnek azt ismerik meg, azt hiszik azt vallják és gyűlölni fogják azt aki nem azt vallja amit ők.
A lényeg, a technikából meneszteni kellene a vallásos szófordulatokat.
Ja amúgy a Bibliát elég régen megírták, akkor még magyar állam se volt, meg kb. semmilyen, 1-2 birodalmon kívül.
Szóval elég hosszan tartó, kitartó összeesküvés lenne? Évezredeken átnyúló, soha meg nem bukó? Pedig akkor még internet se volt, hogy instant módon terjesszen konteókat mint pl. lapos föld.
Másrészt már én is tapasztaltam olyan dolgokat életemben, amelyekre egyszerűen nem lehet azt rámondani, hogy á, csak véletlen...
Rádásul nem vagyok egyház tagja, meg sem vagyok keresztelve. Egy biztos számomra: valami van. Az hogy nem úgy és nem az ami pár ezer éve meg lett írva, az simán előfordulhat de valami van.
Már ne haragudj, de ez egy szófordulat, mint az "a macska rúgja meg".
Néha azt hiszem, nicktolvajok járnak erre...
(Most tényleg, ne kelljen már leírnom ilyen dedós magyarázó pédát, de amikor azt mondja valaki hogy "Az I.... b.ssza meg" akkor is "egy fantázia világra épülő hatalmi rendszer egyik kitalált elemének mond köszönetet" izé... szólítja fel kekszuális aktusra?)
A gondolkodásra képes emberek azt mondják, nincs az a mennyiségű hit, amitől valami ténnyé változna. A vallás, eszméletlen sok pénzbe kerülő hatalmi eszköz. Csalás: aki haszonszerzés céljából mást tévedésbe ejt vagy tart, csalást követ el! Namost a vallásra évente átlagosan 150.000.000.000. Ft-ot locsol az állam vezetése a rezsijükön felül, tehát ez különösen nagy értékre elkövetett, előre megfontolt csalás! Az egyszerű ember azt féli, azt tiszteli ami gazdagnak látszik és aminek hatalmi eszközei vannak. Ha az összes közpénzt kivonnák a vallásokból, a legnagyobb egylet is csak szekta lenne! Az állam vezetése ( "Csuhások térdre!" ) felismerte, hogy nagyon sok hazugságra vágyó ember él ebben az országban is (mindenki kérdezze meg magától, hogy miért van szüksége a tévedésben tartásra), ezért megszámlálhatatlan mennyiségű pénzt locsol rájuk, az iskolákat, óvodákat átjátszotta nekik. Ott tartunk, hogy egy átlagember, egy fantázia világra épülő hatalmi rendszer egyik kitalált elemének mond köszönetet a gumi forgásirányával kapcsolatban! És azt írod, én nem vagyok éles kés ...
A vallás oldaláról mikor lehet hallani az evolúcióról vagy a kovalens kötésről?
Istenek-isten-Télapó-csokitojást tojó húsvéti nyúl-egyszarvú ló-minotaurusz stb-stb. Ezek mint-mind nem létező emberi hülyeségek. És te az egyiknek mondtál köszönetet-hálát a gumik forgásirányával kapcsolatban.
Szerintem nem én írogatok hülyeséget. Szerintem ...
Találtam bátrabbat, de ő is úgy adta oda, hogy cseréljem inkább amint lehet. Ideiglenes megoldásnak jó lesz. Csak városban használjuk és hátra tettem fel de megrendeltem már egy darab újat helyette.
A héten gondolom megjön.
Hogy száradna le a keze aki üveget tör az útra...:-/
Jött az ősz, itthon felraktam a téli szettet és idén tavaszig minden oké volt.
Ebből arra következtetek, hogy két szett felnid van.
Akkor nyárinak nem méretpontos a központositó furatja.
Az is megtörténhet, hogy voltak gyűrűk, de a gumis levette és elfelejtette visszatenni.
Ha nem méretpontos a furat, a kormány szitál, akkor is ha jól meg vannak húzva a kerékcsavarok.
Ha a kerékcsavar kúpos réssze és a felni csavarnyilása nem passzol, azt azonnal észreveszed, amikor meghúzod a csavart- mert nem lehet tisztességesen meghúzni.
Én felraknám előre a két jobbat és hátra a két rosszabbat. Közben azért keresgélnék 1 db ugyanolyat lecserélendő a 4 mm-est. Nyilván úgy közlekedve nedves/latyakos/havas úton, hogy tisztában vagy a 4 mm gyengeségével.
Nem elvetendő az sem, hogy nagyjából hasonló minőségű, de eltérő gyártmányú abroncsokat tegyél az egyik tengelyre a 4/6 mm-es kombó helyett.
Amikor kis tempónál is éreztem, furán néztem, nem épp centrírozatlanságra gondoltam. Hisz alig fordul át a kerék, centrifugális erő szinte még nincs is.
Féltengely és hasonló tényezők is kizárhatóak. Egyrészt ugye a kis fordulat, másrészt a téli szettel tökéletes.
Az előző szett gumival semmi gond nem volt. Ahogy lekerültek a felniről, ment rá a problémás szett.
Géppel megpörgetve nem volt rajtuk ütés, simán futottak. Igaz, a felni közepe a forgáspont.
Most, hogy levettem őket, előtte igyekeztem megfigyelni az autón. Egyiken sem láttam ütést vagy tojásformát, a felni is és a gumi mintái is szépen, síkban futnak.
Ráadásul voltak már elöl és hátul is a felnik, de a probléma csont ugyanaz. És nem állandó, kanyarodás hozza elő és tünteti el.
A gyári, rádiuszos kerékcsavarok fogják a gyári felnit, 7 év alatt ugyanúgy használva.
Sem a felniken, sem a gumikon nem látok rendellenességet.
Egyelőre nincs jobb ötletem, télvíz idején levetetem a gumikat a felnikről és alaposan megnézzük. Aztán visszarakatom, és tavasszal lesz ami lesz.
Végső esetben ha nem javul, elkeseredésemben veszek új szettet, de valami mást...
Igazából nem leszólni akarom az Apollót mert olyan gumis ajánlotta a"nagyon viszik a furgonosok" felkiáltással akit 25 éve ismerek és sosem vert át. Lehet mind fronthajtású Ducatók stb. voltak és azoknàl nem volt probléma, mert csak én vittem vissza 10 nap használat után. Először futóműveshez vittem mert eszembe nem jutott, hogy a gumi nem jó. Persze buktam pár forintot, drágább a Kléber de nem kísérleteznek többet.
Igaz, hogy divat (is) a széles gumi hétköznapi autón, de ne csak a teljesítményt nézd, hanem a tömeget is. Azok meg rendesen elszálltak. Ha régen egy átlagmodellen 1 tonnát kellett vészfékezéssel megállítani, ma másfelet.
"Azért egy Megane-méretű autóra 175-ös gumi.... Szerintem a 185 is virslicske, az alá nem mennék..."
Anno kereklámpás Corolla szedánon használtam 165-ös gumit is:) Nem volt olyan vészes, de utána 175-re váltottam, és azzal teljesen normális volt, pedig az is volt akkora kocsi, mint egy Mégane.
Szerintem manapság vannak elszállva a gyártók, agyrém, hogy a 4 éves, 100 lovas Ceed-emen 205-ös gumi van gyárilag. 25 éve ilyet az ember egy majdnem dupla ilyen erős 325-ös BMW-re tett fel. De a legdurvább, unokatesóm hybrid kombi Aurisa, amin gyárilag 225-ös kerék van, ami egy fogyasztásra optimalizált családi autón szerintem egy rossz vicc.
"Azért egy Megane-méretű autóra 175-ös gumi.... Szerintem a 185 is virslicske, az alá nem mennék..."
A Megane I. kijött 175/65x14-es kerekeken is. Igaz, az olvtárs autója a modellfrissített változat, amin már 185-nél keskenyebb nem volt gyárilag, de súlynövekedés nemigen történt a frissítéssel, és tudtommal a futóművön sem változtattak akkor. Szóval gond nem lehet belőle, de én sem tenném fel, ebben egyetértünk.
Teljes tartományában, tehát ha csak épp gurul az autó (5-10km/h) vagy országúti a tempó, a kormány időnként szitál. Ha van egy kis kanyarodás, eltér a kerekek fordulatszáma, akkor vagy előjön, vagy elmúlik a jelenség.
Ez nagyon úgy tűnik nekem, hogy nem a gumival, hanem a felnivel, pontosabban a felni rögzítésével van a gond....
Megfelelő kialakításúak a csavarok? (Vannak autók, ahol az acélfelnikhez és az alufelnikhez másmilyen csavarok járnak, illetve olyan autók is, amelyek gyári csavarja ún. mozgókúpos rendszerű (pl. egyes Renault modellek.) Nincs deformálódva a felnin a csavarnyílás? Megfelelő nyomatékkal lett meghúzva?
A legnagyobb gond, hogy a kerék és/vagy a gumi köszönő viszonyban sincs a gyári specifikációkkal, és mindezt úgy, hogy a rendőr messziről is látja...
De műszakilag sem előnyös, ez a tipikus versenygumizás, ami a kanyarstabilitást tudja növelni, mert a futófelület nem tud oldalirányban kicsit sem elmozdulni, viszont tuti, hogy pár járda mellé parkolásnál komolyabb sérüléseket szenved.
Nem akarok vitát gerjeszteni, gondolom ez már le lett ragva párszor :)
De az én véleményem: ugyebár kiderult hogy a 7 fok paraxtvakitas, 0 fokig szárazon meg meg mindig jobb a nyarigumi. Pszichológia: ez saját megfigyelés, H amikor téli gumi volt fent az autón, jobban, bátrabban nyomtam télen is, mondván téli gumik van, mi baj lehet.. míg nyarival óvatosabban megyek, ezzel már vmit ki is egyenlítettem a téli gumi fekut stb előnyéből.. persze ez lehet hülyeség.. azt elismeremh hóban, jeges úton jobb a téli gumi, na de nalunka mar lassan a komoly fagy is ritka,.nemhogy a hó.. ha esik is ho, 1-2 nap utan eldurjak/lejárjak..
Sztem felhasználási profiltol függ, kinek éri meg a téligumi.. aki sokat megy, meg hegyekben lakik, nekik esetleg. De egy Alföldi, vagy pesti "kocaautosnak" sztem felesleges pénzkidobás..
Teljes tartományában, tehát ha csak épp gurul az autó (5-10km/h) vagy országúti a tempó, a kormány időnként szitál. Ha van egy kis kanyarodás, eltér a kerekek fordulatszáma, akkor vagy előjön, vagy elmúlik a jelenség.
Tavaly tavasszal új Vredestein Sportrac 5 195/65 R15 gumik kerültek fel a kopott Continentálok helyére. Még aznap visszamentem a gumishoz, mert kanyarodások alkalmával hol előjött, hol eltűnt a kormánykerék szitálása. Első gumikat megnézték, centrírozásuk korrektnek tűntek, gumik is egyenletesen forogtak.
Jött az ősz, itthon felraktam a téli szettet és idén tavaszig minden oké volt.
Ekkor, felrakás előtt újra megnézettem mind a négy nyárit a gumissal, igen minimális súlykorrekciót kaptak. A hátul futottak előre mentek, az elsők hátra. A helyzet idén is ugyanaz volt, időnként szitál a kormány.
Hétvégén felmentek a téliek, azok ismét tökéletesek.
A problémás nyáriakon nem látok rendellenességet, mindössze azt figyeltem meg leszerelés előtt forgatva, hogy ahol épp a talajjal érintkezett, ott minimálisan "lapult".
Eddig több autóra, több szett gumit szereltettem az adott gumissal, két évente centríroztatni szoktam, sosem volt gondom. Most azon agyalok, elviszem egy másikhoz a kérdéses gumikat.
téli gumi, LExus RX450h (2020), 235/55 R20. Korábban Nokiant használtunk a régebbi (r19-es) RX-eken, de legutoljára Toyot. Ahol cserélik az abroncsokat, ott most épp Toyo van, Nokian nincs. Az egyik autó fűtött garázsban áll, évente kb 8-9ekm-et megy (90% BP és előváros), a másik fedett beállóban, de 'hegyen', ha leesik a hó, akkor mindegy milyen a téli gumi, lejönni veszélyes, illetve évi 12-14ekm, télen többször Balaton m7 oda-vissza.
Korábban Continentalt is használtunk, de nagyon hamar elkopott, nem éri meg ilyen felhasználás mellett.
Tehát a kérdés, hoyg Toyo és Nokian között van -e lényeges különbség (szetm nem).
Sztem az lesz, H ebből a tesztbol "kioptimalizalom" a saját felhasználási profilunkra a gumit, és az alapján döntök. Pl hóban remekles nem feltétel, mivel nem nagyon van hó, ha van is, egy idő után csak letakaritjak/lejárnak. Inkább szárazon/nedvesn legyen jobb, de hóban se legyen nagyon gagyi.
Tanácstalan lettem gumikerdesben, adott egy Corolla, asszony hajtja lightosan, otthon-melohely, kb 10 km varos-elovaros. Jelenleg Vredestein sportrac nyári van rajta, 7 eves gumi. Kopasilag még jó lenne sokáig, de ugye a kor.. mikrorepedesek már vannak rajta. Van téligumi is acélfelni, az 18 éves.. :D. Azt nem rakom már fel. Eleve paraxtvakitasnak tartom a teligumit.. ezért vmi jobb negyevszakosra gondoltam, de melyiket?? A tesztekben elvesztem, az egyik évben, egyik méretben dobogós az adott gumi, máshol meg az utolsó.. ?? Ilyen méretben nincs teszt, de találtam egyet,.ami kozel all méretileg, 205/60 15. Ja, a Corolla 195/60 15. Ez egy osztrák teszt volt ahola Fulda multicontrol második lett. Sztetek ez jó lehetne? Alföldön lakunk, hó nem nagyon van, igaz, ha esik, akkor nem takarítják.. síelni nem járunk. De még az is lehet H nagy hoba busszal jár majd a zasszony.. akkor meg majdnem felesleges is a negyevszakos mi?
Keresek egy db 205/60 R16 abroncsot pótkeréknek. Helyileg BP. 10 vagy 13. ker lenne az igazi.
Új, "sokadmárkában" gondolkodok, de ha van valami egy db megmaradt tökéletes alig használt, az is oké.
Ez ugye nem éppen a Tesco-Auchan slágerméret, meg azok is már a télire gyúrnak így rá vagyok szorulva az abroncskeresekedelemben jártas szakikra.
Mivel teljes értékű pótkerék lesz a dologból, így talán jó lenne a nyári mintázat.
Sokat gondolkodtam, a mankókerék vásárlásán, de rádöbbentnem, hoyg telepakolt autóba hoba a szószba rakom a rendes kereket, ha a csomagtérroló foglalja ale a fél helyet... Marad kint a roló, rendes kerék megy ba az autó hasába, emelővel mindenestül... A felni + emelő + szerszámok ma kerültek beszerzésre, már csak az abroncs maradt...
Felkerültek a téli gumik (Conti TS860), lekerültek a nyárik, amiket átvizsgálgattam (Conti PremiumContact 2, 2017 42.hét a DOT, de 2018 április végén ez volt az újonnan vett autón.)
Volt pár érdekesség teszek fel képeket.
Az első kép az a kagylós kopás vagy az micsoda? 20000 km van kb a gumikban, az hogy ilyen serülések vannak rajta az a természetes velejárója a használatnak, vagy ez sok 20000 km után?
Szép napot! 2013-as 7-es golf 1,2 tsi trendline 77 kw 105 le. Ezt a felnit szeretném megvenni hozzá, jó lesz rá. Volkswagen gyári 5x112 lyukosztású 6J R15 újszerű alufelni [#21267436]
Én 140-nel szoktam bármilyen autó csavarjait meghúzni, ami kevesebb, mint amikor kereszt kulccsal húztam meg "érzésből". A gumis vagy szakműhelyes légkulcsos nyomatéknál pedig drasztikusan kevesebb! Tavaly a fiam haverjának VW Golf 7 fl-jének kerekét úgy próbáltuk leszedni úgy, hogy a keresztkulcs alá tettem egy 2 tonnás hidraulikus emelőt és még úgy is nagy kínlódások közepette sikerült lelazítani (a PoHu-nál tették fel így azt az egy kereket). Szóval a 140 bármihez jó és egyáltalán nem sok.
Nézegetem a netet, olvasom a véleményeket és közben belefutottam a Hankook W452-be is. Árban nagyon jó. Viszont amint látom itt a fórumon is megoszlanak a vélemények róla. Többen azt írják, hogy 2 év után kuka. Megkeményedik.Viszont a W320B árban a prémiumokkal vetekszik. Tényleg ennyi a különbség a 2 Hankook gumi közt?
Először is felejtsük el azt a B-betűt a W320 mögül. Az a defekttűrő kivitel jele. Olyat meg nem veszünk, miután elolvastuk Stevie írását a blogján:
- W320 I'Cept EVO2 és a W330 I'Cept EVO3 a prémium téligumi
A téli gumiknál a nedves úton (0 fok felett) és a havas/jeges úton (0 fok alatt) mutatott teljesítményt kell összehangolni. Nedves úton a széles gumi a nyerő, széles vízkivezető árkokkal. Havas/jeges úton a sűrű mintázat.
A kicsi méretekben nincs elegendő szélesség a széles vízkivezető mintaelemek számára. Itt a W452 játszik.
A nagyobb méretekben a sűrű mintázatú (hóban/jégben megkapaszkodni tudó) mintaelemeken kívül elférnek már a szinte a nyári gumikra emlékeztető szélesebb vízkivezető árkok. A W320/W330 mintázata éppen ilyen.
Jó lenne ha legalább annyit profitálnánk ebből a vírushelyzetből, hogy a "yield management" gumiban, repjegyben, szállodában, stb. úgy en bloc menne a p---ba... Ha valami kerül a kereskedőnek 10e Ft-ba, akkor adja 12-ért, csúcsszezonban 13-ért, akciósan 11-ért. Értem, hogy ez a kapitalizmus egyik lényege, de ez a mindenkiről annyi bőrt húzunk le, amennyit csak találunk rajta, ez "nem elegáns".
Repjegynél a vírus egyelőre megtette a hatását
Hol is kezdjem? :-) Egy OFF-fal :-)
OFF
Szerintem mostanában nem vettél repjegyet. A járatok számát mindenki csökkentette, gyakran a töredékére, és az árak bizony elég magasak. Magasabbak, mint egy éve. (Én a Belgium - Magyarország - Bulgária háromszögben élem az életem, évi 60 - 80 repjegyet használok.)
ON
Ami a gumik és a Yield Management kapcsolatát illeti, a helyzet nem egyszerű. Az árat a nagykerek diktálják, ők viszont olyan finom hangolású YM-rendszert használnak, hogy a szezon végére szépen kifuttassák a raktárkészletet. (Előny: mostanában szinte nincs túltárolt gumi.) A kiskerek nem tehetnek mást, nézik a nagykerek napi árazását, és rátesznek valamennyi haszonkulcsot. Most már egyszerre több nagykert is néznek, mert hatalmas különbségek lehetnek árban. X méretben az Y gumi az A nagykernél olcsóbb. W méretben a Z gumi a B nagykernél. Egy rendes árajánlat elkészítése akár fél óra is lehet. Tehát a 8 órás munkaidő alatt 15-20 ajánlatot tudok elkészíteni. Ezért dolgozom ilyenkor szezonban napi 12-16-20 órát :-)
A kurrens gumik ára valóban felfelé mehet - kivéve, ha egy nagyker okosan tippelte meg, mi lesz a kurrens modell, és úgy rendelt be raktárkészletet.
Viszont a "második vonalból" nagyon jó vételeket lehet kifogni.
Az ADAC-teszt alsó harmadából tényleg nem érdemes gumit választani.
A felső harmad ára magasan indul, és a raktárkészletek fogyásával felfelé megy. De éppen a raktárkészlet nagysága miatt itt is ki lehet fogni bomba vételeket.
A középső harmadban azért tök jó gumik szoktak lenni, és azoknak az ára bizony képes a szezon közepén is csökkenni.
Az a baj, hogy sohasem fogod megtudni, hogy ugyanott más, jobb, drágább gumival mi lett volna, nincs két egyforma helyzet.
De nem is arra akartam kihegyezni, hogy mekkora faszaság mondjuk a Dayton, hanem hogy ha a legismertebb 10-20 márkából választ az ember, akkor kb. mindegy, mit vesz. Lehet, hogy egy combosabb gépnél kijönnek a különbségek, de átlagos, 100-150 lovas autóknál szerintem nem.
Én speciel mindkét mintát használtam az említettekből, én csak ajánlani tudom.
W452 volt egy rohangálós Toyota Yaris-on, most is ez a téli gumija, csak még nyári van fent. Semmiféle felkeményedésről nem tudok beszámolni, hóban is jó a kis autón, stabilan, jól teljesít.
Hátsó kerekes BMW-n használtam a másikat, a W320 mintát, az is tök jól szerepelt, az inkább UHP minta. Nem volt bántóan zajos, jól tapadt havon is, nálam nem keményednek fel, átlag 3-4 szezon alatt elkoptatom.
Most egy 2016 Nissan X-Trail van helyette, arra is ezt vettem W320A (ez a SUV verziója).
Nekem rossz tapasztalatom van daytonnal. Egy hátsókerekessel többször megcsúsztam velük, nem sokon múlt, akkor megfogadtam, soha többé. Inkább ha tehetem veszek valami prémiumot.
Júniusban lettek csak levéve, március és június között 4-5 hetente mentek csak egy akkutöltős nagyobb kört (60 és 100 km). Akkor sokkal melegebb volt mint most szombaton de semmi hangjuk nem volt.
Mindegy, jövőre úgy is tervben van a csere, hatodik évesen már nagyon nem tudják majd azt amit újonnan.
Szerintem sokan túlgondolják ezt gumi dolgot. Én kb. 20 éve vettem az első téli gumit magamnak, volt azóta mindenféle márkájú, autóhoz kapott vagy megvett, olcsó, drága, új, használtan vett, gondom egyikkel sem volt. Az egyik Bubumhoz kaptam valami kínait, az mintha vízen kevésbé lett volna magabiztos, de nem volt vészes, az összkerékhajtás sokat számított nyilván.
A legmagabiztosabbat havas autópályán egy Fiat Stilo-Hankook párossal mentem például, elképesztő volt számomra. De volt régebben egy Civic-Dayton DW510 páros is, annyira szépen produkált,hogy az utána következő verdára is Daytont vettem, annak mondjuk az ára is jó volt, 25-30%-kal alatta a nagy márkáknak.
Én viszont szombaton tetettem fel a 2015. 30. heti TS850-eket asszony autójára és huhogós hangja van városi tempónál (10e km sincs bennük). Eddig ilyet csak a Michelin A5-től hallottam az enyémen. A nyári 3 éves Hankook Kinergy Eco K425-től is hangosabbak ugyan azon az autó. Eddig nem volt ilyen hangjuk.
Azért érdekes, hogy ez a W452-es a teszteken (pl. ADAC) lényegesen előrébb szerepel mint pl. a Continental 860.
Viszont több felhasználói véleményt olvastam olyanoktól akik már használták mindkét típust és egyöntetűen mindenki a Contit tartotta lényegesen jobbnak. Persze ezek szubjektív vélemények és lehet, hogy a márkanév is befolyásol egy picit. De azért számomra egy picit fura, hogy a lényegesen olcsóbb Hankook 452 a teszteken jobban szerepel mint a top kategóriás Conti 860.
Firestone Roadhawk milyen, van róla esetleg valakinek tapasztalat? Autócsere miatt kérdezem, ez van az újon (195/65 R15), 2018 eleji DOT számmal.
Van hozzá acélfelnin valami téli is (egyenesen öt darab), de az már nagyon lerongyolt, ugyanebben a méretben mi lenne jó vétel téliben? Napi 80-90 km városban, 2-3 havonta 500 km pálya.
Ha télen sokat mész, akkor én megnézném, hogy melyiknek jó a vizes teljesítménye (pályán én hóval még sokat nem találkoztam) és a kopás/tartósság adata, ezt viszonyítsd az árhoz. Az első szempont alapján a Bridgestone tűnik befutónak, bár nem az övé a legjobb kopás.
Amúgy én bedobnék még egy jelöltet: Dunlop SP Winter Sport 5.
Nekem - meg ismerősnek is - döbbenet jól teljesítettek végig (erősebb autón is, pedig azt hittük, kevés lesz), pedig még öregedtek is közben.
Egyébként ahogy nézem, 1-2ezer Ft különbség van a legjobbak között (5%) per db.
Én a legjobbat venném (=az igényeimnek legjobban megfelelőt), azt viszont Te tudod megmondani. A netes tesztek segítenek még, bár ahogy látom, a listád valszeg onnan jön.
"Jó lenne ha legalább annyit profitálnánk ebből a vírushelyzetből, hogy a "yield management" gumiban, repjegyben, szállodában, stb. úgy en bloc menne a p---ba..."
Ne menjen. A YM hatására lehet jóval olcsóbb valami, ha szerencséd van, rá tudsz találni, rugalmas vagy, stb. Igen, lehet drágább is. A YM segítségével nagyon (!) jól lehet értékesítést tervezni.
Jó lenne ha legalább annyit profitálnánk ebből a vírushelyzetből, hogy a "yield management" gumiban, repjegyben, szállodában, stb. úgy en bloc menne a p---ba...
Ha valami kerül a kereskedőnek 10e Ft-ba, akkor adja 12-ért, csúcsszezonban 13-ért, akciósan 11-ért.
Értem, hogy ez a kapitalizmus egyik lényege, de ez a mindenkiről annyi bőrt húzunk le, amennyit csak találunk rajta, ez "nem elegáns".
Repjegynél a vírus egyelőre megtette a hatását, guminál a 4 évszakosok további fejlődése tudná előrevinni a dolgot, mert akkor egész évben ugyanazt keresné mindenki, nem lenne évi 2x kampány.
Nem tudom, mennyi van még a technológiában, de tartok tőle, hogy belátható időn belül nem sok, azaz nem lesznek egyhamar télen és nyáron is kompromisszum mentes abroncsok, bár az éghajlat változással a nyárra optimalizált 4 évszakosok törhetnek előle, max az évi 0-10 kemény téli napon nem használják őket.
Nem tudja valaki, melyik az az autógumi webshop, ahol a méretre, gyártóra keresve a készleten lévő termék DOT száma is látszódik? Néhány éve találtam egy ilyet, de most nem ugrik be a neve.
Elvitte őket is a rossz üzleti modell. A legolcsóbbak voltak, csak sajnos így nem lehet hosszabb távon talpon maradni.
(Amúgy a DOT-számaik többnyire kamuk voltak. Tudni kell, hogy az elmúlt években a yield management algoritmusok korában az újként árult gumik 90 százaléka egy évnél fiatalabb, 97 százaléka két évnél fiatalabb. Ami meg nem, azt már a nagykerek külön jegyzik. Szóval nincs nagy kockázata beírni a téli szezonban, hogy a gumi "idei gyártású." Nyilván az olcsóságra törekvő webshop bekamuzza, mert nem fogja tételenként rögzíteni minden egyes gumi DOT-számát. Ez rettenetes költséggel járna, és ha valaki esetleg meg is teszi, az semmiképpen sem egy árbajnok lesz.)
Sziasztok! Nem tudja valaki, melyik az az autógumi webshop, ahol a méretre, gyártóra keresve a készleten lévő termék DOT száma is látszódik? Néhány éve találtam egy ilyet, de most nem ugrik be a neve.
sumitomo wt200-ről van valakinek tapasztalata? 175/65 R14. látom ugyanaz a minta, mint a falken eurowinternél (a sumitomo-é a falken). itthon keveset hallani róla.
Bocs, hogy kiharcoltam neked egy lebaszást :-), de tegnap nem tettem, hozzá, hogy a mintázat vagy az MCC-t használók véleménye alapján én is a MCC-t választanám.
Mifelénk (Mátra lába) vannak meredek emelkedők-lejtők így nálunk csak a téli gumi játszik. Pedig mennyivel olcsóbb lenne egy 4 évszakos ...
Én csak arra gondoltam, hogy ha a "filléres" szó helyett a "gyakorisága miatt nem drága méret/aránylag olcsó" kifejezést használja, akkor itt most nem lenne vita egy szón.
Én is a mondanivalóra koncentrálok, teljesen értem, mire gondolt, engem nem bántott meg.
Ez egy filléres méret, a prémiumok 20-30 százalékos felára a teljes szett esetén is csak pár ezer forint. Szerintem pont ebben a méretben nem érdemes Barumokban gondolkozni, pláne ha hosszabb távra terveztek.
a mondanivalója jó volt. Csak arra kell fókuszálni, nem a stílusra.
Ne érts vele egyet, mert semmi elítélendő nincs Sztív írásában!
A topiktárs tapasztalat megosztását kérte. Szó szerint. Olvass vissza. Nem tanácsot, hogy vegyen drágábbat. Mert lehet, hogy nem engedheti meg magának. És Stevie érzéketlen volt, amikor "filléres"-nek nevezte az illető által említett -és esetleg keresett- márkát. Vagy fogalmazzunk úgy, nem volt ideális a szóhasználata (budget, harmadvonal, stb.). Amúgy egyetértek Stevie-vel abban, hogy -ha megengedheti magának- keressen inkább jobbat.
Semmi bajom Stevie-vel, el vagy tévedve. 10+ éve olvasom itt hozzászólásait, sőt időnként a cikkeit is. Intelligens, kultúrált, hozzáértő. Mondjuk fél évente küld egy levelezőlistáról egy spam-et, hogy itt az ideje az évszakváltásnak, erről leszokhatna, de kibírom :))))
A moderátoros kirohanásodat meg végképp nem tudom értelmezni.
És nem is életvezetési tanácsot kapott. Szövegértés...?
Véleményt kapott: nem éri meg. De hát mindannyian tudjuk akik régebb óta itt olvasnak és nem vakok vagy hülyék hogy ez szándékos félremagyarázás a cél érdekében:
kicsit uncsi már hogy stevie-t basztatja itt pár ember, folyamatosan és állandóan.
Keressétek meg mailben vagy telefonon és mondjátok el neki mi a bajotok vele. Ja hogy az nem megy...
Látható hogy bármit ír, néhányan azonnal ugranak. Holott nekik - nektek - sincs több "jogotok" ide írni mint neki. Nem is offtopic tehát nem lehet menni a moderátorokhoz nyavalyogni így marad a baszogatás. Amit viszont már kurvára unalmas olvasni mert az viszont tényleg offtopic!
Mehetnék is a moderátorhoz hogy szántson ki benneteket innen de moderátort hozni egy topicra nem jó dolog, mert ez a moderáció ami itt van, ész és koncepció nélküli, sok fórumot teljesen szétcsesznek és otthagyják az emberek.
Stevie nem gumis, nem szerel gumit viszont vannak olyan ismeretei, tapasztalatai és információi amelyek nem csak nekünk nincsenek hanem nagyon sok olyan embernek sem akik a gumis műhelyekben dolgoznak. Nem minden szerelő érdeklődik a téma iránt, csak teszi a dolgát jól vagy rosszul és megkapja a pénzt. Láttam olyanokat akik 2 hónappal korábban még teljesen más munkát végeztek és gumisként igen szarul is dolgoztak. Ők biztosan nem voltak gumis szakmai rendezvényeken és nem vettek részt autós weboldal téligumi tesztjén sem. Pedig ők a "szakemberek".
Teljesen döglött ez a fórum már ebben az évben. Alig ír ide valaki és azoknak se válaszol senki olyan, aki valamennyire benne van a gumis dolgokban. Stevie az egyetlen.
Akik itt véleményt mondanak még azok a saját tapasztalatukat írják le - ez annyira kis minta hogy igazából nem oszt nem szoroz - mások meg megmondóemberek de hogy milyen háttérrel az nem derül ki. Viszont csak az a tuti - szerintük - amit ők mondanak.
Én egy Ford Fiestan használtam Barum Polaris 5 gumit de nagyon kellemes meglepetés volt pedig mellette a másik autoimon jobb közép vagy prémium gumik vannak. Nagyon jól tapadt nem csúszott. A Hankook w320 meg az RS2-nél szerintem jobb.
Sose okoskogggyá látatlanban... jártam BARUM-mal és nem vennék újra. Mert annyival nem volt olcsóbb, amennnyivel rosszabb. Többé nem dőlök be a "jó másodvonalbeli" dumának, ennyi.
Ha már felmerült a téli gumi vásárlás, akkor kérdeznék én is. 205/60R16 méretben milyet érdemes venni? Ebben a méretben mennyire jók az alsó vagy közép kategóriás gumik? Sajnos prémiumra nem fussa. A kocsi egy Suzuki SX4 S-Cross.
Téli gumi vásárlás előtt állok, 165/70 R13 79T méretben a Nokian WD4, vagy a Barum Polaris 5 éri meg jobban? Milyen tapasztalatotok van ezekről a gumikról?
Ez egy filléres méret, a prémiumok 20-30 százalékos felára a teljes szett esetén is csak pár ezer forint. Szerintem pont ebben a méretben nem érdemes Barumokban gondolkozni, pláne ha hosszabb távra terveztek.
Téli gumi vásárlás előtt állok, 165/70 R13 79T méretben a Nokian WD4, vagy a Barum Polaris 5 éri meg jobban? Milyen tapasztalatotok van ezekről a gumikról?
Gumik rövid időre kapott kocsin voltak, tehát előéletük nem ismert. Cserélve lettek, állítólag a gumis szerint kibírták volna télig, mondta a szerelő.
Békesség kedvéért lekerültek az autóról, mindenkinek jobb így, úgy érzem. Azért egy normálisan kopó abroncs nem így néz ki, ha meg előtte a határait próbálgatták, nem én akarok az lenni, akinél elfogy a tartalék.
Az autó egy BMW E60 535d teljesen sima gyári, nem Xdriveos.
A jelenlegi felnijeim:
elöl:
FELNIK: 8J x 18 ET 20 gumik: 245/40ZR/18
hátul:
FELNIK: 9J x 18 ET 32 gumik: 275/35ZR/18
BMW styling 166 M5 felnije, erre cserélném:
8,5J x 19 ET 12 9,5J x 19 ET 28
Azt tudom, hogy az M5 teljesen más kialakítású (kerékjárat, futómű stb.) és abban elfér ez a felni, de esetleg Én is tudnám-e problémamentesen használni (fog-e dörzsölni a kerékjáratban, futóműben)?
Az autóhoz a felni-gumi kalkulátor az alábbit ajánlja 19-es felni méretben
elöl: 8,5J x 19 ET 18 gumik 245/35ZR/19 hátul: 9,5J x 19 ET 32 gumik 275/30ZR/19
Furcsa, hogy a tavalyi teszteken a Vredestein simán verte pl a Conti AllSeasont és a legjobb volt a nedves teszteken. Most meg...
225-ös Quatrac Pro-m van és tavaly nyáron sok autópályázás és hegyi utak mellett sem úgy tapasztaltam, hogy problémái lennének. Télen sem. Idén nyáron nem kapott megfelelő terhelést de nem érzek semmi negatívot vele.
Ismerősnek adott egy 2014-es Ford Mondeo MK IV-es 2.0 TdCi 163 PowerShift Titanium-S Kombi gyárilag 18"-os kerekekkel. A kérdése az lenne, hogy téli gumiként fel lehet tenni rá a 16"-os felnit és a 215/55R16 méret kell rá? Esetleg a féktárcsák miatt lehet, hogy a 16-os nem megy fel rá?
Hát pont ez az... ha eleget mennék, akkor én is inkább kettőt tartanék. De ha két félét tartanék, akkor nem járnám le őket csak 8-10 év alatt. Az se volna jó. Amúgy már jó pár éve járok négy évszakossal, én még nem láttam különösebb hátrányát.
Gondolkoztam rajta, hogy legkozelebb legyen e 4 evszakos, de az autoval 8 felni jott, szoval okafogyotta valt.
De ahogy ezt nezem, boven 30+ darabja, nyariban meg egy tizessel olcsobb. A teli kisebb, tucatmeret 205/55R16, szoval minimalis rafizetessel mar lesz 2 komplett garnitura.
Nekünk volt ilyen Hankook gumival, azt mondták alapanyag probléma volt és méltányosságban kezelték az ügyet 4 éves autón (gyári szerelésű gumi volt, KIA).
Ez viszont kicsit másképp néz ki, itt én is arra szavazok hogy kavicsos vagy egyéb durva felület, mert nálunk ilyen nem benyomódások nem voltak, csak kitöredezett darabok.
2 hónapja van nekem is ilyen Quatrac Pro 225/45R17 a kocsin, eddig semmi rosszat nem tudok mondani, mondjuk még semmi extrém helyzetem (mondjuk elszámolt kanyartempó vagy élethalál vészfék, akármi) nem volt, de abszolút jól teszi a dolgát.
Ha nyáriként oké az már egyharmad siker. A leszerelő autómon Nexen n blue van két éve. Dicsérik sokan de nekem annyira nem tetszik. Körforgalmakban nyikorog mint a fene és a kormányzott kerekeken a külső széle elégerősen kopik. Mondjuk annyival szeretek befordulni amennyivel tudok kb...lehet ezt tolerálja kevésbé.
Sziasztok most ET49 es felni van az opel astra G men acélfelni, vennék egy màsik gumit ugyanaz a gumiméret de az ET szàm 45 nagy bajt okozok vele a futóműben vagy valamilyen módon az autómban? Köszönöm
Opel Grandland X-re keresek téli gumit (és felnit) - 215/65R17 van most az autón.
Az autót alapvetően hétvégén használjuk, részben városban, részben hosszabb vidéki utakra, évente kb 15 ekm-t fut - autópályán illetve télen sielni nem megyünk, és ha a hóhelyzet azt indokolja, akkor mellőzni tudjuk az autóhasználatot. Emiatt eredetileg négyévszakosban gondolkoztam, de mivel az autóhoz adott nyári gumik nagyon beváltak, ezért azok mellé téli gumit vennék inkább.
Szerintetek melyik márka az, ami a fenti felhasználási feltételek esetében beválhat - kopás nem szempont, a havas/jeges feltételek pedig kevésbé hangsúlyosak. Fontos, hogy ne legyen zajos gumi.
Ugy erzekeltem, hogy meg siman befert az ujjam a nyereg es a felni koze. Kettovel szorozva joval tobb mint 1 col, szoval a 16-os mindenkepp ra kene menjen.
Eltérő méretű fékrendszerek esetén előfordulhat, hogy nem megy fel kisebb, esetleg eltérő kialakítású felni. Mondjuk például egy csúcsmodell nagyobb féknyerget-féktárcsát kap és nem szerelhető rá csak minimum 16-os felni.
A fapad felszereltseg 15" lemez, a kvoetkezo szint 16" lemezfelni. A hibridek csak alut kaptak ugyanezekben a meretekben, de ramegy a lemez is, miert is ne menne?
Ez azutan is igaz, hogy lepadkaztak a festeket a szelerol? Lattam sok kereket amirol szaraz borkent jott le a festek, mert alamaszott a korrozio a seruleseknel. Nem tudom, hogy gyari festesek voltak-e. Ez csak a masodlagos problemam vele, a torestol felek jobban, 7 celsius alatt az alu mar ridegebb. Egy idoben sok alufelnit hegesztettem es legfokepp telen jottek, a biciklivazakrol nem is beszelve. Nem tartom kizartnak, hogy egy premium gyarto termeke tartosabb a fagyban, de nem invesztalnek 50-60 ezret/db.
Udv. Egy 2014-es Toyota Auris Touring Hybrid tulajdonosa lettem es jelenleg 17 colos alufelni van az auton. 5x114.3 az osztas es elvileg 60,1 az agy. Telire szeretnek 16 colos acelfelnit hasznalni, viszont egy importor visszautasitotta a rendelesem, arra hivatkozva, hogy erre a tipusra csak es kizarolag alufelnit ir elo a gyarto, amit a markakereskedes is igazolt szamara. Ezt nehezen tudom elkepzelni. Az ET szam sem konkret, mert 39-45 kozott irnak a netes forrasok. Tud valaki hiteles informacioval szolgalni ez ugyben? Nem szeretnek alut hasznalni, mert korrodalni fogja a so es egyebbkent is nagyon serulekeny hidegben. Nyarra eleve valtanek 16 colosra, a jelenlegiekkel feltem a futomuvet ezeken az utakon. Koszonom.
Nem találom a leírásban, segítsetek légyszi. Peremvédős ez a gumi, vagy nem? Mondjuk nem gondolnám, hogy egy 225/40 R18-as gumi nem lenne az, de a leírásban sehol nem szerepel.
Az lenne a kérdésem, hogy erre a felnire rá lehetne rakatni egy 185R13C gumit?
Vagy akár egy 195R13C?
A régi guminak elég magas az oldalfala. Alacsonyabb gumit nem nagyon szeretnék, mert terepen is van húzva. Van, hogy a tengely éri így is a vájúnyomas út tetejét.
Régi mintás barkás gumit se szeretnék már rátenni.
Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy mi lenne, ha téli gumit kapna? Évente 1000km-t megy csak max. 60km/-val húzva.
Elengedtem a 4 évszakos dolgot egy időre :) Sikerült vennem egy garnitúra jó állapotú Dunlop Winter Sport 4d gumit, 14-s gyártás, de nem kemény, nem repedezett, 6-7 mm egyenletesen kopott mintával, gyári alufelnire szerelve 50 ropiért :)
2-3 telet kibírnak talán, aztán nyárra majd tavasszal gondolunk :)
Nem is volt tervben hogy ez fel lesz rakva, max a felni ami ér valamit a történetben (vásárolt autóhoz adta a kereskedő, kettő felnin ilyen Sava van, a másik kettő 2016-os Matador-ok). Tehát nem én vagyok a helikopter hogy nem találtam az adatot... Köszi mindenkinek!
Került a családba egy új jövevény (Aveo) és adtak hozzá téli szettet is (R14). Sava Eskimo gumik vannak rajta, de én még így nem jártam: nem találok rajta dot jelölést, pontosabban igen, de az nem 4 számból áll, csak betűk-számok kombinációja. Egyik oldalfalon sem találok xxyy számokat (hét év) leolvasásra. Én vagyok helikopter vagy a Sava-nal van valami trükk? Ez azért is érdekes, mert az én autómhoz kapott téli Sava Eskimo (R16) esetében van ilyen dot jelölés...
Mielőtt bármit vásárolsz szerintem használj egy internetes keresőt és keress rá hasonlókra: ET szám különbség, váltóméret kalkulátor. De még előbb nézz utána, hogy a te autódra mik a gyári méretek. Olyat keress.
Az csak az egyik baj, hogy ez a beleérne kátyúnál a hátsó tengelyen. Gondolj arra, hogy az autót kormányoznád is.
Értem köszönöm, és felni méret terén milyet tudok felrakni még ami elfér vagy jó rá? nekem most 195/55 15col van rajta találtam egy 225/40 18 colosat az már túl nagy volna vagy még belefér? Attól tartom hogy a hátsó tengelyen ütni fog egy kátyúnál.
Hát igen ezzel a 13-18 as Et mérettel eléggé szívok, nem lehet találni használt alufelnit nyári gumival nem hibásan vagy túlárazva. Kisebb eltérés se fér bele a gyári méretet mindenképpen tartani kell vagy egy ET 25 netén belefér?
Ha a két felni szélessége azonos, akkor ET 35 esetén jóval beljebb kerülne az új. Egyéb problémák mellett igen valószínű az, hogy bele is érne valamibe. Szívás a Peugeot/Citroen páros egyes modelljeinek kis ET igénye, de ehhez alkalmazkodnod kell.
Rakhatsz fel nagyobb agyátmérőjű könnyűfém felnit, de csakis központosító gyűrűvel.
Üdv, 2004 es Citroen Xsarara keresek használt alufelnit, a gyári értéknek a felni Et számát 15-18 ra írják, rakhatok rá 35-ös ET számmal rendelkező felnit? Illetve az felniközépagyméret gyárilag 62,1mm, rakhatok fel 67mm eset ? Eléggé kezdő vagyok a témában a válaszokat előre is köszönöm.
Nem eszi a gumit. Ezek a gumik ekkora súlyra vannak tervezve.
Ha rendbe van a futómű és be van tartva a gyári guminyomás, nincs semmiféle sarkok kopás, szép egyformán kopik a gumi.
Nekem most egy 2018-as VW Touaregem van (2.1 tonna üressen), a legkisebb gumimérettel rendeltem, ami 235-65-R18. 92e km a futása, kb. 70e km jártam vele (a többit télivel), egy Goodyear SUV gumi, 110-es súlyindexel, 2.5 bárra van fújva mindig és nagyon egyenletesnen kopik. Mivel a motor az első tengely elé van szerelve, az autó órrnehéz, nem forgattam a gumikat és egyenletesen koptak.
A rönő val. fronthajtású, így érdemes 15-20e km-be átforgatni a gumikat.
A tegnap rendeltem egy szett 215 65 R16C abroncsot egy VW T6-os haszonjárműre, 4 évszakos Falkent (ami elvileg japán prémium és egy török gyárba gyártják) ez a harmadik szett, amit erre az autóra veszek,
mindig 6-7 személlyel közlekedik és bevállt. Az abroncsokat másfél éveként cseréljük, de sokat megy a kocsi.
A tapasztalatom szerint a jó nyári gumi annyira bekeményedik télen nagyobb hidegben, hogy szinte semmit se fog, olyan szinten, hogy jégre fagyott dara bordákat vág a profilba.
Ez a profilja, létezik 225 55 R17 101V méret- az ára jó 100euró, kb. 2o-25% olcsóbb mind a Misi Crossclimate.
Köszi a helyesbítést, valóban elírtam a méretet! Helyesen 225/55 R17. Ez a gyári méret, most 235/55-s van rajta, így pontos km óra :) de elég régiek, el vannak öregedve rendesen, és a 4 gumi 4 évjárat, tehát mindenképpen cserélnem kell, jövőre már nem akarom feltenni ezeket.
A 225/50R17-tel szerelték a 2010 előtti összes "prémium" középkategóriást... (5er, A6, stb.), és millió mást, de szerintem a Rönóra eggyel nagyobb, 225/55R17 kell, ami viszont még drágább lesz.
És akkor visszatértünk az alapkérdésre - ami engem is izgatna - hogy hogy fogja enni egy olyan autó a gumit, ami ezek szerint kb 2 tonnával járkál?
Mivel azt már tudjuk, hogy száraz hidegben elég jól elvannak nyárik is, akinek nem kell mindenképpen mindennap autózni, és azt a pár valóban téli napot ki tudja hagyni, az egyértelműen az inkább nyárra optimalizált 4 évszakosokból vegyen - szerintem.
Köszi a választ! Az autó elvileg marad még egy darabig, kicsik a gyerkőcök, még egy ideig fuvarozni kell őket, és kisebb nem nagyon elég :) Az ára nekem kicsit soknak tűnik így elsőre, bőven 200 felett, ennyit nem szánnánk rá, de köszönöm a javaslatot!
A 225/50 R17 98 V XL ára még rendbe van, a nagyobb súlyindexű drágább.
Szerintem annak a batárnal a 98 súlyindex nem, elég én ezzel a mérettem jártam vagy 8 évet az 1630 kilós Skoda Octávi Scoutokal.
Szerintem vegyél egy szett MICHELIN CrossClimate Plus, drágább, de a haszonjárműveink ezzel vannak felpapucsozva és jóval 100e km után cserélik őket és szinte végig elég jól tapadnak.
Akkor Michelin Crossclimate vagy a Bridgestone A005. Ezek a legnyáriasabb négyévszakosak. Monduk a pontos méret sokat segítene mert a 225/55 után még hiányzik a felniátmérő.
Nem véletlenül :), mert 16-os és 17-es is szóba jöhet, attól függően hogy melyik autóra kerül fel 4évszakos. Bár nekem valami azt súgja, hogy a kisebb súlyú autóra kéne feltenni...
Visszaolvastam egy kicsit, cirka 1,5 év hozzászólásait, és cseppet sem kerültem közelebb a megoldáshoz, vagy csak nem az én elképzeléseimet támasztják alá az írásaitok :) Szóval én is komoly dilemmában vagyok gumicsere ürügyén. Van egy Renault Espace Grand tip. autónk. Jellemzően Nejem használja, általában 120-150 km hetente, országúton, de van minimális város is benne, autópálya nem jellemző, ahogy a 100 km/h feletti tempó sem. Az autó üresen 1800 kg körül van, 150 le, gumiméret 225/50 R17. Én 101 v, w jelölésű gumikat nézegetem, erősített oldalfallal esetleg, bár nem hiszem, hogy feltétlen szükséges lenne, max 3 kisgyermek, 4 felnőtt a rakomány :)
És itt kezdődnek a gondjaim! Én a kevés futás miatt, és viszonylag kiszámítható útvonal miatt 4 északos gumikban gondolkodom, viszont a tesztek és az itt olvasottak nem győztek meg sem erről sem az ellenkezőjéről :(
A nagy gyártók nem játszanak, max a középkategória, pusztán anyagi okok miatt, és ezért is kerülném a dupla garnitúrát. Amit néztem az 20-35 e közé eső 4 évszakosok, vagy a legolcsóbb téli, és nyári garnitúrák, amik szintén beférnek majdnem a 35 környékére.
Előre is köszönök minden tanácsot, esetleges tapasztalatok is jók lennének általatok használt és esetleg ajánlott gumikról!
"Az baj, hogy a nyári és a téli típusoknál az ember a "nagy" márkákkal nem tud mellélőni, (a középkategória az, ahol lehetnek pozitív és negatív meglepetések, legalját meg ugye nem veszünk)
A 4 évszakosnál nincs ilyen mankó, nincs olyan, hogy a "nagy nevek" biztonságot nyújtanak..."
Ezzel nem értek egyet, a négyévszakosoknál szinte csak a nagy nevek végeznek elöl a teszteken.
"Egyébként a nyár a fontosabb számomra, meg a vizes út, olyan ritkán van már valódi tél, akkor az ember tényleg tud óvatosabb lenni, és 225/55 méretet nézek."
Akkor Michelin Crossclimate vagy a Bridgestone A005. Ezek a legnyáriasabb négyévszakosak. Monduk a pontos méret sokat segítene mert a 225/55 után még hiányzik a felniátmérő.
Én abból indulok ki sima paraszti logikával, hogy az állandó fékezés, gyorsítás, kanyarodás, kátyúk, csatornafedelek, stb. sokkal jobban igénybe veszik a gumikat, mint a kb egyenletes sebességgel haladás - még ha utóbbi gyorsabb is.
(Mellesleg az autó kb minden részegységére igaz ez a mondat, miért lenne a gumi más?)
A lacházi reptéri hazai pályateszteken 10-20 kör alatt használhatatlanra esznek egy gumit (nem versenyautóval, hanem sima közútival), pedig km-ben kb alig mennek.
Egyébként a nyár a fontosabb számomra, meg a vizes út, olyan ritkán van már valódi tél, akkor az ember tényleg tud óvatosabb lenni, és 225/55 méretet nézek.
Az baj, hogy a nyári és a téli típusoknál az ember a "nagy" márkákkal nem tud mellélőni, (a középkategória az, ahol lehetnek pozitív és negatív meglepetések, legalját meg ugye nem veszünk)
A 4 évszakosnál nincs ilyen mankó, nincs olyan, hogy a "nagy nevek" biztonságot nyújtanak...
Korábban írta valaki, hogy SUV-ra való használt gumit marha nehéz eladni.
Most azért írok, hogy egyrészt megerősítsem, másrészt adjak egy kis reményt is. :-)
8,5 hónapig volt fent a hahu gumis részén 4 db. alig használt nyári gumi, a kutya nem ugatta meg a hirdetést. Aztán most, a nyár közepén jött egy szem érdeklődő, aki 10% alkuval elvitte a holmit.
Pedig tavasz végén már azt hittem, hogy a nyakamon marad.
Lehetetlen azonos körülményeket biztosítani. A hőmérséklet, páratartalom, útburkolat anyaga, mérőműszerek, az eredmények súlyozása mind különbözőek. Ebből adódhatnak nagy eltérések, de szerintem a gumik mérete se volt egyforma. Belinkeled a két tesztet? Egyébként a nexen gyorsan kopik ha jól emlékszem, viszont elég olcsó szokott lenni. Milyen méretben keresel gumit?
Van olyan sérülés gumi oldalfalán, amit javítanak? Konkrétan a terasz csempéjének a "tűhegyes" csücske pontszerűen bökte ki a gumi oldalát. Ilyennel vajon tudnak valamit kezdeni?
Michelin Crosslimate+ 7,2mm profilmélységű volt újkorában. 35.000km futás után 5.6-5.7mm (évente cserélve vannak az elsők a hátsókkal). Autópályás használat is van benne, bár nem sok. A Kléber Quadraxerrel is hasonlóan jók a tapasztalatok.
azaz kiegeszithetö vagy kiegeszitendö pl. igy: ha az evi 8e km-böl nem sok a nyari forrosagban autopalyazas, akkor 4evszakos. ...de ha a 8e-böl 7e km nyaralasi utak melegben, akkor ...
...akkor mi a javaslat?
5 évet, azaz 40e km-t csak kibír egy 4 évszakos gumi, egy évi 8000 km-t futó autón, még ha autópályán is teszi, nem?
(Közben féltávnál egyszer tengelyen cserél.)
A család 4 autóján cseréltetek évente 2x gumit, unom a sok macerát, a tárolást, az előbb elöregedő, mintsem elkopó gumikat...
Köszönöm de valami pénztárca barátabb irányba kényszerülök elmozdulni, pl Apollo, Nexen, Maxxis vagy ezen szegmensből amelyik jó lehet. A teszteket nézegetve nem feltétlenül annyival gyengébbek mint olcsóbbak... De nem tudom melyiket érdemes... Nem vagyok jártas gumi kérdésben...
Amúgy ha leírom hogy a MediaMarkt túl drágán adja a sziamia telefont az már üzletrontás? Ha azt is leírom hogy az Euronics meg sokkal olcsóbban akkor az üzletjavítás?
És tessék mondani, akkor a kettő kiegyensúlyozza egymást vagy még beperelhet valaki üzletrontásért avagy túlzott mértékű üzletjavításért a konkurenciánál...?
Mercedes GLC-re 265/45 R20 esetén van olcsóbb váltóméret ami stimmel? 4 évszakos gumit vennék. 80 ezer a gyárinak az ára /db, 65 ezerrel már kiegyeznék ha lenne olyan csereméret. Köszi!
4 évszakos gumit keresek de elvesztem a neten található millió leírás közt... Egy mezei Astra-ra 205/60 r16 méretben szerintetek mit érdemes? Autópályán szinte sosem megyünk, kb 15-20% autóút a többi városi jövés-menés (megyeszékhely, tábla és tábla közt van 25km is de ettől függetlenül lakott terület és nem hegyvidék). Évente átlag 7-8000km-t megyünk. Előző autóhoz két szett volt, cserélgettem, de ehhez az autóhoz ilyen felhasználás mellett nem látom értelmét ekkora beruházásnak, mármint 2 szett vásárlásának.
Tavaly vettünk egy ovijáró Puntot.Azon pont Alnac4G van.A Bakonyba lakunk volt párszor hó de semmi rendkivüliről nemtudok beszámolni negativ értelembe.
Ebben még van is valami. De kommersz méretekben ennyiért bármikor 1 nap alatt elmegy az ilyen. És szokszor egész drága autókra, nem 1 milliósokra.
Ezért is mondtam, hogy kár abba belemenni, hogy használt gumi megéri-e vagy sem. Az arányok furcsák, hogy az új árán 80 ezres gumi 5 évesen 6mm-esen jó 30-ért, de az új árán 160 ezres gumi már nem jó 30-ért.
Pedig ebben az esetben hasonló értékű autóra hasonló anyagi helyzető vevőrétegről van szó.
Persze nyilván a piac ilyen. Van abban is logika, hogy a drága suv tulajok nem kockáztatnak használt gumival.
De amikor az 1 milliós tanyáró járós Tucsonra nem akar elkelni a 6mm-es 2015-ös Michelin szett 30 ezerért. Na ott már nem hiszem, hogy az árral van a gond. Meg azt sem hiszem, hogy ez a réteg új gumit vesz.
Ez igaz, de ez ugyanúgy megvan a kommersz méretek tulajainál is. Kát belemenni abba, hogy érdemes-e használt gumit venni. Itt az arányok az érthetetlenek. Hogy a 80 ezres szettet 60-ért eladod párezer km után. A 160 ezres szettnél meg kapásbòl feléért kell adni, hogy vonzò legyen.
> És hogy horribilis drágák a gumik (225/60R17). Ő elmegy évi 60 ezret, duplája elmegy gumira, mint egy átlag méretű autón.
Nekem is ez a méret van most, 150-200 eFt egy garnitúra új prémium gumi (legalábbis ennyi volt amikor vettem). De évi 60000 kilométeren üzemanyagra is elkölt másfél-két millát minimum, nem?
Esetleg arról is lehet szó, hogy egyáltalán nem költenek gumira, csak ha teljesen elkopott (bár a használt abroncsok iránti gyér keresletet ez sem magyarázza).
Minden írásban van némi logika, de mind meg is cáfolható. Azért a suvoknak nagyon nagy százaléka kintről hozott használt. 4-5 évesen már lekopott róla egy garni. Aki össze tud spórolni rá rá 4-5 millát, az szerintem szívesen spórol még 80 ezret azon, hogy 160 helyett 80-ért megvesz egy 1000km-t futottat tavalyi dottal. De folytatom: Nissan Qashqai 13 éves típus már. Messze nem a gazdag ember autója. 13 éves autók nem arról híresek, hogy rohangálnak a 150 ezres új garnitúrákért. Mégsem viszik a méreteit 16-17-18 méretben sem, pedig Dusterre is passzol és sok másra.
Vagy ott a régi fajta Hyundai Tucson/Kia Sportage. Az alja már 15 éves, 1 millió Ft körül kapható. Felénk a trágyás utánfutós farmerek veszik őket a földre járni dolgozni. A gyári mérete 235/60 R16. 6mm-es 2015-ös Michelin szettem nem bírom eladni kemény 30000Ft-ért. (Ennyiért egy kommersz méret bármikor 1 nap alatt elmegy.) Pedig egyértelmű, hogy az 1 millió Ft-os tanyára járó autóra senki nem vesz új drága suv méretű gumit. Pláne hülye lenne, ha ilyet kap használtan...de mégsem veszi meg.
Annyira olcsók már a suv méretek, hogy szinte naponta hívnak fel olyanok, hogy "fuu nagyon kell, megyek érte, stb". -És milyen autóra rakod? "Audi A4-re". -Hát sajnos arra nem fog rámenni. "De mé hát 16-os?!" Szóval még a normál mérető autók tulajai is ráfanyalodnának az ára miatt, mert olcsóbb ez úgy, hogy a piacon 10 garni van, míg az ő méretéből 100 garniból válogathat.
Ismerős mondta, hogy 4-5 éves Kia Sportaget szeretne venni, ki is nézett egyet jó áron, de nullák a gumijai. És hogy horribilis drágák a gumik (225/60R17). Ő elmegy évi 60 ezret, duplája elmegy gumira, mint egy átlag méretű autón. Aztán felvilágosítottam, hogy nem kell aggódni barát. Teli van a jófogás 80-100 ezerért új állapotú prémiumokkal. De most is adok 2017-es 7mm-es Hankookot 50-ért, mert amúgy az se kell a kutyának se.
Emellett a kínálat ilyen méretben kimerül a jófogásban, ugyanis átlag gumisok tévedésből sem tartanak ilyesmit használtban polcon. Többen mondták, hogy bementek a helyi gumishoz, hogy ilyen méret kéne, és kb kiröhögte, hogy hogy is gondolja, ilyen méret nem is látott még, nemhogy áruljon ilyet.
Évi 15000 kilométerrel, külön téli nyári szettel szerintem 5 évig nem kell feltétlenül gumit cserélni.
Egy lényegesen kisebb volumenű piacon nehezebben találkozik a kínálat és a kereslet, mindkét szereplő úgy érezheti, hogy a másik oldal nem is létezik. Főleg ha a nagyobb volumenű piacon szerzett tapasztalataihoz hasonlít.
És a legtöbb SUV amit az utcán látunk az még 6-7 évnel nem öregebb, valószínűleg az első gazdájánál az első garnitúra gumikkal megy. Persze olyan is van, ami sokat fut minden évben, de azokra meg pláne új gumit vesznek.
És van még egy szempont szerintem, a 'normális autók' gumiméretei eléggé standardizáltak már pár éve, a SUV-oknál sokkal nagyobb méretválaszték van, így egy-egy adott méretből sokkal kevesebb fogy, és kevesebb eladó is van.