Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 81

Igen !

Elindulni, első mikroszkópnak szerintem jó.

És mire tönkremegy (1 év), addigra eldől, hogy a gyereket érdekli a téma (akkor be lehet ruházni egy igazi mikroszkópba), vagy nem, és akkor szívfájdalom nélkül mehet a kukába.

Meg persze meg lehet tanulni vele az alap fogásokat, pl. ki ne tört volna el tárgylemezt egy kis szabad tárgytávolságú objektívvel..? :)

Előzmény: rferi (80)
rferi Creative Commons License 2005.01.07 0 0 80
ja és olyan 10 körül mozognak ezek árban, ugye?
rferi Creative Commons License 2005.01.07 0 0 79

Némelyikhez van olyan részegység is, ami egy kis képernyőre kivetíti a képet.

nem egy nagy vasziszdasz képet ad, de közös apu-gyerek munkához jó, mert megbeszélhetik, hol mit látnak

petike23 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 78

Szia,

lehet kapni a fotoboltokban távol-keleti játékmikroszkópokat, néhány ezer forintért:ezek full műanyagok, és hamar tönkremennek, de kisgyereknek, aki még nem kötelezte el magát e hobbi mellett :) kezdetnek, elindulni, hogy megszeresse a mikroszkopizálást, jó.

Előzmény: lxrose (77)
lxrose Creative Commons License 2005.01.05 0 0 77

Köszi a hozzászólásokat!

Tudtok egy körülbelüli árat egy ilyen készülékre, amivel kezdésnek virágport lehet nézegetni vízben?

rferi Creative Commons License 2005.01.05 0 0 76

Hát ez egy remek oldal.

CSak pénz legyen (és térerő persze) :)

Előzmény: fokhagymabors (75)
fokhagymabors Creative Commons License 2005.01.05 0 0 75
1 rakat kameraadaptert találsz a tsz.csillagaszat.hu-n. Majdnem mindenről majdnem mindenre átalakít.  Asszem még mobilhoz is van, amit okulárhoz lehet passzentani. Többet kombinálva összejöhet a kellő méret.
Előzmény: petike23 (73)
rferi Creative Commons License 2005.01.05 0 0 74

Ahhoz nekem még filmes gépem is van, meg síkfilmes is. Ahhoz az objektív hiányzik és az enyémhez az objektív annyi, mint a lentebb említett gép kompletten :(

Szal még gyűjtök rá.....

De a digit jobb lenne akkor is

Előzmény: petike23 (73)
petike23 Creative Commons License 2005.01.05 0 0 73
Nekem van Zeisshez fotofeltétem, menetes, és fecskefarkú, de ezekre a modern digi gépekre egyik sem jó. :(
Előzmény: rferi (72)
rferi Creative Commons License 2005.01.05 0 0 72

Én meg egyik digit fényképezőmet szeretném összehozni mikroszkóppal valahogy.

Olyan max 150x nagyítás kéne a tárgy és a monitor között.

CSak idő lenne csinálni!

rferi Creative Commons License 2005.01.05 0 0 71
Sztem az még a hobbicélú készülékben is látszik
petike23 Creative Commons License 2005.01.05 0 0 70

Sziasztok !

Örülök, hogy felpezsdült a topicom ! :)

A mikroszkóp nekem munkaeszköz, és hobbi is egyben.

A Brown-mozgásra talán még Öveges prof. írta le a tárgylemez, egy csepp víz, és bele a virágpor kísérletet.

Üdv: Petike23

lxrose Creative Commons License 2005.01.04 0 0 69

"Szerintem a „hobbycél” és a Brown-mozgás nem feltétlenül lesznek szinonimák az árkategóriában… (Bár nem mindegy, mennyire akarod látni…) "

Annyira, hogy az apró virágporszemcsék mozgása látható legyen a vízben, egymástól megkülönböztethetők legyenek. Ez már sok? Az elég baj nekem!

Előzmény: Mad árka (68)
Mad árka Creative Commons License 2005.01.04 0 0 68
Szerintem a „hobbycél” és a Brown-mozgás nem feltétlenül lesznek szinonimák az árkategóriában… (Bár nem mindegy, mennyire akarod látni…) De a naprakész ifjú emberek majd válaszolnak, én megmaradok egyszerű műélvezőnek...

Előzmény: lxrose (67)
lxrose Creative Commons License 2005.01.04 0 0 67

Ez a téma engem is érdekel. (Csak győzzem nyilvántartani!)

Még nem néztem utána, de mennyibe is kerül egy hobbi célra használható darab?

Szeretném én is tanulmányozni a Brown mozgást különféle körülmények között. (Meg még sokminden mást is biztosan.)

Köszi!

Mad árka Creative Commons License 2005.01.04 0 0 66
Köszönöm a köszöntőt, Fokhagyma! :-))

Ő már tényleg ismer engem, Kedves Mikroszkóposok, de ne hallgassatok rá, ide abszolút szakmai szándékok vezetnek, mivelhogy én is mikroszkópőrült vagyok, csak én a női oldalról. (Magánüzenet: egy mikroszpókkal sokkal fájdalmasabb dolgokat lehet csinálni, mint egy szimpla, puha pókkal. Ez már az én életembe se fér bele! ;-))

Amit írtál a mikroszkópi részről, azzal teljesen egyetértek. Amíg olvastam egy adott állatfajról szóló hosszú szövegeket, szinte az életemet is eluntam. Amikor viszont megkaptam a magam kis cseppét a lemezre, benne porszemnyi kis cikázó állatokkal, már kezdett érdekes lenni. Hát még mikor belenéztem az objektívbe! Akkor fogadtam meg, hogyha tíz évig spórolok is, de lesz itthon mikroszkóp. S az az egyik legnagyobb baj, hogy rengeteg mindent meg kell tanulni középiskolában, de semmire se használjuk gyakorlatban. Viszont arra felteszem a vagyonomat, hogy mikroszkóppal lehetne olyat mutatni a diákoknak, hogy rögvest nem utálkoznának, ha a kémia, biológa, netán fizika óra jön.

Hol tartasz most a mikroszkóp és fényképezőgép háziasításával? Fősulin „csak” tévére vezették ki az elektromikroszkóp képét, mondta a tanár, hogy mennyibe került a szerkezet, de nem is jegyeztem meg, hamar rájöttem, hogy ilyenem nem lesz egyhamar… :-/

Előzmény: fokhagymabors (65)
fokhagymabors Creative Commons License 2005.01.04 0 0 65

de hogy nehogy ide is áthozzuk más, romlott légkörű virtuális szórakozóhelyek hangulatát, elmondom, én csak hobbiként használom, mert imádok mindent, ami optika. Távcsövek, mikroszkópok, fényképezők. Utóbbi kettő kombinálásán töröm a kobakom, az első és a harmadik házasítása már sikerült (hellyel-közzel)

Illetve az épít(get)éshez is kértem tanácsokat.

Fixa ideám egyébként, hogy amiért kijáratjuk a gyerekekkel a 8+4 évet a suliban anélkül, hogy mikroszkópot, távcsövet nyomnánk a kezükbe, még súlyos árat fizetünk majd. Illetve már fizetünk, lásd Pisa-felmérés és tsai.

Előzmény: Mad árka (63)
fokhagymabors Creative Commons License 2005.01.04 0 0 64

vigyázzatok vele, ismerem!!

Szét fogja zülleszteni!

[egész estét betöltő, élvezetes, nagyon gonosz mosoly]

Előzmény: Mad árka (63)
Mad árka Creative Commons License 2005.01.04 0 0 63

Hú, de megörültem ennek a topiknak! Nem szeretném szétzülleszteni, ezért csak egy (kettő, három) rövid kérdést teszek fel: mire szoktátok használni a mikroszkópot? Hobby, munka?

Nálunk a főiskolás félévi gyakorlat része a mikroszkópos munka, bár talán túlzásnak hat, de életem élménye volt. Papucsállatkákat például már vizslattatok? Esetleg más állatokat, szöveteket? (Ne nézzetek szellemi rokkantnak, komolyan érdekel :).

fokhagymabors Creative Commons License 2005.01.04 0 0 62

frankó, köszi a válaszokat! Az a helyzet, hogy nem is számítottam másra, csakhát..  (az igazat megvallva, a t.diszkont távcsövei is... hm... mindegy, hagyjuk. Igazságtalan lennék, mert a márka nélküli olcsó termékeknek is van létjogosultsága) A márkákat mentettem, mert a napokban felkeresem azt a Deák téri boltot, amelyet ajánlottatok korábban.

Maradok a márkásabb de használt, jó állapotban lévő cuccnál, asszem.

Előzmény: petike23 (61)
petike23 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 61

Szóról-szóra egyetértek.

Az ilyen noname dolgoktól én is tartok.

Eddig a Zeiss, Leitz, és Nikon jött be leginkább "minőségügyileg" mikroszkópok között, a PZO és a Reichert még elég jó, és "elmegy" kategória az IOR, a Gamma, és a Korth.

A fotoboltokban kapható műanyag mikroszkópoknak tapasztalatom szerint műanyag a lencséjük is, és 1-2 év alatt besárgul az erős, koncentrált fénytől.

Szerintem 46e Ft-ból talán már lehet venni egy minőségi, régi Zeiss külső megvilágítású labormikroszkópot, ha szerencséd van.

Nem írják az objektíveknél a tipust, de gondolom akromátok.

Előzmény: rferi (60)
rferi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 60

sztem Mikroszkópot csak kipróbáltan vegyél ilyen árban.Ez már nem az iskolai kategória (legalábbis az árát nem szeretné az ember csak úgy kidobni az ablakon).

Ha van egy két húzósabb tárgylemezed, akkor érdemes elvinni és megnézni.

Figyelni kell a kotyogásokra, arra, hogy szabványosak-e az átmérők az objektív és okulárnál, a képalkotásban ne legyenek kékesen-pirosan húzottak a sötét tárgyak szélei, mert az kromatikus aberrációra utal.

Ha esetleg tudnál szerezni egy rácsmintát vagy legalább egy vonalas mintát egy tárgylemezen, akkor a geometriai torzításokat is ellenőrizheted, stb

petike23 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 59

Megvan a mikroszkóp is.. jól eldugták. :)

Meg kellene kérdezni tőlük, hogy milyen gyártmány !

Tartok tőle, hogy ha valami neves lenne, at odairták volna.. +a mikroszkópon sem látok gyártót.

üdv: Péter

Előzmény: petike23 (58)
petike23 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 58

De nem találtam rajta a mikroszkópot.. csak távcsöveket.

Üdv: Péter

Előzmény: petike23 (57)
petike23 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 57
Ahh, már bejött.
Előzmény: petike23 (56)
petike23 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 56
Nekem nem jön be: tavcsodiszkont.csillagászat.hu
Előzmény: fokhagymabors (55)
fokhagymabors Creative Commons License 2005.01.03 0 0 55

viszont kívánjuk!

mikroszpókot nem, de a beszerzésre irányuló terv még nincs elvetve.

Érdemes foglalkozni egy ilyen gépezettel?

Márkajelzés nuku, de jól néz ki, paraméterei a tavcsodiszkont.csillagászat.hu-n. Onnan emeltem le a képet, a tulaj utólagos engedelmével. :-)) 46 lepedő egyébként.

Előzmény: petike23 (54)
petike23 Creative Commons License 2005.01.03 0 0 54

Felhozom..

Boldog újévet mindenkinek !

Hozott esetleg valakinek mikroszkópot a Jézuska..? :)

rferi Creative Commons License 2004.12.28 0 0 53

szerintem a Semiplan és a planchromat az a lencserendszer fajtája lesz.

ui. többnyire elnevezik az okulárrendszereket, a könnyebb rendszerezhetőség kedvéért, ill. azért, mert bizonyos okulártipusoknak bizonyos esetekben előnyösebb képalkotásuk van mint másoknak.

Pl ugyanakkora nagyítása van két okulártipusnak, de az egyiknek mégis nagyobb a látószöge, vagy a másiknak a betekintési távolsága hosszabb, tehát nem kell annyira belebújni és könnyebb vele dolgozni, stb

A numerikus apertúrát az említett könyv szószedetében hátul keresd meg, és olvasd el, mert bevallom őszintén, most kétféle dologra is gondolok de hülyeséget nem akarok írni.

Abban biztos vagyok, hogy ezzel kell számolni, ha a maximális értelmes nagyítási értéket meg akarjuk tudni, de jobb ha elolvasod... :))))

Előzmény: fokhagymabors (52)
fokhagymabors Creative Commons License 2004.12.27 0 0 52

nekem ez megvan!!!!!!

ismerős volt a szerzők neve, tudtam, hogy valahol a lomok közt meg kell lenni (bár... ahogy belelapoztam, lehet, hogy egy kissé meredek lesz, de megpróbálkozom az emésztésével) És csak 47 forint van a hátuljára írva!

Azért azt így előre megkérdezhetem, mi az a semiplan és planchromat itt alul?

A per előtti a nagyítás szorzója, a per utáni a numerikus apertura, de mégegyszer megkérdem: mi az a numerikus apertúra, valami arányszám? Vagy csak az objektív likának nagysága? Melyiknek a legnagyobb a luka ott elöl? :-)

Semiplan 3,2/0,10 Jena, Semiplan 6,3/0,16 Jena, Plancromat 16/0,32 Jena

Előzmény: rferi (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!