Keresés

Részletes keresés

Róza233 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 862

Pantheonban szálltunk meg mi is. Rögtön az első szobát kaptuk, nem volt vele különösebb baj. 2naponta, friss türcsi, takarítás, nagy hűtő :)  És még olykor a "házibácsitól" kaptunk saját szőlőt, fügét reggelire, mert mindig a kis teraszunkon ettünk. :) A szervzett útra ha spórolni akartok, akkor saját magatok fizettek be a hajóknál.  A kikötőben állnak minden este. Mi a legjobb gyrost Lefkoson ettünk a Zorbas tavernában (vagy valami hasonló neve volt). Isteni volt. Pigadiában igazából fele olyant sem találtunk, pedig ettünk pár helyen :) A szupermarketek bőven nyitva voltak még mire odaértünk, úgyh senki nem marad víz és reggeli nélkül. jajjdeszívesen visszamennék :)

rekureku86 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 861

Sziasztok!

Jövő csütörtökön megyünk a Pantheon apartmanba, valaki szállt már meg itt? Valami tapasztalat esetleg? :) Segítenétek hol van a legszuperebb gyrosos? Gyros fan-ok vagyunk a férjemmel. :)

Kocsit szeretnénk bérelni. Olvastam hogy, jókat írtatok a kocsi bérlésről.

Megéri befizetni szervezett hajózásra? Saria szigetét néztem ki.. vagy jobban járunk ha magunktól megyünk?

Esetleg egy két praktikus ötletet, tanácsot tudnátok mondani, hogy vágjunk neki a kocsikázásnak és az egész szigetnek?

Előre is köszi a segítséget!

Üdv,
Réka

Katta26 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 860

Sziasztok!

A már hazaérkezettektől kérdezném, hogy az esti érkezés mennyire esik későre. Igazából az érdekelne, hogy a boltokat még nyitva találjuk, hogy tudjunk vizet venni meg másnap reggelre valami kaját? Mi a Sealand apartmanban leszünk az Ibusz-os katalógus szerint található a közelében bolt. Van valakinek konkrét információja erre?

Köszönöm előre is!

Katta

BSK0515 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 859

Sziasztok! Az idei úti célunk Karpathos lesz, amit így az indulás előtt három héttel döntöttünk el. Nem sok semmit tudok még eddig a szigetről, már internetes oldalakon böngészgettem és itt a fórumban olvasgattam, és ennek alapján elnyerte a tetszésünket. Igazából azért esett erre a szigetre a választás, mert ide még nem ért el a tömegturizmus, és találkozhatunk tradicionális görög falvakkal és nem mellesleg gyönyörű hely. Pigadián néztünk szállást a Personal tourstól és érdekelnének a vélemények a 7 stars hotel és apartmannal kapcsolatban. De igazából minden infót szívesen vennék akár szállásról, a fővárosról, falvakról, mit ne hagyjunk ki az utazás során stb. Érdekelne az is, hogy mennyire érdemes reggelire befizetni? Eddig még akárhányszor voltunk görögbe, megoldottuk az étkezést. Ahogy visszaolvasgattam nagyon sok hasznos infót találtam, de most a legfontosabb a szállás lenne. Illetve szívesen vennék beszámolót azoktól, akik már haza jöttek. 

Krepuska Creative Commons License 2016.08.21 0 0 858

Az utastájékoztatónkon rajta van az elérhetősége:

"Irodánk helyi partnere: PANORAMA TRAVELS, Possirama Bay Building,  Tel: +30/22450-22916

Irodánk helyi idegenvezetője:  DÉTÁRI DÓRA Mobil: +30/6987/307424"

Előzmény: syssy48 (857)
syssy48 Creative Commons License 2016.08.20 0 0 857

Utólag a szobakérdést már nem lehet megoldani, ha minden szoba foglalt. Valaki írta, hogy Dórinak kell szólni, az ottani idegenvezetőnek, még az utazás előtt. Valahol láttam a telefonszámát, talán a Hellasz.hu-n.

Ma hová mentek?

Előzmény: Dénes1234 (856)
Dénes1234 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 856

Sziasztok! 

Sajnos nem oldották meg a szobakérdést.... Tehát ha valakinek nem tetszik hogy födszinti akkor mondenképpen még most érdeklődjön az utazási irodánál! A melegvíz megjött! 

Katta26 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 855

Jó pihenést nektek! Majd kérünk beszámolót ha visszatértetek! :)

Előzmény: Dénes1234 (852)
syssy48 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 854

Jó pihenést, sok látnivalót! Melegvíz biztosan lesz, nálunk egyszer sem fordult elő, pedig teljesen különböző időszakokban zuhanyoztunk, naponta többször is. Ez csak valami átmeneti zűr lehet.

BekeToni Creative Commons License 2016.08.19 0 0 853

Majd ha a nap felmelegíti… 

Dénes1234 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 852

Jóreggelt Mindenkinek!

Üdvözöllek benneteket Karphatosról az első reggelünkön! Mi a Minosban lakunk. Csodaszép az idő, a szél csak a reptéren volt nagy tegnap este. A szállásról annyit, hogy voltak társaink akik a földszinti szobákat kapták ahonnan sajnos semmilyen kilátás nincsen... csak az udvaron a tavernát látni.... (Gyorsan hívták az idegenvezetőt és ma kapnak egy új szobát talán az első emeleten...) Érdemes utánakérdezni az irodában hogy hogyan lehet ezt még otthonról intézni.... A mi második emeleti szobánk remek, tiszta, gyönyörű a kilátás! Egy baj van ami azért elég gáz, hogy nincsen melegvíz... Ezt tegnap este jeleztem, akkor azt mondták , hogy elfogyott, de majd reggel lesz...( szállodában ilyen nem szokott történni...) de sajnos most reggel sincsen.... Ja még annyi, hogy amikor késő este megérkeztünk vacsorázni tudtunk csak nem a teljes repertoárból de így is finom volt! 

Dénes1234 Creative Commons License 2016.08.18 0 0 851

Sziasztok!

Eljött a nap! Ma délután indulunk ! Köszi a sok tapasztalatot amiket írtatok! Innen a fórumról úgy látszik senkivel nem utazunk együtt... De azoknak akik utánunk mennek szép nyaralást kívánunk! üdv Brigi és Dénes!

Krepuska Creative Commons License 2016.08.17 0 0 850

Ok, értem, hogy üzleti okokból adnak "B" jogsira motort kölcsön, de másutt is olvastam, hogy egy baleset esetén (ne történjen ilyen) hivatalosan, az ottani szabályok szerint jogosítvány nélküli vezetésnek minősül, minden következményével együtt. Ezért kérdeztem a 2 személyes motort, mert nekem van rá jogsim, a feleségem meg kapaszkodik..:-)

Előzmény: Lénárt Beáta Tóth Sándor (849)
Lénárt Beáta Tóth Sándor Creative Commons License 2016.08.17 0 0 849

Biztos, így van ahogy az IBUSZ-tól kaptál információt a motor bérlésről. Én csak arra a kérdésre adtam választ, hogy adnak-e valahol B-s jogsira 50cm3 nagyobb motort.

Amúgy meg mindenkinek felnőtt emberként el kell tudni dönteni, hogy akar-e motort bérelni vagy nem, persze annak függvényében is, hogy, mennyire gyakorlott motoros. Az biztos, hogy nem itt kell neki kezdeni motorozni "tanulni".

Előzmény: Krepuska (845)
Krepuska Creative Commons License 2016.08.16 0 0 848

Ezek azok a videók, amit kölcsönzés előtt a feleségemnek nem szabad látni!  :-)

Kétszemélyes robogók szoktak lenni?

syssy48 Creative Commons License 2016.08.16 0 0 847

Ez igaz, bementünk az egyikhez, nem sokáig jutottunk el, mert egy kőomlás elzárta félig az utat, de talán egyébként sem mentünk volna tovább. Lehet a kisautó bírta volna, csak én nem:DDDDD

Mennyivel szebb így megnézni, így legalább látom a tájat is, nemcsak a zabszemre vigyázok:DDD

Előzmény: BekeToni (846)
BekeToni Creative Commons License 2016.08.16 0 0 846

A kisautó tényleg elmegy minden aszfaltúton, esetleg jó minőségű (kőzúzalékos) földúton, (pl. a déli strandok mindegyikéhez) de nem lehet eljutni vele mindenhová! (pl. a Lefkos fölötti strandokhoz nem igazán)

Emelkedőn, 1200ccm alatt, kicsit alá kell színezni a gázpedállal, különben nem megy. Na, ilyenkor szokott kicsit kaparni, megforogni valamelyik elsőkerék… keskeny úton és kanyarban kellemetlen.

Terepre merészkedni csak megfontoltan tessenek!

Itt van néhány kedvcsináló,

https://www.youtube.com/watch?v=BqH5iIXgeCA

https://www.youtube.com/watch?v=7pSCURHdd0A

https://www.youtube.com/watch?v=rWi47tZoo8A

https://www.youtube.com/watch?v=RG7qd_tS_0I

A nyugati part mellett haladó műút sem veszélytelen. Nem viccből kerültek oda a halálfejek.

Krepuska Creative Commons License 2016.08.16 0 0 845

Pár napja kaptam meg az IBUSZ-tól egyebek mellett az utastájékoztatót, abban ez áll:

"Felhívjuk a figyelmet, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotor kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotor kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól"

Előzmény: Lénárt Beáta Tóth Sándor (844)
Lénárt Beáta Tóth Sándor Creative Commons License 2016.08.16 0 0 844

B kategóriás jogosítványra is adtak Pigadiában a főút/kikötőhöz vezető út kereszteződésénél lévő autó/motor kölcsönzőben 50cm3-nél nagyobb motort.

De senkinek se ajánlom, hogy Olymphosra motorral menjen el, az messze van valóban. Amúgy motorral is lehet közlekedni biztonságosan, nincs nagy forgalom sehol. A szerpentineken pedig vigyázva lassan kell menni és nem lesz baj.

Róza233 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 843

ohhh, ez mondjuk igaz, h hányszor kellett felfelé "visszatolatni"... morgott is a Férjuram rendesen...

syssy48 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 842

Nem, a kisebbekkel sem kaparsz el:) mindenhová eljutsz vele, minden erőlködés nélkül. Nem az autókkal volt a baj, hanem az autósokkal. A legtöbbje, ilyen helyen, ahol szükség lenne az előzékenységre, mert úgy gyorsabb és egyszerűbb, nekem van előnyöm kiáltással képes lenne egy meredeken lefelé haladót felfelé tolatással meghátrálásra kényszeríteni, míg ő kb 3 m-t visszagurulva elengedhetné az egész sort. De hát nagy az isten állatkertje.

Mi bejártuk az egész szigetet, mentünk mellékutakon is, soha sem volt semmi baj, legfeljebb óvatosabban kell menni.

És tökéletesen igazat adok, motorral tényleg csak az menjen, aki "becsukott szemmel is" biztonsággal és nagy rutinnal el tud menni bárhová. A korfus robogózás (esések) kényelmes gyalogtrapp, itt bizony meredek és kanyargós keskeny szakaszok vannak főleg, csak a nyugati part az egyenesebb, de az sem sík.

Előzmény: Róza233 (841)
Róza233 Creative Commons License 2016.08.13 0 0 841

Amúgy a  "friendly prices" kölcsönzős helyen 95 Euróért kaptunk egy 1200-as autót Hyundai autót 3 napra. Bár azt mondták azért mert a legkisebb kategóriásból (amit először kértünk-és 72Euró lett volna 3 napra :) ) pont nem volt. De örültünk is, h így alakult, mert jártunk pár földutas meredekesebb strandra vezető szakaszon, ahol azt hiszem a "kisebbel" elkapartunk volna rendesen...

Krepuska Creative Commons License 2016.08.12 0 0 840

"Egyébként jön még valaki a szeptember 1-ei turnussal? :)"

Igen, 1.-től 8.-ig Minos..:-)

Előzmény: Katta26 (835)
Krepuska Creative Commons License 2016.08.12 0 0 839

Köszi, jegyzem a sok hasznos dolgot! :-)

Előzmény: sheenkoonee (836)
Krepuska Creative Commons License 2016.08.12 0 0 838

Szia, köszi az infókat! :-)

Előzmény: sheenkoonee (834)
Katta26 Creative Commons License 2016.08.11 0 0 837

Nagyon szépen köszönöm!! :)

Előzmény: sheenkoonee (836)
sheenkoonee Creative Commons License 2016.08.11 0 0 836

Szia Katta26!

Nyilván autót többen akarnak bérelni,ez azért lehet így(talán kényelmesebbnek tartják,ami igaz is lehet,de hogy a motor ilyen helyeken sokszor praktikusabb az biztos.)A motorbérlésről:(a tévhitek eloszlatása végett)Karpathoson B kategóriás jogosítványra a motorkölcsönzők egységesen:NEM adnak ki 50ccm-nél nagyobb robogót.Én is próbálkoztam vele először itthonról interneten keresztül,-elhajtottak.Gondoltam sebaj majd odakint megdumálom.Nem jött össze.A kölcsönzős ürge akitől végül is több másik próbálkozás után béreltem,már eleve úgy kezdte:(még meg sem mondtam neki hogy milyen scootert szeretnék)no itt aztán nem fogok 50ccm nél nagyobb motort kapni B kategóriára.Azóta a terepviszonyokat már ismerve hajlok rá hogy igazuk van.Itt még a kis motorral is nagyot lehet esni,a naggyal esetleg még nagyobbat(más szigeteken Kos,Korfu,Rhodos) ez soha nem volt probléma.80ccm-est minden további nélkül többször is béreltem,de előfordult hogy a 125-öst is odaadták.Viszont az (karpathoshoz képest) smafu.Itt viszont....

Komolyan mondom hogy csak az béreljen itt motort aki szeret és TUD!!!!!is motorozni.A más szigeteken bevált"Én már párszor ültem motoron,megy ez nekem"hozzáállás bizony itt nem elég -akár az életébe is kerülhet!Én nagyjából negyven éve motorozok kismotor,hobbycross,robogó szinten de ez a sziget a millió szerpentinjeivel,rendkívűl szűk hajtűkanyarjaival,beláthatatlan,és szeszélyes útjaival,komoly szintkülönbségeivel és meglepetésszerű kisebb nagyobb kőomlásaival a végletekig próbára tette minden motorózós tudásomat.Én nagyon szeretek motorozni,élvezem,de néha esténként mikor hazaértünk komolyan mondom örültem hogy leszállhatok róla.No ennyit a negatívumokról.

A fórumokon tapasztalható egy általános vélekedés hogy Karpathos 50ccm-es robogóval nem bejárható(mert hogy az gyenge)

No ezt most én megcáfolnám.Más márkákról  nem tudok nyilatkozni,de az 50ccm-es Piaggio Typhoon tökéletesen alkalmasnak

bizonyult erőnlétileg a sziget bejárására.(Pedig már nem volt egy fiatal jószág)Gyakorlatilag nem volt olyan hogy nem vitt volna fel minket(kettőnket!!)oda ahova akartuk.

Igaz hogy nem vagyunk túl nehezek,együtt kb:130 kiló.Mint ahogy előzőleg írtam a motornak nem a teljesítményével,hanem a

benzintankjának a "teljesítményével" van a gond:4.7L!!! A Pigadia-Olimpos-Diafani és vissza útvonalat például csak úgy sikerült

teljesíteni hogy az előző napokban hazafelé más útvonalakon már a hideglelős frász kerülgetett,hogy tolni kell a motort hazafelé.Persze mert addig húztam neki ahol lehetett,haladjunk!

4-5 km-re Pigadiatol belenéztem a tartályba és kb.egy maréknyi benzin lötyögött benne.ezután emelkedőn motor,leejtőn motor leáll,gurul.Az említett útvonalat ezek után már megváltozott vezetési stílussal sikerül abszolválni.Általában síkterepen és enyhébb emelkedőn:1/3-ad gáz,Sebesség kb.20-30 km/h,ha kell1/2,Ha nagyon nagyon kell3/4-ed,teljes gáz csak abban a kivételes esetben ha már másképp nem megy,lehetőleg nagyon rövid ideig.Elismerem hogy ez így túl macerás és lassú.No ezért fogok  az idén egy kimosott

2L-es motorolajos kannát magammal vinni,póttanknak.Ha adnak bele benzint a kúton:jó,ha nem:akkor majd átszívom egy kis darab szilikoncsővel és újratankolunk.Az a plusz 2L pont elég lesz arra hogy nyugodtan motorozhassunk,nem fenyeget a kiszáradás veszélye.Kérdezhetitek: ha ilyen macerás a motorozás akkor miért nem autót bérlünk?Azért mert az autózást ezeken az utakon még sokkal macerásabbnak tartom.Én a fürge robogóval lazán kikerültem azt a nem belátható kőomlást ami a mögöttem jövő autónak

leamortizálta az alját.Rengeteg olyan rendkívül szűk hajtűkanyar van ahol én elférek a szembejövő autó,teherautó,busz mellett

de a másik autó már nem.Valakinek vissza kéne tolatni,de már mögöttük is ott állnak stb...Nem akarok  senkit rábeszélni a motorozásra,csak azt mondom amit én jónak találtam magunknak.Kinek a pap kinek a paplan.Mindenki döntse el hogy mennyire akar és TUD ilyen körülmények között motorozni!

A robogót  a Gatoulis-nál béreltük naponta 15 euroért .Kiszámolta 14napra 210euro,majd áthúzta és odaírta:185 euro mivel két hétre béreltük.

Csupán tájékoztatásul:http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

és innen kiollózva:"Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól."

-Egyébként:igen

Jó nyaralást!

Előzmény: Katta26 (835)
Katta26 Creative Commons License 2016.08.10 0 0 835

Szia sheenkoonee!

Olvasgattam már itt is bőven visszafele és a Hellasz-os fórumon is, de úgy tapasztalom az autó bérlésről több infó van. Mi idén először megyünk a szigetre és a költséghatékonyság szempontjából mi is úgy tervezzük, hogy motort bérelnénk. B- kategóriás jogsira milyen motorokat adnak? Robogó 125 köbcinti-ig belefér még? Motorral (robogó) nyugodtan be lehet járni a szigetet gondolok itt a főúton kívüli utak állapotára? Bírja az emelkedőket? 

Előre is köszönöm a segítséget! :)

Egyébként jön még valaki a szeptember 1-ei turnussal? :)

Előzmény: sheenkoonee (834)
sheenkoonee Creative Commons License 2016.08.10 0 0 834

Szia Krepuska!

Mi tavaly csak motort béreltünk,az autóról nem tudok nyilatkozni.

Benzin kút(ahogyKri78 is írta) tavaly összesen három volt a szigeten,az is mind a főváros szélén.(A negyedik az jó alaposan be volt zárva.)

Viszont benzin az előfordult hogy egyikben sem volt,az egész szigeten elfogyott,majd másnap jött az EKO-hajó,sorba álltak a

tartálykocsik,azután megint volt mindenhol.Ez hogy csak a fővárosban van kút,nyilván  a robogósokat érinti jobban,de azokat nagyon,általában 4-5L-es a tankjuk.Ha messzebbre kell menni (Olimpos,diafani...stb)bizony nagyon megfontoltan kell motorozni,

finoman bánni a gázzal mert elfogy a benzin.Tavaly többször is jöttünk úgy haza hogy Pigadia-tól pár km-re már csak egy két deci benzin lötyögött a tartályban.Az idén viszek egy két literes műanyag  motorolajos flakont kimosva póttartálynak,az belefér a tárolóba.

Ami a közbiztonságot illeti,az olyan mint általában a kisebb Görög szigeteken.A Görögök nem lopnak.(Legfeljebb a turisták egymástól)

A görögök a legmenőbb autót is otthagyják az út közepén járó motorral tárva nyitva,ők meg valamelyik tavernában kávéznak.Ilyet sokszor lehet látni.Házak,lakások ajtajai sokszor tárva nyitva.Szerintem nyugodtan ott hagyhatsz autót,motort bárhol ahol nincs útban,senki nem fogja elvinni.Amúgy sem tudná kivinni a szigetről.(Nem engedik fel a kompra a kölcsönzős járműveket,írásos engedély nélkül)

Jó nyaralást!

Előzmény: Krepuska (825)
Krepuska Creative Commons License 2016.08.09 0 0 833

Köszi!

Előzmény: kri78 (828)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!