Keresés

Részletes keresés

ulrika Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7631
Épp voltam Ouluban egy pár napot a családomnál. :)
300-400 euró a lakásért átlagos ár, a diákszállásokon, de ez inkább olcsónak számít, vagyis ennél olcsóbban nem találtok. Sok helyen, azért valszeg Ouluban is, nemzetközi diákokat egy helyre helyezik el. Otokylä jó hely sztem.
Én múlt héten úgy repültem, hogy Bp-Hki Malévval, ami este 11-kor szállt le (késett), ott aludtam a reptéren és reggel 7-kor repültem tovább Ouluba Blue1-nal. Nem a legkényelmesebb megoldás, de a legolcsóbb, mert nekem csak odajegy kellett Ouluba. 49 euróba került, ami olcsóbb, mint busz, ami 86 euróba kerül Hki-Oulu teljes áron, és kb 9 órás az út (www.matkahuolto.fi). Vonattal 63 euró, de akkor be kell menni Helsinkibe (buszra a reptéren lehet fölszállni, 1.30-kór indul, igen, éjjel) és gondolom csak reggel indul a vonat (www.vr.fi)
Természetesen lehet repülni Bp-Hki-Oulu és vissza, ez kényelmesebb.
Kaját ne vigyétek, sztem. Drága ország Finnország, az tény, de ott a Lidl stb.
Telefonhoz prepaid kártya teljesen jó, csak kártyaüggetlen telcsi kell. Ha az nincs, kint tudtok venni használtat akár 20-30 euróért. Fél évre biztos megfelel.
Diákkedvezményt csak ott tanuló diákok kaphatnak, finn diákigazolvánnyal. Eddig legalább azok a finnek, akik külföldön tanulnak, kaphattak finn diákigazolványt buszra meg vonatra (nemzetközi plusz külföldi diákigazolvány kellett hozzá) de az nemrég megszűnt. Azért gondolom, külföldieknek sem adnak már kedvezményt, csak ha valaki nagyon kedves valahol ;) (ezeket az igazolványokat legalábbis pár éve, manuálisan, kézzel allították ki, és nincs nyílvántartás stb, csak sorszám, ami alapján lehet ellenőrizni, hogy nem hamis)
Meleg ruház kint vegyétek meg (erről volt már itt szó egy párszor) és készüljetek arra, hogy Ouluban kicsit sötét lesz év vége felé... Vagyis, sok kellemes programot kell szervezni, és el kell felejteni a sötétséget :))
Sok sikert!!
Előzmény: R+T (7625)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7630
A PSOAS -weboldaljan van az Asuntopörssi nevu szolgaltatas, ott is lehet keresni berlakast. Vuokrataan-cim (kiado?) alatt van par hirdetes (finnul persze) amely esetleg jo nektek. A diakok ott hirdetnek.
http://www.psoas.fi/hakeminen/asuntoporssi/
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7629
A PSOAS-nak van CampusBaana nevu internet-szolgaltatasa, bekötesi dij 25 euro es aztan ingyenes a net (5/3 Mb/s). A gyorsabb csomaggal (10/10), a bekötesi dij 25 euro + 10 euro havidij.

Ha a PSOAS-tol kaptok szallast, ezt mindenkeppen ajanlom. A legegyszeruebb megoldas, biztos egyik legolcsobb is (na nem neztem milyen lakasai vannak es mennyi a haviberek).
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7628
300-400 €/ho Ouluban szerintem ok, bar nem ismerem Oulut en se. Attol is fugg milyen szallasrol van szo.
Előzmény: RogerWilco (7626)
zinaida Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7627

Diák igazolvány: Nem nagyon fogadnak el nemzetközi diákigazolványt, főleg nem buszra illetve vonatra ! Aki nem Finnországba tanul nincs finn diákigazolványa az nem kap kedvezményt. Az egyetlen ahol nekem elfogadták (ott viszont nem is kértek nemzetközi diákot a sima magyart is elfogadták), az a hajó volt Tallinnba.

Nem mindig a vonat a legolcsobb ha kifogsz egy kedvezményes repjegyet.

www.blue1.com www.finnair.com Meg alapból szerintem a busz kicsit olcsóbb (bár Ouluba elbuszozni..)

Az élelmiszer drága de nem tudom, hogy érdemes-e hozni, gondolom 4 hónapra elég sok cucc kell ha még kaját is hoztok... Iskolában van menza az olcsó (sőt valahol ingyenes ).

Regisztráció: hivatalosan: tovább maradsz az országban mint 3 hónap tehát kell. Ha nem csinálod meg sem fogja senki észrevenni, de én ajánlom mert pl. ha akarsz internet szerződést kötni kérhetik a személyi számodat (a tv szerződéshez nekünk kérték, nem emlékszem, hogy a netnél is), illetve nálunk a suliban Kela kártyára kapjuk a kaját amit csak akkor kaphatsz ha regisztrálsz rendőrségen. (plusz könyvtár, orvos stb.. miatt is jó ha elintézed).

Van sim kártya ha jól emlékszem olyan 8 euro (kolombus), Kioskiban lehet venni,  viszonyalg olcson lehet telefonálni nekem elég sokáig kitart a 20 euros feltöltőkártya (igaz nem telefonálok sokat külföldre).

RogerWilco Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7626
300-400 eur/hó - Oulut nem ismerem, de úgy tudom drága. Helsinkiben ez viszonyleg olcsónak számít.

Vonat - kifoghatsz olcsó repülőt is, kismillió járat megy, 2 vagy 3 légitársaság is. BUD-HEL-OUL valszeg a Finnairrel a legegyszerübb, mindenképpen átszállással.

SIM - T-mobile nincs, van millió helyi szolgáltató, prepaid kártyával (is). DNA és a Kolumbus szokott olcsó lenni.

Kaja - 4 hónapig sóletkonzerven akartok élni? :-((
R+T Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7625
Sziasztok!

Szeptembertől Január 1-ig leszünk Ouluban a Párommal. Sajnos hiába próbálkozunk

szállásunk még nincsen. Arra gondoltunk, hogy ha valakikhez társulnánk, vagy ők

hozzánk, úgy olcsóbb lenne a szállás. Várjuk a lakótársak jelentkezését, de minél

előbb mert sajnos sürget az idő! fefonia@gmail.com vagy laszlo.titusz@gmail.com

Azt is megköszönnék ha valaki tudna az Otokyla és a PSOAS-on kívül másik szállással

kapcsolatos weboldalcímet küldeni. Továbbá érdekelne minket véleményetek, hogy

szerintetek mi (a két szegény diák) 4 hónapra mennyi élelmiszert vigyünk magával,

mert azt hallottuk nagyon drága kinnt az élelmiszer? Ez igaz?

Ma hallottunk ezt a rendőrségen való regisztrációt, ez annak is kell aki nem akar

Finnországban munkát vállalni?

Internetezni is szeretnénk odakinnt (PC-t is viszünk) csak azt nem tudjuk milyen

szolgáltatóhoz forduljunk? Vki tud adni webcímet, hogy ő melyiknél netezik?

Úgy gondoljuk, hogy majd veszünk kinnt SIM kártyát is, ott is van T-mobile vagy

más? neve?

300-400 euró között akarnak nekünk szállást biztosítani, na ehhez mit szóltok? Van

aki tud olcsóbban? ha van akkor írjon lécci. (fefonia@gmail.com) Az is írjon

mindenképpen aki Ouluba megy, meg az is aki nem oda.

Másik gondunk, hogy mivel diákok vagyunk szeretnénk diákkedvezményt

Finnországban. Csak én járok majd finn suliba.

Aki diák, de nem finn iskolában tanul, az diáknak számít Finnországban is és illetik őt

az ottani diákkedvezmények? Van diákoknak kedvezményes busz bérlet?

Helsinkiből átmenni Ouluba ugye vonattal a legolcsóbb igaz? Van olyan

repülőgépjárat ami Bp-ről indul leszáll Helsinkibe de utána továbbrepül Ouluba?

Melyik repülőtársaságot ajánljátok?

Válaszaitokat előre is köszönjük! És várjuk emaileiteket! Nem csak LEENDŐ

LAKÓTÁRSAKÉT!!!!!Mindenkinek minden jót!

amúgy Creative Commons License 2008.07.13 0 0 7624
sziasztok, eladó néhány bútorunk. a matracot és a nagyobb asztalokat házhoz visszük Helsinki-Espoo vonzáskörében. fotót tudok küldeni. és meg is lehet nézni/próbálni.

- 60x140cm fehér íróasztal (műanyag&farost)- 8 euro
- 1 db fehér IKEA műanyag szék- 3 euró
- 2 db IKEA karosszék - 10 euro/2 db (kicsit koszos a huzat, de csak 1 helyen)
- 80x100cm fehér régi ebédlő faasztal (természetesen bármilyen színűre le lehet festeni)- 20 euro
- 50x60x90 cm IKEA sötétbarna dohányzóasztal kis polccal -10euro
- IKEA Sultan matrac 140x200cm, szeptemberben vettuk, kb 2 hónapot nem voltunk, tehat kb 8 hónapot hasznaltuk, egy ici-pici helyen kávés lett - 80euro
-tavasszal vásárolt digiboxi -40 euro

köszönjük!
amúgy Creative Commons License 2008.07.07 0 0 7623
Hahó mindenki!!!! Holnap este 7-től Helsinkiben, az Mbarban (mannerheimintie 22-24) Unkarilainen Tiistai, azaz magyar kedd!!!!!! Aki nem hallott még erről a szerveződésről annak röviden: kéthetente keddenként magyarok, finnek, vagy végülis akármilyen nemzet fiai és lányai összeülünk, eszünk-iszunk, beszélgetünk. akinek van kedve csatlakozni, az tegye meg! ne várjatok még két hetet!!!:)GYERTEK!
pertsi Creative Commons License 2008.07.02 0 0 7622
ez mar millioszor ki lett targyalva:)

pl:
www.vikingline.fi
www.tallinksilja.com
www.njl.fi
www.eckeroline.fi
Előzmény: unkarilainen nainen (7621)
unkarilainen nainen Creative Commons License 2008.07.01 0 0 7621

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Júliusban autóval szeretnénk Finnországba menni. Kérdésem az lenne, hogy  hol tudok olcsó kompjegyet foglalni / autó+lakókocsi+3fő/?

Köszi

tiszapart08 Creative Commons License 2008.06.29 0 0 7620
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, főleg azoktól, akik jelenleg is Finnországban vannak.

Szóval: Finn nyelvű svéd tankönyvet keresek.

Nem tudom, érthető voltam-e, szóval olyan nyelvkönyvet keresek, amely finn nyelven íródott (finnül vannak a magyarázatok, a könyv "alapnyelve" finn), de svédül lehet belőle megtanulni.

A magyarázat az, hogy finnül tudok, és szeretnék most svédül is megtanulni. És nagyon jó lenne, ha a könyv finn lenne, mert akkor közben a finnt is tudnám gyakorolni.

Aki kinn él Finnországban, biztos találkozott már svéd tankönyvvel, és tud nekem abban segíteni, hogy melyik a jó/legjobb.

Nagyon köszönöm a segítséget!!

Kérem, aki tud segíteni, ide írjon: info@finnoktatas.hu
RadiX Creative Commons License 2008.06.26 0 0 7619
akkor mindenképpen kellenek a bélelt cuccok, meg nadrág alá aláöltözet, meg a bélelt Pomarfin cipő is :)
Előzmény: sd87 (7617)
sd87 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 7618
egy kis nyelvi segítségre lenne szükségem...finn nyelven kaptunk a szállásfoglalásunkkal kapcsolatos 2 nyomtatványt. Nem tudna nekem segíteni vmelyikőtök?elküldeném emailben, amit nem értettünk:D előre is köszii
sd87 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 7617
seinajokiba megyünk.az olyan középtáv ebből a szempontból,nem?sztem a téli ruhavásárlás mindenképpen kinntre marad, itthon nyár közepén elég nehéz:D
seci Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7616
Meg valami. Nem mindegy, hogy Helsinkibe megy, vagy Ouluba vagy Rovaniemibe.
Helsinki/Turku kornyeke sokkal melegebb, az a 5-600 km nagyon sokat szamit!
Persze lehet barmi ott is, en Saloban laktam, es volt olyan novemberi nap, hogy -15C-rol indultunk es +10C-zel vegzodott, de februarban volt -25 is. Teli ruhat ott kell venni, ok tudjak, hogy mi kell!
-seci
Előzmény: sd87 (7614)
RadiX Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7615
több réteg kell, hogy tudd variálni az öltözékedet. termopulcsi, kivehető termobetétes páraáteresztő kabát, bélelt sapka, bélelt kesztyű mindenképpen jól jön, bár december még nem annyira hideg, mint a január-február.
Előzmény: sd87 (7614)
sd87 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7614
hááááát, ez elég tág így:D de köszi...:)
Előzmény: seci (7612)
pertsi Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7613
megforditom a kerdest: szerinted mire menne a diplomajaval Magyarorszagon egy finn, aki magyar szakon vegzett?
Előzmény: fimyke (7609)
seci Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7612

Szerintem teli cuccot vegyel majd kinn, viszonylag olcso es jo minosegu.

Decemberben mar barmi lehet, -20C is, de eppen +10C is.

Augusztusban detto, +30C es +5C kozott :)

-seci

Előzmény: sd87 (7610)
seci Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7611

Sok evvel ezelotti tapasztalatom alapjan Finnorszagban majd mindenki beszel angolul. Finn tolmacsra ezert meglehetoseg ritkan van szukseg: nevezetesen ha a partner nem tud angolul, ami ma mar talan Magyarorszagon is ritka.

Szoval maga a nyelv ismerete nem sokat er. Raadasul gondolom mar eleg telitett ez a piac, jo sok magyar el kint akinek a "csatolmanya" megtanult olyan szinten finnul, hogy eltolmacsol, ha muszaj (vagy keresetkiegesziteskent)

Persze ha egy termelouzembe akarsz menni dolgozni, akkor erdemes finnul tudni, de hat ugye nem azert tanulsz bolcseszkaron 5 evet, hogy utana anyanyelvi szinten tudd becsomagolni a hampurilainent :)

-seci

Előzmény: fimyke (7609)
sd87 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 7610
sziasztok!

a segítségeteket kérem...augusztus végén indulunk neki a nagy Finnországnak, és közel 4hónapot fogunk kinnt tölteni. erre az időszakra kb milyen ruhatárral készüljön az ember, mire lehet számítani? szept-dec-ig?
majd még lesznek okos kérdéseim, de egyenlőre ennyi!Köszii
fimyke Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7609
Jó...azt gondoltam..csak lenne kedvem ezt tanulni és hát ugye érdekelne h mire mennék vele..mondjuk magyarországon esetleg ha nem is finnországban...
RadiX Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7608
Hesburger?

De komolyan, milyen munkára gondolsz? Ha a diplomád arról szól, hogy (akármilyen jól is) beszélsz finnül, plusz oda-vissza tudod a Kalevalát (gy.k. ez itt irónia), akkor ne számíts arra, hogy a munkaadók egymás sarkát letaposva fognak törekedni érted.
Előzmény: fimyke (7607)
fimyke Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7607
Hmm..köszi. Jaj csak kicsit zavaros most minden:D szal magyarországi vagyok, középsuli után mennék finn szakra az eltére.és ha oda megyek akkor a diplomám atz ugye finnbööl lesz.és iigy milyen munkákra lehetek alkalmas ezt szeretném tudni...Hogy esetleg miylen cég v munkaadook keresnek finnül tudoo diplomásokat.
ulrika Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7606
Én is úgy értettem :)))
Előzmény: RogerWilco (7605)
RogerWilco Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7605
Nekem a közgáz a "normál" szak :-)))
Előzmény: ulrika (7604)
ulrika Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7604
Én leginkább valami "általános" gazdasági főiskolát ajánlanám. Az viszonylag sok mindenre jó, a jó nyelvtudás mellett. Tudom, sok a matek (és hasonló tárgy) de sztem megoldható.
Előzmény: RogerWilco (7603)
RogerWilco Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7603
Finn bölcsész diploma, jól értem? Ha most kezded az egyetemet, vegyél föl mellé egy "normális" szakot is, szvsz finn bölcsész itt van doszt.
Előzmény: fimyke (7602)
fimyke Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7602
hei! nah nehéz volt végre itt vagyok:) szeretném kérdezni tööletek hogy finn diplomával(finn szakra szeretnék menni Bpre) milyen lehetööségeim vannak?Finnországban hogyan tudnék érvényesülni? esetleg milyen munkára keresnek finn diplomásokat stb? légyszi iirjátok le ami tudtok.köszi:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!