Keresés

Részletes keresés

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2562

Nos, az öcsém még 1992-ben egy Budapest környéki légvédelmi rakétaegységnél szolgált. ( Tudod: név és pontos cím a szekesztőségben! :-)) Ő mondta el nekünk szűk családi körben, hogy milyen állapotok uralkodtak ott is. Elmesélte, hogy volt egy úgynevezett "ügyeletes" rakétaindító állvány. Már eleve, a 4-es indítón takarékosságból csak 2 db "éles" rakéta volt, de az is minek? Ugyanis az állvány oldalában volt egy csapóajtó, ahol korábban mindenféle gombok vagy kapcsolók, szóval elektronika volt. Igen volt, mert ezeket _kitépték_ belőle, és a helyén tartották a becsempészett piás üvegeket! Az indítóállás mellett közvetlenül ott volt a IV.-es őrtorony, tehát az ott őrségben lévők ittak a legtöbbször a dugi piából. Ergó, a IV.-es toronyba _kizárólag_ "öregkatonákat" osztottak be az őrparancsnokok. Állítólag a tiszteket kivéve (?) mindenki tudta az osztálynál, hogy az ügyeletes rakétaindító használhatatlan! No comment...

Akkor az öcséd egyszerűen hazudott.

Már bocsi, de ahol én szolgáltam, ott ez nem fordulhatott elő. Egyébként én voltam a kannibál szdpk, igaz nem ott.

A dd. vezetését ismerve ezt a szdp-t elevenen húzták volna fel az első lámpakaróra.

Úgyhogy ez rizsa.

A gépjárműveknél ott igen ott sajnos hazudtunk, de a lérak. technikánál senki nem mert ilyet hazudni.

Ugyanis ezért a harckészültség veszélyeztetése miatt lecsuktak volna mint a malacot.

Előzmény: Konvergencia (2561)
Konvergencia Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2561
"Amúgy kár a Néphadsereget a NAVY-hez hasonlítani, nem amerika megtámadására készült, hanem ausztriára, és olaszországra."

Ezt most egyáltalán nem értem! Itt most a nyitottságról, a saját katonáinkhoz való hozzáállásról volt szó, ebből a szempontból tök irreleváns, hogy kinek a megtámadására "készült". De ha már említetted, szerinted a fenti országok katonai vezetése szankcionálta azt az olasz lövészkatonát, vagy osztrák hegyivadászt, aki lefotóztatta magát vagy társait a szintén nem a High Tech kategóriába tartozó technika mellett?

"Akkor még volt kiképzés, lehet rabszolga munkának tekinteni, sajnos volt közte, de ez a lérakra nem volt olyan jellemző, mint a szárazföldiekre."

Nem a kiképzéshez tartozó feladatokra gondoltam a "rabszolgamunkánál", sőt nem is a krumplipucolásra, vagy a levelek elgereblyézésére ősszel, ez mondjuk belefér a laktanya fenntartásba. De ne mondjátok, hogy nem hallottatok még a tiszti lakótelepekre kirendelt sorkatonákról, "önkéntes" segítségről az ezredes úr anyósának költözésekor, sőt mezőgazdasági munkavégzés néhány tiszt privát hobby telkén, stb. Ami a csapatok közötti eltérést illeti, ebben igazad lehet, a legrondább történeteket a Lenti és Nagykanizsai laktanya volt sorkatonáitól lehet hallani.

"Most se kérdezem meg, hogy Antal bácsi(+), Orbán bácsi, vagy Gyurcsány bácsi mond igazat, nem az a dolgom."

Ez így teljesen rendben van, a hadsereg ne is politizáljon! Viszont a múlt rendszerben itt is volt különbség az egyes alakulatok között, volt ahol a politikai tiszt istenkirályként uralkodott, és a parancsnokok is rettegtek tőle, és volt, ahol le se szarták, hogy mit ugat.

"Így nyugodt a lelkiismeretem, remélem nem úgy annak a katonának, aki megpróbálta ellopni a délszláv válság alatt az indítóállvány egyik kábelét."

Nos, az öcsém még 1992-ben egy Budapest környéki légvédelmi rakétaegységnél szolgált. ( Tudod: név és pontos cím a szekesztőségben! :-)) Ő mondta el nekünk szűk családi körben, hogy milyen állapotok uralkodtak ott is. Elmesélte, hogy volt egy úgynevezett "ügyeletes" rakétaindító állvány. Már eleve, a 4-es indítón takarékosságból csak 2 db "éles" rakéta volt, de az is minek? Ugyanis az állvány oldalában volt egy csapóajtó, ahol korábban mindenféle gombok vagy kapcsolók, szóval elektronika volt. Igen volt, mert ezeket _kitépték_ belőle, és a helyén tartották a becsempészett piás üvegeket! Az indítóállás mellett közvetlenül ott volt a IV.-es őrtorony, tehát az ott őrségben lévők ittak a legtöbbször a dugi piából. Ergó, a IV.-es toronyba _kizárólag_ "öregkatonákat" osztottak be az őrparancsnokok. Állítólag a tiszteket kivéve (?) mindenki tudta az osztálynál, hogy az ügyeletes rakétaindító használhatatlan! No comment...
Előzmény: Blue_Sky_007 (2558)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2560

Köszi, ezt sokan nem érthetik.

Összemossák a pártállammal, meg az MSZMP-vel, meg a kitudja mivel.

Nekem, és a kollégáimnak nem ezt jelentette. Tettük a dolgunkat, jól-rosszul ki hogy tudta, de bármi leszedtem volna, ami nem a magyar égre való lett volna.

Ma már nem biztos, hogy itthon kell a magyar érdekeket védeni, ez is benne van, de ez már OFF topik.

Viszont itthon már nincs mivel védeni.

Előzmény: Hpasp (2559)
Hpasp Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2559

Lehet, hogy nehéz megérteni, de én csak a hazámat védtem minden eszközzel.

Valahol Budapest körül...

... akkor még volt mivel.

Mára csak a duma meg az okoskodás maradt.

Előzmény: Blue_Sky_007 (2558)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2558

Nem róható fel nekik tehát, ha védekeznek, ahogy csak tudnak...

Mi is ezt tettük. (hogy jól vagy sem ez nézőpont kérdése)

Ami a morált illeti, nem csodálom hogy említetted, azon volt is titkolnivaló bőven! Alkoholista, agyilag és szakmailag inproduktív, esetenként primitív és szadista hivatásos tisztek és tiszthelyettesek, ( tisztelet a kivételnek! ) kedvetlen, kiképzetlen, feleslegesen basztatott, és néha méltatlan rabszolgamunkára fogott sorállományúak, és általában rettenetesen lepusztult infrastrukturális körülmények, nyilvánvalóan hazug és demagóg politikai irányvonal. Minden együtt volt a remek morálhoz! :-(( Figyelem: a komplex rendszerről írtam, so don't take it personally...

Ez nem sokat változott, mármint a részeget kivéve, azok szerencsére eltüntek. Nem veszem, de Te se vedd annak a mondást (a legkártékonyabb állat a sorkatona). 6 általánossal azt feszegette nekem, hogy napi 2 üveg piros ablaktisztisztító nem káros, mert az apja 3-t ivott a seregben naponta és még se lett semmi baja (a gyerekét kivéve), ehez képest a heti kétszer holtrészeg örmi szinte megváltás volt.

Akkor még volt kiképzés, lehet rabszolga munkának tekinteni, sajnos volt közte, de ez a lérakra nem volt olyan jellemző, mint a szárazföldiekre.

Hát igen hányszor szóvátettem, hogy magda marinkónak szebb a cellája mint az én KATONÁIMNAK.

Ez nem a tisztek hibája volt.

Demagóg, hazug - az volt, de amíg a világ világ az is lesz, nem akarok filozofálgatni, nem az volt a dolgom, hanem hogy megvédjem a lakhelyemet, attól aki ide akar jönni. Most is ezt tenném.

Most se kérdezem meg, hogy Antal bácsi(+), Orbán bácsi, vagy Gyurcsány bácsi mond igazat, nem az a dolgom. Ha ezen flizofálgatnék, akkor gyorsan ki kellene rúgni engem, mert mi van ha azt kezdeném hinni, hogy egy másik ország igazabb célért jön majd ide (harckocsikkal, repülőkkel).

Hogy miért tettem? Nem a demagógia miatt, hanem mert hittem, hogy ezzel a hazámat szolgálom, mint ahogy most is hiszem. Vannak dolgok, amiknek nem biztos, hogy az értelmét kell keresni, azok érzelmileg működnek.

Hidd el, nekem sincs felvételem magamról, nem tudom mutogatni, de enélkül is szép emlékeim vannak.

Hiányoznak-e a képek? Igazából igenis meg nem is. Így nyugodt a lelkiismeretem, remélem nem úgy annak a katonának, aki megpróbálta ellopni a délszláv válság alatt az indítóállvány egyik kábelét

Lehet, hogy nehéz megérteni, de én csak a hazámat védtem minden eszközzel.

Előzmény: Konvergencia (2556)
Hpasp Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2557

Nem személy szerint téged akarlak bántani, hiszen gondolom, nem neked támadt ez a ragyogó ötleted, hanem nyilván az érvényben lévő felsőbb parancs kényszerített rá. De akkor is: nem éreztétek kib@szottul szánalmasnak ezt az egészet? :-((

Nyílván az a rendszer így működött.

Amúgy kár a Néphadsereget a NAVY-hez hasonlítani, nem amerika megtámadására készült, hanem ausztriára, és olaszországra.

Előzmény: Konvergencia (2552)
Konvergencia Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2556
"A kiképzettség, a morál, a frekvencia, ezek voltak a titkosak."

Akkor meg pláne nem érthető ez a "fotóelőhívási" eljárás! Mondjuk a képen Kovács János honvéd és Szabó Béla őrvezető állnak mosolyogva egy '60-as években kifejlesztett SA-2 indítóállás előtt, kezükben a '40-es években kifejlesztett AK klónnal. Ha esetleg sikerül kicsempészniük, akkor mi derül ki ebből egy ellenséges katonai hírszerző számára a frekvenciáról, vagy a kiképzettségről? :-0 Az ilyen fotóknak kizárólag a rajta szereplők számára lesz jelentősége, amikor pl. majd megmutatja az unokájának, hogy "látod, ez én voltam katonaként, aki meg itt vigyorog mellettem, az a Jani bátyád a szomszéd faluból, stb." Kicsit off topic ide, de sokszor elgondolkoztam rajta, hogy a sorkatonaság eltörlésével lesz egy apró változás az új nemzedékek életében: ha egy csapat férfiember több órát tölt egymással bármely ok miatt, ( hosszabb utazás vagy várakozás, esküvő, disznótor, érettségi találkozó, stb. ) akkor egy idő után _biztosan_ előkerülnek a katonatörténetek, amelyeknek a jó része persze nem igaz, vagy kiszínezett, de a társaság tagjai szívesen hallgatják, és később gyakran sajátjukként adják tovább. Az új generációknak tehát egy témával kevesebb jut majd...
Ami a morált illeti, nem csodálom hogy említetted, azon volt is titkolnivaló bőven! Alkoholista, agyilag és szakmailag inproduktív, esetenként primitív és szadista hivatásos tisztek és tiszthelyettesek, ( tisztelet a kivételnek! ) kedvetlen, kiképzetlen, feleslegesen basztatott, és néha méltatlan rabszolgamunkára fogott sorállományúak, és általában rettenetesen lepusztult infrastrukturális körülmények, nyilvánvalóan hazug és demagóg politikai irányvonal. Minden együtt volt a remek morálhoz! :-(( Figyelem: a komplex rendszerről írtam, so don't take it personally...
Ami az Echelon-t , Skyline-t meg a többi okosságot illeti, abban részben igazad van, de őszintén, szerinted melyik másik "demokratikus" ország tenne másként, ha anyagilag, katonailag, műszakilag, stb. szintén megtehetné? Azt gondolom nem vitatod, hogy Izraelt leszámítva ( és Nagy Britannia mellett ) az USA veszélyeztetettsége a legnagyobb a világon. Nem róható fel nekik tehát, ha védekeznek, ahogy csak tudnak...

Előzmény: Blue_Sky_007 (2555)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2555

Hozzá kell tennem, hogy nem a technika volt a titkos, azt tudtuk, hogy van a nagyvíz túloldalán is. A kiképzettség, a morál, a frekvencia, ezek voltak a titkosak.

Hogy szánalmas volt-e?

Most nem tennem fel az életemet egy katona kiképzettségére sem.

86-ban igen.

Ez a szánalmas.

Az amik meg nem érdekelnek, ne hasonlítsuk össze azt az országot a gulyáskommunizmussal, ahol hallgathattam a szabadeurópát, de a tengerentúlon az ECHELON ellenőrzi a csatolt fájljaimat a mai napig.

Ez a szánalmas szerintem.

Volt tüzér Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2554
Talán benne kellett volna élned, és akkor most nem lennél annyira felháborodva.
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2553
egyszerüen fogalmazva fényt kapott=kuka:(
Előzmény: Sgt. Elias (2551)
Konvergencia Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2552

Off:

Amikor a USS Ronald Reagan az első útja végén befutott San Diego kikötőjébe, a hajón álló tengerészek megállás nélkül fotózták egymást, a mind közelebb kerülő várost, a kikötőt, a parton várakozó ünneplő tömeget, később a hozzátartozóikat. Ez azért volt lehetséges, mert majdnem _mindnél_ volt digitális fényképezőgép, természetesen teljesen legálisan! Az első útra elkísérte őket egy filmes stáb, de már korábban, a hordozó építése alatt, még a szárazdokkban álló hajóról is jelentek meg fotók, a műszaki adatairól, fegyverzetéről, stb. pedig cikkek, információk. Mindezt teljesen szabadon, holott az USA legújabb, és egyben legmodernebb, ráadásul atommeghajtású repülőgép-hordozójáról van szó. Ez a nyitottság korábban is jellemző volt az USA fegyveres erőire, míg ezalatt a kis provinciális kelet-európai szarfészkekben a tisztek elkobozták a sorkatonák titokban készített, emléknek, családnak, a majdani gyerekeknek, unokáknak szánt fotóit, azzal a teljesen jogos indokkal, hogy a szar, 40 éves, részben amúgyis működésképtelen, és műholdrol már sokezerszer lefotózott orosz rakétatechnika, és annak diszlokációja ne jusson az IMPERIALISTÁK tudomására... 

Nem személy szerint téged akarlak bántani, hiszen gondolom, nem neked támadt ez a ragyogó ötleted, hanem nyilván az érvényben lévő felsőbb parancs kényszerített rá. De akkor is: nem éreztétek kib@szottul szánalmasnak ezt az egészet? :-((

On.     

Előzmény: Blue_Sky_007 (2549)
Sgt. Elias Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2551
Szerintem a film kivevését a gépből, sötétkamra nélkül... :-)
Előzmény: volt OG töltö (2550)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2550
mit értesz ezalat pontosan? Blue Sky 007 :)
Előzmény: Blue_Sky_007 (2549)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2549
Tudom, hogy nem leszek népszerű a hozzászólásommal, de a REZSIM idején sok ilyen filmet hívtam elő olyan POLAROID módra. :-D
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2548
nem volt az olyan rossz és veszélyes csak tudnikellet a játékszabályokat:) itt egy másik kép keszthely lérak 91-92.  ez meg pakony 94 nyár.:)
Előzmény: Volt tüzér (2547)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2547

Ajaj!

Bár szerencsére sose kerültem túl közel hozzá.

Előzmény: volt OG töltö (2546)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2546
Előzmény: volt OG töltö (2545)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2545
felteszek párképet bár a minöségük nem a legjobb mert a telcsimmel fotoztam a képeket,kinek ismerös a teknika?:)
Előzmény: Boltív (2544)
Boltív Creative Commons License 2006.01.25 0 0 2544
Igen, egyszer megégett egy srác lába. Rácsöppent az anyag és nem volt beöltözve. Hallottam más osztályoknál történt horrort ezzel kapcsolatban.De szinte mindíg a felelőtlenség volt a baleset oka. Pakonyon is a srác a haverjával ebédidőben ment kimosni a tömlőt, mert rohant volna haza. Ht. sem volt a közelben, mert kajált.
Előzmény: volt OG töltö (2543)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2543

Hát igen szinte mindenki félt az anyagtol,mi töltösök szinte ott éltünk Tibold fhgy-gyal ingáztunk a két töltö között,emlékszem mikor ebédidö volt és mentünk kajálni ahogy beléptünk az ebédlöbe szétrebentek mint a verebek ugyféltek tölünk mint a tüztöl.emlékszem 94-nyarán bekrepált az O töltö keringetö szivatyuja na az nem volt egyszerü kicserélni,be kellet mászni a töltökocsiba szétszerelni és kicserélni a csövekböl folyt az anyag mindent beboritott a sárgagöz a kesztyünk meg szinte a kezünkre égett ilyenkor gyorsan ki kocsibol és lemosni mert ha nem akkor szétmartavolna a kezünkett ja és ezt tettözte még 30-35 fok meleg jopárszor csak ugybirtuk csinálni hogy levetük a csukját(gázálarc)mert máshogy nem birtuk elviselni a höséget kb egyhétig csináltuk de megcsináltuk faszán.

Előzmény: Boltív (2542)
Boltív Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2542

Bizony, az Ernő...:)

Nagy haver volt.  Eszembe jutott, mennyire utáltam a két anyagot (O és G) szerencsére én nem kerültem velük kapcsolatba, de mikor HÁP ÜTI voltam, néha rájuk néztem. Undorító és ugyanakkor félelmetes volt, ahogy az O anyag nagy hőségben párolgott a tartály tetején levő nyílásokból. Persze ehhez kellet az is, hogy az ember tudja mire képes ez a trutyi. Leki "nindzsa" volt ennek nagy tudója.

Üdv. 

Előzmény: volt OG töltö (2541)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2541

Szia Boltiv! Ódor Ernö? fiatal hdgy-fhdgy -ok  hvb-sek v rt-sek van nekem egy kisokosom ott aránylag levan irva az összes pu-s,rt-s,hvb-s,tisztek neve és rendfokozata ugy aszem betudom öket azonositani.

Előzmény: Boltív (2540)
Boltív Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2540

Szia!

én 90-ben jöttem el pakonyról. Irányítórendszeres tiszteket ismerted? Ódor, Kendrella, Tóth...stb.

Üdv

Előzmény: volt OG töltö (2539)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2539
üdvözölek Boltiv. pontosabban mikkor jöttél el pakonyrol?    söt majdnem tsz-es lettem annyira bejött nekem a légvédelem,az a hangulat ami ott volt az egyszerüen nem volt foghato máshoz,egy más világ volt lérakosnak lenni a mai napig hiányzik az a társaság ezért is különösképp örülök ha földimmel találkozom remélem még sokkat fogunk itt találkozni!
Előzmény: Boltív (2537)
st_patrick Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2538

Üdv Mindenkinek!

Tavaly egyszer előhozakodtam a Dvina kínai utóéletével. Akkor azt hittem hogy már minden lehető koppintását kitárgyaltuk, erre most tessék:

És akkor még néhány témábavágó kép:

A forrás ahol vannak még érdekességek: http://www.irandefence.net/forumdisplay.php?f=20

stp

Boltív Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2537

Üdv néked!

No lám, milyen kicsi a világ. Koordinátás tiszt voltam pakonyon. De a dátumokból ítélve pont elkerültük egymást. A ht. és a sorállomány  normális viszonyáról leírtakat alá tudom támasztani. Nagyon jó hangulatú társaság volt. Igazán sajnáltam, hogy el kellett jönnöm. Persze, az osztály és a danndár jelenét tekintve ...talán nem is baj.

Gondolom te sem tartottad elviselhetetlennek itt a katonai szolgálatot.

Szia, és örülök, hogy még "nem halt ki" a pakonyi gárda.

Előzmény: volt OG töltö (2502)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2536

Tudod, mennyi finom kábel volt egy ilyen helyen? Amúgy teljesen zárt terület volt, tehát sem az egeret, sem a patkányt nem zavarta semmi, esetleg az a néhány hobbiból tartott kutya vagy macska.

Tizenegynéhány évet lenyomtam ilyen helyeken, de arra például nem emlékszem, hogy valaha is irtottak volna rágcsálókat. Annyira titkos volt minden, hogy az irtó személyzetet sem lehetett beengedni. Esetleg a készenléti épületekben volt kikészítve egy egy kis egérméreg, de hasznát sose láttam. Viszont a kábelek tényleg finomak voltak.

Előzmény: Szabadbatthyany Béla (2535)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2535

Jóestét kivánok a Topicolóknak!

A rágcsálómentesítés nem olyan nehéz dolog, mint gondolnád.
Bp. anno rágcsálómentes város volt, megvannak erre a célra a megfelelő vegyszerek.
A rágcsálómentesség fenntartása lehet ott nehéz, ahol mezőgazdasági terményt, takarmányt tárolnak nagy mennyiségben, mert az tápláléka és egyben lakhelye is a patkánynak, egérnek. Nem hiszem, hogy egy légvédelmi rakéta osztály ebből a szempontból különösen veszélyeztetettnek minősülne!

Üdv.:
Béci
Előzmény: Égensétáló Lukács (2526)
rali Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2534
Köszönöm az információt, ezt akár gondolhattam is volna...
Előzmény: **ven** (2533)
**ven** Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2533

A hidraulika stimmel. Viszont ezekben az indító állványokban egy darab áramfejlesztő masina nem volt. Volt viszont olyan erősítő forgógép - szervomotor páros, ami egészen alacsony fordulatszámon (1 o/sec alatt) is képes volt ugyanazt a nyomatékot produkálni, mint nagy fordulaton.

A felhasznált feszültségről: Az orosz mindenhová olyan erősáramú berendezést épített, ami az ő saját 3x220 V-os Δ kapcsolású hálózatukat kajálta. Ez a mi országos hálózatunknak sajnos egyáltalán nem felelt meg, így az üzemeltetéshez is kellett egy áramátalakító. Arról nem is beszélve, hogy a trafókat és forgógépeket az orosz 200 V 400 Hz-es energiáról üzemeltette, mert ahhoz a feszültséghez kisebb vas kellett mind a trafókba, mind a motorokba.

Magyarán. Amik etekben az eszközökben vanna, azok sajnos nem jók semmire, csak abba, amibe kitalálták.

Előzmény: rali (2530)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!