Légyszi, ha esetleg valaki ezek valamelyikére tudja a megfejtést, írjon:
- Tud valaki olyan zárt tágulási tartályt, ami esetleg szétszerelhető, cserélhető benne a membrán? Alakra, méretre olyan kellene, mint a kombikazánoké, nagy kerek, minél laposabb, és azért megvan 12-15 liter.
- vennék egy újabb vegyes vagy fagáz kazánt a régi orosz 25 kW-os helyett. Én csak annyit tudok, hogy jóóóó nagy ajtaja legyen - ezen kívül miről lehet még megállapítani, hogy jó vétel-e egy keveset használt kazán? Mit kell nézni vásárláskor? Mik az igazán jó (Mercedes-szintű) márkák kazánoknál? Pl. Atmos, Viadrus?
- kézi beálítású ferde szelep kellhet-e bárhova egy családi ház fűtésébe? Ha igen, hova és mi alapján kell méretet választani?
- kazán visszahűtőnél mik a beépítés konkrétabb feltételei: a kazán tetejétől milyen messze lehet (rögtön a kazán után, vagy megvan hogy melyik rendszerelemek előtt/mögött van a helye?), mi a minimum csőátmérő (mert gondolom áramszünet esetén is kell hogy legyen elegendő térfogatárama), hogy szokták a túlfolyót elvezetni (gondolom rézcső, van-e minimum távolság mielőtt becsatlakozik a pvc-csőbe)?
- A másik dolog, ami elviekben szintén egyszerű, mégis felvet pár kérdést, az a 2,5 bar-os biztonsági szelep:
* betehető-e több darab is, akár egy adott helyen egymás mellé 2? (adtak egy szatyorral, azért számolok vele ilyen nagyvonalúan) :D
* betehető-e egy adott rendszerbe, akár egymás mellé egy termikus elfolyóval?
* miből számolható ki az, hogy a rendszerbe 1/2"-os, vagy mondjuk 3/4"-os kell (akármelyik biztonsági cuccból)?
* Az a jelenség, hogy a kinyíló biztonsági szelep közvetlen közelében, nyomásesés hatására gőzzé váló és így befelé is táguló közeg durrantja szét a rendszert, az hogyan is kerülhető el? Pl. a 97 fokos, mondjuk 2,5 bar nyomású víz ha egyszer csak rést talál magának, ott pusztán a nyomás elvesztése miatt még nem kezd forrni, tehát mindegy milyen nyomáson csak végig 100 fok alatt maradjunk?
A te kazánod nem tud annyit, hogy az a nagy szivattyú max fokozaton ne tudná levenni róla a meleget..
Ezt úgy tudnám a legegyszerűbben elmagyarázni, hogy képzelj el egy tűzoltó szivattyút amire rákötsz egy kerti slagot..
A szivattyú szívná de az istenért sem tud annyit amennyit kéne..
Na jelen pillanatban ez a te rendszered! Egy nagy szivattyú és egy kicsi áteresztőképességű szelep. 😁
Az enyém ennek a fordítottja nagy áteresztőképességű szelep és kicsi szivattyú. 😁
A megoldás egy esbe 511-es szelep ennyi.
Az indoklásod a cserére pedig az legyen, hogy a szelep amit a szerelő berakott az csak MAXIMUM 30KW KAZÁNTELJESÍTMÉNYIG VAN! A tiéd pedig egy 40Kw-os kazán!
A neten keress rá és mutasd meg neki!
Szelep cseréje után nem fogja a huzatszabályzó elzárni a levegőt
Ha megkérlek kifejtenéd részletesebben azt amit korábban írtál?
"A meleg ág szabályozatlansága esetén a szivattyú csak cirkuláltatja a kazánban a tápvizet, ez túlmelegedést idézhet elő."
A csőszerelőnek is volt egy ilyen ötlete, hogy lehet az is javítana a helyzeten ha az ESBE szelepre menő meleg ágon szűkítene!
Csak nem értem ez min változtat! Ha kevesebb meleg víz áramlik át a szelepen, akkor ahhoz a szelep is kevesebb hideg vizet enged hozzá hogy a beállított 55 fok meglegyen. Vagy rosszul gondolom?
Az a gond, hogy amikor ma kicserélte a szivattyút és fűtöttünk, tényleg jobban melegedett a puffer, nem mondhatom hogy nem működik, csak maximum azt, hogy egy nagyobb szeleppel talán jobban is működhetne. De persze ezt én mint laikus megrendelő nem tudom szakmai indokokkal megmagyarázni. Hogyan bizonyítsam be hogy így ahogy összerakta nem jó? Műszaki ellenőröm sem hiszem hogy sokat ért a gépészethez és tényekkel meg tudná indokolni a hibát. Feleselgessen veszekedni meg egyik szakemberrel sem akarok, mert mégiscsak az ő szakmájuk amiben dolgoznak és ő sem úgy állt a dolgokhoz hogy le vagyok ejtve, jó lesz az úgy is, hanem hozott csereszivattyút hogy próbáljuk meg azzal hátha csak az a hiba.
Ha holnap egész napos fűtés után is fennáll a probléma akkor persze nem hagyom így, kijavíttatom akár mennyi munka is.
Igen, én is nézegettem, hogy talán a legkönnyebben kivitelezhető megoldás, ha a szivattyú a kazán mellé kerül át, és az ESBE ott marad a golyóscsap mellet. Egyetlen probléma ezzel, hogy a kazán melletti csőszakasz már hátrafelé lefelé lejt a kazán visszatérő csonkjának magasságára, és ha jól tudom a szivattyút mindenképp csak vízszintesen, meg persze függőlegesen szabad csak beépíteni.És ha így van akkor ott azt a szakaszt is át kell alakítani.
Először begyújtottunk a szerelővel és ő is látta hogy hiába nyitott ki a szelep és töltötte a puffert is, a kazán könnyedén felment 80-85 °C-ra és csak a huzatszabályzó fogta vissza. Aztán miután berakta az új szivattyút (Wilo Yonos PICO 25/1-6), max fordulatra állítva beállt olyan 80 °C körülire a kazán. 1-1,5 óra alatt szépen elkezdte felfűteni az 1000 l-es puffert és amikor már a közepén is volt 60 fokos víz elindítotok a radiátorokat is.
Sajnos ma tovább nem tudtam fűteni, mert még nincs meg az elektromos szabályzás a rendszerhez, mire eljövök a háztól ki kellett hogy hűljön annyira a kazán hogy ki tudjam kapcsolni a keringetőt. Majd holnap megpróbálom teljesen felfűteni.
Első ránézésre javult a helyzet az új szivattyúval, bár van egy olyan érzésem, hogy nagyon nem is akarná cserélni az ESBE szelepet, mert nagyon szét kellene szedni a csövezést ha nagyobbat kell beépíteni. A kazán és a puffer közti távolság nagyon ki van centizve, ha 2 cm-rel nagyobb az 511-es szelep akkor mindent újra kell ott építeni mert sajnos nincs bent olyan csőszakasz amin rövidíteni tudna.