Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
oké köszi a bisztatást , amit leirtál abban igazad van, tisztában voltunk a dolgokkal kapcsolatban, tudtuk mit vállaltunk, hát igen mesziröl jött ember azt mond amit akkar.Tudod ahogy olvasok ebben a topikban olyan egy kicsit mintha idöutazásban lenne részem és ujra 94-et irunk!:) hát ezért szeretem ezt a topikot!!ezt csak az értimeg aki volt katona és szerete azt a világot!! :))
Hol szerezted ezt a keszthelyi képet ? Érdekelne , ha lenne még több képed a keszthelyi helyőrségről vagy helyőrségből , ugyanis 94-95-ben ott voltam a javító században .
köszönöm a válaszokat! Igen az O-G anyag nem volt játék tisztában voltunk azzal hogy mit tud az anyag menyire veszélyes és mik a melékhatásai! O-anyag=savas maró hatása van, sárgásgözének a belégzése veszélyes mert szétmarja a légutakat és akár halálhoz is vezethet, semlegesitöje viz sok-sok viz. G-anyag=az idegrencert kárositja +tüdövizenyöt , tüdöemboliát okoszhat a börön keresztül is feltud szivodni semlegesitöje mosobenzin védöitalként kaptunk tejet,kefirt,tejfölt. Töltésnél mindig bevoltunk öltözve! folyt köv.
A Vegából mindent összehordott eza ... Van nála indító állvány, automata töltőkocsi, szállító töltőkocsi, és az összes gyakorló rakétát lenyúlta. A metszetet is. A kabinok java is ott van, a két K1 mindenesetre ki van állítva. Az egyik ráadásul felfelé van állítva, ami soha nem volt úgy. Mikor próbáltam elmagyarázni, az volt a válasz, hogy "olyan jól néz ki".
Volhov rakéta van, de arra nem emlékszem, hogy indítóállványon vagy TZM-en. Viszont az ö... befesttette terepszínűre. Volhov indítóállvány Mezőfalván már nincs, mind Kalocsára került. Bár egy még van az alakulótéren, de azt egyelőre nem akarják eladni. A kabinokat amikor láttam, akkor még nagyjából egyben voltak. És volt M2-es PV kabin és M3-as is.
A feltett képeid nem kaptak fényt! Ha fellelhetőek még a negatívok, akkor próbálj meg még egy sorzatot készíteni belőlük. Biztos élesebb képeket fogsz látni! A HT állományról, pedig vagy jót, vagy semmit! Üdv: egy "lokátortechnikus"
Nem haragszom, nem indulatoskodtam Veled, csak közöltem, hogy akkor ez volt az előírás, utána meg megpróbáltam a HT állomány szemszögéből egyfajta indokot is bemutatni (jól-rosszul).
Utána tényleg jött valaki, aki beletenyerelt egy kicsit a dolgokba.
Ja és nekem még van a pofanyitáshoz 4 évem.
A képek így utólag sok emléket hoznak fel.
Volt egy gyakorlat, mikor G töltés is volt, fenn álltam a prizmán mint szdpk, és ellenőriztem a folyamatot. A szél feltámadt, és éppen a pofámba kaptam egy adag anyagot. Egy hétig nem tudtam levegőt venni utána rendesen. Aztán nagyon kemény voltam azzal a katonával, akit megláttam védőfelszerelés nélkül a kocsi közelében. S hogy ez mennyire nem játék, azt talán bizonyítja az, hogy egyik töltős tiszt kollégám a mai napig súlyos beteg. Persze nehéz összefüggést bizonyítani a dolgok között, de annak idején sokszor mondtuk neki, hogy ne zabáljon a töltőkocsiban. Mostanában súlyos emésztőrendszeri megbetegedésben szenved.
Szóval annak idején az egészségeteket védtük azzal, hogy kemények voltunk, és nem engedtük a játszadozást.
Tudod, itt az a baj, hogy az a 24. óra már elmúlt. Valaha volt az országban 7 darab Nyeva komplexum. És én Mezőfalván láttam a 7 darab kibelezett UNK kabint, aminek a belét szétverték. Mikor a nyár végén utoljára láttam, mind a 7 darab ott sorakozott egymás mellett. Üresen. Tehát Pintér nem tud komplett Nyevát tartalékolni, ha csak valahonnan külföldről nem szerez. Az UNV antennaposzt és néhány indítóállvány meg nem komplett Nyeva. Mutatok néhány képet. Első képen jobbra a kabinok, balra az antennák vannak. A második: Ilyen egy kabin belülről. A harmadik képen van az, ami hiányzik belőle. A negyedik képen meg a rakéták vannak. Nehogy véletlenül még valamit lehessen velük kezdeni. Biztos, ami biztos. Még kiállítani sem jók.
Valóban Te indítottad el a vitát, de semmi okod arra, hogy most különféle elnézéseket kérj. Te tudod, hogy akkor az volt a bevett szokás, a rend, és ezért ha nem is esett jól, nem berzenkedtél ellene. Gondolom, annak idevén veled is aláíratták azt a piros sávos papírt, ami 12 évről szólt. Én is aláírtam jó párszor. Viszont az utolsó aláírás óta is bőven eltelt a 12 év, tehát már bátran ugathatok. Ezért is mertem itt a több mint 2500 hozzászólás alatt olyan információkat közzétenni, ami a többséget érdekelte, én meg már tudom, hogy sajnos nincs bennük semmi titkos. Szépen nyugodtan elvitatkozgattunk a kollégákkal, némelyikükkel már személyes az ismerettség, különféle volt tüzelőállásokat is meglátogattunk (Lásd Kihalt laktanyák) Viszont eddig senki nem akarta nem ellenőrzött dolgok miatt belénk folytani a szót. Mert az, hogy "az öcsém mondta", az nem elég. Te is tudod, hogy mi volt, amikor a dolgodat kellett végezned, és igyekeztél azt jól megcsinálni. Erre idejön egy jóember és valahonnan összeszedett i9ndformációk alapján adja a jólértesültet, és lesajnálja ezt az egész oldalt, akik benne leveleznek, és akik az itt leírtakat csinálták.
Ugyérzem én indittotam el ezt a vitát azzal hogy feltettem pár képet és ezzel indulatokat váltottam ki embertársaimbol, ezuton szeretnék elnézést kérni töllük!!! nem állt szándékomban!!! és megértem a volt HT-állomány reagálását!!minden tiszteletem az övék!! azért bátorkodtam felrakni a képeket mert ebben a topikban jopár olyan kép és informácio van ami ennél joval nagyobb kapukat dönget. meg nem is beszélve az alakulatom (az egész légvédelmi dd.)MEGSZÜNT! még egyszer elnézést kérek, én csak hozzá szerettem volna tenni egy kicsit ehez a profeszionálisan megalkottot topikhoz.:)))
A sok rosszaság mellé egy pozitív ígéretről számolhatok be. Eszerint a „24. órában” készletezésre kerül egy „teljes” Nyeva technika, későbbi keceli kiállítás céljaira.
A ki, hol, miért kérdésekre nem tudok sajnos választ adni, legyen annyi elég, hogy a lehető lemagasabb rangú és a kérdést leginkább szívén viselő ember intézkedett.
Sajnálom, hogy nem tudok többször hozzászólni ehhez a topic-hoz, amelynek sok ismeretet és motivációt köszönhetek kutatásaimmal kapcsolatban.
Végszó: Elég vének vagytok már :-))) /én már 24 évesen is elég vén vagyok hozzá :-((/ ahhoz, hogy tudjátok, tudjuk, hogy szar ember mindenütt van. Példának okáért van olyan ügyvéd, amelyik ha ügyet kap, akkor legjobb tudása szerint oldja meg, bead minden paírt oda és akkorra, amikorra kell és elmegy a legvégsőkig, hogy ügyfele igazát megvédje. Hogy az ügyfél amúgy milyen ember, az ott is más kérdés. Meg van a "három kérdés 30000ft aztán lehet hazamenni" típus, akinek a fentiek esze ágában sincsenek, őt kifizették, sajnos a bíróság így döntött, a hülye paraszt úgyse érti mentalitással dolgozik. Van olyan könyvelő amelyik addig nem áll fel az asztaltól, amíg az utolsó fillérrel el nem számolt és van olyan, amelyik tojik az egészre. És így tovább, akárhova nézünk. Sajnos a feltűnő dolog az, amikor valamit rosszul csinálnak, ez marad meg az emlékezetben. Ha valaki kapott húsz deka friss és jó minőségű parizert, holnapra elfelejti. Aki kapott 18 deka megbarnult, lejárt rosszat, az évek múlva is emlegetni fogja. Ahogy nagyanyám mondaná: Szar az élet, tök a tromf :-)))
Sok (volt) kollégám nevében mondhatom, hogy ha nem bíztunk volna a technikában, és magunkban, akkor nagy baj lett volna. Soha nem kérdőjeleztem meg, hogy a technika mire képes. Az volt a fő kérdés, MI mire vagyunk képesek vele.
Ne hasonlítgassuk össze a ultramodern fegyverekkel. Csak megjegyzem, hogy az orosz nem volt hülye, a technika paraméterei arra amire kitalálták arra tökéletes volt. És nem egy lérak osztály vívta volna meg a III. vh-t. Egy rendszer szerves részét képezte a MIR-től az űrben egészen a volgográdi rt századig.
Ennek is voltak gyengeségei (Mathias Rust). Ere is volt megoldás (vizikukucs).
Hülyeség az ilyen típusú technikát kiragadni a rendszeréből.
Ez a baj a Mistrállal is, nincs igazából rendszerben használva.
Én úgy kezdtem a főiskolát, hogy tudtam mi és hol leszek, tudtam mire készülök, és ennek rendeltem alá mindent. Nem azzal küzdöttem mint a maiak, hogy elkezdi a főiskolát, és mire végez már 3 fegyvernemet szüntettek meg közben.
Amikor kikerültem a főiskoláról, tudtam, hogy mit fogok csinálni, és hittem magamban, hogy képes vagyok felkészülni a legrövidebb idő alatt a készültségi szolgálat ellátására. Nálunk ez volt a csúcs. Arra készültem, hogy kijutok lövészetre, mindent megtanultam akkor, hogy kimehessek. A rendszerváltás, az élethelyzet nem tette lehetővé sajnos. Érdekes, hogy nem akartam volna háborút, inkább béke párti vagyok.
De mindíg hittem (hittünk) benne, hogy amit teszünk és amivel tesszük, az megkérdőjelezhetetlen.
Ezek pedig a katona legnagyobb erényei.
A társadalom ezt várja (kellene, hogy elvárja) a katonáitól, a maximális lojalitást, és önfeláldozást. Valahol ezt hívják hivatás tudatnak.
Az az érdekes, hogy volt olyan sorkatonám, nem is kevés, akinek szintén ez volt a felfogása. Mindent megtanult amit csak kellett, mert tudta, hogy ezzel szolgálhatja a legjobban a szülőföldjét.
Sajnos az a baj, hogy Háry János nem halt ki. Sok emberben tovább él. Mennek a tévinformációk, a ferdítések, a tudatlanságok, a "hazugságok".
Ne szépítsük, voltak gondok, mint ahogy vannak is. De ezek nem ilyen formán jelentkeztek.
Voltak részeg HT-k, igen délután a tiszti lakótelepen, a laktanyából úgy zavartuk haza aki ivott, hogy a lába sem érte a földet. Leszereltetni nem tudtuk őket, az akkori rendszer nem tette lehetővé.
A dizel autók ára akkoriban nem tette lehetővé, hogy a hivatásos megvegye, ezért ez sem állja meg a helyét.
Volt olyan "kolléga" aki lopott, ment is a bíróságra mint a sicc.
A sorosok között is voltak trógerek, ahogy a ht-k sem voltak angyalok.
Amelyik katona ivott, az akkor fogda, majd ügyészség, attól függően, hogy milyen szolgálatban volt.
Az EÁP-on tényleg nem volt lőszer, ezt mi sem értettük, csak probléma volt a fegyver mozgás.
A gépjárműveknél a legfőbb gond az aksik voltak, azok sajnos a sorkatonák "hozzáértő" kezelése által nem sokáig bírták.
Nálunk sajnos mindent loptak, még a 10-es spec villáskulcsot is lakattal kellet zárnom, mert ellopták volna. (Nekem Crovám volt a trabimhoz, nem nekem kellett)
A TASZT készletem a végére szinte csak papírból állt. A PU 1 számú ládája volt a kézi szerszámkészletünk, ami a rajparancsnokoknál kellett volna hogy legyen, az a lopások miatt használhatatlan volt.
Én hoztam be az otthoni Crovát a javításokhoz.
Benzin: hát az igazság az, hogy nem sok kedve volt senkinek belerakni a 86-os Russian EVO-t a kocsijába, főleg azért nem, mert láttuk, hogy mit csinál a ZIL-131-es hengerfejtömítésével 300 km után. Ha meg kiderült, akkor HTK, meg ügyészség.
Persze biztos volt aki vitte, de ez nem a jellemzők közé tartozott.
50 km-es "álomhatár" akkor volt jellemző, amíg a dd és a két ezred létezett. Amikor a miskolci ezredet felszámolták, voltak nekem nyíregyházi katonáim is. A rendszerváltozgatódás után szüntették meg a sorállomány szűrését is, utána vonultatták be csőstül a 6 általánossal rendelkező (fűnyírókat) fiatalokat.
Utána fordult elő, hogy egy bevonulás alatt kaptam 3 öngyilkost, közülük volt olyan akinek 4(!) kísérlete volt. Nem beszélve a büntetett előéletűekről, ami 91 előtt elképzelhetetlen lett volna a léraknál.
"És ha még azt is veszed, hogy a honi légvédelemnél alapszabály volt, hogy 50 kilométeren túlról senkit nem volt szabad bevonultatni..."
Bár legutóbb megígértem, hogy nem szólok hozzá tovább a témához, erre az egyre azért reagálok: az öcsém legjobb cimborája ( egyébként szintén gk.-s, tehát nyilván egy másik mocskos szemét hazudozó ) egy _Orosházi_ srác volt, és őt én is _személyesen_ ismertem, a leszerelés után is még sokáig tartották a kapcsolatot, többször járt lent nála. Na most, aki esetleg nem tudná, Orosháza valahol Békéscsaba és Hódmezővásárhely között van, olyan messze, hogy oda még a madarak is póttartályokkkal repülnek! Még hogy 50 km.-en belülről hívtak csak be... LOL! Ha a többi állításodban és cáfolatodban is ennyire biztos vagy, akkor élj velük boldogan... De tényleg ez volt az utolsó, amelyre reagáltam, több időt fordítottunk rá, mint amennyit megérdemel a téma! :-((
Akkor megismétlem Blue Sky kolléga véleményét: Az öcséd egyszerűen hazudott.
Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy nem emlékszik a dolgokra.
Tudod, eszembe jutnak azok a 18 - 20 éves srácok, akik a 80-as években még valóban 2 vagy 3 hete nem látták a barátnőjüket. De Te 1992-ről regélsz. Akkor már csak azt a katonát tartották bent a laktanyában, akire feltétlenül szükség volt, vagyis szolgálatban voltak. A többit meg egyszerűen elengedték (elzavarták) kimaradásra, mert addig sem kellett nekik vacsoráról gondoskodni. És ha még azt is veszed, hogy a honi légvédelemnél alapszabály volt, hogy 50 kilométeren túlról senkit nem volt szabad bevonultatni, akkor elképzelheted, hogy a kimaradás alatt le lehetett rendezni a barátnőt.
A katona nagy zsivány volt, sok mindent megcsinált, de azért a komplett őrség nem ment le a kocsmába, mert ott volt a nyakukon az ügyeletes tiszt. 1992-ben már nem fenyegette a katonákat a futkosó, de a polgári bíróság nagyobb mumus volt.
12 darab rakétaszállító...: Már írtam korábban, de nemcsak én, hogy ezért annak idején még megnyúzták volna a parancsnokot. Inkább az volt a jellemző, hogy egy téli próbaindításkor a gépjármű hadrafoghatóság 96 %-os volt.
A jól tájékozott sofőr (az én időmben parádéskocsisnak nevezték) öcséd emlékezhetne rá, hogy a nem rendszeresen mozgó gépkocsikban egyikben sem volt akkumulátor, mert mind a telephelyen volt csepptöltésen.
Egy rakéta osztály járműveinek (ZIL-ek, GAZ-66, UAZ-ok) többsége benzines motorral ment. Olyan benzinnel, amit még a Zaporozsec sem szívesen evett meg.
Az utolsó bekezdésedre csak annyit reagálnék, hogy ha valamit nem tudsz, akkor célszerű tájékozódni, olvasni, vagy megkérdezni olyan embereket, akik esetleg még járatosak a dologban.
Az öcsédet meg hívd fel Kanadában telefonon, és javasold neki, hogy frissítse fel az emlékezetét. Mert egyáltalán nem tudta pontosan a részleteket. Mert parancsnoki sofőrként semmi köze nem volt a technikai részletekhez, csak az volt a dolga, hogy a parancsnok UAZ-a menjen.
Nekem ne mutasd be, mert nekem volt szerencsém azokat a vasakat a Kalocsára való elszállítás előtt megtapogatni. Benne éltem, tudom, hogy milyen gondot fordítottunk azokra az eszközökre. És akkor most idejön egy "nagyon tájékozott" és kijelenti, hogy azért volt, mert... Mert ő úgy hallotta.
Egyébként ezeken az eszközökön maximum a külső festés kopott meg. Ha valami volt, azonnal javítottunk. És nem volt addig megállás, amík nem lett minden hadrafogható.
A tesód alakulatáról akár még igazad is lehet, szerencsére én el tudtam intézni hogy 12 hónap intenzív lovári nyelvleckét elkerüljek... A szar semmire sem való rakétával én azért vigyáznék, két okból. ad1: ne olyan háborúból indulj ki, ahol a kb ötvenszeres túlerőben levő ellenség intenzíven zavar minden elképzelhető frekvenciát, és nem kezdik támadni az ellenséget a határoktól többszáz/többezer kilométerre. Mind a VSZ, mind a NATO ilyesmire készül. Egész egyszerűen nem arra találták ki a légvédelmi rakétákat, hogy totális védelmet nyújtsanak, ennek te is könnyen utánaszámolhatsz, ez nem hadászati, hanem szervezési kérdés (tehát még én is értek hozzá...) Ha ötven kilométernként lepakolsz tetszőleges tetszőleges típusú rakétaüteget, akkor nagyon über a légvédelmed. Egy átlag szovjet repülőezred létszáma 3x14=42 gép, egyszerre üzemképes kb 35. Ennyi rakétát, ha egyszerre jönnek, nagyon nehéz kilőni. Ezenkívül zavarni ők is tudtak... Vietnamban, ahol megvolt a megfelelő ráhagyás a rakétamennyiségben, ott már nem volt olyan tiszta a kép, sokat szenvedtek, míg rájöttek az amerikaiak a módszerekre. Ad2: Ha visszamész a topik elejére, akkor láthatod hogy ez távolról sem egyszerű tudomány. Komoly rádiótechnikai, ballisztikai, aerodinamikai, mechanikai, geodéziai, harcászati, hadászati ismeretek kellenek hozzá. A korai hozzászólásokban levezettek itt pár olyan dolgot, amiből láthatod, hogy a tüzérek és társaik bizony igen jól képzett emberek voltak, annyira, hogy tíz év távlatából is kapásból emlékeznek majdnem mindenre. Szerintem aztán nyilváníts véleményt (ilyen sommásat) a rakétákról, hogy azokat ott elolvastad.