Keresés

Részletes keresés

VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58427
és ha bekeverem is eláll addig???
én ezekkel a szavatossági időkkel mindig annyira bajban vagyok. Mert ok, hogy amíg bontatlan addig x ideig eláll, de onnantól, hogy kibontom, meg még dolgozok is vele, szerintem már nem áll el olyan sokáig.
kész kaját 1-2 napnál tovább sosem tartogatok - pedig lehet, hogy lehetne, de én még a pecsenyezsírt se szeretem tovább enni.
Előzmény: Zitka (58424)
Zitka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58426

Valami ehhez nagyon hasonló konyakosat ettem szilveszterkor, isteni volt. :-)

http://www.magyarkonyha-online.hu/recept.php?id=519

Előzmény: Mad árka (58416)
Zitka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58425

sokkal jobb a szervezetnek, hogy ha mesterséges aromák helyett magát az ízt adó anyagot visszük be.

szerintem is ez a lényeg! :-)

Sokadszor ajánlott olvasmány:

http://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/aromaprofetak

Előzmény: VKOrsi (58410)
Zitka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58424

Akkor 4 nap alatt el is fogy. :-)

Vagy nem minden nap adsz nekik?

Általában min. 1 hét - 10 napos szavatosságú.

Előzmény: VKOrsi (58394)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58423
Amit meg nem irtam - nagyon finom ha beledaralsz gombat... izes, finom gombat.

Sok fuszer agyonnyomja az eredeti izt - hiszen mar kesz husbol keszul.
Előzmény: Mad árka (58422)
Mad árka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58422
ZsuR, köszönöm! Még jó, hogy ebéd után vagyok. :)
Előzmény: ZsuR (58419)
Mad árka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58421
Tudod, a gyomorért bármit, az innováció meg nem a mikrotechnikában rejlik. :)

*

Egyébként az imént teljesen véletlenül ráleltem egy fűszerkeverék készítési praktikára, megosztom, hátha más is kedvet kap.

"Egy negyed szerecsendiót, 1 db babérlevelet, 5 szem szegfűborsot, 1 tk. majoránnát, 5 szem borókabogyót, 1 tk. koriandermagot, 1 tk. egész borsot, 1 tk. kakukkfüvet összekeverünk és egészen finomra őröljük."

S egy recept ehhez:

Kell:
- 1 kg kacsamáj
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 tk a fenti fűszerkeverékből
- só, 4 tojás, 0,5 l tej

- a májat néhány óráig tejben áztatni
- a szalonnát vékony szeletekre vágni
- a májat leszűrjük, finom rostán nyersen ledarálni
- hozzá a 4 tojás, 1 tk fűszer a fentiből, ugyanennyi só
- turmixolás
- a szalonnaszeletekkel kibélelt pástétomformába tölteni az eddigieket
- tetejét is szalonnával borítani
- alufoliával szorosan befedni
- 150 fokra hevített sütőbe vízzel félig töltött tepsit tenni (vízfürdő)
- ebbe állítani a pástétomformát, majd másfél óráig sütni
- sütés után hűteni, majd hűtőszekrényben dermeszteni
- ujjnyi vastag szeletekre vágni, gyümölcskompóttal tálalni
Előzmény: úrnő (58418)
Mad árka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58420
Köszönöm! :) Én sem láttam még pástétom fűszerkeveréket, de hozzá kell tennem, hogy nem is kerestem.
Előzmény: VKOrsi (58417)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58419
Nem szoktam fuszerkevereket hasznalni ha pastetomot keszitek, es igazi receptem sincs, csak maradek hus - vagy direkt erre a celra vett csirkemaj.

A hust (sokszor tobb fele is maradek, nem feltetlenul sulthus) osszeapritom geppel (az Anyukam le szokta husdaralon daralni, nem bolt gepe). Aztan jon az izesites. Van amikor teszek bele kemenytojast (ha nem eleg a hus), osszeapritva. Zoldborsot, fagyasztottat, eppen csak forro vizbe martani elotte, hogy ne legyen fagyos, ha kienged ne legyen vizes.

Petrezselyem. Nagyon fontos. Torottbors. Ha nem eleg zsiros, olvasztok vajat, azt teszem hozza. Volt olyan, hogy a csirkemellet simara daraltam, es a csirkemajat kessel vagtam aprora - erdekes volt a texturaja.
Nem kenheto pastetomot csinaltam, hanem szeletelhetot, icipici zselatint oldottam fel vizben, adtam hozza, es formaba tettem kihulni. A format elottek kibeleltem foliaval, hogy utana konnyu legyen kivenni.

Lattam olyant - de nem csinaltam - hogy az egyik fele a pastetomnak paprikas volt, a masik fele nem - es a ket reteg nagyon szepenn ezett ki szeleteleskor.

Az elso a csirkemell pastetom, szeletben, a masodik a feher talban csirkemaj, kenheto.
úrnő Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58418
Nahát!
Éppen azt akartam javasolni, hogy nézz körül a Konyhaasztalon, de látom, hogy ügyes-okos vagy, és már bámészkodsz is!
Isten hozott!
VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58417
van olyan, hogy pástétom fűszerkeverék???
én még ilyet nem is hallottam - bár fűszerkeverékekben nem vagyok otthon -.

a legegyszerűbb, ha csinálsz egy paprikás alapot, rá csirkemáj, megfő, pépesít, annyi vajjal, hogy krémes legyen.
lehet a cs.májat zsírban kisütni és annyi zsírral pépesíteni, hogy krémes legyen. (ez kicsit csalóka mert folyósabb lesz szobahőmérsékleten, mint a végleges eredmény)
Mad árka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58416
Sziasztok! Jó pástétomot csinált már itt valaki, s netán meg tudná velem osztani a titkát? Nem mélyedtem el a témában, csak nézelődtem, s a legutolsó szakácskönyv azt írta, használjunk pástétom fűszerkeveréket. Én viszont szeretnék saját fűszerekből, saját fűszerezéssel összehozni valamit. Ötlet, tipp, javaslat?
Dalit Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58415
Köszönöm, tényleg nem tudtam.

Előzmény: TTAMAS (58414)
TTAMAS Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58414

A természetes aromát valamilyen élőlény állítja elő és abból (annak részéből, stb.)vonják ki.

A természetazonos a természetben is előforduló szintetikus úton előállítva. A molekula azonos a természetessel, pántlika meg nincs rajta. :)

Ha teheted, természetesen használd az igazit, én is azt teszem. Többnyire nem egyetlen anyag adja a természetes ízt, ezért is nehéz az igazi hatást mesterségesen elérni.

Lehetne valódi (bio)citromot és valódi vaníliát tenni a T. Rudolfba, de akkor nem 69 Ft lenne darabja...

Előzmény: Dalit (58412)
nettomazsola Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58413

"...

A természetes aromát például megfelelô fizikai (desztillációval, oldószeres kivonással) vagy enzimes, illetve mikrobiológiai módszerrel, emberi fogyasztásra alkalmas nyers-, vagy szokásos élelmiszer-technológiai eljárásokkal (pl. szárítással, pörköléssel, fermentálással) nyerik ki a feldolgozott növényi vagy állati eredetû anyagokból.

A természetazonos aromát vegyi szintézissel vagy olyan elkülönítéssel állítják elõ, hogy az így kapott vegyület kémiailag azonos legyen a növényi vagy az állati eredetû anyagban természetes tartalomként jelen levô aromaanyaggal.

A mesterséges aromát olyan vegyi szintézissel készítik, amely a növényi vagy állati eredetû anyagban természetes tartalomként jelen levô aromaanyagoktól kémiailag eltérõ anyagot eredményez..........."

Az aromák titkai
Előzmény: Dalit (58412)
Dalit Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58412
És akkor most mi a különbség a természetes és a természetazonos aroma között?
És miért nem jobb citromot használnom, mint aromát?
Előzmény: TTAMAS (58411)
TTAMAS Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58411

aromák helyett magát az ízt adó anyagot visszük be

Magát, az ízt adó anyagot nevezzük aromának. :)

T. Rudolf természetes citrom és természetazonos vaníliaaromát tartalmaz. Egyik sem idegen anyag a szervezetnek.

Előzmény: VKOrsi (58410)
VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58410
azt gondolom, hogy sokkal jobb a szervezetnek, hogy ha mesterséges aromák helyett magát az ízt adó anyagot visszük be. Olyan magas a környezeti terhelés mindegyikünknél, hogy én ezt még a minőségileg silány ételekkel nem akarom tetézni.
Ha paradicsomízre vágyunk, akkor paradicsomot eszünk. És ugyanígy próbálom kerülni vagy legalább minimálisra csökkenteni az üvegházas zöldségeket, mert azok vegyszertartalmáról is nagyon jó who publikációk vannak.
Előzmény: coriella (58407)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58409
Igen, rajottem - otthon masabb a turo.

Az elso a "cottage cheese", amit itt arulnak, a masodik a hazi keszitesu. Ha hazilag lehet csinalni, miert nem forgalmazzak????
Előzmény: joy (58390)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58408
Ez viszont sokkal "gazagabb" kaloria szempontjabol.... Nalunk a turo mas, nem jo tolteleknek, sem turotortanak. Ricottaval szoktam a palacsintat, es nagyon ritkan csinalok turos palacsintat.

Az is az igazsaghoz tartozik, nem szeretem az izesitett kremturokat, sem az izesitett joghurtokat. Ha nasizni szeretnek es van itthon joghurtom, adok hozza friss gyumolcsot vagy lekvart. Sokkal kevesebb benne a so - mert nem kell tartositani.

Imadom a tejszint - de nem teszek sokmindenbe, csak ami maskepp nem lehet.
Előzmény: dszysssz (58388)
coriella Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58407

Allergén a tojás, a mogyoró, a gyümölcsök egy része, a tejfehérje is, stb.

Jól teszed, hogy vigyázol a családod egészségére. De ezek szerint Te mást látsz veszélyesnek, mint mondjuk én. Ezzel sem tudok mit kezdeni pl, "az aroma egy vegyszer", de mivel tényleg nem vitatkozni jöttem, ezzel a témával kapcsolatban nem írok ide többet. Nem győztél meg azért.

Előzmény: VKOrsi (58405)
coriella Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58406
Nem, én az első hozzászólásomtól a túrórudiról beszélek.
Előzmény: VKOrsi (58400)
VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58405
kihangsúlyozom :) tudjuk, hogy egyik sem mérgező, de ettől még pl.
én semmiféle aromát nem használok, használom magát az ízesítőt (az aroma egy vegyszer, míg ha belekerül a citrom vagy a vanília, az természetes)
szójalecitin egészséges mivolta erősen megkérdőjelezhető, különösen gyerekeknél, mert nagyon erős allergén
a hirogénezett növényi zsír nálunk helyből tiltólistás, margarint sem eszünk, hanem vajat
Előzmény: coriella (58403)
VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58404
nem azt mondom, hogy mérgező, hiszen ételben van, és engedélyezett, csak azt, hogy én jobb szeretem kerülni.
Előzmény: TTAMAS (58402)
coriella Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58403

tehéntúró = tehéntúró

mogyoró = mogyoró

kakaópor = kakaópor

citromaroma = citromaroma

vaníliaaroma = vaníliaaroma

vaj = vaj

hirdogénezett növényi zsír = kb margarin, víztartalom nélkül

szójalecitin - kimondottan egészséges, van aki direkt szedi mert pl javítja a memóriát

módosított kukorica keményítő = keményítő, sűrít

cukor = szacharóz, gyakorlatilag minden édességben van

túrósavópor = tejipari értékes melléktermék, nagy a tejfehérje és tejcukor tartalma

kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-ciarát: az almasav, a tejsav és a citromsav kalcium-sója, mindennapi ételeink gyümölcsök, tejtermékek tartalmazzák

kálium-szorbát: gombaölőszer, teljesen veszélytelen, mert a zsíranyagcsere bontja.

Előzmény: rollller (58392)
TTAMAS Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58402
Az összetevők közül a hidrogénezett növényi zsír az egyetlen, ami tényleg aggályos, de az sem ebben a mennyiségben.
Előzmény: VKOrsi (58400)
VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58401
ah, csokiszeletet sem nagyon kapnak.
Ha édesség kell, akkor valami sk. jön általában szóba.
Előzmény: coriella (58399)
VKOrsi Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58400
OK, nekem meg van 3 és csak nagyon ritkán kapnak.
Ezzel kb. azt mondtad, hogy egyik adalék sem káros, nem értünk egyet, én kerülöm, amennyire csak lehet.
Előzmény: coriella (58399)
coriella Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58399

Semmi nincs benne ami veszélyes. Simán adnám a kis gyerekemnek is, ha lenne. Szerintem sokkal jobb választás, mint egy csokiszelet, és ugye édességet úgyis szeretne nasinak, gyümölcs mellett persze.

(H G: A hidrogénezett növényi zsír a margarin kontra vaj vitába fajulhat, mi margarint használunk.)

Előzmény: VKOrsi (58395)
H_G Creative Commons License 2009.02.07 0 0 58398
Áhá, akkor tudom, mi a baj vele -- spóroltak a mogyoróval! :)

Mi bizony adunk Rudit a másfél évesnek, ha magunk eszünk, pesze csak 1-2 harapásnyit; igaz, én a pöttyösről egyelőre lepattintom ilyenkor a bevonót, mert a hidrogénezett olaj tényleg nem vmi egészséges... de én amúgy is a Danone-félét veszem inkább (asszony ragaszkodik az "eredetihez" csak), annak a bevonata rendes tejcsoki.

Előzmény: rollller (58392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!