Hangról is lehet következtetni hogy mit szeret a motor, de amúgy igen be lehet szerelni, veszel bontott műszerfalat amiben van fordulatszámmérő, be is lehet kötni rá az is biztos, de mivel én nem csináltam még nem tudom hogyan.
Közben lecseréltük a fagyállót,most a min. szintig van töltve,nem fújta ki.Szóval úgy néz ki,hogy a régi fagyálló okozta a gondot,bár még nem akarom el kiabálni a dolgot.Ezt most csak azért írtam le,ha esetleg más is így járna,tanuljon belőle.
Ezért kár, hogy nincs benne fordulatszámmérő mert akkor legalább tudnám, hogy mekkora fordulaton nyomatom! Bele lehet valahogy szerkeszteni fordulatszámmérőt vagy műszerfal csere?
El kell hozni azt az autót és kész :D Nézd át jól, ha nincs nagy gondja akkor meg felesleges tovább gondolkozni rajta, ha nem törték , nem korrodált akkor sokat nem is kell rá költened utána sem. 37000 km-es motorral még arany járgány, 300 ezerért meg még inkább. Amúgy az autópályás használatot is simán elviseli, nem árt neki, bár én se járatom nagyon gyakran pályán, munkatársamnak van egy az enyémtől újabb Felije 68 lovas az is, ő viszont hetente 4-500 kmt megy vele pályán 130-140-el, kiment vele nyaralni, 1800 km-t ment oda-vissza nagyrészt ott is pályán és azt mondja meg se kottyan neki, 8 literre jön ki neki a pályán a fogysztás. A gyengébb változat is bírhatja simán a 130-at. Néha tényleg nem árt "meghuzatni" ésszel ne lustuljon el a motor, de az biztos a Felicia motorja nem versenyre termett, utcai használatra tökéletes, igénytelen, előzésnél meg annyira lomha mint a többi márka hasonló korú, kategóriájú, teljesítményű 1,2-1,3-as benzines modellje. 1,3-as motortól többet nem is lehet elvárni. Vannak manapság 1,3-as 90 lovas autók de azok kajálnak is érte. Mellesleg ez a Skoda motor adja a Felicia Kit Car alapmotorját is módosításokkal, persze van VW blokkos is.
Az jó ár érte. És annyi km-rel olyan mintha új autót vennél;) Tudom mert a fater is olyat vett, amiben csak 59 ezer volt, (96-os évjárat) esős időben talán nem is használták:)) Amúgy meg, lehet pörgetni is, csak ésszel kell csinálni, de majd kitapasztalod.
Nekem 2 évig volt suzukim, igaz, hogy nagyon szerettem, de nekem volt vele dugótörésem meg egyéb sok idegesítő kisebb baj is, ezért is gondoltam, hogy nem költök már rá és pont jött ez az ajánlat ami úgy érzem most győzni fog! :) Ja és 300ezerért akarják ezt a feliciát odaadni ami tényleg 37ezret futott és gyönyörű szinte szalon állapotban van! A pörgetésről meg annyit, hogy én nem is szeretem a pörgős motorokat nagyon, szóval nekem ideális lehet a felicia. Ráadásul egy kezemen meg tudom számolni egy évben hányszor megyek autópályán.
Viszont 1,3-as Swiftbe a 16 szelepes motor már elég jól szolgál, főleg a GTi motorok, csak itt is az van hogy 120 felett a Red Bull szárnyak ereszti a kasznit, kisebb szellő is labilissá teszi.
Igen a minimális "plussz" nyomatékot felemészti a nehezebb karosszéria is. Skoda kisebb fordulaton adja le a nyomatékát, teljesítményét, nem is kedveli ha 3500-4000 fölött pörgetik, a Suzukik motorja pörgősebb, nagyobb fordulaton élnek ott van erejük. A Suzukik motorjáról se hallani sok rosszat, nekünk mikor volt csak vezérműszíjat és vízpumpát cseréltünk rajta, megbízható kis ketyerék, csak lenne mellé egy merevebb kasznija.
Annyit tudok hogy a termosztát lengyel,az óra szerint kb 90 fokot tart.124000 km. van benne,megkaptam vele a szervízkönyvet,hihető az óraállás.A fagyállóról viszont nem tudom hogy hány éves,de már megvettem az újat.Köszi a válaszokat!
A 68 lovas Feliciával a 8 szelepes 1,3-as Swift 1 szinten mozog teljesítményben, a Felicia kicsit nyomatékosabb
viszont nehezebb kb. 150kg-val, ez okoz némi különbséget dinamikában, de amire való, arra elfogadhatóan elég ez is.
Más. após, hűtősapka téma... Szerintem ott mindenkinek lehet igaza. Valóban nyomás alatt tartja a rendszert egy jó sapka, éppen amiatt, amit vki előttem leírt. De! Ez csak egy adott nyomásig igaz. A fölött elengedi, ahogy egy adott mínuszos nyomásérték felett (alatt) enged be levegőt. Ha após mester erre gondolt, igaza van. Azt meg nem értem, mit értesz az alatt, hogy nem lehet levenni a sapkát/kupakot. Elfordítod, szisszen, aztán levehető. Ha nincs forráspont közelében (a mi légköri nyomásunkon ez jelenlegi ismereteink szerint 100 C fok), akkor leforrázni sem fog. Gebasz akkor van, ha a nyomás miatt nem forr még bent mondjuk 102 fokon, de leveszed a sapkát, és így hirtelen felforr. Na, ezt nem szabad! Amúgy no para.
Sziasztok! Riasztónak a vezérlője hol lehet elhelyezve az autóban? Az aksi mellett nekem nincs semmi, de a motortérben sem találom. Központizárral együtt működik.
Lehet, hogy a kiegyenlítő sapkájában a szelep rossz. Próbáld meg a cserét.
Vagy: a hűtővized nem melegszik nagyon? Lehet, hogy jó lenne egy külső-belső hűtőtisztítás.
Harmadik megoldás: ne töltsd tele, csak a minimumig.
Az enyém is így volt amikor megvettem,100 fokon már kinyomta.
Csináltam egy hűtőtisztítást, vettem bele, egy korábban kapcsoló venti kapcsolót, így a legnagyobb melegben is megáll 95nél. Most a miminum felett van kb. 1centivel. Ahhoz is köze lehet, hogy sok benne nagyon a kilométer.
Na meg az sem mindegy milyen régi benne a fagyálló...
Szia! Nekem az MPi-s is jól indul télen, munkatársamnak Favoritja van, az központis az se indul rosszabbul. Szerintem sokkal jobb vétel a Felicia, mint a régi Swift, gyerekbetegségei meg minden márkának vannak, volt szerencsém Swiftet is hajtani 2 évig. Mikor megvettem a Felit akkor szépen lassan cseréltem a "kötelező lomokat" rajta, amit a fórumon ajánlottak (hőgomba, termosztát, vezérműlánc garnitúra, fesszültségabályzó, a hengerfej tömítés már csereérett volt), azóta semmi baja, hajtási módra fogyasztásilag érzékenyebb mint a Swift, de ha nem versenyezni fogsz vele nem vészes a különbség. A 68 lovas Feliciával a 8 szelepes 1,3-as Swift 1 szinten mozog teljesítményben, a Felicia kicsit nyomatékosabb. A Felicia a féldoboz forma ellenére jobban fekszi az utat, mint a Swift, karosszériára a Felicia magasan jobb tőle, fék szempontból is. A Swift 99-es volt, de már a felfüggesztés fő elemei kezdtek rozsdásodni, pedig megkímélt járgány volt, ez a 97-es Skodánál még nem jelentkezik nekem, a hátsó ajtó és a hátsó sárvédőívek rozsdásodtak, de nyáron 1 napos meló volt a megoldása. Mindkét autóra kellett költeni, de a Skodához minden olcsóbb. Évente 12000 km-t megyek az autóval, még sosem állt meg nekem, indítási gondjai nem voltak. Ha találsz megkíméltet akkor jó vétel a Felicia.
Igen, az ilyen autóknál kell egy pár száz km. autópálya vagy egy kicsit pörgősebb hajtás, hogy leadják azt a teljesítményt amit tudnak, mert "el lustulnak" :)
Kérdeznék én is, mert a skodaklubbon nem válaszolnak bmw-ről írkálnak.. Pedig fontos lenne.
"Üdv! Skoda Forman ha jár alapjáraton majd nyomom a féket akkor esik az alapjárat 500-ra meg folyamatos szívó hangot hallani bentről. Fék van de valami nem jó. Rásegítő kuka? Ha kihúzom a rásegítőből a csövet, majd azt befogom akkor a motor szépen jár, tehát cső kizárva. Rásegítő javítható vagy csak cserélni lehet? Köszi a válaszokat!"
Én csak tippelnék a fedélre, nem tart megfelelő nyomást. Gondolom ha hengerfejes lenne mint nekem, beledolgozott a víztérbe, akkor is kinyomná ha lentebb lenne a szint.
Hajtás- és évszakfüggő a fogyija (meg persze műszaki állapot, olajviszkozitás és állapot). Nekem nyáron nagyon nyugiban hajtva (lámpától nem lövünk ki, előzni csak ha idegesítően tetű valaki, ha látom, hogy piros, kigurulok, országút 100, pálya 120) 6l jött ki olyan nagyon vegyes fogyira (50-50%, max 60-40% országút/város). Átlagosan vezetve ez nyáron 6,5, télen 7. De 7,5-nél többet nem tudtam lenyomni a torkán, akármilyen sportosan mentem (persze ésszerűség határain belül, tehát a váltót azért használtam). Ez egy 2000-es évjáratú 1.6 LX kombi. Ebben klíma nincs, talán jövőre, akkor majd tudok még bővebbet is mondani. Az 1.3-asok fogyiját nemrég írták a márkatársak.
Már egyszer kérdeztem,de akkor nem kaptam válaszokat.Miért lehet az,hogy a hűtőfolyadékot ha a gyári szintre töltöm kinyomja,viszont ha min. szint alatt van kb 1cm-el tökéletesen működik?3.ik gazdája vagyok a kocsinak,így nem tudhatom hogy mit szereltek az előző tulajok.Lehet hogy valamelyik tömlő hosszabb mint gyárilag volt?Előre is köszönöm a tippeket!
Na, ezt elfelejtettem. Nem rossz ötlet egy jó szerelőhöz elvinni szelephézag ellenőrzésre és egy diagnosztika kiolvasásra.
Illetve az jutott eszembe, hogy ha mindez megvan (de főleg a szűrők meg az olaj cseréje), akkor az ilyen "papás" gépeknél előfordul, hogy kell egy-két autópályás hajtás, hogy a lustaságukat levessék. ;)
Az a kérdésem lenne, hogy az 1,6-os felicia mennyivel eszik többet mint a 68 lovas MPI? Megéri egyáltalán 1,6-ost venni, goldolok itt alkatrészellátásra/árra? Valami jó kis extrásat nézegetnék főleg.
Üdv érdeklődnék hogy Felicián a 195/50 r15-ös kerekek a rend őrei és a közlekedés felügyelet (tiszteletre méltó)embereinek jó e vagy már bünti jár érte?
Nyugodtan bele teheted a 10W-40-est, alig van még benne km.
De ettől függetlenül lehet, hogy fog belőle fogyni, mert a szelepszár-szimmenringek ilyenkor már kikeményedhetnek... viszont a szelephézagot érdemes megnézetni mindenképp.
Ez komoly hitvitákat tud kiváltani autós/motoros fórumokon, úgyhogy igyekszem minél általánosabban fogalmazni. Szerintem(!) bármilyen márkás (i.e. nem Tesco/Cora/Auchan gazdaságos, meg egyéb ócsított Józsi szerzi okosba' ügyesbe' rettenetek) olaj jó, ami magas teljesítmény szintű (legalább, ami elő van írva az autóhoz, de ez 10-15 évvel azután már szinte garantált, sőt a legtöbb kapható olaj magasabb teljesítmény szintű) és a viszkozitása is az előírásnak megfelelő. Én olyan márkát választanék (és választok), ami kimondottan kenő anyagokra szakosodott. Ilyen a Castrol, Mobil 1, Valvoline, Motul, Repsol, Fuchs, stb. De biztos egyéb, ismert(!) márkájú cuccok közt is van jó.
Ez az autó azért nem egy csúcstechnika, úgyhogy egy ilyen olaj az olajcsere periódusok betartásával, hidegen nem hajszolva biztos jó lesz.