A jövő záloga a fenntartható energia ellátás.
Olyan lehetőségeket keresek, amivel óvom a környezetemet, és kímélem a pénztárcámat.
Mi a véleménye a felhasználóknak és a szakembereknek a fent említett eszköz hatékonyságáról és élettani hatásairól?
Mindenekelőtt az lenne a kérdés, hogy ténylegesen hatékonyabb a földgáz használatánál?
Nyilván német árakkal számol (nem tudom, kint hasonló-e a gáz és áram árának aránya, mint nálunk...), de a fenti táblázat szerint másfél liter víz felforralása gázon feleannyiba kerül, mint indukcióson és harmadannyiba, mint régi típusú villanytűzhelyen.
Megmértem, hogy menyibe kerül árammal felmelegíteni 1l vizet Indukciós lappal. Az eredmény 0,11kw ez hejtálló a használati utasításon is ennyi volt. Tehát 5,5ft. Namost ugyan ezt minden más fogyasztót kikapcsolva gázzal is meg kéne csinálni.
Nekem mivel az egész lakás fűtés rendszerét kellett átalakítani ezért filléres plusz költségbe került csak. Na meg nem ismerem még az indukciós lapot. És az is számított most a rengeteg költség mellett, hogy 80e ft tal drágább. Majd, ha kipróbálom a főzőlapot és jó akkor a következő felújításkor cserélek.
Én jelem pillanatban ezt csinálom. Hidd el eu a pár méter cső meg 1 db lezáró csap igazán bagatel összeg. Utólag odavezetni sokkal macerásabb. Inkább az elektromos hálózatot
kell úgy készíteni.
a következő kérdés a vilanybojler kontra gázbojler (a nem_átfolyósra gondolok, illetve azon gondolkodom).
merthogy ott meg a veszteséghő_kérdés amiről itt szó volt hogy rontja a gáz égő hatásfokát az sem ront. mivel a meleg nem igazán tud "elszökni" ebben az esetben, ha jól gondolom)
A megadott hatásfok szerint gázból csak 2-szer annyi kilowattóra kell, miknt áramból, ezekszerint 1m3 gázzal kb annyit lehet főzni, mint 5 kwh villannyal, a jelenlegi árak mellett még tán 40%-al olcsóbb a gázzal főzni - de ha nem főz valaki éjjel-nappal többtucat emberre a konyhájában, akkor a különbség nem rendíti meg a pénztárcáját.
Szvst átákkni nem érdemes az egyikről a másikra, de új lakásnál pl a konyhai áramhálózatnak amúgy is szükséges szerelése, a gázszerelést meg lehet spórolni.
"Egy Indukciós főzőlap összehasonlítva egy gázossal, több mint duplája. "
Pont azert irtam lejjebb hogy mi minden kell ma egy lakasfelujitaskor egy gaztuzhelyhez, hogy lasd hogy a gaztuzhely tobbszorosebe kerul mint az indukcios.
Egy biztos ha azt számolom, hogy egy átlag évi 1200m3 gáz fogyasztás 40800Mj/3,6Mj= 11333,333Kwh az 566666ft/ év fűtésként használva biztos nagyon nem éri meg áramot használni.
Mit főz az ember a tűzhelyen? Minden család más.
Borzasztó nehéz meghatározni, hogy melyik rendszer éri meg számára. Egy Indukciós főzőlap összehasonlítva egy gázossal, több mint duplája. Megtérül ez a különbség valaha, ha egy család csak hétvégén főz?? Szerintem nem.
Más kérdés egy 10.000ft ért vásárolt lap amit leves főzéshez és ételmelegítésre használunk. Az talán, de az is kétséges.
Az is egy kérdés, hogy ugyan olyan lesz az étel ha főzőlapon főzünk és nem gázon??
Tudom, hogy a wiki nem komoly hivatkozás..., de emellett van ismerősöm, akinek egy ősrégi van, és rézedényben is tud főzni.
Örvényáram pedig mindenhol van, ahol fém van. A trafóknál nagyon hamar felismerték ezt a problémát, ezért lemezelték a magot, így a hatásfok egyből felment kb 60 %-ról 95 fölé.
Ígyí brutális melegedés elenyészővé vált. A maradék 2-5 % veszteség a ferromágneses alapú veszteség
Az indukciós főzőlap működése megér egy misét. Engedd meg, hogy kicsit pontosítsalak:
"Számos főzőlap működik nem ferromágneses anyagú (de mindenképpen fém) edényekkel, de a hatásfok jelentősen romlik (különösen az alumíniumnál), jóval kisebb a hőfejlődés."
Az indukciós főzőlapok csak ferromágneses edénnyel működnek, az áramfelvételük alapján "döntik el", hogy elfogadják-e az edényt, ilyen érzékelő mindegyikben van. Semmi köze az üzletpolitikához
"Az indukciós tekercs nem melegszik, mert nagy a keresztmetszete és mivel rézből van, kicsi az ellenállása. Mivel kicsi az ellenállása, ezért az átfolyó áram is elég nagy."
Annyira nem melegszik mint a cekász, de kézzel biztosan nem fognád meg az üzemi hőmérsékletű indukciós tekercset... Az egyik indukciós főzőlapom 2000W-os, a másik 1600.
Az indukciós tekercs nem melegszik, mert nagy a keresztmetszete és mivel rézből van, kicsi az ellenállása. Mivel kicsi az ellenállása, ezért az átfolyó áram is elég nagy. (Ugyanezért nem melegszik a falban lévő kábel sem, ha csak nincs alulméretezve.)
Az "elsősorban" szóra szeretnék hangsúlyt tenni.
Valóban, a ferromágneses anyagok alkalmasak (permeabilitás) a használatra a tulajdonságaik miatt, de örvényáramok minden esetben jelentkeznek és hőjelenségként "oldódnak" fel. Számos főzőlap működik nem ferromágneses anyagú (de mindenképpen fém) edényekkel, de a hatásfok jelentősen romlik (különösen az alumíniumnál), jóval kisebb a hőfejlődés.
VISZONT számos főzőlap tartalmaz érzékelőt (ez nem a hő), amely érzékeli, hogy a tekercs le van e "terhelve" ferromágneses rövidzárral, ha nincs, lekapcsolja a működést.
Ez ugyan takarékosságra való törekvés, de nevezhetjük üzletpolitikának is ...
Ugye ezek tényleg 5 éves adatok az áraknál? :-) Nekem 4-szeres szorzó jött ki, de mondjuk ötletszerűen csemegéztem valami hirtelen előkapott számlákon.