Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2018.01.01 0 0 3574

Így érthető, hogy takartad!

Előzmény: ZsuR (3572)
ZsuR Creative Commons License 2018.01.01 0 0 3573

Mi lenne, ha kicsit attervezned?  Igy:

Ha letakarod geo textillel, tokeletesen fogja a foldet, csak a viz megy at rajta...

Előzmény: unartis: (3571)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.31 0 0 3572

Amikor volt komposzt ladam (mert osszel felszamoltam mind a kettot) akkor az a talajon rajta volt, nem volt leasva.  Kicsit lejtos is a talaj ott ahol voltak... de a tetejet takartam, mert a nap jobban melegitette, es vedte a szeltol - mert az meg szarit - es a sok esotol... Nem fulledt be, mert az oldalak deszkai kozott volt hezag, levegozott.

Azert is takartam, mert a zoldseg maradekra rajartak az allatok... aminek nem orultem, mert mast is ettek, nem csak a komposzra dobott zoldseg maradekot... no meg az unokam is meg szerette volna kostolni :)).

Előzmény: unartis: (3570)
unartis: Creative Commons License 2017.12.31 0 0 3571

Korábban volt, hogy öntöztem a komposztot, amikor még prizmába raktam, a száraz felső részen szépen lecsorgott, nem nedvesedett át mélyen, a végén volt olyan, hogy a locsoló csövet bele nyomtam, hogy belülről áztassa, nehéz volt nedvesen tartani.

A gödör már néhány éve megvan, a komposztlakók elég jól elvoltak eddig, mindig találok benne gilisztákat, ászkákat, még rózsabogár lárvát is. Úgy tűnik tudnak alkalmazkodni ehhez  a környezethez. Amúgy jól működik a dolog, a tavasszal levágott egészben a komposztáló aljába tett virágosnád(Miscanthus) szár is komposztálódik őszig, a dió levél is lebomlik benne egy félév alatt! Tehát működik a dolog!

Előzmény: 55judit (3568)
unartis: Creative Commons License 2017.12.31 0 0 3570

Nyugat-Európában ahol sokat esik érthető, hogy védik a csapadéktól a komposztot, itt nálunk külön jót tesz a komposztálódást segíti. A zárt komposztálóban valóban nem tud a víz elszivárogni, csak bele büdösödni, úgy tűnik az emberek maguknak csinálnak sok pénzért felesleges munkát  a zárt aljú komposztálókkal, mert ott aztán mindig oda kell figyelni, mert ha kiszárad az sem jó, de ha túl sok víz kerül bele az sem jó, nem beszélve a kicsi lebontó, avarevő élőlényekről, hogy egyik verzió sem jó a számukra. Vissza sem tudnak települni oda, ha beüt  a krakk!

Előzmény: Mariska néni (3566)
unartis: Creative Commons License 2017.12.31 0 0 3569

Korábban talajszinten volt a komposztálom, akkor a komposztálódás sokkal lassabb volt, mert mindig kiszáradt  a széle, a beforgatás után a megindult komposzt száradt ki, ezért lett gödör, az utóbbi néhány évben mélyítettem ki a gödröt, voltak özönvízszerű esők, időnkét vízzel telítődik, de mindig kiszárad, nem állandó vízborítottságú, nagyon jó erdei talaj szerű komposzt szokott képződni ebben a gödörben. Szerintem  a kicsi élőlének feljebb tudnak vándorolni, amikor megtelik a gödör, mert nem betonozott gödörről van szó, az alja sárga agyag, arra nem nagyon tud elszivárogni a tápanyag, oldalra meg nem nagy mennyiség mehet,mert agyagos a talaj nagyon. Szerencsére eddig rothadást nem vettem észre a komposztban, nem volt nyálkás büdös anyag sem.

Előzmény: Pillanatragasz (3565)
55judit Creative Commons License 2017.12.30 0 1 3568

Szerintem nem használ a komposzt hasznos lakóinak, ha vízben áll a komposzt. Megfullad a sok giliszta, pinceászka, százlábú és még nem tudom mik. Élet nélkül csak poshad az egész. Ezért is javasolják a komposztálást kezdődnek hogy vigyázzanak, ne legyen túl öntözve a halom, csak nedvesen tartsák.

Nekem raklapok között érik a komposzt. Ha túl nagy eső várható, letakarom arra az időre. Ha szárazság van, néha öntök rá 2 locsolókanna vizet.

ZsuR Creative Commons License 2017.12.30 0 1 3567

...ezert jo otlet letakarni a komposztot...foleg ha nagy esok varhatok...

Előzmény: Mariska néni (3566)
Mariska néni Creative Commons License 2017.12.30 0 0 3566

Unartis gödréből a víz nem egy lefolyóba folyik el, hanem beszivárog a komposztba és a környező talajba, ahonnan szárazság esetén vissza tud pótlódni. Mivel gödörbe pakol, ott látványosabb, de ugyanez történik nálam a komposzthalmon, mivel annak sincs alja, és takargatni sem szoktam. A növények imádni szokták:)

Előzmény: Pillanatragasz (3565)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.12.30 0 0 3565

Rossz megoldás. Gondold el hogy ha lefőzöl egy kávét , a zacc ban mi marad? Vagy a krumpli ha megfő a levét elöntik a többibe valami vajat túrót tenni kell hanem evés után 10 percre éhes vagy.

Komposztal is ez van , az ilyen komposztban nincs tápanyag  a növények semmit se fejlődnek.  Pont az a tulajdonsága veszik el amiért csináljuk.

Ha betöltenéd tavasszal a gödröt . Egy ládát föléje abba ha csak 10 vödör komposzt lenne  úgy is jobban járnának a növényeid.

Előzmény: unartis: (3564)
unartis: Creative Commons License 2017.12.30 0 0 3564

Sajnos kevés a helyem, a vizet is el kell vezetni valahova, ez egy kompromisszum megoldás.

Előzmény: Pillanatragasz (3563)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.12.29 0 0 3563

Az elszivárgott vízzel sok hasznos elem is elszívárog amit a víz kiáztatott a komposztodból.  Ezért jobb a komposztláda amit nagy esőzésekkor le lehet takarni . 

Előzmény: unartis: (3562)
unartis: Creative Commons License 2017.12.29 0 0 3562

Néhány nap alatt elszivárgott a víz, így nagy eséllyel a lebontó szervezetek tovább végzik áldásos komposztgyártó feladatukat. Nem fog berothadni az egész.

Előzmény: unartis: (3557)
unartis: Creative Commons License 2017.12.29 0 0 3561

Az is van, de itt nem szeretne, ez  a kert legárnyékosabb része! Ezért van itt a komposzt gödröm. ;)

Előzmény: 55judit (3559)
unartis: Creative Commons License 2017.12.29 0 0 3560

Ez egy bambuszféle(phyllostachys), úgynevezett botnád, mert a legvastagabbja sem vastagabb 2 cm-nél.

Paradicsom illetve egyéb karónak használom, jobb szolgálatot tesz mint a fenyőből készült társai, mert sokkal tartósabb.

Előzmény: Teaway (3558)
55judit Creative Commons License 2017.12.28 0 0 3559

Vagy olajbogyóféle?

Előzmény: Teaway (3558)
Teaway Creative Commons License 2017.12.28 0 0 3558

Ez valamilyen nádféle lehet?

Előzmény: unartis: (3557)
unartis: Creative Commons License 2017.12.18 0 0 3557

Nálunk most ez a helyzet, rengeteg eső volt pénteken és szombaton, így megtelt a gödör vízzel(a képen a tegnap reggeli állapotok láthatók):

Fürtöske Creative Commons License 2017.12.02 0 0 3556

Nagyon sok magot visz ám a szél is! Főleg olyan helyről, ahol elhanyagolt a kert, vagy a környezet.

Réges-régen, amikor még lehetett szerezni, ismerőstől kaptam olyan totális gyomírtót, amit a vasútnál használtak.

Attól még a sövények, fák is kiszáradtak, ha nem figyeltél oda, és kapott belőle.

Ősszel kétszer is alaposan lepermeteztem az adott területet jó alaposan kb. egy hét különbséggel.

Márciusban, hogy eltűnt a hó, "csont nélküli" tiszta kopasz pusztának nézett ki az a rész.

A várható fagyok után, április végén akartam füvezni, de addigra már tiszta zöld volt minden a gyomoktól .... :)

Előzmény: arnoldj (3553)
unartis: Creative Commons License 2017.12.02 0 0 3555

Ennél a késő tavaszinál jobb a téli vetés is, nálunk még lehetne vetni, mert nincs hó, igaz elég hűvös itt is az idő, a gyomirtó szerek nem is jöhetnek szóba, mert durvának találom az alkalmazásukat. Egyszer tavasz közepén vetettem egy kis szakaszra füvet, ott tényleg volt ujjas muhar és (egyéb gyomtársulás) bőven, amit eltávolítani sem tudtunk, mert jól bírta  a fűnyírást is, a gyökere nagyon kapaszkodó, ha kihúztuk jött vele a fű is.

Hogy ne menjünk eléggé az OFF téma fele, azt leírom, hogy az összegereblyézett füvet mindig a komposztra teszem, eddig semmiféle rothadást vagy penészedést nem érzékeltem, amit a levágott fű okozott volna.

Előzmény: CBNora (3554)
CBNora Creative Commons License 2017.11.27 0 2 3554

A glifozát arra jó, hogy a meglévő évelő gyomokat kiirtsd vele. A talajban a magok egy rész 30 évig is életképes marad, és minden bolygatás után ki fog kelni valamennyi, szóval ilyen alapon 30 évet is várhatsz a füvesítéssel. Az őszi vetés azért jó, mert miután kiirtottad az évelő gyomokat, és egy darabig tiszta a terület, a hűvösebb időben a fű ki fog kelni, de a melegigényes gyomok már nem, így a frissen kelt fű meg tud erősödni. Ha tavasszal veted, rengeteg nyári gyom kikel, többek között az ujjasmuhar is, ami nagy lesz, legyökeresedik itt-ott és rátehénkedik a gyenge kis fűmagoncokra, hézagos lesz az új gyep. Ezt az őszi vetéssel elkerülöd, tavasszal már nyírhatod a füvet, a kikelő gyomok ezt nem fogják bírni, és a füved el fogja nyomni ezeket.

Előzmény: arnoldj (3553)
arnoldj Creative Commons License 2017.11.27 0 0 3553

2016 nyarán nálunk is ugyan ez volt a kiindulási alap. Második kaszálás után lepermeteztem glifozáttal. Pár hét alatt ki is égetett mindent. 2-3 hónap múlva újra nőtt a gaz, amire számítottam is, de újra jött a glifozát. Őszre, télre csupasz volt az udvar. Egy kertésztől azt a tanácsot kaptam, hogy várjam meg a tavaszi gazoknak a kelését, és utána még egyszer permetezzek. Tavasszal iszonyat sártenger volt, de amint jött a jobb idő jött kifelé ismét a gaz. Ismét glifozát, majd másfél hónap múlva újra. 
Ennek ellenére ugyan úgy újra nőtt mindenhol..... 
Az 5 éves tervből töröltem a füvesítést!

Előzmény: unartis: (3550)
unartis: Creative Commons License 2017.11.27 0 0 3552

Tegnap volt eső bőven, jól fel is ázott, így egyenlőre elnapolva, a továbbiakat az idő szabja meg.

Előzmény: CBNora (3551)
CBNora Creative Commons License 2017.11.26 0 0 3551

Az viszont tényleg nagyon gyomos lesz. És akkor ha netán már nem fagyott a föld, nagy a sár, nehéz rámenni. Nálunk olyankor biztos, hogy nem lehetne megcsinálni. Szerintem jövő ősz jobb.

Előzmény: unartis: (3549)
unartis: Creative Commons License 2017.11.26 0 0 3550

2012-ben amikor átvettük a kulcsokat volt kaszálni való:

lekaszálás után:

Első komposzt halmom:

Előzmény: unartis: (3548)
unartis: Creative Commons License 2017.11.26 0 0 3549

Egyszer próbáltam és bejött, de ha állandóan fagyos idők jönnek akkor február végére, március elejére hagyom, még az sem késő!

Előzmény: Fürtöske (3545)
unartis: Creative Commons License 2017.11.26 0 0 3548

A topik  témájánál maradva, 5 éve amikor vettük a házat itt egy gaztenger volt, 2-3 napba telt mire l bírtam kaszálni(egy kölcsönbe kapott damilos gépivel) a méteres növényzetet, abból lett az első komposzt halmom, így kezdődött a házi komposztálásom!

Előzmény: unartis: (3547)
unartis: Creative Commons License 2017.11.26 0 0 3547

Örülnék az ősgyepnek én is, de itt nem volt olyan korábban több volt benne a tarack és a gyíkfű, a  vad sárgarépa, mint a fű mivel, az amikor 5 éve költöztünk kiégett az aszályban.

Előzmény: CBNora (3543)
unartis: Creative Commons License 2017.11.26 0 0 3546

Lassan úgy is előkerül  a szánkó (ha lesz hó) és a hintázás is véget ér, mert elég vacak idők lesznek, amúgy a gyerek(ek) miatt fogom telepíteni a füvet, mert hinta és hasonló lesz építve (újra), a régit széthintázta  a gyerek mert eltört a hinta váza(erős csőből volt, de elfáradt) :D

Előzmény: arnoldj (3541)
Fürtöske Creative Commons License 2017.11.25 0 0 3545

Szerintem is ez a decemberi füvezés kicsit lutrinak tűnik.

Szerintem, ha sikerül, akkor is csak szerencsének mondható.

Bár ha bele gondolok, hogy én is az évek során mennyi roppant furcsának tűnő extrém dolgot csináltam már, és bár nem mindegyik, de többsége bejött .....

Előzmény: unartis: (3540)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!