Keresés

Részletes keresés

kanoneos Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5896

Jól beszélsz, nagyjából én is ezt érzem. Meg azt, bármennyire is egyedülálló mű született, részemről az új album csak a 4. legjobb Solaris lemez. Amit persze "rongyosra" fogok hallgatni :) De nem érzem azt a hihetetlenül összetett, megkomponált virtuóz zenei játékosságot, mint az előző albumokon. Van 3 nagyon erős szám, ami méltó az elődökhöz, a többi csak 70%-os részemről (szigorúan a Solaris mércén!!!) Talán annó több zseni zenész, több egyedi ötlete tette olyan változatossá és összehasonlíthatatlanul "Solaris-ossá" a számokat. Tudom vannak akik már soha nem vehet részt az alkotó munkában...Minden tiszteletem az aktív tagoknak és köszönöm a munkájukat! 

Lehet, kicsit félreérthető voltam, az összehasonlítás óhatatlan mint egy új autó esetében az előző modellel, de attól ez is Ferrári és az is Ferrári (vagy Rolls R. és Rolls R.) Szóval hatalmas öröm, hogy van ez a lemez, csak ez kikívánkozott. 

Előzmény: Youwine (5894)
surroundsolaris Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5895

Érdekes és elgondolkodtató kritikák az új lemezről. Teljesen egyetértek az Ellensúlyban írt elemzésben említett egymáshoz közelítésről a Solaris és a Djabe között. Valamint a Marsbéli Krónikák II valóban méltó mű ahhoz, hogy az első magyar surround hangzású progresszív rockzenei stúdió album legyen, hamár a MK I nem lehet(ett) az.

Előzmény: cirrocumulus (5892)
Youwine Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5894

 

Nem volt időm rendes, elmélyült véleményt írni az új lemezről, most meg már nem is fogok, mert a cikkben majdnem minden benne van, ami egy heti hallgatás után felmerült bennem:

 

- a Pink Floyd túlontúl közvetlen megidézése

- erőteljes távolodás a sci-fi világától

- erőteljes közeledés az ethno és a world music felé 

- szaxofon, hegedű kiemelt szerepe (számomra nagyon messze állnak az eredeti Solaris hangzástól)

- számomra a lemez inkább a Meeting Point-ot idézi meg

 

Ami még felmerült bennem, hogy nagyon hiányolom azokat a versenyszerű dallamfutamokat, amik az első lemezt annyira karakteressé, semmi mással össze nem téveszthetővé tették. A fuvola, a szinti, a gitár, a dob - kergetőznek, feleselnek, egymást űzik - egymással páratlan összhangban. 

 

Illetve mintha Attila fuvolajátéka változott volna: korábban általában lágyan, ívekben játszott. Most sokszor pergeti a hangot, olykor szinte mintha ütőhangszert hallanánk, amitől az előadott mű hangulata - legalábbis számomra - zaklatottá válik.

 

Az utolsó dal pedig nekem kicsit "komolytalan", az album lezárásaként nehezen értelmezhető, kilóg a sorból.

 

Szeretem a lemezt, sok remek pillanata van, boldog vagyok, hogy megszületett a mű és birtokolhatom egy dedikált példányát.

Remélem, hogy számos meghívást kap a zenekar, hogy élőben is bemutathassa.

 

De  (és ugye nem sértek meg senkit?) az első szerelemhez semmi sem fogható, és az a Marsbéli Krónikák volt, lesz és marad, 1984-ből.

 

És a Solaris továbbra is megmarad azon (sajnos egyre fogyatkozó) dolgok egyikének, amik még összekötnek kamaszkori önmagammal. Ugyanolyan lelkesen, izgatottan tudom várni az új koncertet vagy lemezt, mint egy kisgyerek a karácsonyt vagy szülinapot. Írtam már, ennél nagyobb élményt, ajándékot nem is kaphatnék, és ezt ezúton is köszönöm.

 

(U.i.: Mikor mehetünk Solaris koncertre?)

 

 

 

 

Előzmény: cirrocumulus (5892)
erdészróbert Creative Commons License 2014.11.09 0 0 5893

Való igaz, hogy akár mi is csinálhattuk volna, de ez csak stílusbeli egyezés. Ezek nem Solaris témák, csak olyanok. Nekem kifejezetten tetszik a dolog. (Mondjuk, ezek után nem csoda....)

Előzmény: schopper (5891)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.09 0 0 5892

Lemezkritika!

 

Az emberbogarak büszkesége

 

schopper Creative Commons License 2014.11.08 0 0 5891

?Off

Csak most tűnt föl, vagy csak hallucinálok?

Ayreon: The Theory of Everything 2-3 tétel (CD3 instrumentális verzió) olyan nagyon Solaris

 

(Itt a link a youtuberól, de ott sajnos csak az énekes verzió van, 1.55-től hallgatózzatok, de a szöveg nélküli jobb;

http://www.youtube.com/watch?v=TQFmfZCcrYw)

cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.08 0 0 5890

Köszi a javaslatot :o)

Előzmény: ülünkahordótetején (5889)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.08 0 0 5889

Off

 

Csillagok között (Interstellar). Rend.: Christopher Nolan.

 

Nem szabad kihagyni, mindenképp muszáj moziba menni, szélesvásznon!!! A film kifejezetten jó, valóban tudományos-fantasztikus, illetve pszichológiai-filozófiai. Nem hiszem, hogy bárki megbánja, ha befizet a mozira.

localhost Creative Commons License 2014.11.07 0 0 5888

SolarisBéKözép :) 
Az!
Ultrák!
Köménymag!

Előzmény: oys... (5886)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.06 0 0 5887

:o)))

oys... Creative Commons License 2014.11.05 0 0 5886

"Addig fogom hallgatni, míg ezek az új zenéik is a véremmé nem válnak"

 

Javasolnék egy megoldást:

1-4-7.

Szigorúan egy-négy-hét! Ez a három track egymásután. Többször ismételgetve. És megint és megint!

Már az első ilyen rövid-sorozat után után felugrik a szemöldök, kikerekedik a tekintet, leesik az áll, finommotoros szájszeglet-izomgyakorlatként kinyílik a száj és kicsúszik a gondolat: oóÓÁáhH!!!

Ez így együtt számomra a tömény esszenciája a lemeznek, az igazi keménymag, a "SzolariszBéKözép"!

(A többi olyan körítés, mint a tortán lévő habon a kandírozott meggy: az már ínyencség.)

Előzmény: cirrocumulus (5885)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5885

Gömör Laci egészen pontosan már 32 éve tagja a Solarisnak!

1982. október 8-án volt az első közös próbájuk és október 29-én már játszottak is a Gépészkari Gólyabálon.

 

 

Viszont holnap, november 4-én lesz annak 32 éve, hogy először láttam Lacit Solaris koncerten :o)

Anno, erről a koncertről röviden ezt jegyeztem föl a Solaris koncertjeimet tartalmazó listámra:

 

1982. november 4.: Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) Mogyoródi úti kollégiuma;

                                  hihetetlen, de újból van Solaris! :o)

Még basszusgitáros nélkül, négyen léptek föl.

A megmaradt tagokhoz (a 3 alapítótaghoz /Erdész Róbert, Cziglán István, Kollár Attila/) csatlakozott Gömör László dobos.

Új számok:

„Nyikorgó idegen”,

„Duó”. Ez utóbbit Czigi akusztikus gitáron, Attila blockflőtén játszotta.

Azután, hogy nem sokkal korábban, október 1-jén az FMH Körtermében Robi bejelentette a Solaris feloszlását, eszméletlen érzés volt ismét Solaris koncerten lenni! :o)))

Semmihez sem fogható érzés volt, de tényleg!

Az úgy volt, hogy október 1-jét követően világvége hangulatban teltek a napjaim, nem tudtam fölfogni, hogy egy ennyire fölszállóágban lévő zenekar - akit nagyon szeretett a közönség, a Magyar Rádiónál zsinórban vehették föl a számaikat, amelyeket aztán játszott is a Petőfi rádió -, hogyan hagyhatja abba ilyen hirtelen......
Annyira magamba zuhantam, hogy valamiféle válasz reményében levelet írtam a menedzserüknek, Tereh Öcsinek, akiről akkor még nem tudtam, hogy - ma ez már zenetörténelem - ő is a Solaris másik felével tartott és így alakult meg az I. Emelet.
(Amely viszont - mily furcsa az élet - már nincs is, a SOLARIS viszont ismét szárnyal :o) )

Öcsi próbált megnyugtatni azzal, hogy Robi, Czigi és Attila úgy döntöttek, hogy folytatják, de hogy mikor, azt ne is kérdezzem, mert nem lehet tudni.

Nekem ennyi is elég volt, hogy a letargiámból kirángasson, már a reménytől is madarat lehetett volna fogatni velem :o)))
Vadul bíztam benne, hogy ismét járhatok majd Solaris koncertekre - már maga a gondolat is mámorító volt! :o)

Mivel Robiék is egyetemisták voltak akkor és közeledett a téli vizsgaidőszak, elkönyveltem magamban, hogy talán majd utána, 1983. februárjától fognak ismét játszani. Türelmes, zsongító várakozás volt bennem :o)

Teltek a napok és elérkezett november 4-e, egy simának induló hétköznap az egyetemen. Dél körül az egyik szünetben a folyosó ablakpárkányaira kitett fénymásolt heti műsorfüzetet lapozgattam át, amelyben az egyetemi klubok, kollégiumok programjai voltak fölsorolva.

Egyszercsak.............

Többször neki kellett futnom, hogy fölfogjam, amit leírva láttam: hogy AZNAP (!!!) este Solaris koncert!
A szívem úgy kalimpált, mint addig talán soha! ( Ja, de igen, majdnem napra pontosan 2 évvel korábban, november 1-jén, életem első Solaris koncertjén is majd' kiugrott a szívem a helyéből, amikor azt éreztem koncert közben: hiszen ez az ÉN zeném :o)) - már első hallásra is annyira magaménak éreztem a zenéjüket, hogy örökre rabul ejtett, azóta sem ereszt el :o)) )
De aztán jött a kijózanító gondolat, hogy ez nyilván csak egy régebben leszervezett koncert híre és csak így került bele ebbe a műsorfüzetbe. Szerencsére ott volt a kolesz telefonszáma és fölhívtam őket, hogy megtudjam: csak tévedésről van szó vagy pedig..........
A hölgy megnyugtatott, hogy higgyem el, tényleg Solaris koncert lesz este, már pakolják ki a felszerelésüket!
Ebbe a hírbe totál beleszédültem........... Hiszen alig több, mint egy hónap telt csak el az ominózus este óta és máris mehetek Solaris koncertre??? 
Hát ilyen nincs! Ez hogy lehet??? :o)))
Egészen addig nem mertem elhinni, amíg oda nem értem a helyszínre. 

De előtte még elrohantam az öcsémért a középiskolájába, hogy majd suli után ne menjen haza, mert Solaris koncert lesz nemsokára.......... Ő is alig akarta elhinni :o)

Ami ezután következett, az pedig már SOLARIS-történelem :o)))

És annyira jó, hogy nem múltba révedés az, ami most zajlik, hanem a JÖVŐ van újra a SOLARIS előtt :o)
És annyira jó Velük együtt átélni ezt az egészet, ezt a csodát!
A Marsbéli krónikák II. lemezüktől egyelőre képtelen vagyok elszakadni, gyakorlatilag folyamatosan hallgatom, csupán annyi szünetet tartok, hogy idő legyen a leülepedésre. Addig fogom hallgatni, míg ezek az új zenéik is a véremmé nem válnak :o)
Nem tudok elemzést írni a lemezről, alig tudom megfogalmazni azt is, hogy miféle érzések kavarognak bennem, miközben hallgatom. 
ÖRÖM, igen, nagy-nagy öröm, és közben olyasféle érzés jár át, mint amikor tavasszal egymás után pattannak ki a rügyek, bomlanak ki a virágszirmok s bármerre fordulok, ezt látom - és valami eszméletlen üdeség, frissesség lengi be ezt az egészet :o)
Ilyesmit érzek ennek a lemeznek a hallgatásakor: BOLDOGSÁGOT :o)

KÖSZÖNÖM, Srácok! :o)

 

Előzmény: Youwine (5882)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5884

Ok, lehet, hogy ezt rosszul látom, és elnézést kérek, ha ezzel bárkit is megsértettem. A Solaris attól is Solaris, ahogy Gömör László dobol benne, érdemeit elvitatni valóban gorombaság lenne! De a Solaris zenei lényege az én érzésem szerint nem úgy eredeztethető belőle, mint a másik három zenészből. Ez egy egészen szubjektív érzés és vélemény, egy rajongói nézőpont. 

columbo67 Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5883

Egyetértek !

Előzmény: Youwine (5882)
Youwine Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5882

 

 

Bocsánat, de a legalább 30 éve zenekari tag Gömör Lacit vendégzenésznek titulálni legalábbis otrombaság.

 

Én kérek elnézést.

 

Előzmény: ülünkahordótetején (5881)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5881

És nem feledkezhetünk meg a muzsikusokról!!! Az új album lelkét a Kollár - Erdész - Bogdán trió adja. Gyakorlatilag e három művész-muzsikus játéka teremti meg az új album atmoszféráját. A lemezen szereplő többi zenész valójában vendégzenész e három zseni mellett. Kollár és Erdész művész urakat nem is tudnám eleget dícsérni, ezért most inkább Bogdán Csaba játékát méltatnám, aki számomra mindig is nagy talány volt. Bevallom, mindig is őt volt a legnehezebb elfogadnom a Solaris zenészeinek sorában. Sosem értettem, hogy egy ilyen jó gitáros miért szerepel még olyan projektekben, amelyek nem egyeztethetők össze a progresszív zene nagyságával. Ezt máig sem értem, de ahogy ezen a lemezen játszik, az mindent feledtet. Hihetetlen, hogy mit művel ezen a lemezen, szólói igazán ízesek, és jelentős szerepet vállalnak abban az éteri atmoszférában, ami az egész lemezt jellemzi. Bravó Csaba!!!

 

ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5880

Nos akkor a lemezről...

 

Sok álmatlan éjszakát okozott nekem az új Solaris album. Ugyanis még a megjelenés előtt nagyon tartottam attól, hogy valahogy nem sikerül majd a megelőző albumokhoz méltó anyagot produkálni. Hiszen a csillagos ég elérése után mi jöhet még???

 

Most már azonban bizton mondhatom, hogy az új album méltó elődjeihez! Nagyon tetszik, hogy ezen az új albumon jelen vannak a Marsbéli I-re jellemző megközelítések, ugyanúgy, mint mondjuk a Próféciák korabeli Solaris. Én személy szerint nagyon sajnáltam volna, ha a Próféciák hangulatából, zenei megközelítéséből nem találtam volna semmit az új anyagon. A vokálok használata, illetve Erdész Róbert monumentális játéka egyértelműen ezt az érát idézi.

 

A Marsbéli II szvit mindenképp az új lemez csúcsteljesítménye! Ez a 22,26 perces zenei eposz számomra odakerült a Los Angeles 2026, vagy a Marsbéli I szvit mellé. Ez az új szvit egyszerre retró és előremutató, mert zeneileg úgy nyúl vissza a gyökerekhez, hogy egészen friss elemeket is ötvöz. Bevallom, féltem, hogy az egész Marsbéli II egyfajta szolgai kópiája lesz a nagy elődnek, de szerencsére nem így történt. Valahogy megfoghatatlanul újszerű ez, olyan módon, hogy nem lehet azt mondani, hogy "ááá, persze, ezt már hallottam...". Semmiképp nem mondható kiszámíthatónak.

 

Azért egyfajta meglepetésként szolgált, hogy sokkal többször kaptam fel a fejem e szvit hallgatása közben olyan motívumokra, amelyek talán túlzott módon is, közvetlen hatás alatt állnak. Az első tételben pl. a basszus belépésénél nem lehet nem a PF One of theses days...-ére gondolni, a második tételben egy meglepetésszerű hatás fedezhető fel, a TSFH - Heart of Courage ópusza ott settenkedik a sorok között... (2:15-től érdemes figyelni 2:30-ig, és utána meghallgatni a Heart of Courage-t...). Úgy látszik, Róbert az utóbbi időben nem mellőzte el az igen népszerű "cinematic" hullámmal való ismerkedést... Ezek az új korszakbeli hibridek valójában jól illenek a Solaris világához is, noha hiba lett volna túlzottan ezirányba tolódni... Ja, és ott van a harmadik tétel, ami megközelítésében egy az egyben PF The Great Gig in the Sky... Ez olyannyira nyilvánvaló, hogy ezt rajtam kívül mások is észrevették és megjegyezték kritikákban... Itthon a feleségemet vicceltem meg ezzel a párhuzammal, aki nem jártas túlzottan az old school prog rockban. Betettem a Solaris említett tétele után a Pink Floyd Great Gig-jét, és teljesen összezavarodott, hogy akkor ez most hogy is van, meg melyik melyik... :)

Ezen hatások mellett éppenséggel meglepő volt a Jarre-hatás hiánya... A Marsbéli I-en azt gondolom, a francia mester hatása volt a legnyilvánvalóbb, avagy az egyedüli módon könnyen beazonosítható.

Engem különösebben nem zavarnak a direkt hatások, mert nem puszta másolásról van itt szó, hanem teljes beillesztésről a Solaris univerzumába. Persze a kritikusok meg fogják ezeket jegyezni, és ezek által a Solaris új albuma veszteni fog a semmivel össze nem hasonlíthatóságából, avagy egyediségéből.

 

A nagy szvit után a Hangok a múltból borzongatóan jól sikerült, Czigit újra sikerült elővarázsolni, daccolva a tér-idő kontinuummal. Zseniális!!! Cziginek biztos fülig ér a szája a mennyei kórusból letekintve...

 

Ezt követően még 4 db szokványos hosszúságú tétel következik, amelyek a maguk nemében mind 10 pontos telitalálatok. Nekem személy szerint "az emberbogarak büszkesége" és az "Alien song" tétel tetszik a legjobban, ezek számomra bekerültek a legnagyobbak közé, egyszerűen lenyűgözőek!!! A "Lehetetlen" szintén zseniális, noha sokkal inkább jazzes, mint ahogy én azt a Solaristól szeretem. A "Világ nélkülünk" tétel szintén nagyon jó, de nem annyira, mint a fent említett kettő. Tulajdonképpen ez az a tétel számomra a lemez derekán, ahol egy kicsit nyugalmat találhatunk a lemez első és második fele között, nem történik benne túl sok minden, de jól is van így, mert a lemez eleje és vége igencsak odaszegezi a fülünket a hangfalakhoz, nem hagy pihenést a zsenialitás.

 

Összességében véve ez a lemez csúcsteljesítmény, minden szempontból. A Solarisnak nem is a nemzetközi szintérrel kellett versenyeznie, hanem saját magával!!! És ez sikerült, mert ez a lemez büszkén odatehető a többi mellé. Persze számomra a Próféciákat továbbra sem sikerült letaszítani a trónról, de nem is nagyon hiszem, hogy az egyáltalán lehetséges... Olyan lemez csak egyszer születik egy zenekar történetében...

 

Egy problémám van csak a lemezzel... túl rövid...!!!

 

Kérlek ne várjatok ennyit egy következő lemezzel. Ez alapján a lemez alapján én, mint az egyik legnagyobb kritikusotok, bizton állíthatom, hogy a Solarisnak nem csak múltja, de jövője is van. Ez az album a jövő felé is nyitott, ha ilyen minőségű muzsikát sikerült rögzíteni az őrült készülődés közepette, akkor meg vagyok győződve, hogy sok albumnyi anyag van még belül... Kérlek titeket, hogy összpontosítsatok a jövőben sokkal inkább arra, hogy ezek az új ötletek megszülethessenek, mert számomra egy ilyen új lemez többet ér, mint 2 db életműkoncert...   

 

 

   

surroundsolaris Creative Commons License 2014.11.01 0 0 5879

Fantasztikus :-) lenne, ha a MK II surround formátumban is megjelene!

cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.30 0 0 5878

Jé, tényleg :o)

Előzmény: Youwine (5877)
Youwine Creative Commons License 2014.10.30 0 0 5877

 

Apró érdekesség, talán van, aki nem vette észre - 2:59-nél a jobb dobverő vége letörik és elrepül.

 

Előzmény: cirrocumulus (5863)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5876

Nem bírok már várni tovább, mindenképp szeretnék rögzíteni pár benyomást a koncertről (a lemezről majd még később).

 

Hihetetlen élmény volt egy év után újra beülni a MűPá-ba a Solaris koncertre!!!

 

Számomra a Solaris a legprofibb amatőr zenekar az egész világon! Ezt szeretném egy kicsit kifejteni.

 

Amatőr, mert a zenekar tagjai nem ebből élnek, nem ezt csinálják főállásban. Ez azért sok mindent meghatároz, mert azt gondolom, egy folyamatosan turnézó, összeszokott csapat nem olyan koncerttel állt volna elő, mint okt. 26-án a Solaris. Valóban volt némi amatőr aspektus a koncertben. A dob tényleg túl hangos volt, és ebből kifolyólag a lemezeken hallható varázslatos atmoszféra nem jött át teljesen a koncerten. A fuvola, gitár, szinti előtérbe kerülésével jóval éteribb lett volna az összhatás, így viszont az erőteljes dobolás ezt jelentősen széttörte... A hangzás viszont a 6 sorból szerintem jóval arányosabb volt, mint az A-B-C sorokból.

 

Az amatőr meghatározottság abből is újra kitűnt, hogy a zenekar ismét nem vállalta fel azt, hogy egy igazi, megkomponált show-t tegyen a színpadra. Félreértés ne essék, Róbert művész úr konferáló szövegei valóban bájossá és szívmelengetően emberközelivé tették a produkciót, ezzel együtt azonban egy olyan izgalmat generáltak a hallgatóban, amellyet egy profi produkció nem enged meg magának. Egyfajta izgulást, hogy minden jól sikerüljön, így a hallgató úgymond szorított a zenekarnak, ahelyett, hogy teljes elvarázsolásban lett volna része. Azt hiszem, a profiknak legelőször azt tanítják meg, hogy az izgalma magánügy, abból a hallgató nem érezhet semmit. Ehhez járult továbbá az is, hogy tényleg volt miért izgulni, voltak apróbb bakik a zenében, több zenész részéről is... számomra a legzavaróbb Seres Attila basszgitárjának az áram alá helyezése, és az akörüli probléma volt az egyik belépőjekor. Ugyanúgy nem értettem, hogy a kivetítők miért voltak ennyire alulreprezentálva... Ha már nem volt slide-show az űrről, akkor legalább a zenészeket nagyban lehetett volna csodálni...

 

Ez az egész amatőr megközelítés épp azért zavart a legjobban, mert pl. a Mexikói Nostradamus DVD-n ennek nyoma sincs!!! Az az én mércém szerint egy igazi koncert, egy igazi show, az elejétől a végéig megkomponálva, fantasztikus intróval, ami felvezeti a zenekart, utána pedig pazar kivetítős bemutatóval, hibátlan hangszeres játékkal... Véleményem szerint ezt a fajta megközelítést a magyar közönség is megérdemelné, mi több, a zenekar maga érdemelné meg, mert ezzel héroszokká változnának egyszerű emberekből a hallgatók szeme láttára...

 

Azt gondolom, a művészek szabadsága mindenek felett áll, így tulajdonképpen ők döntik el egyedül, hogy mit akarnak csinálni a színpadon. Én hallgatóként és rajongóként csupán egyet remélek: az "amatőr" megközelítés nem véletlen volt a zenészek részéről, hanem tudatos döntés! Hiszen ezáltal olyan oldalát láthattuk a Solarisnak, ami igen bensőséges és emberi. Részemről azonban a profi megközelítést látnám.

 

Még egy kritika, ami mellett nem lehet elmenni. Kecskés művész úr igen szuggesztív és egyben zavarbaejtő előadása számomra kívül esik a Solaris világának jó ízlésén. A művész úr igazán érdekesen induló előadása az idő múlásával számomra egyre nyomasztóbbá és zavarbaejtőbbé vált. Ezzel szemben a kivetítőn pergő űrrészletek, hajóbelsők ezegyszer pont azt mutatták, amit az egész előadáson vártam volna. 

 

Igazán különleges momentumai voltak a koncertnek a zenei megemlékezések!!! Ezeknek a hatását nem lehet szavakkal leírni! A marsbéli szvittet egyben hallani, színpadon szintén olyan élmény, amit az ember örökre szívébe zárhat. A marsbéli II két teljesen új darabja valami irgalmatlanul ütősen került a színpadra (is). Krasznai Tünde önmagát lépte túl ezzel a vendégszerepléssel, véleményem szerint igen jó választás volt, daccára a pop-kultúrában való tevékenységének. Végülis a Solaris, annak ellenére, hogy kultusz-zenekar, mégis története folyamán mindig erős szállakkal kötődött a kortárs popzenék egyes szereplőihez... ez azért van, mert Magyarországban a mainstream és az underground ugyanabban a pici halastóban kell, hogy megférjen egymás mellett, amely halastó a magyarországi zenei életnek egyáltalán élettérként adatik... külföldön a tengerben jól el tud különülni ez a kettő...

 

Összegezve számomra felejthetetlen élmény volt, a zenészek részéről emberfeletti teljesítmény, annak ellenére, hogy nem tudom nem elsorolni az észrevételeimet (amivel remélem, nem bántok meg senkit).

 

Várom a folytatást jövőre!!!

 

localhost Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5875

A Solaris-koncerten szerzett élményeim még napokig hömpölyögni fognak bennem.
Egészen erős, meghatározó élmény volt, hogy Erdész Robit mosolyogni is láttam. Többször is. Mosolyogni, mint régen. Habár a negyedik sorból azt is erősen érezni (látni is!) lehetett, hogy zavarban van, mégis mosolygott. És láthatólag élvezte a játékot. Ez átragadt rám is.
Nagyon élveztem a koncert minden pillanatát.
Köszönöm!

Youwine Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5874

 

Jó kis írás és informatív is.

 

Én a C (tehát 3.) sorban ültem, a cikkben jelzett rezgő hang végigkísérte a koncertet, ezen kívül a pergő iszonyú hangosan szólt, olykor már-már bántóan.

 

Attila szintije sokszor egyáltalán nem szólt, vagy legalábbis nem hallatszott. A teljes hangzás pedig kásás volt, mintha szemüveg nélkül próbálnék olvasni.

 

Ezektől függetlenül elmondhatatlanul élveztem minden pillanatot, egy estére megint visszakamaszodtam. Ennél nagyobb öröm ebben a korban már nem érhet.

 

cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5873

És máris itt van egy nagyívű, mindenre kiterjedő, klassz koncertbeszámoló :o)

A fotókat pedig Bosi készítette :o))

 


Mars a MŰPÁba! – Solaris, Művészetek Palotája, 2014.10.26.

 

 

 

(Estére talán már fölkerülnek a FB-ra a koncertfotók, majd azokat is idelinkelem :o) )

Epsilon Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5872
Aki keres, talal:

http://www.rockdiszkont.hu/index.php?lap=90_129&param=2&center=uj_termekek&term_id=1322
Előzmény: ipari33 (5870)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5871

Az FMH Körterme - kívülről.

Sok szép emlék fűz ide bennünket :o)

 

 

Előzmény: columbo67 (5869)
ipari33 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5870

 

Robikám!

Szeretném megkérdezni, hogy a Marsbéli Krónikák 1. lemeze van e CD-n, ha van hol lehet hozzá jutni.

Az eredeti kiadás (általatok szintén dedikált) nekem meg van, de sajnos nincs már bakelithez lemezjátszóm, 

így csak CD-n tudnám hallgatni.

Mégegyszer köszönöm a vasárnapi estét.

 

Tóth János Nyíregyháza

columbo67 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5869

Bocsánat.

 

Az FMH-ba jártunk - természetesen.

 

Bp. XI., Fehérvári út .... Körterem. Azóta lebontották.

Előzmény: columbo67 (5868)
columbo67 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5868

Kedves Robi !

 

Én személy szerint és a Barátaim nevében is köszönöm ezt a fantasztikus vasárnap estét, mindannyitoknak.

 

Három barátommal és a két felnőtt fiammal voltunk a koncerten. Az egyik barátom felesége azt kérdezte a koncert végén: Hogy, hogy ez a zenekar még nem lett világhírű? Ilyen igényes és kellemes zenei anyaggal. Azt mondta: "ezeknek már régen világsztároknak kellene lenniük". Erika most volt először Solaris koncerten - 47 évesek vagyunk. Én a barátaimmal már az FHM-ban jártunk a Solaris klubba, nagyon szép emlékeim vannak azokról a '80-as évekről.

 

Lettek volna kérdéseim a tagok személyét illetően, melyeket egy előző  hozzászólásomban már vázoltam. De nem szeretnék ünneprontó lenni és a kérdéseimet felülírja az öröm és a jó érzés, amely a koncert hatására magával ragadt. Így nem kérdezek semmit.

Csak még egyszer megköszönöm a munkásságotokat és várjuk a folytatást.

 

És külön köszönöm, hogy időt szakítasz ennek a fórumnak az olvasására és a válaszadásokra.

 

Üdvözöllek Téged és a SOLARIS teljes csapatát !

 

Előzmény: erdészróbert (5867)
erdészróbert Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5867

:)

Előzmény: Youwine (5866)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!