Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
"Még van ember, akinek nem küldtem el a receptjeimet? " Van bizony!
Tisztelettel szeretnék esedezni a recipe-gyűjteményért! :o) Az emilmre jöhet, ha alkalmasint ráérsz és van kedved bajlódni vele.
Köszi előre is.
A teljes rozsliszttel én csúnyán befürödtem, de ezek szerint érdemes kísérletezgetni...
Nekem az 5ker jobban bejött, mint a francia, de ki-ki próbálja ki magának. Egyedül üdvözítő megoldás szerintem nem létezik.
A fűszeres francia eredeti recepje a kapron kívül még vagy 2 féle zöldfűszert tartalmaz, de ha kihagyod, az se baj. A fokhagymás só önmagában is izgalmassá teszi.
Az a régi Hauser sosem volt kikenve (általam), nem is volt tapadásgátlós, sem teflonos, és mégis milyen remekül kijött a kenyér belőle! Azért örülök, hogy sikerült.
Ebből a franciakenyérből szerinted mennyire lehet kihagyni a kaprot?
Egyébként most sikerült beszereznem 3 fajta élesztőt: a budaörsi, az 5ker és az eladó által csak "német"-nek titulált francia eredetű, 11g-os csomagot. Ő erre esküszik. Melyik milyen? Az 5kerest sajnos egy az egyben beleraktam egy kalácsba, de szerintem nyugodtan megtarthattam volna a felét. A budaörsivel ennyire nem mernék szórakozni, de a francia élesztőről szerzett tapasztalatok érdekelnének.
Még van ember, akinek nem küldtem el a receptjeimet?
A búzaliszt nem olyan csúszós mint a rozs, mert magasabb a sikértartalma, az pedig tapad.
De ráadásul az a diós szezámos rozsból is volt. Kb. fele fehér búzaliszt, fele teljes rozsliszt. Először a búzaliszttel kovászt csináltam. Jó lett.
A kovászt is a gépben csinálom mostanában:
1 pohár langyos víz, 1 pohár liszt, kb. negyed-harmad friss élesztő, kis cukor. Ezeket a tészta programmal összekeverem, de két-három perc után kikapcsolom a gépet. Ha van kedvem, akkor a keverést egy fél óra múlva megismétlem. Ha nincs akkor a második keverés kimarad.
"Sütöttem diós-mákos-szezámos barnakenyeret."
Barnakenyeret hogy? A teljesőrlésű búzaliszt nem olyan tapadós-csúszós, mint a teljesőrlésű rozsliszt?
Követelem a barnakenyered receptjét! ;o)
Halleluja testvéreim! (Alternatívoknak: HareKrisna! stb.) Éljen a vaj!
Az én háztartásomban disznózsírt még nagyítóval sem találni. A vajazás viszont bevált (hja, könyékig olyan voltam!).
Most vettem ki egy gyönyörű fűszeres franciakenyeret (3,5 deci víz, 52 dkg BL65-ös Komáromi fehérliszt, 8 dkg durumliszt, 1kk cukor, 1kk fokhagymás só, 1kk vaj, 2kk morzsolt kapor, 1/2 csomag Dr Oetker poélesztő - az egész 1h58min-es gyorsprogrammal sütve)
Az egész lakást betölti az illata. Szédületes.
Hogy milyen apróságoknak is tud örülni az ember? 8-)
Igy igaz,
a Mi uj Clatrionicunkbol csak ugy kicsusszan a kenyer, igaz jo kis disznozsirral leapoltuk az elejen, meg az ezelotti sutesnel a keverolapatokat, es most a lapatok sem maradtak benne a kenyerben.
Szerintem csak kellemes gondolatokkal szabad puha talpu papucsban labujjhegyen megkozeliteni a tepsit. Ecet stb. Isten és Clatronic elleni vetek...:-(((
Ha egyszer a cementporral es nem elesztovel sutott :-))) kenyered kijott,. javaslom, hogy probald meg Zsirozni.
Most a METRO-ban kaphato sutokeverekkel megy igaz egy kis poreleszto rasegitessel, de lehet, hogy anelkul is jo.
Amugy en is kivancsi vagyok, hogy meddig birja a jelenlegi....
Keverőedény:
És ha vékonyan kivajazod?
Újra teflonozás?
Azt tudjátok, hogy a tapadásgátlosokat nem szabad olajozni csak vajazni? Én már több tepsit tönkretettem mire megfogadtam a tanácsot.
Sütöttem krumplis kenyeret, de úgy, hogy van itthon egy csomó krumplipüré por és azt raktam a kenyérbe. (valamire el kéne hasznélni, mert k.pürének nem szeretem, abból nekem az igazi a jó) A barnába nem volt tökéletes, behorpadt a kenyér teteje, a fehér jó lett, de hát az meg fehér.
KelemenGy! Köszi, ezt is meg fogom próbálni, csak lenne már kész a gép. Leghamarabb péntekre igérik. Az már két hét, mióta beadtuk. Már eléggé hiányzik. Ma rászorultam a bolti kenyérre, annyira nem volt időm dagasztani.
Nanó
Nekem is gondjaim vannak. Az elmúlt két hétben egymás után 3 adag is ehetetlen lett: beleragadt, szétmállott, morzsákra szétpergett. A legutolsó (tönkölybúzás) úgy beleragadt, hogy kimosni sem bírom. Áztatom ecetes, mosogatószeres vízben már napok óta (reggel beáztatom, este hazamegyek, dörgölöm egy kicsit szivaccsal, káromkodok, lecserélem a vizet, áztatom, reggel felkelek, dörgölöm, káromkodok, stb.) De csak a szivacs puha részével merem dörgölni, így meg sziszifuszi a vállalkozás. Nagyon el vagyok keseredve. Még csak 3 hónapos ez a gép Thomas-é egy fél évig bírta és csak aztán ragadt.
Ötleteket kétek, mivel tisztítsam még ezt a szerencsétlen tapadásgátlós tartályt?
Nanó! Ha megjavult a géped, esetleg próbálj meg a száraz élesztő helyett cukros vízben v. tejben felfuttatott friss élesztőt (1,5-2 dkg) használni. Nekem ez vált be.
KelemenGy
A konyv cimere nem emlekszem, mindenesetre egy kis alaku konyv, a boritojan egy Funai geppel, nehany jokepu kenyer tarsasagaban.
Tehat a konyv szerint a rozs- vagy teljes kiorlesu lisztbol keszult kenyeret nem tudja a gep rendesen atsutni, amit magam is megtapasztaltam: "legdarkabb" fokozatban is nyers maradt a teszta:(
Uj vagyok a mukedvelo pekek taboraban. Egy hasznalt, a rokonsagban "kiselejtezett" Funai tipusu gephez jutotunk hozza a nemregiben, egyelore kiserleti szakaszban vagyunk. Magam barna kenyer parti vagyok, ezert a hagyomanyos feherrel nem is probalkozunk, habar ez lehet, hogy hiba.
Egy szakkonyvben azt olvastam, hogy sotetebb kenyeret erdemes gazsutoben sutni. Van valakinek tippje, hogy hol lehetne sutoformat (lehetoleg cserepbol) kapni? Van valakinek ilyennel tapasztalata?
Severin-tulajdonosoktól szeretném megkérdezni: Ti is rendszeresen tapasztaljátok, hogy a dagasztás során a tepsi két sarkában marad kb. egy-egy teáskanálnyi liszt (és ez meglátszik a kész kenyéren is)?
Még nagyon kezdő "pék" vagyok, de azért beleszólok: a tojás és a vaj tulajdonképpen folyadékként viselkednek a tésztában (főleg a tojás). Esetleg próbálj meg nélkülük kísérletezni.
(Én nem használok se tojást, se vajat a kenyérhez, max. pár csepp étolajat.)
Ja, és tulajdonképpen nálam bevált a "vízmennyiség * 1.5" grammnyi liszt arány (víz: ml, liszt: gramm). Pl. 400 ml víz, 600 g (sima)liszt.
Sok sikert!
Főleg a burgonyás kenyeret szoktam csinálni, azt imádjuk. Köv. képpen: 54 dkg liszt, 1 tojás, 2-3 ek vaj, (de mondjuk ezt sem tudom pontosan, mit takar 1 ek vaj), 1 tk só, 2 ek cukor, 1/3-1/2 csomag élesztő (attól függ, milyen van éppen itthon), és 250 ml víz. Ezt 300 ml-vel kezdtem, de már ennyire lecsökkentettem. Viszont a gyors programot még nem próbáltam, legközelebb megteszem.
Pontosan mennyi vizet teszel fél kiló liszthez? Sok múlik a liszt fajtáján is, van amelyik több vizet felvesz, van amelyik kevesebbet. Egy pici ecet is jót tesz neki.
3dl víz + 1/2 evőkanál ecet + 50dkg liszt + 1/2 csomag szárazélesztő 2 órás gyors programmal jó kiindulási alap. Persze kell bele só és cukor, de ezt majd kitapasztalaod, hogy ti hogyan szeretitek.
Ezt már próbáltam. Az eredmény csak kicsivel lett jobb.
Száraz élesztőből (40 g frissnek megfelelő) csak egy harmadot rakok a kenyérbe (kb. fél kg lisztbe). Próbáltam több féle élesztőt is.
A folyadékból is elég sokat kispóroltam már, többet nem nagyon merek.
Ráadásul ma, miután kivettem, mintha még utána is összébb esett volna.
Nem értem. :(
Itt már sok szó volt a kovászról.
Volt első kovász is, az nem aratott nagy sikert, De ha kovász alatt azt értjük, hogy lisztes vízben van kelesztve az élesztő, esetleg több óráig, vagy napig, akkor én pl. készítek kovászt.
Meg azt hiszem többen is.
Régen az első kovászhoz meg a kaparékhoz, meg ilyesmikhez használtak komlót.
(Nem a kaparékhoz, de elfelejtettem, mihez.)
Valahol leírtam ebben a topicban egy régi, hagyományos kenyérkészítést. Ott háromféle dolgot használtak.