Keresés

Részletes keresés

jjani Creative Commons License 2003.05.14 0 0 655
Köszi a válaszokat!
jjani
Előzmény: bd (653)
bd Creative Commons License 2003.05.13 0 0 654
Fenyőm megtámadta a tükrösmoly. Mit adjak neki?
bd
bd Creative Commons License 2003.05.13 0 0 653
Nagyon nem akarják átvenni. A lejárt gyógyszereimet se akarták a patikák bevenni, pedig állítólag kötelesek lennének.
Van valahol egy nagyonkülső kerületben egy ilyen átvevő, de nekem autó nélkül a napom rámenne.
Némely kerület évente egyszer-kétszer rendez ilyen gyűjtést.
Legközelebb megkérdem a Hermes boltban.
bd
karaki Creative Commons License 2003.05.13 0 0 652
Szia!
Veszélyes hulladéknak minősül. A települési önkormányzat jogi kötelessége megoldani az elhelyezését. Elvben tehát náluk kell érdeklődni, de sajnos igen gyakori, hogy csak bambán néznek. Azért ki lehet hajtani belőlük. Vannak környezetvédő szervezetek, akik gyűjtést rendeznek időnként (esetleg folyamatos), ha nagyon nem megy az önkormányzatnál, próbálok keresni egyet.
Üdv:
Karaki
Előzmény: jjani (650)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.13 0 0 651
Ha budapesti vagy, akkor a Főv.Településtisztasági vállalatnál (Kft?) érdeklődj, ők átveszik, az biztos. Lehet, hogy másutt is tudnak ilyen átvevőhelyet, egy telefont megér.
Előzmény: jjani (650)
jjani Creative Commons License 2003.05.13 0 0 650
Sziasztok!
Új vagyok itt, mindenkit üdvözlök.
Örököltem :-( egy kis szőlő-, gyümölcsöst szerszámosházikóval együtt. A rendcsináláskor kiderült, hogy egy csomó lejárt szavatossági növényvédőszer is maradt. Némelyiken már a felirat is kifakult,olvashatatlan.
Milyen megoldás lehetséges ezek környezetbarát megsemmisítésére?
Létezik-e olyan hely, ahol átveszik?
A választ előre is köszi!
jjani
karaki Creative Commons License 2003.05.13 0 0 649
Szia!
Jó lenne tudni, mekkor területről van szó, ill. hogy házkörüli hobbikert, vagy a szőlő a lényeg. Gondolom III. forgalmi kategóriás kell. Elég sok van engedélyezve, szóval bővebb infó birtokában írok.
Üdv:
Karaki
Előzmény: pupák (648)
pupák Creative Commons License 2003.05.12 0 0 648
Régen jártam erre.
Tudna valaki szőlő atkára (nem tudom milyen fajta) hatásos és olcsó szert ajánlani?
(A metszőollót kivéve):-)
Előre is köszönöm!
CORTEN Creative Commons License 2003.05.12 0 0 647
Mindig óvatosan bánok vele, a farkát szoktam megfogni mert így nem tud harapni. Aztán átfuvarozom a szemközti rétre és szabadon engedem. (Persze előtte el kell fogni) Csak kicsit nyűgös vagyok amikor mindent aláaknáz.
A diazinont és a chinetrint kipróbálom, köszi a tanácsokat.

Ja, már máshol is volt róla szó: van valami olyan növény ami tartósan elűzi a vakondot?
(Nálunk van valami teljesen bíborszínű gyom amiről ezt híresztelik de még nem teszteltem)

Előzmény: karaki (645)
cac424 Creative Commons License 2003.05.10 0 0 646
karaki
Egyetértek,nem szabad lemérgezni a madarakat.
Mentségemre szolgáljon,hogy Frint lótetűirtó receptjét tettem közé változatlan formában és segítő szándékkal.
üdv cac424
Előzmény: karaki (645)
karaki Creative Commons License 2003.05.09 0 0 645
Corten!
Szerencsére "csak" drótféreg lehet, talajfertőtlenítést szoktak alkalmazni, Diazinon szabdforgalmú, káposztafélékben jó. Hozzáteszem, nem valami kifinomult szer, de pillanatnyilag nincs jobb ötletem. Elég polifág társaság, ráadásul sokféle drótféreg van, számíthatsz rájuk több növényen (pontosításhoz már határozni kéne, neten nehéz :)). Földibolhák ellen Chinetrin biztos hogy hat, amikor tömegesen megjelennek mehet rájuk. Gondolom észrevenni nem lesz gond, még hallani is őket. Vakondokot soha nem bántottam még, naftalin gondolom csak riaszt, mellesleg védett állat, csak finoman.
Cac424!
A Galition talajfertőtlenítő, többek között lótetűre fejlesztve, így jogosan hat. A leírt eljárás szellemes (új nekem), viszont a végével kapcsolatban kétségeim vannak. A talajtakarást fent kéne hagyni, mielőtt levesszük összeszedni a hullákat, így kímélve a madarakat. Akkor már inkább a lótetű lakjon jól, minthogy madárirtásba kezdjünk.
kgy2316!
Az Arvalin rágcsálóirtó, akkor inkább a fenti megoldás, de csak ha muszáj! Ágyások mellé szórva sem vagy jobb helyzetben. Ugyan az vonatkozik rá, mivel a talajban való mozgását a szernek nem tudod nyomonkövetni.
Összeségében minden talajfertőtlenítés vad dolog, nem igazán lehet bio módszerrel megúszni (én nem tudok hatásost), pedig szívesebben javasolnék.
Jó hétvégi kertészkedést!
Karaki
Előzmény: CORTEN (642)
CORTEN Creative Commons License 2003.05.09 0 0 644
Hát gyökérzöldségek, retek, saláta, zöldhagyma mellé elég korán kell kijuttatni (sőt azt hiszem retek mellé nem is ajánlatos).A többi kultúra azért hosszabb tenyészidejű (80-90-100-120 nap) és az adagoláson is sok múlik. Viszont bombasztikusan hat, az tény. 1-2 óra is elég ahhoz, hogy meginduljon a pusztulás, és a csigák sem szeretik.

Újabb kérdés.
A vakundok ellen láttam mostanában naftalin tartalmú golóbisokat. Ezek hatásosak valamennyire?

Előzmény: kgy2316 (643)
kgy2316 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 643
Kosz, viszont felmerult bennem egy ujabb kerdes: ennek a szernek az elelmezesugzi varakozasi ideje 60(!) nap, nem szivesen szornam ki az agyasokra, ket honap nagyon sok ido :-(. Ha mondjuk az agyasok melle szorom, milyen minimum tavolsagot tartva lehet hasznalni?
Előzmény: cac424 (641)
CORTEN Creative Commons License 2003.05.09 0 0 642
A rosseb tudja hogy drót vagy fonál. A lényeg: a káposztafélék gyökerét furkálják össze-vissza amitől az ugye nem funkcionál rendesen, hanem dagadt lesz. (Tavaly a brokkoli esett hanyatt tőle) Ám lehet hogy a kabakosokra is rákapnak. A pici fekete pattogós bogarak meg száraz időben minden ehető zöld növényt pöttyösre rágnak. Ezt sem szeretem. Nem vagyok híve a kemikáliáknak, krumplibogárra a szomszéd japán tyúkjait és kakasát szoktam szerződtetni, de van amikor muszáj gátat szabni a nemzetközi bogárterrorizmusnak.
Előzmény: karaki (639)
cac424 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 641
kgy2316
Lótetű ellen Frint kolléga utólagos engedelmével:Frint #1 módszere lóbogár ellen (minden jog fenntartva)
Szóval: végy 1 doboz Galition 5G-t.(1100 Ft) A sikeres kezelés feltétele a délelőtti erős napsütés, 20-25 fokos meleg. A kezelenő területet előző este jól be kell locsolni. Amint a nap jól felmelegítette a felső, immár nedves talajréteget(ezzel csaljuk fel a lóbogarat)óvatosan lehintjük az anyagot.Kézzel nem illik megfogni, bőrön keresztül is felszívódik, ezért én kiselejtezett szia szűrővel hintem el egyenletesen. Ahol túrás nyomát látom, oda többet szórok. NEM KELL bedolgozni, beásni!!!Ha a terület elbírja,és a vetemény/palánta nem károsodik, ill. nagyon erősen fertőzött, akkor fóliával egy órácskára le lehet takarni a talajt, ez nagyban növeli a hatást.
Tulajdonképp' készen is volnánk, hátradőlés, várakozás, napocska süssön tovább. Rövid idő elteltével megjelennek az áldozatok, bár ha nem vagyunk frissek a madarak összefogdossák őket. Tán mondanom sem kell, hogy zárt fóliasátor alatt a hatás frenetikus. Két hét múlva meg lehet ismételni, de a java első körben elpusztul.
Hát ennyi, több éve bevált e módszer.Frint, a lóbogár-gyilkos
Előzmény: kgy2316 (640)
kgy2316 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 640
Szervusztok,
lotetu irtasara tudtok valami elfogadhato megoldast? Meg csak ket hete ultettuk ki a palantakat, de mar paprika, zeller, karalab is esett aldozatul ezeknek a dogoknek :-(. Biztos, hogy lotetu, mert a reggel felfedezett jaratokat kiasom es mar tobbet is osszekaszaboltam az asoval. Probaltam a macskanknak mutogatni, hogy na ezeket kell megenni, de hozzaerni sem mer. Ajanlottak az Arvalint, de miutan elolvastam a dobozon mennyire veszelyes inkabb nem szortam ki. Van szabadforgalmu kategoriaban valami korszerubb, kevesbe veszelyes szer?
karaki Creative Commons License 2003.05.09 0 0 639
Igazán nincs mit.
Elég változatos kérdés, milyen növényekről van szó? Földibolhák elég jól irthatók pl. piretroidokkal (Chinetrin-t szoktam javasolni elsőként). Drótféreg: pattanó bogarak lárvái, taljfertőtlenítőkkel, elég durva szer a legtöbbje, ennek ellenére vannak szabadforgalmúak. Írj növényt, nézek valami elfogadhatót.
Fonálféreg (Nematoda): egész más, pl. ha burgonyában van, akkor jó az esélyed egy zárlatra, főleg ha továbbadom az infót a megfelelő helyre :) Komolyan: ha fonálféreg, csakis specializált szakember tudja határozni, M.o.-on 2 ilyen van, aki hivatalosan megteheti. Ellenük tenni keveset lehet utólag, rezisztens/toleráns fajták vannak. Reméljük csak drótféregre gondoltál.
Karaki
Előzmény: CORTEN (638)
CORTEN Creative Commons License 2003.05.09 0 0 638
Köszi hogy figyelmet és időt szenteltél nekem.
A kertben valszeg marad a kapazol, viszont a fűre kipróbálom a dicambát. A pitypang évről évre szaporodik.
Más.
Mit lehet tenni a földibolhák és a dót(fonál) férgek ellen?
Előzmény: karaki (636)
hoffarta Creative Commons License 2003.05.09 0 0 637
Ezen én is átmentem már, és többé-kevésbé sikerült felül kerekednem a gyomokon. 800 négyszögöl parlag, rét stb. Első évben ősszel lefújtunk mindent Glialkával. Utánna felszántattuk, tavasszal rotával nagyon sokszor átrotáltuk, kb. 2-3 hetente. Mivel mindkét szomszédtól jön a gyom át, folyamatos a küzdelem. Jelenleg úgy védekezem, hogy a nem használt területen - vetésforgó- mustár van elszórva, a beültetett helyeken széles sorközök, hogy a rotával el lehessen menni, és a kiürült ágyásokra pedig fóliát terítek le. A kerítés mentén kb 60-80 cm-es távolságon semmi nincs, mert ott állandóan át kell menni a rotával, de jövőre oda is fektetek le fóliát.
Előzmény: CORTEN (635)
karaki Creative Commons License 2003.05.08 0 0 636
Bevallom őszintén, házikertben sosem használtam gyomirtót, pont az általád vázolt sokféleség miatt. Igaz nem is volt soha ekkora saját kertem :) Amikor viszonylag nagyobb (~500 nm) "ősterületet" kezdtem hobbikertként művelni, maradt a rotációs kapa többször, ásó stb., majd a gyomlálás. Mostanában reményeim szerint újra nagyobb kertem lesz, maradok a füvesítésnél, virágoknál, a zöldségeket pedig megveszem a boltban. Néhány gyümölcsfa jöhet.
Sajnálom hogy nem tudtam segíteni. Üdv:
Karaki
Előzmény: CORTEN (635)
CORTEN Creative Commons License 2003.05.08 0 0 635
Mivel nálunk "ősgyep" van meg nincs i s kedvem füvesíteni, muszájból nyúlnék kemikáliákhoz. A pitypang már az agyamra megy, a "zőccséges kert"-ben meg szintén muszáj valamiit tenni a dudvákkal.
Bár amilyen szárazság van már azok is száradnak.
Végül is ilesmiket szoktam ültetni :
tökfélék, krumpli, csemegekukorica, napraforgó, bab. Ezekkel nem is lenne különösebb gond, csak az apróbb magvú vackaim mire kibújnak mindent ellep a gaz. Kapálni még nem lehet, gyomlálni meg rengetetg idő . Valami olyan kellene ami kelésig tartaná nagyjából gyommentesen az ágyásokat.
A szelektív gyomirtók mindeig elég szelektívek, ráadásul akkor 5 féle is kevés lenne. Ezért gondoltam arra hogy totális támadás, (lehetőleg ami a magokat is elpusztítja 20 cm mélységig, majd 1-2 évig csak kukorica, aztán lehet újra termelni.
Előzmény: karaki (634)
karaki Creative Commons License 2003.05.08 0 0 634
Corten!
Ha nem számít a kategória, akkor jó a Banvel, 10-12e Ft 1l, és ez 15-20.000 nm-re elég. Totális gyomirtó a Medallon és a Roundap, talán valamivel olcsóbban jössz ki, viszont nem sokban különböznek a Glialkától. Van még az Arsenal, ez még a bokrokat is kiviszi. Én máshogy oldanám meg, ha ez számít valamit: jó minőségű fűmag keverék, és gyakran nyírni. Elég hamar elnyomja a töbieket, a gyomok meg úgy is visszajönnek. Persze szép nagy területről van szó, de ha bírod energiával, ez barátibb és hasznosabb megoldás.
Karaki
Előzmény: CORTEN (633)
CORTEN Creative Commons License 2003.05.08 0 0 633
Mivel néhány évig nem gondoztuk a kertet kezdett visszaállni az eredeti állapotába. (rét)
Elég sok kétszikű gyom tenyészik, (gyermekláncfű, parlagfű, stb)
A tarackot viszont elég jól sikerült (glialka) visszaszorítani. Viszont utálom hogy bármit ültetek, az első csapadék után mindent belep a gaz. Gyomlálni képtelenség, kapálni szintúgy. Inkább egyszer lebombázom, aztán 1-2 év múlva lehet kertészkedni. A kert másik fele viszont kifejezetten füvesített, abban nagyon randán mutat a rengeteg pitypang. (Amíg virágzik addig csak-csak, de aztán....)
A forgalmi kategória nem gond , megoldható.
Cserébe gondolom így csak nagy kiszerelésű szerekre számíthatok.
Persze, százezreket nem akarok erre költeni.
Ja, és még egy: a formaldehides talajfertőtlenítés szóba jöhet modjuk egy 200 nm-es fóliasátor alatt?

Mindenkinek köszönöm a segítséget, üdv...!

Előzmény: karaki (630)
karaki Creative Commons License 2003.05.07 0 0 632
Bocs, a Compo... engedélye visszavonva 2002-ben
Karaki
Előzmény: CORTEN (627)
kgy2316 Creative Commons License 2003.05.07 0 0 631
Chess,
kuldtem Neked levelet a posta.net-es cimedre.
karaki Creative Commons License 2003.05.07 0 0 630
Szia Corten!
A dikamba hatóanyagú szerek legtöbbje I. forgalmi kategóriás, szóval nem tudod megvenni, de nem is házikertbe szánják. Bár 5000 nm már határeset. A garnulátum valószínüleg a Calcurea G lehet, ez még sok egyebet is tartalmaz (pl. karbamid műtrágyának). Hasonló a Compo Rasen-Floranid, árát nem tudom, de ez is szabadon vásárolható és + műtrágyát tartalmaz. Szerintem még drágább. Mi a célod a területtel?
Karaki
Előzmény: CORTEN (627)
cac424 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 629
CORTEN
Itt találsz jó leírást:http://www.agro-bayer.hu/ kattints a termékekre.
Itt pedig megveheted:http://www.origoplaza.hu/gazdabolt/
Ingyen kiszállítják
üdv cac424
Előzmény: CORTEN (627)
endru Creative Commons License 2003.05.06 0 0 628
A Kertészeti E. kiállitásán kaptam MOSPILANT. A legjobb szer a tetvek ellen, de nem adják mert annyira jó. Viszont örömömre üröm, nem néztem meg a gyártási időt, mert csak a doboz belsejében van feirva és fél év múlva lejár. Én bonsaira használom, tehát évekig elég lenne az a mennyiség. Nem tudom, hogy a lejárat után évekkel hogyan viselkedik, lebomlik-e vagy nem.
CORTEN Creative Commons License 2003.05.06 0 0 627
Gyomirtás témakörében itt lehet érdeklődni?
(A növényeimet akarom a gyomoktól védeni)
Tervbe vettem, hogy megszabadulok a kétszikű gyomjaimtól (hálistennek egyszikűből nincs jelentős mennyiség), ezért a dic(k)amba nevű hatóanyagot tartalmazó irtózatos szerek érdekelnének. Pl. kezelés után mennyi ideig nem lehet kétszikűeket ültetni, mennyire hatékony, egy 5000 nm-es kert lebombázása mibe kerül, csak a magról kelő dudvákat gyilkolja, vagy mindent. A Neolandon kutakodtam, de valahogy semmit sem leltem.
És a legfontosabb: mely szerek tartalmazzák ezt a hatóanyagot? (Én találtam valami pázsitokhoz készített granulátumot, de az kib.....tt drága volt: 2800 Ft/25m2 re jött ki az ára.)
Azért valami olcsobb jól jönne....
cac424 Creative Commons License 2003.05.05 0 0 626
mzscyl
Adok még egy tanácsot:a metszőollót fertőtleníteni kell minden fa metszése után,hogy ne fertőzz meg másik fát is.
Erre drága szert találsz itt:http://www.origoplaza.hu/gazdabolt/ itt a fertőtlenítő szerek.Olcsóbb megoldás:10% hypo-ba mártod a metszőollót.Hogy hol olvastam ne kérdezd.
De talán így elkerül az "átok" amit írtál.
Előzmény: mzscyl (625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!