Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ismertek olyan videokat, amiken Nyeva indítást lehet látni? Módfelett szeretnék látni egyet, ha már ilyen komplexumban voltam katona. Előre is köszönöm.
A hatodik oldalon, felül van három kis kép. Az alsó és a felső van meg nekem. A középső képen a Dvina kínai változatának a HQ-2-nek a makettje van. Azt direkt nem vettem meg.
Hát azért még van mit vacakolni rajta. És ahhoz képest, hogy kínai gyártmányú a makett, félelmetesen precíz. Bár nem sokat foglalkoztam rakétákkal, de azért nagyon sok fontos elemet felfedeztem a rakétán is, meg a TZM-en is. Még azok a táblázatok is megvannak a rakéta testén, amiket annak idején zsírkrétával folyamatosan vezetni kellett. A legnagyobb bánatom, hogy magyar egyenruhás figurákat nem tudok hozzá szerezni, mert akkor meg tudnám csinálni a rátöltést diorámán. Ugyanettől a gyártól már megvan az indító állványom is.
Ez így volt, én alapvetően egy egyszálbelű gyerek voltam, és hát érdekesen néztem ki amikor tanítottuk be a srácokat, és lógtam a tzm gerenda elején az 55 kilómmal.
A rajpk is rátudott segíteni, mert Ő segített emelni az egyes kezelőnek a gerendát.
De mindjárt megnézem a filmen hogy is volt a szereposztás.
Ilyen nálunk is volt, nálunk a legjobb kézikövető egy kőműves volt.
Volt olyan kézikövetőm, aki velem versenyzett, hogy a működésit gyorsabban, és pontosabban csinálja meg mint én. Nem sokkal maradt el mögöttem.
Az elején nem volt nagy baj a sorállomány összetételével, emlékszem volt olyan söfőröm, aki tejeskocsit vezetett valami 500 ezer km-t igazolt neki a cég amikor bevonult, ez a srác a TZM-el úgy állt be az állványhoz, hogy a fordulónál a kocsi 4 kereke érintette a földet (a hajam égnek állt). Soha egy balesetet sem okozott.
A végén kaptam olyan sofőrt aki AVIA-n tanult 30 km volt mögötte, a bevonulás előtt vizsgázott és azt várták, hogy benzin nélkül tanítsam meg neki mindazt, amit a régieknek. Ekkor kezdett elmenni a kedvem az egésztől.
Még egy: Még erős nosztalgiával emlékszem vissza a börgöndi időszakomra. Ott olyan jó képességű (bár csibész) sorkatonáink voltak, hogy később sehol nem találkoztam ilyennel. Alapanyagnak ott volt a Videoton, a Köfém, az Ikarus. Egyszerűen nem volt olyan szakkezelő sorkatonánk, akinek ne lett volna valami olyan szakmája, ami a beosztásához passzolt. Bár volt néhány kivétel is. Emlékszem, hogy kézikövetőnek mindig valamilyen esztergályos félét kerestünk. És egy Lamik Ferenc nevű favágó mindenkit kenterbe vert. Olyan finom keze volt azokhoz a kerekekhez, hogy azóta sem emlékszem nála jobbra. Igaz a műszerekhez a kabinban fingja sem volt.
Egyszer a kannibál századparancsnok asztal mellett jegyezte meg, hogy a kannibál katonának nem okosnak kell lennie, hanem erősnek. Na nem is emlékszem 45 kilós kannibálra. 90 - 100 kilósra már inkább.
És tudod, hová raktuk mindig a legnehezebbet? Rátöltésnél a rakéta orrára. Ha jól emlékszem, hármas kezelő. A legerősebb meg tekert.
Hát nem tudom, nálunk a zsuzsi a 2(?) ládában lévő cölöpverő volt, teljes szerelékével (két rúd amit összetekertünk, és a kb 50 kg-os négyfogantyúval ellátott öntöttvas súly, amit ráhúztunk a csőre)
Szerintem ekkora bakit nem követhettünk el, hogy átnevezzük :-))
Jártam Pilisen, tudom milyen. Én is utaztam ilyen riksán, de kókusz területe se volt rosszab, mármint a kannibál katonák szempontjából.
Azt azért tudni kell, hogy a bevonuló "nyeszlett" sorkatonákkal (anyámasszony katonáival" meg kellett tanítani a két tonnás rakéta rátöltését futásból, fedezékből Vv-ben ruhaként (mondjuk mindezt hegyre fel).
Egyszálbelű 45 kilós srácokkal ez lehetetlen lett volna.
Ezért kellett egyfajta természetes konditerem, ami a PU futómű, valamint a "zsuzsi" gyakori markolászásával sikerült megteremteni.
Amikor kopasz hadnagyként kikerültem (akkor még rávtiként), éjszaka ellenőriztem a területen, amikor csörömpölést hallottam, arra vettem az irányt, és éjjel fél kettő körül az egyik állvány oldalában az "öreg katonák" éppen oktatták a "kopaszokat", ami abból állt, hogy fekve kinyomást gyakoroltak a zsuzsi rúdjával. Persze elzavartam aludni őket, de amikor szdpk lettem, akkor értettem meg milyen fontos a jó kondi. Mondjuk azt el lehet érni nappal is.
Ezt maguk a kannibálok sem tudták, még az öregebbek sem. Nekem egyszer az egyik "öreg" kannibál rajparancsnok azzal jött, hogy valamikor az ősi - ínségesebb - időkben embert ettek, és azért ragadt rájuk. Tudod, mi lett a következmény?
A PU kerekeit le szokták kapcsolni az állványról, és az csak volt, általában ponyvával letakarva. Na ezzel - a riksával - futottak két kört a nagy körön. Jártál már a Pilisen? Mert akkor tudod, hogy milyen élmény lehetett. Többet engem nem próbáltak megetetni ezzel a marhasággal.
Ez a "szintén" rám nem érvényes. Én mindig csapatnál melóztam. Valami nagy ember lehetett az úr, és ráadásul olyan, aki nálunk sose járt, hiszen a rendszeres vendégeinket ismertük. Ha másból nem, hát hírből.
Nem tudom, ültél-e már PV kabinban viharban. Mint ha a háborgó tengeren ülnél egy lélekvesztőben. Az indikátorokon a függőleges jel az antennák közepéhez volt kötve. A szélhatás kompenzálás azt csinálta, hogy a függőleges jelet az antennák hirtelen mozgásától függetlenítette. A szélkompenzálás pedig az SZDC (Mozgó cél kiválasztó berendezés) jóságába rontott bele, hogy a szél által sodort passzív zavar felhőt a komplexum ne érzékelje mozgó célként. Viszont ekkor előjöttek a hegyek.
A rakéta nem a Rávti-től kapta a Max fel parancsot, hanem azt saját maga generálta, és azt hajtotta végre. Ezt a parancsot a rakéta akkor is végrehajtotta, ha megszűnt mögötte az irányítást, vagyis "visszahívták a vezérlést".
A rádiógyújtó úgy működött, hogy a földről kisugárzott K3 parancsra aktiválódott, és elkezdett impulzusokat kisugározni. Ha volt cél - márpedig miért ne lett volna, másképp a K3 nem ment volna ki - az arról visszaverődött impulzusokat számolta és mikor elért egy bizonyos szintet - ez azt jelentette, hogy működési távolságon belül van a cél - akkor robbantott.
Hozzáteszem, sosem voltam kannibál, ezek a dolgok csak a rendszertechnika tanulmányaimból felmerült emlékek.