Én nem feltétlen mondanám feleslegesnek a kanyargós szakaszt. Tegyük fel az előbb leírtak (30 kétvágányú, két delta) elkészül. A Katicák (és télen a személyek) mehetnek a Csajág-Szabadbattyán szakaszon, míg a KH, Vízipók, és télen a sebesek mehetnének a 30 fele. A másik ami elméleti síkon megfogalmazódott bennem, egy tókerülő IR/személy, amivel a helyi forgalom nem a tömött Budapesti járatokra kényszerülne.
Ez a kérdés már párszor felmerült itt. Én is úgy gondolom, hogy jó lenne, de ezt így senki nem fogja önmagában bevállalni.
Főleg a két delta a nehéz kérdés, azok nélkül viszont értelmetlen az egész. A Lepsényi a kritikusabb, mert ott csak 200-250 m sugárral lehetne megvalósítani (falurombolás nélkül).
Akkor lehet ennek esélye, ha a 30-ast felújítanák Fehérvártól Lepsényig. Ez a szakasz tudtommal még nem lett átépítve.
Ha akkor egyúttal kétvágányúsítják is, akkor mindenképp érdemes ezen a kerülőn legalább elgondolkodni.
Csak az is egy beismerése lenne annak, hogy ebben a formában hiba volt a 29-es felé drótot húzni, hiszen Csajágtól alig lenne kihasználva aztán. ha ehhez hozzáveszem, hogy Főkajárnak a 27-esen is van egy nem rosszabb megközelíthetőségű megállója, mint a 29-en... na ezt nem is folytatom, mert még a végén az jön ki, hogy a mostani pályára nincs is ott szükség.
Nekem igazából az jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy ha csak az alsó 9km rendbe lenne téve, már azzal gyakorlatilag lehetővé válna a tó körbevonatozása. Illetve ha esetleg kiépülne a delta Csajágra és Lepsénybe, akkor a 29-esen nyaranta minden ami nem Katica, az a 30-as fele tudna kerülni. Bár nem vagyok szakmabeli, csupán egy lelkes vasútrajongó, így nem tudom megítélni hogy az előbb leírtak mennyire megvalósíthatóak, csupán ezek jutottak eszembe a vonal alsó szakaszának bejárása közben.
Szerintem nagyon jó jelölt lenne egy brit mintájú múzeumvasútra (heritage railway), de egy ekkora országban nem hiszem hogy van elég kereslet eltartani egyet.
Kellemes estét mindenkinek! Elnézést kérek a részben OFF téma miatt, (és hogy mindig csak kérdezek) de a napokban nagy figyelemben részesítettem a 27-es vonalat, és arra jöttem rá, hogy nagy veszteség csak így állni hagyni. Már csak a Csajág-Lepsény szakasz felélesztése is előnyökkel járna, akár a 29-es vonal szempontjából is. A napokban ezt a szakaszt magam is bejártam, és nincs annyira vészes állapotban, a pálya nem hiányos. Az lenne a kérdésem, hogy ki hogy látja ennek a vonalnak a további sorsát, és mit lehetne vele kezdeni elméleti síkon? Mégegyszer elnézést az OFF kérdésért, de úgy vélem a 27-es sorsa erősen kihatással lenne a 29-es vonal életére is.
Ezen a szakaszon, tervezett megállás nélkül - ha nem kell várni a keresztekre - akkor a menetrend 75-76 kmh sebességgel is tartható. Ha az adott mv kihasználja a 80-at, akkor ez lesz belőle.
Vannak ilyen legendák, de inkább az akkori aszályos időszak volt az elsődleges ok. Az biztos, hogy 1863 végén adták át az első Sió-zsilipet és az ominózus durva vízszintcsökkenés 1866-ban volt, így persze akkor is sokan "megtalálták az összefüggést", de 1866-ban a Velencei-tó és a Fertő-tó is konkrétan kiszáradt, tehát a Sió zsilip szerepe valószínűleg elhanyagolható volt a Balaton vízszintcsökkenésében, annál is inkább, mert ennek a zsilipnek az átbocsátó képessége annyira kicsi volt, hogy az évekkel később fellépő extrém magas vízszintet alig tudta kezelni - ez utóbbi valószínűsíti az előbbit is, azaz a zsilip szerepének a csekély mivoltát a vízszintcsökkenésben. Ill. a nem nagyon fiatalok emlékezhetnek a 2003 őszi nagyon alacsony vízszintre is, amely annak ellenére következett be, hogy a Sió-zsilip akkor már több mint 3 éve zárva volt (és még két éven át úgy is maradt amíg a tó össze nem szedte magát). Egyébként a fenti helyzet megoldására 1891-ben lett új zsilip, ami kb. hatszoros átbocsátóképességű volt az elsőhöz képest, ez amiatt is nagyon fontos volt, mert az 1880 körüli extrém magas vízszintek - többek között - a Déli Vasút pályáját is nagyon komolyan veszélyeztették.
Gyál is sokszor kap egy I betűt. A No. 1 ilyen téren Homok, ahol mikor már n+1. alkalommal is visszafestették a tábla alá, hogy TITKAI, már inkább otthagyták. Még a Martfűi rémről készült filmben is látszik, amit ott is forgattak.
A rossz nyelvek szerint akkoriban azért száradt ki a víz, mert a Sió csatornán sok vizet engedtek le, a villatulajdonosok fizették le a megfelelő embereket, hogy megnöveljék a telkük értékét a szárazra került szakasszal.
Főút mentén sétálni gyerekkel ill. biciklitúra szintén ilyen helyen, hát igen van ilyen is. Mellesleg azt hány tanár tudja, hogy ilyenkor egy telefon és rendőri biztosítást lehet kérni ingyen arra a szakaszra? Ahogy vasútnál is ha előre bejelentik, hogy mikor fognak jönni kiránduló osztállyal akkor különkocsit is kaphatnak ill. erősítik a járatot. Pl. tesznek a szólóban közlekedő Bzmot vonatra pótkocsit.
A jegyet előző nap szoktam megvenni, a pontos létszám ismeretében. Egy kb. létszámot 1-2 héttel korábban már emailben el lehet küldeni. (És el is szoktam). Csoportnak foglalt szakasszal többnyire baj van, a legszakadtabb kocsit szokták kicetlizni diákoknak (lásd szegedi rettenet IC.)
Egyébként a tanárok 1) mindenki másnál okosabbnak gondolják magukat (pedig nem vagyunk azok)
2) többnyire csapágyasra vannak hajtva és úgy hiányzik nekik a kirándulás szervezése, mint macskának a szentelt víz.
Szerintem a szállást, vagy az étkezést is hamarabb elintézik. Ha nem előző nap jelzik (és nem egyterű motorvonatról van szó) általában zárnak le helyet a csoportnak. Korábban volt lehetőség mondjuk egy gyorsvonat megállítására olyan helyen, ahol amúgy áthaladna, így megúszható az átszállás. (Nem tudom, ez van-e még.) Szükség esetén plusz kocsit is szoktak besorozni. De ezekre általában rá kell készülni. Egy előző napi levél az ügyfélszolgálatnak szerintem nem fut végig a rendszeren.
Az utószezoni sokkal jobb mint tavaly, max hétvégén lehet egy kicsivel hosszabb. Most a 19708/19707 naponta közlekedik tavaly csak hétvégén volt és végre nincs 3 órás lyuk este Tapolcán, van 19781 és 741 is, így most, este Tp felől óránként van vonat + 19701 is jár hétvégén, tavaly ez sem volt, annyi, hogy nincs hétvégén meg pénteken a 1976/1972/1973- as Tekergők. A téli is sokkal jobb, eddig az volt, hogy baromi sokan eljöttek a személlyel és fullon volt a két kocsi, mert a 979 túl korán 971 pedig már este volt.
Nem mondta senki, hogy el kell zarándokolni valahova. Te így készülsz rá. Ha meg van valami gond azzal a vonattal, akkor majd keresnek ők téged. Ennyi.
De nem aznap reggel veszed meg a jegyet, miután kiestél az állomásra 30 gyerekkel.
Amikor automatából veszem meg az osztály jegyét, a kedvezmény szinte teljesen fedezi a 2 tanár viteldíját. +1 email az ügyfélszolgálatra, hogy milyen vonatszámmal hányan fogunk utazni...
Persze, van bőven ellenpélda. Vannak rutinos "vén rókák", akik felkészültek, tudják mi az üresfutás, együttes elhelyezés, csoportos elszámolás. Vagy legalább tudja, hogy rá kell szánni erre is egy kis időt és telefonás/email-t ír a menetjegyirodába. Amennyire tudom, a tanítóképzőn nem szánnak erre legalább egy fél órát, pedig nem volna felesleges.
anyum idén ment nyugdíjba mint pedagógus, de számtalan vándortábort megszervezett, jegyvásárlásostul, menetrendestül, minden flottul működött, még az emlegetett Baradla barlangi túra is, frankón megvolt az átszállás vonatról buszra és vissza is, és akkor még nem volt internet sem, meg mobiltelefon sem.
Ha idén meg mentünk a Balatonra akár csak egy egynapos badacsonyi túrára, akkor teljesen rám hagyatkozott menetrend-ügyileg, átszállások, Balaton 24 Duo jegy stb. hallatán szinte kétségbe esett, meg hogy hogy jutunk haza :D
ON
egy pár személyt meghagytam volna Füred-Tapolca között szeptember 12-ig, méghozzá a 9:55-kor Füredről indulót, meg a 16:47-kor Tapolcáról indulót.